Terug naar: Gehad ...
wit vlak
wit vlak Overige instrumenten
pijl Slagwerk
pijl Versterkers en luidsprekers
wit vlak
pijl Bassen
pijl Gitaren
wit vlak
wit vlak

Home » Gehad ... » Overige instrumenten


Het slagwerk


Het Merkloze drumstel

1 maart 2004


Het staat vast wel vaker op deze site, maar ik ben als drummer begonnen.
Als pre-puber molde ik de diverse plastic afvalemmers die bij mijn broers en zus op de slaapkamers stonden, door er een zelfgemaakt drumstel van te maken. Die konden niet goed tegen de echte drumstokken die ik gebruikte.

Groot was dan ook mijn vreugde (en het verdriet van de buren) toen ik begin jaren '80 een echt drumstel kon overnemen van klasgenoot Tom Berendsen, met wie ik in Centaur speelde.

Merkloos slagwerk | Foto: Frans de Meijer

Jurgen van Ampting achter het merkloze slagwerk | Fotograaf onbekend

De kit bestond uit een snare, basdrum, tomtom, floortom, een hihat en een ride bekken. Een merk was in de verste verte niet te ontdekken. Behalve de snare: die was van Pearl.

Van het drumstel heb ik mijn hele middelbare schooltijd plezier gehad. Het was zeker geen eersteklas materiaal - zeker het bekken was zeer matig - maar kuren heeft de kit nooit gegeven.

Omdat ik gedurende mijn schooltijd overstapte op de bas - en ik daarvoor ook weer geld nodig had - verkocht ik het drumstel aan Xavior-drummer Jurgen van Ampting (zie inzet).

Terug naar boven


De versterkers en luidsprekers


De LEM 808 Rdlx

15 januari 2006


De LEM 808 Rdlx is een 200W powermixer van Nederlandse bodem, in maart 1978 gebouwd door General Electro Music uit Echt.
De mixer kocht ik begin jaren '90 samen met een set Dynacord speakers van een particulier.

LEM 808 Rdlx | Foto: Frans de Meijer

De LEM heeft acht ongebalanceerde mono-kanalen met elk een hoog- en laag­toonregelaar en een fader. Met een schakelaar kan bij elk kanaal gekozen worden voor de standaard verengalm of voor een aangesloten echo-apparaat.
De hoeveelheid effect is per kanaal in te stellen.

De mastervolume en de monitor hebben elk een eigen fader. Daarnaast is er een master voor de verengalm. Alle drie de kanalen hebben weer een hoog- en laagtoonregelaar.
De powermixer heeft twee VU-meters: een voor level en een voor de output power.

Aan de achterzijde zitten twee 4Ω jack-uitgangen voor de speakers, een line out, een 6-polige effect send/return (150 mV in; 15mV uit) en de acht jack-ingangen. Op het mengpaneel zelf is een monitoruitgang aangebracht.

Na een aantal jaren dienst gedaan te hebben als oefenruimtemixer en mini-P.A. werd de LEM opgevolgd door de Powerpod: kraakvrij, meer kanalen en veel meer mogelijkheden. De LEM heeft nog een tijd dienst gedaan als monitor-(eind)versterker is in januari 2006 verkocht.

serienr.
22628
aanschafdatum
begin jaren '90
aanschafprijs
onbekend
leverancier
particulier

Terug naar boven


De Dynacord D410

8 juli 2004


Dynacord D410 | Foto: Frans de Meijer

Het Duitse Dynacord bouwt al meer dan 50 jaar luidsprekers voor verschillende doeleinden.

De in 1975 gebouwde D410 is een gesloten 100 W RMS-systeem (150 W piek) met twee 12" breedbandluidsprekers en een uitschakelbare HT-drukkamerhoorn. De impedantie is 16Ω (volgens de datasheet; achter de speaker zelf staat 8Ω).

De boxen zijn vrij zwaar: 25 kg per stuk. Onder de box zit een flens voor de in hoogte instelbare standaarden. De aansluiting is een jack-ingang en de boxen werden dan ook wel doorgelust naar bijvoorbeeld de nog in bandbezit zijnde Dynacord S60H-speakers (4×10" + 4× tweeter; bouwjaar 1971).

De Dynacords heb ik op 3 juli 2004 verkocht aan een vriend. De D410's zijn na een jaar of 12 vervangen door een fonkelnieuwe set Samson PA-speakers.

serienr.
10583 & 10614
aanschafdatum
begin jaren '90
aanschafprijs
onbekend
leverancier
particulier

Terug naar boven


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -