Terug naar: Radio en TV
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007
pijl Archief 2006
pijl Archief 2004
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak

Home » Radio en TV » Archief 2005


Archief 2005
Uitzendingen uit 2005:

Sulawesi: "Slachting op de Bamboeheuvel"
donderdag 17 november 2005

17 november 2005


Vanavond, Nederland 1 om 20:30 uur, zendt Netwerk de reportage "Slachting op de Bamboeheuvel" uit van Geertjan Lassche over de onthoofding van drie meisjes op zaterdag 29 oktober 2005 op Sulawesi.
Quote: "Vier meisjes - Yarni, Interesia, Paulina en Noviana - werden onderweg naar school aangevallen. Drie van hen worden onthoofd, het vierde meisje ontsnapt.

Logo: Netwerk

Ze komen uit het christelijke dorpje Bukit Bambu [lett.: Bamboeheuvel] in de Indonesische provincie Sulawesi. Netwerk ging naar het gebied en reconstrueerde de moorden. Want wie onthoofdt schoolkinderen?"

Kasip? U kunt de uitzending nog bekijken op omroep.nl.

Update:
Verdachte van onthoofden meisjes opgepakt
Katholiek Nieuwsblad, 16 februari 2006

Terug naar boven


Historisch onderzoek 'kwestie Nieuw-Guinea' uitgekomen
dinsdag 15 november 2005

16 november 2005


Cover 'Een daad van vrije keuze' | Ontwerp: Wim Zaat

Gisteren verscheen de langverwachte studie Een daad van vrije keuze van Prof. P.J. (Pieter) Drooglever van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis over wat wordt genoemd 'de kwestie Nieuw-Guinea'.
In de kranten wordt hierover ruim aandacht besteed (zie het overzicht van de Nederlandse en Vlaamse krantenkoppen uit de sectie Nieuwsberichten).

Ook het NOS Journaal heeft gisteren uitgebreid stilgestaan bij dit onderzoek, zowel op televisie (zie de reportage Rapport: Nederland liet Papoea's in Indonesië in de steek) als op het Radio 1 Journaal (luister naar een bijdrage van NOS-correspondent Wilma van der Maten vanuit Jakarta).

In het NOS-programma Met het oog op Morgen was afgelopen zondag een discussie te beluisteren tussen Professor Drooglever en Dr. C.S.I.J. (Kees) Lagerberg, schrijver van het eveneens gisteren verschenen Schuldig zwijgen. Het programma is nog terug te luisteren via de website van de NOS (ga naar positie 23:56-43:36 van uw mediaspeler).
LITERATUUR:
1. Drooglever PJ. Een daad van vrije keuze : de Papoea's van westelijk Nieuw-Guinea en de grenzen van
    het zelfbeschikkingsrecht
Amsterdam: Boom, 2005 700 p.
    ISBN 90-8506-178-4 (€ 45,-)
2. Lagerberg CSIJ. Schuldig zwijgen : de Papua in zijn bestaan bedreigd Utrecht: IJzer, 2005 301 p.
    ISBN 90-74328-92-X (€ 29,95)

Terug naar boven


Teleacserie "Met vlag en rimpel" wordt herhaald
zondagen 13 november 2005 - 18 december 2005

7 september 2005


Eind vorig jaar zond Teleac de serie "Met vlag en rimpel : erfgenamen van Indië" uit. (Zie voor de beschrijving mijn eerdere log van 14 november 2004.)
Deze serie wordt wordt door Teleac herhaald van 13 november tot en met 18 december, iedere zondag van 17:25-17:50 uur op Nederland 1:
  • Drieluik met Bloemen: 13 november 2005
  • Kaping als keerpunt: 20 november 2005
  • Huilen om West-Papoea: 27 november 2005
  • I love Indo: 4 december 2005
  • De Overkant van Ernst Jansz: 11 december 2005
  • Integratie ja, assimilatie nee: 18 december 2005
In het gelijknamige boek zijn de gesprekken die zijn gevoerd met de Indische Nederlanders, Molukkers en Papoea's in Nederland completer weergegeven dan in de televisie­programma's mogelijk was. Ook zijn de teksten van een ruime context voorzien.

Met vlag en rimpel (ISBN 90-215-4336-2) | Foto: Frans de Meijer

De serie is ook te bestellen op VHS video (€ 55,00); het boek (ISBN 90-215-4336-2) kost € 15,99.

Terug naar boven


Heiloze missie van de Karel Doorman
dinsdag 1 november 2005

1 november 2005


Kijktip voor vanavond:

Heiloze missie van de Karel Doorman | copyright: de Volkskrant, 1-11-2005

Kasip? Gelukkig was het op de publieke zender (VPRO), dus u kunt de uitzending nog bekijken op vpro.nl. De teksten zijn daar ook te downloaden.

BRON:
- Heiloze missie van de Karel Doorman [Web document] Volkskrant 2005 (1 november)

Terug naar boven


Peringatan 15 Agustus 2005
maandag 15 augustus 2005

15 augustus 2005


Exact zestig jaar geleden capitulatie Japan onvoorwaardelijk en kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Aan de ene kant was er reden voor blijdschap in Nederlands-Indië, omdat de wrede Japanse bezetter verdween. Aan de andere kant startte een donkere periode in de geschiedenis van Indonesië - de bersiap - met een bittere onafhankelijk­heidsstrijd van de Indonesiërs en de gewraakte politionele acties van de Nederlanders.

Jappenkamp | Foto: Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp

Indo's werden door de pemuda's gezien als handlangers van de Belanda en moesten vaak vrezen voor hun leven. Meer dan 20.000 mensen zijn omgebracht in de eerste jaren na de bevrijding. De 300.000 'repatriërende' Indo's kregen niet bepaald een warm onthaal in Nederland.

Er is de afgelopen weken veel aandacht besteed in de media aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, de verhalen van Indo's en Nederlanders die de oorlog in Nederlands-Indië hebben meegemaakt, de herdenkingsplechtigheden, de erkenning van Nederland van Indonesië's onafhankelijkheid per 17 augustus 1945 en de excuses en spijtbetuigingen van Japan.

De Nederlandse media hebben uitgebreid aandacht besteed aan zowel de herdenkingen van 15 augustus 1945 (pop-up) als de herdenkingen rondom "60 jaar Indonesië" (pop-up).

Logo: Omroep.nl

Vandaag wordt van 11:50 tot 14:00 uur een live-reportage uitgezonden op Nederland 2 van de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Om 19:30 uur wordt een samenvatting van de Indië Herdenking uitgezonden op Nederland 1.
Netwerk (Nederland 1) heeft om 20:30 uur een reportage van Robbert ter Weijden en André Beerda over Nederlands-Indië in oktober 1945, vlak na de Japanse capitulatie.
De reportage Fatale reis naar de veiligheid verhaalt over een Brits konvooi dat tracht 300 Nederlandse vrouwen en kinderen over te brengen naar veiliger gebied.

Logo: Netwerk

In Surabaya wordt het evacuatietransport overvallen, waarbij ruim honderd Nederlandse vrouwen en kinderen omkomen.
Update: De uitzending van Netwerk over het Goebengtransport te Surabaya is on line te bekijken op de site van Netwerk.

Logo: VPRO

De VPRO heeft op haar website een themakanaal opgezet onder de titel Indonesia merdeka, Indonesië soeverein.
Binnenkort hoop ik een nieuw item toe te voegen aan Indo Inside: beschrijvingen van de Republikeinse bersiap-kampen op Java waar mijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gezeten.

Terug naar boven


Reportage van Step Vaessen over de moord op Munir in het NOS Journaal
woensdag 15 juni 2005

17 juni 2005


Het lijkt er steeds meer op dat de moord op de Indonesische mensen­rechten­activist Munir Said Thaleb (1965-2004) een samenzwering was. Het onder druk van mensen­rechten­organisaties door president Susilo Bambang Yudhoyono ingesteld fact-finding team heeft ontdekt dat er vier moordplannen klaar lagen. Eén daarvan slaagde: Munir werd op 7 september 2004 vergiftigd tijdens een vlucht naar Amsterdam met de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda.

Het onderzoeksteam vindt steeds meer bewijzen dat leden van de Badan Intelijen Negara (BIN), de Indonesische Geheime Dienst, het moordcomplot hebben beraamd en uitgevoerd. De man die tijdens de moord aan het hoofd stond van de BIN is generaal b.d. Abdullah Makhmud Hendropriyono (1945). Ondanks enkele oproepen weigert hij al wekenlang door het presidentiële onderzoeksteam te worden verhoord.

Munir Said Thalib (38) | Foto: Tempo Interaktif
Munir
Foto: Tempo Interaktif

NOS-verslaggever Step Vaessen vroeg hem in Jakarta: "Als u toch niets verkeerd heeft gedaan, waarom doet u dan zo moeilijk?" Hendropriyono: "Of ik fout zit of niet, Stephanie, ik zal uitleg moeten geven. Maar waarom ben ik degene die naar hen toe moet? Ik ben een gewone burger."

Munir's protesten tegen de mensen­rechten­schendingen - onder andere gepleegd door Hendropriyono - waren een doorn in het oog van de BIN, aldus Vaessen in het NOS Journaal van 15 juni. Dit kostte hem in september het leven. Tijdens de fatale vlucht bood een als passagier meevliegende piloot van Garuda, Pollycarpus Budiharipriyanto, Munir een business class stoel aan. Daar kreeg hij hoogstwaarschijnlijk de dodelijke dosis arsenicum toegediend. Budiharipriyanto is gearresteerd en formeel verdacht van medeplichtigheid aan de moord.
Het presidentiële onderzoeksteam heeft nu bewijs gevonden dat de moord al veel eerder gepland was en dat er vier moorplannen klaar lagen. Dit complot is volgens het onderzoeksteam beraamd door leden van de BIN. Er is bewijs gevonden dat Budiharipriyanto in direct contact met hen stond.
Marsudi Hanafi (leider onderzoeksteam): "De betrokken instantie heeft geen motief om Munir te vermoorden. Maar mensen binnen de dienst hebben middelen van deze instantie gebruikt om de moord te plegen. Daar zijn we van overtuigd. Daarom concludeert het onderzoeksteam dat er machtsmisbruik is gepleegd."
Vaessen: "Is die instantie de Badan Intelijen Negara?"
Hanafi: "Ja, precies."

Hendropriyono: "Als ik zou weten wat al mijn mensen doen, zou ik ontvoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld door de Belanda." Hendropriyono herstelt zich naar Vaessen en er onstaat een een (mee)lacherige sfeer: "Niet het Nederland van nu, maar van toen! Sorry, Stephanie. Nederland is niet hetzelfde als Belanda." Hij vervolgt: "Als ik word ontvoerd en verhoord in het buitenland, dan zou ik dus al onze geheime informatie kunnen prijsgeven."

Abdullah Makhmud Hendropriyono (60) | Foto: Tempo Interaktif
Hendropriyono
Foto: Tempo Interaktif

Vaessen besluit haar reportage met: "Het is een gevaarlijk en keihard gevecht: de ontrafeling van het moordcomplot op Munir. Het onderzoeksteam van de president werkt hier onder grote druk, want de leden worden constant met de dood bedreigd. De machtige ex-generaals achter de moord, geven zich nog lang niet gewonnen."

BRON
- NOS Journaal (20:00 uur), 15 juni 2005


Zie ook:
- Nieuwsberichten over Munir Said Thaleb (pop-up).
- Doodsbedreiging aan familie van activist Munir, 22 november 2004.

Terug naar boven


Naar het archief van 2004


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -