Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004/2
pijl Archief 2004/1
wit vlak
pijl Zoekscherm:

wit vlak
 Arrow Classick Rock
 Gitaar.net : het Nederlandse gitaristennetwerk
wit vlak

Home » Archief 2007/1


Archief eerste helft 2007
Hier vindt u de logs van januari tot en met juni 2007:

1.683 gitaristen spelen 'Smoke on the water'

4 juni 2007


In het stadion van de Kansas City T-Bones (voor degenen die - net als ik - geen sportliefhebber zijn: dat zijn basketballers) hebben 1.683 gitaristen een wereldrecordpoging 'tegelijkertijd gitaarspelen' gedaan. Het oude record uit 1994 staat in het Guinness Book of World Records op 1.323 gitaristen.
De gitaarspelers - voornamelijk akoestisch, enkelen met een elektrische gitaar met 'belt-amp' - brachten, onder begeleiding van een band Deep Purple's 'Smoke on the water' ten gehore.
Er zijn verschillende You Tube-verslagen van de recordpoging gemaakt. Deze zijn gefilmd door de toeschouwers, waardoor het geluid vaak erbarmelijk is.

'Smoke on the water' met drie gitaristen (eigenlijk vier, plus Billy Sheehan op bas) is overigens ook niet slecht. Maar goed, de versie met de originele gitarist is ook niet te versmaden, ...
1.683 gitaristen spelen 'Smoke on the water' | Foto: AP
BRON
- Bijna 1700 gitaristen spelen 'Smoke on the water' [Web document]. Nieuws.nl 2007 (4 juni)

Terug naar boven


Gibson van The Edge geveild voor 176.000 euro
(en van Hendrix voor 294.000 euro)

23 april 2007


De liefdadigheidsorganisatie Music Rising is opgericht door producer Bob Ezrin en de algemeen directeur van Gibson, Henry Juszkiewicz. Hun doel is nieuwe instrumenten te vergaren voor de muzikanten die zijn getroffen door de orkaan Katrina in New Orleans, augustus 2005.
Gibson Les Paul 1975 Cream van The Edge (U2) | Foto: AP Een andere initiatiefnemer is David Evans, beter bekend als The Edge van U2. Hij stelde onlangs zijn favoriete gitaar ter beschikking aan Music Rising: een crèmekleurige Gibson Les Paul uit 1975. De gitaar is eergisteren geveild in het Hard Rock Cafe in New York voor ruim € 176.000.

Naast deze Gibson werden nog zo'n 200 andere items geveild - in totaal voor ruim 1,8 miljoen euro - waaronder 'een gitaar' van Jimi Hendrix.
Om welke gitaar het gaat wordt niet genoemd (ik kon deze ook niet vinden op de veilingsite), maar hij bracht meer op dan de Gibson van Evans: € 294.000.

Eind vorig jaar werd ook al een Fender Statocaster van Hendrix voor € 126.000 geveild voor het goede doel; zie hiervoor mijn log van 5 december 2006. En het kan allemaal nog duurder: De Gibson SG van George Harrison leverde nog twee jaar eerder (en voor zover ik weet niet voor een goed doel) ruim € 425.000 op.
Ik ga mijn gitaren weer eens oppoetsen, ...

BRONNEN
1. The Edge schenkt favoriete gitaar aan goed doel [Web document]. Nieuws.nl 2007 (27 maart)
2. Bijna twee ton voor gitaar The Edge [Web document]. Nieuws.nl 2007 (22 april)

Terug naar boven


Zappa, Zappa en nog eens Zappa bij Holland Doc

21 april 2007


Het is Frank Zappa-week bij Holland Doc. Op hun website staat een volledig concert van hem, maar ook documentaires, artikelen en links naar video- en andere relevante sites over deze gigant.

Radio 6 besteed ook veel aandacht aan de Zappa-week. Daar staan ook een paar foto's van Zappa & consorten in Nederland (1967, 1986 en 1970). Op 18 juni 1970 was hij voor het VPRO-programma 'Piknik' in Uddel, ... of all places.

Rechts de cover van de bootleg uit Uddel. Klik op de afbeelding voor een grotere foto.
Frank Zappa live at the 'Piknik' in Uddel, 18 juni 1970 | Ontwerp: artwork.easytree.org

Terug naar boven


"Metal" : een antropologische kijk op de geschiedenis van heavy metal

18 maart 2007


Sam Dunn is een 30-jarige antropoloog èn een metal-fan. Nadat hij diverse culturen had bestudeerd, heeft hij zijn zinnen gezet op een onderzoek naar het "hart van de heavy metal", waarbij hij wilde uitzoeken waarom heavy metal steeds zo wordt afgekeurd en als stereotype in de media wordt weergegeven.
Metal : a headbanger's journey | Cover Tegelijkertijd onderzoekt hij de obsessie van metal voor de meest provocatieve onderwerpen uit het leven: seksualiteit, religie, geweld en dood, en ontdekt hij enige zaken over de metalcultuur die zelfs hij niet kan verdedigen.

Van zijn speurtocht heeft Dunn een anderhalf uur durende documentaire gemaakt die ook op DVD is uitgekomen: Metal : a headbanger's journey (Seville/Paradiso, 2007).

In deze film komen onder andere Geddy Lee (Rush), Ronnnie James Dio, Tony Iommi (Black Sabbath), Bruce Lee (Iron Maiden), Lemmy Kilmister (Motörhead), Girlschool, Alice Cooper, Dee Snider (Twisted Sister), Vince Neil (Mötley Crüe) en Doro Pesch voorbij (hoewel Dunn zelf zegt meer van het steviger werk te houden, zoals Slayer) en wordt de geschiedenis van de heavy metal in rap tempo weergegeven: van Black Sabbath tot de Noorse black metal.
Grijs Kramer zegt in de Volkskrant van 8 maart over deze documentaire: "Nooit eerder is de geschiedenis van heavy metal zo helder uit de doeken gedaan als hier."

De DVD is, met Nederlandse ondertiteling, onder andere te krijgen bij de Free Record Shop.

BRON
- Kramer G. Lichtvoetig over metal [Web document]. Volkskrant 2007 (8 maart)

Terug naar boven


Brad Delp (1951-2007)

11 maart 2007, update: 15 maart 2007


De zanger van Boston, Brad Delp, is afgelopen vrijdag 9 maart op 55-jarige leeftijd overleden. "We've just lost the nicest guy in rock and roll", stond er op de website van Boston. Logo van Boston
Update: Delp heeft, naar nu bekend is gemaakt, zelfmoord gepleegd met koolstofmonoxide, dat hij via een pijp van een auto naar de badkamer had geleid, waar hij zich bevond.

Terug naar boven


Gibson Jimmy Page signature double neck

9 maart 2007


Hij blijft mooi ... en dan heb ik het niet over Jimmy Page zelf, die heeft de tand des tijds iets minder goed doorstaan, maar over 'zijn' Gibson EDS-1275.

Gibson heeft een deel van haar website gereserveerd aan deze fraaie dubbelnek, die opnieuw door Gibson wordt gemaakt. De gitaar is een instrument uit de custom shop van Gibson, hetgeen in dit geval inhoudt dat er zo'n € 4.000 voor neergeteld moet worden.
Gibson EDS-1275 | Foto: Gibson
Op de website staan - naast specificaties en de geschiedenis van het uit 1958 stammende model - fraaie foto's van het instrument, met en zonder Page.

Ook staat er een vergelijking met het goedkopere broertje van de EDS-1275, de Epiphone G-1275 Custom SG, die ongeveer € 900 moet kosten.

Terug naar boven


Live album van Deep Purple teruggetrokken

27 februari 2007


Ian Gillan in de Stokvishal te Arnhem, 27 januari 1982 | Foto: Frans de Meijer Een net uitgebrachte CD met een live registratie van Deep Purple, getiteld NEC 1993 is uit de verkoop gehaald nadat zanger Ian Gillan de fans nadrukkelijk verzocht had de plaat niet te kopen. Volgens Gillan was het concert dat in 1993 in Birmingham plaatsvond één van de slechtste ooit, en was de CD uitgebracht zonder dat hij daarvan in kennis is gesteld.

Spanningen binnen de band zouden tot de slechte prestaties hebben geleid: "Het liep op zijn eind, was het vreselijk." Ian Gillan en Ritchie Blackmore waren ten tijde van het concert nauwelijks nog on speaking terms. "Het was één van de dieptepunten in mijn leven - in ieders leven, eigenlijk", zij Gillan vandaag tegen de BBC. "In feite, duurde het nog tot vijf of zes shows na de Birmingham show, toen Ritchie de band verliet. Nadien heeft de groep 13 jaar stabiliteit gekend.".

Sony BMG gaat onderzoeken waarom Gillan niet was geïnformeeerd. Een woordvoerder voor het bedrijf zei: "Het is geen beleid van Sony BMG albums uit te geven zonder dat de artiesten daarvan weet hebben."
BRON
- Deep Purple live album withdrawn [Web document]. BBC News 2007; (27 februari)


ZIE OOK
- Live album Deep Purple teruggetrokken [Web document]. Telegraaf 2007; (27 februari)
- Deep Purple roept fans op cd niét te kopen [Web document]. Gazet van Antwerpen 2007; (27 februari)

Terug naar boven


RKS gitaren: een apart ontwerp

25 februari 2007


De Amerikaanse firma RKS Guitars bouwt gitaren met een apart concept. De gitaren - en bassen - bestaan uit een Steinberger-achtige basis waar naar wens - en zover de portemonnaie reikt natuurlijk - een open body aan vastgemaakt kan worden, die door RKS Open Architecture Resonance genoemd wordt.
Industrieel ontwerpers Ravi Sawhney en Paul Janowski ontwierpen hun eerste gitaar in samenwerking met de Britse gitarist Dave Mason.

RKS Chrome Molly | Foto: RKS Guitars

Op de website van RKS zijn verschillende modellen te zien en te horen. Hoewel enkele modellen er naar mijn smaak wel erg jaren-'50-futuristisch uit zien, zeker de Flying V-achtigen, zitten er een paar mooie modellen bij.
Het 'Open Architecture Resonance'-concept | Foto: RKS Guitars
De prijs ligt zo rond de € 2.500,-. De gitaren zijn onder meer te koop bij Kees Dee.

ZIE OOK
- Zuiderveld U. Het revolutionaire design van RKS Guitars [Web document]. Popmuzikant 2006; (17
  januari)

Terug naar boven


5e Arrow Rock Festival in Biddinghuizen

19 februari 2007


De vijfde editie van het Arrow Rock Festival vindt dit jaar niet plaats in Lichtenvoorde, maar op het 'Lowlands-terrein' van pretpark Walibi World in Biddinghuizen.
Dit jaar is weer gekozen voor één dag: zaterdag 30 juni. Op drie podia staan in totaal 13 bands, waaronder Thin Lizzy, Steve Vai, Toto, Aerosmith, Scorpions en Europe.
De kaartverkoop start aanstaande zaterdag 24 februari.

BRON
- Aerosmith en Toto op Arrow Rock Festival [Web document]. Telegraaf
  2007; (19 februari).
Logo: Arrow Rock Festival 2007

Terug naar boven


Tests uit muziekvakbladen online bij Wils

6 februari 2007


Markbass Little Mark Combo 102 | Foto: Meet Music Magazine Muziekhandel Wils Muziekimport heeft op haar website PDFs geplaatst van door hen verkochte producten die recentelijk in (Nederlandstalige) muziekvakbladen zijn getest.

De scans zijn van redelijke kwaliteit. Op dit moment zijn de volgende besprekingen beschikbaar: Markbass Little Mark 250 (zie foto), Mark Acoustic, Hughes & Kettner Switchblade, HK Audio Elias PX, Ken Smith Design bassen en de Markbass LM250.
Wils gaat ook eerder verschenen testen plaatsen.

Terug naar boven


Apple iGuit: slechts twee snaren!

2 februari 2007


Op de website Worth1000.com kunnen fervente photoshoppers zich uitleven in verschillende categorieën, die door bezoekers kunnen worden beoordeeld.

Bij de opdracht "ontwikkel het volgende product van Apple" heeft 'Paraloid' een eerste plaats behaald met zijn iGuit: "The first guitar produced by Apple, with just two chords!".

De afbeelding zelf is copyright protected, en "mag niet worden afgebeeld op andere websites". Ik heb daarom maar een impressie weergegeven aan de rechterzijde; het is mijns insziens wel een beetje vreemd dat Worth1000 zich druk maakt om de copyrights van hun photoshops en blijkbaar minder om de rechten van Apple's ontwerpen.

Het gaat om een koploze Telecaster (® van Fender), met een parelmoeren body in 180° gedraaide Apple-vorm (dus met die hap er uit). De gitaar is inderdaad behept met twee snaren (E en e') en ontbeert het nekelement. Ach, kijk zelf maar.
Impressie van de iGuit | Origineel door: Paraloid

Terug naar boven


Naar het archief 2006/2


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -