Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004/2
pijl Archief 2004/1
wit vlak
pijl Zoekscherm:

wit vlak
 Arrow Classick Rock
 Gitaar.net : het Nederlandse gitaristennetwerk
wit vlak

Home » Archief 2006/2


Archief tweede helft 2006
Hier vindt u de logs van juli tot en met december 2006:

Hendrix' Strat verkocht voor € 126.000

5 december 2006


Een voor Jimi Hendrix aangepaste Fender Stratocaster uit 1968 is afgelopen maandag voor € 126.000 geveild, anderhalf à twee keer de geschatte opbrengst.

Op de veiling in Londen werd in totaal voor € 1.270.000 aan rock-attributen van onder meer de Rolling Stones, Elvis Presley, John Lennen en Madonna verkocht. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Ik ben benieuwd wie de gelukkige is die de Strat in zijn schoen krijgt vanavond.
Jimi Hendrix met de 'Olympic White' | Foto: GuitarInsite
BRON
- Gitaar Hendrix goed voor 126.000 euro [Web document]. Nieuws.nl 2006; (5 december).

Terug naar boven


Plug je gitaar in een ... auto

10 november 2006


De Amerikaanse gitarenbouwer First Act (ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord) en de Amerikaanse divisie van Volkswagen (die ken ik weer wel) hebben gezamenlijk een wonderlijke actie opgezet: een Volkswagenserie (genaamd "V-dubs rock") met een dashboard waar je je gitaar in kan pluggen!

De Jetta, GLI, GTI, Rabbit, New Beetle of New Beetle Convertible wordt van 3 oktober tot 31 december 2006 geleverd met een First Act "GarageMaster" met een ingebouwde voorversterker waardoor de gitaar rechtstreeks in de aux-ingang van de Volkswagen gestoken kan worden.
Dweezil Zappa met Volkswagen en GarageMaster | Screenshot: First Act
Dweezil Zappa met VW en GarageMaster
Deze voorversterker heeft volgens First Act een analoge modeling techniek die de klank van een vintage versterker emuleert.

De Volkswagenrijder parkeerder kan zijn heilige koe dus gaan gebruiken als mobiele versterker.

De gitaar wordt geleverd in dezelfde kleuren als de auto (keuze uit vier) en is voorzien van VW-logo's op de potmeters, positie­markeringen en hals­verbindings­plaat.

Op die plaat, en op de achterkant van de kop, is ook het chassisnummer van de auto gestanst.
De actie wordt gepromoot door TV-spots met onder meer John Mayer, Slash (Guns n' Roses) en Christopher Guest (a.k.a. Nigel Tufnell van Spinal Tap). Deze spots zijn uiteraard te bekijken op de actiesite van First Act. Op de actiesite van Volkswagen laat Dweezil Zappa ook nog even zien hoe je gitaar moet spelen.

De actie geldt alleen in de VS. Volgens Musicmaker is de Nederlandse importeur ook niet geneigd een dergelijke promotie op te zetten.

Misschien dat mijn Honda-dealer iets weet te regelen met, ik noem eens wat, Gibson?

Terug naar boven


Lasse Gjertsen

9 november 2006


Videokunstenaar Lasse Gjertsen, die naar eigen zeggen kan drummen noch piano spelen, heeft een filmpje gemaakt waarin hij ... drumt en piano speelt. Een vermakelijk voorbeeld van timeline video-editing:

Terug naar boven


Grote brand bij Musik Produktiv

30 oktober 2006


De in 2001 gebouwde uitbreidingshal van de Duitse mega-muziekhandel Musik Produktiv is afgelopen zondag (29 oktober) verwoest door een grote brand.

De ingang, de bistro, enkele kantoren en zo'n 1000 m² winkelvloer (met onder andere de afdelingen met akoestische gitaren en blaasinstrumenten) gingen in vlammen op.

De 'pianosalon' en de andere hal (3000 m²) bleef gespaard. Deze hal huisvest de gigantische elektrische gitarenafdeling, al het slagwerk, en de onderdelen PA & licht, studio & opname en keyboards & synthesizers.

Oorzaak bleek een technische storing in een van de werkplaatsen. Of zou iemand zijn podiumact uitgeprobeerd hebben in de bistro?
Jimi Hendrix | Fotograaf onbekend
De vermoedelijke dader ...

Terug naar boven


Fender bestaat 60 jaar

27 oktober 2006


60th Anniversary instrumenten van Fender | Foto: Fender Zestig jaar geleden, in 1946 dus, richtte Leo Fender (1909-1991) zijn Fender Electric Instruments Co. op. De gitarenbouwer is al sinds jaren een van de belangrijkste producenten van elektrische muziekinstrumenten en versterkers ter wereld.

De Fender Stratocaster® is, net als de Les Paul van Gibson, een van de populairste en meest nagemaakte elektrische gitaren.

Ook de Jazz Bass® en Precision Bass® van Fender zijn wijdverbreid en veel gekopieerd.

Op de Diamond Anniversary website van Fender zijn onder meer de limited edition instruments te zien, die slechts tot en met 31 december 2006 leverbaar zullen zijn.

Terug naar boven


All along the watchtower (3)

27 oktober 2006


Een anonieme bieder (echt, ik was het niet!) heeft gisteren op een veiling 12 miljoen euro betaald aan Michael Frank Jeffrey, de toenmalig manager van Hendrix, voor de rechten op de muziek van Jimi Hendrix, aldus Novum/AP.

De koop wordt echter aangevochten door halfzus Janie Hendrix, de voorzitter van nalatenschapsorganisatie Experience Hendrix LLC, en volgens hem de rechtmatige eigenaar van de muziek. De familie van Hendrix was al eerder (in 2004) onderling aan het procederen over wie nu die rechten bezit. Deze vervielen - na de dood van vader James "Al" Hendrix - aan Janie Hendrix.
Gibson Flying V 'Jimi Hendrix' | Foto: Gibson
Dit was zeer tegen de zin van halfbroer Leon Hendrix, die echter van de rechter bakzeil moest halen.

BRON
- Familie Jimi Hendrix in strijd om muziekrechten [Web document]. Nieuws.nl 2006; (27 oktober).


Zie ook de berichten van 29 juni 2004 en 27 september 2004.

Terug naar boven


Black Sabbath heet nu: Heaven & Hell

26 oktober 2006


Persbureau Novum/AP meldde vandaag dat Black Sabbath verder gaat onder de naam "Heaven & Hell". Dit alles heeft te maken met de reünie van gitarist Tony Iommi met zanger Ronnie James Dio, bassist Geezer Butler en drummer Bill Ward.

Heaven and hell | cover: Lynn Curlee

Dit was de exacte line-up van Black Sabbath in 1980, toen zij de angspeelplaat (jawel, zo'n zwarte) Heaven and Hell uitbrachten met prachtnummers als het gelijknamige "Heaven and hell" en "Children of the sea".
De reden waarom zij niet gewoon onder de naam Black Sabbath touren is onder andere te vinden op de website van Ozzy Osbourne: "Tony Iommi en Ronnie Dio zijn bezig met een gezamenlijk project, dat niets van doen heeft met Black Sabbath. Er is maar één Black Sabbath. Ozzy, Tony, Geezer en Bill zullen later dit jaar toeren met hun nieuwe Black Sabbath album. Desalniettemin wenst Ozzy Tony en Ronnie veel succes met hun nieuwe project.".
Als alles goed gaat, start de tournee van Heaven & Hell in het voorjaar van 2007.

BRONNEN
1. Black Sabbath gaat verder onder andere naam [Web document] Nieuws.nl 2006 (26 oktober)
2. Leden Black Sabbath op tournee zonder Ozzy [Web document] Sp!ts 2006 (26 oktober)

Terug naar boven


Buddy Rich versus Animal

17 september 2006


Onlangs zag ik weer een van de mooiste televisiefragmenten uit mijn jeugd terug: de drum battle tussen Animal en Buddy Rich in de Muppets Show uit 1978. Jazzdrummer Buddy Rich (1917-1987) wordt beschouwd als de grootste drummer aller tijden en was een voorbeeld voor onder andere Rush-drummer Neil Peart.

De drummersstrijd tussen Animal en Rich is terug te vinden op verschillende plaatsen op het Internet. Bijvoorbeeld op YouTube als Flash-bestand (zie hieronder; 2:42 min.) of bij Yikers als Windows Media Video (scherper beeld; 3:34 min.) in de Italiaans nagesynchroniseerde verse; helaas ontbreekt daar het einde waarbij Animal een trommel naar Rich gooit.
Animal is niet de enige waarmee Rich de strijd is aangegaan. Bekijk bijvoorbeeld deze video (Flash; 1:33 min.) uit 1978 van het een-tweetje tussen Rich en big band/jazz drummer Ed Shaughnessy (1929-). Of, nog langer geleden: deze opname (Flash; 3:39 min.) uit de Sammy Davis Jr. Show uit 1966 met de eveneens geweldige jazz-drummer Gene Krupa (1909-1973; zie foto).
Ook van Animal zijn meer vermakelijke beelden terug te vinden. De drummer van Dr. Teeth and The Electric Mayhem (de huisband van de Muppets Show) wordt gespeeld door Frank Oz, die ook de "stem" van Animal verzorgde. De drumpartijen van Animal werden gespeeld door jazz-drummer Ronnie Verrell (1926-2002; zie foto).

Dat 'subtiel spelen' voor Animal soms zwaar valt, bewijst deze scene (Flash; 2:35 min.) met de Puertoricaanse Rita Moreno die het nummer "Fever" probeert te zingen in de Muppets Show. Op een gegeven moment bijt zij Animal in het Spaans toe: "Luister Vriend. Ik wil je alleen maar zeggen dat je dát niet moet doen. Het is niet aardig, begrijp je? Kijk mij aan als ik je aanspreek! Dit is mijn nummer en als je mij nog meer hindert sla ik je zo hard, dat je voor paal staat! Rustig aan!" Drie keer raden hoe dit af loopt.

Met de klok mee: Animal en Kermit (screenshot); Animal en Buddy Rich (foto: Unofficial Buddy Rich Website); Ronnie Verrell (foto: Sid Mitchell/Digital Gallery Plus); Buddy en Gene Krupa (foto: Unofficial Buddy Rich Website).
Met de klok mee: Animal en Kermit; Animal en Buddy Rich; Ronnie Verrell; Buddy en Gene Krupa.

Fotobronnen:
Animal en Kermit: screenshot; zwart-wit foto's: Unofficial Buddy Rich Website; Ronnie Verrell: Sid Mitchell/Digital Gallery Plus.

Tenslotte nog even over Neil Peart, toch één van mijn 'helden': op YouTube is ook een interview terug te zien dat John Oakley van de 'Live on Live' show met hem had. Naast praten over drums en drummers (waaronder Buddy Rich), wordt ook aandacht besteed aan de literaire kant van de tekstdichter van Rush. Het interview is opgesplitst in vier delen: deel 1 (Flash; 8:33 min.), deel 2 (Flash; 8:27 min.), deel 3 (Flash; 8:29 min.) en deel 4 (Flash; 4:37 min.).

Terug naar boven


Animatie van Neil Peart door Bobby Standridge

17 september 2006


Ach, nu ik het toch over Neil Peart (Rush) heb en YouTube-filmpjes aan het linken ben, ...

Onderstaand filmpje (Flash; 5:15 min.) is ook niet nieuw, maar wel schitterend! De muziek was dat sowieso - YYZ van het album Moving Pictures uit 1981 - maar de animatie van de drummer is superb.
De film werd in 2004 gemaakt door Bobby Standridge en kostte anderhalf jaar werk. Het resultaat van zijn werk bood hij - namens alle fans - aan aan Rush naar aanleiding van hun 30-jarig jubileum.

Kijk en geniet (ook van het geweldige baswerk van Geddy Lee). Liefhebbers kunnen de film downloaden in een hogere kwaliteit vanaf de website van Standridge. Naar keuze als Windows Media Video (43,5 Mb) of QuickTime Movie (39,3 Mb).

Terug naar boven


Downtown Open Air

1 september 2006


Naar aanleiding van het 31e muziekfestival in het Zwitserse Winterthur heeft Noisegames weer een flash gemaakt waarbij je 'zelf' kan soleren over een (niet onaardige) rockriff met slagwerk en bas.

De graphics zijn zeer matig; de sologitarist staat erbij als een hork en over wat hij in zijn handen heeft, zal ik het maar niet hebben.

Toch kan ik hier beter mee soleren dan in het echt, ...
Probeer het zelf.

Downtown Open Air | animatie: Noisegames

Terug naar boven


Gene Simmons komt ook met een realitysoap

18 juli 2006


In navolging van Ozzy Osbourne laat ook Gene Simmons (die op 25 augustus a.s. 57 wordt) een cameraploeg toe in zijn huis om te laten zien dat hij overdag een 'doodgewone huisvader' is.

Gene Simmons Family Jewels | Foto: A&E

Het programma, getiteld Gene Simmons Family Jewels (GSFJ), moet een beeld geven van het dagelijks leven van Simmons, zijn partner Shannon Tweed (49) en hun kinderen Nick (17) en Sophie (14). Simmons heeft inmiddels al meer dan 12 jaar een vaste relatie met playmate/fotomodel/actrice Tweed. De show is vanaf augustus in de VS te zien en moet vooral over de 'redelijk strenge' opvoeding gaan van de tieners: "Het is de taak van onze kinderen om het goed te doen op school en zich te gedragen. Shannon en ik zijn er om ze te beschermen en te zorgen voor geld, structuur en liefde hebben, wij verlangen van hen dat ze het leven serieus nemen", aldus Simmons. Of GSFJ ook in Nederland op televisie komt, is niet bekend.

Uit citaten van 'uitgelekte scènes' blijkt onder meer dat zoon Nick de legendarische seksuele escapades van zijn vader grote onzin vindt: "Mijn vader is geen sexgod. Hij zou mijn moeder nooit bedriegen. Hij loopt rond op feestjes en knijpt wat in borsten, dat is alles. Hij is veel te schijterig om haar te bedonderen!". Ook Simmons zelf laat zich van zijn braafste kant zien: "Ik ben nog nooit high of dronken geweest. Ook heb ik nooit in m'n leven gerookt".
Persoonlijk vind ik programma's over het dagelijkse leven van artiesten bijzonder oninteressant, maar daar mag iedereen natuurlijk zijn eigen mening over hebben. Simmons schaart zich in ieder geval in een groeiend rijtje zangers die zich graag laten bekijken in een realitysoap. De bekendste is uiteraard The Osbournes, die sinds 2002 door MTV wordt uitgezonden en Ozzy opnieuw in het middelpunt van de aandacht bracht.

In de VS zijn er ook realityshows (geweest) van rapper Flavor Flav en popzangeres Jessica Simpson; in Nederland onder meer van de 'supersterren' Patty Brard, Frans Bauer en Jan Smit.

BRONNEN
1. Kiss-zanger Simmons geeft zich bloot op tv [Web document] Nieuws.nl 2006 (15 juli)
2. Kiss-bassist Gene Simmons krijgt eigen soap [Web document] Telegraaf 2006 (17 juli)
3. Huisvader Gene Simmons in eigen soap [Web document] NOS Nieuws 2006 (18 juli)

Terug naar boven


Naar het archief 2006/1


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -