Terug naar: Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004/2
pijl Archief 2004/1
wit vlak
pijl Zoekscherm:

wit vlak
 Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector (NVB)
 The Medical Library Association (MLA)
wit vlak

Home » Archief 2003


Archief 2003
Hier vindt u de logs uit 2003: Onderdelen ouder dan september 2003 zijn niet gearchiveerd. De website is in die maand geheel opnieuw opgebouwd.

Nationale Krakercompetitie gewonnen door Robin Coolen

8 december 2003


Zo'n 4000 deelnemers hebben hun tanden stukgebeten op de Nationale Krakercompetitie. Voor deze "speurtocht op Internet" moesten in totaal 40 zoekopdrachten worden opgelost. Slechts 40 deelnemers (één procent!) hadden alle vragen goed. Een bonusvraag moest daarom uitsluitsel bieden. Robin Coolen (26) uit Oss bleek uiteindelijk de beste digispeurder en wint een reis naar Rome. Coolen is vierdejaars TCW-student in Twente.
De Nationale Krakercompetitie werd georganiseerd door Bibliotheek.nl, overheid.nl en NRC Handelsblad.

De vragen en antwoorden zijn terug te lezen op www.nationalekrakercompetitie.nl.

Logo van de Nationale Krakercompetitie


BRONNEN
1. Nationale krakercompetitie afgesloten [Web document]. Informatie Professional 2004; (8 dec.).
2. Klomp A. Op alles een antwoord [Web document]. NRC Handelsblad 2003; (8 dec.).

Terug naar boven


Robot kan in bibliotheekboeken bladeren via het Internet

29 november 2003


De robot Yamabico-bob | Foto: Intelligent robot laboratory, University of Tsukuba Klik voor een andere foto.

Een Japans onderzoeksteam heeft een robot, genaamd Yamabico-bob, ontwikkeld die behulpzaam kan zijn bij het bladeren in bibliotheekboeken middels opgegeven instructies via het Internet, aldus een van de teamleden afgelopen vrijdag. De robot, een voertuig op wielen van 50 bij 45 centimeter met een digitale camera, mechanische hand en arm, voert de via het Internet verkregen opdrachten uit.

De robot - nog in de experimentele fase - is ontwikkeld om mensen te helpen die niet in staat zijn naar een bibliotheek te gaan, aldus Akihisa Oya, assistent-professor bij de Universiteit van Tsukuba.
Om te navigeren tussen de boekenkasten en andere obstakels wordt een laser gebruikt. De robot kan een boek selecteren, openen en door de bladzijden bladeren met zijn eigen hand, terwijl het ondertussen foto's van de inhoud neemt en verzendt.
BRON
- Robot can browse for books in library via Internet [Web document]. Japan Today 2003; (29 nov.).

Terug naar boven


Debat over de begroting van VWS (2)

27 november 2003


Het VWS-begrotingsdebat in de Tweede Kamer van gisteren is opgeschort tot vandaag. De Tweede Kamer wilde eerst meer informatie over de koopkrachteffecten van de bezuinigingen op de zorguitgaven. De plenaire vergadering ("VWS 29200-XVI re-dupliek") start om 11.30 uur. De zitting is live te volgen via ADSL, kabel of modem.

Terug naar boven


Gefeliciteerd

26 november 2003


Tuyêt Ngo & Course Flemming | Beeldrecht foto: C.C. Flemming

Vandaag getrouwd in Zutphen:

Christiaan Course Flemming

&

Tuyết Ánh Thị Ngô

Terug naar boven


Suse Linux 9.0 is uitgekomen

26 november 2003


Afgelopen maandag is de nieuwe versie van Suse Linux voor bureau-pc's uitgekomen, een dag later gevolgd door de verspreiding van Linux 9.0 voor servers.
SuSE Linux 9.0 is in verschillende varianten te downloaden vanaf de website van SuSE.

SuSE | SuSE Linux AG, Deutschherrnstraße 15-19, D-90429 Nürnberg, Deutschland


BRON
- van Mierlo S. Nieuwe versies SuSE Linux [Web document]. Automatisering Gids 2003; (25 nov.).

Terug naar boven


Debat over de begroting van VWS (1)

24 november 2003


Minister J.F. Hoogervorst van VWS | Beeldrecht foto: VWS

Dinsdag (25 nov., 16.45 uur) en woensdag (26 nov., 14.00 uur) wordt in de Tweede Kamer de begroting van VWS (29200-XVI) behandeld in een plenaire zitting. 's Ochtends worden door onder andere de Vereniging Bewegingsleer Cesar (VBC), de Nederlandse Vereniging voor Oefentherapeuten-Mensendieck (NVOM) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) petities aangeboden aan de VWS-commissieleden. Volgens Het Financieele Dagblad zal "de verkleining van het ziekenfondspakket, de bezuinigingen en de inkomensgevolgen zullen het begrotingsdebat domineren".

Terug naar boven


Grrrr!

20 november 2003


Net de laatste versie van mijn Opera browser binnengehaald (versie 7.23 Win), crasht de browser zodra deze het Internet op wil!
Reacties graag op het Opera forum.

Download de nieuwe Opera browser

Update 19 april 2004: Na installatie van de nieuwste MS-Windows Update loopt Opera na vijf maanden (!) weer als een zonnetje.

Terug naar boven


Hic Franciscvs venit Bagias

19 november 2003


Impressie van het Tapijt van Bayeux | door: F. de Meijer Klik op de afbeelding voor de hele impressie.

Ofwel: "Hier kwam Frans aan in Bayeux".
Het tapijt van Bayeux werd eind 11e eeuw in opdracht van bisschop Odo van Bayeux vervaardigd. Het is eigenlijk een Middeleeuws stripverhaal - met teksten in het Latijn - over de gebeurtenissen voor en tijdens de Slag bij Hasting (14 oktober 1066). Het immense tapijt (73 bij 0,5 meter) bevindt zich in het Bisschoppelijk Museum van Bayeux.

Enkele weblogs (1) (2) maakten mij attent op de Historic Tale Construction Kit, waarmee men zelf een Bayeux-impressie kan maken. In combinatie met een vertaler kunnen zo eenvoudig Latijnse teksten worden toegevoegd.

Terug naar boven


Overname van Suse Linux door Novell

4 november 2003


De Automatisering Gids van 4 november 2003 berichtte over de overname van Suse Linux door Novell. Met de transfer is € 181 mln. in contanten (!) gemoeid.
Het Amerikaanse Novell "wil met zijn pas verworven Linux-producten en -diensten de concurrentie aangaan met Microsoft, dat de broncodes voor zijn besturingssysteem Windows niet wil prijsgeven."

Tux, het beeldmerk van Linux


BRON
- Schop E. Novell neemt Suse Linux over [Web document]. Automatisering Gids 2003; (4 nov.).

Terug naar boven


Artikel gepubliceerd in Gamma

29 oktober 2003


Gamma | Scan: F. de Meijer

In het novembernummer van het tijdschrift Gamma, het vakblad voor beroepsbeoefenaren in de medische beeldvormende en radiologische technieken (MBRT), is het eerste deel verschenen van het drieluik "Mogelijkheden van internet voor laboranten werkzaam in de medische beeldvorming of radiotherapie". Dit artikel is door diëtist Jeanne van Dommelen en mij geschreven en door radiotherapeutisch laborant Maud Keltjens bewerkt voor de MBRT.

Samenvatting deel 1: "Voor het wetenschappelijk onderbouwen van hun handelen hebben laboranten in de medische beeldvorming en radiotherapie wetenschappelijke literatuur nodig. Relevante publicaties zijn via internet te vinden in (bio)medische referentiedatabanken als MEDLINE, CINAHL, Cochrane Library en DocOnline. Na het raadplegen van één of meerdere referentiedatabanken zijn er verschillende mogelijkheden om relevante publicaties in bezit te krijgen."

Klik op de link "Publicaties" voor de bibliografische gegevens en de fulltext (PDF).

Terug naar boven


Laat uw stem horen!

26 september 2003


Het Ministerie van VWS stelt geen geld meer beschikbaar voor het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) als landelijk kenniscentrum paramedische zorg. Deze maatregel treft vooral de Afdeling Documentaire (wetenschappelijke) Informatie en het wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat de unieke collectie wetenschappelijk materiaal van het Documentatiecentrum, waarin VWS jarenlang (vanaf 1986!) heeft geïnvesteerd, weg zou vallen. Dat betekent dat u niet meer via DocOnline kunt zoeken in de meer dan 100.000 literatuurreferenties. Dat betekent dat de Serviceverlening op dit gebied volledig wegvalt, waaronder de huidige opzet van de succesvolle wekelijkse NPi-mail.

Geef uw mening in het forum! | Beeldrecht foto: NPi


Geef uw mening in het forum van het NPi.

Terug naar boven


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -