Radio en TV
wit vlak
pijl Archief 2007
pijl Archief 2006
pijl Archief 2005
pijl Archief 2004
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak
pijl

Menghormati:


 Indo TV
 Van Oost naar de Oost
wit vlak

Home » Radio en TV


Radio dan televisi Belanda
Radio en televisie.
Programmagids
Chronologisch overzicht:

Ambassadeur van 10.000 eilanden : Buitenof in gesprek met Junus Habibie
zondag 18 mei 2008 en maandag 19 mei 2008

18 mei 2008


Het VPRO-programma Buitenhof heeft een gesprek met de ambassadeur van Indonesië in Nederland: Junus Habibie.

Hij vertelt over zijn diplomatieke werk van het land met de meeste moslims ten tijde van de perikelen rond de film Fitna. Verder komt aan bod de vraag waarom dit Aziatische land het in economische zin opvallend slechter doet dan andere landen in de regio: hoe staat het met handel tussen ons land en de voormalige kolonie?

De relatie tussen Nederland en Indonesië is traditioneel complex, maar hoe kunnen Nederland en Indonesië politiek en diplomatiek nader tot elkaar komen?

Junus Effendi Habibie | Foto: Indonesische Ambassade, 's Gravenhage

De uitzending vanuit Studio Plantage te Amsterdam is vanmiddag live te volgen om 11:54 uur op Nederland 1. Morgen, 19 mei, is om 10:20 uur de herhaling op Nederland 2.
De uitzending, gepresenteerd door Clairy Polak, is ook terug te luisteren via Uitzendinggemist.nl (Windows Media; 24:20 min.).

ZIE OOK
1. Ambassadeur: ik maande moslimlanden tot rust [Web document] Trouw 2008 (18 mei)
2. Ibid [Web document] De Pers 2008 (18 mei)
3. Ibid [Web document] Nieuws.nl 2008 (18 mei)
4. Ibid [Web document] DAG 2008 (18 mei)

Terug naar boven


OVT met gesproken brieven van en naar Nederlands-Indië
zondag 25 mei 2008

3 april 2008


In de jaren '40 en '50 werden er - als populair alternatief voor de radioboodschappen - zogenaamde gesproken brieven verzonden aan familie of bekenden: 78-toerenplaten, geperst op karton. Dit communicatiemiddel is veel gebruikt voor het overbrengen van boodschappen van en naar familieleden of soldaten in Nederlands-Indië.

Gesproken brief | Foto: J. Held

De familie in Nederland werd ook door en over de militairen geïnformeerd door de radio, zoals in het groetenprogramma "Contact met Thuis " en de de veelbeluisterde berichten over de gewonden, uitgesproken door mevrouw Mans Spoor, de vrouw van generaal Simon H. Spoor (1902-1949).

Voor zover bekend, zijn er zijn nog maar weinig gesproken brieven bewaard gebleven. Daarom is het VPRO-radioprogramma OVT ook naarstig op zoek naar deze gesproken brieven.

Op 25 mei (Radio 1; 10:00-12:00 uur) zenden zij daar een documentaire over uit, live vanaf de Pasar Malam Besar in Den Haag.
Deze zondag is tevens de start van de Week van de Indische brief waarin de documentaire "Met ons alles goed : berichten uit Nederlands-Indië" haar primeur krijgt. Doel van de week is het preserveren van zoveel mogelijk brieven. OVT werkt hierin onder meer samen met het Koninklijk Instituut voor Land- en Volkenkunde (KITLV), Radio Nederland Wereldomroep en Het Indisch Knooppunt.

Oproep
Als u thuis nog een 'gesproken brief' heeft liggen of als uw familie destijds door het programma van mevrouw Spoor op de hoogte is gebracht van u verwondingen, dan wordt u verzocht contact op te nemen met Gerard Leenders van OVT: 035-6712084 of 035-6712302.

BRON
- Gezocht: gesproken brieven uit Indië : de Indische brief staat centraal bij OVT en Pasar Malam Besar
  [Web document] VPRO Geschiedenis 2008 (3 april)

ZIE OOK
- De Week van de Indische brief

Terug naar boven


Verboden liefde in Nieuw-Guinea
donderdag 14 februari 2008

13 februari 2008


Morgen, op Valentijnsdag, presenteert Andere Tijden de documentaire De pater en het Papoeameisje (Nederland 2, 21:25 uur), waar het verhaal wordt verteld van de door de Katholieke Kerk verboden liefde tussen de Nederlandse missionaris Jacobus van der Velden en een Papua-meisje, de inmiddels 69-jarige Catharina van der Velden-Gebse.
Zij sloegen beide op de vlucht als de plaatselijke bisschop hun relatie tracht te breken. Als Koos en Catharina uiteindelijk trouwen in 1965, doet paus Paulus VI het echtpaar voorgoed in de ban: verdoemd tot in het vierde geslacht. Zij verlaten noodgedwongen Nieuw-Guinea en verhuizen naar Nederland, waar Koos tot zijn dood in 1997 werkt als dominee.

Catharina verteld over deze wonderlijke periode, over de vlucht en hoe zij tot op de dag van vandaag hoopt weer te worden opgenomen door de Katholieke Kerk.

Het bruidspaar Koos en Catharina van der Velden-Gebse (1965) | Foto: Website VPRO

De documentaire van Annegriet Wietsma is nog terug te zien vanaf Omroep.nl (Windows Media Player; lengte: 26:08).

ZIE OOK
- Woedende bisschop achtervolgt verliefd stel [Web document] VPRO 2008 (13 februari)

Terug naar boven


(Geen) excuses voor de massamoord in Rawagede
zaterdag 2 februari 2008

6 februari 2008


Eén Vandaag heeft op 2 februari aandacht besteed aan de massamoord in Rawagede op 9 december 1947, vlak na de eerste politionele actie. Nederlandse militairen executeerden daar 431 weerloze bewoners, allen mannen, zowel oud als jong.

De vraag was of Nederland, zestig jaar na dato, excuses aan de nabestaanden en overlevenden van het bloedbad in Rawagede geeft. Slechts enkelen van hen zijn nog in leven.

Rawagede op 9 december 1947 | Fotograaf onbekend

Het VPRO-programma Ovt besteedde op 9 december 2007 aandacht aan Rawagede.

Naar aanleiding hiervan stelde Krista van Velzen (SP) aan Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) begin januari kamervragen over de kweste (Adobe Acrobat®-document; 16 Kb).

Een groep initiatiefnemers, waaronder Jeffry M. Pondaag (voorzitter van de stichting Comité Nederlandse Ereschulden), proberen op dit moment de regering te bewegen tot een excuus, in ieder geval voordat de laatste van hen ook overlijden.
Verhagen is dat echter niet van plan, net zo min als de VVD. "Ik vraag de koning van Spanje ook geen excuses om de Tachtigjarige Oorlog.", aldus Hans van Baalen. "Op een gegeven moment is geschiedenis geschiedenis".

Nederlands-Indië veteraan Jan Glissenaar zegt: "Ik ben er heen gegaan met goede bedoelingen [...] maar je komt er vandaan als oorlogsmisdadiger". Glissenaar is in 1991, uit gewetenswroeging, terug gegaan naar de plaatsen op Java waar hij van 1947 tot 1950 als militair heeft gediend om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Hij was overigens niet direct betrokken bij Rawagede.

De reportage van Amanda Spoel is nog terug te zien vanaf Omroep.nl (Windows Media Player; lengte: 08:21).

ZIE OOK
- Het spoor terug: Het bloedbad van Rawagede [Web document] Indo Inside 2007 (9 december)

Terug naar boven


Vijftig jaar Nederpop met de Tielman Brothers
vrijdag 11 januari 2008

11 januari 2008


Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de Nederlandse popmuziek werd geboren. Het nummer Rock little baby of mine (1958) van de Tielman Brothers wordt door muziekkenners gezien als de eerste Nederlandse rock-'n-rollplaat.

In Groningen wordt de komende dagen stilgestaan bij dit jubileum tijdens de jaarlijkse vakbeurs voor de muziekindustrie.

Eén Vandaag (Windows Media Player; lengte: 7:29) blikt terug op vijf decennia Nederpop met muziekjournalist Jan van der Plas. En met de schrijver van Rock little baby of mine, de inmiddels 71-jarige Andy Tielman.
De presentatie is in handen van Pieter Jan Hagens.

Bekijk ook de spetterende liveshow die de Tielman Brothers in 1960 gaven op de Nederlandse televisie met het nummer Rollin Rock.

Andy Tielman tijdens Parkpop (Den Haag) 26 juni 2005 | Foto: Bas de Meijer

Andy Tielman, Parkpop 2005
Foto: Bas de Meijer
Klik voor een groter beeld

ZIE OOK
- Pot M. Andy Tielman: 'Als je stoer doet, gelooft niemand je' [Web document] Volkskrant 2008 (10
  januari)

Terug naar boven


Sharia wetten bedreiging voor toekomst Indonesië
dinsdag 8 januari 2008

9 januari 2008


In de Indonesische stadsgemeente Tangerang op westelijk Java zijn sinds anderhalf jaar lokale wetten en regels ingevoerd die gebasseerd zijn op de sharia. Deze op de islam gebasseerde rechtsregels zijn in strijd met de grondwet, maar daar lijkt de speciale politie weinig problemen mee te hebben.

Sharia in Aceh | Foto: IndonesiaMatters.com

Critici in Indonesië menen dat de toekomst van het land op het spel staat, maar voorstanders zien vooral orde en rust terugkeren in de straten van Tangerang.

Het Radio 1-programma De Ochtenden besteedde gisteren (11:03 uur) aandacht hieraan.

De reportage van Olaf Oudheusen is nog terug te luisteren (Windows Media Player; lengte: 23:41) vanaf hun website of te downloaden in MP3-formaat (34,3 Mb).
ZIE OOK
De sectie Nieuwsberichten bij Religie en Mensenrechten.

Terug naar boven


Naar het archief van 2007


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -