Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2004/2
pijl Archief 2004/1
wit vlak
pijl Zoekscherm:

wit vlak
 Arrow Classick Rock
 Gitaar.net : het Nederlandse gitaristennetwerk
wit vlak

Home » Archief 2005/1


Archief eerste helft 2005
Hier vindt u de logs van januari tot en met juni 2005:

Trace Elliot is terug!

8 juni 2005


De Amerikaanse versterker- en instrumentenbouwer Peavey kondigde een maand geleden "met trots" aan dat zij de Noordamerikaanse distributierechten voor zowel de basversterkers als de akoestische gitaarversterkers van Trace Elliot heeft overgenomen. Hiermee komt hopelijk een eind aan de doodse stilte sinds Trace Elliot vijf jaar geleden door Gibson was overgenomen.

Website van Trace Elliot (www.trace-elliot.co.uk) | Screendump: Frans de Meijer

Zowel de directeur van Trace Elliot, Clive Roberts, als oprichter en topman van Peavey International Hartley Peavey, waren zeer verheugd over de samenwerking die ervoor moet zorgen van de marktpenetratie van Trace Elliot wordt vergroot. Peavey gaat voor de distributie in Noord Amerika zorgen; de overige continenten krijgen de Trace Elliots rechtstreeks vanuit het Britse Northans, waar de versterkers worden ontworpen en gebouwd.

Trace Elliot startte in de jaren '70 als bouwer van exclusieve basversterkers. Later werden ook (met succes) akoestische gitaar­versterkers gebouwd en - met veel minder succes - elektrische gitaarversterkers.
De versterkers van Trace Elliot zijn populair bij veel bassisten, waaronder wijlen John Entwistle, Steve Harris, Bill Wyman, Doug Wimbish en mijzelf (als ik mij tenminste schaam­teloos in dit rijtje mag scharen).

BRONNEN
1. Peavey Expands to Distribute Trace Elliot® [Web document] Persbericht Peavey 2005 (2 mei)
2. Trace Elliot : comeback onder de Peavey paraplu Musicmaker 2005; 28(5): 47.

Terug naar boven


Plannen voor een Nationaal Pop Museum in Den Haag

25 mei 2005


Vandaag is een stichting opgericht die een Nationaal Pop Museum (NPM) in Den Haag wil bewerkstelligen.
In het stichtingsbestuur zitten onder andere cabaretier en radiomaker Sjaak Bral en Erik de Zwart, directeur Talpa Radio.

Het NPM moet een beeld gaan geven van de Nederlandse jazz- en popgeschiedenis van de jaren '50 tot nu. In het museum (± 6000 m²) is onder andere ook een podium, een gitaarwinkel en een bibliotheek gepland.

Jammer is wel dat de domeinnaam nationaal­popmuseum.nl al bezet is door de Rock & Art Hall Of Fame Holland.

The Golden Earrings | Promotiefoto: Polydor

BRONNEN
1. Stichting voor Nationaal Pop Museum [Web document] Telegraaf 2005 (24 mei)
2. Stichting voor Nationaal Pop Museum [Web document] Sp!ts 2005 (24 mei)

Terug naar boven


De guitarrón en de bolombatu

18 mei 2005


Tijdens mijn vakantie op Curaçao kwam ik twee interessante bas-instrumenten tegen. Een bekende (de guitarrón) en een onbekende (een bolombatu).

Guitarrónspeler, Willemstad-Punda, Curaçao | Foto: Frans de Meijer

Guitarrón
De guitarrón (ook wel gespeld als gitarron) is een erg grote Mexikaanse zessnarige akoestische bas met een enorme klankkast. Het instrument wordt gebruikt bij zogenaamde Mariachi-groepen. Deze oorspronkelijk Mexikaanse groepen bestaan, naast de zanger(s), doorgaans uit een of meer violisten, een of meer trompettisten, een Spaanse gitarist, een vihuela-speler (een vihuela is een kleine, hooggestemde, vijfsnarige gitaar) en een guitarrón-speler. Soms spelen er wel twintig muzikanten in een Mariachi-groep. De groep die ik in Curaçao zag - helaas weet ik de naam niet - bestond uit vijf man (zanger, violist, trompettist, gitarist, guitarrónist).

De guitarrón lijkt op een uit de kluiten gegroeide gitaar, maar is - net als de bas-'gitaar' - geen afgeleide van de gitaar. Het instrument is in de 16e eeuw ontstaan uit de Spaanse 'vingernagelbas', de bajo de uña. Door de enorme omvang is de bas goed hoorbaar en is elektrische versterking niet direct nodig.
De 'gewone' akoestische bas (zie bijvoorbeeld mijn Clarissa G-330) delft zonder versterking het onderspit naast een akoestische gitaar.

De guitarrón is fretloos, heeft ongeveer de mensuur van een Spaanse gitaar, erg dikke snaren en een hoge actie, waardoor de bespeler flink kracht moet zetten met zijn linkerhand. De snaren - in A D G c e a' stemming - worden doorgaans met twee snaren gelijk in octaven geplukt, waardoor het instrument mooi breed klinkt. De achterzijde van de guitarrón is scherp gewelfd, waarbij het dikste punt ongeveer tien centimeter dikker is dan de zijkant. Hierdoor hangt de guitarrón wat gekanteld om de schouders van de bespeler. Als het 20 kg wegende bakbeest een vlakke achterkant zou hebben, dan verrekt de guitarrónist ongetwijfeld zijn rechterarm.
Bolombatu
De bolombatu (ook bolonbata of bolon genoemd) zag ik in het indrukwekkende Afrika- en slavernijmuseum Kurá Hulanda in Willemstad-Otrobanda. De bolombatu is verwant aan de kora (of: korri), een Westafrikaanse harp die behoort tot het type van de halsharpen of de harpluiten.

De bolombatu wordt voornamelijk bespeeld in Guinée en wordt gebruikt als bas in kora-orkesten. Het tokkelinstrument heeft een grote korpus (een halve kalebas) van ongeveer 50 cm doorsnede die bespannen is met een dierenvel. Uit de kalabas steekt een lange steel (oorspronkelijk een jagersboog van de Mandinka's) waaraan drie (soms vier) snaren zijn aangebracht. De bolombatu heeft een erg percussieve basklank.

De instrumenten in het museum (er staan meer Westafrikaanse instrumenten als djembé's, xylofoons) mogen overigens worden bespeeld (in Nederlandse musea een doodzonde!).

Bolombatu, Kurá Hulanda, Willemstad-Otrobanda, Curaçao | Foto: Frans de Meijer

De snaren van de bolombatu hingen echter dermate slap dat ik er geen geluid uit kon krijgen.

Terug naar boven


Zoekscherm werkt weer

10 april 2005


Zoekscherm van bassortiment.nl | Screendump: Frans de Meijer

Door een programmeerfout mijnerzijds heeft de zoekmodule een aantal maanden niet gewerkt. Alleen de drie hoofdpagina's (beginscherm, deze pagina en de startpagina van frans.demeijer.com) werden geïndexeerd.
De afgelopen tijd is door bezoekers van deze site wel gezocht met het zoekscherm, maar dan moet helaas tevergeefs zijn geweest. Vanaf heden werkt alles weer!
De meest gezochte inhoudelijke termen zijn overigens: tsunami (20×), Indonesië (14×), Nederland (10×), Aceh, Molukkers, indo en indo's (allen 6×). Muzikanten zoeken niet?

Terug naar boven


Een klaplong door heavy metal?

10 maart 2005


Onderzoek van het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel (AZ-VUB) heeft aangetoond dat blootstelling aan luide muziek grote schade kan veroorzaken aan de longen en mogelijk kunnen leiden tot een spontane pneumothorax (klaplong). Hoewel een klaplong doorgaans vanzelf herstelt, kan deze soms ook dodelijk zijn.
Prof. dr. Marc Noppen, longarts in het AZ-VUB, ontdekte bij toeval een verband tussen harde muziek en een klaplong. Twee van zijn patiënten kregen hun klaplong toen zijn een popconcert bezochten, een andere patiënt was aanwezig op een studentenfeest met harde muziek en een vierde patiënt kreeg een klaplong toen hij in een zogenaamde boomingcar zat (bekend van de Delta Lloyd-reclame).

Nader onderzoek wees inderdaad uit dat een op de vijf patiënten (van 15 tot 25 jaar) die een klaplong ontwikkelen vooraf is blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus op pop-, techno- of rockconcerten of te harde muziek in de auto of thuis.

Pneumothorax | Röntgenfoto: A.D.A.M.

De zware bassen en lage frequenties van de harde muziek veroorzaken vaak trillingen in de longen. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan en kan de long inklappen. Omdat er dan lucht in de borstholte komt, ontstaat hevige kortademigheid.

In de media wordt redelijk sceptisch gereageerd op het onderzoek. Prof. dr. H.M. Jansen, longarts in het AMC, kende geen vergelijkbare gevallen in zijn praktijk. "In extreme omstandigheden heeft elke luchtdrukverplaatsing effect op de longen", aldus Jansen.

Booming car | Screendump: Delta Lloyd

Prof. dr. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in het UMC St. Radboud, kende wel één DJ die zich na een concert met een klaplong meldde. Volgens hem zijn vooral leptosome, rokende jongemannen vatbaar hiervoor; "en die kom je op dat soort concerten nogal eens tegen". In tegenstelling tot Jansen, gaf Dekhuijzen aan ook gevallen te kennen uit de medische literatuur.
Een zoekactie mijnerzijds in MEDLINE en EMBASE leverde overigens alleen het artikel van Noppen op.
Ook DJs plaatsen kanttekeningen bij het onderzoek, hoewel hun reactie begrijpelijkerwijs eerder instinctief dan evidence based is. De in de media geciteerde DJs adviseren beiden wel niet te dicht bij de 'geluidsmuur' te komen, al was het alleen om hoofd- of oorpijn te voorkomen.

BRONNEN
1. Noppen M, Verbanck S, Harvey J, [et al.]; Music: a new cause of primary spontaneous pneumothorax.
    [Web document; Abstract] Thorax 2004; 59(Aug): 722-4.
2. Diverse dagbladen, waaronder:
    - 'Heavy metal veroorzaakt klaplong'. [Web document] ANP 2005 (6 maart)
    - 'Harde muziek veroorzaakt klaplong' [Web document] Parool 2005 (7 maart)
    - 'Heavy metal veroorzaakt klaplong' [Web document] Telegraaf 2005 (7 maart)
    - "Harde muziek veroorzaakt klaplong". [Web document] Reformatorisch Dagblad 2005 (7 maart)
    - 'Harde muziek veroorzaakt klaplong' : één op vijf patiënten is blootgesteld en te hoge
       geluidsniveaus.
[Web document] Zibb.nl 2005 (7 maart)

Terug naar boven


Beatallica krijgt een bevel tot stoppen

20 februari 2005, update: 17 maart 2005


De internetsensatie Beatallica, een band die het werk van The Beatles met het geluid van de oude Metallica combineert, heeft van de muziekuitgeverij van The Beatles opdracht gekregen direct te stoppen met hun activiteiten.
Dit omdat Beatallica "onwettig gebruik" maakt van de Beatles-composities "zonder toestemming of vergunning".
Sony/ATV Music Publishing is de auteurs­rechteigenaar en de muziekuitgever van de "composities die, individueel en/of gezamenlijk, geschreven zijn door John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Richard Starkey". In de gefaxte waarschuwing betreffende opzettelijke auteursrechtovertreding (73 Kb PDF) claimt Sony/ATV dat het gebruik van de Beatlesnummers door Beatallica "zonder uitdrukkelijke toestemming of vergunning substantieel en onherroepelijke schade heeft veroorzaakt en blijft veroorzaken en direct de rechten schendt van Sony/ATV".

Beatallica | Foto: Beatallica.org

Toen Metallica-voorman James Hetfield vorig jaar door het tijdschrift Kerrang! werd gevraagd of hij ooit van Beatallica had gehoord, antwoordde hij: "Yeah. I heb hen gehoord. Dat was verbazingwekkend. Iemand heeft daar een hoop denkwerk en talent ingezet!" Op de vraag of hij dat sarcastisch bedoelde, zei hij: "Nee, helemaal niet. Ik hoorde Beatallica online. Dat was een jaar geleden, of langer. Het was behoorlijk verrassend. Het is vrij goed uitgedacht en ik ben blij dat er mensen zijn als hen in de wereld die zoiets doen. Het is erg onderhoudend voor ons, zonder twijfel!".

De nummers van Beatallica zijn inmiddels van de site gehaald. Deze waren gratis te downloaden en zijn - voor degene die Beatallica nog nooit gehoord heeft - knap gespeeld en echt leuk om te horen. Mensen die Beatallica willen steunen kunnen via hun site een online petitie ondertekenen.

BRONNEN
1. Tsui P. Beatallica slapped with "Cease-and-desist" order [Web document] Metal underground 2005
    (19 februari)
2. Evil G. Beatallica : Lars Ulrich supporting band [Web document] Metal rules 2005 (19 februari)

Update: 17 maart 2005


Michael Tierney van Beatallica heeft op MTV.com gezegd dat hij hulp krijgt van Metallica drummer Lars Ulrich in het geschil dat Beatallica heeft met Sony Corporation over het "onwettig gebruik" van Beatle-composities..

BRON
- Gibson D. Beatallica frontman says Metallica's Lars Ulrich went out of his way to help his band [Web
  document] Metal underground 2005 (17 maart)

Terug naar boven


Mexico krijgt Dark Vission TV-zender

3 februari 2005


Dark Vission | Logo: Dark Vission

Volgens een persbericht van Electric Basement krijgt Mexico een nieuwe heavy metal televisiezender: Dark Vission TV.

De zender wordt geëxploiteerd door Dark Vission Entertainment, die ook zorgdraagt voor het Monterrey Metal Fest dat in Monterrey (Nuevo Leon) in Mexico wordt gehouden.
Dark Vission TV gaat live concerten en interviews uitzenden van metalbands.

Het scheelt maar één letter met Dark Vision ...

Terug naar boven


Black Sabbath en Rammstein op Fields of Rock

2 februari 2005


Op 18 juni vindt voor de tweede keer het rockfestival Fields of Rock plaats in het Goffertpark te Nijmegen. Het opnieuw bijeengekomen Black Sabbath geeft in originele bezetting (Iommi/Osbourne/Butler/Ward, aangevuld met Adam Wakeman op toetsen) acte de presence.

Naast Black Sabbath staan onder andere Rammstein, Motörhead, Slayer, Velvet Revolver en Audioslave op de planken.

De voorverkoop is in november 2004 begonnen.

Fields of Rock | Logo: Fields of Rock

Terug naar boven


Within Temptation in de prijzen

2 februari 2005


De gisteren uitgekomen - nogal zoete - single Memories van Within Temptation is de tweede single van hun album The Silent Force. Het nummer is op dit moment de "3FM megahit".

Within Temptation: Memories | Ontwerp: Within Temptation

Het vorig jaar verschenen The Silent Force is inmiddels meer dan 300.000 keer verkocht in Europa en haalde goud in Nederland, België en Duitsland.

Verschillende dagbladen meldden dat Within Temptation, mede door het feit dat zij de meest succesvolle Nederlandse groep in het buitenland is, voor de tweede keer de Conamus Exportprijs ontvangen. Conamus is een organisatie die opkomt voor de belangen van musici.
De band zal niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Exportprijs, omdat zij gisteren gestart zijn met hun Europese tournee.

Within Temptation is overigens ook genomineerd voor een Edison Music Award. Zij hebben al eerder Edison gewonnen voor hun DVD Mother Earth Tour.

BRONNEN
1. Exportprijs voor Within Temptation. [Web document] Volkskrant 2005 (2 februari)
2. Within Temptation wint Exportprijs 2004. [Web document] Trouw 2005 (2 februari)
3. Within Temptation krijgt Exportprijs. [Web document] Telegraaf 2005 (1 februari)

Terug naar boven


Accept op Wâldrock

31 januari 2005


De herenigde Duitse band Accept heeft hun nieuwe opstelling bekend gemaakt. Oudgediende Hermann Frank (gitaar) sluit zich aan bij zanger Udo Dirkschneider, de inmiddels gladgeschoren gitarist Wolf Hoffmann en bassist Peter Baltes. Drummer Francesco Jovino is nieuw.
Op 18 mei 2004 trad Accept al op in de Bosuil te Weert. In de zomer speelt Accept op een aantal zomerfestivals in Europa en Japan, waaronder het Wâldrock-festival op 4 juni 2005 in het Friese Bergum (Burgum).

Accept: Predator | Ontwerp: Accept

Terug naar boven


Ex-vriendin vervolgt Gene Simmons naar aanleiding van TV-uitzending

11 januari 2005


Een vrouw die van 1972 tot 1975 de vriendin was van KISS-bassist Gene Simmons, heeft hem aangeklaagd wegens laster. Volgens haar heeft Simmons haar tijdens een "rockumentary" op de Amerikaanse televisiezender VH-1 neergezet als een "aan seks verslaafde nymfomane".

Gene Simmons (1984) | Foto: collectie De Meijer

De KISS-documentaire - een item uit de VH-1-cyclus When .... ruled the world - werd in juli en augustus 2004 meermaals uitgezonden. Naast de invloed die KISS in haar 30-jarig bestaan heeft gehad op de (hard) rockmuziek, werd aandacht besteed aan de "wilde capriolen" van de bandleden.

De inmiddels 53-jarige Georgeann Walsh Ward uit Chester (N.Y.), zegt in de processtukken dat haar foto tijdens de documentaire elf keer te zien was, terwijl Simmons opgaf over zijn seksuele ontmoetingen met in totaal 4.600 vrouwen. Zo zei hij onder meer dat "er geen meisje was dat niet wilde" en dat hij "genoot van elk van hen".

Omdat Ward's foto steeds voorbij kwam bij dergelijke uitspraken, werd zij hierdoor geportretteerd als "wild" en "onkuis". Ward was 21 toen zij Simmons (toen nog student) ontmoette tijdens een concert. De verhouding die er op volgde beschreef zij als "een exclusieve, monogame, romatische relatie". Simmons was basisschoolleraar totdat het KISS succesvol werd en er een eind kwam aan de relatie met Ward.
Ward eist een nog onbekend bedrag aan schadevergoeding van Simmons en VH-1. Zij is inmiddels getrouwd en heeft een zoon van 21 jaar.

BRONNEN
1. Maull S. Woman sues ex-KISS rocker Gene Simmons. [Web document] Yahoo! News 2005 (7 januari)
2. Bassist van KISS aangeklaagd wegens laster. [Web document] Trouw 2005 (10 januari)
3. Aanklacht tegen Kiss-rocker Simmons [Web document] Telegraaf 2005 (11 januari)

Terug naar boven


Hoe gevaarlijk is heavy metal?

6 januari 2005


In een artikel op Valley Advocate, vraagt schrijfster Katie Vrabel of metal al dan niet gevaarlijk is. Maakte de schietpartij op het podium - waarbij vier mensen om het leven kwamen, waaronder Damageplan-gitarist "Dimebag" Darrell Abbott - deze muziekindustrie zwart? Enkele citaten:
"In het algemeen wordt de muziekstijl met respect door de media behandeld, maar het moge duidelijk zijn dat heavy metal als een aparte stroming wordt gezien. En hoewel deze underdog-positie vaak wordt gekoesterd, gaan de beledigingen soms te ver. Ik ben een metalhead en neem dat dan persoonlijk op. Maar gezien recente gebeurtenissen (de moord op Abbott, de tourende gitaristen van Satyricon die van verkrachting worden beschuldigd, twee mensen neergestoken bij een Cradle of Filth concert) moet ik mij afvragen: Is heavy metal werkelijk gevaarlijk?"

Metalfans op Arrow Rock Festival 2004 | Foto: Frans de Meijer

"De wetenschap staat aan onze kant, waar het gaat over de effecten van "gewelddadige" muziek op het dagelijkse leven. Douglas Gentile concludeerde in zijn boek Media violence and children dat het luisteren naar muziek minder effect heeft op agressie dan het kijken naar de televisie en het spelen van videospelletjes."

"Hij wijst op wat duidelijk zou moeten zijn: dat in gevallen waarbij een metalhead een tot geweld overgaat of zelfmoord pleegt, echte factoren (depressie, drugsmisbruik, enz.) de "schuldigen" zijn en niet zozeer de muzikale voorkeur.

Metalfans op Arrow Rock Festival 2004 | Foto: Frans de Meijer

Hij merkt op dat de meerderheid van de metalfans geen last veroorzaakt of depressief is."

"De heavy metal van vandaag is nog steeds grimmig, maar wordt ook steeds gevoeliger, politiek bewust, literair, mythologie-geïnspireerd en technischer. Interesse in Satan is afgenomen. Er zijn nog steeds bands met voornamelijk blanke mannen die zingen over expliciet geweld en hevige sex, maar zij opereren echt in de marge in vergelijking tot wat populair en commercieel haalbaar is."
"Waar het gaat om de stereotiepe portrettering van heavy metal als uitlaatklep van jonge, boze blanke mannen, zouden critici zichzelf een dienst bewijzen als zij zich op de hoogte stellen van de reeds voorbij dit punt voortgeschreden muziekstroming."

BRONNEN
1. Vrabel K. Is metal dangerous? [Web document] Valley Advocate 2004 (6 januari)
2. Tsui P. Is metal dangerous? [Web document] Metal Underground 2004 (6 januari)

LITERATUUR
1. Gentile DA. Media violence and children : a complete guide for parents and professionals. Praeger,
    2003. ISBN 0-275-97956-3.

Terug naar boven


De Osbournes schenken € 160.000 aan rampenfonds

3 januari 2005


Volgens ContactMusic.com was Sharon Osbourne zo geraakt door de benarde toestand van de slachtoffers van de Aziatische tsunamiramp, dat zij £ 100.000 (± € 160.000) wil doneren. Osbourne schonk aanvankelijk £ 25.000 (± € 40.000), maar besliste meer te geven na het zien van de eindeloze stroom "hartverscheurende" nieuwsberichten. In The Sun moedigden Ozzy en Sharon Osbourne mede-Britten aan geld te schenken aan het tsunamifonds voor Azië.

Osbourne, die $ 13,3 miljoen (± € 10 miljoen) verdiende in 2004, zei: "Er zijn werkelijk geen woorden voor om te beschrijven hoe verslagen wij zijn bij het zien van de gebeurtenissen. Dit is hartverscheurend. Schenken van geld is het minste dat wij kunnen doen. Wij hebben op alle vreselijke nieuwsberichten gezien en wij wilden wat meer geld geven. Onze harten gaan uit naar alle slachtoffers".

Sharon & Ozzy Osbourne | Foto: Ozzyhead.com

Terug naar boven


Naar het archief 2004/2


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -