Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004/2
wit vlak
pijl Zoekscherm:

wit vlak
 Arrow Classick Rock
 Gitaar.net : het Nederlandse gitaristennetwerk
wit vlak

Home » Archief 2004/1


Archief eerste helft 2004
Hier vindt u de logs van januari tot en met juni 2004:

Fjällfil: Let's get wild on the drums

30 juni 2004


De gitaristen onder u konden reeds hun solo oefenen met de "Jam-O-Mater" (zie mijn bericht van 11 juni). Uit Zweden komt een mooie interactive Flash voor drummers: "Fjällfil", gemaakt door Milko ("Fil och yoghurt från Milko: spel och tävlingar").
Normaliter zou ik mij verbaasd hebben dat een fabrikant van yoghurtdranken dergelijke animaties op zijn website plaats. De drummer van Dark Vision was (en is) echter een fervente Yoki-drinker, ...
Beelden uit Fjällfil | Animaties: Milko
In de animatie ben jij de drummer van de CowBoys, die een gig hebben in Barney's Barn. De band speelt nogal slapjes en dat terwijl MTV (Mooo-TV) aanwezig is! Gelukkig mocht jij van Barney op het einde de show stelen met een vette drumsolo.
Je kiest zelf de samenstelling en lengte van de drumsolo door tijdens het spelen aan te geven welke breaks achtereenvolgens gemaakt moeten worden. Als op 'stop' gedrukt wordt, krijg je in de playback de hele drumsolo op het grote MTV-scherm te zien.

Metal-zangers kunnen overigens ook terecht bij Milko: via hun site kan een video worden samengesteld met de koe als zanger, compleet met loeiende uithalen, headbangen en special effects naar keuze (zie rechter afbeelding).

Alles in gemaakt in Flash; de laatste Flash Plug-in is nodig.

Terug naar boven


All along the watchtower (1)

29 juni 2004


De halfbroer en halfzus van Jimi Hendrix (1942-1970) - Leon en Janie - vechten hun ruzie deze week weer verder uit in de rechtbank. Inzet is uiteraard de nalatenschap van de meestergitarist. Het geld is na Jimi's dood naar vader James "Al" Hendrix gegaan (1919-2002), die zijn zoon Leon uit zijn testament liet schrijven. Na de dood van Al kreeg Janie de erfenis en de leiding over de Experience Hendrix LLC, de organisatie die Jimi's nalatenschap beheert.

BRONNEN
1. Elsworth C. Family go to court in fight for Hendrix's millions [Web document].
   Telegraph 2004; (26 juni).
2. Broer strijdt om erfenis Jimi Hendrix [Web document]. Nieuws.nl 2004; (29 juni).


Zie ook de berichten van 27 september 2004 en 27 oktober 2006.
James Marshall 'Jimi' Hendrix | Fotograaf onbekend

Terug naar boven


And the dragon comes in the NIIiiiiIIIiiiiIIIiiGGHHt!!!

26 juni 2004


Strong Bad | cop. HomeStarRunner Het is al een oud Flash-filmpje - afkomstig van h*r - maar hij blijft leuk (en herkenbaar). "Strong Bad" (een soort Cylon) mailt met ene Derek Highet over zijn 'gitaristische' kwali­teiten: " ... meedley meedley meedley meedley meedley MEEEEEEEEE. Yeah, yeah and then Strong Mad comes in on his bass and he's like dow dow da dow da da DOW da dow da dow dow ... ". Geluid aanzetten dus (312k Flash; de laatste Flash Plug-in is nodig).

Meer e-mail van "Strong Bad" is te zien op de site van h*r.

Terug naar boven


Clapton's "Blackie" verkocht voor € 791.000

25 juni 2004


Eric Clapton heeft gisteren 56 van zijn mooiste gitaren en 32 andere spullen laten veilen bij Christie's in New York. Clapton's bekenste Fender Stratocaster, door hem Blackie genoemd, was vijftien jaar lang zijn favoriete gitaar. De gitaar bracht een recordbedrag van $ 959.500 (± € 791.000) op.

Clapton en andere musici - onder wie Pete Towns­hend van de Who, Brian May van Queen, J.J. Cale en B.B. King - hadden voor de veiling instrumenten en aanverwante materialen gedoneerd om geld in te zamelen voor een project voor alcohol- en drugs­verslaafden in Antigua, in het Caribisch gebied. De veiling bracht in totaal bijna 7,5 miljoen dollar op.

Vijf jaar geleden, eveneens op 24 juni, waren ook al ongeveer honderd gitaren van Clapton geveild. De opbrengst was toen ruim 5 miljoen dollar op. Net als nu, kwam in 1999 ook dat geld ten goede aan het door Clapton opgezette Crossroads Centre voor drugs­verslaafden.

De geveilde gitaren zijn hier te bekijken.
Eric Clapton's 'Blackie' | Foto: Christie's NY

BRONNEN
1. Recordprijs voor Clapton's gitaar Blackie [Web document]. Nieuws.nl 2004; (25 juni).
2. Clapton veilt gitaren voor verslaafden [Web document]. Nieuws.nl 2004; (23 juni).
3. Gitaar Eric Clapton brengt recordbedrag op [Web document]. Nu.nl 2004; (25 juni).
4. Gitaar Eric Clapton brengt recordbedrag op [Web document]. Sp!ts 2004; (25 juni).
5. Gitaar Eric Clapton brengt recordbedrag op [Web document]. Telegraaf 2004; (25 juni).
6. Topopbrengst voor gitaar Clapton [Web document]. Nieuws.nl 2004; (27 juni).

Terug naar boven


Arrow Rock Festival 2004

14 juni 2004


Carla op het Arrow Rock Festival 2004 | Foto: Frans de Meijer Het is voorbij! Zaterdag 12 en zondag 13 juni waren Carla en ik op het Arrow Rock Festival 2004 op het GP-circuit "De Schans" in Lichtenvoorde.
Na een compleet doorweekte zaterdag in de regen, hagel en blubber werd het zondag toch nog goed weer. De bands waren fantastisch mooi en het was een prima verzorgd festival.
Een live stream van het NOS Journaal van zondag 13 juni is nog een weekje te bekijken.
Lees verder ...

Terug naar boven


Rock School™: "basislessen voor elke rockband"

11 juni 2004


Een enorm leuke site is Rock School™ van cartoonist Crispin Wood. Veel grappige en voor muzikanten herkenbare 'lessen' en gebeurtenissen worden weergegeven in flash- en shockwave-animaties. Een paar voorbeelden (klikbaar):
"Rock Injuries": Muzikanten hebben voor, tijdens en na optredens vaak te maken met allerlei ongemakken. Vaak uitmondend in fysieke schade.
De animatie rechts geeft een aantal hila­rische voorbeelden (414k Flash; de laatste Flash Plug-in is nodig).

Rock Injuries | cop. Crispin Wood

Jam-O-Mater | cop. Crispin Wood

"Jam-O-Mater": Elke gitarist(e) bouwt zijn solo op uit een serie licks die hij/zij kent. Kan jij al die licks toepassen? Start de Rock School Jam-O-Meter en druk - zodra de ritmesectie start - op een van de letters a t/m z op het toetsenbord om een van de 26 gitaarriffs te horen. Het klinkt in elke volgorde goed!
Klik op de animatie links voor een live jamsessie (215k Shockwave; de laatste Shockwave Plug-in is nodig).

Terug naar boven


Zowel Fender als Gretsch staan te koop

9 juni 2004, update: 10 juni 2004


De fameuze Amerikaanse gitaarbouwer Fender, die rockgitaristen als Jimi Hendrix, Ritchie Blackmore en Yngwie Malmsteen van instrumenten voorzag, is te koop. De zakenkrant Financial Times meldde vandaag dat de bank Goldman Sachs is ingehuurd om een nieuwe eigenaar te vinden. Waarschijnlijk gebeurt dat via een veiling. Het bedrijf moet naar schatting 500 miljoen dollar (410 miljoen euro) opbrengen.
Fender verkoopt ook een ander gitaarmerk met een rijke historie: Gretsch. Het bedrijf verwierf daarvoor in 2002 de productie- en marketingrechten.

Auke Plat met Fender Stratocaster | Foto: Auke Plat

BRONNEN
1. Gitaarbouwer Fender te koop [Web document]. Sp!ts 2004; (9 juni).
2. Gitaarbouwer Fender te koop [Web document]. Telegraaf 2004; (9 juni).
3. Gitaarbouwer Fender gaat naar de veiling [Web document]. de Volkskrant 2004; (10 juni).
4. Guitar maker Fender 'up for sale' [Web document]. BBC News 2004; (9 juni).

Update (1): Fender ontkent dat zij te koop zijn: Fender Musical denies it is for sale. idobi Magazine 2004; (9 juni).
Update (2): Het originele artikel uit de Financial Times van 9 juni 2004 is inmiddels alleen voor abonnees raadpleegbaar.

Terug naar boven


Warwick advertentie gecensureerd in Engeland

30 mei 2004


De gecensureerde Warwick advertentie | Foto's: Warwick

De uitgever van het Britse tijdschrift Bass Guitar Magazine heeft besloten een advertentie van de Duitse super­bassen­bouwer Warwick te censureren, omdat deze te "walgelijk" was om te publiceren. En waar gaat het helemaal om? In de advertentie - getiteld "Too Much Metal For One Hand" - staat bassist Ryan Martine van dansorkest metalband Mudvayne achter een Warwick Vampyre LTD bas.
Martine's handen zitten onder de ketchup het bloed en er loopt een straaltje 'bloed' uit zijn mond. Dit als verwijzing naar de Vampyre bas. Maar daar ging de uitgever het niet in de eerste plaats om. Martine maakt met zijn handen een soort duivelsteken; volgens de uitgever "een bijtend satanisch symbool"!
Warwick heeft de gewraakte pose afgedekt met een zwart censuurblok en de tekst "Gecensureerd door de uitgever" en verwijst tevens vrolijk naar de ongecensureerde versie op het Internet, waar tevens een wallpaper van de advertentie binnen is te halen.

Verbazingwekkend genoeg gaf de advertentie in de Verenigde Staten geen ophef. Warwick: "... and the U.K. says America is overly sensitive as a society ...".

Terug naar boven


Dark Vision Reünie (2)

26 mei 2004


Op zaterdag 22 mei heeft de tweede bijeenkomst van Dark Vision plaatsgevonden, dit keer mét instrumenten (en stembanden).

Hoewel wij - in deze samenstelling - voor het laatst in 1988 bij elkaar waren, was het niet echt te merken dat het ruim vijftien geleden was dat de band met twee gitaristen en een zangeres zó goed klonk.

Ondertussen is wel mijn gastenboek compleet overgenomen door de bandleden en verworden tot een Dark Vision discussieforum.

Schande! ;)

Dark Vision in de Aardschok? | Foto(shop): Frans de Meijer

Terug naar boven


Dark Vision Reünie (1)

18 april 2004


Op zaterdag 17 april 2004 heeft de eerste Dark Vision-reünie plaatsgevonden met de hele originele bezetting.

Terug naar boven


International MMM Vintage Guitar Show 2004

20 maart 2004


International MMM Vintage Guitar Show 2004 | Foto: Frans de Meijer

Gisteren heb ik - mét Damian - de "International MMM Vintage Guitar Show" in Veenendaal bezocht.

Veel regen, veel bezoekers (lange files voor het parkeer­terrein), maar gelukkig ook zeer veel mooie gitaren, bassen en mandolines.
Niet alles was echt vintage; maar de prijzen van de gitaren vielen mij eerlijk gezegd reuze mee. Gelukkig kon ik de hand toch nog op de portemonnaie houden,...

Een kleine foto-impressie is hier te vinden.

Terug naar boven


Gastenboek geopend

8 maart 2004


Vandaag is een gastenboek geopend waarop u opmerkingen, aanvullingen en suggesties kwijt over de website of gewoon een bericht of groet kunt achterlaten.
Bijdragen stel ik zeer op prijs.

Gastenboek | Logo: Koekjes.net

Het gastenboek is te vinden door te klikken op de knop Reactie aan de rechterkant in het bovenste frame.

Terug naar boven


Nieuwe gitaar: Ibanez S Series!

6 maart 2004


Vorige week zaterdag kreeg ik van mijn vrouw een nieuwe gitaar als cadeau voor ons 12½-jarig huwelijk op 13 maart aanstaande.

Ibanez Saber S 270 SOL | Foto: Ibanez

Het is een fraaie mahoniehouten Ibanez Saber S 270 SOL, met een Floyd-Rose gelicenceerde single locking tremolo.
Toen ik de gitaar kreeg, was deze site nog volop in opbouw. Omdat ik de Saber eerst moest uitproberen kon de bespreking niet mee voor de lancering op 1 maart.
Inmiddels heb ik de gitaar getest, de nodige literatuur opgespoord en is de recensie klaar.

Terug naar boven


Een nieuw (onder)deel van Frans.deMeijer.com

1 maart 2004


Vandaag is een nieuw onderdeel van de site gestart - met dank aan broer Jeroen voor de ruimte - over bassen & gitaren en over mijn bands.

Aanvankelijk had ik het plan wat foto's en informatie te plaatsen onder het [inmiddels vervallen] onderdeel "Privé" van mijn website. Het werd echter iets te veel voor op één pagina. Vandaar een 'nieuwe' site. De opmaak is hetzelfde als mijn origineel (gemak dient de mens), maar om de herkenbaarheid te vergroten heb ik mijn Trace Elliot in de kop gezet. Het bedrijf bestaat als zodanig niet meer (helaas), dus het is geen sluikreclame.

De opbouw van de site is als volgt: geïnteresseerden in mijn gear kunnen terecht bij Instrumentarium (huidige instrumenten en apparatuur), Gehad ... (verkochte instrumenten) of Gewild ... (overige instrumenteninformatie).
Een toevallige ontmoeting leidde tot herinteresse in twee van mijn oude bands: Centaur en Dark Vision. Uiteraard zijn daarbij de foto's uit de oude doos erg belangrijk,... Ook over mijn huidige band - Whose Brains? - is wel wat te zeggen.

Het instrumentarium | Foto: Frans de Meijer, cop. 1990

Tenslotte ontbreken ook hier de links niet, in dit geval betrekking hebbend op bassen, gitaren, hun bespelers en hun merken.

Voor de geïnteresseerden: dit staat mij nog te doen.

Terug naar boven


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -