Nederland dan Indonesia: warta berita

Nederland dan Indonesia: warta berita
Nederland & Indonesië: nieuwsberichten

27 juni 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Veteranen met een missie
  BN/De Stem, 27 juni 2008
  Als soldaat ga je op een missie naar een crisisgebied. [...] Steeds meer veteranen [besluiten] de handen uit de mouwen te steken. Het gebeurde bijvoorbeeld oud-marinier Pierre van Berkel tijdens een reis door Indonesië in 1985. Voor een begraafplaats waar Nederlandse militairen liggen, kwam hij een moeder met een kind met een hazenlip tegen. Van Berkel besloot te helpen. Terug in Nederland kwam de overtuiging dat het niet bij dat ene kind moest blijven. Zo werd de stichting Rena geboren, vernoemd naar het meisje voor de begraafplaats, die geld inzamelt om kinderen van een hazenlip af te helpen. "Dat is typerend voor de veteraan met een missie" [...] Je ziet dat terug in de 'landen top 3' van de 33 onderzochte projecten. Nederlands Indië: 6 initiatieven, voormalig Nederlands Nieuw-Guinea: ook 6, terwijl daar veel minder mensen gezeten hebben. [...]
   
 • Strijden tegen kindersterfte bij Papoea's
  BN/De Stem, 27 juni 2008
  Wie: Henk Hoogink (67). Uit: Doesburg. Gebied: Papoea Nieuw-Guinea. Plaatsvervangende schaamte is voor Henk Hoogink de reden om zich ruim dertig jaar na zijn actieve diensttijd druk te maken over het land waar hij destijds was gelegerd. Hij was een van die twintigduizend militairen die naar Papoea Nieuw-Guinea werden uitgezonden. In 1963 vertrok Nederland, nadat het gebied onder Amerikaanse druk was overgedragen aan Indonesië. "In de jaren vijftig heeft Nederland de Papoea's beloofd dat Nieuw Guinea vóór 1970 onafhankelijk zou worden. In aanloop daartoe beschikten de Papoea's al over een eigen vlag en volkslied. In 1969 konden de ze kiezen: blijvend aansluiten bij Indonesië of zelfstandig worden. De 2.100 Papoea-kiesmannen kozen, onder dwang, uiteindelijk voor aansluiting bij Indonesië."
   
 • Nederlandse Watersector helpt Atjeh bij wederopbouw : subsidie voor extra projecten H2O-partners
  Nieuwsbank, 24 juni 2008
  Een extra financiële bijdrage van 1,2 miljoen euro voor waterprojecten in het door de tsunami van 2004 getroffen Atjeh: dat is het verheugende resultaat van een verzoek van de Stichting H2O-partners Sumatra aan de Nederlandse ambassade in Jakarta. Tegelijkertijd heeft de ambassade de looptijd van het contract opnieuw verlengd, namelijk van augustus 2008 tot 30 april 2009. Ook de provincie Utrecht heeft een extra bijdrage toegezegd van € 415.000.
   
 • Sponsorloop Tweemaster
  Telstar Online, 23 juni 2008
  Bali is een prachtig eiland in Indonesië en heeft de naam een paradijs te zijn op aarde. Maar een prachtige natuur en een mooi klimaat nemen niet weg dat veel van de bewoners van het eiland in armzalige woningen woont. Met name in het noorden van Bali, in Buleleng, één van de armste en minst ontwikkelde streken van het eiland, wonen veel mensen zonder fatsoenlijke voorzieningen in hutten met rieten daken en muren van leem of palmbladeren. Vooral in het regenseizoen is er in de hutten haast geen droge plek te vinden waardoor de bewoners regelmatig ziek worden.
   
 • Complete school achterlaten na 5,5 week in Indonesië
  door Marije van Wijngaarden, AD Groene Hart, 3 juni 2008
  Drie studenten houden zaterdag een Indonesisch buffet bij Brasserie IJsselweide. Met de opbrengst bouwen ze een school in Indonesië. Vijf vragen aan Esther Smit (19) uit Gouda, een van de initiatiefnemers. 1. Waarom een school in Indonesië? [...] 2. Bouwen jullie de school zelf? [...] 3. Hoe komen jullie aan het geld? [...] 4. Waarom niet de hele 25 euro? [...] 5. Hoeveel geld is er nodig voor de school? [...]
   
 • Innige band Liemers en Indonesië
  door Hans Teunissen, 2 juni 2008
  Er groeit iets moois tussen de Liemers en Indonesië. Duiven en Zevenaar willen samenwerken met het bedrijfsleven in Indonesië. Ook willen ze een stedenverband aangaan met twee gemeenten in Indonesië. Ze hebben daarvoor de hulp ingeroepen van de Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibie, broer van de voormalige president.
   
 • Lekker eten voor Indonesië
  AD Groene Hart, 1 juni 2008
  Esther Smit uit Gouda loopt stage bij Brasserie IJsselweide. Voor haar opleiding gaat zij, met twee medestudenten, een actie op touw zetten voor de bouw van een school in Indonesië. Door een smakelijk buffet te presenteren. Ze nodigt iedereen uit. Wij zijn drie studenten van Intercollege Business School. We zijn op dit moment bezig geld in te zamelen en sponsors te werven om een school in Indonesië te bouwen.
   
 • Studenten verzorgen diner voor goed doel
  Pstiljon Online, 20 mei 2008
  Drie studenten van Intercollege Business School zijn op dit moment bezig geld in te zamelen en sponsors te werven om een school in Indonesië te bouwen. Samen met de Brasserie IJsselweide houden ze een Indonesisch buffet bij de Brasserie IJsselweide op 7 juni. Sponsors zijn nog welkom!
   
 • Niets mooiers dan verzoening
  Reformatorisch Dagblad, 16 mei 2008
  Als kind bracht hij enkele jaren door in een jappenkamp in het voormalige Nederlands-Indië, samen met zijn moeder en twee zusjes. De gruwelen waarmee hij in aanraking kwam, hebben van hem geen rancuneus of sceptisch man gemaakt, al heeft het hem enige tijd gekost zijn voormalige onderdrukkers de hand te reiken. "Er is niets mooiers dan wanneer mensen zich met elkaar verzoenen", zegt oud-minister mr. dr. Bernard Bot van Buitenlandse Zaken. Aanpakken is Bot met de paplepel ingegoten. "Na de bevrijding in augustus 1945 zijn we vanuit Nederlands-Indië naar Nederland teruggekeerd. We hadden verschrikkelijke jaren achter de rug. Maar mijn vader hield ons voor dat we ons niet moesten laten leiden door het verleden, maar dat we de blik op de toekomst moesten richten. Aan de slag dus. Die houding ben ik nooit meer kwijtgeraakt."
   
 • Vierdelige serie 'Stem van de Javanen'
  Waterkant, 9 mei 2008
  Deze week begint bij 'Mtnl in de Stad' de vierdelige serie 'Stem van de Javanen'. Drie generaties Amsterdamse Javanen komen aan het woord over de migratie van Indonesië naar Suriname en van Suriname naar Nederland. Welke erfenis heeft deze grote reis de nu Nederlandse families gebracht?
   
 • De maag gaat voor de geschiedenisles : Erfgoed Nederland helpt Indonesisch onderwijs
  Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2008
  "Weten jullie wie Suharto is?" Het groepje bruinverbrande leerlingen kijkt verward naar meester Suyamto. Hun wit-rode uniformpjes steken schril af tegen de vergeelde muren van de klaslokalen in het plaatsje Wuryantoro op Midden-Java. [...] Openbare basisscholen zijn formeel gratis, maar de werkelijke maandelijkse kosten van een basisschoolleerling liggen op 65 dollar. Ontwikkelingssteun is hiermee onmisbaar voor onderwijs in Indonesië. De Nederlandse stichting Erfgoed Nederland werd dan ook met open armen ontvangen toen zij het plan ontvouwde voor ondersteuning van het Indonesische basisonderwijs. [...]
   
 • Kerken halen 1700 euro op voor Indonesië
  BN/De Stem, 29 april 2008
  De goederenmarkt van de gezamenlijke kerken die zaterdag op het haventracé in Zevenbergen is gehouden, heeft ruim 1700 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar een vast goed doel van de Zevenbergse kerken: een project in Indonesië waar lokaal getracht wordt de gezondheid op een hoger peil te brengen.
   
 • Scherpere controle Koninginnedagreceptie Jakarta
  De Pers, 24 april 2008
  De Nederlandse ambassade in Jakarta heeft verscherpte veiligheidsmaatregelen getroffen voor het Koninginnedagfeestje dat daar woensdag wordt gevierd. Aanleiding hiertoe zijn de protesten tegen de antikoranfilm 'Fitna' van Geert Wilders en een eerdere terreurdreiging. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.
   
 • Monument voor Papoea's in Boxtel
  Trouw, 22 april 2008
  In Boxtel wordt volgende week dinsdag een monument voor het Papoeavolk onthuld. De gemeente, bouwbedrijf BAM en de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) willen met het bronzen beeld de aandacht vestigen op de sociale, medische en economische problematiek van de papoea's. Dat maakten ze dinsdag bekend. Het beeld is volgens de organisaties het eerste Papoea-monument in Nederland.
   
 • Onthulling Eerste Papoea monument in Nederland
  Alle Goede Doelen, 19 april 2008
  Op dinsdag 29 april aanstaande (19.00 uur) zal het eerste Papoea monument van Nederland worden onthuld in de gemeente Boxtel. In het bijzijn van de ambassadeur van Indonesië en de ambassadeur van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, zal een bronzen Korwarbeeld worden onthuld midden in de woonwijk In Goede Aarde / Morgenstond in Boxtel (Schijndelseweg nabij benzinestation). Het Korwarbeeld, een traditioneel voorouderbeeld uit de "Vogelkop", is een kopie van een houten kunstwerk dat de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) uit Papoea heeft laten overkomen.
   
 • Hulp voor Nederlanders in dodencel mogelijk vergoed
  Trouw, 16 april 2008
  Het kabinet overweegt de financiële bijstand voor ter dood veroordeelde Nederlanders uit te breiden. Dat blijkt uit antwoorden van de ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) op Kamervragen van het CDA en GroenLinks. De ministers gaan de mogelijkheden verkennen om bij een directe dreiging van de doodstraf een gespecialiseerde advocaat te bekostigen
   
 • 'Voorlopig geen executie Nederlanders in Indonesië'
  NRC Handelsblad, 16 april 2008
  'Voorlopig geen executie Indonesië'
  Telegraaf, 15 april 2008
  'Voorlopig geen executie Nederlanders in Indonesië'
  Nu.nl, 15 april 2008
  Nederland verwacht dat twee Nederlanders die in Indonesië ter dood zijn veroordeeld, niet op korte termijn worden geëxecuteerd. De regering zegt alert te blijven en is zich bewust van de "moeilijke en urgente" situatie waarin de twee verkeren. Dat hebben de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De twee landgenoten zijn in Indonesië veroordeeld voor het produceren van xtc.
   
 • Is er leven na de doodstraf?
  BN/De Stem, 11 april 2008
  Dominee Martien Uittenbosch zocht de twee Nederlanders, Ang Kiem Soei en Dick Nicolaas in Indonesië op. Namens Stichting Epafras biedt hij geestelijke hulp aan gedetineerden in het buitenland. "Het woord doodstraf is niet te bevatten. Verstandelijk hoor je het wel, maar gevoelsmatig is het niet te verteren."
   
 • Nederlanders in de dodencel
  door Bram Logger, DAG, 10 april 2008
  Hoe kom je als Nederlander terecht op 'death row'. En waar zitten onze landgenoten vast? Van een failliet restaurant in Amersfoort tot de dodencel in Indonesië. Dick Nicolaas, oorspronkelijk tolk-vertaler Frans, is het slachtoffer van het politieke statement tegen drugs dat de Indonesische overheid wil maken, zegt zijn advocaat Bart Stapert.
   
 • Oppositie wil oplossing voor ter dood veroordeelden
  Volkskrant, 9 april 2008
  De oppositiepartijen SP en GroenLinks eisen dat het kabinet snel een oplossing bedenkt voor twee Nederlanders die in Indonesië wegens xtc-productie ter dood zijn veroordeeld. De linkse partijen in de Tweede Kamer willen dat de regering binnen een week met een brief komt waarin staat hoe het 'zwaard van Damocles boven hun hoofd vandaan kan worden gehaald'.
   
 • Oppositie wil oplossing doodstraffen
  De Pers, 9 april 2008
  De SP en GroenLinks willen dat het kabinet snel met een oplossing komt voor twee Nederlanders die in Indonesië ter dood zijn veroordeeld wegens xtc-productie. De partijen willen dat de regering binnen een week met een brief komt. SP-Kamerlid Krista van Velzen wil diplomatieke druk op Indonesië om de twee gevangenen naar Nederland te krijgen.
   
 • Brandbrief over terdoodveroordeelde Nederlander
  Trouw, 9 april 2008
  Brandbrief over terdoodveroordeelde Nederlander
  De Pers, 9 april 2008
  Brandbrief over terdoodveroordeelde Nederlander
  Nieuws.nl, 9 april 2008
  'Regering had doodvonnis kunnen voorkomen'
  Elsevier, 9 april 2008
  Advocaat Bart Stapert luidt de noodklok over de terdoodveroordeling van twee Nederlanders in Indonesië. De Nederlandse regering zou er onvoldoende aan doen om de dreigende executies te voorkomen. Stapert heeft een brandbrief gestuurd aan de ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA), zei hij dinsdagavond in tv-programma Pauw en Witteman.
   
 • Vuurpeloton voor Nederlanders
  De Pers, 9 april 2008
  Twee Nederlanders zijn in Indonesië ter dood veroordeeld voor het produceren van xtc. Het tweetal dreigt voor het vuurpeloton gezet te worden als de Nederlandse regering zich niet inzet om een executie te voorkomen, zegt hun raadsman Bart Stapert.
   
 • Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Trouw, 8 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Parool, 9 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Algemeen Dagblad, 8 april 2008
  Vuurpeloton voor Nederlanders
  Telegraaf, 8 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Metro, 8 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Reformatorisch Dagblad, 8 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Nu.nl, 8 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Laatste Nieuws, 8 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  Gelderlander, 8 april 2008
  Vuurpeloton dreigt voor twee Nederlanders
  BN/De Stem, 8 april 2008
  Voor twee Nederlanders dreigt in Indonesië het vuurpeloton, omdat ze daar ter dood zijn veroordeeld voor het produceren van xtc. Volgens hun Nederlandse advocaat Bart Stapert verzuimt de Nederlandse regering er voldoende aan te doen om de dreigende executies te voorkomen. De raadsman luidt de noodklok en heeft daarom een brandbrief naar de Tweede Kamer en naar de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gestuurd.
   
 • Naktuinbouw biedt kennis aan in Indonesië
  Agrarisch Dagblad, 2 april 2008
  Naktuinbouw participeert samen met Plant Research International (PRI) in Indonesië om de nationale zaadindustrie te versterken. In het Hortsys-project steunt Naktuinbouw het nationale laboratorium in Jakarta met kennis en apparatuur. Het driejarige project wordt met middelen ondersteund door de EVD, het internationale handelsagentschap van het ministerie van EZ.
   
 • HOV-busbanen als onderwerp masterstudie
  Twentse Courant Tubantia, 1 april 2008
  Wethouder Jeroen Goudt van verkeer ontvangt vandaag een delegatie uit Jakarta om gezamenlijk met het ITC en het adviesbureau Keypoint Consultancy te praten over de totstandkoming en de mogelijkheden van de verschillende HOV-busbanen in Enschede. De achterliggende gedachte is dat het ITC en Keypoint samen met de Gadjah Mada universiteit en het adviesbureau Pustral, beide afkomstig uit Jakarta, een masterstudie infrastructuur en regionale ontwikkeling in Indonesië willen opzetten.
   
 • Koenders heeft geen begrip voor reacties Indonesië
  Trouw, 28 maart 2008
  Koenders heeft geen begrip voor reacties Indonesië
  Telegraaf, 28 maart 2008
  Koenders heeft geen begrip voor reacties Indonesië
  Stentor, 28 maart 2008
  Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft geen begrip voor de negatieve reacties op de film Fitna die Nederland heeft ontvangen uit Iran, Jordanië en Indonesië. Ook in die landen moet volgens hem duidelijk zijn dat Nederland vrijheid van meningsuiting kent.
   
 • 'Steun landgenoten in dodencel beter'
  door Joop Bouma, Trouw, 27 maart 2008
  De Nederlandse regering moet meer doen voor landgenoten die in het buitenland ter dood zijn veroordeeld, zegt advocaat Bart Stapert. Na een reis van ruim 30 uur zag Bart Stapert gisteren voor het eerst zijn cliënt, Dick Nicolaas. De 64-jarige Nederlander zit in de dodencel van de extra beveiligde gevangenis op het eiland Nusa Kambangan voor de kust van Java. Nusa Kambangan is het 'Alcatraz' van Indonesië, met vijf gevangenissen die verspreid over het eiland liggen
   
 • 'Zend die film uit, maar houd je mond'
  door Hans Botman, Algemeen Dagblad, 20 maart 2008
  De wereld van producer Will Boll, die eerder in Indonesië documentaires maakte over de nasleep van de tsunami in 2004, dreigt in elkaar te storten door Geert Wilders' film Fitna. Het productiebedrijf waarmee hij een dvd en een liefdadigheidsprogramma voor de Indonesische televisie maakte in opdracht van een blindenorganisatie, heeft zich teruggetrokken. Het bedrijf in de hoofdstad Jakarta is bang voor de gevolgen van de anti-Koranfilm.
   
 • Debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 31 januari 2008 over Indonesië (Adobe Acrobat®-document; 74 Kb)
  Handelingen Tweede Kamer, 9 maart 2008
  Mevrouw Van Velzen (SP): Voorzitter. Goede verhoudingen met het Indonesië van vandaag kunnen alleen gedijen bij het erkennen van misstappen en fouten die in het verleden zijn gemaakt. Daarom is de spijtbetuiging in augustus 2005 van de vorige minister van Buitenlandse Zaken, de heer Bot, over de politionele acties, een belangrijke stap voorwaarts.
   
 • Brakelnaar Looijen helpt Atjeh aan schoon water
  door Janneke Hobo, Brabants Dagblad, 9 maart 2008
  De eerste keer dat Ron Looijen uit Brakel in Atjeh was, schrok hij van de slechte drinkwatervoorzieningen daar. "Natuurlijk heb je een beeld voordat je daar naartoe gaat. Maar het was even slikken toen ik de werkelijkheid zag." Na de tsunami op tweede kerstdag 2004 in Azi¨ besloot de Nederlandse watersector het zwaar getroffen gebied in Atjeh in Indonesië hulp aan te bieden.
   
 • Veel installaties hersteld
  door Janneke Hobo, Brabants Dagblad, 8 maart 2008
  Duinwaterbedrijf Zuid-Holland zet zich in voor de wederopbouw van watervoorzieningen in verschillende delen van de wereld onder andere in Indonesië. Na de tsunami besloten verschillende waterbedrijven zich te verenigingen in de Stichting H2O partners. Op dit moment worden er projecten uitgevoerd in Banda Aceh, Meulaboh, Aceh Utara en de eilanden Simeule en Nias.
   
 • Nederlandse studenten bouwen netwerk in Indonesië
  door Heleen van Roon, Computable, 28 februari 2008
  Twee Nederlandse ict-studenten gaan binnenkort naar Indonesië. Ze gaan hun kennis toepassen in een Javaans opleidingsinstituut. Ict-studenten van het Deltion College in Zwolle gaan een computernetwerk aanleggen op het Indonesische eiland Java. De reis is een initiatief van het Deltion College en de Stichting Bossers & Cnossen Fund.
   
 • Studenten leggen computernetwerk aan in Indonesië
  Weblog Zwolle, 27 februari 2008
  Op Java gaan twee derdejaars ICT studenten aan de slag in een opvanghuis voor gehandicapten. Zij maken het mogelijk dat de aanwezige computers kunnen worden gebruikt voor de lessen aan de kinderen en het onderwijzen van de verpleging.
   
 • Lancering 'Visit Indonesia 2008' in Nederland
  Dagblad Suriname, 26 februari 2008
  De overheid van de republiek Indonesië heeft officieel 'Visit Indonesië 2008' gelanceerd met als hoofddoel om meer dan 7 miljoen toeristen aan te trekken, die een omzet moeten genereren van USD 6,4 miljard. Om het programma te ondersteunen zal de ambassade van de republiek Indonesië in Den Haag diverse promotionele activiteiten uitvoeren gedurende 2008. Als onderdeel daarvan is de launching van het programma middels een galadiner, welke gehouden werd in het Kurhaus hotel aan het Scheveningse strand in Den Haag. Dit hotel heeft voor Indonesiërs een historische betekenis. Het herinnert aan de rondetafelconferentie tussen Indonesië en Nederland (Konferensi Meja Bundar).
   
 • Wilders vogelvrij bij Hizb ut Tahrir
  door Esther de Jong, BN/De Stem, 21 februari 2008
  Radicale moslims: Wilders vogelvrij
  door Esther de Jong, Provinciale Zeeuwse Courant, 21 februari 2008
  Geert Wilders moet de doodstraf krijgen, vindt de Indonesische tak van de Hizb ut Tahrir, een wereldwijd opererende radicale islamitische organisatie. "Hij heeft de islam en de Koran beledigd, dus deze persoon moet worden gestraft en dat hoeft niet te gebeuren door een rechtbank. Volgens de sharia mag iedere moslim hem doden", aldus de geagiteerde woordvoerder van de Hizb ut Tahrir, Muhammad Ismail Yusanto.
   
 • Beelden Netwerk tegen woord minister
  door Frans Oremus, De Journalist, 15 februari 2008
  Een indringende reportage van EO's Netwerk over mishandeling op de Molukken door de Indonesische regering wordt door Maxime Verhagen als oud nieuws afgedaan. Zelfs de Kamer trapt er – bijna – in.
  De reportage is nog te zien via Netwerk
   
 • Houtfabriek op weg naar Indonesië
  door Peter van Erp, Brabants Dagblad, 15 februari 2008
  Het is een kwestie van passen en meten. Drie grote zeecontainers, daar kun je toch wel wat in kwijt. Maar het valt niet mee om alle grote machines erin te krijgen. "Maar we hebben die machines natuurlijk niet gekocht en gereviseerd om ze in Nederland achter te laten", weet Femie van den Heuvel-Smits.
   
 • Indonesië gelast staatsbezoek af
  Volkskrant, 13 februari 2008
  De Indonesische autoriteiten hebben de voorbereidingen van een staatsbezoek van president Yudhoyono aan Nederland afgebroken, omdat de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda niet op Schiphol mag landen. Dit heeft een zegsman van de Indonesische ambassade in Den Haag dinsdag bevestigd. Hoewel het voorgenomen staatsbezoek officieel nog niet was aangekondigd, was het de bedoeling dat Yudhoyono in april naar Nederland zou komen.
   
 • VVD wil geen excuses voor koloniaal verleden aan, maar nauwe samenwerking met Indonesië
  Nieuwsbank, 31 januari 2008
  VVD-woordvoerder Hans van Baalen vindt het onzinnig dat links in de Tweede Kamer wil dat Nederland voor haar koloniale verleden aan Indonesië excuses aanbiedt. Hij heeft respect voor de Nederlandse veteranen, die na het einde van de Tweede-Wereldoorlog naar het toenmalig Nederlandsch-Indië werden uitgezonden. Van de rehabilitatie van Nederlandse dienstweigeraars van destijds kan dan ook geen sprake zijn. Afscheidingsbewegingen in Indonesië worden niet gesteund. Wel kan Nederland met Indonesië een impuls geven aan de ontwikkeling binnen het Indonesisch staatsverband van Aceh, de Molukken en Papua.
   
 • 'Reactie Verhagen op dood Soeharto te eenzijdig'
  Volkskrant, 31 januari 2008
  Een Kamermeerderheid vindt dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken een te eenzijdige reactie heeft gegeven op het overlijden van de voormalige Indonesische president Soeharto afgelopen weekeinde. Dat bleek donderdag tijdens overleg van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken over Indonesië.
   
 • Soeharto
  door J. Verniers, Volkskrant, 29 januari 2008
  De reden dat het kabinet niemand stuurde naar de begrafenis van Soeharto was slechts praktisch van aard: men kon er niet op tijd zijn. Geen woord over principiële redenen. Verhagen verloochent zijn christelijke komaf middels geschiedvervalsing en door Soeharto alvast de hemel in te prijzen als een belangrijk figuur uit de historie van Indonesië die de economie bevorderde: van de doden niets dan goeds (Voorpagina, 28 januari).
   
 • Kabinet niet op begrafenis Soeharto
  NOS Nieuws, 28 januari 2008
  Nederland wordt op de begrafenis van oud-president Soeharto vertegenwoordigd door de ambassadeur in Indonesië. Omdat de begrafenis vandaag al is, kan geen lid van het kabinet aanwezig zijn bij de plechtigheid op Midden-Java.
   
 • Kabinet niet op begrafenis Soeharto
  NOS Nieuws, 27 januari 2008
  Nederland wordt op de begrafenis van oud-president Soeharto vertegenwoordigd door de ambassadeur in Indonesië. Omdat de begrafenis morgen al is, kan geen lid van het kabinet aanwezig zijn bij de plechtigheid op Midden-Java. Minister Verhagen zegt dat met Soeharto een belangrijke figuur uit de historie van Indonesië wegvalt. Onder Soeharto was het land relatief stabiel en had het een sterke economische groei.
   
 • Verhagen: belangrijke politieke figuur weggevallen
  NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  Met het overlijden van de Indonesische ex-president Soeharto valt volgens het kabinet "een belangrijke politieke figuur uit de geschiedenis van het land weg". Onder het bewind was er sprake van "relatieve stabiliteit in het land", aldus minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) vandaag in een eerste reactie op het overlijden van Soeharto.
   
 • Nederland, maak werk van ereschuld aan Indonesië! : erkenning verleden leerzaam voor land dat zijn soldaten in de strijd stuurt
  Nieuwsbank, 24 januari 2008
  In 1947, twee jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië, schoten Nederlandse soldaten 483 Indonesiërs dood in het dorp Rawagedeh. Nederland lijkt deze periode definitief te hebben afgesloten in 2005, met de spijtbetuiging van Ben Bot, destijds minister van buitenlandse zaken. Maar Jeffry M. Pondaag zal niet rusten voor Nederland expliciet schuld aan oorlogsmisdaden erkent.
   
 • Eerste afscheidscadeau voor meester Gerard uit Indonesië
  door Paula van Wezel, Tussen Maas en Waal, 23 januari 2008
  "De laatste werkdag komt nu wel erg dichtbij", zegt directeur Gerard Hofman. Het eerste afscheidscadeau heeft hij vrijdag ontvangen uit handen van Willy Meijer. Willy heeft twee weken gewerkt voor de stichting Aulia in Yogakarta, waar Petra de Kleijn uit Alphen al enkele jaren werkzaam is. Het besef dat de laatste werkweek is begonnen voor Gerard, als directeur van basisschool Mariënhof, wordt hierdoor voor hem benadrukt.
   
 • Tsunamigeld Udenhout goed besteed
  door Marlies van Iersel, Brabants Dagblad, 16 januari 2008
  Medio vorig jaar heeft de Stichting Udenhout Mondiaal (SUM), initiatiefnemer van de Udenhoutse actie voor de slachtoffers van de tsunami van tweede kerstdag 2004, een bedrag van 35.000 euro overgedragen aan de fraters van Tilburg. De stichting had het bedrag beschikbaar gesteld aan de fraters om er een internaat mee te bouwen.
   
 • Naktuinbouw ingezet bij kwekersrechtproject Indonesië
  AGD, 27 december 2007
  Naktuinbouw is samen met een Indonesische organisatie een project begonnen om Indonesiërs in de praktijk te leren werken met een kwekersrechtsysteem. Dat meldt Naktuinbouw in zijn nieuwsbrief. Het project is in oktober 2007 van start gegaan en loopt tot eind 2009. Indonesiërs die zich bezighouden met kwekersrechtonderzoek krijgen cursussen en trainingen-on-the-job.
   
 • Dayaks en apen profiteren van schoon water
  Dagblad van het Noorden, 22 december 2007
  De Dayaks en orang-oetans op het Indonesische deel van het eiland Borneo moeten beiden profiteren van een speciaal ontwikkelingsproject van de Waterleidingmaatschappij Drenthe, de Drentse Rotary en de landelijke hulporganisatie Simavi. Dat gebeurt door de gift van een mobiele installatie voor waterzuivering aan de voormalige koppensnellers en de inrichting van een reservaat en weeshuis voor de apen.
   
 • Hoogheemraadschap helpt Semarang met waterhuishouding
  Heraut, 19 december 2007
  Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard helpt de Indonesische stad Semarang met een proefproject om de overstromingen tegen te gaan, die regelmatig voorkomen en in het regenseizoen zelfs dagelijks. Er wordt een stedelijke polder aangelegd in een deel van de stad waar ongeveer 80.000 inwoners wonen. Het hoogheemraadschap helpt hier met het opzetten van een polderbestuur. De hulp is onderdeel van het VNG LOGO SOUTH Programma, dat zich richt zich op armoedebestrijding door het versterken van lokaal bestuur.
   
 • Nederland helpt bij herbebossing Indonesië
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 11 december 2007
  Indonesië solliciteert op Bali naar een betaalde baan als boswachter van de wereld. Maar het land kampt met een dubieuze reputatie. Miljoenen hectaren veenbos in Kalimantan zijn al letterlijk in rook opgegaan. Met alle CO2-uitstoot van dien. Minister Bert Koenders neemt tijdens de klimaattop op Bali persoonlijk poolshoogte.
   
 • Ruim 5 miljoen euro Nederlandse steun voor bestrijding vogelgriep in Indonesië
  AgriHolland, 11 december 2007
  Een consortium onder leiding van Wageningen International heeft een contract getekend met het ministerie van LNV om te werken aan de beheersing van vogelgriep in Indonesië. Er wordt daarbij intensief samengewerkt met partners in Indonesië. De focus ligt op het opbouwen van een staf die het veldwerk kan doen, verbetering van de diagnostiek en het werken aan strategieën om uitbraken van vogelgriep te voorkomen en te beheersen.
   
 • President Indonesië mogelijk in 2008 in Nederland
  Volkskrant, 10 december 2007
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono brengt mogelijk volgend jaar een bezoek aan Nederland. Hij zal dan onder meer een brede samenwerkingsovereenkomst ondertekenen met premier Jan Peter Balkenende. Dat maakte minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maandag bekend in de Indonesische hoofdstad. Koenders is op werkbezoek in Indonesië en voerde maandag in Jakarta gesprekken met onder anderen vice-president Jusuf Kalla.
   
 • Koenders: Nederland wil meer doen in Atjeh
  RNW Wereldomroep, 10 december 2007
  Nederland wil de ontwikkelingsrelatie met Indonesië behouden en uitbreiden. Dat heeft minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gezegd tijdens een bezoek aan Indonesië. Koenders sprak in Jakarta onder anderen met de Indonesische vice-president Jusuf Kalla. Nederland ziet vooral mogelijkheden om meer te doen in Atjeh. Daar moet nog veel wederopbouw worden verricht na de tsunami, en na de jarenlange oorlog tussen de regering en de Beweging Vrij Atjeh.
   
 • Nederland betaalt miljoenen voor onderwijs Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 6 december 2007
  Miljoenen naar onderwijs Indonesië
  Telegraaf, 6 december 2007
  Nederlands geld voor Indonesische leraren
  DAG, 6 december 2007
  Nederland steekt 42 miljoen euro in een langlopend Indonesisch programma dat erop gericht is om de kwaliteit van de leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs te verbeteren. Het zogeheten Bermutu-programma wordt over ruim een week officieel gelanceerd. Bermutu staat voor kwaliteit, zei de Indonesische minister van Onderwijs, Bambang Sudibyo, aan minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, die donderdag in Medan op Sumatra een achtdaags werkbezoek aan Indonesië begon.
   
 • Drinkwater voor de Dayaks
  Nieuwsbank, 5 december 2007
  De Dayaks op Kalimantan in Indonesië drinken flessenwater. Het oppervlaktewater bevat te veel humus en organische stof en is niet geschikt om te drinken. WMD, Rotary en Simavi leveren hen een waterzuiveringsunit. Zo produceren de Dayaks binnenkort hun eigen drinkwater. Als tegenprestatie stelt de bevolking het eiland Lapetan (280 ha) beschikbaar voor herbebossing en herintroductie van de bedreigde diersoort de orang-oetan. De zuiveringsinstallatie wordt nu getest in het Bargerveen in Drenthe.
   
 • Computers kerstcadeau van Deltion
  Stentor, 5 december 2007
  Met een beetje mazzel en medewerking van de Indonesische ambassade krijgt een kindertehuis in Malang (Indonesië) een kerstcadeau uit Zwolle. Deltionstudenten ict hebben 130 tweedehands computers opgeknapt. Deze computers zijn een gift van de stichting Bossers & Cnossen Fund.
   
 • Attaché test schenking Deltion aan BNC Fund
  Weblog Zwolle, 5 december 2007
  Gebruikte computers repareren en installeren voor een kindertehuis voor gehandicapten en wezen in Malang, Indonesië. ICT-studenten van Deltion zijn hier weken mee bezig geweest. Om de 130 apparaten naar Indonesië te mogen verschepen, is vrijstelling gevraagd voor importheffing van Indonesië. Vandaag zijn de pc's gecontroleerd door dhr. Mardjoko, de Handels Attaché van de Indonesische Ambassade uit Den Haag.
   
 • Reis minister Koenders naar Aceh, Kalimantan, Jakarta en Bali
  Persbericht BuZa, 3 december 2007
  Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) begint woensdag aan een achtdaags werkbezoek aan Indonesië. Het bezoek staat in het teken van de verbreding van de samenwerkingsrelatie met Indonesie en deelname aan de klimaattop in Bali. Koenders brengt bezoeken aan Aceh, Kalimantan en Jakarta, waarbij thema's als wederopbouw, klimaat en milieu, ontwikkeling en mensenrechten aan de orde komen.
   
 • Koenders neemt poolshoogte in Indonesië
  Sp!ts, 3 december 2007
  Koenders neemt poolshoogte in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 3 december 2007
  Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) stapt woensdag op het vliegtuig naar Indonesië. Voorafgaande aan zijn deelname aan de VN-klimaattop op Bali brengt hij bezoeken aan Atjeh, Kalimantan en Jakarta. De acht dagen durende reis staat niet alleen in het teken van 'Bali' ook van de verbreding van de samenwerkingsrelatie met Indonesië. Wederopbouw, klimaat en milieu, ontwikkeling en mensenrechten komen aan de orde, liet een woordvoerder van Koenders maandag weten.
   
 • Smullen bij opening SOS-Kinderdorp Medan
  Dagblad van het Noorden, 26 november 2007
  Groot feest in het SOS-kinderdorp in Medan. Het kinderdorp op het Indonesische eiland Sumatra is vandaag officieel geopend. Bij een feest hoort een traktatie en Dagblad van het Noorden verraste de 150 kinderen uit het dorp en kinderen uit de buurt met een doosje lekkernijen. Selamat atas peresmian SOS Kinderdorp stond op de doosjes ofte wel: Gefeliciteerd met de opening van het SOS Kinderdorp.
   
 • SOS-kinderdorp voor tsunami-weeskinderen op Sumatra
  Goede Doelen, 26 november 2007
  Onlangs is SOS-kinderdorp Medan op Sumatra, Indonesië officieel geopend. Het dorp maakt deel uit van de grootscheepse internationale hulp die SOS-Kinderdorpen heeft geboden naar aanleiding van de tsunami in 2004.
   
 • Ronde Tafel Veenendaal in actie voor blinden in Indonesië
  Veenendaalse Krant, 23 november 2007
  De Ronde Tafel Veenendaal heeft aan Dark & Light Blind Care een cheque t.w.v. 5000 euro overhandigd voor het oogzorgproject in Indonesië. De tafelaars hebben het geld bijeengebracht door een golftoernooi en de opbrengst is verdubbeld door Cordaid. De cheque werd in Restaurant Zeldzaam door voorzitter Jan Willem Hermans overhandigd aan Anna Kooij van Stichting Dark & Light Blind Care.
   
 • Vier mille van feest voor Bali
  Stentor, 23 november 2007
  De feestelijke middag afgelopen zondag in zaal De Nieuwe Zweep in Klarenbeek van de Apeldoornse Stichting Ben Heart bracht 4155,70 euro op. [...] De opbrengst is bestemd voor het dorpje Alit op Bali dat binnenkort tegen de vlakte gaat. Een projectontwikkelaar bouwt op die plek een hotel. De bewoners zijn volstrekt rechteloos. [...]
   
 • Staatsbezoek van Yudhoyono
  BN/De Stem, 17 november 2007
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono brengt in het voorjaar van 2008 een staatsbezoek aan Nederland. Indonesië zoekt nauwere samenwerking met Nederland. Dit heeft de Indonesische ambassadeur in Den Haag, Junus Effendi Habibie, gisteren bekendgemaakt. Een exacte datum voor het bezoek wilde hij nog niet noemen. Indonesië wil de banden met Nederland aanhalen.
   
 • Bernhard zingt voor armen op Bali
  door Arnold Zweers, Stentor, 14 november 2007
  Ooit was hij profvoetballer. In de zeventiger jaren. In de vorige profperiode van AGOVV. Op zijn 27e was het voor Bernhard Kratzsch ineens afgelopen. Door ernstige rugproblemen moest hij een half jaar lang plat in bed liggen. [...] "Voetbal interesseert me niets meer." Zondagmiddag zingt hij om geld op te halen voor een arm dorpje op Bali. [...]
   
 • Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Algemeen Dagblad, 14 november 2007
  Vopak sluit joint venture in Indonesië met AKR (Persbericht)
  Financieele Dagblad, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Financiële Telegraaf, 14 november 2007
  Vopak sluit overeenkomst AKR in Indonesië
  De Pers, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  DAG, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Nieuws.nl, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Elsevier, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Stentor, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Gelderlander, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  BN/De Stem, 14 november 2007
  Het tankopslagbedrijf Vopak heeft met het Indonesische AKR Corporindo een akkoord bereikt over samenwerking bij de bouw van een olieterminal. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend zonder financiële details te geven. De opslagterminal voor olie en chemicaliën wordt gebouwd in de haven van Tanjung Priok.
   
 • Duivenaar maakt arme mensen blij in Indonesië
  door Wim Nelissen, Gelderlander, 8 november 2007
  De een komt niet achter de geraniums vandaan, de ander klust voor eigen gewin. Duivenaar Hans Polman (61) doet het anders. Hij helpt mensen waar het nodig is. Vooral Indonesië profiteert ervan. [...] Simpel gezegd is het een washuisje, waar vis en tofu op een hygiënische manier schoongemaakt en bewerkt kunnen worden. De bouw van de washuisjes in het Indonesische Surabaya waren volgens Polman hard nodig. "De vis en de tofu werden daar eerst schoongemaakt met vies water." [...]
   
 • Duurzaamheid door bundeling van krachten
  door Jan Peter Balkenende, Volkskrant, 2 november 2007
  Duurzaamheid gaat over het verbinden van sectoren, van heden en toekomst en van grote idealen met praktische oplossingen, betoogt Jan Peter Balkenende. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw had Nederland een intensieve ontwikkelingsrelatie met Indonesië. Op het platteland van West-Java bouwden Delftse ingenieurs verschillende typen waterzuiveringsinstallaties. Bij nader inzien functioneerden deze installaties niet goed. Wat bleek? Het aluminiumsulfaat dat nodig is voor de zuivering bracht op de lokale markt veel geld op. Dus in plaats van het geleverde spul in de zuivering te gebruiken, verkocht de lokale operator het aan de inwoners van het dorp.
   
 • Ommer kinderleidster helpt Lombok
  door Erna Ekkelkamp, Stentor, 2 november 2007
  "Ik weet precies wat ik wil en zie het al helemaal voor me. Maar nu ik die ideeën moet verwoorden in een zakelijk projectplan loop ik vast. Ik ben op zoek naar iemand die me daarbij kan helpen." De Ommerse Jill Jurgens is vastbesloten een naschoolse opvang op te zetten op het eiland Lombok in Indonesië.
   
 • Nederland maakt palmolieplantages duurzamer (video)
  RTL Nieuws, 29 oktober 2007
  Indonesië heeft Nederland om hulp gevraagd bij het duurzaam maken van palmolie-plantages. De Indonesische minister van Landbouw heeft vandaag tijdens een bezoek aan Nederland om steun gevraagd in de strijd tegen de ontbossing van zijn land. Nederland is één van de grootste gebruikers van palmolie ter wereld. De vraag neemt alleen maar toe.
   
 • Carola hoopt op kok Lonny
  door Annemarie Haverkamp, Gelderlander, 27 oktober 2007
  Het was gewoon thuis op de bank. Een suffe zondagmiddag. Carola Rodrigues keek naar een programma van Llink op tv. Tranen stroomden over haar wangen. Toen wist Carola: hier ga ik iets mee doen. "Ik heb meteen contact opgenomen met de Foundation Peduli Anak, die straatkinderen in Indonesië helpt. Sindsdien ben ik vrijwilliger."
   
 • Vechten tegen HIV en AIDS op het eiland Batam in Indonesië
  Alle Goede Doelen, 22 oktober 2007
  Sinds rond 2002 duidelijk werd dat op het eiland Batam zich een grote HIV epidemie ontwikkelde heeft stichting Nederland-Batam veel werk verzet om haar Indonesische partners te helpen in hun strijd tegen HIV en AIDS. De strijd tegen HIV en AIDS is echt een speerpunt van de stichting; zo zijn er een grote HIV en SOA kliniek, een opvanghuis voor mensen met HIV en diverse gratis HIV test en counseling centra opgezet.
   
 • Rennen voor het goede doel
  Leusder Krant, 22 oktober 2007
  Wethouder Ago Salverda startte vrijdag met een ratel de sponsorloop van de basisscholen in Achterveld. Eén keer in de vier jaar rennen de kinderen van het Startblok en de St. Jozefschool zo hard en veel als ze kunnen voor een goed doel. [...] Een van de projecten die in het bisdom van Willem van Bekkum tot stand zijn gekomen is het kindertehuis St. Damian, met vestigingen in Cancar en Laboanbajo. [...]
   
 • Lindus stapt in plan voor Indonesisch centrum
  door Wim Nelissen, Gelderlander, 10 oktober 2007
  Meer handel drijven én de vriendschapsbanden verder aanhalen. Dat zijn voor Peter Logman en Bert van de Bosch de redenen om te proberen een Indonesisch handelscentrum van de grond te krijgen. Hun idee is omarmd door de Liemerse bedrijfsvereniging Lindus.
   
 • Nederland bereidt zich voor op import gas
  Telegraaf, 26 september 2007
  Nederland bereidt zich voor op import aardgas
  Nu.nl, 26 september 2007
  Nederland bereidt zich voor op import aardgas
  Reformatorisch Dagblad, 26 september 2007
  Een groot deel van het aardgas in ons land zal in de toekomst per schip worden aangevoerd uit landen als Algerije, Indonesië, Maleisië, Australië en Qatar. Daar zijn vergevorderde plannen om te investeren in installaties om het vloeibare aardgas (lng) te koelen, zodat het verscheept kan worden.
   
 • Actie van zusters Dongen voor gehandicapten in Indonesië
  door Mathieu Kothuis, BN/De Stem, 19 september 2007
  De zusters Franciscanessen in Dongen zijn een inzamelingsactie begonnen voor de uitbreiding van een school en internaat voor gehandicapte kinderen op het Indonesische eiland Sumatra. Voor het bijeenbrengen van de nodige gelden wordt een beroep gedaan op de Dongense gemeenschap.
   
 • 'Ik schrok van zoveel armoede'
  Barneveldse Krant, 25 augustus 2007
  "Machtig mooi en indrukwekkend." Dat zegt Anthea van den Berg uit Amersfoort die net terug is van een reis naar Indonesië. De reis was geen leuke vakantie maar had als doel een nieuw ontwikkelingsprogramma te bekijken van World Vision in de streek Sambas in West Kalimantan en toekomstige sponsorkinderen zelf te ontmoeten. "Ik vind het een voorrecht dat ik van heel dichtbij de nood heb gezien en nog meer begrijp hoe belangrijk het is om kinderen te sponsoren."
   
 • Staat discrimineert oorlogsslachtoffers : Commissie: uitzondering voor inwoners van Indonesië bij uitkering oorlogsleed is onrechtmatig
  Volkskrant, 17 augustus 2007
  De overheid maakt in de omgang met oorlogsslachtoffers indirect onderscheid op basis van ras. Dit stelt de Commissie Gelijke Behandeling na een klacht van een Indonesische vrouw die haar uitkering te laag vindt. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die destijds zijn vervolgd vanwege hun ras, geloof, wereldbeschouwing, homoseksualiteit of onttrekking aan verplichte tewerkstelling, komen in aanmerking voor een uitkering; eventueel geldt dit voor hun nabestaanden. De hoogte ervan is afhankelijk van het levenspeil in Nederland op het moment dat de uitkering werd aangevraagd.
   
 • 'Overheid maakt onderscheid ras'
  NRC Handelsblad, 17 augustus 2007
  De Nederlandse overheid maakt indirect onderscheid op grond van ras. De overheid doet dit door uitkeringen aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, aangevraagd vanuit Indonesië, te baseren op het plaatselijke levenspeil. Dat stelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) naar aanleiding van een klacht van een Indonesische vrouw.
   
 • 'Oorlogsslachtoffers Indonesië achtergesteld'
  Telegraaf, 16 augustus 2007
  De Nederlandse overheid maakt indirect onderscheid op grond van ras. Zij doet dit door uitkeringen aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, aangevraagd vanuit Indonesië, te baseren op het plaatselijke levenspeil. Dat stelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) donderdag naar aanleiding van een klacht van een Indonesische vrouw. De overheid hanteert deze uitzonderingsregel om te voorkomen dat een uitkering wordt verkregen die vèr uitstrekt boven het levenspeil waar de uitkering genoten wordt, aldus het CGB.
   
 • Opening Guesthouse en Kinderkankercentrum Estella in Indonesië : feestelijke opening in Manado op 6 september 2007
  Nieuwsbank, 1 augustus 2007
  De gouverneur van Noord Sulawesi, drs. S.H. Sarundayang opent 6 september 2007 in Manado, Indonesië een gastenverblijf bij het Kinderkankercentrum Estella. Zowel het Guesthouse als het centrum zelf zijn tot stand gekomen met hulp van de Stichting Estella Fonds in Ermelo. De opening wordt tevens verricht door Gioia de Graaf, de zus van Estella, het te jong gestorven meisje naar wie het fonds is vernoemd.
   
 • Indonesische overheid investeert mee voor Child in Prison
  Alle Goede Doelen, 30 juli 2007
  De intensieve samenwerking en het lobbyen bij en met de overheid in Indonesië en de directie van de gevangenis op het eiland Batam door de projectmanager van Stichting Anak Asuh Annemarie Rulos en haar stichting Setara Kita, werpt steeds meer vruchten af. Reeds enkele jaren komt Setara Kita belangenloos, in nauw overleg en harmonie met de gevangenisdirectie op voor de belangen van de kinderen in de inrichting.
   
 • Basketbalfanaat werkt aan z'n ideaal
  Twentsche Courant Tubantia, 12 juli 2007
  De bouwtekening voor een school met basketbalcomplex in het Indonesische Cibodas (op het eiland Java, vlak bij Bandung) ligt voor hem. "Ik zou heel blij zijn als het in 2010 gerealiseerd is", vertelt initiatiefnemer Paul Kramer, oprichter en voorzitter van de Stichting BOLAdanBUKU. BOLAdanBUKU staat voor bal en boek. Bij de 37-jarige Haaksbergenaar die bezeten is van de basketbalsport, draait het niet alleen om sport maar ook om onderwijs. Kramer, wiens vader van Indonesische komaf is, was in 2005 zes weken in Indonesië.
   
 • Handelsbetrekkingen met Indonesië
  Spitsuur, 25 juni 2007
  Burgemeester Schmidt ziet mogelijkheden om handelsbetrekkingen met Indonesië op gang te brengen. Aanleiding vormt een bezoek van een delegatie uit Papua Nieuw Guinea, vorig jaar. De delegatie toonde toen belangstelling voor de levering van vis en hout.
   
 • Rotary werkt voor aanschaf wc's [Audio]
  Omroep Flevoland, 20 juni 2007
  Zo'n 90 ondernemers van de Rotary in Dronten stonden afgelopen dagen achter de lopende band voedselpakketten voor een supermarkt in te pakken. Op die manier zamelden ze geld in voor het goede doel. Ze verdienden 8 euro per uur. In totaal hebben ze zo'n 3000 euro bij elkaar gewerkt. Het geld gaat naar een Nederlandse verpleegster die bezig is de hygiëne in het dorp [sic!] Sumba in Indonesië te verbeteren. Er worden toiletblokken voor gekocht.
   
 • "Gehandicapte kinderen krijgen wordt ervaren als een straf van God"
  door Cor van Dalen, Stentor, 16 juni 2007
  Hij zegt veel drama te hebben gezien. En op zijn vakgebied is er voor de arme mensen helemaal niets geregeld. Voor fysiotherapeut Henk Leemhuis uit Hardenberg meer dan voldoende reden om te kijken of hij een hulpverleningsproject in Indonesië kan opzetten. Een drie weken durend verblijf op Java, met zijn dienstkameraad Joop Janssen uit Doesburg, waren daarvoor voldoende.
   
 • Reis op uitnodiging dienstkameraad
  door Cor van Dalen, Stentor, 16 juni 2007
  Henk Leemhuis is naar Yogyakarta op Java geweest op uitnodiging van zijn dienstkameraad Joop Janssen uit Doesburg. Die is getrouwd met een van oorsprong Indonesische. Vorig jaar kwam de leraar van een mytylschool in Arnhem in contact met stichting Sayap Ibu en besloot daarna iets gaan doen voor de in nood verkerende kinderen.
   
 • Topvermaak voor weeshuis
  Noordhollands Dagblad, 10 juni 2007
  In theater de Vest traden vrijdagavond twee grote acts op voor het goede doel. Cabaretduo Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint gaven een vrolijke show weg en pianist Wibi Soerjadi betoverde het publiek met zijn razendsnelle vingers. Het resultaat van de avond: twee staande ovaties en een stapje dichter bij de realisatie van een weeshuis in Indonesië. Het noodlot sloeg in de nacht van 2 op 3 november 2003 verpletterend toe in het Indonesische dorpje Bukit Lawang op Sumatra.
   
 • Steun EU voor ter dood veroordeelde Nederlander in Indonesië
  Volkskrant, 7 juni 2007
  EU strijdt voor Nederlander in Indonesië
  Algemeen Dagblad, 7 juni 2007
  EU op de bres voor ter dood veroordeelde Nederlander
  Telegraaf, 7 juni 2007
  EU op de bres voor ter dood veroordeelde Nederlander
  Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2007
  EU op de bres voor terdoodveroordeelde Dick N.
  Elsevier, 7 juni 2007
  EU op de bres voor ter dood veroordeelde Nederlander
  Nu.nl, 7 juni 2007
  De Europese Unie heeft er donderdag bij Indonesië op aangedrongen negen gevangenen die vorige week de doodstraf opgelegd kregen niet te executeren. Onder de voor drugsdelicten veroordeelde personen bevinden zich onder anderen een Nederlander en een Fransman.
   
 • EU protesteert tegen doodstraf Nederlander
  De Pers, 7 juni 2007
  De Europese Unie heeft bij Indonesië op aangedrongen negen gevangenen die ter dood zijn veroordeeld wegens drugsdelicten, niet te executeren. Onder hen zijn de Nederlander Dick N. en een Fransman. Brussel roept Jakarta op niet langer doodvonnissen uit te spreken en niet door te gaan met executies. De herinovering van de doodstraf door Indonesië in 2004 wordt door de EU betreurd.
   
 • Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  NRC Handelsblad, 6 juni 2007
  Protest na doodstraf voor Nederlander
  Trouw, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Algemeen Dagblad, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Telegraaf, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Sp!ts, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Metro, 6 juni 2007
  Protest na doodstraf voor Nederlander
  De Pers, 6 juni 2007
  Protest tegen doodstraf Nederlander
  Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2007
  Protest na doodstraf voor Nederlander
  Nieuws.nl, 6 juni 2007
  Protest na doodstraf voor Nederlander
  Elsevier, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Nu.nl, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Gelderlander, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Stentor, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  BN/De Stem, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Brabants Dagblad, 6 juni 2007
  Nederlands protest tegen doodstraf Nederlander
  Dagblad van het Noorden, 6 juni 2007
  Nederland heeft woensdag officieel protest aangetekend bij Indonesië tegen de doodstraf die de Nederlander Dick N. heeft gekregen. Nederlandse ambassadeur in Jakarta, Nikolaos van Dam, heeft bij het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken aangedrongen op omzetting van straf.
   
 • Indonesië lonkt naar Zundertse agrariërs
  door Corné Luyken, BN/De Stem, 5 juni 2007
  De gemeente Zundert en het regentschap Karo in Indonesië willen komen tot een intensieve samenwerking. Het bestuur van Karo heeft belangstelling voor de wijze waarop de boomteeltsector in de gemeente Zundert te werk gaat. Het regentschap wil daarom een kennisoverdracht met Zundert bewerkstelligen.
   
 • Sponsorloop voor Indonesische weeskinderen
  Gooi en Eemlander, 5 juni 2007
  Linda Westendorp en Anje Eilander vormen samen een bruggetje waaronder kleuters van de Hilversumse basisschool De Dubbeldekker lopen voor het goede doel. Een halfuur lang rennen de jongstegroepers zich op het plein rot voor hen. Op groene kaarten vol vakjes worden de rondjes met stempels geregistreerd. De loper met de volste kaart krijgt de wisselbeker.
   
 • Kunstdeurenproject van start
  Gooi en Eemlander, 1 juni 2007
  In totaal 75 kunstenaars krijgen de kans mee te doen aan het Hilversumse kunstdeurenproject. Woensdag vond de aftrap plaats. De Hilversumse kunstenaar Wouter Stips kreeg de eerste deur op zijn atelier geleverd. Het aantal deuren houdt verband met het 75-jarig bestaan van het Hilversumse raadhuis. In september worden de deuren geveild. 30 Procent van de opbrengst gaat naar de kunstenaars en 70 procent naar de Stichting Kansarme Kinderen (initiatief van de Hilversumse Rotary) die samen met Rotary Indonesia 100 kinderbibliotheken in Indonesië wil realiseren.
   
 • Nederland strijdt in EU-verband tegen doodvonnis
  Nieuws.nl, 31 mei 2007
  Nederland strijdt in EU-verband tegen doodvonnis
  De Pers, 31 mei 2007
  Nederland strijdt in EU-verband tegen doodvonnis
  Elsevier, 31 mei 2007
  Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat samen met Frankrijk in EU-verband proberen de doodvonnissen van een Nederlander en een Fransman in Indonesië om te laten zetten in een gevangenisstraf. Het ministerie doet geen poging de Nederlander zijn straf in eigen land te laten uitzitten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie donderdag gezegd.
   
 • Ministerie wil met Frankrijk optrekken tegen doodvonnis
  Volkskrant, 31 mei 2007
  Ministerie wil samenwerking tegen doodvonnis
  Algemeen Dagblad, 31 mei 2007
  Ministerie wil samenwerking tegen doodvonnis
  Gelderlander, 31 mei 2007
  Ministerie wil samenwerking tegen doodvonnis
  Stentor, 31 mei 2007
  Ministerie wil samenwerking tegen doodvonnis
  BN/De Stem, 31 mei 2007
  Ministerie wil samenwerking tegen doodvonnis
  Dagblad van het Noorden, 31 mei 2007
  Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheid om met Frankrijk op te trekken tegen doodstraf die een Nederlander en een Fransman door een Indonesische rechtbank kregen opgelegd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie donderdag bekendgemaakt. Hoe Nederland de samenwerking wil aangaan, is nog niet duidelijk, aldus de woordvoerder.
   
 • In razende vaart door het programma
  door Jeroen de Valk, AD Utrechts Nieuwsblad, 29 mei 2007
  Zo'n dertig Papoea's brachten gisteren een bezoek aan de Domtoren. Hoger dan zeventig meter kwamen ze niet, want daarna begon de hoogtevrees sommigen parten te spelen. Bovendien wilde de organisatie haast maken, want het programma was danig uitgelopen. "Ze hadden om acht uur bij het ontbijt moeten zijn, maar dat werd dus negen uur," aldus Wouter Bronsgeest van de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP).
   
 • Hou je Haags voor Indonesië: Feest in Silly Symphonies voor project Take Care van De Haagse Hogeschool
  Nieuwsbank, 24 mei 2007
  Zondag 3 juni van 20.00 tot 02.00 uur staat Club Silly Symphonies volledig in het teken van Hou je Haags! Denk aan 'Electro­Bass­Funk­Hiphop­Acid­House­Classics' en je hebt de sfeer van de avond te pakken. Alle artiesten staan deze avond gratis op het podium! De 6 euro entree gaat namelijk in zijn geheel naar een instelling voor lichamelijk gehandicapten op Java in Indonesië! Studenten van de studievereniging StuVee van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening van De Haagse Hogeschool organiseren de avond.
   
 • Indisch dorp op losse schroeven
  Omroep Flevoland, 15 mei 2007
  Stichting Rumah Senang is zwaar teleurgesteld in wethouder Adri Duivesteijn van Almere. De stichting wil een Indisch dorp bouwen met 250 woningen. De wethouder heeft het bestuur per brief laten weten ruimte te hebben voor 100 woningen in het Homeruskwartier in Almere-Poort.
   
 • Vlam Indisch trefpunt toch gedoofd
  door Peter van de Stadt, Algemeen Dagblad, 11 mei 2007
  Met bloedend hart heeft het Indisch Cultureel Centrum De Graanschuur moeten besluiten om de deuren te sluiten. Na jaren van financiële problemen en pogingen om de eigen broek op te houden, is de vlam van het Indisch trefpunt annex restaurant, partycentrum en vergaderaccommodatie nu toch gedoofd. "Het bestuur en de directie van het ICC, die het jaren zonder subsidie hebben kunnen bolwerken, hebben dit besluit met pijn in het hart genomen," verzekert financieel/commercieel directeur mr. E.R. Schenkhuizen.
   
 • Indisch Dorp moet schrappen in plan
  door Odeke de Jong, Almere Vandaag, 11 mei 2007
  Stichting Rumah Senang mag maar honderd woningen bouwen in het Homeruskwartier in plaats van de gewenste 250. De stichting is al vijf jaar in overleg met de gemeente over de bouw van een Indisch Dorp in de stad en volgens Rumah Senang staat zwart op wit, dat het de beschikking zou krijgen over vijf hectare grond, dus voor 250 woningen.
   
 • Zierikzeese scholiere gaat naar de Molukken
  door Maurits Sep en Ton van den Nouweland, Provinciale Zeeuwse Courant, 11 mei 2007
  Floor Koster (19) uit Zierikzee kent Molukse mensen, maar verder heeft ze geen band met de Indonesische eilanden. "Het is een interessant ontwikkelingsgebied. Naar een ander land was ik ook gegaan." Floor vertrekt vandaag met vijf andere scholieren van het ROC Zeeland in Middelburg naar Ambon. Op uitnodiging van de stichting Stedenband Vlissingen-Ambon zullen ze het toerisme op de Molukken bestuderen: wat is er te doen, hoe zijn de voorzieningen?
   
 • 'We lopen daar ook rond als een toerist'
  door Maurits Sep, Provinciale Zeeuwse Courant, 11 mei 2007
  Marloes Niwele kent de Molukken alleen van foto's. Haar opa is er geboren. "Oerwoud, slangen, kokosnoten. Een paradijsje", omschrijft ze de eilanden. "Waar ook duidelijk de pijn van de oorlog te voelen is.". Of het ook echt zo is, zal de Middelburgse (21) de komende weken ervaren. Ze vertrekt vandaag met vijf andere scholieren van het ROC Zeeland in Middelburg naar Ambon.
   
 • Koninklijke onderscheiding voor Paul Siegers
  Alle Goede Doelen, 4 mei 2007
  Reeds meer dan 19 jaar heeft Paul Siegers zich belangenloos ingespannen voor de projecten in Indonesië. Samen met hem en zijn Indo-vrienden zijn meer dan 140 containers met ziekenhuismateriaal, melkpoeder en andere hulpmaterialen ingeladen en verzonden naar Indonesië. Paul kreeg zijn onderscheiding met name voor zijn duurzame inspanningen en zijn intensieve acties om tientallen vrienden te overtuigen van het nut en de zin om de handen uit de mouwen te steken om de hulpprojecten voor de medemensen in Indonesië te kunnen uitvoeren. De onderscheiding als lid in de Orde van Oranje Nassau werd persoonlijk door Minister Middelkoop uitgereikt.
  Zie ook: Stichting Anak Asuh Batam
   
 • Plan Nederland sluit samenwerkingsovereenkomst met Free Voice
  ANP Pers Support, 27 april 2007
  Kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en Free Voice, een organisatie die vrije media in ontwikkelingslanden stimuleert, hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. De organisaties gaan in Peru en binnenkort in Indonesië, een Jeugdjournaal opzetten, zowel voor de televisie als online. [...] De jeugdjournaals in Peru en Indonesië worden mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. [...]
   
 • Ruyter instituut naar Indonesië
  Provinciale Zeeuwse Courant, 23 april 2007
  De Indonesische minister van Buitenlandse zaken en Visserij Freddi Numberi tekent donderdag samenwerkingsovereenkomsten met het Maritiem Instituut De Ruyter. Ook de ambassadeur van Indonesië in Nederland Junus Effendi Habibie is daarbij aanwezig. Het Maritiem Instituut De Ruyter gaat voor het Indonesische ministerie twee projecten uitvoeren.
   
 • Rotterdamse al 4 jaar in cel Indonesië
  RTV Rijnmond, 19 april 2007
  Europarlementariër Jules Maaten blijft zich inzetten voor de Rotterdamse Sibel Yalvac. De nu 24 jaar oude vrouw zit inmiddels 4 jaar vast in Indonesië. Ze werd veroordeeld tot 10 jaar celstraf, nadat ze op het vliegveld in Jakarta werd aangehouden met een partij XTC-pillen.
   
 • Ome Willem in Yogyakarta
  Astroh, 18 april 2007
  Acteur, zanger en presentator Edwin Rutten, bij velen ook zeker bekend als zijn alter ego 'Ome Willem', is onlangs voor hulporganisatie 'Mensen in Nood/Cordaid' afgereisd naar Yogyakarta, Indonesië. Hij bezocht het gebied dat bijna een jaar geleden door een zware aardbeving werd getroffen. 58.000 mensen vonden de dood, bijna 80.000 mensen raakten gewond en 157.000 huizen werden verwoest. Op woensdag 25 april staat het RTL 4-programma 'Aperitivo' geheel in het teken van Edwins reis.
   
 • Laatste 'dochter' van Dongense zusters zelfstandig
  door Mathieu Kothuis, BN/De Stem, 17 april 2007
  Laatste 'dochter' van Dongense zusters zelfstandig
  door Mathieu Kothuis, Brabants Dagblad, 24 april 2007
  Uiterlijk is in het moederhuis van de zusters franciscanessen aan de Hoge Ham in Dongen niks te merken van dit bewogen, historisch moment. In de hal staan alleen wat vergeelde foto's met Nederlandse en Indonesische zusters en een paar wajangpoppen. Een kleine expositie die deze belangrijke dag van de Dongense congregatie moet onderstrepen. Dongen en Indonesië hadden een duidelijke band. Inderdaad, hádden, want vanaf gisteren is die band officieel verbroken. De Indonesische zusters, de congregatie in Djokjakarta op Midden-Java, is vanaf dinsdag officieel een zelfstandig zusterhuis, gerund door een eigen Indonesisch bestuur.
   
 • Ambassadeur Indonesië op bezoek in Den Helder
  Noord Topics, 13 april 2007
  De ambassadeur van Indonesië, de heer J.E. Habibie, bracht zaterdag 7 april een bezoek aan Den Helder. Na een rondleiding over Willemsoord volgde een gesprek met een afvaardiging van Indische inwoners. De ambassadeur liet zich uitgebreid informeren over de bouwplannen van de Stichting Wonen Indische Ouderen Den Helder.
   
 • Dudok Wonen voert actie voor Indonesisch regenwoud
  Gooi- en Eemlander, 6 april 2007
  Helemaal naar Indonesië vliegen om even een boompje te planten. Dat dit sommige mensen nogal buitenissig in de oren klinkt kan Dudok Wonen zich best voorstellen. Begin vorige week trok de woningcorporatie met een Nederlandse delegatie naar Borneo om daar de eerste echte 'Dudok Wonen boom' te planten. De boom staat symbool voor een milieubewuste bedrijfsvoering. Dudok Wonen wil hiermee samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) aandacht vragen voor het verdwijnende regenwoud van Borneo.
   
 • Nuttige drammerij in Banda Atjeh : wethouder Rob Metz vertelt bij BCA over werkbezoek tsunamihulp (PDF)
  door Fred de Graaf, Stad in Bedrijf, maart 2007
  Omgevallen archiefkasten in een wanordelijke kale ruimte, afgezet tegen lachende gezichten achter bureaus in een weliswaar in onze beleving te kleine ruimte. Wethouder Rob Metz showt beelden bij de Business Circle Apeldoorn (BCA) hoe Banda Atjeh er na de tsnunamiramp uitziet en hoe de stand van zaken is in december 2006, tijdens het tweede werkbezoek van een Apeldoornse delegatie aan het geteisterde land.
   
 • Ruim 15 mille voor 'Wandelen voor water'
  Noordhollands Dagblad, 23 maart 2007
  De sponsorloop 'Wandelen voor water' heeft alleen al in Enkhuizen 15.500 euro opgeleverd. Bijna zeshonderd leerlingen van veertien Noord-Hollandse basisscholen liepen hier woensdag geld bijeen voor een Simavi-project in Indonesië.
   
 • Niet meer het centrum van de wereld : vijftig jaar Europese integratie: problematisch en succesvol
  door C.S.L. Janse, Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2007
  Een eeuw geleden was Europa het centrum van de wereld. Daar gebeurde het: politiek, militair, economisch, wetenschappelijk, cultureel, theologisch en wat dies meer zij. De Europese naties, Groot-Brittannië voorop, hadden grote delen van de wereld aan zich onderworpen. Vanwege Nederlands-Indië was Nederland meer dan zomaar een klein landje aan de Noordzee.
   
 • Pleidooi voor herschikking oecumenische relaties PKN
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 22 maart 2007
  De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft een oecumenische relatie met ongeveer 75 kerken in het buitenland. Voor een deel zijn het, bijvoorbeeld in Indonesië, kerken die uit zendingswerk zijn voortgekomen, voor een ander deel gaat het om kerken in België, Duitsland en andere Europese landen. De Protestantse Kerk zal er niet aan ontkomen tot een zekere indeling in de innigheid van de relaties te komen.
   
 • Edwin Rutten bezoekt voor Mensen in Nood/Cordaid Indonesië
  ANP Pers Support, 21 maart 2007
  Ome Willem, oftewel Edwin Rutten, is deze week in Yogyakarta, Indonesië. Hij bezoekt daar voor Mensen in Nood/Cordaid de mensen die een jaar geleden werden getroffen door een zware aardbeving. Mensen in Nood/Cordaid gaf destijds noodhulp en bouwt nu samen met de lokale bevolking de wijken weer op. Edwin Rutten zet van 20 tot 26 maart in Indonesië de vuisten op elkaar voor en mét deze mensen. Deze beelden zijn in heel Nederland te zien op 5 mei, bevrijdingsdag in Nederland. Op alle 13 bevrijdingspodia roept Edwin Rutten/Ome Willem dan de festivalbezoekers op samen 'deze vuist op deze vuist' te zingen, om daarmee een vuist te maken voor Yogyakarta.
   
 • Met hart en ziel helpen in 'Indonesia'
  door Harrie van Opstal, AD Groene Hart, 16 maart 2007
  In 1993 kreeg ik een acute hernia. Ik was puur verlamd. Ik zei tegen mezelf: Als ik hier goed uitkom wil ik mijn jongensdroom verwezenlijken, Indonesia bezoeken. Ik denk dat dat idee al in m'n lagere-schooltijd werd geboren. Gek eigenlijk, want tot ik er in 1994 voor het eerst kwam, had ik letterlijk niets met het land. Ik ben ook helemaal geen vakantieganger. Altijd druk met m'n gezin en met de kledingwinkel die we in hartje Woerden hebben.
   
 • DHV actief bij wederopbouw Nias
  door Thomas van de Sandt, Technisch Weekblad, 7 maart 2007
  DHV is in Indonesië betrokken bij een groot wederopbouwproject. Het Nederlandse bureau kreeg de opdracht voor het herstel van de verwoeste infrastructuur op het eiland Nias. Nias, een eiland voor de kust van Sumatra, is in korte tijd twee keer getroffen door een omvangrijke natuurramp. Op tweede kerstdag 2004 overspoelde de tsunami het kustgebied en drie maanden later was het hele eiland aan de beurt met een aardbeving van 8,7 op de schaal van Richter. Het eiland is zeer kwetsbaar, want het ligt precies tussen de Sunda- en de Sumatra-breuklijn.
   
 • Anderhalf miljoen euro voor slachtoffers Sumatra
  Nieuws.nl, 6 maart 2007
  Nederland heeft anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving op Sumatra. Het Indonesische eiland werd dinsdag getroffen door een zware aardbeving, waarbij zeker zeventig doden zijn gevallen. Honderden mensen raakten gewond. "Het leed dat mensen op Sumatra vandaag door een aardbeving heeft getroffen, raakt ook ons", licht minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) zijn donatie toe.
   
 • Nederlandse hulp voor aardbeving Sumatra
  EMEA Nieuws Netwerk, 6 maart 2007
  Nederlandse hulp voor aardbeving Sumatra
  Regering.nl, 6 maart 2007
  Nederland stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor het Indonesische eiland Sumatra dat op 6 maart door een aardbeving is getroffen. Het geld is bedoeld voor hulpgoederen, medicijnen, medische hulp en logistieke ondersteuning. Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) laten weten aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken, Wirajuda.
   
 • Nederlandse hulp voor aardbeving Sumatra
  Volkskrant, 6 maart 2007
  Nederlandse hulp voor aardbeving Sumatra
  Telegraaf, 6 maart 2007
  Nederland stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor het door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Sumatra. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag laten weten aan de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken.
   
 • Concert voor Indonesië afgelast
  Almere Vandaag, 6 maart 2007
  Het benefietconcert voor de slachtoffers van de overstromingen in januari op Java is niet doorgegaan. Er waren te weinig kaartjes verkocht en te weinig sponsoren gevonden.
   
 • Benefietconcert Almere afgelast
  Omroep Flevoland, 5 maart 2007
  Het benefietconcert dat komende zaterdag in Almere Stad zou worden gehouden voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Indonesië gaat niet door. De stichting Ruma Sanang laat weten dat er onvoldoende sponsors zijn voor het evenement, en dat eventuele bezoekers de entreeprijs van 30 euro te hoog vinden. De stichting had al Wieteke van Dort en één van de Blue Diamonds gestrikt voor het concert, dat in danscafé Eindelijk had moeten plaatsvinden.
   
 • Agriterra aan de slag met Wageningse kennis
  Gelderlander, 5 maart 2007
  Agriterra, de Arnhemse ontwikkelingsorganisatie voor boeren in verre landen, gaat aan de slag met kennis van Wageningse adviseurs. DLV Plant, adviesbureau voor de land- en tuinbouw, gaat projecten van Agriterra ondersteunen. De samenwerking gaat van start bij boerencoöperatie Koperasi Latimojong in Sulawesi (Indonesië).
   
 • DLV Plant werkt samen met Agriterra voor ontwikkelingslanden
  AgriHolland, 27 februari 2007
  Adviesbureau DLV Plant in Wageningen heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Arnhemse ontwikkelingsorganisatie Agriterra. DLV Plant gaat haar kennis inzetten in ontwikkelingslanden, en ziet daarbij af van een vergoeding of salaris. Het eerste project is voor een boerencoöperatie in Sulawesi, Indonesië.
   
 • Europese Commissie honoreert Asia-Link aanvraag
  Persbericht Universiteit Utrecht, 22 februari 2007
  Het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht start volgend jaar een samenwerkingsproject met de University of Indonesia in Jakarta, de National University of Mongolia in Ulaanbataar, Queen's University of Belfast en de Mykolo Romerio Universiteit in Vilnius onder de titel "Good Governance and Human Rights Education in Mongolia and Indonesia". Het project is geselecteerd voor subsidie in het kader van het Asia-Link programma van de Europese Commissie. Deze heeft hiervoor een bedrag van ruim 720.000 Euro beschikbaar gesteld.
   
 • DHV wint wederopbouwproject Nias, Indonesië
  Nieuwsbank, 22 februari 2007
  DHV wint wederopbouwproject Nias, Indonesië
  Persbericht DHV, 22 februari 2007
  Het BRR - Agency for Rehabilitation and Reconstruction in Indonesië dat belast is met de wederopbouw van het door tsunami en aardbevingen zwaar getroffen Aceh en Nias heeft een groot (US$ 5 miljoen) consultancy-contract gegund aan DHV en een consortium van Indonesische bedrijven, waaronder MLD, de dochter van DHV in Indonesië. Nias is een eiland voor de kust van Sumatra in de Indische Oceaan en heeft circa 700.000 inwoners.
   
 • Nederland helpt Indonesië bij overstromingen
  Trouw, 21 februari 2007
  Nederland helpt Indonesië bij overstromingen
  Nieuws.nl, 21 februari 2007
  Nederland helpt Indonesië bij overstromingen
  Laatste Nieuws, 21 februari 2007
  De Nederlandse overheid wil Indonesië helpen bij het vinden van duurzame oplossingen voor de overstromingen in dat land. Dat heeft scheidend staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz (VVD) het Indonesische ministerie van publieke werken laten weten.
   
 • Nederlandse experts naar Jakarta
  Parool, 21 februari 2007
  Nederlandse waterexperts naar Jakarta
  Telegraaf, 21 februari 2007
  Waterstaat schiet Jakarta te hulp
  Reformatorisch Dagblad, 21 februari 2007
  Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) schiet Jakarta, geplaagd door overstromingen na zware regenval, te hulp. Een kleine missie van Nederlandse waterexperts vertrekt nog deze week naar Indonesië, maakte het ministerie woensdag bekend.
   
 • Liefde tussen Indonesië en Nederland
  Telegraaf (via MSN-forum), 10 februari 2007
  De nieuwe Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habi, Fanny voor vrienden, stal meteen bij zijn eerste publieke optreden in Nederland de harten van alle aanwezigen. Hoewel zijn vrouw met de Nederlandse naam Mieke net aan een hersentumor was geopereerd in Duitsland, kwam hij toch naar het Bilberberg-hotel Kasteel 't Kerckebosch in Zeist.
   
 • Bisdom Roermond schenkt 30.000 euro aan overstroomd Jakarta : ruim 350.000 mensen zijn dakloos
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 9 februari 2007
  Zusters helpen in overstroomd Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 9 februari 2007
  Het Missiebureau van het bisdom Roermond stelt 30.000 euro beschikbaar voor noodhulp aan Jakarta. De hulp is bedoeld voor opvang van de slachtoffers en lediging van de primaire levensbehoeften van de bewoners in de door zware overstromingen getroffen Indonesische hoofdstad.
   
 • "Met onderwijs geven we kinderen toekomst!"
  door Lonny Gerungan, Alle Goede Doelen, 9 februari 2007
  In de tijd dat ik in Bali naar school ging heb ik me nooit gerealiseerd hoe bevoorrecht ik was. Mijn vader en moeder konden zich het permitteren hun kinderen te laten studeren. Ze hadden een goed inkomen. Mijn vader was chef-kok in het Bali Hotel in Denpasar en mijn moeder runde haar eigen restaurantje. Pas veel later toen ik in Nederland woonde en werkte, drong het tot me door dat veel van mijn leeftijdgenoten in mijn geboorteland nooit naar school waren gegaan.
   
 • Benefiet voor slachtoffers
  door Jossie van Puijenbroek, Almere Vandaag, 8 februari 2007
  De stichting Rumah Senang gaat op korte termijn een benefietconcert houden voor de slachtoffers van de overstroming op Java. Deze stichting is bezig met de bouw van een indisch dorp in Almere Poort. Het benefiet moet eind deze maand of begin maart plaatsvinden in een grote tent aan het Weerwater. De precieze datum van het evenement is nog niet bekend.
   
 • Rotterdam schiet zusterstad Jakarta te hulp
  Nieuws.nl, 7 februari 2007
  Rotterdam heeft een ton beschikbaar gesteld voor zijn door overstromingen getroffen zusterstad Jakarta. Het geld wordt besteed aan boten, voedsel, water, medicijnen, kleding en dekens voor bewoners die hun huizen hebben moeten verlaten. Dat laat de gemeente Rotterdam woensdag weten.
   
 • 1 miljoen euro voor hulp bij overstromingen Jakarta
  Regering.nl, 6 februari 2007
  Minister van Ardenne stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan Jakarta. De Indonesische hoofdstad kampt sinds vorige week met overmatige regenval. Driekwart van de stad staat onder water. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft de hulp toegezegd aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken.
   
 • Nederlandse hulp voor overstroomd Jakarta
  Persbericht Ministerie van Buitenlandse Zaken, 6 februari 2007
  Nederland stelt één miljoen euro beschikbaar voor het door overstromingen getroffen Jakarta. Dat laat minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag telefonisch weten aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken, Wirajuda. De helft van dit bedrag (500.000 euro) zal via het Nederlandse Rode Kruis en de Indonesische zusterorganisatie worden besteed aan enkele boten, voedsel, water, medicijnen, kleding en dekens voor de duizenden bewoners van Jakarta, die een veilig heenkomen hebben moeten zoeken. De overige 500.000 euro wordt via de International Organisatie voor Migratie (IOM) ingezet voor de aanschaf van rubberboten. IOM kan de boten snel lokaal beschikbaar hebben, zodat de noodzakelijke hulp de getroffen mensen snel kan bereiken.
   
 • Miljoen beschikbaar voor Jakarta
  Parool, 6 februari 2007
  Nederland stelt miljoen beschikbaar voor Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 6 februari 2007
  Nederland stelt miljoen beschikbaar voor Jakarta
  BN/De Stem, 6 februari 2007
  Nederland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het door overstromingen getroffen Jakarta. Dat heeft minister Agnes Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag telefonisch laten weten aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken, Wirajuda.
   
 • Cordaid geeft Jakarta 70.000 euro
  Reformatorisch Dagblad, 6 februari 2007
  De Nederlandse hulporganisatie Mensen in Nood/Cordaid stelt 70.000 euro beschikbaar voor noodhulp in het door overstromingen getroffen Jakarta. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.
   
 • Twents bataljon redde Stork-suikerfabriek Java
  Twentsche Courant Tubantia, 6 februari 2007
  In Nederland en Engeland worden op dit moment pogingen ondernomen om de door het Hengelose Stork gebouwde suikerfabrieken in Indonesië op de Werelderfgoedlijst van Unesco te plaatsen. Veel suikerfabrieken, die aan het eind van de negentiende eeuw onder andere door Stork zijn gebouwd, werken nu nog steeds. Het heeft weinig gescheeld of de fabriek Gondang Winangoen was vernietigd tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De fabriek staat er nu nog steeds. Met dank aan het Twents-Gelderse bataljon 5-5 R.I., zegt Hennie Bijker.
   
 • Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over de begraafplaats Peneleh te Surabaya
  Kamerstuk, 31 januari 2007
  Antwoorden [van de Minister van Buitenlandse Zaken, Dr. B.R. Bot] op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over begraafplaats Peneleh te Surabaya, Indonesië.
   
 • 3,6 miljoen euro beschikbaar voor capaciteitsversterking en kennisoverdracht in Indonesië
  ANP Pers Support, 26 januari 2007
  Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen komen tot 1 mei aanstaande in aanmerking voor subsidies gericht op kennisoverdracht en capaciteitsversterking in Indonesië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor deze Indonesië Faciliteit een bedrag van 3,6 miljoen Euro beschikbaar. De uitvoering is in handen van het agentschap EVD.
   
 • Kansen groeien voor diesel uit jatropha
  door Han Koch, Trouw, 9 januari 2007
  Twee jaar geleden had hij nog nooit van de jatropha-noot gehoord. Nu voorspelt de Groningse hoogleraar Erik Heeres dat Indonesië het eerste land ter wereld kan worden waar bio-diesel gewonnen uit jatropha uitgroeit tot een commercieel succes. De Rijksuniversiteit Groningen is recent met Wageningen Universiteit en twee onderzoeksinstellingen in Indonesië begonnen aan een groot project rond de jatropha-struik.
   
 • Meer menskracht voor beter water in Indonesië
  Vitens, 3 januari 2007
  Vitens-Evides International gaat Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) met personeel ondersteunen bij haar activiteiten in Indonesië. Op 18 december 2006 ondertekenden de directies van beide bedrijven daarvoor een overeenkomst.
   
 • Beatrix condoleert president Indonesië
  BNR Nieuws Radio, 30 december 2006
  Koningin Beatrix heeft zaterdag een condoleancetelegram gestuurd naar de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Dit in verband met het vergaan van een Indonesische veerboot met honderden passagiers.
   
 • Verslag bezoek Minister Bot aan Indonesië (16-19 december 2006)
  Kamerstuk, 27 december 2006
  Op 16-19 december 2006 bracht ik een bezoek aan Indonesië op uitnodiging van Dr. Hassan Wirajuda, Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Indonesië. Voornaamste doel van het bezoek was de ondertekening van een Letter of Intent als eerste stap naar een Comprehensive Partnership tussen Indonesië en Nederland. Voorts bracht ik samen met mijn Indonesische collega bezoeken aan het eiland Bali en de regio Yogyakarta (op het eiland Java). Tijdens dit bezoek hebben minister Wirajuda en ik bij diverse gelegenheden kunnen spreken over een aantal internationale en bilaterale onderwerpen.
   
 • Wethouder helpt Atjeh-project verder
  door Bert Felix, Stentor, 21 december 2006
  Wethouder Rob Metz helpt momenteel in Banda Atjeh twee van de drie Apeldoornse hulpprojecten op gang. Het eerste project verloopt al zeer voorspoedig. Volgens Metz is ook het tweede project nu een stuk gevorderd.
   
 • Nederlands dure bruid : Bot sluit 'verlovingscontract' met Indonesië
  door Michel Maas, Volkskrant, 20 december 2006
  Bernard Bot: 'Geen Indonesiër die weet hoeveel ontwikkelingsgeld Nederland eigenlijk wel geeft'
  De wittebroodsweken zijn nog ver weg, maar minister Bot van Buitenlandse Zaken durft wel te zeggen dat Nederland een 'verlovingscontract' heeft afgesloten met Indonesië. Hij heeft in Yogyakarta met zijn Indonesische collega Wirayuda een contract ondertekend, een Letter of Intent, waarin Nederland en Indonesië elkaar beloven volgend jaar een verdrag te sluiten over verregaande samenwerking.
   
 • Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking
  Algemeen Dagblad, 19 december 2006
  Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking
  Metro, 19 december 2006
  Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking
  Gelderlander, 19 december 2006
  Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking
  Stentor, 19 december 2006
  Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking
  BN/De Stem, 19 december 2006
  Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking
  Dagblad van het Noorden, 19 december 2006
  Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking
  Provinciale Zeeuwse Courant, 19 december 2006
  Nederland en Indonesië hebben met elkaar afgesproken de samenwerking op een breed terrein te intensiveren. Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken ondertekende daartoe dinsdag in Yogjakarta een 'letter of intent' met zijn Indonesische ambtgenoot Wirujada.
   
 • Bot ontmoet Sultan van Yogyakarta
  door Jan Lepeltak, Telegraaf, 18 december 2006
  Vandaag heeft minister van Buitenlandse zaken Bot tijdens zijn bezoek aan Indonesië een intentieverklaring ondertekend met zijn Indonesische collega Nur Hasan Wirajuda waarmee de weg is vrijgemaakt voor een comprehensief partnerschap tussen Indonesië en Nederland op het gebied van politieke- en veiligheidssamenwerking, economische ontwikkeling, en sociale en culturele samenwerking.
   
 • Staat onderzoekt afdekken landenrisico's Indonesië
  ANP Pers Support, 11 december 2006
  De Nederlandse Staat gaat onderzoeken of de landenrisico's, die de Nederlandse Staat heeft op Indonesië, kunnen worden afgedekt in de markt. Deze landenrisico's zijn gerelateerd aan de export­krediet­verzekerings­faciliteit van de Nederlandse Staat. Dit onderzoek richt zich onder meer op de status van de leningen die gedekt zijn door export credit agencies (ECA-leningen).
   
 • Swingen op Indonesische muziek tijdens feest in stadhuis
  door Femke Sterken, Stentor, 5 december 2006
  Kleurige Indonesische kleding, swingende muziek, honderdvijftig Indonesische Apeldoorners en een delegatie van de Indonesische ambassade. Dat waren gisteravond de ingrediënten van de Cultural Night onder het motto 'Badendag Orang Basudara' in het Apeldoornse stadhuis. Hoewel de nieuwe ambassadeur van Indonesië (Junus Effendi Habibie) 's middags nog met burgemeester en wethouders een bezoek bracht aan Paleis Het Loo, liet hij aan het begin van de feestelijke avond in de Burgerzaal verstek gaan.
   
 • Nieuwe ambassadeur van Indonesië bezoekt Apeldoorn
  Gemeente Apeldoorn, 1 december 2006
  Een paar dagen nadat hij zijn geloofsbrieven heeft aangeboden aan H.M. de Koningin, maakt de nieuwe ambassadeur van Indonesië in ons land, Z.E. Junus Effendi Habibie, op maandag 4 december 2006 zijn opwachting in Apeldoorn. De komst van de ambassadeur houdt verband met de versterkte relatie van ons land met Indonesië in het algemeen, en in het bijzonder met de contacten die Apeldoorn onderhoudt met Banda Aceh bij de wederopbouw van de gemeentelijke organisatie daar na de tsunami van december 2004.
   
 • Oud tabaksman helpt fabriek in Indonesië
  door Bregje Suurland, BN/De Stem, 30 november 2006
  Dat een sigarenfabriekje in Indonesië totaal anders werkt dan Philip Morris, had tabaksman Piet Zaat al gemerkt. Toen kwam er in mei nog eens een zware aardbeving overheen.
   
 • Indisch dorp in de polder
  Archined, 13 november 2006
  Na vijf jaar onderhandelen gaf de gemeenteraad van Almere Stichting Rumah Senang (het prettige/behaaglijke huis) eind oktober toestemming haar lang gekoesterde wens te realiseren: de bouw van een Indisch dorp in de polder. Als alles volgens planning verloopt worden medio 2008 de eerste woningen opgeleverd.
  Berkat: Indisch4ever
   
   
 • Goese hulpstichting in opspraak
  door Rob Paardekam, Provinciale Zeeuwse Courant, 7 november 2006
  Twee mannen uit Groningen en Hellevoetsluis hebben bij de politie aangifte gedaan tegen Goesenaar U. Hagen van de hulpstichting Sidhi Astu. Deze zou zichzelf verrijken met geld dat voor weeshuizen in Indonesië is bedoeld. Hagen zelf ontkent de beschuldigingen. Volgens hem komt al het geld goed terecht. Hagen is oprichter en - ondanks dat hij geen bestuursfunctie bekleed - de centrale man binnen de stichting Sidhi Astu.
   
 • Burgemeester Jorritsma opent IDOLS-fotoexpositie Plan Nederland
  Almere.nu, 7 november 2006
  Burgemeester Annemarie Jorritsma opent vandaag de foto-expositie IDOLS in de B-passage van het Stadhuis van Almere. De tentoonstelling IDOLS is gemaakt door Indonesische kinderen die werken en leven op de vuilnisbelt in Jakarta. De kinderen kregen van de kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan de unieke kans om hun idolen te fotograferen.
   
 • Groen licht Indisch dorp
  door Maaike van den Bosch, Almere Vandaag, 27 oktober 2006
  De eerste paal van het Indisch dorp in Poort gaat waarschijnlijk in oktober volgend jaar de grond in. Stichting Rumah Senang heeft van de gemeente toestemming gekregen in het Homeruskwartier te gaan bouwen. De grond wordt 24 november officieel aan de stichting overgedragen. Dit gaat gepaard met een feestje op stadslandgoed De Kemphaan waarvoor de belangstellenden in het project zijn uitgenodigd. Momenteel zijn 750 mensen geïnteresseerd in een huis in de nieuwe wijk, die uit tweehonderd woningen gaat bestaan. De komende tijd is de stichting dan ook druk met het maken van een selectie, het maken van een stedenbouwkundig plan met eisen en het verder uitwerken van de typen woningen.
   
 • Van Ardenne: 140 miljoen voor onderwijs Indonesië
  Elsevier, 13 oktober 2006
  Nederland draagt volgend jaar ruim 140 miljoen euro bij aan onderwijsprojecten in Indonesë. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) bekendgemaakt tijdens haar werkbezoek aan dat land. Het geld gaat naar nieuwe projecten voor basis-, beroeps- en hoger onderwijs. Zo trekt de minister ruim twintig miljoen euro uit voor het peuter- en kleuteronderwijs, dat in het Aziatische land nog nauwelijks van de grond is gekomen.
   
 • Nederlandse steun voor beter onderwijs in Indonesië
  Persbericht Ministerie van Buitenlandse Zaken, 12 oktober 2006
  In Indonesië gaan al veel kinderen naar school. Er is echter nauwelijks peuter- en kleuteronderwijs en de kwaliteit van het onderwijs kan op alle niveaus veel beter. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) geeft met de start van vijf nieuwe onderwijsprogramma's een impuls voor beter basis-, beroeps- en hoger onderwijs in Indonesië.
   
 • Nederland steunt beter onderwijs in Indonesië
  Regering.nl, 12 oktober 2006
  Nederland draagt in 2007 ruim 140 miljoen euro bij aan programma's om het basis-, beroeps- en hoger onderwijs in Indonesië te verbeteren. Nederland werkt hiervoor samen met organisaties en de Indonesische regering.
   
 • Van Ardenne: 140 miljoen voor onderwijs Indonesië
  Trouw, 12 oktober 2006
  Nederland draagt volgend jaar ruim 140 miljoen euro bij aan onderwijsprojecten in Indonesë. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) bekendgemaakt tijdens haar werkbezoek aan dat land. Het geld gaat naar nieuwe projecten voor basis-, beroeps- en hoger onderwijs. Zo trekt de minister ruim twintig miljoen euro uit voor het peuter- en kleuteronderwijs, dat in het Aziatische land nog nauwelijks van de grond is gekomen.
   
 • Van Ardenne trekt 58 miljoen Euro extra uit voor wederopbouw Atjeh
  EMEA Nieuws Netwerk, 12 oktober 2006
  Tijdens haar bezoek aan Indonesië heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) een extra bijdrage van 58 miljoen Euro toegezegd aan het Multi Donor Fonds (MDF) voor de wederopbouw van Atjeh en het eiland Nias. Gisteren bezocht Van Ardenne Atjeh waar zij verschillende wederopbouwprojecten heeft bekeken die zijn opgezet als gevolg van de vernietigende tsunami van eind 2004. "Het Multi Donor Fonds heeft laten zien dat het effectief en efficiënt opereert. Er zijn inmiddels 2.000 nieuwe huizen gebouwd en opgeknapt en de bouw van nog eens 5.000 huizen volgt. Meer dan duizend kilometer aan nieuwe wegen is inmiddels aangelegd en ruim 400 nieuwe bruggen zijn gebouwd", aldus de minister tijdens haar bezoek aan Atjeh.
   
 • Bosbranden teisteren Indonesië (audio)
  BNR Nieuws Radio, 11 oktober 2006
  Minister van Ardenne zit in de smog. Ze is op bezoek in Indonesië, dat geteisterd wordt door bosbranden. [...] Correspondent Michel Maas zit er ook middenin. Hij is in Kalimantan, op het Indonesische eiland Borneo.
  Michel Maas in gesprek met Sophie van Leeuwen (MP3; 3m40)
   
 • Voor wederopbouw Atjeh 60 miljoen extra
  Volkskrant, 10 oktober 2006
  Nederland geeft 60 miljoen voor wederopbouw Atjeh
  Trouw, 10 oktober 2006
  Voor wederopbouw Atjeh 60 miljoen extra
  Telegraaf, 10 oktober 2006
  Van Ardenne: 60 miljoen euro voor Atjeh
  Reformatorisch Dagblad, 10 oktober 2006
  Nederland geeft 60 miljoen voor wederopbouw Atjeh
  Nieuws.nl, 10 oktober 2006
  Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), die nu een bezoek brengt aan Indonesië, heeft daar 60 miljoen euro extra toegezegd aan het Multi Donor Fonds (MDF) voor de wederopbouw van Atjeh en het eiland Nias. Zij bezocht er gebieden die eind 2004 getroffen werden door de tsunami.
   
 • MINBZ: Minister Van Ardenne bezoekt Indonesië
  ANP Pers Support, 6 oktober 2006
  Van zondag 8 tot en met donderdag 12 oktober bezoekt minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) Indonesië. Het werkbezoek staat in het teken van de wederopbouw op Atjeh, de sociale en economische ontwikkelings van Indonesië en het belang van behoud van de biodiversiteit.
   
 • Van Ardenne voor vijf dagen naar Indonesië
  Nieuws.nl, 6 oktober 2006
  Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) brengt van zondag tot en met donderdag een werkbezoek aan Indonesië. Ze brengt onder meer een bezoek aan het door de tsunami vernietigde Atjeh, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.
   
 • Indisch Huis nu echt failliet
  door Coos Versteeg, AD Haagsche Courant, 18 september 2006
  Het Indisch Huis (HIH) in Den Haag is nu daadwerkelijk failliet verklaard. Deze uitspraak van de Haagse rechtbank volgt op het besluit, eerder deze maand, van staatssecretaris Ross (VWS) om de subsidie aan het instituut wegens wanbeheer te staken. Het Indisch Huis had de afgelopen jaren een schuld van negen ton opgebouwd.
   
 • Ambassadeur Indonesië: geen gezanik over RMS
  Volkskrant, 8 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  Trouw, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  Algemeen Dagblad, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië wil geen gezanik over RMS
  Telegraaf, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  Sp!ts, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  Metro, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  Gelderlander, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  Stentor, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  BN/De Stem, 7 september 2006
  Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
  Dagblad van het Noorden, 7 september 2006
  Molukkers in Nederland moeten ophouden met hun gezanik over de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS). Ze zijn in de jaren vijftig belazerd door de Nederlandse overheid over een beloofde terugkeer naar Indonesië, maar ik wil ervoor zorgen dat ze definitief naar de Molukken kunnen. Dat zei de nieuwe ambassadeur voor Indonesië in Nederland Junus Effendi Habibie donderdag in het programma Netwerk.
   
 • Meer uitwisseling tussen Indonesië en Nederland
  Nieuws.nl, 28 augustus 2006
  Er komen meer uitwisselingsprojecten van Nederlandse en Indonesische studenten. Dat maakten minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) en de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda maandag bekend. Wirajuda bezoekt deze week Nederland.
   
 • Benefiet-Pasar Malam op de Flora
  door Ada Meijer-Koers, Stentor, 24 augustus 2006
  'Kom mensen, maak het gezellig en help.' Met deze woorden nodigt Ernest Rompas winkeliers en andere belangstellenden uit voor zijn benefiet-Pasar Malam op zaterdag 26 augustus. De eigenaar van toko Indomas aan de Flora organiseert de Oosterse markt op eigen initiatief. De opbrengst is bestemd voor Pangandaran, Indonesië. Het gebied heeft nog steeds veel te lijden van de gevolgen van de tsunami in 2004. Er is behoefte aan onderdak en medische voorzieningen.
   
 • Indonesië komt dichterbij voor Urker vissers
  Reformatorisch Dagblad, 17 juli 2006
  Een delegatie uit Urk heeft de afgelopen weken de mogelijkheden voor visserijactiviteiten in de wateren van Indonesië onderzocht. Zaterdag vertelden ze in de visafslag over hun bevindingen. Indonesië ver weg? "Binnen 24 uur vliegen ben je er." Geld vormt, zoals altijd, een groter struikelblok.
   
 • Indonesië: gouden kans of doodlopend pad? : de kwestie de meningen
  Op Urk, 14 juli 2007
  Visserijprojecten in Indonesië zouden een oplossing kunnen zijn voor de problemen waarin de visserijsector verkeert. Initiatiefnemers waren enthousiast en bleven dat na de ruim twee weken durende reis naar Azië. Wordt dat optimisme breed gedragen?
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Vissers uit Urk wijken uit naar Indonesië
  Volkskrant, 6 juli 2006
  De Visserijcoöperatie Urk wil met vier schepen naar Indonesië om de plaatselijke bevolking te helpen te vissen op zee. Dat meldde Jan de Boer van de coöperatie.
   
 • Nederland ruilt exportrisico op Indonesië
  ANP Pers Support, 3 juli 2006
  Door een ruil ('obligoswap') met de exportkredietverzekeraar voor de Deense overheid, EKF, kan Nederland weer nieuwe exportkredietverzekeringen herverzekeren op Indonesië. Atradius Dutch State Business heeft met EKF 50 miljoen euro risico op Indonesië geruild tegen 50 miljoen euro risico op Viëtnam. De Nederlandse Staat neemt exportkredietverzekeringen via Atradius Dutch State Business in herverzekering. De obligoswap gaat in op 1 juli a.s.
   
 • Meer exportkrediet Indonesië na ruil met Denen
  Gelderlander, 3 juli 2006
  Meer exportkrediet Indonesië na ruil met Denen
  Stentor, 3 juli 2006
  Meer exportkrediet Indonesië na ruil met Denen
  BN/De Stem, 3 juli 2006
  Het ministerie van Financiën heeft ruimte gecreëerd om bedrijven die naar Indonesië willen exporteren, een kredietverzekering te geven. Daarvan profiteert vooral Damen Schipyards, dat op het punt staat een order binnen te slepen van de Indonesische overheid voor boeienleggerschepen.
   
 • Bijna 2000 handtekeningen voor zwakbegaafde vrouw
  Trouw, 2 juli 2006
  Bijna 2000 handtekeningen voor zwakbegaafde vrouw
  Nieuws.nl, 2 juli 2006
  Bijna 2000 handtekeningen voor zwakbegaafde vrouw
  Elsevier, 2 juli 2006
  Voor de zwakbegaafde 21-jarige Nederlandse vrouw Sibel Yalvac zijn bijna tweeduizend handtekeningen opgehaald. Zondag was op het popfestival Metropolis in Rotterdam de officiële aftrap voor een actie om de vrouw vrij te krijgen. Zij zit in Indonesië volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel en VVD-Europarlementariër Jules Maaten onterecht vast voor drugssmokkel en daarom moet aan haar amnestie worden verleend.
   
 • Medy v.d. Laan reist vergeefs naar Indonesië
  door Michel Maas, Volkskrant, 1 juli 2006
  Als Medy van der Laan in het vliegtuig naar Indonesië stapt, is zij nog staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en leider van een brede delegatie ambtenaren en vertegenwoordigers van culturele instellingen. Vlak na haar aankomst in Jakarta wordt de val van het kabinet bekend. Al haar afspraken heeft zij moeten afzeggen. 'Dit bezoek betekent ineens niks meer. Ik ben weg. Mijn ontslagaanvraag is al geaccepteerd. Ik heb geen officiële dingen meer gedaan.'
   
 • Politici in actie voor drugskoerier
  door Peter Groenendijk, Algemeen Dagblad, 30 juni 2006
  Nederlandse politici willen dat Indonesië een 23-jarige Rotterdamse vrouw vrijlaat die daar vastzit voor drugssmokkel. Zij is volgens deskundigen zwakbegaafd, emotioneel gestoord en sterk verminderd toerekeningsvatbaar.
   
 • Apeldoorners staan doodsangsten uit op Java
  door Femke Sterken, Stentor, 30 juni 2006
  Louis Pieter Driessen (84) ging in mei nietsvermoedend met zijn dochters en schoonzonen familie bezoeken op Java toen de aarde begon te beven. Twee familieleden die op het eiland wonen, verloren hun hele hebben en houwen. De Dekamarkt in Ugchelen zamelde deze week geld in om hun huizen te herbouwen.
   
 • Tempoe doeloe in Almere
  door Thijs Wartenbergh, Telegraaf, 27 juni 2006
  Almere wordt een Indisch dorp rijker met de naam Rumah Senang. De gelijknamige stichting gaat een woon- en zorgcomplex voor mensen met een Indisch-Nederlandse of Molukse achtergrond en/of mensen die hier een binding mee hebben realiseren. Het Indische dorp is zodanig van opzet dat alle doelgroepen op de woningmarkt, ongeacht leeftijd, in aanmerking komen om zich in te schrijven. Om de sfeer in Indonesië te proeven, ruiken en voelen reisde een Almeerse delegatie af naar West-Sumatra in Indonesië om de typerende Minang Kabau-bouwstijl te bestuderen.
   
 • Indonesische zandcreaties lijken wel toverwerk
  door Gonny de Weerd, Stentor, 19 juni 2006
  Dit weekend opende Zandsculptuur Betoverend Indonesië in een grote tent op de speelweide van Park Berg en Bos. Zo'n 1400 bezoekers bewonderden de eerste dagen de tijdelijke zandcreaties uit anderhalf miljoen kilo zand.
  Bekijk de video.
   
 • Urkers onderzoeken visgrond bij Molukken
  Reformatorisch Dagblad, 19 juni 2006
  Een Urker visserijdelegatie is maandag vanaf Schiphol naar Indonesië vertrokken om de visserijmogelijkheden en alles wat daarmee samenhangt te onderzoeken. Deze reis is een reactie op een verzoek van de gouverneur van de Molukken om in dit gebied de vissector op te gaan bouwen. Vis is daar ruimschoots aanwezig, terwijl de visserijcapaciteit maar heel beperkt is. Als het onderzoek positief uitpakt, zullen -om een begin te maken- binnenkort vier kotters gaan vissen in de Indonesische wateren.
   
 • MINBZ: Nederland steunt herstel huizen en bedrijvigheid Java
  ANP Pers Support, 16 juni 2006
  Indonesië kan rekenen op extra steun van Nederland voor de herbouw van huizen en het herstel van de economische activiteiten van midden- en kleinbedrijf en kleinschalige industrie. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft hiervoor in totaal 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 2006 en 2007 voor Yogyakarta en omliggende districten, dat op 27 mei jl. ernstig is getroffen door een aardbeving.
   
 • 10 miljoen euro voor herstel huizen op Java
  Regering.nl, 16 juni 2006
  Indonesië krijgt extra steun van Nederland voor de herbouw van huizen en het herstel van de bedrijvigheid op Java. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stelt hiervoor 10 miljoen euro beschikbaar voor 2006 en 2007.
   
 • Kabinet maakt tien miljoen euro vrij voor Java
  Nieuws.nl, 16 juni 2006
  Nederland geeft tien miljoen euro voor de wederopbouw van het Indonesische eiland Java. De regering van het eind mei door een aardbeving getroffen land had daarom gevraagd. Dat maakte minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.
   
 • Miljoenen extra voor opbouw Java
  NOS Nieuws, 16 juni 2006
  Het kabinet stelt tien miljoen euro extra beschikbaar voor de wederopbouw van Java. Het Indonesische eiland werd eind vorige maand getroffen door een zware aardbeving. Daarbij kwamen ruim 5500 mensen om het leven en raakten een miljoen mensen dakloos.
   
 • Urkers naar Indonesië : nieuwe stap in visserijproject
  OpUrk, 12 juni 2006
  Een groep van vijf Urkers vertrekt maandag 19 juni naar Indonesië, om daar nieuwe visserijmogelijkheden te onderzoeken voor de vissersvloot. Aanstaande zaterdag is er een informatie-ochtend, bedoeld voor vissers en andere belangstellenden. Initiatiefnemer is de Werkgroep Herstructurering Zeevisserij (WHZ), die samen met de Werkgroep Urk Molukken de mogelijkheden in Indonesië onderzoekt.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Deldens gezin helpt Javaans dorp
  door Ruud Klumpers, Twentsche Courant Tubantia, 12 juni 2006
  De Deldense Harsini Nijland-Atmomartono voert met haar gezin een hulpactie voor haar geboortedorp Mlese op Java. Het is eind mei zwaar getroffen door een aardbeving. Er vielen doden en gewonden. Veel dorpsbewoners zijn dakloos.
   
 • Lonneke gaat maar door
  door Roy Touker, Stentor, 7 juni 2006
  De uit Zwolle afkomstige Lonneke Lauritzen is tien dagen na de aardbeving op Java nog druk met de door haar en haar man Bo spontaan opgezette hulpactie. Eke dag worden uiteenlopende goederen verdeeld onder de veelal dakloos geworden Javanen.
   
 • Lonneke voorvoelde al iets ergs
  door Roy Touker, Stentor, 3 juni 2006
  Toeval bestaat niet. Zes weken geleden was Lonneke Lauritzen nog bij haar ouders in Zwolle. 'Het voelt verkeerd', zei ze toen tegen haar moeder Marlies. 'Er staat iets ergs te gebeuren.'.
   
 • Yati ligt onder het puin op Java
  door Roy Touker, Stentor, 2 juni 2006
  De actie van Marlies en Willem Hultink voor hun op Java verkerende dochter Lonneke begint een succes te worden. Er wordt driftig gestort op bankrekening 119517841 en velen steunen het initiatief.
   
 • VNO-NCW zamelt geld in voor ondernemers op Java
  Algemeen Dagblad, 2 juni 2006
  Collecte VNO-NCW voor ondernemers op Java
  Telegraaf, 2 juni 2006
  VNO-NCW zamelt geld in voor ondernemers op Java
  Sp!ts, 2 juni 2006
  Ondernemers die lid zijn van VNO-NCW, zamelen geld in voor getroffen kleine bedrijven in het aardbevingsgebied op Midden-Java. Een woordvoerster van VNO-NCW zei vrijdag dat naar verwachting 70.000 tot 100.000 euro wordt ingezameld.
   
 • Handelsmissie in actie voor getroffen bedrijven Java
  ANP Perssupport, 2 juni 2006
  De ondernemingen die onder leiding van voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW momenteel in het spoor van minister Brinkhorst van Economisch Zaken door Indonesië reizen, hebben geld bijeengebracht om getroffen kleine ondernemingen in het aardbevingsgebied ten zuiden van Yogyakarta weer op de been te helpen. De basis is gelegd door VNO-NCW met een gift van 45.000 euro uit het Fonds 100 jaar VNO-NCW. De actie loopt nog.
   
 • Plan Nederland geeft geld voor 'Java'
  Telegraaf, 1 juni 2006
  Plan Nederland, een hulporganisatie gericht op kinderen, heeft donderdag 200.000 dollar (omgerekend ongeveer 145.000 euro) beschikbaar gesteld voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving op Java van zaterdag.
   
 • Nederlands OK-team naar Java
  Volkskrant, 1 juni 2006
  Nederlands OK-team naar Java
  Telegraaf, 1 juni 2006
  Operatieteam Isala Kliniek naar Java
  Telegraaf, 1 juni 2006
  De Isala Klinieken in Zwolle heeft een operatieteam naar Java gestuurd. Het gaat om een orthopedisch chirurg, een anesthesist en vier verpleegkundigen. Zij zijn donderdagochtend op Java aangekomen. Het is de bedoeling dat zij hulp gaan bieden in een van de ziekenhuizen in Yogyakarta. Dat heeft het Zwolse ziekenhuis donderdag bekendgemaakt.
   
 • Kamer herdenkt slachtoffers aardbeving
  Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2006
  De Tweede Kamer heeft woensdag kort stilgestaan bij de slachtoffers van de aardbeving op het Indonesische eiland Java. Waarnemend Kamervoorzitter ten Hoopen wees op de speciale band die veel Nederlanders hebben met Indonesië.
   
 • Extra miljoen voor slachtoffers Java
  Nieuws.nl, 31 mei 2006
  Nederland heeft een miljoen euro beschikbaar gesteld voor ziekenvervoer voor slachtoffers van de aardbeving op Java. Dat heeft minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) woensdag tijdens zijn handelsbezoek aan Jakarta bekendgemaakt. Met dit miljoen komt het totale bedrag dat de Nederlandse regering beschikbaar heeft gesteld op twee miljoen euro.
   
 • Nederlandse hulp bij transport gewonden op Java
  Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2006
  Nederland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor transport van gewonden op Java. Daaraan is veel behoefte door de overvolle ziekenhuizen op het Indonesische eiland, dat zaterdag werd getroffen door een aardbeving.
   
 • 1 miljoen euro voor transport gewonden Java
  Regering.nl, 31 mei 2006
  Nederland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het transport van gewonden in het gebied op Java dat door een aardbeving is getroffen. De ziekenhuizen zijn overvol. Hierdoor is veel behoefte aan vervoer voor gewonden.
   
 • Brinkhorst praat met president Indonesië
  Nieuws.nl, 22 mei 2006
  Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) praat volgende week in Jakarta met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Het gesprek maakt deel uit van een vierdaags werkbezoek dat de vice-premier brengt aan de voormalige Nederlandse kolonie.
   
 • Aandacht voor Papoea's in Eerste Kamer
  Eerste Kamer der Staten Generaal, 17 mei 2006
  Nederland gaat door met pogingen om de Indonesische regering ertoe te bewegen de leefomstandigheden van Papoea's in voormalig Nieuw Guyana te verbeteren. Minister Bot (CDA, buitenlandse zaken) zegde dit toe aan de Eerste Kamer tijdens het beleidsdebat over de begroting van buitenlandse zaken dinsdag 16 mei. De minister kreeg lof voor de rede die hij vorig jaar op 17 augustus (onafhankelijkheidsdag) in Indonesië had gehouden. Daarin heeft de minister de spijt van de regering betuigd voor de politionele acties tegen Indonesische vrijheidsstrijders in de jaren veertig van de vorige eeuw.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Nederland en Australië beginnen islamopleiding
  Volkskrant, 11 mei 2006
  Nederland en Australië beginnen islamopleiding
  Trouw, 11 mei 2006
  Nederland en Australië starten islamopleiding
  Reformatorisch Dagblad, 12 mei 2006
  Nederland en Australië beginnen islamopleiding
  door Theo Borgermans, RK Nieuws, 12 mei 2006
  Nederland, Australië en mogelijk Indonesië gaan samen een islamopleiding ontwikkelen. Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) donderdag gezegd na ontmoetingen met verscheidene Australische parlementariërs in Canberra.
   
 • Nederland en Australië beginnen islamopleiding
  Elsevier, 11 mei 2006
  Nederland, Australië en mogelijk ook Indonesië gaan samen een islamopleiding ontwikkelen. Hoe de opleiding er precies uit gaan zien is nog niet duidelijk, maar de islamopleiding in Leiden zal als uitgangspunt dienen.
   
 • Nederland probeert weer geld te trekken uit Indonesië
  Bizniz Blog, 5 mei 2006
  Vice-premier en minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst pakt het anders aan dan Jan Pronk als het gaat om Indonesië. Samen met Bernard Wientjes van VNO-NCW trekt Brinkhorst eind deze maand met een trits bedrijven naar Indonesië om te kijken of er nog wat te halen valt.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Brinkhorst naar Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 4 mei 2006
  Vicepremier en minister van Economische Zaken Brinkhorst leidt van 30 mei tot 3 juni een handelsmissie naar Indonesië, zo heeft zijn departement donderdag bekendgemaakt. Doel van de reis is het intensiveren van de Nederlandse relatie met dat land.
   
 • Urker vissers willen naar Indonesië
  Telegraaf, 2 mei 2006
  Urk moet zo snel mogelijk een internationaal distributiecentrum voor vis opzetten. Dat staat in een rapport van de Werkgroep Herstructurering Zeevisserij dat deze week wordt gepresenteerd. Een ander idee is om zelf met Nederlandse schepen te gaan vissen rondom Indonesië. Dat verklaarde een woordvoerder van de Visserijcoöperatie Urk dinsdag.
   
 • Linschoten onderzoekt wantoestand Indisch Huis
  Algemeen Dagblad, 27 april 2006
  Oud-staatssecretaris Robin Linschoten is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) gevraagd onderzoek te doen naar de wantoestanden bij de stichting Het Indisch Huis in Den Haag. De stichting krijgt jaarlijks ruim drieënhalve ton subsidie van het departement, maar zit jaar in jaar uit in de rode cijfers. De tekorten zijn inmiddels toegenomen tot meer dan een half miljoen euro.
   
 • Balkenende staat toch achter homohuwelijk
  Elsevier, 12 april 2006
  Premier pal voor homohuwelijk
  Volkskrant, 12 april 2006
  Premier pal voor homohuwelijk
  Algemeen Dagblad, 12 april 2006
  Premier staat pal voor homohuwelijk
  Telegraaf, 12 april 2006
  Balkenende staat toch achter homohuwelijk
  Reformatorisch Dagblad, 12 april 2006
  Premier staat achter homohuwelijk
  NOS Nieuws, 12 april 2006
  Premier Jan Peter Balkenende benadrukt dat hij 'vanzelfsprekend' achter het homohuwelijk staat. Dat staat in een brief die hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft geschreven. PvdA, VVD en D66 hadden tekst en uitleg gevraagd na uitlatingen van Balkenende in Indonesië.
   
 • Ophef om houding premier
  Parool, 12 april 2006
  Premier op matje geroepen om homohuwelijk
  Dagblad van het Noorden, 11 april 2006
  D66 en PvdA zijn ontevreden over de negatieve manier waarop premier Jan Peter Balkenende (CDA) zich vorige week in Indonesië heeft uitgelaten over het homohuwelijk.
   
 • Premier onder vuur na reis Indonesië : kritiek op uitlating over islam en homohuwelijk
  Reformatorisch Dagblad, 12 april 2006
  Minister-president Balkenende krijgt veel kritiek na zijn bezoek aan Indonesië. De SGP en het Kamerlid Wilders vinden dat hij zich te positief heeft uitgelaten over de islam. D66 en PvdA verwijten hem dat hij in het islamitische Indonesië afstand nam van het Nederlandse homohuwelijk.
   
 • Balkenende strijkt laatste plooien glad in Indonesië : ook provincie Papua is geen 'issue' meer in onderlinge relaties
  door Michel Maas, Volkskrant, 10 april 2006
  De tijd dat Jakarta zich door Nederland de les liet lezen over mensenrechten is voorbij, na versoepeling visumplicht is het helemaal: vergeven en vergeten. 'U bederft het mooie gevoel dat ik aan deze dag had overgehouden', antwoordde premier Balkenende in Indonesië op kritische vragen. Want met Jakarta is alles weer koek en ei.
   
 • Balkenende: 'De islam is geen bedreiging'
  Regering.nl, 10 april 2006
  'Onze godsdienst is wat ons ten diepste kan verbinden', zei minister-president Balkenende in Indonesië. 'De islam is geen bedreiging. Mensen die de islam misbruiken om terreur te zaaien, zijn een bedreiging.'
  Zie ook:
  - Toespraak minister-president Balkenende (PDF)
  - Persbericht over het bezoek aan Indonesië (PDF)
   
 • Schiphol brengt irisscan naar Indonesië
  Algemeen Dagblad, 9 april 2006
  Schiphol brengt irisscan naar Indonesië
  Sp!ts, 9 april 2006
  Schiphol brengt irisscan naar Indonesië
  Nu.nl, 9 april 2006
  De luchthaven Schiphol gaat zijn eigen systeem voor grenscontrole via een irisscan ook introduceren op de internationale luchthaven in Jakarta. Dit heeft een woordvoerster van de onderneming zondag gezegd.
   
 • Balkenende respecteert territoriale integriteit
  Nieuws.nl, 7 april 2006
  Premier Jan Peter Balkenende heeft vrijdag tijdens een bezoek aan Jakarta onderstreept dat hij de territoriale integriteit van Indonesië volledig respecteert. De uitspraak is van belang vanwege de hernieuwde aandacht voor de afscheidingsbeweging in Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. De CDA-bewindsman zei wel het Indonesische streven te steunen om het gebied meer zelfbestuur te gunnen.
   
 • Balkenende praat met moslimleiders in Indonesië
  Algemeen Dagblad, 7 april 2006
  Balkenende praat met moslimleiders in Indonesië
  Telegraaf, 7 april 2006
  Balkenende praat met moslimleiders in Indonesië
  Sp!ts, 7 april 2006
  Balkenende praat met moslimleiders in Indonesië (video)
  Nu.nl, 7 april 2006
  Minister-president Balkenende heeft vrijdag bij aanvang van zijn tweedaags bezoek aan Indonesië gesproken met enkele moslimleiders uit het Aziatische land. Na het gesprek hield de premier een toespraak over de dialoog tussen religies en culturen.
   
 • Balkenende twee dagen in Indonesië
  Nieuws.nl, 7 april 2006
  Premier Jan Peter Balkenende bezoekt vrijdag en zaterdag Indonesië, waar hij in de hoofdstad Jakarta onder meer een gesprek heeft met president Susilo Bambang Yudhoyono. Ook zal hij een verklaring ondertekenen, waarin is overeengekomen de banden tussen beide landen nader aan te halen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
   
 • Balkenende ontmoet moslims Jakarta
  NOS Nieuws, 7 april 2006
  Premier Balkenende is een tweedaags bezoek aan Indonesië begonnen met een gesprek met islamitische leiders. Daarna hield hij een toespraak over de dialoog tussen religies en culturen. Balkenende ontmoet ook president Yudhoyono en de autoriteiten van Atjeh.
   
 • Balkenende bezoekt Indonesië
  BNR Nieuws Radio, 6 april 2006
  Balkenende twee dagen op werkbezoek Indonesië
  Volkskrant, 7 april 2006
  Minister-president Balkenende brengt vrijdag en zaterdag een werkbezoek aan Indonesië als onderdeel van een rondreis aan Azië en het gebied van de Stille Oceaan. De premier wil met het bezoek de bilaterale relaties tussen Nederland en de oud-kolonie versterken.
   
 • Straatkinderen gaan Jill Jurgens aan het hart
  door Wim de Jonge, Stentor, 28 maart 2006
  Kinderen zijn haar passie en ze wil graag haar steentje bijdragen omdat het nodig is. In een notendop zijn dat de redenen waarom Jill Jurgens uit Ommen een jaar lang als vrijwilliger naar Indonesië gaat om straatkinderen te helpen. De 22-jarige vertrekt op 13 april.
   
 • Een open dialoog over wezenlijke zaken : moslims en christenen uit Indonesië op uitwisselingsbezoek in Nederland
  door Liesbeth van den Brink-Vreeke, Friesch Dagblad, 27 maart 2006
  Op uitnodiging van Kerkinactie zijn tien bezoekers uit Indonesië drie weken in Nederland. Ze zijn hier voor uitwisseling op het gebied van interreligieuze dialoog, gesprek tussen mensen met een verschillend geloof. Het gezelschap bestaat uit mannen en vrouwen, christenen en moslims; waarvan drie predikanten en twee imams.
   
 • Balkenende naar Indonesië
  Telegraaf, 24 maart 2006
  Balkenende naar Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 24 maart 2006
  Premier Balkenende brengt vrijdag 7 en zaterdag 8 april, aansluitend aan zijn bezoek aan Australië, een bezoek aan Indonesië, waar hij gesprekken zal voeren met onder meer president Susilo Bambang Yudhoyono.
   
 • Indonesische delegatie bekijkt Zwolle
  door Yang Yang Chiu, Stentor, 18 maart 2006
  Hoe gaat Nederland en in het bijzonder de stad Zwolle om met het integratievraagstuk. Het is de hamvraag van het bezoek dat een Indonesische delegatie van Sobat dit weekeinde brengt aan Zwolle.
   
 • Bot vindt celstraf na vertoon vlag buiten proportie
  Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2006
  Minister Bot van Buitenlandse Zaken vindt het "buiten proportie" dat twee Papoea's tot tien en vijftien jaar cel zijn veroordeeld vanwege het vertonen van de Papoeavlag.
   
 • Indonesiërs, kom in Nederland studeren in het Engels
  door Michel Maas, Volkskrant, 18 februari 2006
  De universiteit van HAN is verwikkeld in een gevecht met die van Fontys en Saxion om bekendheid. Hanze en CHN zijn ook begrippen die de meeste Indonesiërs weinig zeggen. Leiden kennen ze, en Utrecht, en Delft natuurlijk. Groningen en Maastricht blijken ook niet helemaal onbekend. Maar de 'NHL University of Professional Education'?
   
 • Rotterdamse haven krijgt eerste halal–loods in Europa
  Reformatorisch Dagblad, 16 februari 2006
  De Rotterdamse haven krijgt het eerste distributiecentrum voor halal–voedsel in Europa. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in Jakarta een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van deze terminal. De halal–producten zijn gebaseerd op de islamitische religieuze wetten. De doelgroep bestaat uit 30 miljoen moslims in het Europese achterland. Dat heeft een woordvoerder van het Havenbedrijf donderdag bevestigd.
   
 • Samenwerking Universiteit Leiden met Nationaal Archief Indonesië
  Informatie Professional, 14 februari 2006
  Studenten en promovendi van het Leidse Instituut voor Geschiedenis kunnen voortaan onderzoek doen in de collecties van het Indonesische archief. Indonesische archivarissen komen naar Leiden voor een masteropleiding in de historische archiefwetenschappen.
   
 • Studeren in Nederland populair in Indonesië
  Telegraaf, 12 februari 2006
  Ruim 3000 Indonesische scholieren en studenten hebben afgelopen weekeinde de Holland Education Fair in Jakarta bezocht. De organisatie van de onderwijsbeurs was in handen van het in Jakarta gevestigde Netherlands Education Center (NEC) in samenwerking met 27 Nederlandse universiteiten en opleidingsinstituten.
   
 • Nederlandse universiteiten werven Indonesische studenten
  Telegraaf, 8 februari 2006
  Nederlandse universiteiten werven in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2006
  Nederlandse universiteiten gaan studenten werven in Indonesië. Dit weekeinde zullen 27 Nederlandse universiteiten en opleidingsinstituten actief studenten werven tijdens de Holland Education Fair in Jakarta.
   
 • Schoon water voor Pekanbaru : samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven helpt waterbedrijven uit het slop
  IS, februari 2006
  De Indonesische waterleidingbedrijven kampen met capaciteitsproblemen, achterstallig onderhoud en inefficiënt management. Lokale overheden ontbreekt het aan geld en expertise voor een grondige reorganisatie. Particuliere investeerders vinden het te riskant. Ontwikkelingsgeld biedt de nodige financiële speelruimte voor een succesvolle publiek-privaat samenwerking. En meer toegang tot beter drinkwater.
   
 • Nederland helpt Indonesië met nieuw rekenonderwijs
  Telegraaf, 31 januari 2006
  Met Nederlandse ontwikkelingssteun is op het Indonesische Instituut voor Technologie-Bandung (ITB) een nieuw wiskundeproject van start gegaan om het reken- en wiskundeonderwijs in Indonesië aanzienlijk te verbeteren.
   
 • Fysiotherapeute helpt slachtoffers tsunami
  Stentor (via FysioForum), 28 januari 2006
  Fysiotherapeute Ineke de Jonge uit Eefde vertrekt morgen naar Lhoknga in Atjeh. Daar begint zij een revalidatiecentrum voor de slachtoffers van de tsunami. Vanuit Nederland krijgt zij daarbij financiële steun van de Deventer Stichting Wederopbouw Atjeh en van de FDEO (Fysiotherapeuten in Deventer en omgeving), een samenwerkingsverband tussen zes praktijken voor fysiotherapie.
   
 • Benefiet voor Molukken
  door Richard van de Crommert, Telegraaf, 17 januari 2006
  Tientallen bekende Nederlandse artiesten treden op zondag 13 augustus in de Rotterdamse Kuip op om aandacht te vragen voor de Molukken. Onder hen muzikanten als Ali B, Justine Pelmelay, Kus, Brace en Lange Frans & Baas B. De Zeeuwse band Bløf is ook benaderd om op te treden in het stadion.
   
 • Zandfestijn in ban van Indonesië : Accres wil 80.000 bezoekers
  door David Levie, Stentor, 11 januari 2006
  Zandsculptuur Apeldoorn staat deze zomer in het teken van Indonesië. Organisator Accres meent met dit thema zowel Nederlandse als internationale bezoekers naar park Berg en Bos te kunnen trekken. Vorig jaar waren de zandsculpturen goed voor 65.000 kijkers die zich aan het oude Egypte vergaapten. 'Deze keer mikken we op zeker 80.000 belangstellenden', aldus Masha Cramer namens Accres.
   
 • Oudjaar brengt ton op voor Indonesië
  Gelderlander, 6 januari 2006
  Honderdduizend euro heeft Stichting Anak Asuh Batam in Ede ingezameld voor ontwikkelingshulp in Indonesië. Dat had nog meer kunnen zijn, zonder inbrekers.
   
 • Beatrix stuurt Indonesische president condoleances
  Telegraaf, 4 januari 2006
  Koningin stuurt Indonesische president condoleances
  Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2006
  Koningin Beatrix heeft de Indonesische president Sisulo Bambang Yudhoyono haar condoleances overgebracht na de aardverschuiving op Java. Beatrix heeft dat per telegram gedaan. De Rijksvoorlichtingdienst (RVD) maakte dat woensdag bekend.
   
 • Deventer delegatie reist naar Atjeh
  Stentor, 24 december 2005
  Een Deventer afvaardiging reist namens de Stichting Wederopbouw Atjeh in het voorjaar naar het district Lhoknga in Atjeh (noord-Sumatra). Dit is een gebied dat door de zeebeving op tweede kerstdag 2004 zeer zwaar werd getroffen.
   
 • Apeldoorn nog lang niet klaar in Atjeh
  Stentor, 23 december 2005
  Apeldoorn doet zijn groene imago eer aan in Banda Atjeh. Middenin de Indonesische stad helpt de gemeente bij het herstel van een begraafplaats en een park. Het moet een 'groene long' worden in het centrum. Het is een van de vormen van hulp die Apeldoorn biedt aan het gebied dat vorig jaar getroffen werd door een tsunami.
   
 • BAM krijgt grote 'tsunami-opdracht'
  Volkskrant, 13 december 2005
  Interbeton, het dochterbedrijf van bouwbedrijf BAM, gaat in Indonesië de haven van Malahayati Port, nabij Banda Atjeh, herbouwen die vorig jaar op Tweede Kerstdag werd getroffen door de tsunami.
   
 • BAM herbouwt haven in Indonesië
  Nieuws.nl, 12 december 2005
  BAM-dochter Interbeton heeft opdracht verworven voor de herbouw van de haven van Malahayati Port nabij Banda Aceh in Indonesië. De opdrachtsom bedraagt ruim € 7 miljoen. Dat heeft BAM maandag bekendgemaakt.
   
 • BAM krijgt tsunami-opdracht
  Nu.nl, 12 december 2005
  BAM krijgt tsunami-opdracht
  Reformatorisch Dagblad, 12 december 2005
  Interbeton, dochterbedrijf van bouwbedrijf BAM, gaat in Indonesië een haven herbouwen die vorig jaar op tweede kerstdag werd getroffen door de tsunami. De order, die BAM kreeg samen met een ontwerpbreau, heeft een omvang van ruim 7 miljoen euro.
 • Delegatie Apeldoorn naar Banda Atjeh
  Stentor, 17 november 2005
  Burgemeester Fred de Graaf, wethouder Rob Metz, gemeentesecretaris Klaas Dekker en een ambtenaar van de gemeente Apeldoorn gaan in december naar Banda Atjeh.
   
 • Reis naar Atjeh logisch gevolg van hulpproject
  Stentor, 17 november 2005
  De trip naar Atjeh zal niet tot grote politieke ophef leiden, zoals eerder dit jaar wel het geval was bij een gemeentelijke reis naar China. Het bezoek in december wordt gezien als een logisch gevolg van het hulpproject dat Apeldoorn is begonnen.
   
 • Najaarsactie RD van start
  door B. Visser, Reformatorisch Dagblad, 16 november 2005
  De 32e RD-najaarsactie is zaterdag 12 november van start gegaan. De vorige keer brachten de abonnees een prachtig bedrag bij elkaar voor water in Afrika. Geen druppels, maar hele waterstromen. Nu begint het Reformatorisch Dagblad met fondswerving voor mensen in Indonesië. Het thema van de actie 2005/2006 van Draagt Elkanders Lasten (DEL) luidt: "Hulp voor christenen in Indonesië. Minderheid in de schaduw van de islam".
   
 • Ambassadeur neemt afscheid
  Gelderlander, 14 november 2005
  Mohammad Jusuf, scheidend ambassadeur van Indonesië in Nederland, heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Wageningen.
   
 • Nieuwe najaarsactie RD voor Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2005
  "Onderwijs voor Indonesië". Dat is het thema van de nieuwe najaarsactie van het Reformatorisch Dagblad, die zaterdag op de Wegwijsbeurs in Utrecht van start ging. "We willen Indonesiërs helpen het hoofd boven water te houden en hen weerbaar te maken in de maatschappij." Doel van het project is om 42 scholen en schooltjes te bouwen op de eilanden Sulawesi - het oude Celebes -, Midden-Java en Irian Jaya.
   
 • Van Baalen (VVD) wil respect voor Indië-veteranen
  Reformatorisch Dagblad, 21 oktober 2005
  Nederland en Indonesië moeten respect tonen voor elkaars veteranen en oorlogsgetroffenen uit de strijd tussen beide landen na de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft VVD-Tweede Kamerlid Van Baalen gezegd in een toespraak ter gelegenheid van de 77e verjaardag van het Indonesische Jeugdcongres in Jakarta.
   
 • Klein Indonesië op polderklei in Almere
  Reformatorisch Dagblad, 18 oktober 2005
  De ondergrond is polderklei, maar de bewoners van het toekomstige Indische dorp in Almere moeten zich over een paar jaar toch echt in Indonesië wanen. De bedenkers willen er daarom bijvoorbeeld een satéhut en een Indonesisch restaurant neerzetten. Want de liefde gaat nu eenmaal door de maag, zegt een bekend spreekwoord.
   
 • Medisch analiste Wes helpt in ziekenhuis Atjeh
  door Karel van Delft, Stentor, 18 oktober 2005
  De Apeldoornse medisch analiste Dinanda Wes (46) heeft vijf weken gewerkt in het ziekenhuis van de Indonesische stad Meulaboh, die zwaar getroffen is door de tsunami. 'Er stonden medicijnen en apparatuur met opschriften in het Spaans of Japans, waar niemand iets mee kon.'.
   
 • Indische gemeenschap doorbreekt zwijgen in de bieb
  Twentsche Courant Tubantia, 13 oktober 2005
  'Van daar naar hier en terug' is het motto van de manifestatie, die vanaf 17 oktober wordt gehouden in de bibliotheek. Een maand lang wordt cultureel, educatief en culinair aandacht besteed aan het verleden, heden en de toekomst van Indonesië, het vroegere Nederlands-Indië. 'We willen eindelijk het zwijgen doorbreken.'
   
 • Terug naar roots in Almere : woningen in Indische stijl, met Indische voorzieningen voor Indische Nederlanders
  door Dirk van Harten, Volkskrant, 13 oktober 2005
  In Almere komt een Indisch dorp voor Indische mensen in Nederland. Lekker gezamenlijk terugdenken aan de tempo doeloe. 'Hopelijk wordt Almere mijn eindstation'.
   
 • 'We combineren Indische vormen met Europese materialen'
  door Dirk van Harten, Volkskrant, 13 oktober 2005
  Voor de plannen voor een Indisch dorp in Almere is veel interesse. Volgens initiatiefnemer Stichting Rumah Senang hebben zich al meer dan vijfhonderd belangstellenden gemeld. En dat terwijl de bouw in het nieuwe stadsdeel Almere Poort nog moet beginnen en het zelfs onzeker is of alles wel doorgaat.
   
 • Dessa in de polder (video)
  door Bas Broekhuizen en Christiaan Drent, Volkskrant, 13 oktober 2005
  Voor saté, toko's en 'Tempo Doeloe' kun je over een paar jaar terecht in de polder van Almere. Nu nog een kaal akkerlandschap, maar over een paar jaar een Indisch dorp met 200 woningen. Al 500 belangstellenden hebben zich aangemeld voor een Rumah Senang; een prettig huis.
   
 • Indische sawa's in Arnhems park
  door Kees Jansen, Gelderlander, 8 oktober 2005
  Nederlanders van Indische afkomst krijgen in het vergeten en verstopte Arnhemse parkje Sacre Cœur een kunstwerk dat herinneringen moet oproepen aan Nederlands Indië. Onderdeel van het Indische monument worden enkele terrasvormige rijstveldjes. Het zogeheten landschapskunstwerk wordt gemaakt door beeldend kunstenares Joyce Bloem. Haar zus, de schrijfster Marion Bloem, werkt ook mee aan de gedenkplek.
   
 • Kunstwerk moet redding van parkje inluiden
  door Kees Jansen, Gelderlander, 8 oktober 2005
  Waar vroeger tennis- en cricketbanen lagen, komt over een jaar een Indisch monument met rijstveldjes en een moerasje. Misschien het begin zijn van een mooie toekomst voor het park Sacre Cœur.
   
 • Almere krijgt Indisch dorp
  BN/DeStem, 8 oktober 2005
  Er is veel belangstelling voor een plan voor een Indisch dorp in Almere. Volgens secretaris Lex Burgersdijk van de Stichting Rumah Senang, die de speciale wijk wil bouwen, hebben al ruim 500 geïnteresseerden zich gemeld.
   
 • Klein Indonesië op polderklei
  Telegraaf, 6 oktober 2005
  De ondergrond is polderklei, maar de bewoners van het toekomstige Indische dorp in Almere moeten zich over een paar jaar toch echt in Indonesië wanen. De bedenkers willen er daarom bijvoorbeeld een satéhut en een Indonesisch restaurant neerzetten. Want de liefde gaat nu eenmaal door de maag, zegt een bekend spreekwoord.
   
 • Nederlandse steun aan de wederopbouw na de tsunami
  IS, oktober 2005
  Direct na de tsunami heeft de Nederlandse regering noodhulp toegezegd voor de getroffen gebieden, in totaal voor veertig miljoen euro. 31 miljoen daarvan is inmiddels aan verschillende activiteiten toegewezen. Na enkele maanden is de wederopbouw in de partnerlanden Sri Lanka en Indonesië met Nederlandse steun op gang gekomen.
   
 • 'We hebben er een nieuwe familie bij'
  door Tonny Peeters, Eindhovens Dagblad, 28 september 2005
  Begin jaren tachtig stuurde Beek en Donkenaar Cor van den Eijnden maandelijks 25 gulden naar zijn Balinese Foster Parents-kind Sang Ayu Ketut Senawati, kortweg 'ons Ketut'. Na jaren geen contact te hebben gehad trof Michiel, zoon van Cor, Ketut tijdens een vakantie op Bali. Het arme meisje van toen heeft zich mede door de steun van de Beek en Donkse familie opgewerkt tot manager van drie vijfsterrenhotels.
   
 • Genemuider manager bouwt op Sumatra
  door Sandra Veltmaat, Stentor, 17 september 2005
  Zo verzorg je je duiven in je Genemuider achtertuin en zo sta je in een illegaal gokhol met allemaal schreeuwende Chinezen op Sumatra in Indonesië. Willem van der Haar uit Genemuiden heeft het meegemaakt en vertelt honderduit over zijn missie naar Sumatra voor het ontwerpen van een groot bouwproject voor winkels en woningen.
   
 • Officieren naar EU-missie Atjeh
  Reformatorisch Dagblad, 8 september 2005
  Officieren naar EU-missie Atjeh
  Gelderlander, 8 september 2005
  Officieren naar EU-missie Atjeh
  BN/De Stem, 8 september 2005
  Officieren naar EU-missie Atjeh
  Stentor, 8 september 2005
  Defensie stuurt vrijdag vijf officieren naar Indonesië die zullen deelnemen aan de waarnemingsmissie van de EU en de Asean in de provincie Atjeh. In totaal stuurt Nederland tien waarnemers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had al eerder vijf burgers naar het gebied gestuurd.
   
 • Brandweerpsul naar Atjeh
  Apeldoorns Stadsblad, 31 augustus 2005
  Een Apeldoornse brandweerauto compleet met spuiten, ladders en pakken wordt binnenkort naar indonesië verscheept. Om de stad Band Atjeh er na de tsunami weer bovenop te helpen heeft de gemeente Apeldoorn een samenwerkingsovereenkomst met de stad en allerlei instanties en andere steden gesloten. De eerste concrete hulpactie die daar uit voortkomt is de gift van de Apeldoornse brandweerspullen. Half oktober wordt de wagen officieel overhandigd aan de Indonesiërs. Vanuit Rotterdam gaat er met de brandweerauto een doos vol medisch spul naar de stad.
  Dit artikel is niet elektronisch beschikbaar.
   
 • Meppeler stel traint Indonesiërs
  door Sandra Veltmaat, Stentor, 27 augustus 2005
  Aad Kik en Mettie Boonstra uit Meppel wilden niet alleen geld geven, toen ze de beelden van de verwoestende tsunami in Azië zagen. 'Er is niet alleen enorm veel materiële hulp nodig, ook psychosociale. Hulpverleners zullen het vreselijk moeilijk krijgen met de confrontatie met mensen bij wie de bodem uit hun bestaan geslagen is. En daarbij kunnen wij helpen.'
   
 • Brandweerauto Apeldoorn voor Atjeh
  Stentor, 26 augustus 2005
  De gemeente Apeldoorn stuurt een brandweerauto met volledige uitrusting naar Banda Atjeh. De gift is onderdeel van de steun die Apeldoorn geeft aan het gebied dat vorig jaar door een tsunami werd getroffen.
   
 • Onderwijs krijgt meer studenten uit buitenland
  Volkskrant, 24 augustus 2005
  Het aantal buitenlandse studenten in Nederland neemt toe. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ontving afgelopen maanden vierduizend aanvragen van studenten voor een voorlopige verblijfsvergunning. Dit is een toename van bijna 20 procent. Net als de voorgaande jaren komen de meeste studenten uit China, Indonesië en Rusland.
   
 • Ben Bot: koorddanser van het kabinet
  door Paul Koopman en Jaco van Lambalgen, Haagsche Courant, 20 augustus 2005
  Na zestig jaar trok hij deze week een pijnlijke angel uit de relatie tussen Nederland en Indonesië. Eerder verzoende hij Turkije met een intens verdeeld Europa. En ook Arjan Erkel kreeg hij vrij. Hoe goed is Bernard Rudolf Bot, minister van Buitenlandse Zaken, eigenlijk?
   
 • EU-missie naar Atjeh zonder mandaat
  door Wouter Bax, Trouw, 16 augustus 2005
  Eigenlijk heeft hij nog geen mandaat gekregen van de Europese Unie, maar de Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith gaat ervan uit dat hij snel aan de slag kan als hoofd van de vredesmissie naar Atjeh.
   
 • Feith leidt EU-missie in Atjeh vol vertrouwen
  Telegraaf, 15 augustus 2005
  Nederlander leidt EU-missie Atjeh vol vertrouwen
  Sp!ts, 15 augustus 2005
  Nederlander leidt missie van EU in Atjeh
  Haagsche Courant, 15 augustus 2005
  De Nederlandse EU-topdiplomaat Pieter Feith begint maandag vol goede moed als leider van de nieuwe EU-vredesmissie in Atjeh. De 60-jarige Feith krijgt er de leiding over uiteindelijk 200 à 250 man. Die helpen de rebellen in Atjeh te ontwapenen en zien toe op de terugtrekking van het Indonesische leger.
   
 • Nederland doet mee aan missie Atjeh
  Nieuws.nl, 11 augustus 2005
  Nederlanders in vredesmissie in Atjeh
  Telegraaf, 11 augustus 2005
  Nederland doet mee aan missie in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 11 augustus 2005
  Nederlandse inbreng vredesmissie Atjeh
  Haagsche Courant, 12 augustus 2005
  Nederland levert tien tot twaalf mensen aan de missie van de Europese Unie (EU) in Atjeh. Zij moeten er bij de zogeheten 'monitoring missie' op toezien dat het in juli gesloten vredesakkoord tussen de Indonesische regering en de rebellen van de Atjehse bevrijdings­beweging GAM wordt nageleefd. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.
   
 • Nederland leert Atjeh bruggen bouwen
  Nieuws.nl, 28 juni 2005
  Nederlandse militairen gaan alsnog hun Indonesische collega's in het door de tsunami getroffen gebied in Atjeh trainen in het bouwen van bruggen. Twee genisten zijn deze week afgereisd om dertig Indonesische militairen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen.
   
 • Radiozender Atjeh in de lucht dankzij Wereldomroep
  Haagsche Courant, 17 juni 2005
  Dankzij hulp van de Wereldomroep kan de Indonesische zender Aceh News FM 104 vanaf maandag weer beginnen met uitzenden. Daarmee is de zender, die bericht over de Indonesische regio Atjeh, voor het eerst sinds de tsunami weer in de lucht.
   
 • 'Verkoop korvetten aan Indonesië mag niet'
  Telegraaf, 3 juni 2005
  Geen wapens naar Indonesië
  Rood Petje, 2 juni 2005
  De verkoop van twee Nederlandse korvetten aan Indonesië leidt tot discussie in het Europees Parlement. "De order voor de schepen moet onmiddellijk worden gestopt", vindt de Spaanse europarlementariër Raül Romeva, die namens zijn 731 collega's wapenverkopen volgt.
   
 • Levend spandoek tegen wapenhandel
  Nieuws.nl, 2 juni 2005
  Leden van de stichting Campagne tegen Wapenhandel hebben donderdag, in de vorm van een levend spandoek, drieduizend handtekeningen aangeboden aan staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip. Op het 'doek' was de tekst 'Geen wapens naar Indonesië' te lezen. Daarmee protesteerden zij tegen de levering van marineschepen door Nederland aan Indonesië. Dat zegt de woordvoerder van de stichting, Martin Broek.
   
 • Minister Kamp naar Singapore en Indonesië
  Telegraaf, 16 mei 2005
  Minister Kamp naar Singapore en Indonesië
  Sp!ts, 16 mei 2005
  Minister Kamp naar Singapore en Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 16 mei 2005
  Minister van Defensie Kamp bezoekt dinsdag en woensdag Singapore en Indonesië. In beide landen spreekt hij met diverse collega's. In Singapore is hij bovendien aanwezig op een maritieme beurs ter ondersteuning van het Nederlands bedrijfsleven. Dit meldde zijn ministerie maandag.
   
 • Een vloedgolf van geld
  IS, mei 2005
  Na een vloedgolf van water overspoelt een vloedgolf van geld de rampgebieden in Azië. Hulpverleners waarschuwen voor overhaaste uitgaven. De actie 'Help slachtoffers aardbeving Azië' is de grootste in de geschiedenis van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Bij giro 555 kwam in drie maanden tijd 200 miljoen euro binnen. Nooit eerder zamelde Nederland in zo'n korte tijd zoveel geld in. Ook de overheid tastte diep in de buidel: maximaal 40 miljoen euro voor noodhulp en 200 miljoen voor wederopbouw.
   
 • "Beatrix wilde excuses aanbieden aan Indonesië"
  Reformatorisch Dagblad, 25 april 2005
  Koningin Beatrix wilde in 1995 excuses aanbieden aan Indonesië voor de fouten die Nederlanders daar tijdens de politionele acties hebben gemaakt. Premier Kok hield dat tegen, meldde de Volkskrant zaterdag.
   
 • Excuses?
  door Marc van den Eerenbeem, Michel Maas & Alsbeth Stoker, Volkskrant, 25 april 2005
  Koningin Beatrix wilde in 1995 excuses aanbieden aan het Indonesische volk. De toenmalige minister-president Wim Kok hield dat tegen. Zijn excuses alsnog een goed idee?
   
 • 'Kok hield excuses tegen van Beatrix'
  Volkskrant, 23 april 2005
  'Kok verbood Beatrix excuses aan Indonesië'
  Elsevier, 23 april 2005
  "Beatrix mocht geen excuses aanbieden"
  Reformatorisch Dagblad, 23 april 2005
  'Beatrix wilde excuses aanbieden aan Indonesië'
  Telegraaf, 23 april 2005
  Koningin Beatrix wilde in 1995 haar excuses aanbieden aan het Indonesische volk voor de misdragingen van Nederlandse militairen tijdens de politionele acties in 1949 en in 1950. De toenmalige minister-president, Wim Kok, heeft die wens tegengehouden volgens betrokkenen. Kok ontkent dit in een reactie. Beatrix wilde de Indonesiërs tegemoetkomen tijdens haar staatsbezoek aan dat land.
   
 • Wayangspel terug naar Indonesië : Wereldmuseum: tijd is rijp
  door Ludette el Barkany, NRC Handelsblad, 19 april 2005
  Een bijzondere collectie wayangpoppen verhuist binnenkort van het Rotterdamse Wereldmuseum naar het Wayangmuseum in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De poppen werden gebruikt voor voorstellingen over de vrijheidsstrijd tegen de Nederlanders.
   
 • Deventer overweegt hulp wederopbouw Atjeh
  De Stentor (Deventer), 16 april 2005
  De gemeente Deventer overweegt serieus mee te doen met het Apeldoornse initiatief om te helpen bij de wederopbouw van Banda Atjeh in Indonesië. Apeldoorn wil ambtenaren en mogelijk brandweerwagens naar het tsunamigebied sturen.
   
 • Rotterdam geeft collectie wayangpoppen aan Jakarta
  Telegraaf, 15 april 2005
  Een bijzondere collectie wayangpoppen verhuist in augustus van het Rotterdamse Wereldmuseum naar het Wayangmuseum in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De collectie verbeeldt de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië en was sinds 1965 in het bezit van het Wereldmuseum. Rotterdam geeft de poppen nu in langdurig bruikleen terug aan Indonesië, zo deelde de gemeente vrijdag mee.
   
 • Gemeente zoekt hulp Atjeh-plan
  De Stentor (Apeldoorn), 14 april 2005
  Het is goed denkbaar dat de gemeente Apeldoorn voor de hulp aan Banda Atjeh ook andere diensten inschakelt, zoals Kadaster en Waterschap, of zelfs bedrijven. Als coördinator namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft Apeldoorn al verschillende medestanders gevonden. In elk geval Zutphen, Deventer en Voorst haken aan, naar verwachting onder meer Amsterdam ook. Mogelijk gaat Apeldoorn zelfs voor gemeenten in heel Europa de kar trekken; Barcelona heeft al interesse getoond. Een eerste lijntje is gelegd naar het Nederlandse Kadaster, dat het hoofdkantoor in Apeldoorn heeft.
   
 • Nederlandse hulp naar Nias
  Trouw, 30 maart 2005
  Het Nederlandse Rode Kruis stuurt donderdag een medewerker naar Indonesië om het Indonesische Rode Kruis te helpen bij de hulpverlening op het eiland Nias. Dat laat de organisatie woensdag weten. Het Indonesische Rode Kruis heeft een reddingsteam van 22 mensen en een medisch team van acht mensen naar Nias gestuurd. Het vlakbij Sumatra gelegen Nias is hard getroffen door de aardbeving die maandagavond plaatsvond.
   
 • Radiostations voor Atjeh
  Telegraaf, 23 maart 2005
  De Wereldomroep stuurt drie mobiele radiostations naar de Indonesische regio Atjeh. Daar zijn drie partnerstations van de omroep in Banda Atjeh, Meulaboh en op het eiland Nias compleet weggevaagd door de tsunami. Eind deze maand zullen de stations verscheept worden, zo maakte de omroep woensdag bekend.
   
 • Gemeente Apeldoorn helpt in tsunami-gebied
  Stentor, 4 maart 2005
  De gemeente Apeldoorn gaat in het Indonesische Atjeh helpen om lokale overheden weer op poten te zetten. Atjeh werd zwaar getroffen door de tsunami (vloedgolf) van Tweede Kerstdag.
   
 • Muzikaal Deventer maakt zich op voor benefietconcert
  door Ada Meijer-Koers, Stentor, 25 februari 2005
  Het is vanavond eindelijk zover: om 19.30 begint het benefietconcert van 'Deventer helpt Atjeh' in de Lebuïnuskerk. Dan is het resultaat te zien van vijf weken belangeloze inzet. Twaalf koren en orkesten werken mee aan het programma dat tot 01.00 uur duurt. 'Maar dat kan uitlopen', weet Ad van der Kreeft, één van de organisatoren.
   
 • Nederland volop in zaken met Iran : staat gaf bedrijven 1,5 miljard euro aan garanties risicolanden : garantie van half miljard voor marineschepen Indonesië
  door Olav Velthuis, Volkskrant, 19 februari 2005
  De Nederlandse overheid heeft in 2004 voor 205 miljoen euro aan garanties afgegeven voor handel met Iran. Ze maken deel uit van de in totaal anderhalf miljard euro aan garanties die vorig jaar werd verstrekt door de staat, via de kredietverzekeraar Artradius, De grootste post betrof 501 miljoen euro voor de levering van twee marineschepen [...] van het type Korvet door Schelde Marinebouw aan de regering van Indonesië [...]. Die levering is omstreden bij oppositiepartijen en bij mensen­rechten­organisaties. Indonesië zou de schepen kunnen inzetten bij de burgeroorlog in Atjeh.
   
 • Brinkhorst opent overleg Nederland en Indonesië
  Trouw, 13 februari 2005
  Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken opent zondag in Jakarta een overleg over de economische samenwerking tussen Nederland en Indonesië. De bewindsman doet dit samen met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda. Brinkhorst zal tot woensdag een bezoek brengen aan Indonesië, daarna gaat hij naar Singapore en Maleisië.
   
 • Groot draagvlak ondernemers voor benefietconcert Atjeh
  Stentor, 9 februari 2005
  Geheel kosteloos werken 35 Deventer bedrijven en organisaties mee aan het benefietconcert voor Atjeh, op 25 februari in de Lebuïnuskerk. Optredens, beveiliging, horeca, druk van het programmaboekje, alles wordt gratis verzorgd. Daarmee is inmiddels een tegenwaarde van 65.000 euro gemoeid. De organisatie noemt de vanzelfsprekendheid waarmee de sponsoren reageren 'bijzonder'.
   
 • Bruggenbouwers landmacht donderdag naar Atjeh
  Telegraaf, 9 februari 2005
  Een verkenningsmissie van acht man van de Koninklijke Landmacht vertrekt donderdag naar de Indonesische provincie Atjeh om te inventariseren wat er nodig is voor het bouwen van een aantal noodbruggen. De NAVO heeft voor 850 meter brugmaterieel beschikbaar gesteld en Nederland heeft de taak op zich genomen er voor de zorgen dat de bruggen ter plekke worden gebouwd.
   
 • Nederland stuurt negen noodbruggen naar Atjeh
  Regering.nl, 7 februari 2005
  De Nederlandse regering heeft Indonesië negen noodbruggen ter beschikking gesteld voor Atjeh. De infrastructuur op Atjeh is door de tsunami van tweede kerstdag 2004 grotendeels verwoest.
   
 • Nederland helpt Atjeh met bouw noodbruggen
  Volkskrant, 7 februari 2005
  Nederland bouwt baileybruggen in Atjeh
  Sp!ts, 6 februari 2005
  Nederland bouwt baileybruggen in Atjeh
  Telegraaf, 6 februari 2005
  Nederland bouwt baileybruggen Atjeh
  NOS Nieuws, 6 februari 2005
  Nederland bouwt baileybruggen in Atjeh
  Nu.nl, 6 februari 2005
  Nederland gaat de door de Tsunami getroffen Indonesische provincie Atjeh helpen met het bouwen van baileybruggen. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft dat zondag tijdens zijn reis door het gebied bekendgemaakt.
   
 • Bot wars van 'vlaggetjes planten'
  Telegraaf, 6 februari 2005
  Nederland heeft bewust gekozen voor zo min mogelijk publiciteit bij de hulpverlening aan de door een zeebeving getroffen gebieden in Azië. "Wij zijn eerst nagegaan waaraan behoefte was. Het planten van Nederlandse vlaggetjes had geen prioriteit. Het is een andere filosofie, maar zo zit ik, zo zit Nederland in elkaar."
   
 • Oud-chirurg verricht zinvol werk op Sumatra : Frits van Haeften onder indruk van ellende
  door Gonny de Weerd, Stentor, 5 februari 2005
  Slachtoffers van de tsunami opereren. Dat was het doel waarvoor Frits van Haeften (74) onlangs naar Noord Sumatra ging. Maar het Chinees - christelijke Deliziekenhuis in Medan, waar hij met een team specialisten en verpleegkundigen was gestationeerd, werd door een groot deel van de moslimslachtoffers gemeden. 'We hadden een gevoel van machteloosheid, maar hulp mag je nooit opdringen', vindt de oud-chirurg van het Julianaziekenhuis.
   
 • Fondsen werven na de tsunami : nieuw elan voor de goede doelen
  IS, februari 2005
  Voor het eerst in de geschiedenis werd giro 555 wegens succes gesloten. Eind januari stond de teller op € 160,5 miljoen, een record dat alle voorgaande acties ruimschoots overtreft. Wat doen ontwikkelingsorganisaties om de vonk van 555 te laten overslaan op minder mediagenieke rampen?
   
 • Senang in Almere
  Telegraaf, 19 januari 2005
  Vrouwen die in sarongs (rokken) rondlopen, een baboe (huishoudster) die werkzaamheden voor anderen verricht, een toko om de hoek, een pasar malam (markt), een Indisch restaurant waar het goed eten is, indorocker Andy Tielman die zijn virtuositeit op de gitaar toont, een gamelan (orkest) dat die typische Indische muziek speelt, een wajang (poppenspel) als amusement en betjaks (fietstaxi’s) die heen en weer rijden. Met deze ingrediënten begint dit al aardig op een Indisch dorp te lijken. Als het aan de Almeerders Lex Burgersdijk en Wally Stahlberg ligt mag zo'n dessa (dorp) er komen.
   
 • Holtense muziek voor Indonesische Iskandar
  Stentor, 19 januari 2005
  De Holtense Muziekvereniging, het Holtens Mannenkoor en de Holter Korhanen treden vrijdagavond belangeloos op. De opbrengst van het benefietconcert gaat naar Iskandar in Atjeh. Iskandar is oorspronkelijk afkomstig uit Atjeh. Na de ramp is hij teruggekeerd naar zijn familie om te helpen.
   
 • Corporaties helpen huizen bouwen in Azië
  Telegraaf, 15 januari 2005
  Nederlandse woningcorporaties gaan in de komende drie jaar 5000 huizen bouwen in de landen die getroffen zijn door de zeebeving in Azië. Dat heeft Aedes, de koepel van 550 woningcorporaties, vrijdag aangekondigd.
   
 • Bot bezoekt rampgebied Azië
  Volkskrant, 14 januari 2005
  Minister Bot bezoekt rampgebied Azië
  Nu.nl, 14 januari 2005
  Bot bezoekt rampgebied Azië
  Sp!ts, 14 januari 2005
  Minister Bot van Buitenlandse Zaken brengt begin februari een bezoek aan landen in Azië die getroffen zijn door de tsunami's. Hij reist naar Indonesië, Sri Lanka en Thailand, meldde zijn ministerie vrijdag.
   
 • Waterbedrijven bieden noodhulp op Sumatra
  Telegraaf, 13 januari 2005
  De waterbedrijven gaan noodhulp bieden in een gebied in het noordwestelijk deel van Sumatra. Het gaat om voorlopige installaties voor de watervoorziening. Hiervoor is 3 miljoen euro beschikbaar.
   
 • Wereldreis Deventenaren leidt tot hulpactie Azië
  Stentor, 10 januari 2005
  Twee Deventer studenten hebben een hulpactie op touw gezet voor de overlevenden van het dorpje Lhokgna, vlakbij Banda Atjeh. Het dorpje telde zevenduizend inwoners van wie er maar honderd de ramp overleefden.
   
 • Defensie vliegt dekens naar Batam
  Telegraaf, 7 januari 2005
  De KDC 10 van de Koninklijke Luchtmacht die is ingezet voor hulp aan de slachtoffers van de tsunami in Azië, blijft zeker nog tot 12 januari in het gebied. Het vliegtuig wordt ingezet om voor het Rode Kruis 40 ton aan dekens te vervoeren vanuit New Delhi in India naar het Indonesische eiland Batam, meldde een woordvoerder van Defensie vrijdag.
   
 • Luchtverkeersleiders naar Atjeh
  Telegraaf, 6 januari 2005
  Het ministerie van Defensie laat twee luchtverkeersleiders naar het zwaarbeschadigde vliegveld van Medan op Sumatra gaan, om daar te helpen orde in de chaos te scheppen. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend.
   
 • Waterschappen in actie voor Azië
  De Stentor, 6 januari 2005
  De Unie van Waterschappen gaat hoogstwaarschijnlijk hulp bieden aan de bevolking van het getroffen rampgebied in Indonesië. Het overkoepelende orgaan van 26 waterschappen in Nederland wil nadat de eerste hulp verleend is, de vernielde drinkwater - en rioleringssystemen herstellen.
   
 • Hulp aan wederopbouw drinkwatervoorziening Atjeh
  Telegraaf, 6 januari 2005
  De Nederlandse waterleidingsector helpt bij de wederopbouw van de drinkwatervoorziening in Atjeh, de Indonesische provincie die zwaar getroffen is door de zeebeving van 26 december. Naar verwachting komt in totaal 4 miljoen euro beschikbaar voor het project, maakte de provincie Noord-Holland donderdag bekend.
   
 • DSM schenkt grondstoffen voor antibioticapillen
  ANP, 5 januari 2005
  DSM stelt de regeringen van India, Sri Lanka, Thailand en Indonesië grondstoffen beschikbaar voor antibioticapillen. Het gaat om een hoeveelheid waardoor de komende drie maanden 12 tot 15 miljoen mensen antibioticakuren kunnen krijgen.
   
 • Apeldoorner opereert in Banda Atjeh
  door Hanneke Miedema, Stentor, 5 januari 2005
  Toen hij de oproep van Zuster Jeannette van Paassen zag voor artsen die op Noord-Sumatra slachtoffers van de tsunami willen opereren, dacht Frits van Haeften (74) eerst dat hij te oud zou zijn voor de klus. Niets was minder waar. Morgen vertrekt hij voor zes weken naar Banda Atjeh.
   
 • Rotterdamse chirurgen naar Atjeh
  Algemeen Dagblad, 5 januari 2005
  Een team van Nederlandse chirurgen reist vanaf morgen naar Atjeh in de hoop enkele honderden tsunami- slachtoffers van een wisse dood te redden. De artsen blijven, in wisselende samenstelling, ruim zes weken in het gebied. Het team bestaat uit een aantal plastische en orthopedisch chirurgen en een of twee operatieassistenten. Zij richten zich vooral op slachtoffers met grote vleeswonden, verminkingen en ernstige botbreuken.
   
 • Wereldomroep helpt collega-radiostations in Atjeh
  Radio Nederland Wereldomroep, 5 januari 2005
  Radio Nederland Akan Membantu Pemancar Radio di Aceh
  Radio Nederland Wereldomroep, 5 januari 2005
  Veel medewerkers van radiostations in Atjeh, collega’s van de journalisten van de Indonesische afdeling van de Wereldomroep, personen en bronnen waar de afdeling regelmatig contact mee had, worden vermist. Een aantal radiostations in Atjeh, waarmee de Wereldomroep al jaren nauw samenwerkt, zijn nu als gevolg van de tsunami volledig weggevaagd.
   
 • Mogelijk Nederlandse luchtverkeersleiders naar Azië
  Telegraaf, 4 januari 2005
  Nederland stuurt mogelijk luchtverkeersleiders naar Indonesië om te helpen het momenteel zeer drukke luchtverkeer boven Sumatra in goede banen te leiden. De Verenigde Naties hebben Nederland daarom verzocht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheden om aan het verzoek te voldoen.
   
 • Besluit van de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking van 17 december 2004, nr. DAO-1043, tot opschorting van subsidieverlening in het kader van het Programma Bilaterale Samenwerking met Indonesië (Adobe Acrobat®-document; 30 Kb)
  Staatscourant, 24 december 2004
  In afwachting van een evaluatie van het Programma Bilaterale Samenwerking Indonesië (PBSI) zullen geen nieuwe subsidieaanvragen in het kader van PBSI gehonoreerd worden. Dit heeft echter geen gevolgen voor reeds toegekende subsidies.
   
 • Nederland schenkt Indonesië 20 miljoen euro
  Nu.nl, 1 december 2004
  Nederland schenkt Indonesië 20 miljoen euro
  Sp!ts, 1 december 2004
  Nederland schenkt Indonesië 20 miljoen euro
  Telegraaf, 1 december 2004
  De Nederlandse regering schenkt Indonesië 20 miljoen euro ontwikkelingshulp. Het bedrag wordt ondergebracht bij een fonds dat door de Wereldbank in Jakarta wordt beheerd. Dat maakte de Nederlandse ambassadeur in Indonesie, R. Treffers, woensdagochtend bekend.
   
 • Ondernemen met je hart: Waterleidingmaatschappij Drenthe
  IS, december 2004
  Wie : Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Doet wat: Investeren in drinkwaterbedrijven in Indonesië. Waarom: Meer mensen aan veilig drinkwater helpen. Eigen belang: Personeel raakt gemotiveerder, werksfeer verbetert. Waar begin je aan als Nederlands bedrijf? Gemeentelijke waterbedrijven op poten zetten in een land dat in zes jaar tijd aan zijn vijfde president toe is, een land met etnische en religieuze conflicten, een land waar de meeste mensen gewend zijn dat water gratis is.
   
 • Kamervragen over de dood van mensenrechtenactivist Munir en de hulp aan de Molukken : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 17 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 8 november 2004
  Vragen over vertraging in het onderzoek naar de dood van de mensenrechtenactivist Munir in Indonesië, alsmede over de voortgang van wederopbouwprojecten op de Molukken.
   
 • Wayang-poppen protesteren tegen wapenleverantie aan Indonesië
  Persbericht Campagne tegen Wapenhandel, 21 oktober 2004
  Zaterdag 23 oktober zullen op de Dam in Amsterdam enkele levensgrote wajang-poppen protesteren tegen de mogelijke levering van Nederlandse marineschepen aan Indonesië.
  Lees verder ...
   
 • € 5.000.000 ontwikkelingshulp voor natuur-, milieu- en watermiddelen (Adobe Acrobat®-document; 18 Kb)
  Kamerstukken Tweede Kamer, 14 oktober 2004
  Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2005; Amendement dat beoogt 5 miljoen euro uit de natuur-, milieu- en watermiddelen toe te wijzen aan ontwikkelingsprojecten in Indonesië
   
 • Kamervragen over de mogelijke leverantie van twee korvetten voor de Indonesische marine (Adobe Acrobat®-document; 20 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 13 september 2004
  Vragen over uitspraak van minister Bot (Buza) van 25 augustus 2004: "Without Indonesia there could be no effective fight against cross-border crime. A case in point is piracy in the Malacca Strait. In 2007, two state-of-the-art Dutch-built ships will reinforce the Indonesian navy's capacity to control its territorial waters." (www.minbuza.nl, 'The case for a strong Indonesian-Dutch partnership'). Aanvulling op vragen van de leden Koenders en Blom (beiden PvdA), ingezonden 15 juli 2004.
   
 • Indonesische terroristen zijn bezig zich te hergroeperen in Europa
  door Kustaw Bessems, Trouw, 6 september 2004
  Europese inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat radicaal-islamitische, Indonesische terroristen zich in Europa organiseren, ook in Nederland. Indonesiërs blijken belangrijker voor Al-Kaida in Europa dan tot dusver werd gedacht. De laatste maanden zien veiligheidsdiensten, waaronder de Nederlandse AIVD, dat steeds meer islamisten (radicale moslims) uit Indonesië naar Europa reizen. Dat melden ingewijden aan Trouw. Sommige Indonesiërs die hier naartoe komen behoren tot Jemaah Islamiyah.
   
 • Kamervragen over het "Droogleveronderzoek" : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 21 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 2 september 2004
  Vragen naar aanleiding van het artikel 'Bot bezoekt Jakarta met fluwelen handschoenen' in de Telegraaf van 27 augustus 2004.
   
 • Bol niet met opgeheven vingertje in Jakarta
  ANP, 26 augustus 2004
  Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft donderdag pijnpunten in de relatie met Jakarta besproken met zijn Indonesische collega Wirajuda. Hij bezwoer echter dat hij niet met een opgeheven vingertje naar Indonesië is gekomen.
   
 • Bol op staatsbezoek in Indonesië
  ANP, 26 augustus 2004
  Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot is woensdag in Jakarta aangekomen voor een driedaags bezoek aan Indonesië. Hij heeft daar donderdag gesproken met zijn ambtsgenoot Wirajuda. Vrijdag staan gesprekken met de presidentskandidaten Megawati en Bambang Yudhoyono op het programma.
   
 • Kamervragen over de mogelijke leverantie van twee korvetten voor de Indonesische marine (Adobe Acrobat®-document; 15 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 15 juli 2004
  Vragen naar aanleiding van het artikel 'Marine-order van Jakarta definitief' in het Financieele Dagblad van 13 juli 2004.
   
 • Videomonument voor vrijheid en Indonesië
  IS, mei 2004
  Meer aandacht voor vrijheid én voor Indonesië. Niet alleen op Bevrijdingsdag, ook daarvoor en daarna. Met dat idee produceert Willem Alkema een videomonument, dat bestaat uit korte films van amateurs en professionals over de relatie Nederland - Indonesië.
   


- venster sluiten -