Terug naar: Gehad ...
wit vlak
wit vlak Bassen
pijl Baseffecten
pijl Basversterker
wit vlak
pijl Gitaren
pijl Overige instrumenten
wit vlak
wit vlak

Home » Gehad ... » Bassen


De bassen


De Vantage FV175B

1 maart 2004


De Vantage "Flying V" is, net als de Westone "Explorer" een van de bassen die uitstekend paste binnen het concept van de heavy metalband Dark Vision waar ik toen in speelde. Samen met o.a. de Gibson en Washburn Flying V's van gitarist Harmen Nuesink gaf dat een mooi beeld op het podium.

Vantage kwam (net als Westone, Aria en sommige Epiphones) uit de Japanse Matsumoku fabriek. De kwaliteit van de gitaren is redelijk. De FV175B liet zich goed bespelen, had minder last van 'kletteren' als de Westone Raider I en had een vrij droog basgeluid. Dat de resonantie zo beperkt was heeft wellicht ook te maken met het model. De gebruikte houtsoorten zijn mij niet bekend.

De Vantage is vooral mooi om te zien; dat is althans mijn mening.
Zelfs het logo met V in Vivaldi-schrift spreekt mij aan.

De Vantage was netjes afgewerkt en voorzien van degelijke hardware. Verandering van muziekstijl en het feit dat ik verder het laag in wilde met een vijfde snaar, deden mij besluiten de Vantage te verkopen.

Vantage FV175B | Foto: Frans de Meijer

De Westone trachtte ik toentertijd ook te slijten, maar dat is tot op heden niet gelukt. Van het vertrek van de Raider I zal ik ook geen spijt krijgen; de FV175B zou ik nog wel eens terug willen zien.

Elementen van de Vantage FV175B | Foto: Frans de Meijer

Op de bas was - door de vorige eigenaar - een Bill Lawrence basshumbucker bijgeplaatst. Er was nog maar krap ruimte tussen het originele P-element en de brug. Hoewel hier het nodige freeswerk aan te pas heeft moeten komen (en de slagplaat bijgesneden moest worden) is dit heel netjes gedaan. Voor de selectie tussen de elementen is een driestandenschakelaar toegevoegd.

Knoppen van de Vantage FV175B | Foto: Frans de Meijer

Omdat er ook beperkt ruimte was in het elektronicavak staat de schakelaar vlak bij de toonpotmeter. Waarschijnlijk om dezelfde reden ontbreekt de fase-schakelaar van de humbucker.

serienr.
onbekend
aanschafdatum
3-1-1987
aanschafprijs
€ 204,20 (occ.)
leverancier
Nederland Muziek

Terug naar boven


De Ibanez RB 720 Roadstar II

1 maart 2004


Ibanez RB 720 Roadstar II | Foto: Vincent de Meijer

De Roadstar-bassen werden door Ibanez gelanceerd in 1982 en moeten niet worden verward met de Roadster-bassen, welke in 1979 geïntroduceerd werden.

Mijn Ibanez RB 720 was er een uit de Roadstar II-serie van 1982. Helaas is de foto links de enige foto in mijn bezit waar de bas op te zien is. De foto is gemaakt tijdens een buiten­optreden van Centaur in 1984.

De RB 720 is een medium scale bas met 21 fretten, een set P-elementen en een standaard brug. De elektronica is eveneens eenvoudig: één toon- en één volumeregelaar.
De gebruikte houtsoorten zijn mij niet bekend. De hals was transparant gelakt (ebben?); de body was zwart.

De Roadstar II was een erg goed bespeelbare bas met een goede klank, prima functionerende hardware, en een fijne hals. Het model spreekt mij ook nog steeds aan. De body was bepaald niet slank, maar wel mooi afgerond.

Het mooiste aan de bas is wel de markante kop (zie inzet) met de stemsleutels aan beide zijden.
De andere bassen van Ibanez hadden in die tijd een weinig inspirerende headstock met de mechanieken aan één zijde.

De Ibanez verkocht ik aan een vriend om over te gaan tot de aanschaf van een Westone.

... en dat had ik dus nooit moeten doen!

Kop van de Ibanez Roadstar II | Foto: Keisuke Nishimoto


serienr.
onbekend
aanschafdatum
10-8-1983
aanschafprijs
€ 340,34
leverancier
Muziek Centrale Arnhem

Terug naar boven


De baseffecten


De Boss BCB-6 Carrying Box

1 maart 2004


Na een tijdje met losse pedaaltjes - al dan niet met een eigen voeding - van verschillend origine gewerkt te hebben, koos ik in juni 1988 voor iets praktisch: de 6-unit pedalenbak van Boss.

     

Korg GT-60X Quartz Guitar Tuner

 
Ibanez BC-10 Stereo Bass Chorus Boss GE-7B Bass Equalizer Boss OC-2 Octave Ibanez BP-10 Bass Compressor Boss NS-2 Noise Suppressor Boss PSM-5 Power Supply & Master Switch  
 
(1) Ibanez BC-10 Stereo Bass Chorus; (2) Boss GE-7B Bass Equalizer; (3) Ibanez BP-10 Bass Compressor;
(4) Korg GT-60X Quartz Guitar Tuner.

Heel handig bij de BCB-6 is het feit dat zowel de Boss- als de Ibanez-pedalen er in passen, er nog maar één voeding nodig is (zij het dat deze de ruimte in neemt van een pedaal) en dat het Korg GT-60X stemapparaat er ook in paste (en stroom kreeg). Het meenemen van de effecten naar optredens en repetities was ook een stuk eenvoudiger geworden: de deksel is eenvoudig te verwijderen of te plaatsen. Ook de pedalen zijn snel en eenvoudig te verwisselen.
De BCB-6 doet inmiddels dienst als gitaareffectenkoffer. Na de aanschaf van de GT-6B Effect­processor gingen de baseffectpedalen er uit en kwamen er gitaareffecten in.

De Ibanez BC-10 Stereo Bass Chorus

Een chorus is eigenlijk het enige echte effect voor de bas dat een heel nummer meegaat. Een standaard chorus is voor de bas echter niet geschikt, omdat deze de lage fre­quentie in het midden ontbeert. Ook is de vertragingstijd langer, zodat het effect de lage tonen beter oppakt.

Ibanez BC-10 Stereo Bass Chorus | Foto: Ibanez

Toen ik van plan was een baschorus aan te schaf­fen, ging mijn aandacht eerst uit naar de Boss. Ik had tenslotte een pedalenkoffer van Boss. Bij een vergelijking tussen de Boss en de Ibanez, bleek de BC-10 stukken beter te klinken.
De BC-10 heeft drie potmeters: speed, width en delay-time. Omdat het een stereo-chorus is, heeft de stompbox twee uitgangen (normaal en inverted). De inverted uitgang 'misbruikte' ik overigens om een signaal te geven aan het stemapparaat in de effectenbak.

De Boss GE-7B Bass Equalizer

Boss GE-7B Bass Equalizer | Foto: BossArea.com

De GE-7B is een uit­stekend functionerende 7-bands equalizer voor de bas, met frequentie­banden op de 62Hz, 125Hz, 250Hz, 500Hz, 1kHz, 2kHz en 4kHz.
Met de schuiven kan ±15 Db per band worden toe­gevoegd.
Het pedaal werd door Boss geproduceerd van februari 1987 tot februari 1995.
De GE-7B is opgevolgd door de GEB-7, die een bereik heeft van 50Hz tot 10kHz, waardoor deze wat beter geschikt is voor vijf- en zessnarige bassen.
De losse bass equalizer werd overbodig toen ik de Trace Elliot kocht met een 11-bands EQ van 40 Hz tot 15 kHz.
Het pedaal heb ik later ingeruild.

De Ibanez BP-10 Bass Compressor

De BP-10 is de basversie van de CP-10 gitaarcompressor. Waar onder gitaristen het gebruik van een compressor nogal eens tot discussies leidt, is het gebruik voor de bas vrij gewoon.

Ibanez BP-10 Bass Compressor | Foto: Ibanez

Bij de bascompressor is het attack-bereik korter (2ms-9,6ms), zodat deze beter aansluit bij de lage fre­quentie van de basnoten. Als de attack te lang is (zoals bij de gitaar­compressor), treed er een te groot verlies op van de helderheid.
Met het instellen van de attack, de sustain en het output level kan de BP-10 als limiter (resp. 2-2-4) of compressor (resp. 7-7-2) gebruikt worden.

De Korg GT-60X Quartz Guitar Tuner

De GT-60X is een kwarts stemapparaat dat door Korg rond 1985 in productie werd gebracht. Het was het eenvoudigste stemapparaat uit de range, die verder bestond uit de AT-12 Auto Chromatic Tuner en de DT-1 Digital Tuner.

Korg GT-60X Quartz Guitar Tuner | Foto: Sec Suzuki

Het stemapparaat had een ingebouwde microfoon voor akoestische gitaren, en uiteraard een jack-ingang voor de e-gitaar of bas.
Vooraf moest de gewenste toon ingesteld worden: 6E, 5A, 4D, 3G, 2B of 1E. Hoewel het apparaat specifiek voor de gitaar bedoeld is, kon de bas er ook mee gestemd worden. Alleen met de lage B van de vijfsnarige bas had de Korg duidelijk moeite.
De maximale afwijking van de naald is ± 50%, oftewel 10 Hz boven of onder de ingestelde toon.
Na aanschaf van de 19"-tuner Korg DT-1 Pro heb ik de GT-60X geruild tegen een Boss FT-2 pedaal.

Ibanez BC-10
serienr.
208545
aanschafdatum
onbekend
aanschafprijs
± € 70,00
leverancier
Musica Deventer
Boss GE-7B
serienr.
851763
aanschafdatum
28-6-1988
aanschafprijs
€ 99,83
leverancier
Musica Deventer
Ibanez BP-10
serienr.
278589
aanschafdatum
1-7-1988
aanschafprijs
€ 89,85
leverancier
Musica Deventer
Korg GT-60X
serienr.
126145
aanschafdatum
28-6-1988
aanschafprijs
€ 40,39
leverancier
Musica Deventer

Terug naar boven


De Electro-Harmonix Octave Multiplexer

1 maart 2004


Electro-Harmonix is een Amerikaans bedrijf met in de 60-er jaren legendarische effecten als de Big Muff distortion en de Electric Mistress flanger. Veel van deze effecten worden thans nog gemaakt door Mike Matthews in Rusland. Zo is de EH Octave Multiplexer ook nog steeds te koop (nieuw voor zo'n € 99).

Deze klassieke octaver voegt een oktaaf toe boven of onder de gespeelde toon. De afstelling wordt geregeld door drie potmeters: high filter, blend en bass filter. De later door mij aangeschafte Boss OC-2 voegt alleen octaven toe aan de onderkant. Maar eerlijk is eerlijk: de EH legt het af tegen de Boss die veel accurater reageert.

De Octave Multiplexer was het eerste effect dat ik gebruikte bij de bas.

Electro-Harmonix Octave Multiplexer | Foto: Electro-Harmonix


serienr.
onbekend
aanschafdatum
begin jaren '80
aanschafprijs
onbekend (occ.)
leverancier
particulier

Terug naar boven


De basversterker


De Marshall JMP MkII Super Lead

1 maart 2004


Is de Marshall JMP MkII Super Lead een basversterker? Nee, volgens mij niet. Maar dat is wel zoals die járen geleden aan mij verkocht is. En hij klonk als een klok en vertoonde geen kuren. Wat maakt het uit, nietwaar?

Marshall JMP MkII Super Lead | Foto: Access Music, Missoula MT

Helaas heb ik geen eigen foto's van mijn Marshall. Vreemd genoeg is de versterker in mijn fotocollectie nergens terug te vinden. De afbeelding rechtsonder geeft nog het meest getrouwe beeld van mijn stack destijds: kleine logo's op de top en het haakse kabinet en een grijs doek (tegenwoordig heet zoiets vintage).

Achterzijde van de Marshall JMP MkII Super Lead | Foto: Access Music, Missoula MT

De MkII Super Lead, gebouwd rond 1976, is een 100 watt buizenversterker met twee kanalen, vier ingangen en een standaard volume- en toonregeling.
De versterker had geen mastervolume of reverb aan boord. De buizen heb ik destijds nog wel een keer vervangen, maar ik kan niet meer terughalen wat voor een type buizen er in de top zaten.

Inputs van de Marshall JMP MkII Super Lead | Foto: Access Music, Missoula MT

Ook over de buikkast weet ik weinig meer dan dat die was uitgerust met vier 12" Celestion speakers.

De Marshall heb ik redelijk vlot - en tot mijn grote spijt - moeten verkopen om de aanschaf van een was­machine te kunnen finan­cieren. Maar ja: dat krijg je als je als student zelfstandig wil zijn. De daarop volgende jaren heb ik gebast over een ge­modificeerde Davoli mixer (ook een buizenexemplaar) met een eveneens zelf­gebouwde baskast.

Marshall JMP MkII Super Lead half stack | Foto: Evan Aurand


serienr.
onbekend
aanschafdatum
begin jaren '80
aanschafprijs
rond de € 500,00
leverancier
Eiland Muziek

Terug naar boven


De Davoli mixer

1 maart 2004


Het Italiaanse Davoli Elettromusicali is het merk van Athos Davoli, die vooral in de jaren '60 bekend werd van zijn gitaren en versterkers. Davoli werkte onder andere samen met gitaar­bouwers Wandré en Krundaal. Uit deze samenwerkingen kwamen ook de aparte alles-in-een gitaren met ingebouwde versterker voort.
Davoli leverde in het begin van de zeventiger jaren nog een hoogstandje af met de Davolisint synthesizer. Daarna is van het merk niet veel meer vernomen.

Davoli mixer | Foto: Frans de Meijer

De zelfbouw basbox | Foto: Frans de Meijer

De buizenversterker op bovenstaande foto is wat tegen­woordig een powered mixer heet. De versterker heeft vier DIN-ingangen, elk met een volume- en toonpotmeter. Daarnaast zit er aan de rechterzijde een phono(!)-ingang, eveneens DIN, met drie toonregelaars. De master volume heeft eveneens een hoog-, midden- een laagpotmeter.
Het is mij niet meer bekend wat het wattage van de versterker was. Ook is de Davoli grondig omgebouwd om als poor man's basversterker te kunnen fungeren. Details hierover heb ik ook niet meer terug kunnen vinden.
Op bovenstaande foto is het logo van Davoli overigens afgeplakt met het Rush-logo.

Dat je een buizenversterker niet te dicht bij de gordijnen moet plaatsen merkte ik jaren later toen die - samen met mijn gordijnen - in brand vloog. Einde oefening.

Als baskast bij de versterker kon ik een door hem zelf­gebouwd 2×12" kabinet overnemen van Johan Kanis (zie foto links).
Na het afbranden van de Davoli heb ik de speakers verkocht.

serienr.
onbekend
aanschafdatum
begin jaren '80
aanschafprijs
onbekend
leverancier
particulier

Terug naar boven


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -