Terorisme dan gempuran-gempuran: warta berita

Terorisme dan gempuran²: warta berita
Terrorisme & aanslagen: nieuwsberichten

10 juli 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Angst voor terreur hangt boven Bali
  door Jan Lepeltak, Reformatorisch Dagblad, 10 juli 2008
  Taxi's en toeristenbusjes rijden af en aan. Onder de palmbomen rond het strand van Kuta klinkt harde housemuziek. Hier in het vakantieparadijs Bali komen Japanse meisjes, Australische families en jonge Nederlanders samen om te ontspannen. Maar de twee Balinese rechercheurs op het strand zijn minder ontspannen. Ze lopen behoedzaam in burgerkleding langs een bord waarop "Dutch snacks" zoals frikadellen worden aangeboden. Ook op Bali is de politie sinds vorige week extra alert. Op 1 juli arresteerden leden van antiterreureenheid "Detasemen 88" zeker tien terreurverdachten in Palembang, Zuid-Sumatra.
   
 • Vijf bewakers Indonesische ambassade Kabul gedood
  Algemeen Dagblad, 7 juli 2008
  Vijf bewakers Indonesische ambassade Kabul gedood
  Reformatorisch Dagblad, 7 juli 2008
  Vijf bewakers Indonesische ambassade Kabul gedood
  Gelderlander, 7 juli 2008
  Vijf bewakers Indonesische ambassade Kabul gedood
  Stentor, 7 juli 2008
  Vijf bewakers Indonesische ambassade Kabul gedood
  BN/De Stem, 7 juli 2008
  Vijf bewakers Indonesische ambassade Kabul gedood
  Dagblad van het Noorden, 7 juli 2008
  Bij de zelfmoordaanslag maandag op de Indiase ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul is ook de nabijgelegen missie van Indonesië zwaar getroffen. Vijf Afghaanse bewakers kwamen om en twee Indonesische diplomaten raakten gewond, aldus een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jakarta tegen het persbureau Antara.
   
 • Indonesië verijdelt zware aanslag op westers doel Jakarta
  NRC Handelsblad, 3 juli 2008
  De antiterreureenheid van de Indonesische politie heeft gisteren 22 krachtige bommen gevonden, waarschijnlijk bestemd voor een aanslag op westerse doelen in de hoofdstad Jakarta. Tien verdachten zijn gearresteerd in huiszoekingen die zaterdag begonnen. Dat maakte de politie gisteren bekend.
   
 • Indonesië ontdekt plot tegen westers doel
  Trouw, 3 juli 2008
  Indonesië ontdekt plot tegen westers doel
  Telegraaf, 3 juli 2008
  Indonesië ontdekt plot tegen westers doel
  Sp!ts, 3 juli 2008
  Indonesië ontdekt plot tegen westers doel
  Metro, 3 juli 2008
  Indonesië ontdekt plot tegen westers doel
  Gelderlander, 3 juli 2008
  Indonesië ontdekt plot tegen westers doel
  Stentor, 3 juli 2008
  Indonesië ontdekt plot tegen westers doel
  BN/De Stem, 3 juli 2008
  Op het Indonesische eiland Sumatra zijn tien mensen aangehouden die ervan worden verdacht aanslagen te hebben willen plegen op westerse doelen. Dat maakte de politie donderdag bekend. De verdachten zouden banden hebben met de Maleisische extremist Noordin Mohammed Top van de Jemaah Islamiyah. Zij werden opgepakt in Palembang. In een huis in die stad werden meer dan twintig bommen gevonden.
   
 • Indonesië arresteert tien mogelijke terroristen
  RNW Wereldomroep, 3 juli 2008
  In Palembang, de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Sumatra, heeft de politie tien vermeende terroristen gearresteerd. De groep zou van plan zijn verschillende doelen in Indonesië op te blazen en banden hebben met de terreurgroep Jamaah Islamiyah. Afgelopen zaterdag werd de eerste verdachte aangehouden. Deze bomexpert leerde terroristen in Palembang bommen maken. Zijn arrestatie leidde de politie naar negen andere verdachten in een huis in Palembang, waar bommen en wapens werden gevonden.
   
 • Tien verdachten met bommen opgepakt in Indonesië
  Trouw, 3 juli 2008
  Tien verdachten met bommen opgepakt in Indonesië
  De Pers, 3 juli 2008
  Tien verdachten met bommen opgepakt in Indonesië
  Nieuws.nl, 3 juli 2008
  Tien verdachten met bommen opgepakt in Indonesië
  Elsevier, 3 juli 2008
  Op het Indonesische eiland Sumatra zijn deze week tien terreurverdachten in het bezit van minstens 22 bommen opgepakt. Zij waren van plan aanslagen te plegen op westerlingen in Jakarta, heeft de Indonesische politie donderdag gezegd. De arrestaties werden tussen zaterdag en donderdag verricht in het westen van Sumatra.
   
 • Tien terreurverdachten opgepakt in Indonesië
  Laatste Nieuws, 3 juli 2008
  De Indonesische politie heeft tien mannen op verdenking van terrorisme gearresteerd en tientallen bommen en springstof in beslag genomen. De negen, onder hen een man uit Singapore, zouden lid zijn van Jemaah Islamiyah, een organisatie die aanleunt bij het terreurnetwerk al-Qaida. Ze werden vandaag in Jakarta verhoord en waren van plan aanslagen te plegen tegen westerlingen in Jakarta.
   
 • Minder terreurdreiging Zuidoost-Azië
  Volkskrant/The New York Times, 10 juni 2008
  De gevaarlijkste terroristennetwerken in Zuidoost-Azië zijn de afgelopen drie jaar ernstig verzwakt dankzij betere informatie, veelvuldige militaire operaties en de erosie van publieke steun. Dit zeggen ambtenaren van zowel de Verenigde Staten als Aziatische regeringen, en anti-terrorisme specialisten. Drie jaar na de laatste grote aanslag in de regio (een aanval op drie restaurants op Bali, waarbij 19 mensen om het leven zijn gekomen) zouden de financiële en logistieke steun van Al Qaida zijn opgedroogd en hebben extremistische organisaties in de regio moeite om overleven. [...] In Indonesië hebben de autoriteiten sinds 2005 meer dan 200 leden van de Jamaah Islamiya opgepakt, en zijn enkele prominente leiders tot langdurige straffen veroordeeld. [...]
   
 • VS trekt negatief reisadvies Indonesië in
  Trouw, 26 mei 2008
  VS trekt negatief reisadvies Indonesië in
  De Pers, 26 mei 2008
  VS trekt negatief reisadvies Indonesië in
  DAG, 26 mei 2008
  VS trekt negatief reisadvies Indonesië in
  Nieuws.nl, 26 mei 2008
  De Verenigde Staten waarschuwen niet langer tegen een bezoek aan Indonesië. Het negatieve reisadvies aan Amerikaanse burgers dat van kracht was sinds 2000, is zondag ingetrokken. De Amerikaanse ambassadeur in Jakarta, Cameron Hume, zei in een verklaring dat Indonesië veel successen heeft geboekt in de strijd tegen terroristen.
   
 • Jemaah Islamiyah is 'terreurgroep'
  Volkskrant, 22 april 2008
  Groep achter bomaanslag Bali is officieel 'terreurgroep'
  Laatste Nieuws, 22 april 2008
  Een Indonesische rechtbank heeft de Zuidoost-Aziatische radicale groepering Jemaah Islamiyah maandag officieel tot terroristische organisatie aangemerkt. Dit maakt een verbod op de islamistische militantengroep mogelijk. Twee leiders van de groep kregen een celstraf van 15 jaar. Jemaah Islamiyah wordt verdacht van aanslagen op toeristenoorden in Indonesië, waaronder de bomaanslag in Bali in 2002 met ruim tweehonderd doden.
   
 • Vijftien jaar cel voor kopstuk islamterrorisme
  Volkskrant, 21 april 2008
  Abu Dujana, de zelfverklaarde leider van de radicale islamitische groepering Jemaah Islamiyah, is maandag voor een Indonesische rechtbank tot vijftien jaar cel veroordeeld. Hij is schuldig bevonden aan het helpen van terroristen en het bezit, opslaan en vervoeren van vuurwapens en munitie. De 37-jarige Abu Dujana werd in juni samen met een aantal andere terreurverdachten aangehouden. Zijn arrestatie werd destijds gezien als een grote overwinning in de strijd tegen gewelddadige islamitische groepen.
   
 • Jemaah Islamiah is nu terreurgroep
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 21 april 2008
  Een rechtbank in Jakarta heeft gisteren twee kopstukken van Jemaah Islamiah (JI) veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. De rechter besloot ook dat Jemaah Islamiah, een in Zuidoost-Azië opererende organisatie die volgens de VS banden heeft met al-Qaeda, een terreurbeweging is en moet worden verboden. Abu Dujana, de militaire 'strateeg' en Zarkasih, de leider van Jemaah Islamiah, zijn beiden schuldig verklaard wegens hulp aan terroristen en het illegaal bezit van grote hoeveelheden wapens en explosieven. In beide gevallen is het vonnis van vijftien jaar lager dan de eis tot levenslang van de aanklagers.
   
 • 'Jema'ah Islamiyah is terreurgroep'
  NRC Handelsblad, 21 april 2008
  Een Indonesische rechtbank heeft vandaag officieel verklaard dat de islamitische organisatie Jema'ah Islamiyah, die verantwoordelijk wordt gehouden voor onder meer de bomaanslag op Bali in 2002, een terroristische organisatie is. Ook kreeg militair leider Abu Dujana een celstraf van 15 jaar voor betrokkenheid bij terroristische aanslagen.
   
 • Lange straffen kopstukken Jemaah Islamiyah
  Elsevier, 21 april 2008
  Twee leiders van de radicaal islamitische groepering Jemaah Islamiyah zijn door een Indonesische rechtbank tot celstraffen van vijftien jaar veroordeeld. De twee terroristenleiders, Abu Dujana (37) en Zarkasih (geschatte leeftijd rond de 45 jaar), werden schuldig bevonden aan het helpen van terroristen, en het bezit, opslaan en vervoeren van wapens en munitie.
   
 • Vijftien jaar cel voor kopstukken Jemaah Islamiya
  Reformatorisch Dagblad, 21 april 2008
  Lange straffen voor terreurverdachten Bali
  Nu.nl, 21 april 2008
  Twee kopstukken van de radicale islamitische groepering Jemaah Islamiyah (JI) zijn maandag door een Indonesische rechtbank tot lange celstraffen veroordeeld. Zowel Abu Dujana als Zarkasih kreeg vijftien jaar, berichtte de BBC.
   
 • Vijftien jaar cel voor terreurverdachte Bali
  Nu.nl, 21 april 2008
  Abu Dujana, een prominent lid van de radicale groepering Jemaah Islamiyah, is maandag voor een Indonesische rechtbank tot vijftien jaar cel veroordeeld. De 37-jarige Abu Dujana werd in juni samen met een aantal andere terreurverdachten aangehouden. Zijn arrestatie werd destijds gezien als een grote overwinning in de strijd tegen gewelddadige islamitische groepen.
   
 • Leider Jemaah Islamiyah vijftien jaar cel in
  RNW Wereldomroep, 21 april 2008
  De zelfverklaarde leider van de terroristische organisatie Jemaah Islamiyah is in Indonesië veroordeeld tot vijftien jaar cel. De rechtbank in Jakarta acht de 37-jarige Abu Dujana schuldig aan illegaal wapenbezit, en het verlenen van steun aan terroristen. Jemaah Islamiyah wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslagen op het toeristeneiland Bali, die in 2002 aan ruim 200 mensen het leven kostten.
   
 • Indonesische 'terrrorist' krijgt vijftien jaar cel
  De Pers, 21 april 2008
  Indonesische 'terrrorist' krijgt vijftien jaar cel
  Nieuws.nl, 21 april 2008
  Indonesische 'terrrorist' krijgt vijftien jaar cel
  Elsevier, 21 april 2008
  Indonesische terrrorist krijgt vijftien jaar cel
  Laatste Nieuws, 21 april 2008
  Abu Dujama, de veronderstelde militaire commandant van de Zuidoost-Aziatische terreurgroep Jemaah Islamiyah, is maandag door een Indonesische rechtbank tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor schending van de antiterreurwetgeving. De rechtbank oordeelde ook voor het eerst dat Jemaah Islamiyah een terroristische organisatie is.
   
 • Verdachten Jemaah Islamiyah in Indonesische handen
  De Pers, 14 april 2008
  Verdachten Jemaah Islamiyah in Indonesische handen
  Elsevier, 14 april 2008
  Maleisië heeft twee veronderstelde leden van het militante netwerk Jemaah Islamiyah opgepakt en vorige week aan Indonesië uitgeleverd, heeft de Indonesische politie maandag meegedeeld. De verdachten, Abdur Rohim en Agus Purwanto, werden eind vorige maand in Maleisië gearresteerd. Ze hebben allebei de Indonesische nationaliteit. Ze zijn nog niet formeel aangeklaagd, zei de politie.
   
 • Terreurleiders: levenslang geŽist
  Volkskrant, 27 maart 2008
  Eis levenslang tegen Jemaah Islamiyah
  Algemeen Dagblad, 26 maart 2008
  Levenslang geëist tegen leiders Jemaah Islamiyah
  Reformatorisch Dagblad, 27 maart 2008
  Levenslang geëist tegen leiders Jemaah Islamiyah
  DAG, 26 maart 2008
  Levenslang geëist tegen leiders Jemaah Islamiyah
  De Pers, 26 maart 2008
  Levenslang geëist tegen leiders Jemaah Islamiyah
  Nieuws.nl, 26 maart 2008
  Tegen twee Indonesische leiders van de Zuidoost-Aziatische terreurbeweging Jemaah Islamiyah is woensdag levenslang geëist. Zarkasih en Abu Dujana, die worden beschouwd als respectievelijk de algemeen leider en militaire leider, werden vorig jaar opgepakt en staan los van elkaar terecht. Zowel Zarkasih als Dujana is aangeklaagd wegens het opslaan van wapens en explosieven ten behoeve van terreuraanslagen in het oosten van Indonesië.
   
 • Klopjacht met mobieltjes op terrorist
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 2 maart 2008
  Singapore is een grootscheepse klopjacht gestart naar een terrorist van het Jemaah Islamiah netwerk die uit een zwaar beveiligde gevangenis wist te ontsnappen. De hele Zuidoost Aziatische stadstaat hangt vol met posters van de woensdag ontsnapte terrorist Mas Selamat Kastari. Afgelopen weekend verstuurden de Singaporese telefoonbedrijven hun 5,5 miljoen mobiele telefoon gebruikers een gratis MMS bericht met foto van de voorvluchtige terrorist.
   
 • Terroristenleider ontsnapt in Singapore
  Telegraaf, 27 februari 2008
  Een van de leiders van het Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah (JI) heeft woensdag de benen genomen in Singapore. Volgens de krant The Straits Times gold de ontsnapte Mas Selamat Kastari als een van de belangrijkste gevangen terroristenleiders in zuidelijk Azië.
   
 • Militaire leider Jemaah Islamiyah voor rechter
  De Pers, 12 december 2007
  In de Indonesische hoofdstad Jakarta is woensdag de rechtszaak begonnen van Abu Dujana, naar eigen zeggen de militaire leider van het Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah. De 37-jarige Dujana werd in juni gearresteerd op verdenking van het bezit van wapens en explosieven. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen.
   
 • Straf voor moord op christenen in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 10 december 2007
  Een rechtbank in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft vorige week zes moslimextremisten veroordeeld tot lange celstraffen wegens het plegen van terreurdaden tegen christenen op Sulawesi. Dat meldt het Duitse christelijke persbureau Idea op zijn website.
   
 • Indonesische politie schiet op terrorisme-adviseur
  De Pers, 7 december 2007
  Het Australische hoofd van een politieacademie voor terrorismebestrijding in Jakarta is zondag in Oost-Java per ongeluk door Indonesische undercoveragenten onder vuur genomen omdat ze hem voor een drugssmokkelaar hielden. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
   
 • Langdurige celstraf voor zes moslimextremisten
  De Pers, 3 december 2007
  Zes moslimextremisten zijn maandag in Jakarta tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld in verband met terreurdaden. De zwaarste straf, negentien jaar, kregen twee personen die schuldig waren bevonden aan de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes in 2005 en de moord op de priester Irianto Kongkoli in 2006.
   
 • 'Cel broedplaats terrorisme'
  door Hilde Janssen, Algmeen Dagblad, 20 november 2007
  De International Crisis Group dringt er bij Indonesië op aan om de corruptie in het gevangeniswezen grondig aan te pakken. Deze internationale denktank ziet in de gevangenissen een broedplaats voor terrorisme, wapenhandel en drugs. De ICG constateert dat geharde terroristen er in slagen om criminele collegaís te ronselen voor de heilige oorlog. Door bewakers om te kopen weten zij zich ongelimiteerd toegang te verschaffen tot mobieltjes, laptops, opnameapparatuur en geld.
   
 • Paus blij met engagement Indonesië tegen terrorisme : 'Godsdienst niet manipuleren voor politieke doeleinden'
  RKnieuws.net, 13 november 2007
  Paus Benedictus XVI heeft maandag het engagement van de Indonesische autorititeiten in de strijd tegen het terrorisme toegejuicht. Hij deed dat bij de ontvangst van de nieuwe ambassadeur van Indonesië bij de H. Stoel.
   
 • Japanse minister wist van terreuraanslagen Bali
  door Robbert de Witt, Elsevier, 29 oktober 2007
  In Japan is grote opschudding ontstaan nadat de minister van Justitie verklaarde dat hij 'via een vriend van een vriend' was gewaarschuwd voor de bomaanslagen op het Indonesische eiland Bali door terreurnetwerk Al-Qa'ida. [...] Hatoyama beweerde dat hij een lid van terreurnetwerk Al-Qa'ida kende die later betrokken was bij bomaanslagen op Bali. Het is niet duidelijk of hij de bomaanslag van oktober 2005 bedoelde, of de aanslagen op Bali in 2002. [...]
   
 • Vijftien jaar cel voor Indonesische terrorist
  De Pers, 4 oktober 2007
  Vijftien jaar cel voor Indonesische terrorist
  Nieuws.nl, 4 oktober 2007
  Een rechtbank in Ambon, de hoofdstad van de Molukken, heeft donderdag de moslimterrorist Sulthon Qolbi tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Qolbi is schuldig bevonden aan deelname aan een schietpartij op een passagiersboot in februari 2005, waarbij twee christenen gewond raakten.
   
 • Indonesische extremist ontsnapt uit gevangenis
  Nieuws.nl, 24 september 2007
  Indonesische extremist ontsnapt uit gevangenis
  De Pers, 24 september 2007
  Een wegens betrokkenheid bij een bomaanslag tot twintig jaar cel veroordeelde Indonesische moslimextremist is vrijdag ontsnapt uit de gevangenis, hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. Jasmin bin Kasau heeft tijdens de gebedsdienst weten te ontsnappen door met een touw over de muur van de Guning Sari gevangenis op Sulawesi te klimmen.
   
 • Indonesië schrijft succesverhaal tegen terreur
  door Marc leijendekker, NRC Handelsblad, 5 september 2007
  Ongeveer driehonderd militante extremisten zijn de afgelopen jaren gearresteerd of gedood in Indonesië. Het land is ook van de lijst gehaald van landen die onvoldoende ondernemen tegen financiële geldstromen van terreurgroepen.
   
 • Ik hàd geen vliegangst... : anti-terrorisme eenheid heeft speciale verrassing in petto
  DAG, 5 september 2007
  Passagiers op het Soekarno-Hatta-vliegveld bij Jakarta kregen dinsdag de schrik van hun leven. Ze dachten dat hun vliegtuig gekaapt werd toen mannen met geweren het Garuda-vliegtuig bestormden, met twee bommen dreigden en zeiden dat een gijzelaar was neergeschoten. De kapers eisten bovendien 1 miljoen dollar voor de vrijlating van 44 gevangenen. De passagiers verkeerden 2 uur in doodsangst.
   
 • Indonesisch hof wijst klacht moslimextremisten af
  De Pers, 21 augustus 2007
  Indonesisch hof wijst klacht moslimextremisten af
  Nieuws.nl, 21 augustus 2007
  Een Indonesische rechtbank heeft een groepseis van radicale moslims afgewezen. Ze eisten dat een antiterreureenheid van de politie ontbonden moet worden omdat die bij arrestaties de mensenrechten van verdachten zou schenden. De eisers, onder wie de radicale leider Abu Bakar Bashir, hadden zich gebundeld in een groep die zich het 'Team van Moslimadvocaten' noemt.
   
 • Vier jaar voor mislukte aanslag in Jakarta
  Nieuws.nl, 17 juli 2007
  Vier jaar voor mislukte aanslag in Jakarta
  De Pers, 17 juli 2007
  Een Indonesiër die vorig jaar kort voor een bezoek van de Amerikaanse president George Bush een mislukte aanslag pleegde op een vestiging van de Amerikaans restaurantketen A&W in Jakarta, is dinsdag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.
   
 • Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Volkskrant, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Trouw, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Algemeen Dagblad, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Telegraaf, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Metro, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Nu.nl, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Gelderlander, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Stentor, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  BN/De Stem, 8 juli 2007
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 8 juli 2007
  Australië heeft zondag gewaarschuwd voor een op handen zijnde terroristische aanslag in Indonesië. Australiërs die naar Indonesië gaan worden opgeroepen hun reis te heroverwegen, aldus een vernieuwd reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Canberra.
   
 • Australië waarschuwt voor aanslagen Bali
  Elsevier, 8 juli 2007
  Uit angst voor 'ophanden zijnde' terroristische aanslagen heeft Australië burgers aangeraden niet naar Indonesië te reizen. In een zondag aangepast reisadvies stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat terroristen 'op elk moment en op elke plaats tegen westerse doelen gerichte aanslagen' kunnen plegen. De dreiging is 'zeer hoog' en reizigers dienen hun bezoek aan Indonesië 'te heroverwegen'. Australiërs die al in het land zijn, moeten een vertrek overwegen. Wie toch gaat of blijft, dient 'extreem voorzichtig' te zijn.
   
 • Concrete aanwijzingen voor aanslagen Indonesië
  De Pers, 8 juli 2007
  De Australische regering waarschuwt mensen die naar Indonesië willen hun reis te heroverwegen. Dat meldt Radio 1. Het ministerie van buitenlandse zaken zegt dat er concrete aanwijzingen zijn voor aanslagen, onder meer op plaatsen die door buitenlanders worden bezocht, op Bali en in Jakarta.
   
 • Terrorist Abu Dujana kan doodstraf krijgen
  De Pers, 21 juni 2007
  De Indonesische terreurverdachte Abu Dujana, een van de kopstukken van terreurnetwerk Jemaah Islamiyah wordt aangeklaagd voor bezit van wapens en explosieven. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Dujana werd onlangs opgepakt op het eiland Java.
   
 • Kopstuk Jemaah Islamiyah keurt aanslagen af
  De Pers, 20 juni 2007
  Abu Dujana, een van de kopstukken van Jemaah Islamiyah die onlangs in Indonesië werden opgepakt, heeft in een interview gezegd dat bomaanslagen op burgerdoelen in Indonesië de zaak van de fundamentalistische islam geen goed doen. Tegelijkertijd zwoer hij nooit de verblijfplaats te zullen onthullen van de Maleisische extremist die ervan wordt verdacht het belangrijkste aandeel te hebben gehad in de aanslagen.
   
 • Indonesië pakt hoogste leider van moslim-terreurgroep
  door Michel Maas, Volkskrant, 16 juni 2007
  De Indonesische politie heeft niet alleen de 'strateeg', maar ook de hoogste leider van de islamitische terreurgroep Jemaah Islamiyah in handen. Vrijdag maakte de politie bekend dat zij 'Zarkasih' heeft gearresteerd. Zarkasih werd vorige week zaterdag opgepakt in zijn huis in Yogyakarta, enkele uren nadat elders op Java Abu Dujana en zes andere kopstukken van de terreurbeweging waren gearresteerd.
   
 • Indonesië: leider Jemaah Islamiya opgepakt
  Telegraaf, 15 juni 2007
  Indonesische agenten blijken vorig weekeinde vrijwel de hele top van de terroristische organisatie Jemaah Islamiya (JI) te hebben opgepakt. De politie maakte vrijdag bekend dat na onderzoek is gebleken dat ook de hoogste leider van de groep is gearresteerd. Het gaat om een man die bekend staat als Zarkarsih en als 'Mbah', wat grootvader betekent.
   
 • Indonesische politie pakt topterrorist
  door Michel Maas, Volkskrant, 14 juni 2007
  De Indonesische politie heeft een kopstuk van de terreurgroep Jemaah Islamiyah opgepakt. Volgens de politie is Abu Dujana de 'strateeg' van de organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor een hele reeks bomaanslagen in Indonesië. Volgens sommigen zou hij zelfs de 'emir' of absolute leider van Jemaah Islamiyah zijn. Abu Dujana werd zaterdag al gearresteerd in een woning ergens op Java. Tegelijk met hem werden zeven anderen opgepakt.
   
 • 'Voor $20 'n christen uit de weg ruimen'
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 14 juni 2007
  De radicale Indonesische Jemaah Islamiah is niet langer geïnteresseerd in grote bomaanslagen 'à la Al Qaeda'. Gerichte operaties tegen lokale ongelovigen en de anti-islamitische politie zijn goedkoper en effectiever. De Jemaah Islamiah (JI) kiest eieren voor haar geld. Haar jihad dient slecht een doel: Indonesië verheffen tot een islamitische rechtsstaat. De heilige oorlog is niet gebaat met grote bloedige bomaanslagen tegen westerse doelen, zo hield de net gearresteerde topterrorist Abu Dujana zijn JI collega's voor.
   
 • Topterrorist Abu Dujana in Indonesië gepakt
  Volkskrant, 13 juni 2007
  Topterrorist in Indonesië gepakt
  Algemeen Dagblad, 13 juni 2007
  Topterrorist Abu Dujana gepakt
  Telegraaf, 13 juni 2007
  Indonesische agenten hebben naar nu bekend is geworden, afgelopen week een van de meest gezochte mensen van Zuidoost-Azië gepakt. De man die bekend staat onder de naam Abu Dujana, wordt onder meer in verband gebracht met een reeks bloedige aanslagen in Indonesië. Dujana (37) zou leiding geven aan een speciaal commando binnen Jemaah Islamiya (JI) die in het verleden al in verband werd gebracht met Al-Qaida. 'De persoon, alias Yusron, die zaterdag werd gearresteerd, heeft veel schuilnamen en een daarvan is Abu Dujana', aldus een zegsman van politie. 'Het is bekend dat hij belangrijker is dan Noordin M. Top of Azahari Husin', ging de woordvoerder verder, daarbij verwijzend naar twee Maleisische JI-leden.
   
 • Topterrorist in Indonesië opgepakt
  Trouw, 13 juni 2007
  Topterrorist in Indonesië opgepakt
  Nieuws.nl, 13 juni 2007
  Topterrorist in Indonesië opgepakt
  De Pers, 13 juni 2007
  In Indonesië is de vermoedelijke leider van de islamitische terreurorganisatie Jemaah Islamiyah, Abu Dujana, opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van de Indonesische politie woensdag gemeld. Die organisatie wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag op een discotheek op Bali in 2002, waarbij 202 mensen, voor het merendeel Westerse toeristen, omkwamen.
   
 • Vermoedelijke 'Bali-bomber' gearresteerd op Java : terreurorganisatie Jemaah Islamiyah
  door Annemieke van Dongen, De Pers, 13 juni 2007
  De meest gezochte man van Indonesië, Abu Dujani, is opgepakt. Dat maakte de Indonesische politie gisteren bekend. Abu Dujana is vermoedelijk de leider van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah, die van Indonesië een islamitische staat wil maken. De organisatie is verantwoordelijk voor een hele rits aanslagen in Zuidoost-Azië, waaronder de bomaanslag op een discotheek op Bali in 2002. Daarbij kwamen 202 mensen om, onder wie vier Nederlanders.
   
 • Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Algemeen Dagblad, 13 juni 2007
  Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Sp!ts, 13 juni 2007
  Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Metro, 13 juni 2007
  Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2007
  Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Nu.nl, 13 juni 2007
  Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Gelderlander, 13 juni 2007
  Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Stentor, 13 juni 2007
  Indonesië arresteert meestgezochte islamist
  Dagblad van het Noorden, 13 juni 2007
  De Indonesische politie heeft afgelopen weekeinde de meest gezochte militant van het land opgepakt, Abu Dujana (circa 37). Van hem wordt aangenomen dat hij leiding geeft aan een militaire vleugel van de Jemaah Islamiah (JI).
   
 • Belangrijke Indonesische terreurverdachte opgepakt
  door Michel Maas, RNW Wereldomroep, 13 juni 2007
  De Indonesische politie heeft een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen het terrorisme. Met de vangst van Abu Dujana zegt zij nu een van de belangrijkste leiders van de terreurgroep Jemaah Islamiyah in handen te hebben. Dujana is volgens een politiewoordvoerder de strateeg van de militaire tak van de beweging, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks terroristische aanslagen in Indonesië.
   
 • Moslimterrorist bomaanslagen Bali opgepakt
  Elsevier, 13 juni 2007
  De Indonesische politie heeft Abu Dujana, een van de meest gezochte moslimextremisten van Zuidoost-Azië, gearresteerd. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks bloedige aanslagen in Indonesië. De politie, die het oppakken van Dujana vandaag bekendmaakte, spreekt van een 'belangrijke overwinning' op het moslimterrorisme in Indonesië. Met Dujana werden afgelopen zaterdag nog zeven moslimextremisten opgepakt.
   
 • Indonesië pakt topterrorist op Java
  NOS Nieuws, 13 juni 2007
  In Indonesië is een van de leiders van de islamitische terreurbeweging Jemaah Islamiah gearresteerd. Het is de 37-jarige Abu Dujana. Hij werd zaterdag met zeven handlangers op Java gepakt.
   
 • Naaste medewerker van Abu Dujana opgepakt
  Nieuws.nl, 10 juni 2007
  Naaste medewerker van Abu Dujana opgepakt
  De Pers, 10 juni 2007
  De Indonesische politie heeft zaterdag een naaste medewerker van Abu Dujana, de leider van de aan Al-Qaida gelieerde terreurorganisatie Jemaah Islamiyah, gearresteerd. Yusron Ahmahmud probeerde aan arrestatie te ontkomen en werd daarbij in het been geschoten.
   
 • Kinderen Indonesische terrorist aan lot over gelaten
  Telegraaf, 11 mei 2007
  Filippijns leger vindt kroost gezochte terrorist
  De Pers, 11 mei 2007
  Filippijnse militairen hebben bij een inval in een schuilplaats van extremisten op het eiland Simunol vier achtergelaten kinderen van de gezochte Indonesische terrorist Dulmatin aangetroffen. De kinderen, in leeftijd variërend van 2 tot 9 jaar, worden overgedragen aan de jeugdzorg en naar de hoofdstad Manilla gebracht.
   
 • Gevangen terroristen verliezen mobiele telefoon
  Trouw, 10 mei 2007
  Bij het doorzoeken van cellen hebben Balinese gevangenbewaarders van negen extremisten mobiele telefoons afgenomen uit angst dat zij bellen met medestanders buiten de gevangenis. Dat heeft een gevangenisfunctionaris donderdag bekendgemaakt. De extremisten zitten vast vanwege hun betrokkenheid bij de bomaanslagen op een discotheek in 2002.
   
 • Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  Trouw, 16 april 2007
  Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  Algemeen Dagblad, 16 april 2007
  Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  Sp!ts, 16 april 2007
  Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  Telegraaf, 16 april 2007
  Jemaah Islamiyah wil Indonesische leiders doden
  Reformatorisch Dagblad, 16 april 2007
  Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  Gelderlander, 16 april 2007
  Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  Stentor, 16 april 2007
  Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  BN/De Stem, 16 april 2007
  Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden
  Dagblad van het Noorden, 16 april 2007
  Het terreurnetwerk Jemaah Islamiyah (JI), vooral berucht door bloedige bom- en zelfmoordaanslagen in Indonesië, heeft een team schutters opgericht om tegenstanders in de archipel te vermoorden. De Indonesische autoriteiten kwamen achter de tactiekwijziging na invallen op Java, vorige maand, meldde dagblad The Straits Times (Singapore) maandag.
   
 • Terreurkaart in nieuwe Bosatlas
  Elsevier, 4 april 2007
  Terreurkaart in nieuwe Bosatlas
  Nu.nl, 4 april 2007
  Terreurkaart in nieuwe Bosatlas
  Telegraaf, 4 april 2007
  In de nieuwe Grote Bosatlas komt een kaart waarop is te zien in welke landen de kans op een terreuraanslag het grootst is. Nederland zit in de middenmoot. De kaart bevat vijf risico-categoriëen: zeer hoog, hoog, gemiddeld, laag en zeer laag. In landen als Afghanistan, Irak en Saudi-Arabië is het riscio het hoogst, dan volgen onder meer Indonesië en Algerije en in de categorie daarna staan Nederland en veel andere West-Europese landen. In Noorwegen en Zweden is het risico op een terreuraanslag het laagst.
   
 • Bashir dreigt met jihad tegen politie Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 26 januari 2007
  De extremistische Indonesische moslimleider Abu Bakar Bashir heeft donderdag de Indonesische antiterreurpolitie met een heilige oorlog gedreigd naar aanleiding van de dood van vijftien moslimextremisten op het eiland Sulawesi.
   
 • Terrorist gedood op Sulawesi
  Trouw, 26 januari 2007
  Terrorist gedood op Sulawesi
  Nieuws.nl, 26 januari 2007
  Op het Indonesische eiland Sulawesi heeft de politie de afgelopen week vijftien opstandelingen gedood, onder wie een belangrijke Indonesische terrorist die getraind was in een Al-Qaida trainingskamp in Afghanistan. Dat heeft de veiligheidsfunctionaris Ansyaad Mbai vrijdag gemeld.
   
 • Terreurpolitie doodt 11 moslims
  door Michel Maas, Volkskrant, 24 januari 2007
  Bij een aanval van een Indonesische antiterreureenheid op een bolwerk van radicale moslims in het stadje Poso (centraal Sulawesi) zijn maandag zeker elf mannen doodgeschoten. Aan de kant van de politie viel één dode.
   
 • Doden bij inval in bolwerk moslimextremisten Sulawesi
  Volkskrant, 22 januari 2007
  Doden bij vuurgevecht op Sulawesi
  Nieuws.nl, 22 januari 2007
  Doden bij vuurgevecht op Sulawesi
  Laatste Nieuws, 22 januari 2007
  Bij een inval van een antiterreureenheid in een bolwerk van moslimextremisten in Poso op het Indonesische eiland Sulawesi zijn maandag negen vermoedelijke extremisten en één politieman om het leven gekomen. Dat heeft de plaatselijke politiechef Badrodin Haiti meegedeeld.
   
 • Doden door geweld op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 22 januari 2007
  Indonesische politiemensen hebben maandag negen militante moslims gedood tijdens een schotenwisseling in het district Poso op het Indonesische eiland Sulawesi. In de confrontatie kwam ook een politieman om het leven.
   
 • Indonesische politie doodt verdachten bij inval
  Nieuws.nl, 11 januari 2007
  Indonesische politie doodt verdachten bij inval
  Laatste Nieuws, 11 januari 2007
  De Indonesische politie is donderdag een huis op het eiland Sulawesi waar zich moslimextremisten schuil zouden houden binnengevallen. Daarbij brak volgens de politie een vuurgevecht uit dat aan twee van de verdachten het leven kostte. De andere zeven zijn gearresteerd.
   
 • Indonesische politie op haar hoede voor aanslagen
  Laatste Nieuws, 24 december 2006
  Tienduizenden agenten in Indonesië zijn in verhoogde staat van paraatheid na waarschuwingen dat moslimextremisten mogelijk aanslagen plannen in het kerstweekend. De agenten hebben verschillende kerken in Jakarta op de mogelijke aanwezigheid van explosieven onderzocht. Er werd tot nu toe niets gevonden.
   
 • Kerken in Indonesië extra bewaakt
  NOS Nieuws, 24 december 2006
  In Indonesië bewaken tienduizenden politiemensen kerken. Australië en de Verenigde Staten zeggen aanwijzingen te hebben dat moslimextremisten tijdens de kerstdagen aanslagen willen plegen.
   
 • Australië waarschuwt voor kerstaanslagen in Indonesië
  Volkskrant, 22 december 2006
  Australië waarschuwt voor kerstaanslagen Indonesië
  Nieuws.nl, 22 december 2006
  Australië waarschuwt voor kerstaanslagen in Indonesië
  Nieuwsblad, 22 december 2006
  Australië beschikt over informatie over mogelijke terreuraanslagen rond Kerstmis in Indonesië. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer vrijdag gezegd.
   
 • Kerken Indonesië streng bewaakt tijdens kerstfeest : vrees voor aanslagen
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 22 december 2006
  Tienduizenden agenten bewaken tijdens Kerst duizenden kerken in Indonesië. De Amerikaanse ambassade heeft gewaarschuwd dat de kans groot is dat moslimterroristen aanslagen plegen op westerlingen in Indonesië.
   
 • Dreiging van terreuraanslagen in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 21 december 2006
  Australië heeft landgenoten aangeraden tijdens de feestdagen voorzichtig te zijn in Indonesië. Volgens Canberra, dat overigens geen negatief reisadvies uitgaf, is de dreiging van een terreuraanslag groter geworden.
   
 • Twaalf jaar cel voor Indonesische moslimextremist
  Nieuws.nl, 29 november 2006
  Een rechtbank in Centraal-Java heeft woensdag een moslimextremist tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat bewezen werd geacht dat hij een semi-automatisch wapen plus munitie heeft geleverd aan een lid van de terroristische moslimgroepering Jemaah Islamiyah.
   
 • Indonesiërs veroordeeld voor hulp terreurverdachte
  Nieuws.nl, 22 november 2006
  Twee Indonesiërs zijn woensdag veroordeeld voor hulp aan de meest gezochte terreurverdachte van Zuidoost-Azië, Noordin Top. Subur Sugiarto kreeg levenslang omdat hij Noordin, een Maleisiër, heeft geholpen met het rekruteren van terreurstrijders en wegens verboden wapenbezit. Ardi Wibowo kreeg zes jaar. Hij fungeerde volgens de rechter als boodschapper tussen Noordin en andere extremisten. Hem werd verder aangerekend dat hij Noordins verbijfplaats kende en heeft nagelaten de autoriteiten daarvan op de hoogte te stellen.
   
 • Indonesië onderzoekt mogelijke aanslag tijdens bezoek Bush
  Telegraaf, 20 november 2006
  De Indonesische politie trekt informatie na over een mogelijke zelfmoordaanslag tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bush, later op maandag, aan Indonesië. Bush blijft ongeveer zes uur in het land en ontmoet onder meer de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Het gesprek vindt plaats in Bogor, een plaatsje ten zuiden van Jakarta, in een oud presidentieel paleis.
   
 • Aanslag beraamd op Bush in Indonesië
  Elsevier, 20 november 2006
  De Indonesische politie maakt jacht op een terrorist die zich in de buurt van de Amerikaanse president George W. Bush zou willen opblazen tijdens het bezoek van Bush aan Indonesië. Een man met een 'explosieven-vest' zou zich willen mengen onder de duizenden demonstranten om zich in de buurt van de Amerikaanse president Bush op te blazen, verklaarde de politiechef in de Indonesische plaats Bogor, kolonel Sukrawardi Dahlan.
   
 • Verdrag Indonesië en Australië veiligheidszaken
  Nieuws.nl, 14 november 2006
  Indonesië en Australië hebben maandag een verdrag gesloten dat voorziet in nauwere samenwerking op het gebied van onder meer terreurbestrijding, grensbewaking en het uitwisselen van inlichtingen. De Indonesische minister van buitenlandse zaken Hassan Wirajuda en zijn Australische ambtgenoot Alexander Downer ondertekenden het verdrag op Lombok. Op aandringen van Jakarta is in het verdrag een clausule opgenomen die de territoriale integriteit en soevereiniteit van Indonesië benadrukt.
   
 • Bommenlegger Jakarta raakt zelf gewond
  Volkskrant, 13 november 2006
  Bij een bomexplosie zaterdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta is de dader zwaar gewond geraakt. De bom explodeerde tegen het middaguur in een filiaal van de Amerikaanse fastfoodketen A&W.
   
 • Bomexplosie in restaurant Jakarta
  door Jan Lepeltak, Telegraaf, 11 november 20010
  In de Indonesische hoofstad Jakarta heeft zaterdag vlak voor het middaguur een bomexplosie plaatsgevonden in een Amerikaans A&W fastfood-restaurant in een drukbezocht winkelcentrum. Alleen de dader van de bomaanslag raakte gewond. Er vielen geen doden.
   
 • Indonesiërs vervolgd voor doden christenen
  Reformatorisch Dagblad, 6 november 2006
  Drie moslims zijn in Indonesië in staat van beschuldiging gesteld in verband met de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes, vorig jaar in de provincie Centraal-Sulawesi.
   
 • Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Nieuws.nl, 4 november 2006
  Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Elsevier, 4 november 2006
  Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Nieuwsblad, 4 november 2006
  Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Laatste Nieuws, 4 november 2006
  Drie moslims zijn in Indonesië in staat van beschuldiging gesteld in verband met de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes, vorig jaar in de provincie Centraal-Sulawesi. Dat heeft hun advocaat vrijdag gemeld. De verdachten worden vervolgd op grond van de Indonesische antiterreurwet en kunnen de doodstraf krijgen.
   
 • Indonesiërs verdacht van terrorisme
  Laatste Nieuws, 3 november 2006
  Drie mannen die verdacht worden van de onthoofding van drie christenen in Indonesië worden ook in verdenking gesteld van terrorisme. Dat heeft het bureau van de procureur in Jakarta vrijdag bekendgemaakt. Het Vaticaan beschreef de dood van de drie christenen als "barbaarse moorden".
   
 • Drie christenen onthoofd: drie moslims beschuldigd
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 3 november 2006
  In Indonesië zijn drie moslims die ervan verdacht worden vorig jaar betrokken te zijn geweest bij de onthoofding van drie christenen ook beschuldigd van terrorisme.
   
 • Vijftien fundamentalistische moslims aangehouden op Sulawesi
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 1 november 2006
  De Indonesische politie heeft woensdag gemeld dat er 15 fundamentalistische moslims zijn aangehouden die verdacht worden van misdrijven tegen christenen in het centrum van het eiland Sulawesi.
   
 • 'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  Algemeen Dagblad, 23 augustus 2006
  'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  Algemeen Dagblad, 23 augustus 2006
  'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  Algemeen Dagblad, 23 augustus 2006
  'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  Telegraaf, 23 augustus 2006
  'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  Gelderlander, 23 augustus 2006
  'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  Stentor, 23 augustus 2006
  'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  BN/De Stem, 23 augustus 2006
  'Cyberterroristen' in Indonesië opgepakt
  Dagblad van het Noorden, 23 augustus 2006
  De Indonesische politie heeft twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze een website hebben gemaakt waarop moslims werden aangemoedigd om buitenlanders te vermoorden. Ook werden methoden om te doden aanbevolen. Dat meldde de Indonesische politie woensdag.
   
 • Bashir roept op tot jihad in Israël
  Volkskrant, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  NRC Handelsblad, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  Algemeen Dagblad, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  Telegraaf, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  Metro, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  Gelderlander, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  Reformatorisch Dagblad, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  Stentor, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  BN/De Stem, 3 juli 2006
  Bashir roept op tot jihad in Israël
  Dagblad van het Noorden, 3 juli 2006
  De radicale Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir heeft alle 'krijgers' in zijn land opgeroepen naar Israël te gaan om daar de 'heilige oorlog' (jihad) te voeren. Dat berichtten Indonesische media maandag.
   
 • Bashir: Indonesische strijders naar Israël
  Nieuws.nl, 3 juli 2006
  Abu Bakar Bashir, de veronderstelde Indonesische leider van de terreurgroep Jemaah Islamiya, heeft maandag gezegd dat Indonesië 'heilige strijders' naar Israël moet sturen om dat land te bestraffen voor zijn luchtaanvallen op Palestijns gebied. "Israël is de vijand van Allah", zei de strijdbare moslimgeestelijke in Jakarta tegen honderden leden van de Rijzende Ster Partij. "Daarom moet Indonesië er heilige strijders heen sturen."
   
 • Steun moslims terreur neemt af
  Volkskrant, 24 juni 2006
  In verscheidene moslimlanden in het Midden-Oosten en Azië brokkelt de steun voor het terrorisme en voor Al Qa'ida-leider Osama bin Laden af. Dat blijkt uit een opinieonderzoek door het Amerikaanse Pew Research Center. Het onderzoek werd gehouden in vijftien landen. Nederland is daar niet bij. In Indonesië zei 71 procent van de ondervraagden dat zelfmoordaanslagen en andere vormen van geweld tegen burgers nooit gerechtvaardigd zijn. In 2005 was dat nog 66 procent en in 2002 54 procent.
   
 • Jakarta: VS moet zich niet bemoeien met terreur
  Nieuws.nl, 6 juni 2006
  De Indonesische regering heeft dinsdag de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld te verstaan gegeven dat Washington zich niet te veel moet bemoeien met de wijze waarop Indonesië en anderen landen de strijd tegen het terrorisme voeren. De Indonesische minister van defensie Juwono Sudarsono waarschuwde in dit verband voor een tegenstroom.
   
 • Indonesië waarschuwt VS voor te veel inmenging
  Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
  De Indonesische minister van Defensie, Juwono Sudarsono, heeft zijn Amerikaanse collega Donald Rumsfeld gewaarschuwd tegen te veel inmenging op het vlak van veiligheidsaangelegenheden. "Het is het beste, de hoofdverantwoordelijkheid voor zulke maatregelen aan de afzonderlijke landen over te laten en niet overmatig hardnekkig te zijn", aldus de bewindsman dinsdag.
   
 • Rumsfeld praat in Indonesië over terrorisme
  Nieuws.nl, 6 juni 2006
  De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld is dinsdag in Jakarta aangekomen voor besprekingen over terrorisme en verbetering van de militaire betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Indonesië.
   
 • Zes jaar cel voor Indonesische moslimextremist
  Nieuws.nl, 15 mei 2006
  Een rechtbank in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft maandag de moslimextremist Enceng Kurnia tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld. De 33-jarige Kurnia was een van de meer dan tien verdachten die vorig jaar juli werden opgepakt bij een actie tegen de terreurgroep Jemaah Islamiyah.
   
 • Rugzakken met explosieven gevonden op Java
  Volkskrant, 1 mei 2006
  Rugzakken met explosieven op Java
  Telegraaf, 1 mei 2006
  Politie vindt rugzakken met explosieven op Java
  Nieuws.nl, 1 mei 2006
  De Indonesische politie heeft zondag in een bagagekluis in Temanggung op Java rugzakken met zelfgemaakte explosieven aangetroffen. Het gaat om hetzelfde soort explosieven als die waarmee in oktober vorig jaar op het eiland Bali drie zelfmoordaanslagen werden gepleegd, aldus de politie. Bij die aanslagen, die werden gepleegd op restaurants, kwamen twintig mensen om het leven.
   
 • Jakarta krijgt terrorist Top weer niet te pakken
  door Michel Maas, Volkskrant, 1 mei 2006
  Noordin M. Top, de meest gezochte terrorist van Zuidoost Azië, is opnieuw de dans ontsprongen. Een aanval van de Indonesische politie op een huis dat vaak door Top werd bezocht, leidde tot de dood van twee terroristen en de arrestatie van twee anderen maar Top zat er, net als bij diverse voorafgaande politieacties weer net niet bij.
   
 • Politie Indonesië doodt terroristen
  Reformatorisch Dagblad, 29 april 2006
  Politie Indonesië doodt terroristen
  NRC.nl, 29 april 2006
  Politie Indonesië doodt terroristen
  BNR Nieuwsradio, 29 april 2006
  De Indonesische politie heeft zaterdag tijdens een schotenwisseling twee terroristen gedood. Maar de hoop dat een van de slachtoffers de meest gezochte terrorist van Zuidoost-Azië Noordin Mohammed Top was, is loos gebleken.
   
 • Zeven jaar cel voor moslimextremist
  Telegraaf, 27 april 2006
  Een rechtbank in Jakarta heeft donderdag een Indonesische moslimextremist tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij onderdak heeft geboden aan de Maleisiër Noordin Top.
   
 • 'Indonesië pakt meer terroristen op dan wie ook'
  Trouw, 24 april 2006
  'Indonesië pakt meer terroristen op dan wie ook'
  Nieuws.nl, 24 april 2006
  Indonesië heeft de afgelopen twee jaar meer dan tweehonderd terroristen opgepakt, en dat is meer dan welk ander land ook. Dat heeft de Indonesische vice-president Jusuf Kalla maandag gezegd. Hij voegde daaraan toe dat sommige terroristen in de gevangenis zitten en weer anderen ter dood veroordeeld zijn.
   
 • Indonesië levert terreurverdachte uit
  Volkskrant, 22 april 2006
  Indonesië gaat een Singaporaanse terreurverdachte, Mohammad Rosyid, uitleveren aan Singapore. Rosyid wordt gezien als een van de leiders van de islamitische terreurbeweging Jemaah Islamiyah, die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op Bali in 2002, waarbij zo'n tweehonderd mensen om het leven kwamen.
   
 • Vier jaar cel voor Indonesische terreurverdachte
  Nieuws.nl, 20 april 2006
  Een rechtbank in Jakarta heeft donderdag een terreurverdachte, Iqbal Husaini - ook wel Adrian Alamsyah -, tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens bezit van vuurwapens en explosieven.
   
 • Australië vreest nieuwe aanslag in Indonesië
  Telegraaf, 20 april 2006
  Australië heeft donderdag opnieuw gewaarschuwd voor een op handen zijnde terroristische aanslag op westerse doelen in Indonesië. Een "stroom van berichten" wijst erop dat terroristen in een vergevorderd stadium zijn om een aanslag te plegen, aldus een vernieuwd reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Canberra.
   
 • VS: Terreurdreiging in Indonesië
  Telegraaf, 1 april 2006
  VS waarschuwen voor terreuraanslag Indonesië
  Nieuws.nl, 1 april 2006
  De Verenigde Staten en Australië hebben hun burgers gewaarschuwd dat er zondag in Indonesië mogelijk een terreuraanslag wordt gepleegd. Locaties die buitenlanders vaak bezoeken zijn waarschijnlijke doelwitten.
   
 • 'Mogelijk terroristische aanslagen Indonesië'
  Telegraaf, 31 maart 2006
  De Australische regering heeft vrijdag voor mogelijke aanslagen in Indonesië gewaarschuwd. De regering baseert zich op recente rapporten van inlichtingendiensten.
   
 • Londen en Jakarta gaan samen terreur bestrijden
  Telegraaf, 30 maart 2006
  Londen en Jakarta gaan samen terreur bestrijden
  Laatste Nieuws, 30 maart 2006
  Indonesië en Groot-Brittannië gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Britse premier Blair in de Indonesische hoofdstad Jakarta gezegd, kort na een ontmoeting met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono.
   
 • 'Nieuwe leider voor Aziatische terroristen'
  Nieuws.nl, 22 maart 2006
  De 34-jarige Indonesiër Abu Dujana is opgeklommen tot nieuwe leider van de Zuidoost-Aziatische islamitische terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. Dat heeft het hoofd van de terreurbestrijdingseenheid van de Indonesische politie, kolonel Petrus Reinhard Golose, woensdag gezegd.
   
 • Een op tien Indonesiërs toont begrip voor geweld
  Volkskrant, 17 maart 2006
  Meer dan 11 procent van de Indonesiërs vindt dat zelfmoordaanslagen en ander geweld tegen burgers soms te rechtvaardigen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Indonesian Survey Institute.
   
 • Een op tien Indonesiërs steunt zelfmoordaanslagen
  Trouw, 16 maart 2006
  Een op tien Indonesiërs steunt zelfmoordaanslagen
  Nieuws.nl, 16 maart 2006
  Van de Indonesiërs vindt 11 procent zelfmoordaanslagen ter verdediging van de islam altijd, vaak of soms te rechtvaardigen, ook als burgers het slachtoffer zijn. De overweldigende meerderheid, bijna 90 procent, vindt zulke aanslagen nooit gerechtvaardigd. Dat blijkt uit een peiling door een Indonesisch instituut voor opinieonderzoek, waarvan de uitkomsten donderdag openbaar zijn gemaakt.
   
 • Aanslag op hindoetempel Sulawesi
  Nieuws.nl, 10 maart 2006
  Aanslag op hindoetempel Sulawesi
  Elsevier, 10 maart 2006
  De bewaker van een hindoetempel in Poso op het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag ernstig gewond geraakt toen in zijn huis een kleine bom ontplofte. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
   
 • Geweld in Poso treft nu ook hindoeburgers
  Reformatorisch Dagblad, 10 maart 2006
  In het door religieus geweld verscheurde Indonesische Poso - op het eiland Sulawesi - is voor het eerst een bomaanslag gepleegd op een hindoetempel. Door de ontploffing, vrijdagochtend, raakte volgens Indonesische media een 40-jarige bewaker lichtgewond.
   
 • 'Al-Qaida financierde terreuraanslagen Indonesië'
  Trouw, 28 februari 2006
  'Al-Qaida financierde terreuraanslagen Indonesië'
  Nieuws.nl, 28 februari 2006
  Alle zelfmoordaanslagen die de afgelopen vier jaar in Indonesië zijn gepleegd, zijn mede gefinancierd door Al-Qaida, de terreurgroep van Osama bin Laden. Dat heeft een lid van de antiterreurbrigade van de Indonesische politie, Petrus Reinhard Golose, dinsdag gezegd.
   
 • Indonesische president: Terroristen steeds gewiekster
  Telegraaf, 27 februari 2006
  Indonesische president: Terroristen steeds gewiekster
  Reformatorisch Dagblad, 27 februari 2006
  De gevaarlijkste terroristische organisaties zijn veerkrachtiger, creatiever en gewiekster in technologisch opzicht dan ooit tevoren, ondanks dat ze verder ondergronds moesten gaan sinds de wereldwijde strijd tegen terrorisme na 11 september 2001 begon. Dat heeft de president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, maandag gezegd.
   
 • Levenslang voor aanslagen Molukken
  Trouw, 27 februari 2006
  Levenslang voor aanslagen Molukken
  Nieuws.nl, 27 februari 2006
  Levenslang voor aanslagen Molukken
  Telegraaf, 27 februari 2006
  Een rechtbank in Ambon heeft maandag een moslimextremist tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in twee aanslagen in de Indonesische provincie Molukken.
   
 • Doodstraf voor pleger aanslagen op Molukken
  Gelderlander, 26 februari 2006
  Een Indonesische rechtbank op Ambon heeft een man maandag tot de doodstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij aanslagen op de Molukken die zeker acht levens eisten. Dat hebben Indonesische media gemeld.
   
 • Rapport: Jemaah Islamiyah versplinterd
  Trouw, 23 februari 2006
  Rapport: Jemaah Islamiyah versplinterd
  Nieuws.nl, 23 februari 2006
  Het Indonesische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah is na de dood van bommenmaker Azahari Husin en de aanhouding van een van de leiders van de beweging, Nasir Abbas, versplinterd in een aantal kleinere organisaties. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Indonesische politie. Jemaah Islamiyah wordt verantwoordelijk gehouden voor verscheidene zelfmoordaanslagen, die in totaal aan zeker 240 mensen het leven hebben gekost.
   
 • 'Nieuwe terreurgroep in Zuidoost-Azië'
  Nieuws.nl, 30 januari 2006
  De meest gezochte terroristenleider van Zuidoost-Azië, Noordin Top, beweert aan het hoofd te staan van een nieuwe extremistische organisatie die banden heeft met Al-Qaida. Dat heeft de chef van de Indonesische politie maandag bekendgemaakt.
   
 • Indonesië pakt handlanger terrorist op
  Telegraaf, 19 januari 2006
  De Indonesische antiterreurpolitie heeft een directe medewerker van terrorist Noordin M. Top opgepakt. Het zou gaan om iemand uit de "kring van vertrouwelingen" van de meestgezochte militant van het land, meldde een bron bij de politie donderdag.
   
 • Vier terreurverdachten opgepakt in Indonesië
  Nieuws.nl, 15 januari 2006
  Vier terreurverdachten opgepakt in Indonesië
  Standaard, 15 januari 2006
  De Indonesische politie heeft op Midden-Java vier verdachten van terrorisme gearresteerd, zo werd vandaag gemeld in de Indonesische pers. Drie van de arrestanten zouden banden hebben met Noordip Top, een van de leiders van de Zuidoost-Aziatische tak van Al-Qaeda, Jemaah Islamiyah.
   
 • Terreurverdachten gearresteerd in Indonesië
  Algemeen Dagblad, 15 januari 2006
  Terreurverdachten gearresteerd in Indonesië
  Telegraaf, 15 januari 2006
  Terreurverdachten gearresteerd in Indonesië
  Gelderlander, 15 januari 2006
  Terreurverdachten gearresteerd in Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 15 januari 2006
  De Indonesische politie heeft zondag vier vermeende handlangers van de gezochte terrorist Noordin Mohammed Top gearresteerd. Het viertal zou de Maleisische bommenbouwer geholpen hebben zich schuil te houden, maakte de Indonesische politie zondag bekend.
   
 • Zeven doden door bom op Sulawesi
  BN/De Stem, 2 januari 2006
  Een bomaanslag op het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes) heeft zeven levens geëist, niet acht zoals eerst werd gemeld.
   
 • Zeven doden bij aanslag op markt in Indonesië
  Volkskrant, 2 januari 2006
  Bij een bomaanslag op een markt in Palu op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zaterdag zeven mensen om het leven gekomen.
   
 • Weer doden bij aanslag Sulawesi
  Nederlands Dagblad, 2 januari 2006
  In de stad Palu op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker acht doden en meer dan vijftig gewonden gevallen bij een bomaanslag op een markt.
   
 • Indonesië jaagt op daders aanslag Sulawesi
  Nieuws.nl, 1 januari 2006
  Bloedige aanslag op markt in Indonesië
  Nieuwsblad, 1 januari 2006
  Indonesische ordetroepen maakten zondag jacht op moslimextremisten die verantwoordelijk worden gehouden voor een bomaanslag op een markt in Palu op het eiland Sulawesi, die zaterdag aan zeven christenen het leven kostte. Een politiewoordvoerder zei dat twee ter plekke aangehouden personen worden verhoord, maar vooralsnog niet in staat van beschuldiging zijn gesteld.
   
 • Dodental aanslag Sulawesi lager
  Algemeen Dagblad, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi lager
  Telegraaf, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi naar beneden bijgesteld
  Sp!ts, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi naar beneden bijgesteld
  Gelderlander, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi lager
  BN/De Stem, 1 januari 2006
  De bomaanslag van zaterdag op het Indonesische eiland Sulawesi heeft zeven levens geëist en niet acht zoals eerder werd aangenomen. Dat heeft de woordvoerder van politie in de provincie zondag gezegd.
   
 • Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Volkskrant, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Algemeen Dagblad, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Telegraaf, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Sp!ts, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Stentor, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Gelderlander, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  BN/De Stem, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Dagblad van het Noorden, 31 december 2005
  In de stad Palu op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker acht doden en meer dan vijftig gewonden gevallen bij een bomaanslag op een markt. Een tweede bom is later onschadelijk gemaakt. Dat heeft politiechef Oegroseno voor Centraal-Sulawesi zaterdag tegen de Indonesische tv-zender Metro TV verklaard.
   
 • Zeker acht doden bij aanslag Indonesië
  Nieuws.nl, 31 december 2005
  Zeker acht doden bij aanslag Indonesië
  Nieuws.nl, 31 december 2005
  Zeker acht mensen zijn zaterdag om het leven gekomen bij een bomaanslag op een drukke markt in Indonesië. Volgens de politie raakten daarbij 45 andere mensen gewond. De bomaanslag vond plaats op Sulawesi. Het merendeel van de slachtoffers zou christen zijn. Volgens een plaatselijke politiewoordvoerder ging de zogeheten zelfgemaakte spijkerbom rond 06.00 uur lokale tijd af op een varkensmarkt.
   
 • Zes doden bij bomexplosie Sulawesi
  Gazet van Antwerpen, 31 december 2005
  Zes personen zijn zaterdagmorgen vroeg omgekomen bij een bomexplosie op het Indonesische eiland Sulawesi. Dat heeft een politiewoordvoerder bevestigd. Er vielen 45 gewonden.
   
 • Indonesische regering verwacht nieuwe aanslagen
  Trouw, 29 december 2005
  Indonesische regering verwacht nieuwe aanslagen
  Nieuws.nl, 29 december 2005
  De Indonesische minister van binnenlandse veiligheid, Widodo Adisucipto, verwacht dat er volgend jaar nieuwe aanslagen worden gepleegd in Indonesië. Volgens Adisucipto is er een 'reële en actieve dreiging', maar is het volgens hem onmogelijk te zeggen welke doelwitten uitgekozen zullen worden.
   
 • Rustige kerstnacht in Indonesië
  Telegraaf, 25 december 2005
  Rustige kerstnacht in Indonesië
  Gelderlander, 25 december 2005
  Rustige kerstnacht in Indonesië
  BN/De Stem, 25 december 2005
  De kerstnacht is in Indonesië rustig verlopen, ondanks vrees vooraf dat radicale moslims aanslagen zouden plegen op christelijke doelen. Veel kerken hadden extra beveiliging gekregen om herhaling te voorkomen van het bloedbad dat extremisten met Kerstmis 2000 aanrichtten.
   
 • Indonesië waakzaam voor terreuraanslagen tijdens kerst
  Nieuws.nl, 23 december 2005
  De Indonesische regering zet alleen al in Jakarta zeventienduizend politieagenten en soldaten in om terreuraanslagen rond de kerstdagen te voorkomen. De veiligheidstroepen zullen vooral worden ingezet bij de bewaking van kerken, winkel- en zakencentra, internationale hotels en ambassades.
   
 • Indonesië waakzaam voor terreuraanslagen tijdens kerst
  Telegraaf, 23 december 2005
  De Indonesische regering stationeert meer dan zeventienduizend politieagenten en soldaten bij kerken om terreuraanslagen rond de kerstdagen te voorkomen. Moslimgroepen hebben aangeboden te helpen met het bewaken van de godshuizen van de christenen.
   
 • Indonesische kerken dag en nacht bewaakt
  Katholiek Nieuwsblad, 22 december 2005
  In het pas twee weken geleden opgerichte Indonesische bisdom Maumere is na terreurdreigingen de alarmtoestand uitgeroepen. De lokale politie kondigde woensdag aan dat de kerken in het bisdom tijdens de kerstperiode 24 uur per dag bewaakt gaan worden.
   
 • VS waarschuwen voor aanslagen in Indonesië tijdens feestdagen
  Gazet van Antwerpen, 22 december 2005
  VS waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Trouw, 22 december 2005
  VS waarschuwen voor aanslagen Indonesië
  Telegraaf, 22 december 2005
  VS waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Nieuws.nl, 22 december 2005
  Westerlingen in Indonesië lopen rond Kerstmis en de jaarwisseling een heel groot risico het slachtoffer te worden van een terreuraanslag. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Jakarta donderdag gemeld. De ambassade heeft in Indonesië verblijvende Amerikanen in een e-mail gewaarschuwd voor mogelijke ontvoeringen, schietpartijen en zelfmoordaanslagen. Australië heeft zijn burgers woensdag uit voorzorg afgeraden naar Indonesië te reizen. Met name het eiland Bali zou moeten worden gemeden.
   
 • 'Indonesische terroristen bereiden ontvoeringen voor'
  Telegraaf, 20 december 2005
  'Indonesische terroristen bereiden ontvoeringen voor'
  Nieuws.nl, 20 december 2005
  Terroristen in Indonesië zijn van plan invloedrijke figuren te ontvoeren. Dat heeft het hoofd van de Indonesische inlichtingendienst BIN, Syamsir Siregar, dinsdag gezegd. Zowel Indonesiërs als buitenlanders zouden gevaar lopen.
   
 • Belgische toerist is bang voor terreur en rampen
  Nieuwsblad, 17 december 2005
  Deze winter gaan zestig procent minder Belgen op vakantie naar Indonesië en vooral naar het door bommen opgeschrikte Bali. Het aantal Belgische toeristen dat naar Londen afzakt, is ook gedaald.
   
 • Australië scherpt negatief reisadvies Indonesië aan
  Nieuws.nl, 13 december 2005
  Australië raadt zijn inwoners af naar Indonesië te reizen, omdat terroristen in dat land rond Kerstmis aanslagen zouden willen plegen op buitenlanders. Er gold al een negatief reisadvies voor Indonesië, maar dat is nu aangescherpt.
   
 • 'Misstanden bij jacht op terroristen Indonesië'
  Telegraaf, 8 december 2005
  De Indonesische politie maakt zich bij de jacht op terroristen schuldig aan mensenrechtenschendingen. Van de ruim tweehonderd mensen die de elite-eenheid Detachment 88 sinds de aanslagen op Bali in oktober dit jaar heeft opgepakt, zijn er slechts vier aangeklaagd. Vier andere terreurverdachten zijn gedood.
   
 • Terrorismedeskundige mag terug naar Jakarta
  Volkskrant, 30 november 2005
  De Amerikaanse terrorismedeskundige Sidney Jones is weer welkom in Indonesië. Vorige week werd Jones, die in Jakarta het kantoor van de International Crisis Group leidde, zonder nadere verklaring op een vliegtuig naar Singapore gezet.
   
 • Nieuwe groep dreigt Zuidoost-Aziatische landen met terreur
  Nieuws.nl, 29 november 2005
  Een tot dusverre onbekende extremistische moslimgroepering dreigt Indonesië, Maleisië, Thailand, Singapore en de Filipijnen met terreur. De groep, die zich Al-Qaida's Zuidoost-Aziatische Divisie noemt, zegt op een website overheids- en militaire alsmede economische doelen in deze landen te zullen treffen om diegenen te straffen die niet in Allah willen geloven. Het dreigement is vervat in een maar liefst 41 duizend woorden tellende boodschap onder de noemer 'oorlogsverklaring'.
   
 • Indonesië wijst terreurexpert uit
  door Michel Maas, Volkskrant, 26 november 2005
  Sidney Jones, een vooraanstaand kenner van terreurbewegingen in Zuidoost-Azië, is voor de tweede keer in twee jaar tijd Indonesië uitgezet. Jones werd door immigratiebeambten opgevangen toen zij terugkeerde van een reis naar Taipei, en op een vliegtuig naar Singapore gezet. Een reden voor de uitzetting geven de Indonesische autoriteiten niet.
   
 • 'Aanslag gepland tijdens herdenking Bali'
  Algemeen Dagblad, 25 november 2005
  Terroristen planden aanslag tijdens herdenking Bali
  Telegraaf, 25 november 2005
  'Aanslag gepland tijdens herdenking Bali'
  Sp!ts, 25 november 2005
  'Aanslag gepland tijdens herdenking Bali'
  Gelderlander, 25 november 2005
  'Aanslag gepland tijdens herdenking Bali'
  BN/De Stem, 25 november 2005
  Terroristen planden aanslag tijdens herdenking Bali
  Laatste Nieuws, 25 november 2005
  Islamitische extremisten waren van plan op het Indonesische eiland Bali een aanslag te plegen op de officiële herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de bloedige aanslagen drie jaar geleden. Dat meldde de Australische krant The Australian vrijdag.
   
 • Terreurdeskundige opnieuw uit Indonesië gezet
  Nieuws.nl, 24 november 2005
  Een deskundige op het gebied van terreurgroepen in Indonesië, de Amerikaanse Sydney Jones, is voor de tweede maal door Indonesië uitgewezen. Jones, die werkt voor de in Brussel gevestigde Internationale Crisisgroep, werd donderdag naar Singapore uitgezet toen zij uit Taiwan in Jakarta terugkeerde. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei van de uitzetting op de hoogte te zijn, maar de reden ervoor niet te kennen.
   
 • 'Dood de kafir als hij vastzit in de file'
  door Michel Maas, Volkskrant, 22 november 2005
  De openingspagina van Indonesiës meest besproken website wordt bekroond door twee kalasjnikovs. Wie verder klikt, krijgt een wapen, met in het hart een handgranaat, het wapen van 'Anshar El-Muslimin'. In het logo van de website rust een granaat op een opengeslagen koran.
   
 • Indonesische terroristen naarstig op zoek naar geld
  Nieuws.nl, 21 november 2005
  Moslimterroristen in Indonesië die al een reeks bomaanslagen in Zuidoost-Azië op hun geweten hebben, kregen tot vorig jaar geld van particulieren in Saudi-Arabië. Zij hebben dit jaar echter weinig of niets ontvangen en zijn naarstig op zoek naar geld. De Indonesische veiligheidsdienst heeft dit maandag gezegd.
   
 • Indonesische site toont hoe je buitenlanders kunt doden
  Nieuwsblad, 19 november 2005
  Op een website die zou zijn opgezet in opdracht van Noordin Mohamad Top - een van de leiders van de Jemaah Islamiyah, de Zuidoost-Aziatische tak van Al-Qaida - wordt uiteengezet hoe en waar buitenlanders in Jakarta het best vermoord kunnen worden.
   
 • Zó val je buitenlanders aan in Jakarta
  Telegraaf, 18 november 2005
  'Een toerist val je zó aan in Jakarta'
  BN/De Stem, 19 november 2005
  Gids voor extremisten
  Twentsche Courant Tubantia, 19 november 2005
  In Indonesië is vrijdag beroering ontstaan over een website waarop militante moslims uitleggen hoe buitenlanders in de hoofdstad Jakarta het beste kunnen worden aangevallen. Op de site staan plaatjes van plekken in het centrum van de stad die vaak worden bezocht door buitenlanders.
   
 • Tips voor doden buitenlanders op Indonesische website
  Trouw, 18 november 2005
  Tips voor doden buitenlanders op Indonesische website
  Trouw, 18 november 2005
  Op een website die zou zijn opgezet door een verdachte van de zelfmoordaanslagen die vorige maand werden gepleegd op drie restaurants op het Indonesische eiland Bali wordt uiteengezet hoe en waar buitenlanders in Jakarta het beste vermoord kunnen worden. Dat heeft de Indonesische politie vrijdag bekendgemaakt.
   
 • Australië voor het eerst expliciet bedreigd (incl. video)
  door Michel Maas, Volkskrant, 18 november 2005
  Voor het eerst is ook Australië expliciet bedreigd met aanslagen. In een huis waarin de voortvluchtige terrorist Noordin Mohammad Top een tijdje verbleef, heeft de Indonesische politie een videoband gevonden met daarop dreigementen aan het adres van Australië. Op een tweede band nemen de drie terroristen die zichzelf op Bali op 1 oktober opbliezen, afscheid.
   
 • VS en bondgenoten met nieuwe aanslagen bedreigd
  Reformatorisch Dagblad, 18 november 2005
  Een van de meest gezochte terreurverdachten van Azië, Noordin Mohammed Top, dreigt in video-opnamen die vorige week werden gevonden in zijn schuilplaats in Indonesië, met aanslagen tegen de bondgenoten van de Verenigde Staten in de oorlogen in Irak en Afghanistan.
   
 • Maleisische terrorist dreigt met aanslagen op VS en bondgenoten
  Standaard, 17 november 2005
  Maleisische terroristenleider dreigt in video met aanslagen tegen VS
  Laatste Nieuws, 17 november 2005
  Een van de meest gezochte terreurverdachten van Azië, Noordin Mohamad Top, dreigt op video-opnamen die vorige week werden gevonden in zijn schuilplaats in Indonesië met aanslagen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië en Australië.
   
 • Terrorist bedreigt onder meer Australië
  Algemeen Dagblad, 17 november 2005
  Terrorist bedreigt Australië
  Reformatorisch Dagblad, 17 november 2005
  Terrorist bedreigt onder meer Australië
  Gelderlander, 17 november 2005
  Terrorist bedreigt onder meer Australië
  BN/De Stem, 17 november 2005
  Een van de meest gezochte terroristen van Zuidoost-Azië heeft in een video-opname westerse landen bedreigd. De opname werd woensdagavond in Indonesië vertoond op een bijeenkomst van geestelijken in het huis van de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla.
   
 • Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Algemeen Dagblad, 5 november 2005
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Telegraaf, 5 november 2005
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 5 november 2005
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  Gelderlander, 5 november 2005
  Australië waarschuwt voor aanslagen in Indonesië
  BN/De Stem, 5 november 2005
  Australische regering waarschuwt voor nieuwe aanslag in Indonesië
  Gazet van Antwerpen, 5 november 2005
  Australië waarschuwt voor mogelijke aanslagen in IndonesiëŽ in de komende twee maanden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten dat uit nieuwe informatie naar voren komt dat terroristen plannen hebben om voor het eind van het jaar aanslagen te plegen in het buurland.
   
 • Waarschuwing voor nieuwe aanslag in Indonesië
  Nieuws.nl, 5 november 2005
  De Australische regering heeft zaterdag een negatief reisadvies gegeven voor Indonesië. Volgens het Australische ministerie van binnenlandse zaken zijn er concrete aanwijzingen dat er voor het einde van het jaar een nieuwe aanslag gepleegd zal worden in het land, waarschijnlijk op Westerse toeristen.
   
 • Geen ramadan-amnestie voor Bashir
  Trouw, 3 november 2005
  Geen ramadan-amnestie voor Bashir
  Nieuws.nl, 3 november 2005
  Abu Bakar Bashir, de veronderstelde geestelijke leider van de radicale groep Jemaah Islamiyah die is veroordeeld in verband met de bomaanslagen van 2002 op Bali, krijgt geen strafvermindering op grond van een amnestieregeling voor Indonesische gevangenen in verband met het einde van de heilige maand ramadan. Dat heeft de Indonesische regering donderdag gezegd.
   
 • Aanslag bij kerk in Ambon
  Trouw, 3 november 2005
  Aanslag bij kerk in Ambon
  Nieuws.nl, 3 november 2005
  Bij een protestantse kerk in Ambon op de Molukken is in de nacht van woensdag op donderdag een bom ontploft, maar daarbij is niemand gewond geraakt. Vijf mensen werden door de politie verhoord in verband met de aanslag, zo meldde een plaatselijke televisiezender.
   
 • Geen gewonden bij aanslag op kerk Ambon
  Reformatorisch Dagblad, 3 november 2005
  Bij een protestantse kerk in Ambon-stad, op het gelijknamige Indonesische eiland in de Molukken, is de afgelopen nacht een bom ontploft. Niemand raakte gewond.
   
 • Doodstraf voor drie terreurverdachten in Filippijnen
  Nieuws.nl, 28 oktober 2005
  Drie militante moslims, twee Filippijnen en een Indonesiër, zijn vrijdag ter dood veroordeeld voor hun rol bij een bomaanslag op een bus in Manilla. Bij de aanslag van 14 februari kwamen vier mensen om en raakten tientallen gewond. De verantwoordelijkheid werd opgeëist door de terreurgroep Abu Sayyaf, die ook twee andere bomaanslagen claimde die op dezelfde dag in twee zuidelijke steden werden gepleegd. De groep zei dat de aanslagen een vergelding waren voor een militair offensief tegen hen.
   
 • Negatief reisadvies VS voor Indonesië
  Nieuws.nl, 27 oktober 2005
  Negatief reisadvies VS voor Indonesië
  Telegraaf, 27 oktober 2005
  Amerika: Negatief reisadvies Indonesië
  Elsevier, 28 oktober 2005
  De Verenigde Staten hebben donderdag een negatief reisadvies uitgevaardigd voor Indonesië. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is bang dat Amerikaanse burgers het doelwit worden van terroristen en zegt dat er een risico is dat er opnieuw aanslagen worden gepleegd op Bali of in de hoofdstad Jakarta. Toeristen en andere reizigers die geen noodzaak hebben om naar Indonesië te gaan, wordt daarom afgeraden het land te bezoeken.
   
 • Gewonde bij bomexplosie Indonesië
  Nieuws.nl, 27 oktober 2005
  Gewonde bij bomexplosie Indonesië
  Telegraaf, 27 oktober 2005
  Bij een bomexplosie in een minibus in de Indonesische provincie Centraal-Sulawesi is donderdag een gewonde gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag in de regio die al jaren wordt geplaagd door sektarisch geweld.
   
 • Indonesië: Aanslag badplaats voorkomen
  Elsevier, 22 oktober 2005
  De Indonesische politie heeft drie mannen en een vrouw opgepakt die 375 kilo explosieven bij zich hadden. Zij wilden vermoedelijk een aanslag plegen in de badplaats Pare Pare op het Indonesische eiland Sulawesi.
   
 • Explosievensmokkelaars aangehouden in Indonesië
  Nieuws.nl, 21 oktober 2005
  In Indonesië zijn vier personen aangehouden op verdenking van het binnensmokkelen van honderden kilo's explosieven uit Maleisië. Vier andere verdachten konden ontkomen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De arrestanten, drie vrouwen en een man, waren met een speedboot onderweg naar Pare Pare op het eiland Sulawesi.
   
 • Yudhoyono: terrorisme smet op reputatie Indonesië
  Nieuws.nl, 5 oktober 2005
  Yudhoyono: terrorisme smet op reputatie Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 5 oktober 2005
  De terreuraanslagen op Bali werpen een smet op de reputatie van Indonesië. Het leger moet alles uit de kast halen om een einde aan het terrorisme in Indonesië te maken. Dit heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono woensdag gezegd.
   
 • Grote zorgen over veiligheid in Indonesië na "Bali II"
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 5 oktober 2005
  De recente aanslagen op Bali -Bali II- geven reden om te twijfelen aan de Indonesische aanpak van het terrorismeprobleem. Twijfel ook over de veroordeling van de aanslagen door vermeend terroristenleider Abu Bakar Bashir. Enkele weken geleden was hij immers nog vol lof over de daders van eerdere aanslagen.
   
 • Al-Qaida staat sterk in Indonesië: overzicht aanslagen
  Laatste Nieuws, 1 oktober 2005
  Indonesië kampt geregeld met terreur
  Telegraaf, 1 oktober 2005
  Terreuraanslagen in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 3 oktober 2005
  Indonesië heeft de afgelopen jaren geregeld te maken gehad met terroristische aanslagen. Het geweld is vaak gericht tegen westerse of christelijke doelen, en wordt in de meeste gevallen toegeschreven aan radicale moslimgroeperingen. Een overzicht van de belangrijkste aanslagen van de afgelopen vijf jaar.
   
 • 'Atjeese moslims helpen Thaise rebellen'
  Nieuws.nl, 29 september 2005
  Aan de islamitische opstand in het zuiden van Thailand nemen, in tegenstelling tot wat de Thaise regering beweert, ook buitenlandse strijders deel. Dat heeft een veiligheidsadviseur van de Thaise premier Thaksin Shinawatra donderdag gezegd tegen de Associated Press. De adviseur, Kitti Rattanachaya, zei dat de rebellen worden geholpen door Indonesische moslims uit de provincie Atjeh.
   
 • Verdachte aanslagen gearresteerd in Indonesië
  Trouw, 25 september 2005
  Een man die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter een reeks bomaanslagen die in mei werd gepleegd in de Indonesische provincie Centraal-Sulawesi is donderdag gearresteerd. Dat heeft de Indonesische politie zondag bekendgemaakt.
   
 • Indonesië zet terrorismekenner het land uit
  Telegraaf, 9 september 2005
  Indonesië zet terrorismekenner het land uit
  Reformatorisch Dagblad, 9 september 2005
  Indonesië zet terrorismedeskundige uit
  Nederlands Dagblad, 9 september 2005
  Indonesië wil een prominente Singaporese terrorismedeskundige uitzetten omdat hij op de Molukken onderzoek deed terwijl hij alleen een toeristenvisum had.
   
 • Indonesische president Yudhoyono waarschuwt voor terreur
  Trouw, 29 augustus 2005
  Indonesische president Yudhoyono waarschuwt voor terreur
  Nieuws.nl, 29 augustus 2005
  Indonesische president Yudhoyono waarschuwt voor terreur
  Telegraaf, 29 augustus 2005
  Terroristische cellen zijn nog steeds actief in Indonesië. Zij rekruteren, proberen fondsen te werven en treffen voorbereidingen voor nieuwe aanslagen in het land. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dit maandag gezegd op een symposium in Jakarta. Yudhoyono waarschuwde dat terroristen speciaal de komende twee maanden kunnen toeslaan en gaf de veiligheidsdiensten opdracht het toezicht te verscherpen.
   
 • Arrestaties na aanslag Ambon
  Telegraaf, 26 augustus 2005
  Arrestaties na aanslag Ambon
  Sp!ts, 26 augustus 2005
  Vijf arrestaties na aanslag in Ambon-stad
  Reformatorisch Dagblad, 26 augustus 2005
  Arrestaties na aanslag Ambon
  Haagsche Courant, 27 augustus 2005
  De Indonesische politie heeft vijf verdachten gearresteerd na een bomaanslag donderdag op een markt in Ambon-stad. Twee verdachten zijn opgenomen in het ziekenhuis nadat agenten de vluchtende mannen in de benen hadden geschoten, aldus een woordvoerder vrijdag.
   
 • Bomaanslag in Ambon
  Telegraaf, 25 augustus 2005
  Bij een bomaanslag op een markt in Ambon, op de Molukken, zijn donderdag zeven gewonden gevallen. De markt ligt in een christelijk deel van de stad. De politie heeft inmiddels een verdachte gearresteerd en is nog op zoek naar een tweede betrokkene. De arrestant heeft bekend 30.000 roepia te hebben gekregen om de aanslag te plegen. Bij geweld tussen christenen en moslims zijn in de periode 1999-2001 op de Molukken zeker negenduizend mensen om het leven gekomen.
   
 • Jakarta neemt Australische kritiek ter harte
  Radio Nederland Wereldomroep, 21 augustus 2005
  Indonesië past mogelijk een omstreden regel voor strafvermindering van gevangenen aan na kritiek van Australië. De regel komt erop neer dat gedetineerden automatisch strafvermindering krijgen bij goed gedrag. Australië beklaagde zich afgelopen week bij Indonesië toen deze wet ook werd toegepast voor de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir. Die werd begin dit jaar tot dertig maanden cel veroordeeld voor zijn rol bij de bomaanslagen in Bali en daarvan werden woensdag 135 dagen geschrapt.
   
 • Indonesische arrestant was niet gezochte ronselaar Al-Qaida
  Nieuws.nl, 19 augustus 2005
  Een man die begin deze maand in Indonesië werd gearresteerd blijkt niet de ronselaar van Al-Qaida te zijn voor wie de politie hem hield. De krant Asian Wall Street Journal meldde eerder dat een man die honderden Europese moslimextremisten naar Indonesië zou hebben gehaald was gearresteerd en werd verhoord. Het zou om Parlindungan Siregar gaan, die al vier jaar werd gezocht, maar de politie meldde vrijdag dat ze de verkeerde had opgepakt.
   
 • Ronselaar voor Al-Qaida in Indonesië
  Nieuws.nl, 19 augustus 2005
  Een topman van het terreurnetwerk Jemaah Islamiyah, die ervan wordt verdacht honderden Europese moslimextremisten naar Indonesië te hebben gebracht om daar een militaire training te ondergaan, bevindt zich weer in Indonesië. Dit heeft een zegsman van de Indonesische inlichtingendienst vrijdag gezegd. Geruchten dat Parlindungan Siregar, die al ruim vier jaar wordt gezocht, twee weken geleden zou zijn gearresteerd, wilde de zegsman niet bevestigen.
   
 • Australië verbolgen over strafvermindering Bashir
  Haagsche Courant, 18 augustus 2005
  De strafvermindering die de Indonesische moslimmilitant Abu Bakar Bashir heeft gekregen, is een belediging voor alle Australiërs. Dat heeft premier John Howard donderdag gezegd in het Australische parlement. Hij heeft dat ook aan Jakarta kenbaar gemaakt, zei hij.
   
 • Levenslang voor aanslag McDonald's in Indonesië
  Volkskrant, 16 augustus 2005
  De organisator van een bomaanslag op een vestiging van McDonald's in de Indonesische stad Makassar (Sulawesi), waarbij eind 2002 drie doden zijn gevallen, heeft levenslange gevangenisstraf gekregen.
   
 • Levenslang voor aanslag op Indonesische McDonald's
  Nieuws.nl, 15 augustus 2005
  Levenslang voor aanslag op Indonesische McDonald's
  Trouw, 15 augustus 2005
  Levenslang voor brein aanslag McDonald's
  Telegraaf, 15 augustus 2005
  Levenslang voor aanslag op McDonald's
  Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2005
  Levenslang voor brein achter aanslag op Indonesische McDonald's
  Standaard, 15 augustus 2005
  Levenslang voor brein achter aanslag op Indonesische McDonald's
  Nieuwsblad, 15 augustus 2005
  Het vermoedelijke brein achter de aanslag van 2002 op een McDonald's in Indonesië is maandag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De rechter in Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi, zei overtuigend bewezen te achten dat de 38-jarige Agung Abdul Hamid de aanslag op een plaatselijke vestiging van de Amerikaanse restaurantketen heeft beraamd, dan wel anderen heeft aangespoord tot het plegen ervan.
   
 • Jarig Indonesië laat Bashir vervroegd vrij
  Volkskrant, 15 augustus 2005
  De radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die is veroordeeld wegens zijn aandeel in de bomaanslagen op Bali in 2002 waarbij 202 mensen omkwamen, is een van de 53duizend gevangenen die strafvermindering krijgen ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Indonesië.
   
 • Abu Bakar Bashir vervroegd vrij
  Trouw, 13 augustus 2005
  Abu Bakar Bashir vervroegd vrij
  Nieuws.nl, 13 augustus 2005
  De radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die is veroordeeld wegens zijn aandeel in de bomaanslagen op Bali in 2002 waarbij 202 mensen omkwamen, is een van de 53 duizend gevangenen die strafvermindering krijgen ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Indonesië. Dat meldt de krant Jakarta Post zaterdag. Ook de jongste zoon van voormalig dictator Suharto, Tommy, komt in aanmerking voor strafvermindering.
   
 • 'Bin Laden financierde aanslag Jakarta zelf'
  Elsevier, 1 augustus 2005
  Osama bin Laden heeft de aanslag op de Australische ambassade in Indonesië vorig jaar persoonlijk gefinancierd. De terroristenleider stuurde Australische dollars in contanten per koerier naar het vermeende brein achter de aanslag, Azahari bin Husin. Dat meldt the Australische krant The Australian.
   
 • Borobudur verlicht door kaarsjes tegen terreur
  Volkskrant, 25 juli 2005
  Bij de elfhonderd jaar oude boeddhistische tempel de Borobudur, op Midden-Java, zijn zaterdag een miljoen kaarsjes ontstoken. De meeste Indonesiërs zijn moslim, maar mensen van alle geloofsrichtingen namen deel aan de gebedsdienst voor een einde aan het terrorisme die werd gehouden bij de oude tempel.
   
 • Steun voor Bin Laden neemt af
  Volkskrant, 15 juli 2005
  "Steun voor Bin Laden neemt af" : Nederland het negatiefst over moslims
  Reformatorisch Dagblad, 15 juli 2005
  In veel islamitische landen neemt de steun voor Osama bin Laden en voor terroristische aanslagen tegen de VS en zijn bondgenoten af. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat het Pew Research Centre heeft uitgevoerd in 17 landen. In landen waar aanslagen zijn gepleegd is volgens het onderzoek de steun voor Al Qa'ida onder moslims zelfs sterk teruggelopen. 'Er zijn tekenen, vooral in Indonesië, Marokko en Turkije, waar men terroristische aanslagen heeft ervaren, dat er minder steun is voor Bin Laden en zelfmoordaanslagen dan in 2003 het geval was', zei Pew-directeur Andrew Kohut.
   
 • Gewonde hulpverleenster: ik heb geluk gehad
  door Ingeborg Stolte, Gelderlander, 14 juli 2005
  Marije Mellegers (24) is vrijwilligster bij een Indonesische hulporganisatie in Atjeh. Afgelopen donderdag raakte zij tijdens een reis van Meulaboh naar Medan gewond bij een schietincident. "We hebben geluk gehad dat de chauffeur goed reageerde. Dankzij hem zijn er niet meer slachtoffers gevallen."
   
 • Leger: rebellen schoten Nederlandse hulpverleenster neer
  Trouw, 9 juli 2005
  Leger: rebellen schoten Nederlandse hulpverleenster neer
  Nieuws.nl, 9 juli 2005
  Leger: rebellen schoten Nederlandse hulpverleenster neer
  Telegraaf, 9 juli 2005
  De Nederlandse hulpverleenster Marije Mellegers is neergeschoten door Atjeese rebellen. Dat heeft het Indonesische leger zaterdag bekendgemaakt. De rebellen gaven eerder al het leger de schuld.
   
 • Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
  Volkskrant, 8 juli 2005
  Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
  Nu.nl, 8 juli 2005
  Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
  Telegraaf, 8 juli 2005
  Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
  Sp!ts, 8 juli 2005
  Nederlandse vrouw gewond bij schietincident in Atjeh
  Laatste Nieuws, 8 juli 2005
  Nederlandse beschoten in Atjeh
  NOS Nieuws, 8 juli 2005
  Een Nederlandse vrouw is in de Indonesische provincie Atjeh gewond geraakt bij een schietincident. Dat zeiden een functionaris van de Verenigde Naties en een zegsvrouw van de Nederlandse ambassade vrijdag. Volgens de VN-bron had het schietincident donderdag plaats en is de vrouw naar de stad Medan overgebracht.
   
 • Nederlandse studente beschoten in Atjeh
  Gazet van Antwerpen, 8 juli 2005
  Een Nederlandse studente is in de Indonesische provincie Atjeh gewond bij een schietincident, zo meldden plaatselijke media vrijdag. De 24-jarige vrouw is in de afdeling intensieve zorg van het Gleneagles ziekenhuis in Medan opgenomen, nadat zij een kogel in de dij en in de arm kreeg, aldus The Jakarta Post.
   
 • Nederlandse hulpverleenster neergeschoten in Atjeh
  Nieuws.nl, 8 juli 2005
  Een Nederlandse hulpverleenster in Atjeh is donderdagavond gewond geraakt toen onbekenden het vuur openden op de auto waarmee zij van Medan naar Meulaboh aan de westkust van Atjeh reed. Zij is met verwondingen aan een arm en been overgebracht naar een ziekenhuis in Medan, maar verkeert niet in levensgevaar. Dat heeft Reiko Niimi, die voor de VN de hulpverlening aan tsunami-slachtoffers in Atjeh coördineert, vrijdag gezegd. Zij wilde de naam van de Nederlandse vrouw niet bekendmaken.
   
 • Vrees voor opleving verzet Zuid-Thailand
  Reformatorisch Dagblad, 5 juli 2005
  Thaise moslimrebellen hebben ruim 7000 vuurwapens buit gemaakt en worden door Indonesische terroristen getraind met het doel de opstand in het zuiden van het land uit te breiden.
   
 • Indonesië arresteert 17 terreurverdachten
  Volkskrant, 5 juli 2005
  De Indonesische politie heeft vorige week zeventien militante moslims gearresteerd. Sommigen van hen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een bomaanslag op de Australische ambassade, waarbij in september tien doden zijn gevallen.
   
 • Verdachten aanslagen gearresteerd in Indonesië
  Nieuws.nl, 1 juli 2005
  In Indonesië zijn deze week verdachten opgepakt van aanslagen die de afgelopen jaren zijn gepleegd op westerse doelen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Kranten meldden dat er elf tot 24 personen zijn aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de in 2002 gepleegde aanslagen op twee discotheken op Bali en een aanslag op het Marriott-hotel in Jakarta, in het jaar daarop.
   
 • Aanhoudingen van verdachten aanslagen op Java
  Telegraaf, 1 juli 2005
  Aanhoudingen van verdachten aanslagen op Java
  Sp!ts, 1 juli 2005
  De Indonesische politie heeft 24 mensen aangehouden in Midden-Java die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij terroristische aanslagen. Politiechef Dai Bachtiar bevestigde vrijdag dat er recent een serie verdachten is aangehouden die in verband worden gebracht met de bloedige aanslagen op uitgaansgelegenheden op Bali in 2002 en op een hotel in Jakarta in 2003.
   
 • Politie adviseert reizen onder escorte in Atjeh
  Sp!ts, 24 juni 2005
  De Indonesische politie heeft buitenlandse hulpverleners in Atjeh vrijdag dringend geadviseerd om alleen onder politiebescherming in de provincie te reizen. De oproep komt een dag nadat een hulpverleenster uit Hongkong in de nek werd geschoten.
   
 • Reisverbod voor hulpverleners in deel Atjeh
  Telegraaf, 24 juni 2005
  Hulpverleners in Atjeh
  Trouw, 24 juni 2005
  Hulpverleners in Atjeh
  Nieuws.nl, 24 juni 2005
  Hulpverleners van de Verenigde Naties en andere organisaties mogen zich de komende dagen in delen van de Indonesische provincie Atjeh niet op de weg begeven. De maatregel geldt tot er duidelijkheid is over de toedracht van de beschieting van een medewerkster van het Rode Kruis. Het slachtoffer werd woensdag toen ze in een auto met logo van het Rode Kruis reed in haar nek geschoten. Het Indonesische leger en de rebellenbeweging GAM geven elkaar de schuld van de beschieting.
   
 • Buitenlandse hulpverleenster in Atjeh in nek geschoten
  Reformatorisch Dagblad, 23 juni 2005
  Een 28-jarige hulpverleenster uit Hongkong is in de nacht van woensdag op donderdag in de Indonesische provincie Atjeh in haar nek geschoten, toen zij in een voertuig van het Rode Kruis op weg was naar een distributiecentrum met goederen voor slachtoffers van de tsunami.
   
 • Medewerkster Rode Kruis neergeschoten in Atjeh
  Standaard, 23 juni 2005
  Medewerkster Rode Kruis neergeschoten in Atjeh
  Nieuws.nl, 23 juni 2005
  Medewerkster Rode Kruis neergeschoten in Atjeh
  Reformatorisch Dagblad, 23 juni 2005
  Hulpverleenster beschoten in Atjeh
  Telegraaf, 23 juni 2005
  Een werkneemster van het Internationale Rode Kruis is gisteravond in Atjeh beschoten terwijl ze in een voertuig langs de door de tsoenami getroffen westkust reisde. Het incident gebeurde nabij Lamno, zowat 50 ten zuiden van de provinciehoofdplaats Banda Atjeh.
   
 • Bashir in beroep bij hooggerechtshof Indonesië
  Volkskrant, 21 juni 2005
  Bashir in beroep bij hooggerechtshof Indonesië
  Telegraaf, 21 juni 2005
  Bashir in beroep bij hooggerechtshof Indonesië
  Sp!ts, 21 juni 2005
  De Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir heeft dinsdag beroep aangetekend bij he2t hooggerechtshof in Jakarta tegen de veroordeling voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in 2002 op Bali. Dat heeft zijn advocaat laten weten. Volgens hem deugt het bewijsmateriaal tegen zijn cliënt niet.
   
 • Australië waarschuwt voor aanslagen Indonesië
  Sp!ts, 10 juni 2005
  Australië heeft zijn onderdanen vrijdag opnieuw gewaarschuwd voor reizen naar Indonesië. De overheid zegt betrouwbare aanwijzingen te hebben waaruit blijkt dat terroristen in een vergevorderd stadium zijn in de voorbereiding van terreuraanslagen.
   
 • Indonesië wil omstreden inlichtingendienst in ere herstellen
  Trouw, 10 juni 2005
  Indonesië wil omstreden inlichtingendienst in ere herstellen
  Nieuws.nl, 10 juni 2005
  Om de opsporing van terroristen te bevorderen wil Indonesië een omstreden binnenlandse veiligheidsdienst nieuw leven inblazen. Het gaat om de Regionale Dienst voor Inlichtingencoördinatie, in Indonesië bekend als Bakorinda, die door oud-president Suharto werd gebruikt om critici in de gaten te houden en dissidenten het zwijgen op te leggen.
   
 • Vrouw gezochte terrorist in Indonesië tot drie jaar veroordeeld
  Nieuws.nl, 9 juni 2005
  De vrouw van een van de meest gezochte terreurverdachten van Zuidoost-Azië is donderdag in Indonesië tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij informatie over haar man, de Maleisiër Noordin Mohamed Top, heeft achtergehouden.
   
 • Bomexplosie bij woning Indonesische terreurverdachte
  Trouw, 8 juni 2005
  Bomexplosie bij woning Indonesische terreurverdachte
  Nieuws.nl, 8 juni 2005
  Bij de woning van de radicale Indonesische moslimgeestelijke Abu Jibril in Jakarta is woensdag een lichte bom geëxplodeerd. De geestelijke, die er door de Verenigde Staten van wordt beschuldigd een van de kopstukken te zijn van de aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging Jemaah Islamiyah, was op het moment van de aanslag niet thuis. Niemand raakte gewond en de bom richtte geen schade aan.
   
 • Weer envelop met poeder bij Indonesische ambassade in Canberra
  Telegraaf, 7 juni 2005
  Bij de Indonesische ambassade in de Australische hoofdstad Canberra is opnieuw een envelop met wit poeder bezorgd. Net als vorige week bleek ook dit keer dat de inhoud onschuldig was. De politie van Canberra heeft dit dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Indonesische politie: Topterrorist in Jakarta
  Elsevier, 6 juni 2005
  'Maleisische topterrorist is in Jakarta'
  Telegraaf, 6 juni 2005
  'Maleisische topterrorist is in Jakarta'
  Sp!ts, 6 juni 2005
  Eén van de meest gezochte terroristen van Zuidoost-Azië, de Maleisiër Azahari bin Husin, is hoogstwaarschijnlijk in Jakarta. De Indonesische politie vermoedt dat de man zich ergens in een buitenwijk van de hoofdstad verbergt. De beveiliging van hotels en winkelcentra in Jakarta is inmiddels aangescherpt.
   
 • Ambassades waarschuwen voor aanslagen Jakarta
  Elsevier, 3 juni 2005
  VS en Australië waarschuwen voor aanslagen Jakarta
  Sp!ts, 3 juni 2005
  De Amerikaanse en Australische ambassades in Indonesië vrezen dat binnenkort aanslagen gepleegd zullen worden op hotels in Jakarta, die bij westerlingen populair zijn. De ambassades baseren hun waarschuwing op rapporten van inlichtingendiensten.
   
 • Bacterie bezorgd bij Indonesische ambassade
  Elsevier, 1 juni 2005
  Bacterie gestuurd naar ambassade Indonesië
  Telegraaf, 1 juni 2005
  Brief met poeder bij ambassade in Australië
  Volkskrant, 2 juni 2005
  De bezorging van een poederbrief bij de Indonesische ambassade in de Australische hoofdstad Canberra heeft voor veel paniek gezorgd. De ambassade werd meteen gesloten. Wat er precies in de brief zat is nog niet bekend, maar het is zeker dat het niet om onschuldig poeder gaat.
   
 • Antrax gestuurd naar Indonesische ambassade in Australië
  Nieuwsblad, 1 juni 2005
  Het poeder dat naar de Indonesische ambassade in Canberra is gestuurd, is een bacil van dezelfde familie als de bacterie die miltvuur veroorzaakt. Dat heeft de Australische premier John Howard bevestigd. Antrax is schadelijk, maar niet dodelijk.
   
 • Ambassade Indonesië in Australië dicht na vondst verdacht pakje
  Trouw, 1 juni 2005
  Ambassade Indonesië in Australië dicht na vondst verdacht pakje
  Nieuws.nl, 1 juni 2005
  De Indonesische ambassade in Australië is woensdag gesloten nadat er een verdacht pakje was bezorgd. Uit voorlopig onderzoek bleek dat het een nog niet geÔdentificeerde "biologische stof" bevat, zei minister van buitenlandse zaken Alexander Downer.
   
 • 'Chemische dreiging' bij ambassade Indonesië in Australië
  Telegraaf, 1 juni 2005
  De Indonesische ambassade in Australië is woensdag gesloten, nadat daar een envelop met een chemisch middel was aangetroffen. Verder onderzoek is nodig om te bepalen wat voor substantie de envelop bevat, liet minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer in het parlement weten.
   
 • Dertien arrestaties na dubbele aanslag op Sulawesi
  Trouw, 1 juni 2005
  Dertien arrestaties na dubbele aanslag op Sulawesi
  Nieuws.nl, 1 juni 2005
  De politie op het Indonesische eiland Sulawesi heeft dertien arrestaties verricht in verband met een dubbele bomaanslag op een markt in de plaats Tentana, waarbij zaterdag twintig doden vielen. Dat is woensdag bekendgemaakt.
   
 • Arrestaties na aanslagen op Sulawesi
  Sp!ts, 1 juni 2005
  De Indonesische politie heeft na de bomaanslagen in een christelijke stad op het eiland Sulawesi zes mannen en een vrouw gearresteerd. Een van hen is de directeur van een gevangenis die in de omgeving van de plaats Tentena werd opgepakt. In zijn auto lagen talrijke illegale wapens.
   
 • Bij aanslagen op Sulawesi 22 doden
  NRC Handelsblad, 29 mei 2005
  De Indonesische regering houdt Jema'ah Islamiyah (JI), de Zuidoost-Aziatische vertakking van het terreurnetwerk Al-Qaeda, verantwoordelijk voor bomaanslagen op Sulawesi, waarbij afgelopen zaterdag 22 mensen werden gedood. Enkele tientallen mensen raakten gewond.
   
 • 'Al Qa'ida-organisatie mogelijk achter aanslag Sulawesi'
  Volkskrant, 29 mei 2005
  De dubbele bomaanslag zaterdag in de plaats Tentena op het Indonesische eiland Sulawesi was mogelijk het werk van Jemaah Islamiyah, een radicaal extremistisch netwerk met banden met Al Qa'ida. Dat heeft een Indonesische politiefunctionaris zondag laten weten.
   
 • 'Aanslagen Sulawesi door Jemaah Islamiyah'
  Telegraaf, 29 mei 2005
  Terreurnetwerk mogelijk achter aanslag Sulawesi
  Sp!ts, 29 mei 2005
  De dubbele bomaanslag zaterdag in de plaats Tentena op het Indonesische eiland Sulawesi was mogelijk het werk van Jemaah Islamiyah, een radicaal extremistisch netwerk met banden met al-Qaeda. Dat heeft een Indonesische politiefunctionaris zondag laten weten.
   
 • 'Al-Qa'ida achter aanslagen Sulawesi'
  Elsevier, 29 mei 2005
  De Indonesische politie denkt dat Al-Qa'ida achter de aanslagen op Sulawesi zit. Dat zou kunnen worden opgemaakt uit de manier waarop de aanslagen werden gepleegd. Zeker twintig mensen kwamen zaterdag om het leven, toen vlak achter elkaar twee bommen ontploften op een drukke markt in de Indonesische plaats Tentena op Sulawesi.
   
 • "Aanslagen Sulawesi werk al-Qaeda"
  NOS Nieuws, 29 mei 2005
  De Indonesische politie heeft het vermoeden dat een groepering, die banden heeft met al-Qaeda, achter de bomaanslagen in Sulawesi zit. Dat wordt opgemaakt uit de manier waarop gisteren de aanslagen in de stad Tentena werden gepleegd.
   
 • Twintig doden bij bomaanslagen
  Algemeen Dagblad, 29 mei 2005
  Bij de dubbele bomaanslag zaterdag in de Indonesische plaats Tentena op Sulawesi had nog een derde bom moeten ontploffen.
   
 • Maatregelen na aanslag Sulawesi
  NOS Nieuws, 29 mei 2005
  Na de bomaanslagen op Sulawesi worden de veiligheidsmaatregelen in Indonesië verscherpt. Op een drukke markt vielen gisteren 22 doden toen twee bommen ontploften. De slachtoffers zijn vooral christenen. Over de daders is nog niets bekend.
   
 • Plegers aanslagen Tentena hadden drie bommen
  Volkskrant, 29 mei 2005
  Plegers aanslagen Tentena hadden drie bommen
  Sp!ts, 29 mei 2005
  Bij de dubbele bomaanslag zaterdag in de Indonesische plaats Tentena op Sulawesi had nog een derde bom moeten ontploffen. Volgens The Jakarta Post van zondag werd het derde explosief gevonden voor een christelijke kerk. Het kon tijdig onschadelijk worden gemaakt. De andere bommen ontploften op een drukke markt en voor een bankfiliaal. Er vielen zeker 22 doden.
   
 • Dubbele bomaanslag eist 22 levens op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 28 mei 2005
  Een aanslag met twee bommen op een drukke markt in de Indonesische plaats Tentena, op Sulawesi heeft zaterdag het leven gekost aan ten minste 22 mensen. Veertig mensen raakten gewond. De Indonesische autoriteiten ontkenden dat de aanslagen iets te maken hadden met het sektarische geweld dat het eiland een aantal jaren geleden teisterde.
   
 • Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Volkskrant, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Nu.nl, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Sp!ts, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Telegraaf, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Reformatorisch Dagblad, 28 mei 2005
  Een explosie van twee bommen op een drukke markt in de plaats Tentena op het Indonesische eiland Sulawesi heeft zaterdag aan zeker 27 mensen het leven gekost, onder wie twee veiligheidsfunctionarissen. Dat heeft de plaatselijke politie meegedeeld. Volgens The Jakarta Post vielen er zeker twintig gewonden.
   
 • Vijftien doden door bomaanslag Indonesië
  Nieuwsblad, 28 mei 2005
  Minstens 19 mensen zijn omgekomen toen twee bommen ontploften op het Indonesische eiland Sulawesi. Er zijn twintig gewonden overgebracht naar het ziekenhuis. De twee explosies volgden elkaar op in een winkelstraat in de stad Tentena, meldt de politie.
   
 • Doden en gewonden bij bomaanslagen op Sulawesi
  Trouw, 28 mei 2005
  Doden en gewonden bij bomaanslagen op Sulawesi
  Nieuws.nl, 28 mei 2005
  Doden en gewonden bij bomaanslagen op Sulawesi
  NOS Nieuws, 28 mei 2005
  Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker twintig mensen gedood en veertig gewond geraakt bij twee bomexplosies. De bommen ontploften zaterdagochtend op een drukbezochte markt in Tentena.
   
 • Ambassade VS in Indonesië gesloten wegens terreurdreiging
  Nieuwsblad, 26 mei 2005
  Ambassade VS in Indonesië gesloten wegens terreurdreiging
  Trouw, 26 mei 2005
  Ambassade VS in Indonesië gesloten wegens terreurdreiging
  Nieuws.nl, 26 mei 2005
  De Verenigde Staten hebben hun ambassade in Jakarta en al hun overige diplomatieke vertegenwoordigingen in Indonesië tot nader order gesloten. Wat precies de aanleiding is voor de sluiting werd niet gezegd, maar de VS zeiden dat het gevaar van terroristische aanslagen in Indonesië groot blijft.
   
 • VS sluiten alle diplomatieke missies in Indonesië
  Nu.nl, 26 mei 2005
  VS sluiten alle diplomatieke missies in Indonesië
  Telegraaf, 26 mei 2005
  VS sluiten alle diplomatieke missies in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2005
  De Verenigde Staten hebben alle diplomatieke missies in Indonesië voorlopig gesloten. Volgens de Amerikaanse ambassade in Jakarta betreft het een voorzorgsmaatregel. De Amerikaanse vertegenwoordiging maakte melding van een "dreiging" zonder bijzonderheden te geven.
   
 • Drie betrokkenen aanslag Jakarta veroordeeld
  Telegraaf, 17 mei 2005
  Drie betrokkenen aanslag Jakarta veroordeeld
  Reformatorisch Dagblad, 17 mei 2005
  In Indonesië zijn dinsdag drie mannen veroordeeld wegens betrokkenheid bij de aanslag in 2003 op het J.W. Marriott Hotel in Jakarta. Daarbij kwamen twaalf mensen om, onder wie een Nederlander. De twee Maleisische hoofdverdachten zijn nog steeds op vrije voeten.
   
 • Ook in beroep 30 maanden cel voor moslimgeestelijke Bashir
  Trouw, 16 mei 2005
  Ook in beroep 30 maanden cel voor moslimgeestelijke Bashir
  Nieuws.nl, 16 mei 2005
  De Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir is ook in veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf voor zijn aandeel in de bloedige aanslagen van 2002 op twee discotheken op Bali. Bij die aanslagen kwamen 202 mensen, meest jonge buitenlandse toeristen, om het leven. Het hof in Jakarta verwierp op 12 mei het beroep dat Bashir tegen zijn vonnis had aangetekend. De uitspraak van het hof, dat achter gesloten deuren oordeelt, werd maandag pas bekendgemaakt. Bashirs advocaten lieten weten nu bij de Hoge Raad in beroep te zullen gaan.
   
 • Hof bevestigt celstraf Bashir
  Telegraaf, 16 mei 2005
  Hof bevestigt celstraf Bashir
  Sp!ts, 16 mei 2005
  Hof bevestigt celstraf Bashir
  Reformatorisch Dagblad, 16 mei 2005
  Een Indonesisch gerechtshof heeft de celstraf voor moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir bevestigd. Een rechtbank had Bashir wegens betrokkenheid bij de aanslagen in 2002 op Bali veroordeeld tot dertig maanden cel. Dat hebben een medewerker van het hof en activisten maandag gezegd.
   
 • Zes doden bij aanval op Molukse politiepost
  Trouw, 16 mei 2005
  Zes doden bij aanslag Molukken
  Nu.nl, 16 mei 2005
  Zes doden bij aanval op Molukse politiepost
  Nieuws.nl, 16 mei 2005
  Zes mensen zijn maandag om het leven gekomen toen een politiepost op de Molukken werd aangevallen door onbekende gewapende mannen. Onder hen waren vijf politieagenten. Volgens politiewoordvoerder Hendro Praesetyo waren zij lid van een paramilitaire mobiele brigade. De aanval vond plaats in het dorpje Loki op het eiland Seram, het grootste eiland van de Molukken.
   
 • Drie jaar wegens medeplichtigheid aanslag Marriott-hotel
  Nieuws.nl, 3 mei 2005
  Een rechtbank in Jakarta heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf uitgesproken tegen een man die verdachten van onder meer de bomaanslag op het J.W. Marriott hotel in 2003 onderdak had geboden.
   
 • 'Nieuwe terreuraanval in Indonesië voorbereid'
  Nu.nl, 1 april 2005
  'Terreuraanval in Indonesië voorbereid'
  Telegraaf, 1 april 2005
  Militante moslims willen in Indonesië nog dit jaar een nieuwe terreuraanval plegen. De aanslag zou net zo bloedig kunnen aflopen als de bomaanslagen op Bali in 2002, waarbij 202 personen het leven verloren. Dat heeft het dagblad The Straits Times (Singapore) vrijdag gemeld.
   
 • VS waarschuwt voor aanslag in Jakarta
  Telegraaf, 11 maart 2005
  De Amerikaanse ambassade in Jakarta heeft vrijdag gewaarschuwd dat er aanwijzingen zijn dat een bomaanslag wordt voorbereid op een winkelcentrum in de Indonesische hoofdstad. De aanslag dreigt te worden gepleegd in de periode van 11 tot en met 14 maart, aldus de ambassade.
   
 • Ook openbaar ministerie in beroep tegen vonnis Bashir
  Trouw, 9 maart 2005
  Het openbaar ministerie is in beroep gegaan tegen het vonnis dat is geveld in de zaak tegen de Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir. Ook Bashir zelf is in beroep gegaan tegen zijn veroordeling tot dertig maanden gevangenisstraf voor zijn aandeel in de bloedige aanslagen van 2002 op twee discotheken op Bali. Bij die aanslagen kwamen 202 mensen, meest jonge buitenlandse toeristen, om het leven.
   
 • Australië dringt aan op hoger beroep tegen vonnis Bashir
  Trouw, 7 maart 2005
  Australië heeft er bij het openbaar ministerie van Indonesië op aangedrongen in beroep te gaan tegen de veroordeling van de islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Alexander Downer maandag gezegd.
   
 • Moslimleider gestraft voor Bali-bom : Indonesië veroordeelt Ba'asyir tot 2,5 jaar wegens voorkennis van aanslag met 200 doden
  door Michel Maas, Volkskrant, 4 maart 2005
  De Indonesische moslimleider Abu Bakar Ba'asyir is donderdag veroordeeld tot dertig maanden gevangenis voor zijn aandeel in de bomaanslag op Bali, waarbij in oktober 2002 ruim tweehonderd mensen omkwamen. Ba'asyir werd vrijgesproken van de bomaanslag op het Marriotthotel in Jakarta, in augustus 2003.
   
 • Tengere 'terroristenleider' ontsprong steeds de dans
  Telegraaf, 3 maart 2005
  De Verenigde Staten hebben de Indonesiër Abu Bakar Bashir al ruim twee jaar geleden gebrandmerkt als een moslimleider die antiterreurwetgeving worden veroordeeld. Bashir kreeg 2,5 jaar cel en Amerika is teleurgesteld.
   
 • Bashir krijgt 2,5 jaar voor 'Bali'
  NOS Nieuws, 3 maart 2005
  De Indonesische moslimleider Abu Bakar Bashir (66) is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor zijn aandeel in de bloedige aanslag op Bali in 2002. Bij die aanslag kwamen 202 mensen om, onder wie vijf Nederlandse toeristen.
   
 • Dertig maanden cel voor Indonesische moslimgeestelijke Bashir
  Trouw, 3 maart 2005
  De Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir is donderdag door een rechtbank in Jakarta tot dertig maanden gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de bloedige aanslagen die in 2002 werden gepleegd op twee discotheken op Bali. Bij die aanslagen kwamen 202 mensen, meest jonge buitenlandse toeristen, om het leven.
   
 • Bashir krijgt maar 2,5 jaar voor aanslag Bali
  Elsevier, 3 maart 2005
  Geestelijke Ba'asyir krijgt 2,5 jaar : teleurstelling over vonnis
  NRC Handelsblad, 3 maart 2005
  Moslimterrorist Bashir krijgt 2,5 jaar cel
  Nu.nl, 3 maart 2005
  Moslimgeestelijke Bashir krijgt 2,5 jaar cel
  Sp!ts, 3 maart 2005
  Moslimgeestelijke Bashir krijgt 2,5 jaar cel
  Volkskrant, 3 maart 2005
  Een rechtbank in Jakarta heeft de Indonesische moslimleider Abu Bakar Bashir (66) veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de aanslag op Bali in 2002. Hij zou zijn volgelingen tot de aanslag op de twee discotheken hebben aangezet.
   
 • Uitspraak in terreurproces Bashir
  Sp!ts, 2 maart 2005
  Een Indonesische rechtbank spreekt zich donderdag uit over de militante Indonesische moslimleider Abu Bakar Bashir. Deskundigen verwachten dat veel Westerse landen, die hem zien als een aan al-Qaeda verbonden terroristenleider, teleurgesteld zullen zijn met de uitspraak.
   
 • Ontvoerde Indonesische journalisten vrijgelaten
  Sp!ts, 21 februari 2005
  Ontvoerde Indonesische journalisten vrij
  Telegraaf, 21 februari 2005
  Ontvoerde Indonesische journalisten vrijgelaten
  Volkskrant, 21 februari 2005
  Twee Indonesische journalisten die een week geleden in Irak waren ontvoerd, zijn maandag in de stad Ramadi vrijgelaten. De twee mannen worden naar de Iraakse hoofdstad Bagdad overgebracht, deelde een woordvoerder van de soennitische autoriteiten in de stad Ramadi mee. Daar kunnen zij volgens de woordvoerder kiezen of zij naar de Indonesische ambassade gaan of Irak verlaten.
   
 • Video: In Irak ontvoerde Indonesische journalisten vrij
  Trouw, 21 februari 2005
  Uit een maandag beschikbaar gekomen videoband kan worden opgemaakt dat twee in Irak ontvoerde Indonesische journalisten zijn vrijgelaten. Op de aan APTN beschikbaar gestelde opname is te zien dat de twee een gemaskerde opstandeling de hand schudden. Deze man leest een verklaring voor uit een notitieboekje.
   
 • Jakarta bevestigt ontvoering journalisten in Irak
  Telegraaf, 19 februari 2005
  Jakarta bevestigt ontvoering journalisten in Irak
  Sp!ts, 19 februari 2005
  De Indonesische regering heeft zaterdag bevestigd dat twee Indonesische journalisten in Irak zijn ontvoerd. De twee werden vermist maar verschenen vervolgens op een videoband die hun kennelijke ontvoerders verspreidden.
   
 • Indonesië meldt vermissing journalisten in Irak
  Trouw, 18 februari 2005
  Indonesië meldt vermissing journalisten in Irak
  Telegraaf, 18 februari 2005
  Indonesië heeft vrijdag bevestigd dat twee Indonesische journalisten in Irak worden vermist, maar wil nog niet spreken van een ontvoering. "De auto, de chauffeur en de twee journalisten zijn naar een onbekende locatie meegenomen, maar ik wil het woord ontvoering nog niet gebruiken" zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. De Arabische tv-zender Al-Arabiya had al eerder vrijdag op gezag van de Indonesische regering gemeld dat twee Indonesische journalisten waren ontvoerd.
   
 • Indonesische journalisten verdwenen in Irak
  Telegraaf, 18 februari 2005
  Indonesische journalisten verdwenen in Irak
  Reformatorisch Dagblad, 18 februari 2005
  Indonesische journalisten verdwenen in Irak
  Sp!ts, 18 februari 2005
  Opstandelingen in de Iraakse stad Ramadi hebben twee Indonesische journalisten meegenomen. Dat heeft het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. Een woordvoerder wilde echter "nu nog niet spreken van ontvoering". Metro TV is de enige 24-uursnieuwszender van Indonesië. De redactie heeft al enkele dagen geen contact meer gehad met de vermiste journalisten.
   
 • Acht jaar geëist tegen Indonesische geestelijke
  Sp!ts, 8 februari 2005
  Acht jaar geëist tegen Indonesische geestelijke
  Telegraaf, 8 februari 2005
  Indonesische aanklagers hebben dinsdag een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen de Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir. Hij wordt gezien als het hoofd van het Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jemaah-Islamiya, dat achter een reeks bloedige aanslagen zou zitten.
   
 • Waarschuwing tegen terroristische aanslag Atjeh
  Volkskrant, 17 januari 2005
  Waarschuwing tegen terroristische aanslag Atjeh
  Reformatorisch Dagblad, 17 januari 2005
  Waarschuwing voor terreuraanslag Atjeh
  Telegraaf, 17 januari 2005
  Waarschuwing aanslagen Atjeh : Zweden en Denemarken bezorgd om lot buitenlandse hulpverleners
  Sp!ts, 18 januari 2005
  Zweden en Denemarken hebben maandag gewaarschuwd tegen een mogelijke terroristische aanslag tegen buitenlandse hulpverleners in Atjeh. Beide landen zeggen hierover informatie te hebben ontvangen. Ook andere landen zouden op de hoogte zijn van de dreiging. Indonesië spreekt van "ongegronde geruchten".
   
 • Vrouw plaatst nepbom bij ambassades Jakarta
  Trouw, 15 januari 2005
  Een 22-jarige Indonesische vrouw is gearresteerd omdat zij verdacht wordt van het sturen van een nepbom, waarmee zij zorgde voor de sluiting van de Britse en Thaise ambassade in Jakarta. Dat meldt de Indonesische politie zaterdag. Vrijdag liet de politiechef weten dat de dreiging mogelijk het werk was van een Maleisische terroristengroep.
   
 • Radicale moslimgroep zal hulp Atjeh niet frustreren
  Telegraaf, 11 januari 2005
  De Indonesische radicale moslimgroep Front van de Verdedigers van de Islam (FPI) heeft bezworen de internationale hulpverleners in Atjeh niet dwars te zitten.
   
 • Ba'asyir beschuldigd van aanslagen
  door Michel Maas, Volkskrant, 22 december 2004
  'Leugenaar!', schreeuwen driehonderd bezoekers van de rechtszaal. Even lijkt het of zij de kroongetuige te lijf willen gaan die beweert dat de bejaarde moslimgeestelijke Abu Bakar Ba'asyir wel degelijk de leider is van de islamitische terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. De Maleisiër Nasir Abbas is de eerste getuige die de aanklacht van het Indonesische Openbaar Ministerie bevestigt.
   
 • Indonesië in verhoogde staat van paraatheid
  Volkskrant, 16 december 2004
  De Indonesische autoriteiten zijn in verhoogde staat van paraatheid in verband met dreigende nieuwe aanslagen in de aanloop naar kerst. De politie maakte donderdag bekend dat zij een grote operatie is begonnen om aanslagen te voorkomen. Ze heeft daarvoor duizenden extra mensen ingezet.
   
 • Waarschuwing voor nieuwe aanslagen Indonesië
  Sp!ts, 15 december 2004
  Opnieuw dreiging van terreur in Indonesië
  Elsevier, 15 december 2004
  Australië waarschuwt voor een nieuwe terreuraanval in Indonesië. "We hebben betrouwbare informatie ontvangen dat terroristen klaar staan om spoedig aan te vallen," zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, 15 december. In 2002 kwamen 89 Australiërs om het leven bij een bomaanslag op Bali.
   
 • Jakarta beschermt kerken : aanslagen zetten Indonesische autoriteiten op scherp met de kerst
  Trouw, 15 december 2004
  Indonesië verhoogt in de periode rond Kerstmis de bescherming op kerken en hotels. Australië sluit uit voorzorg de ambassadepost in Jakarta. De maatregelen komen nadat deze week op Sulawesi twee kerken zijn beschoten.
   
 • Aanslagen op twee kerken in Sulawesi voeden angst voor kerst
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 december 2004
  Twee aanslagen op kerken hebben zondag de vrede in centraal Sulawesi verstoord. Aanvallers openden aan het begin van de avond het vuur op de twee kerken in de stad Palu, die op dat moment vol zaten. Ook gooiden zij een zelfgemaakte bom naar een van de kerken.
   
 • President Indonesië benoemt nieuwe spionagechef
  Telegraaf, 7 december 2004
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft een ex-generaal dinsdag benoemd als hoofd van de geheime dienst, een belangrijke post in de strijd tegen moslimterroristen. De 63-jarige Syamsir Siregar gaf onder het bewind van dictator Suharto leiding aan de inlichtingendienst van het leger en was een medestander van Susilo tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar.
   
 • Yudhoyono: terrorisme is de vijand van alle godsdiensten
  Trouw, 6 december 2004
  Yudhoyono: terrorisme is de vijand van alle godsdiensten
  Telegraaf, 6 december 2004
  Terrorisme is de vijand van alle godsdiensten en leiders van moslims, christenen, joden, hindoes en boeddhisten moeten deze plaag bestrijden. Dat heeft president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië maandag gezegd bij de opening van een tweedaagse conferentie van religieuze leiders uit het Aziatisch-Pacifisch gebied.
   
 • Indonesië: De terreur van de wraakacties
  IS, december 2004
  De moord op Theo van Gogh zelf roept weinig reacties op in Indonesië, waar de grote meerderheid van de bevolking moslim is. Men is - helaas - wel erger gewend. Bomaanslagen, burgeroorlogen en 'incidentele' terreuracties. In Poso in midden-Sulawesi rolt een plastic zak met een afgehakt 'christen' hoofd in de berm. In Amsterdam is een filmmaker doodgestoken. De kranten staan vol met allerhande gruwelijk geweld onder het mom van religie.
   
 • Indonesië meldt arrestatie terreurverdachten
  Trouw, 24 november 2004
  Politie Indonesië pakt verdachten aanslagen op
  Volkskrant, 24 november 2004
  Politie Indonesië pakt verdachten aanslagen op
  Sp!ts, 24 november 2004
  Politie Indonesië pakt verdachten aanslagen op
  Telegraaf, 24 november 2004
  Indonesië heeft vier militante moslims aangehouden die werden gezocht in verband met een zelfmoordaanslag op de Australische ambassade. Bij de aanslag van 9 september kwamen tien mensen om het leven, onder wie minstens één dader. Onder de verdachten bevindt zich een bommenmaker, verklaarde het hoofd van de Indonesische politie Da'i Bachtiar woensdag.
   
 • 'Indonesische politie pakt terreurverdachte op'
  Trouw, 23 november 2004
  De Indonesische politie heeft eerder deze maand een man opgepakt die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de aanslagen op het Marriott in 2003 en op de Australische ambassade afgelopen najaar. De krant Kompas heeft dat dinsdag gemeld op zijn website. Ook bij de aanslagen op Bali, waarbij in 2002 ruim tweehonderd mensen omkwamen, zou hij betrokken zijn geweest.
   
 • Politie Indonesië pakt verdachten aanslagen op
  Telegraaf, 23 november 2004
  De Indonesische politie heeft een man opgepakt, die wordt verdacht van een leidende rol in de voorbereidingen op aanslagen. De verdachte is geïdentificeerd als Rais, alias Iwan.
   
 • Arrestaties wegens aanslag Centraal-Sulawesi
  Telegraaf, 19 november 2004
  De Indonesische autoriteiten hebben in verband met de bomaanslag in Centraal-Sulawesi van afgelopen weekeinde drie personen gearresteerd. Overheidsfunctionarissen maakten vrijdag bekend dat het gaat om een man en twee vrouwen.
   
 • Doden door bomaanslag in Centraal-Sulawesi
  Sp!ts, 14 november 2004
  Doden door bomaanslag in Centraal-Sulawesi
  Telegraaf, 14 november 2004
  Zeker zes personen zijn om het leven gekomen door een bomaanslag zaterdag in de plaats Poso in de door religieuze twisten verscheurde Indonesische provincie Centraal-Sulawesi. De bom, die in een minibus zat, ontplofte vlak bij een markt.
   
 • Moslimleider Bashir noemt aantijgingen "een grap"
  Telegraaf, 4 november 2004
  De Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die ervan verdacht wordt het brein te zijn achter twee bloedige aanslagen op westerse doelen, is donderdag onder zware beveiliging in de rechtszaal gehoord. Hij wees de beschuldigingen aan zijn adres van de hand als "een grap".
   
 • Abu Bakar Ba'asyir staat weer terecht in Indonesië
  door Michel Maas, Volkskrant, 29 oktober 2004
  Abu Bakar Ba'asyir staat opnieuw voor de Indonesische rechter. De bejaarde islam-leraar uit Solo staat voor de tweede keer in twee jaar terecht voor zijn rol in de terroristische organisatie Jemaah Islamiyah.
   
 • Yudhoyono wil bewijs dat Jemaah Islamiyah actief is in Indonesië
  Telegraaf, 26 oktober 2004
  De nieuwe president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, overweegt de islamitische terreurgroep Jemaah Islamiyah te verbieden, maar wil eerst bewezen zien dat de groep actief is in zijn land. Dat zegt hij in een interview dat dinsdag op de website van het tijdschrift Time verscheen.
   
 • Jakarta bevestigt doden door miltvuurbesmetting
  Telegraaf, 25 oktober 2004
  Bloedproeven hebben uitgewezen dat de zes mensen die vorige week in Indonesië overleden na het eten van verdacht geitenvlees, bezweken zijn aan miltvuur. Dat heeft het ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.
   
 • Yudhoyono geeft politie 100 dagen om terroristen te pakken
  Volkskrant, 22 oktober 2004
  Susilo geeft politie 100 dagen om terroristen te pakken
  Telegraaf, 22 oktober 2004
  Susilo wil terroristen binnen 100 dagen pakken
  Sp!ts, 22 oktober 2004
  De nieuwe president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft de politie vrijdag honderd dagen de tijd gegeven om de twee meest gezochte verdachten van terrorisme op te pakken.
   
 • Bashir ook aangeklaagd wegens aanslagen Bali
  Volkskrant, 16 oktober 2004
  Bashir ook aangeklaagd wegens aanslagen Bali
  Telegraaf, 16 oktober 2004
  Bashir opnieuw aangeklaagd om Bali
  NOS Nieuws, 16 oktober 2004
  De Indonesische justitie heeft de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir ook aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op het vakantie-eiland Bali. Dat heeft een openbaar aanklager zaterdag gezegd. Door de aanslagen in oktober 2002 kwamen 202 personen, onder wie vier Nederlanders, om het leven.
   
 • Arrestatie na e-mail over aanslag Parijs
  Volkskrant, 12 oktober 2004
  De Franse politie heeft een man uit Kameroen gearresteerd in het internetcafé van waaruit de e-mail is verzonden waarin de bomaanslag van vorige week op de Indonesische ambassade in Parijs is opgeëist.
   
 • Bom bij Indonesische ambassade Parijs
  NOS Nieuws, 8 oktober 2004
  In Parijs zijn vanochtend tien mensen gewond geraakt door een aanslag op de Indonesische ambassade. De bom zat waarschijnlijk in een postpakketje verstopt. Door de explosie sneuvelden in de wijde omtrek ruiten.
   
 • Aanslag op Indonesische ambassade Parijs
  Sp!ts, 8 oktober 2004
  Door een bomaanslag op de Indonesische ambassade in Parijs zijn vrijdagochtend tien personen lichtgewond geraakt. De ontploffing beschadigde een deel van de gevel en blies ruiten in auto's en nabijgelegen gebouwen aan diggelen. De aanslag werd uitgevoerd met een bompakketje. De explosieven waren recht voor het ambassadegebouw geplaatst.
   
 • Gewonden door aanslag op Indonesische ambassade Parijs
  Volkskrant, 8 oktober 2004
  Aanslag op ambassade in Parijs
  Reformatorisch Dagblad, 8 oktober 2004
  Gewonden door aanslag op Indonesische ambassade Parijs
  Nu.nl, 8 oktober 2004
  Gewonden door aanslag op Indonesische ambassade Parijs
  Telegraaf, 8 oktober 2004
  Door een bomaanslag op de Indonesische ambassade in Parijs zijn vrijdagochtend tien personen lichtgewond geraakt. Dat heeft de Franse radio bekendgemaakt. De bom zat vermoedelijk verstopt in een postpakketje.
   
 • Executies en vrijlatingen
  Volkskrant, 4 oktober 2004
  Twee Indonesische vrouwen zijn maandag in Irak door hun ontvoerders vrijgelaten. Militante moslims in Irak hebben maandag een video gestuurd naar het Franse persbureau AFP, waarop de executie van twee personen is te zien.
   
 • Indonesiërs gegijzeld in Irak
  Reformatorisch Dagblad, 1 oktober 2004
  De Indonesische autoriteiten hebben vrijdag gezegd dat twee Indonesische vrouwen in Irak zijn gegijzeld. Ze maken deel uit van een groep van tien personen die donderdag te zien waren op videobeelden die door een Arabische nieuwszender werden uitgezonden. De groep zou verder bestaan uit twee Libanezen en zes Irakezen.
   
 • Indonesië arresteert rechterhand van topterrorist
  Nu.nl, 29 september 2004
  Indonesië pakt medeplichtige van topterrorist op
  Sp!ts, 29 september 2004
  De Indonesische politie heeft een man aangehouden die wordt beschouwd als de rechterhand van Hambali, degene die achter de aanslagen van 2002 op Bali zou zitten. Het is de dertigjarige Andrian Ali, ook bekend als Amin, zei een woordvoerder van de politie in Noord-Sulawesi tegen de regionale krant Koran Tempo.
   
 • Twaalf jaar cel voor aanslag op Marriott Hotel
  Telegraaf, 16 september 2004
  Celstraf Indonesiër voor aanslag op Marriott Hotel
  Nu.nl, 16 september 2004
  Een Indonesische rechtbank heeft de militante moslim Ismail donderdag tot twaalf jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de bomaanslag op het JW Marriott Hotel in Jakarta in augustus vorig jaar. De rechtbank verklaarde Ismail schuldig aan het vervoer van explosieven en betrokkenheid bij montage van de bom.
   
 • Waarschuwing voor nieuwe aanslagen
  Reformatorisch Dagblad, 11 september 2004
  De Indonesische autoriteiten hebben zaterdag gewaarschuwd dat zij op korte termijn nieuwe aanslagen verwachten van de groepering die achter de aanslag van donderdag op de Australische ambassade zat. "Deze groep gaat weer aanvallen", zei de chef van de nationale politie Da'i Bachtiar. "Dat is een feit. Het is alleen de vraag hoe en wanneer."
   
 • Indonesische terroristen zijn bezig zich te hergroeperen in Europa
  door Kustaw Bessems, Trouw, 6 september 2004
  Europese inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat radicaal-islamitische, Indonesische terroristen zich in Europa organiseren, ook in Nederland. Indonesiërs blijken belangrijker voor Al-Kaida in Europa dan tot dusver werd gedacht. De laatste maanden zien veiligheidsdiensten, waaronder de Nederlandse AIVD, dat steeds meer islamisten (radicale moslims) uit Indonesië naar Europa reizen. Dat melden ingewijden aan Trouw. Sommige Indonesiërs die hier naartoe komen behoren tot Jemaah Islamiyah.
   
 • Dader bomaanslag Bali mag avondje winkelen
  door Michel Maas, Volkskrant, 4 september 2004
  Een van de belangrijkste daders van de bloedige bomaanslagen op Bali en het Marriott Hotel in Jakarta is deze week getrakteerd op een avondje uit. Imron, veroordeeld tot levenslang voor zijn aandeel in de aanslagen, werd woensdagavond gezien in een van de meest luxueuze winkelstraten van Jakarta. Hij dronk koffie met de directeur van de Indonesische anti-narcoticabrigade, Gorries Mere. Nadat zij waren ontdekt haastten zij zich naar een gereedstaande auto en gingen er vandoor.
   
 • Indonesische terrorist 'Idris' ontsnapt aan antiterreurwet
  door Michel Maas, Volkskrant, 25 augustus 2004
  Jhoni Hendrawan, alias 'Idris', is de eerste terrorist die profiteert van een opzienbarende uitspraak van het Indonesische Constitutionele Hof. 'Idris' werd dinsdag veroordeeld tot tien jaar gevangenis voor zijn aandeel in de bomaanslag op het Marriott Hotel in Jakarta, die op 5 augustus 2003 aan elf mensen het leven kostte. Voor zijn aandeel in de aanslag op Bali, die in oktober 2002 meer dan 200 mensenlevens eiste, werd hij echter vrijgesproken, omdat de Indonesische antiterreurwet door een uitspraak van het hof niet meer op die aanslag van toepassing is.
   
 • Militante moslimleider Indonesië aangeklaagd
  Sp!ts, 25 augustus 2004
  De Indonesische justitie heeft de militante moslimleider Abu Bakar Bashir woensdag aangeklaagd wegens de dodelijke aanslag op een luxe hotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daardoor kwamen in augustus 2003 twaalf personen om. Onder hen was een Nederlandse bankier.
   
 • Tien jaar voor aanslag op Marriott-hotel Jakarta
  Telegraaf, 24 augustus 2004
  Een Indonesische rechtbank heeft dinsdag de moslimextremist Jhoni Hendrawan, alias Idris, tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het helpen voorbereiden van de bomaanslag op het J.W. Marriott-hotel in Jakarta, waarbij in augustus vorig jaar twaalf mensen om het leven kwamen.
   
 • Aanslagen Bali: strafvermindering
  NRC Handelsblad, 17 augustus 2004
  De Indonesische president Megawati Soekarnoputri heeft zes mannen die betrokken waren bij de bomaanslagen op Bali, waarbij in oktober 2002 meer dan 200 mensen werden gedood, twee maanden strafverlichting gegeven.
   


- venster sluiten -