Home
wit vlak
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004/2
pijl Archief 2004/1
pijl Archief 2003
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak
 Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector (NVB)
 The Medical Library Association (MLA)
wit vlak

Home


Vanitas vanitatum et omnia vanitas
Quid novi?

De laatste toevoegingen of wijzigingen op deze site:
= 01-06-2008 Home: Boeken- en prentencollectie TU Delft bespaard gebleven
= 26-05-2008 Home: Microsoft staakt Live Search Books en Live Search Academic
= 09-04-2008 Home: Wiki's Waarheid : de wondere wereld van web 2.0: hype of revolutie?
= 24-03-2008 Home: Conan the Librarian
= 08-01-2008 Home: Netscape browser niet langer ondersteund


Boeken- en prentencollectie TU Delft bespaard gebleven

1 juni 2008


De grote brand die op 13 mei de faculteit Bouwkunde van de TU Delft grotendeels deed instorten, is breed in het nieuws geweest. De uitgebreide miljoenen kostende meubelcollectie, waarvoor men vreesde, is grotendeels gespaard gebleven. Het was langere tijd onzeker hoe de bibliotheek, die in het zwaar beschadigde faculteitsgebouw huisde, er aan toe was. Wegens instortingsgevaar mocht de ruimte dan ook niet worden betreden.

Beschryving der nieuwlyks uitgevonden en geoctrojeerde slang-brand-spuiten [...] / Jan van der Heiden & Jan van der Heiden de Jonge. - Amsterdam, 1735 | Foto: Ketteter Kunst

Vorige week is uiteindelijk gestart met de berging van de bibliotheek, welke afgelopen zaterdagochtend werd voltooid. De duizenden historische boeken, prenten, kaarten en schetsen uit de bibliotheek en het prentenkabinet leken de brand wonderwel te hebben overleefd. Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt de materialen nog verder.

De Bouwkundebibliotheek bestaat uit een verzameling van ongeveer 40.000 titels uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Eén van de kostbare banden is de hiernaast afgebeelde monografie over brandbeveiliging: "Beschryving der nieuwlyks uitgevonden en geoctrojeerde slang-brand-spuiten, en haare wyze van brand-blussen, tegenwoordig binnen Amsterdam in gebruik zijnde; [...]; benevens beschrijving der brand-ordres van de Stad Amsterdam" (Amsterdam, 1735) van Jan van der Heiden en zoon.
In combinatie met het 'vlammende' logo van de TU Delft is dat natuurlijk genoeg stof voor wrange grappen ...
Maar ik ben oprecht blij dat de bijzondere collectie het heeft overleefd!

BRONNEN
1. Brand verwoest gebouw TU Delft [Web document] Volkskrant (2008) 13 mei
2. Boekencollectie TU Delft overleeft brand [Web document] Volkskrant (2008) 31 mei
3. ibid. [Web document] NRC Handelsblad (2008) 31 mei
4. Boek over branden uit faculteit [Web document] AD Haagsche Courant (2008) 1 juni

Terug naar boven


Microsoft staakt Live Search Books en Live Search Academic

26 mei 2008


Afgelopen vrijdag deelde Mircosoft haar partners mee dat zij de activiteiten aan Live Search Books en Live Search Academic beëindigt en dat beide projecten de komende week van het net gehaald worden. De geïndexeerde 750.000 boeken en 80 miljoen tijdschriftartikelen blijven nog wel terugkomen in de zoekresultaten van Live Search, maar zijn niet langer meer doorzoekbaar met de specifieke zoekmachines. Ook komen er geen nieuwe titels bij.

Microsoft stopt namelijk helemaal met haar digitaliserings­initiatieven, inclusief het scannen van bibliotheekbezit en auteursrechtelijk beschermde boekwerken.
Dit schrijft Satya Nadella op het Live Search weblog.
Officieel stopt Microsoft omdat bibliotheken en uitgeverijen tegenwoordig zelf veel scannen (materiaal dat vervolgens weer door Live Search kan worden opgepikt), maar de officieus omdat de activiteiten niet winstgevend genoeg zijn.

Windows Live Academic Search (WLAS) | Foto: Microsoft

Microsoft startte met Windows Live Academic Search (WLAS) in mei 2006, gevolgd door Live Search Books in december 2006. Met het verdwijnen hiervan is Google Book Search zijn grootste concurrent kwijt; al rijst de vraag hoe lang Google zelf door blijft gaan met scannen.

BRONNEN
1. Nadella S. Book search winding down [Web document] Live Search MSDN Blog 2008 (23 mei)
2. Microsoft stopt met Book Search [Web document] Informatie Professional 2008 (26 mei)

Terug naar boven


Wiki's Waarheid : de wondere wereld van web 2.0: hype of revolutie?

9 april 2008


Hoe betrouwbaar is Wikipedia? Eén van de vragen die op 7 april werd behandeld in het VPRO-programma Tegenlicht.

Er wordt steeds vaker verwezen naar Wikipedia; de 'volksencyclopedie' staat momenteel nummer 7 in de lijst van meest bezochte websites. Maar weten we eigenlijk wel wat we gebruiken?

Oprichters Larry Sanger (1968) en Jimmy Wales (1966) hebben beiden een - afwijkende - opinie over het doel en de betrouwbaarheid.
In de documentaire komen ook andere pioniers aan het woord, waaronder open source-goeroe Tim O'Reilly, internet-criticus Andrew Keen en oud-hoofdredacteur van de Encyclopædia Britannica Robert McHenry.

Terug naar boven


Conan the Librarian

24 maart 2008


Conan the Librarian | Illustratie: Zieke Hond
Klik op het plaatje voor de cartoon

Terug naar boven


Netscape browser niet langer ondersteund
door Tom Drapeau (AOL); vert.: Frans de Meijer

8 januari 2008


AOL heeft een lange geschiedenis op het internet: zij waren een van de eerste bedrijven die actief waren om mensen daadwerkelijk on line te krijgen. Het bedrijf heeft een aantal belangrijke overnamen gedaan, waarvan de grootste waarschijnlijk de aankoop van Netscape Communications Corporation in 1999. Netscape werd door velen gezien als de meest voor de hand liggende kandidaat om de belangrijkste webbrowser te worden, dat met een aantal software-aanvullingen een complete suite vormde voor het werken met internet.

Op het moment van de overname, waren de medewerkers van Netscape net bezig hun belangrijkste product (de Netscape Communicator websuite) om te zetten naar open source software onder een nieuwe naam: Mozilla.

Een afbeelding van Netscape 1.0 in de laatste versie van de Netscape-browser (9.0.0.5) | Screenshot van: History & Overview of the Internet / Sharaf Atakhanov
Een afbeelding van Netscape 1.0
in de laatste versie van de Netscape browser (9.0.0.5)
Screenshot van:
History & overview of the internet / Sharaf Atakhanov

AOL speelde een significante rol in de lancering van Netscape 6, de eerste op Mozilla gebaseerde Netscape-browser, die in 2000 werd vrijgegeven. AOL bleef de ontwikkelingen en marketingsinspanningen van de Netscape-browsers financieren. In 2003 werd een onafhankelijke stichting opgericht om de voortdurende ontwikkeling van de open source web suites te steunen. Op basis van het werk van de Mozilla Foundation, bleef AOL versies van de Netscape-browser ontwikkelen.

Hoewel diverse werkgroepen binnen AOL veel tijd en energie staken in pogingen Netscape Navigator te doen herleven, waren de inspanningen het marktaandeel van Microsoft's Internet Explorer te evenaren niet succesvol. Onlangs is de steun voor de Netscape browser beperkt tot een handvol ontwikkelaars, die zich bezig hielden met het creëren van een 'gestripte' versie van Firefox met een paar uitbreidingen.
AOL legt thans de prioriteiten bij haar omschakeling naar een door advertenties gefinancierd internetbedrijf. Dit laat weinig ruimte over voor de investeringsnoodzaak die nodig is om de browser op een niveau te krijgen die de Netcape-adepten graag willen zien. Gezien de huidige bedrijfsdoelstellingen van AOL en het succes dat de Mozilla Foundation heeft gehad met het ontwikkelen van kritisch bejubelde producten, vind AOL dat het de juiste tijd is de ontwikkeling van Netscape-browsers volledig te beëindigen, de teugels te overhandigen aan Mozilla en de gebruikers van Netscape aan te moedigen Firefox te gaan gebruiken.

Tot 1 februari 2008 blijft AOL security patches uitgeven voor de huidige versie van Netscape Navigator. Na 1 februari is er geen actieve productondersteuning meer voor Navigator v9, of elke voorgaande versie (waaronder Netscape v1-v4.x, Netscape v6, Netscape v7 Suite, Netscape Browser v8 en Netscape Navigator/Messenger v9).

Netscape kan dus nog wel steeds worden gebruikt, maar er worden na deze maand geen veiligheidsupdates meer uitgegeven. AOL adviseert de nostalgici Mozilla Firefox te downloaden en te kiezen voor de Netscape thema- en uitbreidingsmodulen die beschikbaar zijn op de website van Mozilla. Op die manier heeft men een veilige webbrowser met de look & feel van Netscape.

De website Netscape.com blijft wel behouden en zal verder als portaal dienst doen.

BRON
- Drapeu T. End of support for Netscape web browsers [Web document] Netscape Blog 2007 (28 december)

Terug naar boven


Naar het archief 2007/2


wit vlak
Bekijk mijn profiel op LinkedIn

BBClone
© F. de Meijer 2001 -