Terug naar: Instrumentarium
wit vlak
wit vlak Slagwerk
pijl Bekkens
pijl Hardware
wit vlak
pijl Bassortiment
pijl Elektrische gitaren
pijl Akoestische gitaren
pijl Toetsen
pijl Blokfluiten
pijl PA en recording
pijl Accessoires
wit vlak
wit vlak

Home » Instrumentarium » Slagwerk


Het slagwerk


De Yamaha DTXpress

20 april 2005


Ik ben ooit als drummer begonnen. Toen ik mij meer op het bassen ging toeleggen, besloot ik al snel mijn drumstel te verkopen om zodoende een basversterker te kunnen financieren. In de daarop volgende jaren heb ik uiteraard nog wel regelmatig gedrumd, maar altijd op het slagwerk van een ander.
In 2000 had ik weer een eigen drumstel. Dit maal een elektronische. De keuze hiervoor had te maken met het feit dat ik vermoedelijk nauwelijks als drummer in een live-situatie zal spelen (jam-sessies daargelaten), het geluid beter beheersbaar is bij opnames (geen aparte cabine nodig) en ik drumpartijen live kan inspelen en digitaal kan opslaan ten behoeve van playback.

Yamaha DTXpress module | Foto: YamahaŽ

Hiermee werden ook de martelpraktijken overbodig die mijn toetsenist en ik moesten ondergaan om complete (superstrakke maar onnatuurlijke) drumpartijen voor onze nummers in te programmeren op de synthesizer.

Yamaha DTXpress | Foto: Frans de Meijer

De in Japan gemaakte Yamaha DTXpress is overigens wel geschikt voor live-situaties. De constructie bestaat uit de hoofdconsole (de DTX), een rack (made in Taiwan), zeven rubberen drum pads, een basdrumtrigger en een hi-hat controllerpedaal. Uiteraard heeft het elektronische systeem een wirwar aan kabeltjes.

Yamaha DTXpress | Foto: YamahaŽ

De DTX is een polyfone 16 bits toongenerator met 910 drum- en percussiegeluiden en effecten. Er zijn 128 keyboardklanken aanwezig, waarmee ook samples af te spelen zijn. 48 typen drumstellen zijn voorgeprogrammeerd; zelf kunnen er nog 32 toegevoegd worden. Een ideale situatie omdat ook mijn drummer gebruik maakt van de DTXpress.
Als gezegd kunnen ook complete nummers worden gesampled op de DTX (eveneens 32); 95 nummers - variërend van hard rock tot jazz en van reggae tot dance - zijn voorgeprogrammeerd.

Yamaha PCY60 cymbal controller | Foto: YamahaŽ
Yamaha PCY60 cymbal controller.

Op de interface zijn 15 keuze- en opnamecontroleknoppen aangebracht en vijf volumepotmeters. Hiermee worden onder andere de keuzen gemaakt voor de toewijzing van geluiden of klanken aan de pads. Met de pads kan desgewenst ook de sequencerplayback worden gestart of gestopt.
Alle klanken kunnen worden aangepast: het effect, het volume of de toonhoogte is via de console te wijzigen.

Aan de achterzijde zijn 9 triggerinputs aangebracht (8 mono en 1 stereo) met schakelaars voor het regelen van de aanslaggevoeligheid ("trigger attenuation") van de eerste zes pads. Een aparte ingang is er voor de HH60 hi-hat controller.
Vanzelfsprekend heeft de console een stereo-uitgang. De afzonderlijke pads zijn ook naar keuze in het stereo-spectrum te plaatsen. De DTX heeft verder een stereo AUX-ingang, een hoofdtelefoonuitgang en MIDI in/uit-poorten. Via deze MIDI-poort is ook data-bulk mogelijk.

De volgende pads zijn aanwezig: vijf 8" TP60 pads (snare, hi-hat, 3 toms), twee PCY60 cymbal controllers en een KP60 basdrum pad op een standaard.
De pads kunnen overigens willekeurig worden toegewezen. Een snaredrum op de plaats van het ride-bekken of een triangel op de bassdrumtrigger is geen probleem.

Yamaha TP80 drum pad | Foto: YamahaŽ
Yamaha TP80 drum pad.

De pads hebben allen een rubberen mat met daaronder een aanslaggevoelig pièzo-element, waarmee subtiele slagen ook subtiel worden weergegeven.

De DTXpress heeft inmiddels twee opvolgers (de DTXpress II en III) die, naast een iets steviger rack, als grote voordeel stereo pads hebben. Hierdoor is het mogelijk rims toe te wijzen aan de 'trommels' en bijvoorbeeld een bell-cup aan de 'bekkens'. Helaas communiceren deze nieuwe pads niet met mijn DTXpress (die alleen mono-pads heeft). Ik zou de TP60 pads hooguit kunnen vervangen door de TP80's (zie inzet) die als extra een handmatige uitgangsregeling aan boord hebben. Gezien het feit dat dit ook digitaal te regelen is via de console lijkt mij dat niet zo zinvol.

serienr.
015505
aanschafdatum
30-6-2000
aanschafprijs
€ 1089,07
leverancier
Feedback
serienrs. TP60
084280, 084288,
084289, 084291,
084307
serienrs. PCY60
034689, 034690
serienr. HH60
018493
serienr. KP60
018609

Terug naar boven


De Yamaha Kick Pad KP65

20 april 2005


Yamaha Kick Pad KP60 en KP65 | Foto: Frans de Meijer
Yamaha KP60 en KP65.

De Yamaha kit wordt zowel door mijzelf gebruikt als door de drummers van Whose Brains en Dark Vision. Met name deze laatste was gewend te spelen met een dubbele basdrum.

Nu is de pad van de standaard meegeleverde KP60 geschikt voor één basdrumklopper. Latere versies van de DTXpress zijn uitgerust met een grote trigger, de KP65.

Omdat bij de KP60 af en toe signaalverlies optrad en om het gebruik van een dubbel basdrumpedaal mogelijk te maken, heb ik de KP65 aangeschaft.
De 2,7 kilo zware unit (buatan Indonesia) heeft een pad met een doorsnee van 13 cm waarin één pièzo trigger sensor verborgen zit.

Net als zijn voorganger is de KP65 voorzien van Velcro-klittenband die de 'basdrum' uitstekend op zijn plaats houdt bij gebruik op vloerbedekking.

De KP65 biedt de mogelijkheid een extra drumpad of cymbal controller aan te sluiten. Hiertoe is aan de achterzijde van de console een mono-input en een stereo-output jack aangebracht. Uitbreiden blijft zo dus mogelijk, ...

Yamaha Kick Pad KP60 en KP65 | Foto: Frans de Meijer
Yamaha KP60 en KP65 kick pads.


serienr.
061720
aanschafdatum
18-4-2005
aanschafprijs
€ 78,78
leverancier
Musik Produktiv

Terug naar boven


De bekkens


Wuhan WUSP12 12" Splash en WU104-12 12" China

9 augustus 2004


Nee, natuurlijk is dit geen topmerk (alhoewel het Chinese Wuhan ook kwaliteitsbekkens, tamtams en gongen heeft). Mijn elektronische drumstel heeft echter maar twee bekkenpads, waarvan er een uiteraard als ride geprogrammeerd is. Bij het drummen miste ik steeds wat variatie, omdat ik maar een pad als crash (of china, splash, enz.) kon gebruiken. Er was nog plaats op de module voor één extra pad, maar de nieuwe pads van de DTXpress II communiceren niet met mijn drummodule.

Wuhan WUSP12 12 inch Splash en WU104-12 12 inch China | Foto: WuhanŽ
Een goedkope oplossing ligt dan voor de hand. De bekkens hoeven niet hard te klinken (het live-gebruik van de DTXpress is nagenoeg nihil) en een goede crash haal ik gewoon uit de DTXpress. De aanbiedingscombinatie splash & china paste mij wel. De set staat toch voor $ 204 in de retail (sure).

Het 12" splash-bekken is vrij dun en klinkt helder met voldoende boventonen. De china is eveneens een 12" en klinkt wat donkerder en explosiever.

serienr.
n/a
aanschafdatum
7-8-2004
aanschafprijs
€ 39,00
leverancier
Feedback

Terug naar boven


De hardware


De Pearl P-100Q PowerPro Chain Drive

1 maart 2004


Pearl P-100Q PowerPro Chain Drive | Foto: Pearl

De Yamaha kit werd uiteraard geleverd zonder basdrumklopper. Omdat ik goede ervaringen had met Pearl - met name met de pedalen - heb ik gekozen voor het Pearl P-100Q PowerPro Chain Drive basdrumpedaal. Een degelijk met een ketting aangedreven pedaal met een bodemplaat.

De Taiwanese P-100Q heeft een tandloos rad (om ratelen te voorkomen) en speelt soepel en stil.

De klopper zelf is naar wens verstelbaar: het vilt kan horizontaal of verticaal geplaatst worden. Bij het bespelen van de KP60 "basdrum" zit daar geen voelbaar verschil in actie bij. Mogelijk dat dit op een echt drumvel anders aanvoelt.

De P-100Q is echt een aanrader.

serienr.
n/a
aanschafdatum
5-7-2000
aanschafprijs
€ 74,87
leverancier
Staffhorst

Terug naar boven


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -