Orang indo dan orang Maluku: warta berita

Orang indo dan orang Maluku: warta berita
Indo's & Molukkers: nieuwsberichten

22 juli 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Indisch festival is rond
  door Jeroen Pol, Stentor, 22 juli 2008
  De programmering voor het Indisch festival Tempo Doeloe is rond. Op vrijdag 15 augustus ademt de binnenstad de herinneringen aan het vroegere Nederlands Indië. Het festival viert zijn eerste lustrum. In 2004 stond Tempo Doeloe voor het eerst op de agenda. Het kenmerkt zich door de kleinschaligheid en sfeer. Bezoekers komen uit het hele land, om herinneringen op te halen.
   
 • Terug naar de jaren '50 in de Peellandstraat
  door Peter van Erp, Brabants Dagblad, 12 juli 2008
  De eerste kennismaking met Veghel, in 1953, was allesbehalve een prettige, weet mevrouw Goudman nog goed. "We werden bekogeld met rotte eieren en kregen in het begin politiebewaking." De autochtone inwoners van Veghel waren woedend dat een deel van de nieuwe huizen aan de Peellandstraat toegekend werden aan repatrianten uit 'Nederlands-Indië'. Wat volgde voor mevrouw Goudman was een keiharde leerschool huishoudkunde in de praktijk. "In Indonesië hadden we overal personeel voor. Ik had nog nooit met een wasbord gewerkt. Mijn handen waren binnen de kortste keren helemaal kapot. Ik wil best toegeven dat ik in dit huis ook menig traantje heb gelaten."
   
 • Fusie Nusantara mislukt
  Almere Vandaag, 11 juli 2008
  De fusie tussen de stichtingen Nusantara en Rumah Kita in Wageningen is van de baan. Nusantara is eigenaar van het woningbouwproject voor Indische en Molukse ouderen in de Stripheldenbuurt in Buiten. Een jaar geleden kondigden de instellingen aan samen te willen gaan, maar de raden van toezicht hebben besloten daar 'in goed onderling overleg' van af te zien. "De achterliggende reden is dat de fusie in essentie voor de twee organisaties niet dat zal gaan opleveren, wat beide organisaties echt nodig hebben", laten de topbestuurders van Nusantara en Rumah Kita in een verklaring weten.
   
 • Onmisbaar boek over ons koloniale verleden
  door Kester Freriks, NRC Next, 8 juli 2008
  Reggie Baay schrijft in De njai (Athen.-Polak&Van Gennep, €18,95) openhartig over het trieste lot van concubines in Nederlands-Indië, vindt Kester Freriks. 'De veelzijdige rol van de njai in de Indische samenleving krijgt in De njai. Het concubinaat in Nederlands-Indië een nieuwe, niet eerder beschreven dimensie. Baay is een kleinkind van een njai. Hij wijdde al eerder artikelen aan dit onderwerp, waarmee hij veel emoties losmaakte in de Indonesische wereld.'
   
 • Irene Hübners reis door culturen
  door Hans Peeters, Gelderlander, 5 juli 2008
  Als meisje van zes stapte Irene Hübner in 1960 met haar ouders in Djakarta op de laatste boot naar het verre Holland. Verscheurd door een onafhankelijkheidsoorlog was Indonesië geen veilige plek meer. Die zeereis van weken heeft haar leven bepaald. In november volgt de inmiddels 53-jarige Nijmeegse antropologe de huidige directeur van het Afrika Museum in Berg en Dal op. Ineke Eisenburger geeft na 41 verdienstelijke jaren het roer over aan haar collega.
   
 • Nieuwe kerk voor Molukse Krimpenaren
  Reformatorisch Dagblad, 4 juli 2008
  De bouw van een nieuwe kerk voor de Molukkers in Krimpen aan den IJssel zorgt voor gemengde gevoelens bij de achterban. Een aantal bewoners keert zich tegen de sloop van acht woningen die de nieuwbouw van de kerk mogelijk moet maken.
   
 • 'Vergeten geschiedenis wil ik doorgeven' : bij Patrick Wouters zijn puzzelstukjes langzaam op hun plek gevallen [PDF]
  door Carla van der Wal, AD Groene Hart, 3 juli 2008
  Vergeten foto's van de rommelmarkt en verhalen die een luisterend oor ontberen: op de website Indischalbum.nl van Patrick Wouters vinden ze een plaats. Als ze te maken hebben met Nederlands-Indië, tenminste. Indië heeft altijd een rol gespeeld in het leven van Wouters, terwijl hij zelf in het oerhollandse dorpje Hazerwoude-Rijndijk in het Groene Hart woont. Zijn Indische familie, die maar mondjesmaat vertelde over hun thuisland, maakte hem nieuwsgierig.
   
 • Wanda [de Fretes] in Yokohama en LA
  door Casper Postmaa, AD Haagsche Courant, 3 juli 2008
  Wij waren nieuwkomers, jongens in de eerste klas van het Thorbecke Lyceum aan de Haagse 3de Van der Boschstraat. Zìj was een delicaat Indisch meisje uit de hoogste klas van het gymnasium. Een zekere Ton liep altijd naast haar. [...] Zingen doet ze niet meer. Alles wat herinnert aan haar tijd als indorock-meisje heeft ze opgeslagen in een grote kast. Singles, interviews, foto's, bandjes van radio-uitzendingen. Alleen de 78-toerenplaten uit Indonesië is ze kwijt. Daar begon het. In de Garden Hall in Jakarta zette George de Fretes zijn dochter van vier op een stoel en zij zong voor de volle zaal Pretty baby. [...]
   
 • Pasar Malam Asia: tropische sfeer en cultuur
  Eindhovens Dagblad, 1 juli 2008
  Al jaren zet de 64-jarige Selamat Ali zich in voor het behoud van het Indonesisch cultureel erfgoed in Nederland. Hij kreeg er onlangs zelfs een Koninklijke onderscheiding voor: lid in de orde van Oranje Nassau. Het valt hem wel steeds zwaarder om de organisatie rond te krijgen, zijn vrouw heeft daarom veel taken van hem overgenomen. Zo ook voor de Eindhovense Pasar Malam Asia.
   
 • Derde generatie Indische Nederlanders wil niet zwijgen : Indisch 3.0
  door Marcel Decraene, RNW Wereldomroep, 27 juni 2008
  Ze hebben weinig met krontjong-muziek, tempo doeloe of Tante Lien. Indische Nederlanders van de derde generatie geven op moderne manier uiting aan hun cultuur. Via Hyves communiceren ze volop over het 'Indo-zijn'. En sommigen laten zelfs een tatoeage zetten die verwijst naar hun Indische achtergrond.
  Beluister ook de reportage van Marcel Decraene over Indisch 3.0 (6'17")
   
 • Geloof, traditie en cultuur als de levenslijnen
  door Dorina Sedoeboen, Stentor, 27 juni 2008
  Hij is buschauffeur en zit vaak op dienstlijn 96. Deze bus komt ook langs de Molukse wijk in Vaassen waar hij zelf woont. Contact met de mensen vindt hij erg belangrijk en in zijn werk krijgt hij daar alle gelegenheid toe. Charles W. Latuputty geboren in 1961 in Vaassen, is de jongste zoon uit een gezin van acht kinderen. Zijn ouders, Om Mingus en Tanta Wil Latuputty, hebben geloof, cultuur en traditie altijd een centrale rol laten spelen in de opvoeding van hun kinderen.
   
 • Assenaar nieuw statenlid voor de Provincie Drenthe
  Drenthe Journaal, 25 juni 2008
  Provinciale Staten hebben vanmorgen tijdens de Provinciale Statenvergadering Ruud Fokkens (61 jaar) geïnstalleerd als nieuw statenlid. Ruud Fokkens volgt Heily Stoel op als statenlid voor de PvdA. [...] Als geboren Indisch Nederlander weet hij als geen ander hoe het is om een nieuwe Nederlander te zijn. Hij wil zich dan ook inzetten om juist voor deze Nederlanders de provinciale politiek zichtbaar, begrijpelijk en bereikbaar te maken. [...]
   
 • Jet Bussemaker : een betrokken zondagskind
  door Gijs Herderschêe, Volkskrant, 24 juni 2008
  De staatssecretaris van VWS heeft een afwisselende baan. Het ene moment debatteert ze over embryoselectie, het volgende staat ze juichend op het EK. [...] Vader Bussemaker bracht zijn kinderjaren in Jappenkampen in Indië door. Grootvader sneuvelde toen zijn marineschip door een Japanse mijn naar de kelder ging. Jets vader dankt zijn bevrijding in 1945 aan de overgave van Japan na de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima. [...]
   
 • Online op zoek naar Javaanse Surinamers : nieuwe database met migrantenorganisaties
  door Marcel Decraene, RNW Wereldomroep, 20 juni 2008
  Op een nieuwe databank op internet zijn bijna 2600 migrantenorganisaties te vinden die na 1945 zijn opgericht in Nederland. Het gaat om migranten uit de voormalige Nederlandse koloniën: de Nederlandse Antillen, Suriname, Indonesië en Nieuw-Guinea. Bijna de helft van de organisaties is Surinaams. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam heeft de databank ontwikkeld (IISG).
  Zie ook: Marcel Decraene in gesprek met Marga Alferink (MP3, 4:49 min.)
   
 • Ex-gegijzelde op de bres voor de Molukse zaak
  door Marcel van Lieshout, Volkskrant, 12 juni 2008
  George Flapper (60) zat 31 jaar geleden in de door Molukkers gekaapte trein in De Punt (Drenthe). De drie weken durende kaping eiste de levens van zes kapers en twee gegijzelden. Sindsdien is Flapper 'gegrepen' door de Molukse zaak, het ideaal van een vrije Molukse staat (RMS) binnen wat nu Indonesië heet. Flapper, woensdag aanwezig bij de jaarlijkse Molukse herdenking van de kaping, ijvert voor een Nederlands protest tegen de Indonesische regering.
   
 • Ferry Portier 1916-2008
  door Minka Nijhuis, Trouw, 11 juni 2008
  Hij ontvluchtte de Japanse dwangarbeid aan de Burmaspoorlijn en kwam bij de Karen terecht. De band tussen Ferry Portier en hen bleef. Ferry Portier was een man met een missie. Ooit, als de Karen vrij zijn, had hij zich voorgenomen, zou hij terug gaan naar deze etnische minderheid uit Burma. Ernst Portier werkte bij de HVA, de Handelsvereniging Amsterdam, in Nederlands-Indië een belangrijke werkgever, toen de Japanners binnenvielen. Hij kwam in een dwangarbeiderskamp in Burma terecht aan de Burma-spoorlijn en ontvluchtte.
   
 • Molukse treinkapers De Punt herdacht
  Telegraaf, 11 juni 2008
  Molukse treinkapers De Punt herdacht
  Reformatorisch Dagblad, 11 juni 2008
  Ongeveer 250 Molukkers hebben woensdagmiddag op de begraafplaats in Assen zes treinkapers herdacht die in 1977 om het leven kwamen bij De Punt. Nederlandse mariniers maakten in de vroege ochtend van 11 juni een einde aan de treinkaping die bijna drie weken geduurd had. Zes van de negen Molukse kapers overleefden de bevrijdingsactie niet.
   
 • Doden treinkaping De Punt herdacht
  Drenthe Journaal, 9 juni 2008
  Op woensdag 11 juni 2008 wordt herdacht dat 31 jaar geleden bij de beëindiging van de treinkaping bij de Punt zes Molukse actievoerders hun leven hebben verloren. 's Middags vindt bij het monument van de zes actievoerders op begraafplaats de Boskamp te Assen een korte herdenkingsplechtigheid plaats. Na een toespraak van de RMS-regering in ballingschap worden er kransen gelegd en na één minuut stilte wordt het Molukse volkslied gespeeld.
   
 • 'Hoe hebben zij dat kunnen doen'
  Gooi en Eemlander, 9 juni 2008
  Vorige week zaterdag is in verzorgshuis Patria tijdens de jaarlijkse pasar een herdenkingssteen van veertig centimeter hoog gestolen. De bewoners zijn ontdaan. [...] "De steen is een geschenk van een van onze personeelsleden, die hem heeft meegenomen uit Indonesië. Al onze bewoners komen uit het voormalig Nederlands-Indië, en daarom heeft hij een heel bijzondere betekenis."
   
 • Verleden herleeft in Molukse muziektheatervoorstelling
  Ede Stad, 9 juni 2008
  De geschiedenis van Itja, een Molukse Edenaar, staat centraal in de theatervoorstelling Sampai Berjumpa lagi die zondag 15 juni in het stichtingsgebouw van Ina Ama, aan de v.d. Duyn v. Maasdamstraat 1 in Lunteren, te zien is. Het spannende levensverhaal wordt beeldend verteld door René Akihary. Zijn dochter Eleonora zingt daarbij prachtige liedjes. Samen vormen zij het duo MataHary.
   
 • 'Popstar' finaliste ontmoet jeugd zondagsschool bij Molukse pasar
  door Dorina Sedoeboen, Stentor, 6 juni 2008
  De 12-jarige Molukse artieste Sherilyn komt komende zondag naar de Pasar Injil MAGIM (zondagsschool van de Molukse Evangelische Kerk) in Vaassen. Sherilyn verloor van finalist Maaike in het televisieprogramma So you wannabe a popstar. "De zondagsschoolkinderen kunnen haast niet wachten om hun idool in levende lijve te ontmoeten", vertelt Joyce Maspaitella, een van de MAGIM zondagsschoolleidsters.
   
 • Ontzetting om andere naam Pasar Malam : 'begrip voor hele generatie'
  Telegraaf, 3 juni 2008
  Indische Nederlanders zijn verbijsterd dat de organisatie van de 'wereldberoemde' Pasar Malam Besar volgend jaar onder een andere naam verder wil. De organisatie van de Pasar wil het evenement vanaf volgend jaar Tong Tong Fair noemen omdat 'Pasar Malam' de lading niet meer zou dekken. "Waarom moet de naam na vijftig jaar plotseling veranderd worden", vraagt Hanneke Bosveld zich verwonderd af.
   
 • De verzwegen bijslaap : klein verslag
  door Wim Boevink, Trouw, 3 juni 2008
  Is nu zelfs het zoete terugverlangen voorgoed voorbij? De Pasar Malam Besar in Den Haag is niet meer. Na vijftig jaar gaat de 'nostalgische Indische markt' (aldus Van Dale) verder onder de naam Tong Tong Fair. Maar, bezweert de organisatie, die verandering betreft alleen de naam. Ze wil volgend jaar met de nieuwe naam duidelijk maken dat het om een Indisch cultureel festival gaat, met lezingen, tentoonstellingen, workshops, zang, dans, muziek en theater, dat het meer is dan het cliché van een door petroleumlampen verlichte avondmarkt met kramen en nasitentjes.
   
 • Pasar breekt alle records
  door Jan-Hendrik Bakker, AD Haagsche Courant, 2 juni 2008
  De Pasar Malam Besar heeft dit jaar een record aantal bezoekers ontvangen. Er kwamen 133.000 belangstellenden op het Indische festival af; in 2006, het vorige recordjaar, waren dat er 128.000. De Pasar vierde dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Stichting Tong Tong, de Indische organisatie die de Pasar jaarlijks organiseert, is gisteravond door wethouder Rabin Baldewsingh beloond voor haar werk met de Stadspenning. De wethouder noemde het festival 'een Euraziatisch evenement met grote nationale en internationale uitstraling en van grote betekenis'.
   
 • Recordaantal bezoekers voor Pasar Malam Besar
  Trouw, 1 juni 2008
  Recordaantal bezoekers voor Pasar Malam Besar
  Algemeen Dagblad, 1 juni 2008
  Maar liefst 133.000 mensen kwamen dit jaar naar de 50e editie van de Pasar Malam Besar op het Malieveld in Den Haag. De Stichting Tong Tong, die het festival organiseert, sprak zondag over een "recordaantal bezoekers". Vorig jaar kwamen 125.000 mensen op het twaalf dagen durende evenement af. Vooral het theaterprogramma trok dit jaar veel belangstelling. Hoogtepunten waren onder meer de expositie 'De Njai; Portret van een vergeten oermoeder', over de voormoeder van Indische Nederlanders.
   
 • Lintje voor Huisses gebabbel
  AD Rotterdams Dagblad, 1 juni 2008
  Zijn eerste zinnen klonken knullig door de megafoon bij de Molukse treinkaping in Wijster. Tactiek, zegt Gideon Huisse uit Krimpen aan de Lek ruim dertig jaar later. De enige manier om een telefoon aan boord te krijgen van de gekaapte trein. 'Jongens! Het contact! gaat! zo! erg! moeilijk!' Het was de openingszin van Gideon Huisse bij de onderhandelingen met de Zuid Molukse treinkapers in 1975 in Wijster. Lachwekkend? Vast wel, maar er zat opzet achter zegt Huisse.
   
 • 'Wijster' als eerbetoon aan pleegvader
  door Nathalie Huigsloot, Volkskrant, 28 mei 2008
  2 december 1975, 10.07 uur. De stoptrein Groningen-Zwolle wordt bij het dorp Wijster door zeven Molukse jongeren gekaapt. De machinist en twee passagiers worden doodgeschoten. Nicolette Steggerda (48) is dan 16. In de trein zit haar pleegvader, Ger Vaders. Donderdag wordt de telefilm Wijster uitgezonden, waarvoor zij het scenario schreef.
   
 • Pasar Malam Besar 2008
  door Ashley Ninaber, Evenementnieuws, 28 mei 2008
  Van 21 mei tot 1 juni vindt de Pasar Malam Besar plaats op het Malieveld in Den Haag. Evenementnieuws was erbij en heeft gisteravond, 27 mei, de Pasar Malam Besar bezocht. Het is alweer de 50e editie van het modern Indisch festival waar ontmoeting, eten en genot van een podiumprogramma centraal staan.
   
 • Taboe over 'njai' geslecht [video]
  NOS Journaal, 24 mei 2008
  Veel Europese mannen reisden zonder vrouw naar Indië en kozen daar voor het concubinaat. Ze woonden dus samen met een inlandse vrouw, een njai. Die werd na verloop van jaren verstoten of gehuwd. Voor het eerst wordt de geschiedenis van de njai verteld in een tentoonstelling op de Pasar Malam in Den Haag. En daarmee wordt een taboe geslecht.
   
 • Gijzeling school Bovensmilde jaarlijks herdacht
  Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2008
  Gijzeling school Bovensmilde jaarlijks herdacht
  Dagblad van het Noorden, 23 mei 2008
  De oud-leerlingen van de lagere school in Bovensmilde die in 1977 bezet werd door een groep Molukkers, blijven de gijzelingsactie jaarlijks herdenken. Dat heeft de voorzitter van Stichting De School van Bovensmilde, Laura Gerards, vrijdag gezegd.
   
 • Rumah Saya krijgt afdeling dementie
  door Bert Felix, Stentor, 23 mei 2008
  Het verzorgingshuis Rumah Saya voor Indische Nederlanders in Ugchelen gaat uitbreiden. Achter het huidige gebouw komt een nieuw gebouw voor 24 bewoners met een psycho-geriatrische stoornis. Het gaat om vier kleinschalige woongroepen van zes bewoners. De nieuwbouw wordt met een gang met het huidige gebouw van Rumah Saya verbonden.
   
 • Niet meer gordel van smaragd, maar Euraziatisch festival
  door Ton Maas, Volkskrant, 23 mei 2008
  Ter gelegenheid van de 50ste Pasar Malam Besar blikken de programmeurs van het Tong Tong Festival zowel terug als vooruit. Er worden al sinds 1959 culturele activiteiten georganiseerd als onderdeel van de Indische jaarmarkt op het Haagse Malieveld, maar pas sinds twee jaar gebeurt dat onder een eigen naam. Het aantal podia op het terrein is geleidelijk uitgegroeid van twee naar vijf en het aantal evenementen (zoals concerten, workshops, interviews en debatten) bedraagt inmiddels ruim vijfhonderd, verspreid over twaalf dagen.
   
 • Jubilarissen op de Pasar Malam [video]
  Radio TV West, 22 mei 2008
  De Pasar Malam Besar in Den Haag viert feest, want de Indonesische jaarmarkt bestaat 50 jaar. Ook eettentje Bami Kwa viert haar gouden jubileum. Vanaf de allereerste editie stond Bami Kwa al op de Pasar Malam. Richard Leidemeijer is eigenaar van Bami Kwa. Door het jaar heen verzorgt Bami Kwa alleen catering voor feesten, maar op de Pasar Malam ontvangen ze ieder jaar gasten aan tafel.
   
 • Pasar Malam in 2009 'Tong Tong Fair'
  Door Nico Heemelaar, AD Haagsche Courant, 21 mei 2008
  Met vijf gongslagen heeft koningin Beatrix gisteravond de 50ste Pasar Malam Besar geopend. Het is de laatste keer dat het Indisch evenement onder deze naam wordt gehouden. Vanaf volgend jaar verandert de naam in Tong Tong Fair. Volgens Ellen Derksen, directeur van de Pasar Malam Besar dekt de oude naam niet langer de lading van het evenement.
   
 • Pasar Malam Besar krijgt nieuwe naam
  NOS Journaal, 21 mei 2008
  De Pasar Malam Besar, het jaarlijkse festival voor Indische Nederlanders op het Haagse Malieveld, beleeft dit jaar zijn vijftigste editie. Organisator Stichting Tong Tong greep die gelegenheid aan de naam van het festival vanaf volgend jaar te veranderen in Tong Tong Fair. Deze naam past volgens de stichting beter bij het Euraziatische culturele festival. Aan de huidige naam kleeft het imago van een bazar of een Indisch eetfestijn en dat doet het festival volgens de stichting tekort.
   
 • Koningin opent Pasar Malam met slag op boomstam
  Telegraaf, 21 mei 2008
  Koningin opent Pasar Malam met slag op boomstam
  Reformatorisch Dagblad, 21 mei 2008
  Koningin Beatrix heeft woensdag met een slag op een grote tongtong, de vijftigste editie van de Pasar Malam Besar in Den Haag geopend. Een tongtong is een hangende, uitgeholde boomstam, die een doffe klank voortbrengt als er op wordt geslagen. Het festival op het Haagse Malieveld wordt georganiseerd door Stichting Tong Tong, die Indische cultuur stimuleert en kennis van Indische (cultuur-)geschiedenis bevordert. Het evenement duurt tot en met 1 juni.
   
 • Beatrix opent Pasar Malam
  NOS Jeugdjournaal, 21 mei 2008
  Spekkoek eten, Oosterse stoffen kopen en traditionele dansen bekijken: het kan vandaag allemaal op de Pasar Malam Besar, een grote Indonesische avondmarkt in Den Haag. Tientallen tenten zijn opgezet in het centrum van de stad. Het is een bijzonder jaar, want de Pasar Malam viert zijn vijftigste verjaardag in Nederland. Koningin Beatrix heeft ook wel zin in een lekker Indisch hapje, want vandaag opent zij het evenement.
   
 • Indisch erfgoed gaat verloren [video]
  Eén Vandaag, 21 mei 2008
  Zet uw oude rotanmeubelen, schilderijen met vulkanen van Java en uw wajangpoppen niet bij het grofvuil, want volgens Stichting Indisch Erfgoed Den Haag horen deze spullen in een museum. De stichting wil inventariseren hoeveel typisch Indische spullen er nog over zijn.
   
 • Pasar Malam 2008 staat voor de deur [video]
  door Maurice Laparlière, RNW Wereldomroep, 20 mei 2008
  U kunt er weer terecht voor kruidige Kreteksigaretten, indrukwekkende verhalen over bijvoorbeeld de Njai-concubines, Tante Lien en authentieke nasi en sateh. Maar de organisatie van de jubilerende Pasar Malam Besar in Den Haag wil juist af van het hapjes en drankjes imago.
   
 • Tentoonstelling haalt Indische 'oermoeder' uit vergetelheid
  Wereldjournalisten, 20 mei 2008
  De jaarlijkse Pasar Malam Besar in Den Haag opent woensdag voor de 50e keer haar deuren. Tijdens dit van oorsprong Indische evenement doorbreekt Reggie Baay een taboe met zijn boek en tentoonstelling 'De njai'. De njai, de inheemse vrouw of concubine van de Europese man in voormalig Nederlands-Indië, stond aan de wieg van de grootste minderheidsgroep in Nederland, de Indische Nederlanders. Er is maar weinig bekend over deze 'oermoeders' van de Indische Nederlanders.
   
 • Nieuwe naam voor jubilerend Pasar Malam
  AD Haagsche Courant, 19 mei 2008
  De Pasar Malam Besar grijpt zijn vijftigste verjaardag aan om zijn naam te veranderen. "Niemand is het tot nu toe opgevallen, maar het gaat echt gebeuren," zegt een woordvoerder van de organisatie. Hoe de naam zal worden is nog een goed bewaard geheim dat pas morgen tijdens de opening van Pasar onthuld zal worden.
   
 • Pascal Amukwamam in Nistelrode nu 'Ridder'
  Brabants Dagblad, 17 mei 2008
  Ridder in de Orde van Oranje Nassau is de eretitel waarmee Pascal Amukwamam in Nistelrode voortaan door het leven gaat. De koninklijke onderscheiding en bijbehorende versierselen werden hem gisteren opgespeld door burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Bernheze, in de bibliotheek van Nistelrode. De plechtigheid had plaats tijdens een andere. Namelijk de presentatie van het boek '50 jaar Molukse gemeenschap Nistelrode in woord en beeld'. Amukwamam heeft dat omvangrijke boek geschreven en samengesteld.
   
 • Om Mingus: nooit je herkomst vergeten
  door Dorina Sedoeboen, Stentor, 16 mei 2008
  Hij doet nog steeds mee aan de activiteiten voor Molukse ouderen in wijkgebouw Balai Pusat. En aan de buitenkant is niets te merken van het bewogen leven van Domingus A. Latuputty, ofwel Om Mingus, zoals hij in de Molukse gemeenschap wordt genoemd. Als soldaat 1e klasse kwam hij in 1951 met zijn vrouw Wilhelmina Haurissa - wijlen Tanta Wil - twee jonge kinderen, en een derde op komst met het passagiersschip Atlantis naar Nederland.
   
 • 'Indische Nederlanders zijn niet multicultureel genoeg'
  Wereldjournalisten, 14 mei 2008
  Elke week stemmen Indische Nederlanders wereldwijd af op Van Oost Naar De Oost (VONDO), een radioprogramma bij de regionale omroep in de Achterhoek waar Indische mensen al tien jaar hun verhaal kunnen vertellen. Programmamaakster Chérie Kelderman wil meer en richtte Indo TV op, maar moest wel water bij de wijn doen, vertelt zij aan Wereldjournalisten.
   
 • De treinkaping voorbij
  door Jan-Hendrik Bakker, Algemeen Dagblad, 8 mei 2008
  Als een eeuwig brandmerk hangen boven de Molukkers de gewelddadige acties van jongeren, culminerend in de treinkaping van mei 1977 die zo dramatisch zou aflopen. De Haagse schrijfster en beeldend kunstenaar Yvon Muskita praat er met zichtbare tegenzin over. Ze is weliswaar Molukse, maar ze wil haar werk niet teruggebracht zien tot die ene traumatische gebeurtenis. In Snijden & stikken laat ze een Molukse kleermaker aan het woord, en die heeft het uitdrukkelijk niet over de treinkaping.
   
 • Zeistenaren in Indische speelfilm
  De Nieuwsbode ed. Zeist, 7 mei 2008
  De laatste puntjes worden nu op de i gezet en na de zomer zal de film 'Ver van familie' in de bioscoop uitkomen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Marion Bloem, maar volgt niet helemaal het geschreven verhaal. Ook de Zeisterse Yola Geldtmeijer en Patrick Drabe spelen mee. In de film spelen tal van bekende Nederlanders mee, zowel van Indische als van Nederlandse afkomst. Riem de Wolf, Nada de Nie, Martin Schwab, bekend van Baantjer, maar ook Annek Grönloh, die overtuigend de oude grootmoeder neerzet. Ook Katja Schuurman speelt een rol.
   
 • Veteraan brengt vredesvuur naar Markt
  door Ruud F. Witte, AD Groene Hart, 6 mei 2008
  82 Is zijn leeftijd, maar Gouwenaar Karel Lieder voegt er direct aan toe: "Maar ik sport nog elke week hoor!" Hij wil maar gezegd hebben dat een veteraan van 82 niet uitgeblust hoeft te zijn. Die indruk wekt hij sowieso niet. De Goudse infanterist vertelt in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië te hebben gediend.
   
 • Geheim van lang huwelijk? Gewoon van elkaar blijven houden
  Eindhovens Dagblad, 3 mei 2008
  Als kleine kinderen waren Klaas Breukers en Co Fukur speelkameraadjes in hun geboorteplaats Bangil in het toenmalige Nederlands-Indië. Hun vaders waren collega's bij de spoorwegen, hun moeders vriendinnen. Achttien jaar later kwamen ze elkaar weer tegen in Den Haag waar ze ondertussen woonden.
   
 • Vrijheid spreekt niet vanzelf
  Provinciale Zeeuwse Courant, 2 mei 2008
  Het is vandaag de Dag van de Persvrijheid. Als adjunct-directeur van Free Voice houdt de in Middelburg opgegroeide Kenneth van Toll zich dagelijks met dit thema bezig. [...] Haar vader was twaalf toen hij naar Nederland kwam, haar moeder acht. Hün ouders stonden na de oorlog voor de keuze of ze Indonesisch wilden worden, of als Nederlander wilden uitwijken naar een moederland dat ze alleen uit boeken kenden. Dat laatste gebeurde. [...]
   
 • De grootste crimineel van Nederland
  door Menno van Dongen, Volkskrant, 28 april 2008
  Nu is hij nog niet zo bekend, maar dat gaat snel veranderen. Jesse R. (39) is de grootste crimineel van Nederland, stelt zijn vroegere vriend, kroongetuige Peter la S. Vandaag staat R. voor het eerst voor de rechter, in een procedurele zitting. Dit najaar moet hij zich verantwoorden voor ten minste zes moorden. [...] Van huis uit was Jesse, geboren als Jason Franklin R. (1968), bekend met misdaad. Zijn vader, de Indische Nederlander Chester Gregory ('Greg') R., is een beruchte drugshandelaar die vaak is veroordeeld en grofweg twintig jaar heeft vastgezeten.
   
 • Tranen om de 'lintjes uit liefde'
  door Linda van Gorkum, Brabants Dagblad, 26 april 2008
  Eigenlijk is het wel zo mooi om even niet op twee kersverse Leden in de Orde van Oranje Nassau te letten. Zodat je ziet wat het uitreiken van zo'n lintje doet met bekenden. Zelfs met personen die de koninklijk geëerden nauwelijks kennen, maar gewoon aan het werk zijn, om maar wat te noemen. Van de 150 man die Eugène van Abkoude (75) en zijn echtgenote Lis (69) onthaalden in het Bossche zorgcentrum De Grevelingen, hield zeker de helft het niet droog toen het echtpaar de rode loper opliep.
   
 • Fina Lydia van Dijken 100 jaar
  Steenwijker Courant, 26 april 2008
  Fina Lydia van Dijken bereikte gisteren de bijzondere leeftijd van 100 jaar. Op 25 april 1908 werd ze geboren in Gombong op Java in het toenmalige Nederlands Oost-Indië. Fina (roepnaam Fenny) woont vandaag de dag op Zonnekamp in Steenwijk.
   
 • Mensenrechten Molukkers opzettelijk geschonden
  door Panah Waaier, RTV Drenthe, 25 april 2008
  De Nederlandse regering heeft tussen 1975 en 2002 opzettelijk de mensenrechten van zuid Molukkers geschonden. Dat zou blijken uit een afstudeeronderzoek van de heer Sopacua aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de onderzoeker heeft Nederland in samenwerking met Indonesië geprobeerd met psychologische communicatietechnieken de Molukse gemeenschap anti RMS en pro Indonesisch te laten worden.
   
 • Molukse jongeren opgepakt in Assen
  Volkskrant, 25 april 2008
  Ongeveer 25 Molukse jongeren zijn vrijdag in het centrum van Assen aangehouden omdat ze vernielingen aanrichtten en omstanders mishandelden. Dit meldde de politie Drenthe vrijdag. De jongeren verstoorden eerder vrijdag de herdenking van de Molukse onafhankelijkheidsviering in een evenementenhal in de Drentse hoofdstad. Ze riepen leuzen en toonden spandoeken. Ze werden door de ordedienst hardhandig de zaal uitgezet.
   
 • Ruim twintig Molukkers opgepakt bij herdenking
  De Pers, 25 april 2008
  In Assen zijn vrijdagmiddag 25 vermoedelijk Molukse jongeren opgepakt voor vernielingen en openlijke geweldpleging. Ze richtten vernielingen aan in het centrum en schopten en sloegen 'argeloze voorbijgangers', zegt een woordvoerder van de politie. In de Drentse stad werd herdacht dat precies 58 jaar geleden de Republiek der Zuid-Molukken werd uitgeroepen. De viering zelf verliep zonder problemen.
   
 • Ruim twintig Molukkers opgepakt bij herdenking
  Nieuws.nl, 25 april 2008
  Ruim twintig Molukkers zijn vrijdagmiddag in het centrum van Assen opgepakt voor vernielingen en openlijke geweldpleging. Dat zegt een woordvoerder van de politie. In de Drentse stad werd herdacht dat precies 58 jaar geleden de Republiek der Zuid-Molukken werd uitgeroepen. Tegen de jongeren wordt proces-verbaal opgemaakt.
   
 • Herdenking oprichting Vrije Republiek der Zuid-Molukken : 25 april 1950 en de verbroken belofte van Nederland
  VPRO /Geschiedenis, 25 april 2008
  Vandaag wordt in Assen herdacht dat 58 jaar geleden de Vrije Republiek der Zuid-Molukken werd uitgeroepen. Verwacht wordt dat er honderden Molukkers naar de Drentse hoofdstad komen. Er wordt een feestelijke tocht gehouden, een kerkdienst en er zijn toespraken van onder meer president Tutuhatunewa van de Molukse regering-in-ballingschap.
   
 • Eigen republiek blijft ijdele droom
  door Tonny van der Mee, Algemeen Dagblad, 24 april 2008
  Er was een moment dat John Wattilete (53) zich afvroeg wat hij deed in de Haagse Houtrusthallen. "Het leek wel een Pasar Malam. Mensen kwamen vooral voor de standjes. Ze luisterden nauwelijks naar de toespraken, maar vonden het leuk om met bekenden te kletsen. Het was soms een kippenhok. Daar wilden we van af, want 25 april is niet alleen een feest van ontmoeting, lekker eten en muziek." Tegenwoordig zijn ontspanning en politiek strikt gescheiden op de jaarlijkse herdenkingsdag. Vandaag viert de Molukse gemeenschap dat precies 58 jaar geleden de christelijke elite op Ambon de Republik Maluku Selatan (RMS) proclameerde. Sindsdien drukt Indonesië het Molukse onafhankelijkheidsstreven de kop in.
   
 • Noodgedwongen verhuizing RMS
  door Tonny van der Mee, Algemeen Dagblad, 24 april 2008
  De RMS-regering in Nederland is noodgedwongen uitgeweken naar Assen voor de herdenking van de Molukse onafhankelijkheidsproclamatie. De congrescentra in het midden en westen zijn te duur of weigeren medewerking na incidenten.
   
 • 'Niet alle Molukkers steunen het RMS-ideaal'
  Algemeen Dagblad, 24 april 2008
  Het RMS-ideaal is niet meer heilig, zegt Wim Manuhutu, directeur van het Museum Maluku. "De vanzelfsprekendheid is eraf. In de Molukse gemeenschap leven verschillende politieke opvattingen. Lang niet alle Molukkers zijn aanhanger van de RMS. De grote uitdaging is om weer een sterke organisatorische basis te hebben met een duidelijke koers."
   
 • 't Gezelligste woonoord van het land was Nistelrode'
  door Wouter ter Haar, Brabants Dagblad, 22 april 2008
  De mooiste herinneringen van zijn leven, bewaart Januarius -'zeg maar Jan' - Kawarnidi aan zijn jonge jeugd in het woonoord Donzel in Nistelrode. Nog steeds verlangt hij diep in zijn hart terug naar de vrijheid op het kamp. "Het leek soms wel of er geen regels waren in het kamp. Wij konden als jonge kinderen van alles doen. Een geweldige jeugd. We waren altijd aan het voetballen, gingen de bossen in, zwommen in de vennen. Het was een schitterend. Later in de Molukse wijk was het allemaal een beetje huisje, tuintje, beestje. Toen moesten we heel wat van onze vrijheid inleveren." Jan Kawarnidi (62) kwam in 1958 op het Nistelrodese kamp te wonen. Hij voelde zich er meteen thuis. "Het was net een beetje een kampong zoals we in Indonesië gewend waren."
   
 • 'BVD kon kaping bij De Punt voorkomen'
  NRC Handelsblad, 22 april 2008
  Gebrekkige samenwerking tussen veiligheids- en opsporingsdiensten had in 1977 tot gevolg dat Molukse jongeren bij het Drentse De Punt ongehinderd een trein konden kapen en drie weken lang 21 passagiers gijzelden. De namen van enkele kapers waren toen al enige tijd bekend bij de instanties. Dat schrijven de historici Beatrice de Graaf en Maarten van Riel in het Historisch Nieuwsblad.
   
 • 'Veiligheidsdiensten wisten van Molukse treinkapers'
  Reformatorisch Dagblad, 21 april 2008
  De Molukse terroristen die op 23 mei 1977 een trein kaapten bij het Drentse dorp De Punt werden al enige tijd in de gaten gehouden door infiltranten van de Nederlandse veiligheidsdiensten. Dat schrijven twee geschiedkundigen in het Historisch Nieuwsblad, op basis van nieuw eigen onderzoek.
   
 • 'Stemmen is een democratisch recht'
  door Saskia van Heijster, Gelderlander, 19 april 2008
  "Heb jij je staatsburgerschap moeten aanvragen dan?" Edenaar René Akihary (56) snapt niet waarom hij als geboren Nederlander het staatsburgerschap niet gewoon krijgt. De Molukse Nederlander heeft sinds een aantal jaren een Nederlands paspoort, maar stemmen mag hij niet want in de ogen van de overheid is hij geen staatsburger. Dat kan hij wel aanvragen, maar dat vertikt hij. "Ik ben hier geboren, ik bén Nederlander."
   
 • Lekker eten als bindmiddel buurt
  door Petra Huijser, BN/De Stem, 19 april 2008
  Huize Raffy bestaat sinds 1956 en richtte zich vanaf het begin op mensen uit het toenmalige Nederlandse Indië. De eerste vestiging met dertig bewoners was in de Boschstraat. In 1986 kreeg het als eerste zorginstelling in Nederland officieel erkenning als bejaardenhuis voor Molukse ouderen, naast al bestaande erkenning voor Indische ouderen.
   
 • 86-Jarige driemaal de dupe
  De Nieuwsbode ed. Zeist, 16 april 2008
  Voor de derde keer is er ingebroken bij de Zeister Pentjak Silat beoefenaar Paatje Pfefferkorn (86). Hij woont in een hoekhuis op de Roerdomplaan. Hij kwam vorige week woensdag thuis van een paar optredens tijdens een Pasar Malam en zag een enorme ravage in zijn woning. "Alles was ondersteboven gehaald, papieren verscheurd. Ik vermoed dat meerdere personen geweten moeten hebben dat ik een paar dagen weg ben. Ze konden geen geld vinden en hebben toen letterlijk alles ondersteboven gehaald."
   
 • In die ene seconde zie je je moeder die je nooit zag
  door Yang Yang Chiu, Stentor, 12 april 2008
  Met niet veel meer dan het vermoeden dat er Indisch bloed door zijn aderen stroomt, stapte Franklin Tuinebreijer dik twee jaar geleden bij Fiom Breda binnen. "Ik woonde destijds in Sliedrecht," verklaart de 41-jarige Tuinebreijer met onvervalst Haagse tongval. "Mijn hele leven lang wist ik al dat ik geadopteerd was, maar meer eigenlijk ook niet." [...] "Ik weet wel dat mijn eerste gedachte was 'dat is echt een Indische vrouw'. Zij reageerde heel ingetogen, dus ik twijfelde tussen een hand geven of haar vastpakken," haalt hij in herinnering. [...]
   
 • Koningin Beatrix opent 50e Pasar Malam Besar te Den Haag
  Persbericht Pasar Malam Besar, 2 april 2008
  Hare Majesteit de Koningin verricht woensdagavond 21 mei om 18.00 uur op het Malieveld in Den Haag de officiële opening van de 50ste Pasar Malam Besar. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Tong Tong, die het stimuleren van de Indische cultuur en het bevorderen van de kennis over Indische (cultuur-)geschiedenis tot doel heeft. In 2007 is de Grand Prix van Stichting Nationale Evenementenprijzen toegekend aan de Pasar Malam Besar. De 50e Pasar Malam Besar wordt van 21 mei tot en met 1 juni 2008 georganiseerd.
   
 • Molukkers vieren jaar lang feest
  door Jan Stenvert, Stentor, 22 maart 2008
  Een boek, een openluchtmuziekfestival, een Molukse dorpsavond, een nostalgisch muziekfestival en een verwendag. Het is een greep uit het programma waarmee de Molukse gemeenschap haar 50-jarige aanwezigheid in Vaassen gaat herdenken en vieren. Zo'n veertig mensen zijn nog over van de groep voormalige KNIL-soldaten en hun familieleden die in 1958 in het door koningin Juliana geopende barakkenkamp aan de Woestijnweg in Vaassen kwamen wonen.
   
 • Elke maand feest bij Molukse gemeenschap
  Stentor, 22 maart 2008
  De aftrap van de reeks festiviteiten werd donderdag gegeven met een bijeenkomst met muziek, gedichten en een film over de eerste schreden van Molukkers in Nederland. Onder anderen Anis Hatumena haalde herinneringen op. Hij arriveerde op 21 maart 1951 per schip vanuit Surabaya in Rotterdam.
   
 • 'Gesloten' Lies uit zich in tekeningen
  door Arnold Zweers, Stentor, 20 maart 2008
  Op school was Lies nooit zo'n ster in tekenen. Nu tekent ze regelmatig. Lies (75) tekent therapeutisch, om haar problemen te uiten op papier. En, zegt ze, ze heeft er baat bij. [...] Ze weet wel hoe dat komt. Het heeft, zegt Lies, met haar Indische achtergrond te maken. Ze is 'een achtste bloed' Indisch. Haar jeugd bracht ze door op de geïsoleerd in de bergen gelegen koffieplantage van haar ouders op Oost-Java. [...]
   
 • 'Nee, we zijn niet netjes behandeld'
  door Janine Stougie, Stentor, 19 maart 2008
  "Ze hebben helemaal niets voor ons gedaan. Nee, we zijn niet netjes behandeld." Zwollenaar Ben Padjanan (65) heeft de hoop op een eigen onafhankelijk Molukken nog niet helemaal opgegeven. "Maar het gaat niet meer gebeuren", fluistert hij in zijn woonkamer in Holtenbroek, de wijk waar in de jaren zestig veel Molukse families terechtkwamen na eerst jaren en jaren in kampen te hebben gebivakkeerd.
   
 • Politiek verzet zich tegen uitzetting van Bredase vrouw naar Indonesië
  door Petra Huijser, BN/De Stem, 18 maart 2008
  De Bredase gemeenteraad moet zich uitspreken tegen de naderende uitzetting van Ludya Tuankotta. Die oproep doet Leefbaar Breda. De partij wil nog voor de gemeenteraadsvergadering van donderdag een extra bijeenkomst over de zaak. "Het is een voorbeeld van pure, stupide bureaucratie", reageert Boy Boer van Leefbaar Breda. Ludya Tuankotta kwam in 1995 naar Nederland en is getrouwd met een Nederlandse man. Ze hebben samen een zoon. In 2005 ging er iets fout met het aanvragen van haar verblijfsvergunning waardoor die uiteindelijk acht maanden te laat werd aangevraagd.
   
 • Met 't hart op de Molukken
  door Monique Prins en John Jas, BN/De Stem, 13 maart 2008
  Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat in het provinciehuis in Assen de laatste gewelddadige actie van Molukkers plaatsvond. Drie generaties van een Molukse familie vertellen wat er over is van het oude ideaal van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Opa, vader en zoon zitten met het hoofd in Nederland, maar met het hart nog altijd op de Molukken. "We zijn besodemieterd. Ons hart doet pijn."
   
 • Koningin Beatrix steelt harten in Rumah Kita
  door Arnold Winkel, Gelderlander, 13 maart 2008
  Ineens wendt koningin Beatrix zich tot mevrouw Berends. De majesteit heeft zich dan al een tijdje onderhouden met een paar andere dames aan het tafeltje van Berends. "Ik had het helemaal niet verwacht", vertelt de 90-jarige Indische Wageningse. "Ze was met een andere mevrouw aan het praten en ineens begon ze tegen mij. De koningin was heel geïnteresseerd."
   
 • Koningin opent huis voor Indische ouderen
  Gelderlander, 12 maart 2008
  Koningin opent huis voor Indische ouderen
  Architectenweb, 12 maart 2008
  Koningin Beatrix opende woensdagmiddag in Wageningen Rumah Kita, een woonzorgcomplex voor Indische en Molukse ouderen. In Rumah Kita (Ons Huis) kunnen oudere mensen hun Indische leefstijl voortzetten. De medewerkers van het huis krijgen daarvoor een extra opleiding, aldus een woordvoerder.
   
 • Koningin opent verzorgingshuis [audio]
  Omroep Gelderland, 12 maart 2008
  Koningin opent verzorgingshuis [video]
  Omroep Gelderland, 12 maart 2008
  Koningin Beatrix heeft in Wageningen een verzorgingshuis voor Molukse en Indische ouderen geopend. Het woonzorgcomplex heeft de naam Rumah Kita gekregen, wat Maleis is voor Ons Huis. In het gebouw kunnen de ouderen hun Indisch leefstijl voortzetten, want het huis is volledig ingericht in Indische stijl met speciale voorwerpen en schilderijen.
   
 • Koningin opent verzorgingshuis
  Nieuws.nl/Omroep Gelderland, 12 maart 2008
  Koningin Beatrix opent vandaag in Wageningen een verzorgingshuis voor Molukse en Indische ouderen, genaamd Rumah Kita. Het huis is ingericht in Indische stijl met speciale voorwerpen en schilderijen, zodat de bewoners zich thuis voelen. Zelfs de planten hebben een connectie met Indonesië. De dag wordt afgesloten met een traditionele Indische feestmaaltijd.
   
 • Koningin Beatrix opent Rumah Kita
  Hoog en Laag, 12 maart 2008
  Koningin Beatrix heeft vanmiddag het nieuwe woonzorgcomplex Rumah Kita in Wageningen geopend. Behalve koningin Beatrix waren ook Commissaris van de Koningin Cornielje en burgemeester Geert van Rumund bij het plechtige moment aanwezig.
   
 • Theaterstuk over Molukse gijzelingsacties
  Trouw, 11 maart 2008
  De Molukse gijzelingsacties in de jaren '70 staan centraal in de theatervoorstelling Gegijzeld. Het stuk komt uit de koker van theatermaker en actrice Elsbeth Vernout, wier zus Willemijn in 1977 een van de vier dagen gegijzelde kinderen van de openbare basisschool in Bovensmilde was. Vernout putte voor het script uit niet eerder geopenbaarde brieven, zo liet ze dinsdag weten.
   
 • 'Waarom moet mijn vrouw weg?'
  door Petra Huijser, BN/De Stem, 8 maart 2008
  Praten kan Ludya Tuankotta (44) niet meer. Keer op keer schiet de Bredase vol als het over haar naderende uitzetting gaat. Want na dertien jaar in Nederland moet ze haar Nederlandse man en zoon achterlaten en nog deze maand teruggaan naar Indonesië. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst is ze sinds 2005 illegaal in het land. Ludya ontmoette haar Petrus terwijl de Bredanaar van Molukse afkomst op vakantie was op Ambon.
   
 • Het leven niet meer in eigen hand
  door Janita van Hoeven-ten Voorde, Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2008
  Eind jaren zeventig kaapten Molukkers treinen bij De Punt en Wijster. Ook gijzelden ze leerlingen en leerkrachten van een openbare lagere school in het Drentse Bovensmilde. De Molukkers vroegen met hun terroristische acties aandacht voor een onafhankelijke Republiek der Zuid Molukken (RMS). Minder bekend is hun laatste actie: een gijzeling in het provinciehuis in Assen op 13 maart 1978. In totaal hielden de militanten 16 vrouwen en 55 mannen twee dagen vast. Fien Minis Sluiter blikt, bijna dertig jaar later, op de gebeurtenis terug. Commissaris van de Koningin Schilthuis wist te ontsnappen door naar buiten te springen. Bemiddelaar Manuputty geeft een reactie vanuit de Molukse gemeenschap in Assen.
   
 • Molukkers kijken terug op 50 jaar Capelle
  AD Rotterdams Dagblad, 6 maart 2008
  'Herinneringen en verbondenheid' is het thema van het Molukse jubileumjaar in Capelle aan den IJssel. De Molukse gemeenschap is vijftig jaar in de IJsselgemeente. De Capelse gemeenteraad heeft 50.000 euro gereserveerd voor de viering.
   
 • Indische Nederlanders even terug
  Krant van Midden Drenthe, 28 februari 2008
  Een bijzondere groep Nederlanders kwam zaterdag voor een bijzondere middag naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Indische Nederlanders, die vrijwel allen jaren doorbrachten in de kampen, die de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog in het door hen bezette Nederlands Indië inrichtten.
   
 • "Taal is een stukje cultuur"
  door Ushakiran Ellis, Ede Stad, 27 februari 2008
  Stichting Ana Upu wil medio maart weer beginnen met een cursus Moluks Maleis, voor beginners en voor mensen die al wat verder zijn. De cursus kan gevolgd worden door iedereen die interesse heeft in de taal.
   
 • Na 50 jaar de waarheid over 'Indo's ga weg'
  door Casper Postmaa, AD Haagsche Courant, 25 februari 2008
  Uul Carley Wassenaar is nu 67, het gebeurde dus vijftig jaar geleden. De krant had er toen over geschreven en hij was zich rot geschrokken. Maar de jaren verstreken en hij vergat het incident. Tot hij een maand geleden, na een toevalstreffer op internet, plotseling oog in oog stond met zijn eigen verleden. Een grauwe muur aan de Soestdijksekade waarop met grote letters 'Indo's ga weg' was geklad. Zijn werk weet hij weer als de dag van gisteren. Hij schrijft de G nog precies zo.
   
 • 'Het leven is een golfslag met plus- en minpunten'
  door Will Bax, Brabants Dagblad, 19 februari 2008
  De geboorte van zijn achterachterkleinkind was afgelopen jaar het moment suprême voor Lodewijk Muller. "Zo te zien, is het een gezonde baby." [...] De oudste inwoner van Berlicum werd 24 februari 1906 in Batavia geboren. "Ik denk vaak aan mijn gelukkige jeugd in Indonesië. Hoe ik daar opgegroeid ben. Nederland was zo ver van ons bed ..." Na zijn beroepsopleiding werkte Lodewijk Muller als opzichter/machinist bij de Staatsspoorwegen. "In 1940 kwamen de Jappen. Toen het Indonesisch personeel onze taken overnam, werden mijn collega's en ik gevangen gezet." [...]
   
 • Eerste Indofestival in Den Bosch
  Nieuws.nl, 17 februari 2008
  De Verkadefabriek en de Talent Factory in Den Bosch roken zaterdag naar sateh en ander lekker Indisch eten. Ook op andere manieren kon er cultuur gesnoven worden tijdens het eerste Indofestival met de aparte naam Pindakaas. Naast muziek, dans en poëzie werden er ook films gedraaid die in Indonisië zelf verboden zijn. Het festival werd voor de eerste keer gehouden.
   
 • Indisch 'dorp' wordt straks meer een straatje
  door Jossie van Puijernbroek, Almere Vandaag, 14 februari 2008
  Het toekomstige Indische Dorp is zijn naam straks waarschijnlijk niet echt meer waardig. Het college van burgemeester en wethouders heeft namelijk toestemming gegeven voor de bouw van honderd woningen. De initiatiefnemers van het dorp, stichting Rumah Senang, zijn steeds uitgegaan van 250 huizen. Ze willen een dorp en geen Indisch straatje.
   
 • Terugdenken aan slagbal, mooie meiden en een tik over de vingers
  Stentor, 13 februari 2008
  Zijn zoon Johan Malaihollo (59) kijkt verwonderd als hij hoort dat zijn vader met zijn 'projectonderwijs' begin jaren vijftig de tijd ver vooruit was. Zelf heeft hij niets met onderwijs. En hem was vooral bijgebleven dat zijn vader een strenge onderwijzer en van de oude stempel was geweest. Evert Malaihollo overleed in 1984 op 77-jarige leeftijd. Zijn hele werkzame leven had hij in het onderwijs gezeten. De van de Molukken afkomstige onderwijzer werd onderwijsinspecteur in Nederlands-Indië.
   
 • Taekwondoleraar Keiluhu terug naar geboorteland
  door Jorina Haspels, AD Rotterdams Dagblad, 13 februari 2008
  Vijfentwintig jaar geleden begon John Keiluhu de eerste sportschool voor taekwondo in Krimpen aan den IJssel. Over een jaartje houdt de 69-jarige senior het eindelijk voor gezien. Hij gaat terug naar zijn geboorteland Indonesië.
   
 • Indische warmte bij start Kembang Baru
  door Jascha Jongeneel en Bart Webbink, Zwols Nieuws, 13 februari 2008
  Aan de Händellaan is men gestart met de bouw van het Indiëhuis. Het Indiëhuis heeft de naam Kembang Baru wat Indisch is voor 'nieuwe bloem'. Kembang Baru is een bijzonder project vanwege het sociale en gemeenschappelijke karakter van het toekomstige complex. De opening werd verricht door wethouder Erik Dannenberg en voorzitter van het projectteam Holtenbroek Eddy Veenstra.
   
 • Dennenrust neemt klokkentoren mee
  Gelderlander, 12 februari 2008
  Dennenrust wil de klokkentoren graag mee verhuizen naar de nieuwbouw aan de Van Uvenweg in Wageningen. Het verzorgings- en verpleeghuis voor Indische en Molukse ouderen beschikt aan de Hartenseweg in de bossen tussen Wageningen en Renkum over een klokkentoren. De klok wordt geluid bij aanvang van kerkdiensten en bij begrafenissen.
   
 • Pasar Malam pakt groot uit
  door Jan-Hendrik Bakker, Algemeen Dagblad, 10 februari 2008
  De vijftigste editie van de Pasar Malam Besar zal vele extra activiteiten kennen. Er komen grote exposities, er is een extra feestelijke programmering van de theaters, een optreden van de Amerikaans-Cambodjaanse band Dengue Fever en in de Koninklijke Schouwburg zal een Indische opera te zien zijn. Het Pasar complex zelf krijgt een geheel nieuw aanzien. De Pasar vindt dit jaar plaats van 21 mei tot 1 juni.
   
 • Javaanse temt Sumatraanse keuken
  door Johannes van Dam, Parool, 9 februari 2008
  In mei 1998 besprak ik Tanjung Sari, een Indonesisch restaurant aan de Amstelveenseweg, waar we al snel proefden dat de kok van Java kwam. Dat betekent aan de zoete kant en niet al te pedis. Nu heet de zaak, onder een nieuw bewind, Sumatra, maar Java is er nog niet helemaal uit. Bij navraag blijkt dat in dit familiebedrijf, met de dochters in de bediening, pa van Sumatra komt (Padang) en ma uit Jakarta, dus van Java. En dat proef je.
   
 • Er bloeit een nieuwe bloem in Holtenbroek
  door Frans Ebeltjes, Stentor, 9 februari 2008
  Er had geen beter moment uitgekozen kunnen worden dan de gevoelsmatig eerste lentedag van 2008 om de bouw van appartementencomplex Kembang Baru in Holtenbroek te vieren. 'Nieuwe bloem' betekent de naam van het gebouw aan de Händellaan waarin 34 appartementen komen voor Indische ouderen.
   
 • Molukse geschiedenis moet bewaard blijven
  AD Groene Hart, 2 februari 2008
  Een ontmoetingsplaats binnen de Molukse buurt in Moordrecht moet helpen om de geschiedenis van de bevolkingsgroep vast te leggen en de sociale verbanden duidelijk te maken. Met dit uitgangspunt in het achterhoofd zijn vier studenten van de Haagse Hogeschool tien weken lang actief op zoek gegaan naar de verhalen achter de voordeuren. Omdat de Molukkers een vertelcultuur hebben en vaak minder op schrift zetten, dreigen die verhalen de komende decennia verloren te gaan.
   
 • Koningin opent 12 maart 2008 Rumah Kita in Wageningen
  Koninklijks Huis/RVD, 31 januari 2008
  Koningin opent 12 maart 2008 Rumah Kita in Wageningen
  EZPress, 1 februari 2008
  Hare Majesteit de Koningin opent woensdag 12 maart in Wageningen Rumah Kita. Dit nieuwe woonzorgcomplex is een huis voor Indische en Molukse ouderen. Rumah Kita beschikt over 100 verzorghuis- en 60 verpleeghuisplaatsen.
   
 • 'Indisch Dorp kan gebouwd worden in Poort zoals gepland'
  door Jossie van Puijenbroek, Almere Vandaag, 30 januari 2008
  De komst van een Indisch Dorp in Poort is een stapje dichterbij gekomen. De externe onderzoeker, voormalig ombudsvrouw Nora Salomons, heeft volgens de initiatiefnemers een positief advies uitgebracht aan de gemeente. Salomons onderzocht of het initiatief niet te commercieel van aard was.
   
 • Molukse gemeenschap: 'Niks om vlag voor uit te hangen'
  door Joep Dohmen, NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  "Ik weet dat je respect moet hebben voor de doden. Maar Soeharto verdient geen respect. Hij was een dictator van de ergste soort." John Wattilete (52), advocaat in Amsterdam en premier van de Molukse regering in ballingschap, wil niet oproepen om de vlag van de RMS, de Republiek van de Zuid-Molukken, uit te hangen nu de oud-president van Indonesië dood is. "Want blijdschap is niet gepast. Maar er zijn weinig Molukkers die een traan zullen laten. Hij heeft jarenlang zijn volk geterroriseerd en is verantwoordelijk voor de executie in april 1966 van onze eerste president, Chris Soumokil."
   
 • In het land van de Starbucks junkies
  door Ans Bouwmans, BN/De Stem, 26 januari 2008
  Een les in nederigheid, zo betitelt journaliste Griselda Molemans haar eerste jaar in Los Angeles. Maar wel een leuke les, blijkt uit het boek From New York to L.A., dat ze samen met filmmaakster Dree Andrea schreef over haar avonturen in het land van Starbucks junkies, koopjesjagers en bimbo's met namaaktieten.
   
 • De 'chocoprins' krijgt meer aandacht om zijn huidskleur
  Gelderlander, 24 januari 2008
  Remco Gudden (33) uit Duiven is prins carnaval geworden van carnavalsvereniging De Vrolijke Eilanders uit Aerdt. Hij is geboren in Indonesië. "Ik ben de chocoprins." Hij is, volgens de vereniging, de eerste prins 'met een tintje' in de geschiedenis.
   
 • Molukse wijken vergrijzen
  AD Groene Hart, 18 januari 2008
  De typisch Molukse woonwijken in het Groene Hart dreigen te verdwijnen. De wijkbewoners vergrijzen. Jonge Molukkers vliegen uit en vestigen zich elders. De oude wijk wordt slechts nog bezocht om familie te bezoeken. Dat blijkt uit een rondgang door Alphen, Moordrecht en Woerden waar veel Molukse Nederlanders wonen.
   
 • Hart bij het onderwijs en oog voor het algemeen belang
  Brabants Dagblad, 18 januari 2008
  Wars van prietpraat en politieke spelletjes, dat was Henri du Long ten voeten uit. Respect en inhoud, daar was het hem om te doen. [...] De 60-jarige Vughtenaar werd sinds 11 december vermist. Woensdagmiddag werd zijn ontzielde lichaam in de Bergsche Maas gevonden. Du Long laat een vrouw en drie dochters na.
   
 • Dood raadslid Vught verdronken
  Trouw, 18 januari 2008
  Dood raadslid Vught verdronken
  De Pers, 18 januari 2008
  Het Vughtse raadslid Henri du Long is niet vermoord, maar waarschijnlijk verdronken. Sectie heeft uitgewezen dat het lichaam dat woensdag in een inham van de Bergsche Maas in Drongelen is gevonden daadwerkelijk van het VVD-raadslid is. Du Long, die in het onderwijs werkzaam was, werd sinds begin december vermist.
   
 • Dood raadslid Vught geen misdrijf
  NRC Handelsblad, 18 januari 2008
  Dood raadslid Vught geen misdrijf
  Metro, 18 januari 2008
  Dood raadslid Vught geen misdrijf
  Reformatorisch Dagblad, 18 januari 2008
  Dood raadslid Vught waarschijnlijk geen misdrijf
  Gelderlander, 18 januari 2008
  Dood raadslid Vught waarschijnlijk geen misdrijf
  Stentor, 18 januari 2008
  Dood raadslid Vught waarschijnlijk geen misdrijf
  BN/De Stem, 18 januari 2008
  Dood raadslid Vught waarschijnlijk geen misdrijf
  Dagblad van het Noorden, 18 januari 2008
  Het stoffelijk overschot dat woensdag in de Bergschse Maas bij Drongelen werd gevonden, is inderdaad van het VVD-raadslid Henri du Long uit Vught. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De politie heeft geen aanwijzingen dat Du Long door een misdrijf om het leven is gekomen. Waarschijnlijk is hij verdronken.
   
 • Vermist raadslid dood gevonden
  NRC Handelsblad, 16 januari 2008
  Lichaam vermist raadslid gevonden
  Algemeen Dagblad, 16 januari 2008
  Lichaam vermist raadslid gevonden
  Metro, 16 januari 2008
  Lichaam vermist raadslid gevonden
  Reformatorisch Dagblad, 16 januari 2008
  Bij een gemaal in de Bergsche Maas bij Drongelen is woensdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden, waarschijnlijk van het vermiste VVD-raadslid Henri du Long uit Vught gevonden. De gemeente heeft dat te horen gekregen van de politie, liet een gemeentewoordvoerder weten. Burgemeester Roderic van de Mortel van Vught heeft alle officiële gemeentebijeenkomsten die deze week nog stonden gepland, direct afgelast.
   
 • Vermist VVD-raadslid waarschijnlijk gevonden
  DAG, 16 januari 2008
  Het lichaam dat woensdagmiddag in een inham van de Bergsche Maas in Drongelen is gevonden, is waarschijnlijk van het vermiste Vughtse VVD-gemeenteraadslid Henri du Long. Dat heeft de Brabantse politie bekendgemaakt.
   
 • Vermist raadslid gevonden
  De Pers, 16 januari 2008
  Lichaam vermiste VVD'er waarschijnlijk gevonden
  Elsevier, 16 januari 2008
  Het stoffelijk overschot dat woensdag is gevonden in de Bergsche Maas bij Drongelen is waarschijnlijk van het vermiste gemeenteraadslid Henri du Long uit Vught. De gemeente Vught heeft namelijk voor deze week alle officiële bijeenkomsten, waaronder de commissievergaderingen, afgelast. Dat meldt Omroep Brabant.
   
 • Molukse dreiging reden voor afgelasten housefeest
  Stad Tiel, 15 januari 2008
  "We zakten door de grond. Het is echt heel erg", zegt Isaac Latumahina. Vrijdagmiddag kregen hij en mede-organisator Folker Zwart te horen dat hun housefeest Toeters & Bellen die avond in Tiel niet mocht doorgaan. De beheerder van feestlocatie Twentietoe had dit besloten na spoedoverleg op het gemeentehuis van Tiel met onder andere de politie. Reden voor het besluit waren berichten over een confrontatie tussen Molukse groepen uit Nederland bij het feest.
   
 • Aardappelen met sambal is normaal in Rumah Saya
  door Agaath van Slooten, Stentor, 14 januari 2008
  Het centrum Rumah Saya, dat zorg biedt aan ouderen uit het voormalig Nederlands-Indië, is deze maand tien jaar gevestigd aan Klein Hattem 34 in Ugchelen. Gisteren is dat jubileum gevierd met de bewoners. Het feestprogramma begon met een toespraak van directeur Cor Takx.
   
 • Tv-kok Lonny zingt liever
  door Koster & Jojanneke, De Pers, 7 januari 2008
  Tv-kok Lonny Gerungan heeft een geheime passie die hij steeds vaker volgt. Zijn eerste jazz-cd is bijna af. 'Koken maakt mensen blij, maar met zingen verspreid je emotie. In Nederland mag je maar één talent hebben. Of je bent kok, of je bent zanger.'
  Bekijk ook de video.
   
 • Indische jongen mishandeld in Drachten
  Leeuwarder Courant, 29 december 2007
  Een veertienjarige jongen uit Drachten is donderdagavond omstreeks half tien mishandeld op het Sander Israëlsplein in Drachten. Zaterdagochtend deed hij aangifte. De Indische jongen fietste op het plein een groep van vijftien tot twintig jongeren van een jaar of zestien voorbij. Een van hen riep 'Zwarte ga terug naar je eigen land'. Daarna kwamen zes jongens uit de groep op de aangever af en schopten hem met zijn fiets omver.
   
 • Victorine Heftingprijs voor Wieteke van Dort
  RTV West, 23 december 2007
  Wieteke van Dort krijgt dit jaar de Victorine Heftingprijs. De jaarlijkse prijs werd in 1988 ingesteld en is genoemd naar de eerste vrouwelijke directeur van het Haags Gemeentemuseum. De prijs heeft als doel om vrouwelijk talent op het gebied van de kunsten te stimuleren en onder de aandacht te brengen. Wieteke van Dort krijgt de prijs zondag 23 december uitgereikt, uit handen van wethouder Jetta Klijnsma van Den Haag. De prijs bestaat uit een kunstwerk en bijna 2300 euro.
   
 • Molukse acties op de planken: herbeleving met veel tranen
  door Lukas van der Storm, Volkskrant, 11 december 2007
  Alle betrokkenen zijn onder de indruk van het toneelstuk van John Leerdam over de Molukse acties van de jaren 70. Meer dan dertig jaar nadat hij met zes anderen een trein bij Wijster kaapte, ziet Cornelis Thenu hoe de Molukse acties van de jaren zeventig door acteurs weer tot leven worden gebracht. Het theaterstuk Geblinddoekte verhalen - Kain Pikul trekt zondagavond veel publiek.
   
 • Molukkers voeren actie tegen Indonesië (video)
  Algemeen Dagblad, 10 december 2007
  Molukkers voeren actie tegen Indonesië (video)
  Dagblad van het Noorden, 10 december 2007
  Een kleine groep Molukkers heeft zondag en maandag actie gevoerd in Gouda en Den Haag tegen Indonesië. Volgens de Molukkers schendt Indonesië de mensenrechten op de Molukken. In Gouda bezette een groep van negen actievoerders zondag het verzetsmuseum.
   
 • Erasmusbrug 'gekleed' in Molukse vlag
  AD Rotterdams Dagblad, 10 december 2007
  Molukse actievoerders hebben maandagmiddag tijdelijk een twintig meter lange Zuid-Molukse vlag opgehangen aan de Erasmusbrug. Met deze vreedzame actie wilde de organisatie haar solidariteit tonen met meer dan zeventig gevangenen, die mishandeld en gemarteld worden door de Indonesische autoriteiten.
   
 • Molukkers voeren actie Grote Markt
  Blik op Nieuws, 10 december 2007
  De schending van de mensenrechten in Indonesië is een onderwerp dat de Molukse gemeenschap in Nederland erg bezighoudt. Tevens zou de vrijheid van meningsuiting direct de kop worden ingedrukt. Om hiervoor aandacht te vragen werd er op diverse plaatsen in het land aktie gevoerd.
   
 • 'We lopen een eeuw achter' : Raymond Kaitjily, directeur op het ministerie van Onderwijs
  door Marcia Nieuwenhuis, De Pers, 9 december 2007
  Van de duizend hoogste rijksambtenaren zijn er slechts vier allochtoon. De Pers spreekt met 'je weet wel, die Molukker van OCW'. 'Programmadirecteur Dialoog, Sociale Cohesie en Integratie' staat er als titel op zijn visitekaartje. Maar nu even niet. Wegens familieomstandigheden heeft de topambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namelijk een half jaar sabbatical. Raymond Kaitjily hoopt op 1 januari weer aan de slag te kunnen. Toch maakt hij tijd voor een gesprek over het minderhedenbeleid van de overheid. Als Molukker én als oud-directeur personeel en organisatie bij het ministerie van Onderwijs en het Kadaster, gaat het onderwerp hem aan het hart.
   
 • Molukkers blijven niet slapen in verzetsmuseum
  De Pers, 9 december 2007
  De Molukkers die bij het verzetsmuseum in Gouda hebben geprotesteerd tegen mensenrechtenschendingen op de Molukken zijn om 18.00 uur huiswaarts gegaan. De politie had aangekondigd in te grijpen als ze dat niet zouden doen. Negen Molukkers hadden het museum sinds 15.00 uur 'bezet'. Ze wilden er een nachtje blijven slapen. Het museum was uitgekozen omdat het zelf oproept in verzet te komen tegen mensenrechtenschendingen. Maar het museum haalde de politie erbij om de actievoerders te verwijderen. De partijen kwamen overeen dat ze tot 18.00 uur mochten blijven.
   
 • Molukkers protesteren tegen rechtenschendingen
  Nieuws.nl, 9 december 2007
  Molukse actievoerders protesteren zondag tegen mensenrechtenschendingen in de Molukken. "Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent nog altijd dat Molukkers door Indonesië worden onderdrukt, mishandeld en gemarteld", zegt een woordvoerder.
   
 • Hoewel er meer ...
  [door Theodor Holman], Trouw, 8 december 2007
  Hoewel er meer bloed door mijn aderen loopt van mijn grootvader, dan van bijvoorbeeld Freud, weet ik van Freud veel meer. Onlangs kreeg ik een brief van een man die 93 jaar oud was. De brief begon met de zin: "Ik heb in Indië uw grootvader nog gekend ..." Ik dacht, de man bedoelt natuurlijk mijn vader, die, als hij nog had geleefd, honderd jaar zou zijn geworden, maar uit de brief rees toch het beeld op van een man die onmogelijk mijn vader kon zijn geweest. Hij had in Batavia gewerkt bij een zekere Pieter Holman. Op het postkantoor. Voor de oorlog. Hij wist het niet helemaal meer precies, maar hij wist wel dat mijn grootvader gestorven was in het Indisch verzet.
   
 • Studie haalbaarheid Moluks centrum
  AD Groene Hart, 7 december 2007
  Moordrecht krijgt mogelijjk een Moluks cultureel historisch ontmoetingscentrum. Vier studenten van de Haagse Hogeschool onderzoeken deze en volgende maand de haalbaarheid van een dergelijke centrum in de Ambonwijk. Het onderzoek is een initiatief van het Streekarchief Midden-Holland en staat los van het eerder dit jaar door de gemeente Moordrecht uitgevoerde onderzoek naar de toekomst van de Ambonwijk.
   
 • CGB: Kledingregel kan etnische groep treffen
  Reformatorisch Dagblad, 5 december 2007
  Uitzendbureau Unique is niet fout geweest door geen werk te willen zoeken voor de Utrechter Pierre Corneille omdat de man traditionele Indonesische kledij draagt. Wel kunnen kledingregels op zichzelf indirect tot onderscheid op grond van ras leiden. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Kledingvoorschrift leidt ditmaal niet tot onderscheid grond van ras
  Rechtennieuws, 4 december 2007
  Een uitzendbureau heeft geen verboden onderscheid gemaakt door een boekhouder van Indonesische afkomst [sic!] niet voor te dragen voor een vacature. De boekhouder draagt zelfontworpen kleding van in Indonesië vervaardigde stoffen met een batikmotief. Het uitzendbureau vond hem om die reden niet geschikt om voor te dragen bij een bedrijf dat strikte representativiteitseisen stelt.
   
 • Als kind gevangen in een Jappenkamp
  Stentor, 1 december 2007
  Cor Meerzorg heeft een bewogen leven achter de rug. Hij werd geboren op 14 februari 1941 in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. De politionele acties riepen vader Alexander Jacques naar Indonesië. Toen Cor één jaar was, werd hij samen met zijn moeder in een Jappenkamp gestopt. Zijn vader werd jarenlang opgeborgen in een Jappenkamp in Japan.
   
 • Huis voor Indische ouderen in Europawijk
  Haarlema Dagblad, 30 november 2007
  Corporatie Pré Wonen gaat aan de Athenestraat in de Europawijk een tehuis voor Indische ouderen bouwen. De corporatie heeft hiervoor onlangs een overeenkomst gesloten met de SIOH (Stichting Indische Ouderenraad Haarlem). In de nieuwbouw, die volgend jaar van start moet gaan, komen 27 appartementen en een grote gemeenschappelijke ruimte. De driekamerwoningen kunnen worden gehuurd door de leden van de SIOH.
   
 • 'Bij indos ben je gelijk familie'
  door Niels Schuurbiers, BN/De Stem, 28 november 2007
  Ze worden de best geïntegreerde bevolkingsgroep van Nederland genoemd. De eerste en tweede generatie indo's. Nu gaat de derde generatie op zoek naar haar roots. In het Indisch restaurant Klein Java in Breda schuiven vier Bredase 'indo-jongeren' aan om te praten over hun cultuur. "Bij indo's staat de deur altijd open", zegt Isaura Berendsen (17). Lesley Klavert (21): "Bij indo's ben je meteen deel van de familie. Als je bij een indo binnenkomt is de eerste vraag: 'Heb je al gegeten?'"
   
 • Keyl en Terpstra in stuk over Molukken
  Gelderlander, 22 november 2007
  De Stichting John Leerdam presenteert na voorstellingen over Suriname (2005) en de Antillen (2006) nu het stuk Geblinddoekte verhalen van Kain Pikul. Het gaat over de relatie tussen Molukkers, Nederland en Indonesië, waarvan de Molukken deel uitmaken. Het is dertig jaar na de treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een school in Bovensmilde door Molukkers die naar een eigen land snakten.
   
 • Moluks Evangelische kerk houdt jubileumfeest in Americahal
  Stentor, 20 november 2007
  De Moluks Evangelische kerk in Nederland (GIM) viert komende zaterdag haar 55-jarig bestaan in Apeldoorn. De Geredja Indjili Maluku is in 1952 opgericht door de eerste generatie Molukkers in Nederland, voormalige KNIL-militairen.
   
 • Huwelijksaanzoek à la minute
  Twentsche Courant Tubantia, 20 november 2007
  Hij liep over de pasar (markt), zag Hermiene Nganteng, het hart begon sneller te slaan en Willem van de Bos vroeg pardoes aan het overrompelde meisje of ze met hem wilde trouwen. "Ik dacht nog, wat een aparte man. Verder dan, 'dat moet je aan m'n ouders vragen' ben ik niet gekomen." Twee weken later waren beiden verloofd. Op 19 november 1947 werd het huwelijk bezegeld in Manado, de geboortestad van Hermiene Nganteng op Celebes. Al was haar moeder niet zo gecharmeerd van de verbintenis van haar oudste dochter met een KNIL-militair.
   
 • Honger naar kennis : George van Hoogeveen drukt stempel op expositie in stadhuis
  door David Levie, Stentor, 16 november 2007
  Vijftien was George van Hoogeveen toen zijn ouders vanuit Indonesië naar Nederland emigreerden. Nog altijd is aan zijn tongval te horen waar hij is geboren en getogen. Ondanks het feit dat grotendeels Nederlands bloed door zijn aderen vloeit noemt de 68-jarige luitenant-kolonel b.d. zich een Indische jongen. Hoogeveen heeft zitting in de werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn. De Vaassenaar drukt een stempel op de expositie in het stadhuis die maandag wordt geopend.
   
 • Molukse Willeke houdt van traditie
  door David Levie, Stentor, 16 november 2007
  Ze is opgegroeid in de Molukse wijk in Vaassen. "Maar ik ben er nooit naar school gegaan", zegt Willeke Hulleman. "Ik ben traditioneel grootgebracht, maar mijn ouders beseften na verloop van tijd heel goed dat de toekomst van hun kinderen in Nederland zou liggen." De verjaardag van de RMS, de Republiek der Zuid-Molukken werd destijds thuis gevierd.
   
 • Sandra Kneefel ademt Indië
  door David Levie, Stentor, 16 november 2007
  Kunst en cultuur is het pakket waarmee Sandra Kneefel (52) door de werkgroep Indisch Erfgoed is belast. Het zwaartepunt van haar bijdrage is komende zondag wanneer in CODA de Indische Soos op het programma prijkt. De dag is gevuld met museumbezoek, demonstraties, muziek en lezingen.
   
 • Toko Zion denkt met u mee
  BN/De Stem, 14 november 2007
  Voor sommige mensen is eten een noodzakelijk kwaad. Je moet wel, anders val je om. Weer anderen vinden eten een feestje, dat al snel geslaagd is als het met liefde bereid is, goed gepresenteerd en leuk gebracht. Van dat alles is sprake bij Toko Zion aan de Keizerstraat 108 in Breda. Dus ook al hebben we nog geen hap gegeten, we zijn al dik tevreden als we er met onze afhaalmaaltijd de deur uit lopen.
   
 • Jonge Indo's op zoek naar trots : vragen over een cultuur die nauwelijks bekend is
  door Maaike Boersma, De Pers, 5 november 2007
  Rijst eten, je billen schoonmaken met water en vaak je oma opzoeken. Na meer dan vijftig jaar zwijgen en aanpassen, zijn honderdduizenden Indische jongeren op zoek naar trots en identiteit. 'Indo zijn is een gevoel.'
   
 • Trotse ouders [van Nadja Hüpscher]
  door Cornald Maas, Volkskrant Magazine, 3 november 2007
  Cornald Maas in gesprek met Tom Hüpscher (65), advocaat, en Joyce Hüpscher-Schallig (66), ex-docent Nederlands, uit Dordrecht. Zij zijn de ouders van actrice Nadja Hüpscher (35), die speelt in de Orkater-voorstelling Bloedband, die vanavond in première gaat.
   
 • Zonder muziek en eten geen Indisch feest
  door Dewi Gigengack, Provinciale Zeeuwse Courant, 3 november 2007
  "Misschien zijn we té bescheiden. We geven weinig tegengas. De eerste generatie heeft in Indonesië geleerd om niet op te vallen. Dat zit er nu nog in." Voorzitter Rob Wild van de vereniging Koempoelan vindt dat de Indische gemeenschap de neiging heeft zichzelf weg te cijferen. "Eigenlijk zijn we een onzichtbare groep.".
   
 • Indische ouderen van bos naar stadshart
  Gelderlander, 1 november 2007
  Het is een bijzonder verzorgingshuis, Dennenrust aan de Hartenseweg in de bossen tussen Wageningen en Renkum. Vanwege de bewoners, die allen van Nederlands-Indische, Molukse of Indonesische afkomst zijn.
   
 • Goed doel profiteert van Pasar Maluku in Cuijkse sporthal
  Gelderlander, 25 oktober 2007
  De Pasar Maluku 2007 in Cuijk wordt komend weekeinde aangegrepen om geld in te zamelen voor de stichting Ortega. Die stichting biedt hulp aan geïsoleerde gebieden op de Molukken en zorgt via projecten voor de verbetering van de kwaliteit van drinkwater, een betere gezondheidszorg en onderwijs voor alle kinderen.
   
 • "Ik wil graag veelkleurig gekleed gaan" : Utrechter beticht voor CGB uitzendbureau van discriminatie
  door Ewout van der Staaij, Reformatorisch Dagblad, 19 oktober 2007
  Is het slechts aandachttrekkerij van een flamboyante boekhouder, zoals sommige critici zeggen? Of gaat uitzendbureau Unique te ver om geen werk te willen zoeken voor een man die traditionele Indonesische kledij draagt? De Utrechter Pierre Corneille legde donderdag aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) uit waarom hij zich gediscrimineerd voelt.
   
 • De geschiedenis van Lunetten (video)
  NOS Journaal, 14 oktober 2007
  Muziek heeft in Lunetten altijd geklonken. Vroeger bij de barakken, en tegenwoordig staan de mannen van Vught op de concertpodia. Zoals de zoon van Louise Parihala. Zij woont hier sinds haar peutertijd. In Lunetten, waar de straten de namen dragen van de schepen, waarmee de Molukkers in 1951 arriveerden. Voor even zou het zijn. In afwachting van een vrije Zuid-Molukse republiek.
   
 • De aanhouder wint, ook in de liefde
  door Els Grosfeld, BN/De Stem, 12 oktober 2007
  Ze woonden als kind al naast elkaar in het voormalige Nederlands-Indië. Cupido sloeg echter pas veel later toe. Nou ja, sloeg toe. Bij Bart Jacobson dan. Bij Hetty Jacobson-Vaerenbergh duurde het wat langer, maar de pijlen van het liefdesgodje troffen uiteindelijk ook bij haar doel. Zondag is het nu in Oosterhout woonachtige echtpaar, 83 en 80, zestig jaar getrouwd en vieren ze feest met hun vijf kinderen, twaalf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.
   
 • Molukse wijk krijgt opknapbeurt
  door Rufus Irijanan, Brabants Dagblad, 10 oktober 2007
  De Molukse wijk Van 't Rijk in Nistelrode wordt flink opgeknapt. Woonmaatschappij Maasland heeft samen met de commissie huisvesting van de Molukse welzijnsstichting Dewan Maluku een plan opgesteld voor renovatie van de 32 woningen.
   
 • Weer ontruiming in Molukse wijk
  Noordhollands Dagblad, 10 oktober 2007
  Woningverhuurder Parteon heeft gisteren voor de tweede keer in korte tijd in Wormerveer een bewoner uit zijn huis gezet. De man had al een tijd geen huur betaald voor zijn huis aan de Hildebrandstraat. Als de achterstand enkele maanden oploopt laat Parteon door de rechter het huurcontract ontbinden. Daarna wordt de procedure van ontruiming in gang gezet.
   
 • Bouw Moluks/Indisch woonzorgcentrum gestart
  RTV Noord, 10 oktober 2007
  In de stad Groningen is donderdag een begin gemaakt met de bouw van een woonzorgcentrum voor Indische en Molukse ouderen. Het is het eerste woonzorgcentrum in het Noorden dat zich toespitst op deze groep.
   
 • De oudste rocker (75) van het land
  door Patrick Pouw, Algemeen Dagblad, 4 oktober 2007
  Hij was een van de eerste beroepsmuzikanten in Nederland en had succes tot ver over de landsgrenzen. Maar op rollator-gerechtigde leeftijd staat Harry Koster mooi weer op het podium, hoort Patrick Pouw. Wijdbeens gitaarspelend staat hij in een oefenruimte in de polder van Abcoude. Artistiek sikje, uitbundige sieraden, kek jackje: Harry Koster, de oudste rocker van het land. 75 jaar inmiddels, maar wát een soepele heupen! De rocker, onderkoeld: "Zie ik er goed uit voor mijn leeftijd? Ha, dan had je me op m'n 60ste moeten zien!"
   
 • Een late echo van de Indorock
  door Casper Postmaa, AD Haagsche Courant, 26 september 2007
  De leden van de Haagse Kunstkring zijn in 1957 met z'n allen op een foto gezet en dat is nu dus een halve eeuw geleden. Een mooi jubileum, maar je kunt het niet overdoen. [...] Fotograaf Max Koot hangt er ook bij met een plaatje van vijf jongens die keurig op een rij staan en dezelfde nonchalante houding aannemen. The Fire-Devils in 1965 voor een optreden in Les Galeries in Scheveningen. Een Indisch stel deelt mijn belangstelling voor het tafereel. Zij glimlacht vertederd en ik voel het moment aankomen. 'Hij staat erbij,' zegt ze trots en wijst op de slanke jongen in het midden. [...]
   
 • Extern onderzoek naar komst Indisch Dorp
  door Jossie van Puijenbroek, Almere Vandaag, 19 september 2007
  Een extern adviseur moet beoordelen of Rumah Senang, het toekomstige Indische Dorp in Poort, een commercieel initiatief of collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) is. Nora Salomons, voormalig gemeentelijk ombudsman, voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente. Mocht blijken dat de plannen voor het dorp te commercieel zijn, is het maar zeer de vraag of de stichting de benodigde grond krijgt.
   
 • Rondstruinen in het archief van Willem Nijholt
  Trouw, 19 september 2007
  Rondstruinen in het archief van Willem Nijholt
  Sp!ts, 19 september 2007
  Willem Nijholt werkt aan een 'Rondleiding door zijn archief', die bezoekers van het Theater Instituut Nederland (TIN) in Amsterdam vanaf 14 oktober zondags kunnen volgen. Dat gaan ze dan doen aan de zijde van een theaterwetenschapper. De acteur en musicalartiest kiest materiaal uit zijn persoonlijk archief en het archief over hem van het Theater Instituut. [...] "Hij brengt nog schoolrapporten, dingen uit zijn jappenkamptijd en foto's mee. Het wordt echt een rondleiding door werk en privéleven." [...]
   
 • Indische ouderen samen op afdeling
  door Jan van de Kasteele, BN/De Stem, 13 september 2007
  Een afdeling in De Wildenborch in de Roosendaalse wijk De Kroeven, waar Indische ouderen uit West-Brabant samen kunnen wonen, eten, kortom hun eigen cultuur beleven. Dat plan hebben de Stichting Groenhuysen en de Stichting Pelangi gisteren wereldkundig gemaakt.
   
 • Indisch wooncomplex geopend in Almere
  Omroep Flevoland, 12 september 2007
  In Almere-Buiten zijn 39 woningen voor Indisch-Nederlandse en Molukse ouderen opgeleverd. Het gaat om een appartementencomplex van woningbouwcorporatie De Alliantie Flevoland, in samenwerking met Stichting Nusantara, die de zorg levert.
   
 • Indische ouderen wonen in Stripheldenbuurt
  door Jossie van Puijenbroek, Almere Vandaag, 12 september 2007
  "Op een gegeven moment ben je het aanpassen moe." Riti en Chass Samson zijn geboren in voormalig Nederlands-Indië, woonden jarenlang in Australië en 23 jaar in het Gelderse Oosterhout. Sinds begin mei wonen ze in de Almeerse Stripheldenbuurt, in één van de 39 huizen in het complex voor Indisch Nederlandse en Molukse ouderen.
   
 • Het stadhuis en Gigant decor Week van het Indisch Erfgoed
  door David Levie, Stentor, 9 september 2007
  Filmvoorstellingen, een cabaretprogramma, lezingen en een foto-expositie zijn de pijlers onder de vierde editie van de Indische Erfgoedweek. De kernactiviteiten hebben tussen 15 en 25 november in Apeldoorn plaats. Eerder die maand is de aftrap in een Indisch getint Historisch Café.
   
 • 'Paradijsvogel' kan toch aan de slag
  door Patrick Pouw, Algemeen Dagblad, 7 september 2007
  Hij voelt zich té uniek voor uitzendbureau Unique, maar bij het Rotterdamse administratiekantoor Charlois willen ze de flamboyante boekhouder Pierre Corneille graag hebben.
   
 • Flamboyante boekhouder té uniek
  door Patrick Pouw, Algemeen Dagblad, 6 september 2007
  Hij is misschien wel de flamboyantste boekhouder van het land. Voor hem geen grijze pakken. Nee, hij draagt kleurrijke Indonesische kledij. Uit overtuiging, en óók op zijn werk. Het was nooit een probleem. Totdat hij bij uitzendbureau Unique aanklopte, zegt Utrechter Pierre Corneille.
   
 • Na zestig jaar nog inburgeringsplichtig
  door Co Buysman, Noordhollands Dagblad, 27 augustus 2007
  De lucht is inmiddels geklaard, maar enkele dagen geleden waren Sandra Kuipers-Barend, haar man Peter en de kinderen witheet van verontwaardiging. In een brief van de afdeling Werk en Bijstand van de gemeente Hoorn werd de 63-jarige Hoornse vrouw medegedeeld dat ze inburgeringsplichtig is. Terwijl ze altijd een Nederlands paspoort heeft gehad en zo'n zestig jaar in Nederland woont.
   
 • Historische film uit 1951 onbekend voor Molukse gemeenschap
  Historisch Centrum Overijssel, 23 augustus 2007
  Op zondagmiddag 26 augustus 2007 staat in het Historisch Centrum Overijssel een tot nu toe onbekende historische film centraal. De documentaire gaat over de aankomst van Molukkers in 1951 in Nederland. De Molukse gemeenschap in Nederland was tot nu toe onbekend met deze belangrijke film. Hij vormt de aanleiding voor een reünie die in het Historisch Centrum Overijssel gehouden wordt voor (kinderen van) voormalige bewoners van Kamp Schattenberg, het naoorlogise opvangkamp voor Molukse KNIL-militairen.
   
 • Indisch Herinnerings Centrum: zes vragen aan Erry Stoové
  door Peter van Riel, Pelita, 23 augustus 2007
  Erry Stoové, de kersverse voorzitter van het nieuw op te richten Indisch Herinnerings Centrum Bronbeek, heeft zijn sporen in Indisch Nederland verdiend. Zo was hij tien jaar bestuursvoorzitter van Stichting Pelita. Maar ook in ander opzicht heeft hij zich ingezet voor de Indische gemeenschap. En, last but not least: hij is zelf van Indische origine en lijkt dus de juiste man op de juiste plek te zijn. Archipel sprak met Stoové, vlak nadat bekend werd dat het Indisch Herinnerings Centrum op het Arnhemse Bronbeek een doorstart gaat maken.
  Verschijnt in Archipel, herfst 2007
   
 • Met Tempo Doeloe is niemand alleen
  door Jeroen Pol, Stentor, 17 augustus 2007
  De Mr. Showband kon het niet laten. Een dag na de dertigste sterfdag van Elvis Presley kon een nummer van the King niet ontbreken. Zelfs niet op een Indisch festival. Ze kozen voor Are you lonesome tonight? Een vrij overbodige vraag om met Tempo Doeloe te stellen. Want het festival is de ontmoetingsplaats bij uitstek. Daar is niemand alleen.
   
 • Tempo Doeloe vast weer gezellig druk
  door Jeroen Pol, Stentor, 16 augustus 2007
  Over de weersverwachting ligt hij niet wakker. Het maakt Ton Bos, organisator van Tempo Doeloe niet zoveel uit wat het weer morgenavond brengt. "De afgelopen drie jaar was het ook niet altijd goed weer, maar wel altijd gezellig druk."
   
 • Molukkers protesteren bij Indië-herdenking
  Trouw, 14 augustus 2007
  Molukse actievoerders houden woensdag een stil protest tijdens de Indië-herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Met de actie wil de Initiatiefgroep Capelle aandacht vragen voor de mensenrechtensituatie op de Molukken. Op het eiland Ambon zitten 49 activisten vast die strijden voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken.
   
 • Bijzonder Indisch zomerfeest
  door Marjan Fix, Stentor, 3 augustus 2007
  De Markt in het centrum van Steenwijk is van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 augustus het decor voor de Pasar Malam Istimewa. 'Istimewa' betekent 'bijzonder'. Dat geldt volgens de organisatie voor dit midzomerfeest in Steenwijk vanwege de combinatie van een grote oosterse markt en een klinkend podiumprogramma. Sylvia Elders presenteert het gratis toegankelijke evenement.
   
 • Provincie blij met Indisch centrum
  Gelderlander, 31 juli 2007
  De Gelderse gedeputeerde voor Cultuur, Hans Esmeijer, is bijzonder verheugd over de beslissing van de staatssecretarissen Bussemaker en Van der Knaap om het nieuwe Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek in Arnhem te vestigen. "Opnieuw is de hoofdstad van onze provincie de aangewezen vestigingsplaats voor een historisch instituut van nationale betekenis. Landgoed Bronbeek is een prachtige en voor de hand liggende plek gezien zijn huidige functie en nauwe verbondenheid met de geschiedenis van Indië."
   
 • Arnhem flikt 't weer, met Indisch centrum
  door Berry Kessels, Gelderlander, 27 juli 2007
  In korte tijd flikt Arnhem het weer. Een tweede nationale geschiedkundige instelling vestigt zich in de Gelderse hoofdstad. Het Indisch Herinneringscentrum krijgt een plek op Landgoed Bronbeek. Het is de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag dat vorig jaar failliet ging.
   
 • Arnhem zet zich op de kaart met Indiëcentrum
  Reformatorisch Dagblad, 27 juli 2007
  Arnhem wordt opnieuw een museum rijker. Na het Nationaal Historisch Museum haalt de Gelderse hoofdstad ook het nieuwe Indisch Herinneringscentrum binnen, zo werd donderdag bekend. Het nieuws, donderdag bekendgemaakt door de staatssecretarissen Bussemaker (Volksgezondheid) en Van der Knaap (Defensie), is in Arnhem met gejuich ontvangen.
   
 • Bronbeek krijgt Indisch herinneringscentrum
  EMEA Nieuws Netwerk, 27 juli 2007
  Op het landgoed Bronbeek in Arnhem komt een nieuw Indisch herinneringscentrum. Het is de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag, dat moest sluiten vanwege wanbeheer. VWS geeft jaarlijks subsidie en eenmalig 1 miljoen euro. Dat schrijven staatssecretaris Bussemaker (VWS) en staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.
   
 • Nieuw Indisch museum naar Arnhem [video]
  De Pers, 27 juli 2007
  Op het landgoed Bronbeek in Arnhem komt een nieuw Indisch Herinneringscentrum. Het centrum wordt de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag dat aan financieel wanbeheer ten onder ging.
   
 • Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  NRC Handelsblad, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  Algemeen Dagblad, 26 juli 2007
  Nieuw Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  Reformatorisch Dagblad, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  Sp!ts, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  Metro, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum op Bronbeek
  Gelderlander, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  Stentor, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  BN/De Stem, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek
  Dagblad van het Noorden, 26 juli 2007
  Op het landgoed Bronbeek in Arnhem komt een nieuw Indisch Herinneringscentrum. Het centrum wordt de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag dat aan financieel wanbeheer ten onder ging. De keus viel op Bronbeek omdat het een Indisch karakter heeft en al veel bezoekers trekt. Dat hebben de staatssecretarissen Jet Bussemaker (Volksgezondheid) en Cees van der Knaap (Defensie) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.
   
 • Indisch Herinneringscentrum naar Arnhem
  Trouw, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum naar Arnhem
  Nieuws.nl, 26 juli 2007
  Indisch Herinneringscentrum naar Arnhem
  De Pers, 26 juli 2007
  Het landgoed Bronbeek in Arnhem wordt de locatie van het nieuwe Indisch herinneringscentrum. Dat maakte staatssecretaris van Welzijn Jet Bussemaker (PvdA) donderdag bekend. Het herinneringscentrum in Bronbeek wordt de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag, dat vorig jaar gesloten werd vanwege financieel wanbeheer.
   
 • Bronbeek krijgt Indisch herinneringscentrum
  Regering.nl, 26 juli 2007
  Op het landgoed Bronbeek in Arnhem komt een nieuw Indisch herinneringscentrum. Het is de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag, dat moest sluiten vanwege wanbeheer. VWS geeft jaarlijks subsidie en eenmalig 1 miljoen euro. Dat schrijven staatssecretaris Bussemaker (VWS) en staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.
   
 • 'Gewoon een raar wijf met een Muppethoofd'
  door Maurits Schmidt, BN/De Stem, 24 juli 2007
  Isolde Hallensleben (32) presenteert in afwisseling met Leon Verdonschot Wat nu?!, VARA's nieuwe doordeweekse zomerserie op Nederland 3. In De wereld draait door viel ze op als de Ruby Wax van De Jakhalzen. Schmidt: "U hebt Duits-Indisch bloed. Net als Georgina Verbaan." Hallensleben: "Nou denkt u dat Duits-Indisch voor ADHD-typetjes staat. We hebben gemeen dat men ons niet intelligent vindt, omdat we dienstbaar, publieksvriendelijk zijn. En dat we ons daar bij neerleggen."
   
 • De Graanschuur nog steeds niet verkocht
  AD Haagsche Courant, 23 juli 2007
  De Graanschuur, het historische pand aan de Dorpsstraat waarin het Indisch Cultureel Centrum (ICC) huist, is nog steeds niet verkocht. ICC De Graanschuur houdt binnenkort in de huidige vorm op te bestaan. Financieel-commercieel directeur E.R. Schenkhuizen moest het faillissement half mei dit jaar tot zijn grote teleurstelling desgevraagd bevestigen.
   
 • Wieteke van Dort krijgt Victorine Heftingprijs
  Haags Pop Podium, 23 juli 2007
  De Gemeente Den Haag heeft de Victorine Heftingprijs 2007 toegekend aan zangeres, actrice en schrijfster Wieteke van Dort. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een vrouw die in Den Haag belangrijk werk heeft verricht op cultureel gebied. De Victorine Heftingprijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en wordt in het najaar uitgereikt.
   
 • 'Ik nam haar mee naar Krabbendijke'
  door Wendy van den Hurk, Provinciale Zeeuwse Courant, 19 juli 2007
  Eigenlijk was Wim Lobbezoo verloofd met een ander Indisch meisje en had Milly Briët, die haar lesgaf in stenografie, een andere militair achter zich aan. Maar ze hebben geruild.
   
 • 'Zorgvuldigheid' vertraagt komst Moluks monument
  door Karin Sitalsing, Volkskrant, 11 juli 2007
  Waar blijft het Moluks monument bij Kamp Westerbork? Veel Molukse en niet-Molukse Assenaren vragen het zich af. In 2005 gaf de stichting Het Gebaar het Bureau Molukse Zaken (BMZ) 18 duizend euro. Een voorschot op de totale subsidie van 60 duizend voor een Molukse herdenkingspunt voor woonoord Schattenberg. Maar het monument is er nog niet. Het Gebaar sprak vaker zorgen uit over de voortgang. Ook Westerbork hoorde lang niets van BMZ-voorman Augustinus Tuparia, vertelt directeur Dirk Mulder. Hij vroeg Tuparia om het draagvlak te onderzoeken.
   
 • Elke dag vakantie
  door Henrico Prins, Volkskrant, 6 juli 2007
  Lonny Gerungan ijvert voor het behoud van de Indonesische keuken. Dit najaar komt een van zijn boeken uit bij een Britse uitgever. Intussen kookt hij voor ouderen en begint hij een keten 'fastfood-toko's'. 'Lachen hoort erbij.'
   
 • Toko Esserstraat: zeker doen!
  door Hélène Schenk, BN/De Stem, 4 juli 2007
  Wie wel eens een Indonesische toko bezoekt, weet dat je daar enige tijd voor moet uittrekken. En dat ligt niet in alle gevallen alleen maar aan het merendeel van de klanten, van wie je het idee hebt dat het woord 'haast' niet in hun vocabulaire voorkomt. 'Plan-plan' (kalm aan) is het devies.
   
 • Gerard van der Meer Mohr (89) overleden
  Gelderlander, 3 juli 2007
  Op 89-jarige leeftijd is afgelopen vrijdag Gerard van der Meer Mohr overleden. De Edenaar overleefde op 9 augustus 1945 de atoomaanval op de Japanse stad Nagasaki, waarbij meer dan 70.000 slachtoffers vielen. Van der Meer Mohr was meer dan een halve eeuw geleden Nederlands-Indisch krijgsgevangene van het Japanse leger. Op het moment van de nucleaire aanval door de Verenigde Staten werkte hij op het industriecomplex van Nagasaki.
   
 • Manier van selecteren is in het nadeel van vrouw en allochtoon
  door Seada Nourhussen, Trouw, 25 juni 2007
  Werkgevers zeggen dat ze meer vrouwen en allochtonen binnen hun gelederen willen, maar toch lukt het niet. Volgens diversiteitexpert Paul Abell ligt dat vooral aan een slechte selectie en een onhandige houding tegenover minderheden. Diversiteit is hot, schrijft Paul Abell in zijn boek 'Oog voor het verschil', waarin hij laat zien wat de beste manier is om personeel te selecteren zonder dat allochtoon en vrouwelijk talent verloren gaat. [...] Sinds de jaren tachtig adviseert Abell, Indisch en psycholoog, over meer kleur in het bedrijfsleven. [...]
   
 • Moluks koken: het gerecht uitspreken is al moeilijk
  AD Rotterdams Dagblad, 20 juni 2007
  "Een tomaat in blokjes snijden? Hoe moet dat?" "Eh, vlees, moet dat in de pan?" De meeste derdeklassers die gisteren in de keuken stonden van het Geminicollege in Lekkerkerk hadden nog nooit gekookt. [...] Het was gisteren Molukse dag op de Lekkerkerkse school. Na de geschiedenislessen over Indonesië werd contact gezocht met de Molukse gemeenschap om in de praktijk te laten zien wat de leerlingen tot nu toe alleen uit boeken hadden geleerd.
   
 • Spijt Molukkers over gijzeling
  Telegraaf, 20 juni 2007
  Twee Molukse gijzelnemers die dertig jaar geleden betrokken waren bij de gijzeling van schoolkinderen in het Drentse Bovensmilde, hebben voor het eerst spijt betuigd voor hun daden. Dat deden ze tijdens een nog niet uitgezonden documentaire van EO Visie en Netwerk, waarbij de daders een verzoening hebben met twee slachtoffers. Molukkers Tom Polnaya en Gustaaf Tehupuring pleegden hun daad destijds uit volle overtuiging, omdat ze wilden dat de Nederlandse regering de vrije Molukse Republiek zou erkennen.
   
 • Molukse gijzelnemers betuigen spijt
  De Pers, 19 juni 2007
  Twee Molukse gijzelnemers hebben dertig jaar na het gijzelingsdrama in het Drentse Bovensmilde spijt betuigd aan de slachtoffers. Dat berichten het programmablad EO Visie en actualiteitenrubriek Netwerk deze week. Daders Tom Polnaya en Gustaaf Tehupurung werden daarvoor in contact gebracht met twee slachtoffers, Astrid Tingen en Trea van der Velde. De vrouwen richtten begin dit jaar een stichting op om slachtoffers te helpen bij het verwerken van het verleden.
   
 • Molukse gijzelnemers uiten na jaren spijt
  Reformatorisch Dagblad, 19 juni 2007
  Dertig jaar na de gijzeling van de school in Bovensmilde betuigen de gijzelnemers Tom Polnaya en Gustaaf Tehepurung voor het eerst spijt aan de kinderen van toen. EO Visie en Netwerk brachten gijzelnemers en gijzelaars bij elkaar voor "een historisch moment van verzoening." Dat maakte de EO dinsdagmorgen bekend.
   
 • Verliefd op de boot naar Ceylon
  door Harry Veenstra, BN/De Stem, 16 juni 2007
  Een reis met veel tussenstations heeft Stanley Krens (82) en Olly Krens-Sayers (83) naar hun knusse huisje aan de Ruiterstallen in Steenbergen gebracht. Vandaag vieren ze met een mis in de Vredeskerk en een groot feest dat ze zestig jaar geleden in Semarang op Java in het huwelijk zijn getreden. Ze wonen in een aanleunwoning, maar doen alles nog zelf. "We doen zelf boodschappen en maken zelf ons eten.".
   
 • Strijders waren ze, geen helden
  door Karin Sitalsing, Volkskrant, 12 juni 2007
  De omgekomen Molukse treinkapers zijn maandag herdacht. Ze worden herdacht als helden, de zes Molukse treinkapers die maandag precies dertig jaar geleden omkwamen bij De Punt. Maar Tany Tuny denkt er anders over. Twee broers verloor hij bij de kapingen; de een bij De Punt, de ander anderhalf jaar daarvoor, bij Wijster. 'Vrijheidsstrijders', zegt hij. 'Dat waren ze. Geen helden.'
   
 • Herdenking voor kapers van trein bij De Punt (1977)
  NRC Handelsblad, 12 juni 2007
  Ongeveer zeshonderd leden van de Molukse gemeenschap hebben gisteren op de Asser begraafplaats De Boskamp de kapers van de treinkaping in 1977 bij De Punt herdacht. Bij de bevrijdingsactie door mariniers kwamen zes van de negen gijzelnemers en twee passagiers om het leven. Voorafgaand aan de plechtigheid werd op een andere plek gediscussieerd over het ideaal van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken.
   
 • De RMS en de idealen die voorbij gaan : 30 jaar na De Punt
  door Gert-Jan Wijma, RNW Wereldomroep, 12 juni 2007
  De Molukse gemeenschap herdacht begin deze week dat dertig jaar geleden met geweld een einde kwam aan de treinkaping bij De Punt in Drenthe. In het midden van de jaren zeventig kaapten voorstanders van een onafhankelijke Republiek der Vrije Zuid-Molukken, de RMS, ook een trein bij Wijster, bezetten het Indonesisch consulaat in Amsterdam en gijzelden kinderen en onderwijzers in een lagere school in Bovensmilde. De kapers wilden Nederland met hun acties onder meer dwingen tot erkenning van de RMS. Maar de acties hebben niet geleid tot de onafhankelijke republiek. Wat is er dertig jaar later over van dat ideaal?
   
 • Respect voor kapers
  NOS Headlines, 11 juni 2007
  Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat het Nederlandse leger met grof geschut een einde maakte aan een treinkaping bij de Punt in Assen. 20 dagen lang stond een trein stil tussen de weilanden daar. Een groep militante Molukkers met grote geweren hield 45 passagiers gegijzeld.
   
 • Molukkers herdenken treinkaping De Punt
  Volkskrant, 11 juni 2007
  Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping De Punt
  Algemeen Dagblad, 11 juni 2007
  Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping
  Telegraaf, 11 juni 2007
  Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping De Punt
  Sp!ts, 11 juni 2007
  Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping De Punt
  Metro, 11 juni 2007
  Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping De Punt
  Stentor, 11 juni 2007
  Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping De Punt
  Gelderlander, 11 juni 2007
  Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping De Punt
  Dagblad van het Noorden, 11 juni 2007
  In Assen en Bovensmilde herdenkt de Molukse gemeenschap in Drenthe maandag dat het dertig jaar geleden is dat de treinkaping bij De Punt op gewelddadige wijze werd beëindigd. Daarbij kwamen zes van de negen kapers om het leven. De herdenking is georganiseerd door de Molukse Raad Assen en de Wijkraad RMS Bovensmilde.
   
 • Molukkers herdenken omgekomen kapers De Punt
  Reformatorisch Dagblad, 11 juni 2007
  De Molukse gemeenschap herdenkt maandagmiddag vanaf 17.00 uur de zes omgekomen kapers van de treinkaping bij De Punt, die maandag precies dertig jaar geleden met geweld beëindigd werd. Op begraafplaats De Boskamp in Assen worden toespraken gehouden en kransen gelegd bij het grafmonument van de omgekomen gijzelnemers.
   
 • Molukkers herdenken treinkaping
  NOS Nieuws, 11 juni 2007
  Met het hijsen van de Molukse vlag heeft een groep Molukkers vanochtend de treinkaping bij De Punt herdacht. Het is vandaag 30 jaar geleden dat daaraan een einde kwam. Bij het beëindigen van de kaping kwamen zes Molukse kapers en twee gegijzelden om het leven.
   
 • 'We zijn een vergeten volk'
  door Stephan Bol, Nederlands Dagblad, 9 juni 2007
  Molukse jongeren van de derde en vierde generatie in Nederland zijn een stuk gematigder dan de generatie van hun ouders. Dat betekent niet dat ze hun idealen hebben opgegeven. Ze worstelen alleen met de vraag hoe ze hun volk nog onder de aandacht kunnen brengen in de multiculturele samenleving van Nederland.
   
 • Dagopvang in Molukse moerstaal
  Gelderlander, 2 juni 2007
  Stichting Rumah Kita, voorheen Dennenrust, uit Wageningen start maandag met dagopvang voor Molukse ouderen in Barneveld. De stichting die in Wageningen een verzorgingshuis voor Indische Nederlanders en Molukkers heeft, kreeg al langere tijd signalen uit de gemeenschap dat er onder de ouderen behoefte was aan eigen dagactiviteiten.
   
 • Molukse bloedband treft 'Romeo en Julia' uit Wierden
  door Frank Timmers, Twentsche Courant Tubantia, 1 juni 2007
  In het midden van de zestiende eeuw werd de bloedband gesloten. Op de Molukken sloten families een onlosmakelijk pact door het drinken van elkaars bloed. Het bongsoschap, dat beschermt maar dat zich bij overtreding van de regels ook tegen de familieleden kan keren, bestaat nog steeds.
   
 • Ceremoniemeester verlaat het hof
  Reformatorisch Dagblad, 1 juni 2007
  Per vandaag is hij geen ceremoniemeester van de koningin meer. G.H.A. Monod de Froideville is met "de meest eervolle wijze ontheven van zijn functie van Ceremoniemeester, onder dankzegging voor de zeer vele en belangrijke diensten gedurende vele jaren aan Haar en Haar Huis bewezen", zo kondigde de koningin eerder deze maand zijn vertrek aan. [...] De in Nederlands-Indië geboren ceremoniemeester bracht de koningin toen naar het graf van zijn vader, een slachtoffer van de aanleg van de Birmaspoorlijn. [...]
   
 • Herdenking treinkaping De Punt
  Telegraaf, 31 mei 2007
  Herdenking treinkaping De Punt
  Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2007
  De Molukse gemeenschap in Nederland herdenkt op maandag 11 juni dat het dertig jaar geleden is dat met geweld een einde werd gemaakt aan de treinkaping bij De Punt in Drenthe. De herdenking begint met een ceremonie op de begraafplaats in Assen en eindigt met een kerkdienst.
   
 • Molukse gijzelnemer spreekt na dertig jaar vrijuit : het gaat om de Molukse Republiek in de hemel
  EO Visie, 29 mei 2007
  De Molukse achternaam van Tom Polnaya betekent 'omhels mijn kinderen.' Dertig jaar geleden deed hij zijn naam geen eer aan, toen hij ruim honderd kinderen gijzelde op een lagere school in Bovensmilde. Maar in de strijd om een eigen Molukse Republiek was veel geoorloofd. Nu spreekt Tom voor het eerst vrijuit.
   
 • En eindelijk zei Dora 'ja' tegen Jos
  door Monique Meeuwisse, BN/De Stem, 26 mei 2007
  Als Dora van den Worm (83) 'nee' zegt is het nee. Maar zegt ze 'ja', dan blijft het ja. Jos Aarts heeft zestig jaar geleden dan ook echt al zijn overtuigingskracht moeten gebruiken om Dora tot een jawoord te verleiden. Als KNIL-militair was hem dat overredingstalent echter wel toevertrouwd en dus zei Dora op 28 mei 1947 op Semarang op Java 'ja'.
   
 • Molukkers waren lange tijd verdachte groep
  door Jos Straathof en Twan van den Brand, Nedelands Dagblad, 26 mei 2007
  Zuid-Molukkers oefenden in de bossen, op het politiebureau werden extra karabijnen uitgereikt, het ene alarm volgde op het andere. Overal gonsde het van de geruchten. De kaping van de trein bij De Punt en de gijzeling van scholieren in Bovensmilde, deze weken dertig jaar geleden, joegen het hele land schrik aan.
   
 • Geïntegreerd? Dat bepaal ik zelf wel
  door Wim Manuhutu en Rocky Tuhuteru, BN/De Stem, 23 mei 2007
  Het nieuwe kabinet is het land in. Minister Ella Vogelaar ontfermt zich over integratie en heeft haar focus ook specifiek op het wonen in de wijk. Bepaalde wijken. Nederland telt zo'n zestig Molukse wijken en die staan niet op de lijst van dit kabinet. Als het om integratie gaat, komen Molukkers ook nauwelijks meer in het verhaal voor. Over ons wordt gezegd dat we geïntegreerd zijn. Of dat zo is, bepalen we zelf wel.
   
 • Kaping Bovensmilde herdacht (video)
  NOS Journaal, 23 mei 2007
  Precies dertig jaar geleden, op 23 mei 1977 om 9.00 uur 's morgens, dringen vier gewapende Molukse mannen een basisschool in Bovensmilde binnen. Ze nemen meer dan honderd kinderen en vijf onderwijzers in gijzeling. Alle kinderen die afkomstig zijn uit de Molukse gemeenschap in het dorp moeten de school verlaten. Er blijven 105 kinderen achter, samen met hun onderwijzers. De oudste kinderen moeten de ramen met kranten dichtplakken. De buitenwereld kan daarna niet meer zien wat er binnen gebeurt.
   
 • Gijzelingsdrama school Bovensmilde herdacht
  Volkskrant, 23 mei 2007
  Gijzelingsdrama school Bovensmilde herdacht
  Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2007
  Gijzelingsdrama school Bovensmilde herdacht
  Nu.nl, 23 mei 2007
  Ruim veertig mensen hebben woensdagochtend in Bovensmilde de gijzeling herdacht van de basisschool door een groep Molukkers dertig jaar geleden. 105 Leerlingen en vijf leerkrachten, die in het gebouw waren, werden daar drie weken vastgehouden.
   
 • Molukse gijzeling school Bovensmilde herdacht
  Nieuws.nl, 23 mei 2007
  Molukse gijzeling school Bovensmilde herdacht
  De Pers, 23 mei 2007
  In het Drentse Bovensmilde is woensdag herdacht dat dertig jaar geleden ruim honderd leerlingen van de lokale basisschool werden gegijzeld door Molukkers. Bij de herdenking waren ongeveer veertig mensen aanwezig die op de plaats waar de school stond, witte ballonnen oplieten. De gijzeling van de schoolkinderen duurde vier dagen.
   
 • Psychische bijstand ex-gegijzelden
  door Tonny van der Mee, Algemeen Dagblad, 22 mei 2007
  Oud-leerlingen van de openbare lagere school in Bovensmilde, die dertig jaar geleden door Molukkers zijn gegijzeld, kunnen psychische hulp krijgen. Ex-gegijzelden ondervinden psychische problemen en de meesten zijn nog steeds bezig de traumatische ervaring te verwerken. Voor hen organiseert stichting De school van Bovensmilde samen met GGZ Drenthe enkele lotgenotenbijeenkomsten.
   
 • Molukse lessen voor Marokkanen die radicaliseren
  door Youssef Azghari, Trouw, 21 mei 2007
  Welke les we kunnen trekken om radicalisering onder moslimjongeren te bestrijden, ligt deels besloten in de geschiedenis van de Nederlandse Molukkers. Morgen is het precies dertig jaar geleden dat Nederland opgeschrikt werd door een treinkaping. Jonge geradicaliseerde Zuid-Molukkers vroegen met deze terroristische daad aandacht voor hun strijd voor de republiek der Zuid-Molukken. Zo wilden zij de Nederlandse regering dwingen hun droom te realiseren. Hun verblijf hier was immers maar tijdelijk. Ooit zouden ze terugkeren naar hun beloofde land. De kaping, die met geweld werd beëindigd, had grote impact op de Zuid-Molukse gemeenschap.
   
 • Nederland leert niet van Moluks integratieproces
  ANP Pers Support, 16 mei 2007
  In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn te gast: Youssef Azghari (columnist) en Rocky Tuhuteru (programmamaker). Zaterdag 19 mei discussiëren zij over een open brief vanuit de Molukse gemeenschap die gericht is aan minister Vogelaar van Integratie. Eén van de schrijvers is Rocky Tuhuteru. In deze brief geven ze aan dat het integratiedebat gebaat zou zijn bij de ervaringen van het Molukse integratieproces. Op dit moment is het integratiedebat verengd tot de integratie van moslims. Terwijl er duidelijk een aantal parallellen te trekken zijn tussen Molukse jongeren van toen en de moslimjongeren van nu.
   
 • Indisch dorp op losse schroeven
  Omroep Flevoland, 15 mei 2007
  Stichting Rumah Senang is zwaar teleurgesteld in wethouder Adri Duivesteijn van Almere. De stichting wil een Indisch dorp bouwen met 250 woningen. De wethouder heeft het bestuur per brief laten weten ruimte te hebben voor 100 woningen in het Homeruskwartier in Almere-Poort.
   
 • Toeval redde NS-duo bij treinkaping
  Stentor, 11 mei 2007
  De geschiedschrijving over de Molukse treinkaping, 23 mei 1977, bij het Drentse plaatsje De Punt, krijgt een nieuwe voetnoot. In officiële verhandelingen wordt vermeld dat, toen de kaping begon, de negen gewapende Zuid-Molukse jongeren behalve 40 van de 95 passagiers ook de conducteur en de machinist hadden vrijgelaten. Dat blijkt maar ten dele te kloppen.
   
 • Nog altijd nachtmerries
  Reformatorisch Dagblad, 11 mei 2007
  Nog altijd ervaart hij de "ellende" van de Molukse gijzeling van zijn school in Bovensmilde in 1977. Nog altijd heeft hij nachtmerries. Nog altijd kan hij niet vergeten en niet vergeven. Herinneringen van schoolhoofd Eef van der Vliet.
   
 • Vlam Indisch trefpunt toch gedoofd
  door Peter van de Stadt, Algemeen Dagblad, 11 mei 2007
  Met bloedend hart heeft het Indisch Cultureel Centrum De Graanschuur moeten besluiten om de deuren te sluiten. Na jaren van financiële problemen en pogingen om de eigen broek op te houden, is de vlam van het Indisch trefpunt annex restaurant, partycentrum en vergaderaccommodatie nu toch gedoofd. "Het bestuur en de directie van het ICC, die het jaren zonder subsidie hebben kunnen bolwerken, hebben dit besluit met pijn in het hart genomen," verzekert financieel/commercieel directeur mr. E.R. Schenkhuizen.
   
 • Indisch Dorp moet schrappen in plan
  door Odeke de Jong, Almere Vandaag, 11 mei 2007
  Stichting Rumah Senang mag maar honderd woningen bouwen in het Homeruskwartier in plaats van de gewenste 250. De stichting is al vijf jaar in overleg met de gemeente over de bouw van een Indisch Dorp in de stad en volgens Rumah Senang staat zwart op wit, dat het de beschikking zou krijgen over vijf hectare grond, dus voor 250 woningen.
   
 • Gouden paar viert feest in Grevelingen
  Brabants Dagblad, 7 mei 2007
  In verzorgingstehuis Grevelingen vierden Eus en Lizzy van Abkoude gisteren hun vijftigjarig huwelijksfeest. Beiden werden geboren in voormalig Nederlands-Indië. In 1962 kwamen ze naar Nederland. Sinds 1964 wonen ze aan de Boschmeersingel in Den Bosch-West. Eus van Abkoude (75) werkte bij Rijkswaterstaat, Lizzy van Abkoude-Hendrik (68) was werkzaam bij de NMB (nu ING).
   
 • Twaalf spannende dagen die alles veranderden
  door Willem van Hamersvelt, Nederlands Dagblad, 3 mei 2007
  Nog nooit zijn de gewelddadige Molukse acties uit de jaren zeventig onderwerp van een speelfilm geweest. Daar komt verandering in. De Amsterdamse Nicolette Steggerda (47) werkt aan het script voor Wijster. Volgend voorjaar zendt de Vara de film uit.
   
 • Driewerf hoera voor Ridder Wibi
  Gelderlander, 27 april 2007
  Ooit, op zijn veertiende, liet hij zich tegenover zijn moeder ontvallen dat hij hoopte aan het eind van zijn carrière een lintje te krijgen. Dat hij er vrijdag al een kreeg was voor pianist en componist Wibi Soerjadi (37) een zeer grote verrassing.
   
 • 'De Molukken draag ik in mijn hart'
  door Ronald Huissen, Provinciale Zeeuwse Courant, 26 april 2007
  "De beerput wordt toch wel opengetrokken op een dag als deze." Nelly Mezach-Laks (74), bewoonster van Indisch woonzorgcentrum Tabadila in Middelburg, heeft altijd gemengde gevoelens op de nationale feestdag van de Republik Maluku Selatan.
   
 • RMS-herdenking Molukkers in De Flint
  RTV Utrecht, 26 april 2007
  Zo'n 1500 Molukkers kwamen woensdag bijeen in het Amersfoortse theater De Flint. Ze stonden stil bij het uitroepen van De Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS) 57 jaar geleden. De oprichting vond plaats kort nadat de soevereiniteit over Nederlands-Indië werd overgedragen aan Indonesië.
   
 • Slachtoffers gijzeling seinen artsen in : intimidaties op website lotgenoten
  Reformatorisch Dagblad, 25 april 2007
  Slachtoffers van de gijzeling in 1977 van de school in Bovensmilde hebben deze week een brief verstuurd aan de huisartsenpraktijk in Bovensmilde. Als gevolg van de gijzelingen in 1977 lopen nu nog tientallen slachtoffers rond met psychische klachten. De lotgenoten, verenigd in de stichting "De school van Bovensmilde", vragen de artsen in Bovensmilde "extra alert te zijn op indicaties die mogelijk kunnen wijzen op een relatie met de gijzeling." De stichting meldt in de brief "uiterst schrijnende" situaties mee te maken, waarbij sprake is van "verontrustende psychiatrische klachten die het normale levenspatroon verstoren."
   
 • Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Trouw, 25 april 2407
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Algemeen Dagblad, 25 april 2407
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Telegraaf, 25 april 2407
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Metro, 25 april 2407
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Gelderlander, 25 april 2407
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Stentor, 25 april 2407
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  BN/De Stem, 25 april 2407
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Dagblad van het Noorden, 25 april 2407
  Ongeveer 1500 Molukkers zijn woensdagmiddag in Amersfoort bij elkaar gekomen om het uitroepen van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) te herdenken. Dat gebeurde op 25 april 1950 in Nederland. Het gebeurde kort nadat de soevereiniteit over Nederlands-Indië overgedragen werd aan Indonesië. De RMS werd, behalve door het Afrikaanse land Benin, door geen enkel land erkend.
   
 • Edwin Musch: 'ik ben een echte Indische jongen'
  door Jan van Zuilen, BN/De Stem, 20 april 2007
  "Uiteindelijk keren we allemaal terug naar onze roots", zegt Edwin Musch. Die van hem liggen in Indonesië. "Ik ben een echte Indische jongen, heel mijn leven al geweest, maar naarmate ik ouder word begin ik dat ook steeds meer te voelen. Je kunt je niet los maken van je verleden."
   
 • Grönloh en Schreurs in speelfilm van Marion Bloem
  Sp!ts, 18 april 2007
  Anneke Grönloh en Terence Schreurs spelen de hoofdrollen in de speelfilm Ver Van Familie van Marion Bloem. De Indische film is gebasseerd op de gelijknamige roman van Bloem uit 1999. Grönloh en Schreurs spelen respectievelijk grootmoeder en kleindochter.
   
 • Anneke Grönloh speelt hoofdrol in speelfilm
  De Pers, 18 april 2007
  Anneke Grönloh speelt samen met Terrence Schreurs één van de hoofdrollen in de speelfilm 'Ver van familie' van Marion Bloem. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de auteur. 'Ver van familie' is een film over Indische Nederlanders, die in Nederland een nieuw bestaan moesten opbouwen. De opnames beginnen in juni.
   
 • Unieke foto's treinkaping 1977 (video)
  Dagblad van het Noorden, 18 april 2007
  Het is dit jaar dertig jaar geleden dat een groep Molukkers een trein kaapte bij De Punt in Drenthe. Niemand stond er zo dicht bij als Emile Groen uit Oss, die toen legerfotograaf was. Toch kent niemand zijn foto's, want die mocht hij niet publiceren. Maar hij heeft ze al die tijd stiekem bewaard en nu vindt hij het tijd ze te laten zien. De fotograaf bekeek ze met Arie Dijkman uit Eindhoven, een van de gegijzelden die bijna drie weken in de trein gevangen werd gehouden.
   
 • Unieke foto's van treinkaping eindelijk openbaar
  De Pers, 18 april 2007
  Het is dit jaar dertig jaar geleden dat een groep Molukkers een trein kaapte in Drenthe. Legerfotograaf Emile Groen maakte toen unieke foto's, die nooit openbaar gemaakt mochten worden. Tot nu.
   
 • Overlevende van treinkaping oog in oog met unieke foto's (audio & video)
  door Imke van de Laar, Omroep Brabant, 17 april 2007
  Het is dit jaar dertig jaar geleden dat een groep Molukkers een trein kaapte bij De Punt in Drenthe. Niemand stond er zo dicht bij als Emile Groen uit Oss, die toen legerfotograaf was.
  Zie ook: Gesprek met Emile Groen (WMP Audio; lengte: 3:20) en Overlevende van treinkaping oog in oog met unieke foto's (WMP Video; lengte: 3:03)
   
 • Legerfotograaf stond vooraan bij treinkaping
  door Twan van Lierop, Nederlands Dagblad, 14 april 2007
  Emile Groen kreeg in juni 1977 als legerfotograaf opdracht verslag te doen van de treinkaping bij De Punt. Na de bevrijdingsactie door mariniers stond hij als eerste met zijn camera bij de trein. Dertig jaar later laat de Ossenaar (52) zijn foto's zien.
  Alle foto's zijn ook te zien op www.nd.nl/treinkaping
   
 • Gus Pleines 1948-2007
  door Esther Hageman, Trouw, 11 april 2007
  De stem van Gus Pleines was jarenlang bepalend voor het geluid van de legendarische Bintangs. Maar binnen de band deed hij zelden een mond open. Hij was de jongste in de band. De anderen waren al twintigers, maar Gus Pleines zat nog op school – op het keurige Coornhertlyceum in Haarlem, waar hij HBS-A deed. Pleines kwam mee naar een bandrepetitie met de toenmalige drummer, Peter de Leeuwe. Gus Pleines zat zelf ook al in een bandje, maar wilde de Bintangs weleens van dichtbij horen en zien. Die waren toen al aardig beroemd.
   
 • Huiselijke foto's van Chinezen gezocht
  door Hans Hopman, Nederlands Dagblad, 7 april 2007
  Een groepje jonge mensen zoekt onder leiding van dr. Annemarie Cottaar naar privé-foto’s uit de Chinese gemeenschap in Nederland, bedoeld voor het - via internet toegankelijke - Historisch Beeldarchief Migranten. Dat bezit wel plaatjes van Indische Nederlanders, Surinamers, Turken en Marokkanen, maar niet van Chinezen.
   
 • Tiende Zwolse Pasar Malam
  door Michael Amsman, Stentor, 6 april 2007
  Laat het organiseren van een feestje maar aan de familie Rudölph over. Voor de tiende keer heeft ze een Zwolse Pasar Malam op poten gezet, en de editie van dit jaar overtreft alle vorige, verwacht vader Henri. "Een tweede lustrum moet je vieren, hè."
   
 • Jan Balt: zeeman, leraar en kunstenaar in één persoon
  door Ewoud ten Kleij, Stentor, 2 april 2007
  Jan Balt heeft zijn leven ingedeeld in drie delen. Na de twee eerste periodes werkend te hebben doorgebracht, richt hij zich tegenwoordig vol passie op de kunst. "Ik doe altijd alles met mijn hart." [...] "Ik ben geboren in Indonesië. Mijn vader is daar in een jappenkamp vermoord. Ik heb als kind veel getekend om mijn emoties af te reageren. Tekenen en schilderen zijn altijd mijn uiting geweest." Op een gegeven moment wilde Balt terug naar Indonesië.
   
 • Ook best geïntegreerden verlangen naar eigenheid
  door Janine Stougie, Stentor, 2 april 2007
  Geïntegreerder zijn ze er bijna niet. Je mag zelfs een stapje verder gaan; van Indische Nederlanders wordt wel gezegd dat ze geassimileerd zijn. Maar toch. Velen verlangen op hun oude dag naar een vleugje eigenheid, hun eigen taal, herkennen én erkenning.
   
 • Maatwerk van Welzijn Ouderen
  door Janine Stougie, Stentor, 2 april 2007
  Stichting Welzijn Ouderen Zwolle (SWOZ) gaat zich in de toekomst meer en meer richten op verschillende doelgroepen. Vandaag begint ze met Rumah Kenangan, dagopvang voor Indische Nederlanders.
   
 • De synergie van twee culturen
  door Ton Lange, Alle Goede Doelen, 30 maart 2007
  Inmiddels zijn er alweer drie cd's verschenen met de recht-uit-het-hart muziek van Wouter Muller. In het oosten van het land is de Indische kleinkunstenaar populairder dan ooit. Zo begint het artikel in het blad Moesson, het Indisch maandblad, over Wouter Muller – onze ambassadeur, die "de stem van de Indische gemeenschap" wordt genoemd.
   
 • Ondanks stand-in 60 jaar getrouwd
  door Anouck Storms, BN/De Stem, 29 maart 2007
  Ze trouwden dan wel 'met de handschoen' (omdat de bruidegom in een ver buitenland zat), maar zijn na zestig jaar nog steeds bij elkaar. "Mijn stand-in op het huwelijk was een oude man, dus dat betekende geen concurrentie", lacht Albert van Hoek (86). [...] Hij ontmoette zijn Corry, in 1939 in Malang in het voormalige Nederlands-Indië. "Ik zat in militaire dienst en werd naar deze stad - de woonplaats van Corry - overgeplaatst. We waren erg gelukkig in die tijd." Hun prille geluk duurde tot 1942 toen de oorlog met Japan uitbrak. Van Hoek werd krijgsgevangene en moest werken aan de Birma spoorlijn. [...]
   
 • Dochter gijzelingsslachtoffer schrijft script Wijster
  Volskskrant, 28 maart 2007
  Dochter gijzelingsslachtoffer schrijft script Wijster
  Sp!ts, 28 maart 2007
  Dochter gijzelingsslachtoffer schrijft script Wijster
  Metro, 28 maart 2007
  Nicolette Steggerda heeft het script geschreven voor de film Wijster, over de treinkaping door een groep jonge Zuid-Molukkers in 1975. De vader van de scenarioschrijfster, de toenmalige hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden, was een van de gegijzelde passagiers. Wijster is de eerste verfilming van het drama dat zich in de buurt van de gelijknamige Drentse plaats afspeelde, aldus producent Motel Films woensdag. Bij de kaping, die twaalf dagen duurde, vielen drie doden.
   
 • 29 maart: Stichting Halin in IndoMood
  RTV9, 25 maart 2007
  Donderdagavond ontvangt Cees Schrofer, om 21.00 uur, in het programma IndoMood de heer Drs. P.G.J. Bovens, vice vooorzitter van de stichting HALIN, wat staat voor Hulp Aan Landgenoten in Indonesië. Stichting HALIN trekt zich het lot aan van arme, veelal zieke, voormalige landgenoten in Indonesië, die veelal als gevolg van de politieke ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog buiten hun schuld in hulpbehoevende omstandigheden zijn geraakt.
   
 • Stichting wil zwijgen over Bovensmilde verbreken : gijzeling nog niet verwerkt
  door Marc van den Eerenbeemt, Volkskrant, 17 maart 2007
  Dertig jaar na de gijzeling op de lagere school in Bovensmilde kampen slachtoffers nog steeds met de gevolgen van het drama in Drenthe. Een nieuwe stichting van ex-gijzelaars, genaamd De School van Bovensmilde, wil een centrum worden voor de verwerking van de gijzeling. Ook vindt de stichting dat het 'zwijgen' over de zaak moet worden doorbroken.
   
 • Anneke Grönloh geeft verjaardagsconcert
  Nieuws.nl, 16 maart 2007
  Anneke Grönloh wordt dit jaar 65 en viert dat met een groot verjaardagsconcert. Tijdens het concert, dat op 23 juni plaatsvindt in de Koninklijke Schouwburg Den Haag, neemt de zangeres haar publiek mee op een muzikale reis door haar lange carrière. [...] Grönloh maakte vrijdag tevens bekend dat zij een rol speelt in een nieuwe Nederlandse film. De film is gebaseerd op een roman van Marion Bloem. [...]
   
 • Twee Almeerders tussen literaire 'kanonnen'
  door Odeke de Jong, Almere Vandaag, 14 maart 2007
  Tussen de grote namen van schrijvers die zondag in Almere een voordracht houden in Corrosia staan ook twee Almeerse namen: Frits Huis en Robin Raven. De twee zijn uitgenodigd om voor te lezen uit eigen werk. [...] Robin Raven, docent op een Pabo in Utrecht, is bekend van het kinderboek 'De vloek van Pak', dat vorig jaar nog opgenomen werd in het canon van de Nederlandse geschiedenis. Het jeugdboek gaat over de politionele acties in Nederlands-Indië in de late jaren veertig van de vorige eeuw. [...]
   
 • Pieter Coumou 1919-2007
  door Esther Hageman, Trouw, 14 maart 2007
  Ook na de Tweede Wereldoorlog zette Pieter Coumou, die in de oorlogsjaren het pas opgerichte Trouw illegaal verspreidde in Amsterdam, zich in voor het verzet. [...] De Coumous waren in 1935 uit Nederlands Indië (waar zijn vader gereformeerd zendingsonderwijzer was) naar Europa teruggekeerd. [...] Pieter Coumou geboren op 14 juni 1919 in Soerabaja, overleed in Zeist op 28 februari 2007.
   
 • Kerkklok gestolen uit Groningse toren
  Metro, 12 maart 2007
  De bronzen kerkklok van de Petruskerk in het Groningse dorpje Foxhol is uit de toren gestolen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Het is een massieve klok die door de eerste generatie Molukkers, die in de jaren vijftig naar Nederland kwam, uit hun moederland was meegenomen.
   
 • Ouderenhuis voor Molukkers
  door Rik Sneijder, AD Groene Hart, 11 maart 2007
  Moordrecht krijgt een woonvoorziening voor oudere Molukkers, een absoluut unicum in het Groene Hart. Volgende week zaterdag wordt het Rumah Orang Tua Tua, oftewel ouderenhuis, officieel geopend. Een woonhuis aan de Margrietstraat 3 is dan het domein van de Molukse ouderen. In de Molukse gemeenschappen van Alphen en Woerden zijn nog geen plannen om een dergelijk initiatief op te zetten.
   
 • 'Te weinig evenementen als dit'
  door Eline Lohman, AD Rotterdams Dagblad, 11 maart 2007
  "Mijn schoonvader heeft vroeger in Indië gezeten, dus hij heeft er meer verstand van dan ik. Ik breng een bezoekje aan de markt om eens te kijken wat er allemaal bij de Indische cultuur komt kijken." De Gorcumse Kees van Kesteren (58) spreekt precies het doel uit van de Pasar Sore, de Indische markt die zaterdag gehouden werd in buurtcentrum De Haarhorst in Gorinchem.
   
 • Ambassadeur Indonesië niet welkom in Assen
  Dagblad van het Noorden, 9 maart 2007
  De ambassadeur van Indonesië had gisteren persoonlijk een rouwkrans willen overhandigen, maar was niet welkom bij de herdenkingsdienst voor dominee Samuel Metiary in Assen. "Zijn komst was een brug te ver voor de nabestaanden", zegt Augustinus Tuparia namens de familie. De krans van de Indonesische ambassade werd daarom gisteravond bezorgd bij de Molukse kerk aan de De Klenckestraat in Assen.
   
 • RMS'er en 'man van het volk'
  door Aad Kamsteeg, Nederlands Dagblad, 6 maart 2007
  Dominee Metiary is overleden... Het bericht van afgelopen zondag is als een emotionele schok door de Zuid-Molukse gelederen in Nederland gegaan. Onder de 'Ambonezen' in ons land waren weinig persoonlijkheden zo charismatisch als juist de voormalig legerpredikant Samuel Metiary. Meer dan wijlen ir. J.A. Manusama, van 1966 tot 1993 president in ballingschap van de op 25 april 1950 uitgeroepen Republiek der Zuid-Molukken (RMS), was Metiary 'man van het volk'. De vanuit ons land geleide RMS-beweging was niet denkbaar zonder Metiary, die politiek en geestelijk leiderschap in zich verenigde.
   
 • Ds. S. Metiary (1917-2007)
  Reformatorisch Dagblad, 5 maart 2007
  Met het overlijden van ds. Samuel Metiary ontvalt de Molukse gemeenschap in Nederland een groot man, aldus president in ballingschap F.L.J. Tutuhatunewa van de Republik Maluku Selatan (RMS). Ds. Metiary is vooral bekend als bemiddelaar tussen de Nederlandse autoriteiten en de Zuid-Molukkers die in 1975 een trein bij Wijster en in 1977 een trein bij De Punt kaapten. Die laatste actie viel samen met een gijzeling van schoolkinderen in Bovensmilde.
   
 • Prominent Molukker en mediateur bij kapingen
  Volkskrant, 5 maart 2007
  Samuel Metiary (89) was dominee en vooraanstaand lid van de Molukse gemeenschap. Maar hij is vooral bekend geworden als de bemiddelaar tussen de Nederlandse autoriteiten en de Molukkers bij de treinkapingen in Wijster en De Punt, in de jaren zeventig. Zondag overleed Metiary in zijn woonplaats Assen.
   
 • Molukse dominee Metiary (89) overleden
  Trouw, 4 maart 2007
  Molukse dominee Metiary (89) overleden
  Telegraaf, 4 maart 2007
  Molukse dominee Metiary (89) overleden
  Sp!ts, 4 maart 2007
  Molukse dominee Metiary (89) overleden
  Metro, 4 maart 2007
  Molukse dominee Metiary (89) overleden
  Stentor, 4 maart 2007
  Molukse dominee Metiary (89) overleden
  Dagblad van het Noorden, 5 maart 2007
  De Zuid-Molukse dominee Samuel Metiary is zondag in zijn woonplaats Assen overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt. Hij is 89 jaar geworden.
   
 • Carl en Netty Brakkee onderscheiden
  Eindhovens Dagblad, 3 maart 2007
  'Een schitterende verrassing' viel het Eindhovens echtpaar Carl en Netty Brakkee donderdag ten deel. Zij kregen beide de gemeentelijke vrijwilligerspenning en - oorkonde uitgereikt. Dit kregen zij, hij 89 en zij 91, voor hun jarenlange inspanningen voor de stichting Pa van der Steur. De stichting, genoemd naar een zendeling in het vroegere Nederlands Indië, bekommert zich sinds jaar en dag om weeskinderen in Indonesië. Brakkee, oud KNIL-militair, onderhield vanaf zijn pensionering in 1966 de contacten tussen de 'bewoners' van het weeshuis, van wie er velen naar Nederland verhuisden, en verzorgde vele jaren lang de uitgave van het tweemaandelijkse contactblad 'De Kleine Bode'.
   
 • Gezellig Indisch eten om kinderen te voeden
  door Marcia Timisela, Almere Vandaag, 27 februari 2007
  "De pasteitjes verkopen het best", glimlacht een Indische vrouw vanachter een tafel vol lekkernijen. De Surinaamse bezoekster Johanna (78) weet de Indonesische muziek te waarderen en swingt lekker mee. Ook de tieners Kimberleigh en Ashley 'swingen', maar dan op z'n Indonesisch. Sierlijk krullen ze de vingers tijdens de traditionele dans 'Potong Padi'. SKMET (Stichting Kinderen met een Toekomst) hield zaterdag een Indonesische avond in basisschool de Boventoon.
   
 • Uspessy's festival onder de Spaanse zon
  Twentsche Courant Tubantia, 25 februari 2007
  Ferry Uspessy werkt op de personeelsadministratie van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, maar organiseert al zeventien jaar vakantiereizen naar de Spaanse costa's. Gewoon 'voor de aardigheid'. Dat geldt ook voor zijn nieuwste project: een groot muziekfestival onder de Spaanse zon in Lloret de Mar.
   
 • Tv-kok Lonny start fastfoodzaak
  door Richard Kok, Zibb.nl, 16 februari 2007
  Lonny Gerungan gaat een fastfoodrestaurant starten. De tv-kok wil een Indonesische fastfoodzaak beginnen. Dat maakte hij bekend tijdens het jaardiner van de kwaliteitsclub Selected Indonesian Restaurants (SIR). Dat meldt De Telegraaf. De nieuwe zaak van Lonny moet ergens in Amsterdam komen. 'Puur Indonesisch', meldt de geboren Indonesiër. Voor zijn televisiewerk maakte Lonny faam in de horeca door het runnen van een restaurant in Amsterdam.
   
 • Fusie stichting Rumah Saya
  Stentor, 15 februari 2007
  De stichtingen Nusantara en Ramuh Kita gaan samenwerken. Beide zetten zich in voor de zorg aan Indische Nederlanders en Molukkers. Woonzorgcentrum Rumah Saya in Ugchelen valt onder Nusantara. Vandaag tekenen de voorzitters van beide stichtingen een intentieverklaring die op termijn moet leiden tot een fusie. Behalve de Ugchelse vestiging van Nusantara heeft de stichting ook een dagverzorging in Vaassen. De zorginstellingen houden hun eigen karakter.
   
 • "Met onderwijs geven we kinderen toekomst!"
  door Lonny Gerungan, Alle Goede Doelen, 9 februari 2007
  In de tijd dat ik in Bali naar school ging heb ik me nooit gerealiseerd hoe bevoorrecht ik was. Mijn vader en moeder konden zich het permitteren hun kinderen te laten studeren. Ze hadden een goed inkomen. Mijn vader was chef-kok in het Bali Hotel in Denpasar en mijn moeder runde haar eigen restaurantje. Pas veel later toen ik in Nederland woonde en werkte, drong het tot me door dat veel van mijn leeftijdgenoten in mijn geboorteland nooit naar school waren gegaan.
   
 • Briljanten echtpaar bewaart zoete herinneringen aan Indonesië
  Provinciaal Zeeuwse Courant, 6 februari 2007
  Meer dan 65 jaar geleden ontmoetten Gustaf Anschütz (94) en Marie Hallegraeff (84) elkaar op de korfbalclub in Djakarta. "Wie is dat lieve kind?", vroeg hij de kennis die haar meebracht. "Ik vind haar een schatje."
   
 • Plek onder Zwolse zon voor Indische ouderen
  Stentor, 5 februari 2007
  Het toekomstige wooncomplex voor de stichting Kembang Baru mag dan niet ogen als specifiek Indisch, er is wel degelijk aan de doelgroep gedacht. Iedereen krijgt zijn eigen plekje onder de Zwolse zon. Letterlijk.
   
 • Positief advies plan Holtenbroek
  door Yang Yang Chiu, Stentor, 5 februari 2007
  Het wooncomplex voor Indische ouderen in Holtenbroek is een stap dichterbij gekomen. De leden van de Welstandscommissie zijn unaniem positief over het ontwerp dat architect Bert Bulthuis van bureau Sitec heeft gemaakt voor de stichting Kembang Baru. Enig puntje van zorg is het voornemen om onbehandeld hout te gebruiken voor de kolommen - en draagstructuur.
   
 • Indische cultuur centraal op Nasi Party
  Twentsche Courant Tubantia, 1 februari 2007
  Verschillende live-bands en een breakdance-groep, dat is wat het publiek op zaterdag 10 februari te wachten staat tijdens de Nasi Party in theater Mystiek aan de Raiffeisenstraat. De party is een idee van de Indische jongerenorganisatie Nasi Idjo, opgericht begin 2003.
   
 • 'Ik had in dat weeshuis kunnen zitten'
  door Rens Elst, BN/De Stem, 1 februari 2007
  Acht weken oud was Shira Scheepers toen ze werd geadopteerd. Geboren in Jakarta, Indonesië. Opgegroeid in Oud Gastel. Inmiddels is ze 23 jaar. Vandaag gaat ze terug naar haar geboortegrond.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • '104 jaar, geen prestatie maar een zegen'
  Twentsche Courant Tubantia, 1 februari 2007
  Emiel Eugene Hamar de la Brethonière heeft vandaag de leeftijd van 104 jaar bereikt. Het lichaam laat het steeds vaker afweten, maar het verstand werkt nog prima. De burgemeester komt niet langs vandaag, want dat is allemaal iets te veel voor de jarige en zijn vrouw.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Straks genieten van de pondok
  door Rutger van Rijnbeek, Gelderlander, 29 januari 2007
  De Rotaryclub Wageningen voert acties voor de inrichting en aankleding van de tuin van het Rumah Kita, het nieuwe Dennenrust, in Wageningen. Zo komt er een gedenksteen van voormalig Nederlands-Indië.
   
 • Klappermelk en wajangpoppen
  door Fiona van Gemert-de Heus, Stentor, 27 januari 2007
  'Ik wil klapper-, klappermelk met suiker', klonk het gistermiddag in koor in de hal van verzorgingshuis Klein Engelenburg. Bewoners en gasten zongen zachtjes mee tijdens het optreden van de Molukse dansgroep Mutiara uit Twello.
   
 • 'Maung Mela was een moedig man' : terug naar Burma
  door Minka Nijhuis, Trouw, 4 januari 2007
  Als jonge man ontsnapte de Nederlander Ferrie Portier uit een kamp voor dwangarbeiders aan de Burmaspoorlijn. Dankzij een Burmees dorpshoofd wist hij zich tweeënhalf jaar schuil te houden, tot Japanse militairen het dorp binnenvielen en zijn redder doodden. Portier vergat het nooit en keerde zestig jaar later terug naar het Burmese grensgebied.
   
 • 'De arme Nani heeft mijn leven verrijkt'
  door Lianne Bevelander, BN/De Stem, 21 december 2006
  Hooguit een kwartiertje zag de 57-jarige Nardi Boekestijn de Indonesische Nani. Toch waren die vijftien minuten van doorslaggevende betekenis. "Iets in mij zei: doe iets voor dit kind."
   
 • Middelburgse schrijfster Sarina (17) debuteert
  door Anita Janse, Provinciaalse Zeeuwse Courant, 15 december 2006
  Toen ze eenmaal begon te schrijven, was het einde zoek. De zeventienjarige Sarina Tahitu uit Middelburg heeft inmiddels 314 bladzijden op haar naam staan. "Het was nooit mijn bedoeling een boek uit te geven", zegt ze. Toch wordt haar debuutbundel deze week gedrukt. [...] Haar Molukse achtergrond is een belangrijke inspiratiebron geweest voor het schrijven van Shanneah. [...]
   
 • Vrijwilligers benefietdag keren Marihati rug toe
  door David Levie, Stentor, 13 december 2006
  Hun teleurstelling over een mislukte benefiet heeft plaatsgemaakt voor woede. Vrijwilligers die zich op 17 augustus in Klarenbeek hebben geschaard achter een initiatief van de stichting Marihati om geld bijeen te brengen voor slachtoffers van een tsunami op Java, voelen zich bedrogen door de bestuursleden van de stichting, Chris en Lanny Ong. 'Nooit meer Marihati', zeggen ze eensgezind.
   
 • "Geen commercieel Indisch dorp"
  Omroep Flevoland, 7 december 2006
  De Stichting Rumah Senang die het Indisch dorp wil bouwen in Almere-Poort moet duidelijk maken of ze commerciële bedoelingen heeft. Dat zegt de gemeente Almere. Het is nu onduidelijk of het project een collectief project is zonder winstbedoelingen of een commercieel initiatief.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • 'Geen gezanik over RMS' op feest van Molukkers
  door Manjo van Boxtel, Brabants Dagblad, 4 december 2006
  Hoog bezoek, maar desalniettemin vooral geschikt om oude bekenden te ontmoeten. Gisteren hield de Molukse gemeenschap een groot feest in De Pas in Heesch. "Satu, dua, tiga?" Badendang Orang Basadura, ofwel 'samen dansen en feesten' heet het feest deze zondagmiddag in De Pas in Heesch. Uit het hele land zijn mensen uit de Molukse gemeenschap hier op af gekomen, met name uit Nistelrode. [...] Extra bijzonder deze middag is de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibie en voormalig waarnemend ambassadeur Djauhari Oratmangun. [...]
   
 • Doe Maar maakte kluizenaar van Ernst Jansz
  Nieuws.nl, 4 december 2006
  Zanger Ernst Jansz is na het succes van Doe Maar een kluizenaar geworden. Dat zegt de medeoprichter van de groep in de decembereditie van vrouwenblad Margriet. [...] De 58-jarige zanger van Indonesische afkomst [sic!] vindt het niet erg dat het Doe Maar-tijdperk in 2000 definitief tot een einde kwam. [...]
   
 • Reallife soap over Wibi Soerjadi
  Nu.nl, 29 november 2006
  Wibi Soerjadi komt waarschijnlijk met een reallife soap op televisie. Dat meldt de website Sterrenstek woensdag. Productiemaatschappij Storms Factory maakt over twee weken bekend welke zender het programma zal uitzenden. "We zijn op dit moment in onderhandeling met een grote partij die zijn naam aan de productie wil verbinden", zegt een woordvoerder.
   
 • Beroering over gijzelingsmonument Bovensmilde
  Reformatorisch Dagblad, 28 november 2006
  Beroering over gijzelingsmonument Bovensmilde
  Nu.nl, 28 november 2006
  In het Drentse dorp Bovensmilde is beroering ontstaan over een plan een monument te plaatsen ter nagedachtenis aan de gijzeling door Zuid-Molukkers van leerlingen en leraren van een lagere school in het dorp. Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat vier Zuid-Molukkers 105 leerlingen en vijf leerkrachten gijzelden. De school werd na het drama gesloopt.
   
 • Recensie Lenny Kuhr was binnen de grenzen
  Nieuws.nl, 27 november 2006
  Lenny Kuhr heeft een zaak bij de Raad voor de Journalistiek verloren. De zangeres voelde zich beledigd door een recensie van haar album 'Panta rhei' in Dagblad De Limburger. Recensent Wim Doesborgh schreef onder meer: "Pretentieuze teksten in een marinade van quasi-laconieke muziekjes - zo probeert Lenny ons met die super-melancholische stem al jaren haar manisch-depressieve wereld in te trekken."
   
 • Rumah Senang staat synoniem voor Indische gezelligheid
  Almere Vandaag, 24 november 2006
  Het Indische Dorp, Rumah Senang, dat in Almere Poort moet verrijzen, begint concrete vorm te krijgen. Meer dan duizend geïnteresseerden bezochten gistermiddag een presentatiemiddag op De Kemphaan. Hier konden belangstellenden een indruk krijgen van de inrichting en uitvoering van het dorp. Ook waren er tekeningen te zien met ontwerpen van woningen en appartementen. Voor het dorp is belangstelling uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Amerika.
   
 • Feestdag voor eerste Deventer Molukkers
  door Ita van Dijk, Stentor, 20 november 2006
  Van een afstand lijkt het een plechtige optocht, maar van dichtbij blijkt het een feestelijke wandeling met dansende meisjes en trommels voorop. Daarachter lopen een paar vrouwen mee in de maat van de muziek en wordt druk gepraat en gelachen.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Tevredenheid overheerst na zestig jaar huwelijk
  door Janton van Hemert, BN/De Stem, 20 november 2006
  Uit praktische overwegingen, maar wel uit liefde, zijn ze getrouwd. Vandaag vieren Frans en Paulina Bouwens-Köhler hun diamanten bruiloft. "Het rustige leven heeft ervoor gezorgd dat we al zo lang bij elkaar zijn", zegt Pauline. Frans (85) en Pauline (87) zijn allebei geboren en getogen in Indonesië, dat toen nog Nederlands-Indië heette. Frans was soldaat bij het KNIL. Hij werd in 1942 krijgsgevangen genomen door de Japanners en opgesloten in een concentratiekamp.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Indisch dorp in de polder
  Archined, 13 november 2006
  Na vijf jaar onderhandelen gaf de gemeenteraad van Almere Stichting Rumah Senang (het prettige/behaaglijke huis) eind oktober toestemming haar lang gekoesterde wens te realiseren: de bouw van een Indisch dorp in de polder. Als alles volgens planning verloopt worden medio 2008 de eerste woningen opgeleverd.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Wibi Soerjadi mag op legendarische Liszt vleugel concerteren
  ANP Pers Support, 1 november 2006
  Meesterpianist Wibi Soerjadi werd volledig verrast met het bijzondere bericht dat vanuit Bechstein Berlijn nog éénmaal de Legendarische Liszt Flügel 576 uit 1862 speciaal voor hem zal overkomen naar Nederland. Hiermee gaat een droom in vervulling voor Jubilerend Concertpianist Wibi Soerjadi.
   
 • Groen licht Indisch dorp
  door Maaike van den Bosch, Almere Vandaag, 27 oktober 2006
  De eerste paal van het Indisch dorp in Poort gaat waarschijnlijk in oktober volgend jaar de grond in. Stichting Rumah Senang heeft van de gemeente toestemming gekregen in het Homeruskwartier te gaan bouwen. De grond wordt 24 november officieel aan de stichting overgedragen. Dit gaat gepaard met een feestje op stadslandgoed De Kemphaan waarvoor de belangstellenden in het project zijn uitgenodigd. Momenteel zijn 750 mensen geïnteresseerd in een huis in de nieuwe wijk, die uit tweehonderd woningen gaat bestaan. De komende tijd is de stichting dan ook druk met het maken van een selectie, het maken van een stedenbouwkundig plan met eisen en het verder uitwerken van de typen woningen.
   
 • Corrie de Leeuw: Pardon
  door Corrie de Leeuw, Eindhovens Dagblad, 26 oktober 2006
  Mijn grootouders ontmoetten elkaar in 1919 in Katwijk aan Zee. Zij werkte daar als onderwijzeres aan de openbare school. Hij was er onderwijzer op de School met den Bijbel. Toen hij haar ten huwelijk vroeg zei hij er bij: 'Maar ik wil wel naar Indië'. En zij ging mee. In Indië kregen ze drie kinderen; twee jongens en een meisje. [...] Maar toen Indië Indonesië werd, mochten ze er niet blijven.
   
 • Moluks monument maakt emoties los
  Stentor, 24 oktober 2006
  De Molukse gemeenschap in Vaassen reageert getroffen en met instemming op het nieuwe monument voor het kerkgebouw aan de Woestijnweg. Het in brons gegoten beeld van kunstenaar Greet Grottendieck beeldt de ontreddering uit van een Moluks gezin dat begin jaren vijftig naar Vaassen kwam. 'We moeten de ballast achterlaten, maar de bagage meenemen', zegt sociaal werker Martin Pelamonia.
   
 • In gedachten terug op Tanimbar Eilanden
  door Joost Ariaans, Gelderlander, 23 oktober 2006
  Veel Cuijkse Molukkers zijn nooit op de eilanden waar hun roots ligt geweest. De Tanimbar Eilanden kennen zij dankzij de verhalen van hun grootouders. Sporthal de Kwel in Cuijk was dit weekend even een Moluks eiland.
   
 • Des Alwi, de chrislamiet
  BN/De Stem, 21 oktober 2006
  In het internationale Genève kom je de meest merkwaardige figuren tegen, maar een ontmoeting met Des Alwi, de ongekroonde koning van het Molukse specerijeneiland Banda, is zelfs hier geen alledaagse gebeurtenis. 'Pa' Des, nu dik in de zeventig, was op doorreis naar Nederland, waar de Nederlands sprekende Bandanees nog vele vrienden heeft. "In Holland ga ik weer een paar lezingen houden over mijn eiland", zegt Alwi. "Het was tenslotte Banda, dat door Jan Pieterszoon Coen namens de VOC al in het begin van de 17e eeuw werd ingepikt. Vanwege onze nootmuskaat." De naar Indonesische maatstaven fors gebouwde Alwi is een wandelende Wikipedia van de Nederlands-Indische geschiedenis. Zijn levensloop is even fascinerend als schilderachtig.
   
 • Jet Manuputty snel rijzende CDA-ster
  door Fred Beens, Stentor, 17 oktober 2006
  Je bent sinds mei van dit jaar CDA-lid en hebt aangegeven wel een actieve politieke rol te willen spelen. Enkele maanden later sta je derde op de Gelderse CDA-kandidatenlijst voor Provinciale Staten. Jet Manuputty-van Lieshout, ambtenaar in de gemeente Voorst en woonachtig in Wilp, lijkt een snel rijzende ster.
   
 • Ferrie Portier (90) keert terug naar zijn redders
  door Paul Bolwerk, 12 oktober 2006
  Ex-krijgsgevangene Ferrie Portier (90) uit Millingen vertrekt vandaag naar Thailand. Voor een hereniging, na zestig jaar, met nazaten van een stamhoofd van een Birmees bergvolk dat zijn leven redde. En dat zelf met de dood bekocht. "Ik vind dat ik móet gaan. Zonder de Karen, dat Birmese bergvolk, was ik er niet meer", zegt Ferrie Portier (90) uit Millingen aan de Rijn. "En deze Karen ook niet", bevestigt zijn dochter. Uit dankbaarheid en respect heeft hij zijn dochter vernoemd naar het volk, waaraan hij zijn leven als ex-dwangarbeider aan de Birma-spoorweg te danken heeft.
   
 • 'Zelf zal ik nooit adopteren' (video)
  door Harriët Salm, Trouw, 7 oktober 2006
  Olvi van de Reepe (30) kwam als baby van 10 maanden uit Indonesië naar Nederland. Ze is grafisch vormgeefster, en woont met haar dochter Noa (4) in Breda. "Mijn ouders hebben mij uit idealisme geadopteerd. Na mij kregen ze twee eigen zoons, blond met blauwe ogen. Op de basisschool in Etten- Leur merkte ik dat ik anders was. Dan zag ik andere kinderen met hun ouders, en dacht: zij passen bij elkaar, ik match niet met mijn ouders. Mijn biologische familie komt uit Sulawesi."
   
 • Eerste huwelijksjaren in teken van oorlog
  door Ron Maat, Stentor, 3 oktober 2006
  Al 65 jaar zijn ze bij elkaar. Lena en Willy Helling uit Ermelo hebben in die tijd niet alleen een stormachtige periode aan zich voorbij zien trekken, ze stonden er middenin. Lena Helling-Krieger woonde begin jaren 40 op Java, als kind van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder. In 1941 leerde ze Willy Helling kennen, die als jonge militair werd gelegerd op Java. Nederlands-Indië bereidde zich in die maanden voor op de strijd tegen Japan.
   
 • Duizenden op bezoek bij Wibi
  Telegraaf, 2 oktober 2006
  Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum hield Wibi Soerjadi afgelopen weekeinde op zijn landgoed Wulperhorst in Zeist een openlucht pianofestival. De 36-jarige concertpianist van Indonesische afkomst wilde met dit initiatief zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met klassieke muziek.
   
 • Duizenden op bezoek bij Wibi Soerjadi
  door Maarten Venderbosch, AD Utrechts Nieuwsblad, 1 oktober 2006
  Gekleed in smetteloos wit, stralende lach geen moment van zijn gezicht, schiet Wibi Soerjadi heen en weer tussen duizenden toegestroomde mensen op zijn landgoed Wulperhorst in Zeist. Hij vormt straks zelf het hoogtepunt van het openlucht pianofestival in zijn tuin.
   
 • 'De Linie te ver weg van Molukse wijk'
  door Hans Teunissen, Gelderlander, 29 september 2006
  Door de verhuizing van de Stichting WIND naar De Linie moest de Molukse stichting Gunung Binaiya op zoek naar nieuwe huisvesting. Die vond ze vlakbij, in het nieuwbouwcomplex aan het Burgemeester Keiserplein.
   
 • Bijles voor de Indische klas
  door Taco van der Mark, Algemeen Dagblad, 26 september 2006
  Twee jaar lagere school in Nederlands-Indië heeft Anneke Hendriksz achter de rug als de oorlog uitbreekt. Ze krijgt onderwijs in het jappenkamp, maar dat schiet tekort. In 1946 komt ze in Den Haag terecht. Anneke krijgt les in een Indische klas aan de Antonie Duyckstraat waar Wim Willems onlangs over schreef. Meester Jansen stoomt de groep klaar voor het voortgezet onderwijs.
   
 • Beeld voor eerste generatie Molukkers
  AD Groene Hart, 17 september 2006
  "Zij kwamen van ver en daarom zijn wij nu zo ver." Honderden belangstellenden woonden zaterdag in de Molukse wijk in Moordrecht de onthulling bij van het 1,70 meter hoge, bronzen standbeeld dat dient als eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers, die sinds 1961 in Moordrecht wonen. De groep tachtigers telt nog ruim twintig personen. Oom Niek, een van de Molukse dorpsoudsten, verwoordde zijn emoties als volgt: "Ik voel me geëerd. Dit herdenkingsmonument verbeeldt niet alleen de geschiedenis van de eerste generatie, maar moet ook een bron van inspiratie voor de komende generaties zijn."
   
 • 'Daar gaat ons schip. We zijn te laat'
  door Rik Visschedijk, Twentsche Courant Tubantia, 16 september 2006
  Justina Korlefura-Tanwey (87) is geboren op het vulkaaneiland Nila op de Molukken. Als klein meisje keek ze om zich heen en zei: 'Ik hoop hier ooit nog een keer weg te gaan.' Na bijna tien jaar met haar gezin in kampen te hebben gewoond, moest ze een leven in Nederland opbouwen. Als de sirene bij een nabijgelegen fabriek ging zeiden ze tegen elkaar. 'Daar gaat ons schip naar huis.'
   
 • Viering 45 jaar Molukkers in Nijverdal
  Twentsche Courant Tubantia, 12 september 2006
  Het is dit jaar 45 jaar geleden dat de eerste generatie Molukkers zich in Nijverdal vestigde. De eerste generatie Molukkers bestaat uit voormalig militairen die dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen. Na jaren in kampen te hebben gewoond kregen ze begin jaren '60 een woning toegewezen.
   
 • Molukse wijk van steen verbetering
  door Leo Nierse, BN/De Stem, 9 september 2006
  De Molukse wijk van Breda was een van de allereerste Nederlandse 'Ambonezenwijken' die - in 1962-'63 - in steen werden opgetrokken. Destijds was dat bijzonder.
   
 • Tante Lien zingt voor Drutense veteranen
  door Karlijn Raats, Gelderlander, 4 september 2006
  "Eenzame buitenposten, eindeloze patrouilles en, 'rampoks'; je moet het meegemaakt hebben om het te begrijpen." Tante Lien presenteerde afgelopen zaterdag in Puiflijk het boek Nooit Vergeten van Adrie van de Geijn.
   
 • Met verf en penseel terug naar de oorlogstijd
  door René Beune, Twentsche Courant Tubantia, 2 september 2006
  Hij heeft de Japanse bezetting en de politionele acties van Nederland in Indonesië meegemaakt. 'Maar een trauma heb ik daar niet aan overgehouden. Als mensen graag verhalen over Indië willen horen dan vertel ik ze', zegt Erik Stam (76), die zich als schilder weer wijdt aan de Tweede Wereldoorlog.
   
 • Molukkers willen niet weg uit Souburgs buurthuis Mae Uku
  door Wendy van den Hurk, Provinciale Zeeuwse Courant, 1 september 2006
  De Molukse gemeenschap hoort woensdag of zij in Mae Uku mag blijven. De gemeente wil van alle buurthuizen af, Palladium heeft de huur van het Souburgse gebouw per september opgezegd. Maar waar moeten de Molukkers naartoe?
   
 • Vrolijkheid en hartzeer
  door Wendy van den Hurk, Provinciale Zeeuwse Courant, 1 september 2006
  Voortuintjes zijn veranderd in kleine restaurantjes. Lemper, kue lapis. Iedereen eet, lacht, ontmoet. Het lukt de Molukse muzikanten zelfs een vrolijke versie van Carly Simons You're so vain te maken. Welkom in de Molukse wijk. Waar schone schijn bedriegt.
   
 • Monique Klemann brengt eerste solo-cd uit
  Sp!ts, 30 augustus 2006
  Monique Klemann brengt eerste solo-cd uit
  Metro, 30 augustus 2006
  Het is een verzameling van 'easy listening', jazz en groovy nummers. De eerste solo-cd van Monique Klemann brengt een heel ander repertoire dan de zangeres doorgaans met haar zus Suzanne op de bühne brengt. On Petrol is geen Loïs Lane, maar Monique Klemann ten voeten uit.
   
 • Indisch monument zusjes Bloem geopend
  NRC Handelsblad, 30 augustus 2006
  Indisch monument in Arnhem geopend
  Telegraaf, 30 augustus 2006
  Indisch monument zusjes Bloem geopend
  Sp!ts, 30 augustus 2006
  Indisch monument zusjes Bloem geopend
  Reformatorisch Dagblad, 30 augustus 2006
  In Arnhem is woensdagmiddag Sawah Belanda geopend, een monument van de zussen Joyce en Marion Bloem voor de Indische mens in Nederland. Het monument van Joyce Bloem is een grasland met natte rijstvelden, omgeven door zeven kunstwerken. Het ligt in een park vlak bij het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem.
   
 • Akkoord herdenking
  Gelderlander, 21 augustus 2006
  Er komt voor het eerst een aparte officiële herdenking van alle Indië­slachtoffers in Nijmegen. De bijeenkomst wordt gehouden op 14 augustus. Het Platform Indische Organisaties Nijmegen (Pion) heeft hierover na twee jaar onderhandelen met de gemeente Nijmegen een akkoord bereikt. In Nijmegen woont een grote gemeenschap met een Indische achtergrond. Voor deze groep is er in het verleden nooit een aparte mogelijkheid geweest de burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting te herdenken. Twee jaar geleden werd door het Pion het verzoek neergelegd voor een aparte herdenking op 14 augustus op de Gedeputeerdeplaats (de binnenplaats) van het stadhuis.
   
 • Indisch Erfgoed gedijt op Apeldoornse bodem
  door David Levie, Stentor, 14 augustus 2006
  Met een fototentoonstelling in het stadhuis luidt de werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn komende vrijdag een manifestatie in die zowel teruggrijpt naar koloniale tijden van weleer als naar het moderne Indonesië. Boekendagen bij CODA en een filmfestival in Gigant zijn de andere hoogtepunten waaraan ook Radio Nederland Wereldomroep live verslag doet. Naar schatting zijn daarvan zeven miljoen luisteraars in Indonesië getuige.
   
 • Kiezen of delen : 'Nu sta ik binnen tien minuten op de stoep'
  door Lynn Berger, Volkskrant, 29 juli 2006
  Tijdens je vakantie word je verliefd op het land. Volg je je hart en ga je er wonen of kies je toch maar voor het thuisfront? 'Als ik mijn kleinkind vasthoud, denk ik: wat geweldig.' Sheila Meeng weet het zeker: 'Dit is geen vakantiebevlieging. Het gaat veel dieper.' Afgelopen april reisde ze voor haar 52ste verjaardag naar Indonesië, haar geboorteland. Ze belandde op Bali, en was meteen verkocht.
   
 • Vrienden roemen Anneke Grönloh (video)
  Nieuws.nl, 27 juli 2006
  Anneke Grönloh werd donderdag volop geprezen door haar vrienden. Dit gebeurde tijdens de presentatie van twee dvd's van de 64-jarige zangeres. De dvd's geven een terugblik op haar 45-jarige carrière.
   
 • Tempo Doeloe heeft vol programma
  Stentor, 18 juli 2007
  Raylettes is de eerste band die is vastgelegd voor het Tempo Doeloe Festival, op 18 augustus in de Apeldoornse binnenstad. Raylettes is geformeerd uit een aantal ex-leden van de Valiants.
   
 • Tjak heeft overal wandelvrienden
  door Jelle Boesveld, Stentor, 14 juli 2007
  Hij deed mee aan grote wandelevenementen in Japan, Korea en Taiwan. En volgende week loopt hij voor de 25ste keer de Nijmeegse vierdaagse. Een bijzondere prestatie? Eibergenaar Tjak Risamasu (67) vindt van niet. 'Wandelen is goed voor lichaam en geest.'.
   
 • Vonk slaat over bij bezorgen briefje
  Twentsche Courant Tubantia, 14 juli 2007
  Hij moest voor z'n moeder een paar straten verderop in z'n toenmalige woonplaats Batavia een briefje afleveren. De deur werd opengedaan door de zus van de geadresseerde. Meteen sloeg de spreekwoordelijke vonk over. Vier jaar later trouwden ze, in 1946, en gisteren vierde het echtpaar N. Cress-Wansch het zestigjarig huwelijk.
  Berkat: Indisch4ever
   
   
 • Drie dagen feest in Molukse wijk
  Twentsche Courant Tubantia, 12 juli 2007
  Drie dagen is het groot feest in de Molukse wijk in Wierden. De Jan Jansweg en omgeving heeft voor alle Wierdenaren op vrijdag, zaterdag en zondag een vol programma aan festiviteiten te bieden.
   
 • Opvang op zijn Indisch
  door Roy Touker, Stentor, 8 juli 2006
  Een dagbestedingsprogramma op zijn Indisch. Dat gaat Zorgcombinatie Zwolle vanaf januari bieden in Stadshagen. Samen met de stichting Kembang Baru ontwikkelt de combinatie een dergelijke opvang, compleet met kookclub, bedoeld voor iedereen die affiniteit heeft met voormalig Nederlands-Indië. Voorlopig gaat een groep van tien tot twaalf senioren van start.
   
 • Koninklijke onderscheiding voor dominee Metiary
  Dagblad van het Noorden, 1 juli 2006
  De Zuid-Molukse dominee Samuel Metiary is zaterdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De 89-jarige Metiary kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Dineke van As. Dit gebeurde tijdens een kerkdienst in de Moluks Evangelische Kerk, waar het 40-jarige bestaan van de Molukse eenheidspartij Badan Persatuan werd gevierd.
   
 • Oneindig verlangen naar petjoh en de tjebokfles : verzamelde foto's en verhalen van repatrianten uit Indië tot eind jaren zestig
  door Amanda Kluveld, Volkskrant, 30 juni 2006
  Niets kon op tegen de herinnering aan Indië, dat verre, vreemde en verloren land waar het grootste deel van mijn familie vandaan kwam. Ik was de eerste van ons gezin die in Nederland geboren werd. Indië kende ik alleen uit de overlevering en uit gebruiken die maakten dat het vroeger bij ons 'anders' was.
   
 • 'Satu, dua, tiga ofwel: een, twee, drie'
  Twentsche Courant Tubantia, 24 juni 2006
  Satu, dua, tiga ofwel: een, twee, drie in het Maleis. De lat was niet hoog gelegd bij de speciale Molukse dag op de Sjaloomschool in Wierden. 'Al leren Nederlandse kinderen maar een paar woordjes van onze taal dat zou al mooi zijn.'
   
 • 'Mijn gezin, dat is mijn leven'
  door Leon Weterings, BN/De Stem, 20 juni 2006
  Arie Mosies (64) is zanger/gitarist van de Bredase Indo band The Rockin' Teens. Een groep die sinds 1957 bestaat en nog steeds, in gewijzigde vorm, optreedt. Hij kan gezien worden als de oudste rocker van Breda.
   
 • 'Nooit meer terug gegaan naar Indië'
  Twentsche Courant Tubantia, 16 juni 2006
  Min of meer gedwongen door de sociale omstandigheden waarin Nederlands Indië 55 jaar geleden verkeerde, vertrok het echtpaar Barnaart-Lapra met hun oudste zoon naar Nederland. Nu vieren zij hun zestigjarig huwelijk in Rijssen, waar zij hun tweede thuis vonden.
   
 • Foto's vertellen Molukse geschiedenis in Wierden
  Twentsche Courant Tubantia, 14 juni 2006
  Meer dan duizend foto's kwamen er boven water toen men in de Molukse wijk de deuren langs ging. Allemaal vertelden ze een eigen verhaal. Het verhaal hoe de bewoners meer dan veertig jaar geleden vanuit de Molukken naar Nederland kwamen. Eventjes maar, tot de onlusten voorbij waren. Dan konden ze wel terug. Maar ze bleven en zijn er nog. Een tentoonstelling laat aan de hand van die foto's zien hoe het de Molukkers in Wierden is vergaan. Ze vertellen hun persoonlijke geschiedenissen.
   
 • Molukkers in Hoogeveen hebben nieuwe opbouwwerker
  Dagblad van het Noorden, 14 juni 2006
  De Molukkers in Hoogeveen hebben een nieuwe opbouwwerker. Het is Werner Hoff (40), al jarenlang werkzaam bij Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW). Hoff is nu nog werkzaam als opbouwwerker in de wijk De Weide.
   
 • Tweede monument voor Molukse gemeenschap
  door Miriam van den Brand, Gelderlander, 7 juni 2006
  De Molukse gemeenschap in Tiel herdacht zaterdag 55 jaar aanwezigheid van Molukkers in Tiel. Met gemengde gevoelens, want het verblijf in Nederland zou slechts tijdelijk zijn. Een fotoboek vertelt de geschiedenis.
   
 • Pasar Malam breekt bezoekersrecord
  Nieuws.nl, 6 juni 2006
  De 48e Pasar Malam Besar in Den Haag heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Het twaalfdaagse festival op het Malieveld werd bezocht door 128 duizend mensen. Het aantal kinderen en jongeren dat de Pasar Malam bezocht, is gestegen, meldt de organisatie.
   
 • Recordaantal bezoekers Pasar Malam Besar
  Algemeen Dagblad, 5 juni 2006
  Recordaantal bezoekers Pasar Malam Besar
  Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
  Recordaantal bezoekers Pasar Malam Besar
  Sp!ts, 6 juni 2006
  Het Euraziatische evenement Pasar Malam Besar heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Het twaalfdaagse festival op het Haagse Malieveld verwachtte 120.000 bezoekers, maar kreeg er ruim 8000 meer. Dat maakte de organisatie maandag bekend. De organisatie denkt dat het succes te danken is aan de "sterke programmering van het Tong Tong Festival". Het Tong Tong Festival bood een programma met exposities en meer dan vierhonderd voorstellingen van muziek, dans, toneel, talkshows, lezingen en kookdemonstraties.
   
 • Benefietvoorstelling Pasar Malam goed bezocht
  Telegraaf, 3 juni 2006
  In het Bintang-theater op de Pasar Malam Besar in Den Haag was het zaterdagavond gezellig druk. Ruim vijfhonderd mensen hadden kaarten gekocht voor de speciale benefietvoorstelling voor Java. Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken, zelf geboren in het voormalige Nederlands-Indië, opende de voorstelling op het Malieveld.
   
 • Molukse herinnering
  AD Groene Hart, 2 juni 2006
  Als een van de eerste plaatsen in Nederland krijgt Moordrecht een herdenkingsmonument voor de eerste generatie Molukkers in Nederland. Bij de entree van de Molukkenwijk komt begin september de 1,70 meter hoge beeldengroep te staan. Een echte naam moet nog bedacht worden. De werktitel luidt in ieder geval 'Monument eerste generatie Molukkers in Nederland 1951 en Moordrecht 1961'.
   
 • Baantjer-spelers in Stille Kracht
  Telegraaf, 31 mei 2006
  Baantjer-spelers in Stille Kracht
  Sp!ts, 31 mei 2006
  Twee hoofdrolspelers uit de populaire politieserie Baantjer spelen vanaf oktober in het toneelstuk De Stille Kracht. Dat heeft Hummelinck Stuurman Theaterproducties woensdag bekendgemaakt. Victor Reinier (Vledder) en Martin Schwab (Appie Keizer) staan een halfjaar samen op de planken.
   
 • Lonny bundelt rijsttafels
  Telegraaf, 30 mei 2006
  Televisiekok Lonny Gerungan heeft een lucratief contract gesloten met een buitenlandse uitgeverij. Lonny, die vooral bekend werd met het programma De Reistafel, gaat over de hele wereld boeken uitbrengen met zijn favoriete recepten.
   
 • Lang leve Tante Lien : "Mensen krijgen niet genoeg van Tante Lien"
  door Richard van de Crommert, Telegraaf, 29 mei 2006
  Er was een tijd dat de grote NOS-studio geurde naar saté en djagoeng-koekjes. De tafels stonden vol met Indische zoetigheid en stroop soesoe. Dan wist je dat The Late Late Lien Show van Wieteke van Dort zou beginnen. Zoveel shows zijn er niet gemaakt, maar jong en oud zaten aan de buis gekluisterd. Deze week verschijnt een dvd van Tante Lien. Adoe gesellig, ja...
   
 • Indisch op het Malieveld
  door Wim Willems, AD Haagsche Courant, 28 mei 2006
  De Pasar Malam, later met de toevoeging Besar, is allang niet meer weg te denken uit Den Haag. Eerst werd de Indische avondmarkt gehouden in de dierentuin, later in een Houtrusthal en weer later op het Malieveld. De Pasar Malam Besar draait inmiddels niet meer alleen om de glimlach van de herkenning.
   
 • Tante Lien nu ook op DVD
  AD Haagsche Courant, 27 mei 2006
  Op de Pasar Malam Besar was er vrijdag een bescheiden reünie van 'The late late Lien Show'. Bij de presentatie van een driedelige dvd-box waren enkele oude gasten uit deze tv-show van de partij.
   
 • Pasar Malam Besar weer op Malieveld
  door Jean-Pierre Jans (foto), Volkskrant, 27 mei 2006
  De jaarlijkse Indische markt Pasar Malam op het Haagse Malieveld is weer begonnen. Tot 5 juni bieden honderden standhouders hun koopwaar uit 'de Oost' aan en bereiden koks heerlijkheden uit Azië. Ook wordt voor de tweede keer het Tong Tong Festival gehouden, een cultureel programma met meer dan vierhonderd voorstellingen.
   
 • Pasar Malam van start
  AD Haagsche Courant, 25 mei 2006
  Een Indonesische bamboeband speelt op de 48ste Pasar Malam Besar op het Malieveld in Den Haag. Zelden zal dit Indisch-Indonesiche festival zoveel bezoekers op de openingsdag hebben getrokken als gisteren. De voorwaarden waren dan ook gunstig: een vrije dag en kil weer.
   
 • Van der Laan opent Pasar Malam Besar
  Nieuws.nl, 25 mei 2006
  Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66) verricht donderdagavond de officiële opening van de Pasar Malam Besar op het Malieveld in Den Haag. Zij wordt hierbij vergezeld door een delegatie van de West-Javaanse overheid. De Pasar Malam Besar is het grootste Euraziatische festival ter wereld en bestaat uit onder meer een grote Oost-Westbeurs, tientallen eethuisjes en restaurants en vijf theaters.
   
 • Medy van der Laan opent Pasar Malam Besar
  Telegraaf, 25 mei 2006
  Medy van der Laan opent Pasar Malam Besar
  Sp!ts, 25 mei 2006
  Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) opent donderdagavond de Pasar Malam Besar. De jaarlijkse Indische markt op het Haagse Malieveld vindt plaats van 25 mei tot 5 juni.
   
 • Tv-kok Lonny ziet Abraham
  Telegraaf, 23 mei 2006
  Je zou het toch niet direct zeggen, maar televisiesmaakmaker Lonny is afgelopen weekend 50 jaar geworden. De Indonesische kok vierde zijn ontmoeting met Abraham groots: het was voor zijn 180 gasten op Bali drie dagen lang feest!
   
 • Pasar Malam Besar, Indische cultuur van nú
  door Maaike Kraaijeveld, AD Haagsche Courant, 17 mei 2006
  Bij het binnenkomen van de grootste tent ter wereld, op het Haagse Malieveld, klinkt het tropische geluid van krekels en ruikt het naar krètèk-sigaretten. Alsof dat alles er altijd is. Toch bestaat de Indische stad, die de Pasar Malam Besar al 48 jaar is, '12 dagen maar' per jaar.
   
 • Zetels in Leiden en Den Haag
  AD Haagsche Courant, 17 mei 2006
  Prof.dr. W.H. Willems en prof.dr. L.A.C.J. Lucassen zijn beiden benoemd tot hoogleraar sociale geschiedenis aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden. [...] Wim Willems (1951) promoveerde in 1995 op een proefschrift over de zigeuners in Nederland. Zijn specialiteit is de geschiedenis van de Indische Nederlanders, waarover hij verschillende boeken publiceerde. Behalve aan de Campus Den Haag is Willems ook verbonden aan het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam. [...]
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Tante Lien is boos en verdrietig
  door Arno Gelder, Algemeen Dagblad, 11 mei 2006
  Tante Lien is eindelijk vereeuwigd op dvd. Maar eigenlijk is de gezellige Indische dame nooit weggeweest. Wieteke van Dort over Indië, gesprekken met haar overleden grootmoeder, de band met Jomanda én milieuactivisme.
   
 • Centraal Wonen in trek
  door Janine Stougie, Stentor, 1 mei 2006
  De oudere Indische Nederlanders hebben weliswaar de primeur in Zwolle. Ze krijgen in Holtenbroek een eigen wooncomplex. Bij woningcorporatie deltaWonen is inmiddels het volgende verzoek voor Centraal Wonen binnengekomen. De Chinese vereniging Het Zonnetje wil ook graag een eigen woongemeenschap voor haar ouderen creëren. Twintig jaar nadat de eerste Centraal Wonengemeenschap in Zwolle ontstond is deze vorm van samen wonen en leven ongekend populair.
   
 • Sandra Reemer geridderd
  door Vanessa Bontje, Telegraaf 28 april 2006
  "Wat is dit nu toch allemaal? Ik sta helemaal te trillen," zegt Sandra Reemer geëmotioneerd. De zangeres en presentatrice was tot tranen toe geroerd toen ze vrijdagochtend door burgermeester van Sint Michielsgestel Jan Pommer tot ridder in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd.
   
 • Indische Nederlander voorbeeld integratie
  door Humphrey de la Croix, Eindhovens Dagblad, 20 april 2006
  Indische Nederlanders, die in de jaren vijftig vanuit Indonesië naar Nederland emigreerden, hebben zich hier voorbeeldig ingeburgerd, aldus Humphrey de la Croix. Kan deze samenleving daar nu nog wat van leren?
   
 • Kleurrijke Balinese bruiloft op Pasar Malam
  Stentor, 18 april 2006
  Met de dagelijkse kleurrijke 'Balinese bruiloft' en andere attracties leverde de Pasar Malam Bali die tijdens de paasdagen in de IJsselhallen werd gehouden een flinke scheut cultuur op, naast - als vanouds - een bonte exotische markt.
   
 • Op zoek naar Indische roots
  door Wilma van Wijk, Stentor, 3 april 2006
  Op slippertjes een beetje sloffen, het overhemd half uit de broek. Op deze manier hoopt Patrick van Gurp (25) straks een te worden met de lokale bevolking. Onlangs vertrok de Ugchelenaar voor een half jaar naar zijn geboorteland Indonesië. 'Ik ga op zoek naar mijn culturele achtergrond. Maar ik heb moeite met het woord achtergrond, want ik ben Nederlander.'.
   
 • Brace gaat trouwen
  Telegraaf, 30 maart 2006
  Brace gaat trouwen
  Nieuws.nl, 29 maart 2006
  Brace is verloofd. Dat zei de 19-jarige rapper woensdag in het TMF-programma Re:Action. Op de sms-chat beweerde een kijker live dat de Nederlands-Indonesische artiest verloofd is. Schoorvoetend gaf de zanger van 'Hartendief' toe dat het bericht klopt.
   
 • Salawaku vreest voor Moluks opbouwwerk
  Dagblad van het Noorden, 23 maart 2006
  In het bestuur van Stichting Salawaku in Hoogeveen stijgt de onvrede over de onzekere toekomst van het opbouwwerk voor Molukkers. De stichting is bang dat de achterban aan zijn lot wordt overgelaten.
   
 • Indiëavond 'meer dan nostalgie'
  door Geert Nijland, BN/De Stem, 20 maart 2006
  Eén keer per maand is het raak in wijkcentrum De Pannehoef in Oosterhout. Dan houdt stichting Bunga Anggrek zijn 'Indische avond'. Zaterdagavond wordt er gedanst op de vertrouwde klanken van de Indorock. Het is meer dan nostalgie.
   
 • 'Vrienden noemen mij een stilo'
  door Gijs Zandbergen, Volkskrant, 14 maart 2006
  Ché Maulany is Molukker van de derde generatie. 'De heel mooie meisjes zijn vaak eenzaam'.
   
 • Molukkers Breda stemmen op PvdA
  door Cyril Rosman, BN/De Stem, 9 maart 2006
  De Molukse gemeenschap in Breda heeft overwegend voor de PvdA gestemd. Dat blijkt uit onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam tijdens de verkiezingsdag in Breda heeft gehouden.
   
 • Centrum Indische ouderen
  Gelderlander, 7 maart 2006
  Indische en Molukse ouderen in de Liemers kunnen vanaf 2008 bijelkaar wonen in Zevenaar. Deze ouderen wonen zelfstandig en krijgen zorg op maat. In 2007 gaat het huidige verzorgingshuis Subenhara (met 54 woningen) aan de Hunneveldweg plat. Op die plek komt een zogeheten 'woonzorgdienstverleningscentrum' met een aparte afdeling voor Indische en Molukse senioren. "Ouderenwoningen samen met een huisarts, fysiotherapeut, een kapper en winkeltjes onder één dak", verklaart directeur Will ten Westeneind van de overkoepelende organisatie Diafaan voor wonen zorg en dienstverlening voor senioren. "De ouderen wonen zelfstandig en indien gewenst bieden wij hen intensieve zorg." [...] "Om zichtbaar te maken dat we voor Indische en Molukse ouderen willen bouwen, houden we op zaterdag 10 juni een pasar malam (Indonesische markt, red.), die wordt geopend door ambassadeur J.E. Habibie van Indonesië."
   
 • Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
  Sp!ts, 6 maart 2006
  Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
  Leidsch Dagblad, 6 maart 2006
  Zanger Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
  Volkskrant, 7 maart 2006
  De Nederlandse zanger Daniel Sahuleka is zondagavond benoemd tot ereburger van Jakarta. Sahuleka, die dit jaar zijn 30-jarig jubileum als artiest viert, liet zien dat Nederlands-Molukse artiesten nog steeds tot de muzikale top horen in Indonesië.
   
 • 'Ik was een verlegen jongetje'
  door Mariette Mulkens, BN/De Stem, 4 februari 2006
  Oosterhouter Ron Holman (46) kreeg in zijn woonplaats vooral bekendheid door zijn activiteiten voor de lokale omroep ORTS en weekblad Het Kanton. Inmiddels werkt hij al weer jaren in Hilversum bij de NOS. Hij is voor Radio 1 en het NOS-journaal de eerstverantwoordelijke voor alle cultuuronderwerpen in de uitzendingen. In zijn schaarse vrije tijd is hij dj. Ron Holman leefde 24 jaar samen met Annemiek van der Plas. Afgelopen juli overleed zij op 45-jarige leeftijd aan borstkanker.
   
 • Identiteit? Iedereen is een combi
  door Anne-Ruth Wertheim, Volkskrant, 4 februari 2006
  Voel je je Nederlander of Marokkaan? Niet-joods of joods? Anne-Ruth Wertheim vertelt waarom we die loyaliteitsvraag beter niet meer kunnen stellen. [...] Anne-Ruth Wertheim schreef onder andere het boek De gans eet het brood van de eenden op, mijn kindertijd in een Jappenkamp op Java.
   
 • Migranten buiten hun schuld : geschiedenis van Indische Nederlanders geboekstaafd
  door Jan Blokker, Volkskrant, 27 januari 2006
  Tjalie Robinson schreef ooit: 'De tragische fout van de Nederlanders is dat zij almaar proberen van een Indo een goede Hollander te maken.'
  Ulbe Bosma, Remco Raben, Wim Willems: De geschiedenis van Indische Nederlanders. Bert Bakker. 238 pagina's. € 19,95. ISBN 90-351-2932-6
   
 • Huiskamergevoel bij Serah Artisan
  door David Radomisli, Noordhollands Dagblad, 27 januari 2006
  Het doel van Serah Artisan is om verschillende culturen, burgers en politiek dichter bij elkaar te brengen. Volgens eigenares Yvonne Kelatow lukt dat aardig. Vandaag is dan ook na een jaar van verkenning en beproeving eindelijk tijd voor een officiële feestelijke opening van de ontmoetingszaal aan de Damstraat in Zaandam.
   
 • 'Het offerfeest is net zo groot als het suikerfeest'
  door Arno Hendriks, Brabants Dagblad, 12 januari 2006
  Moslims vierden gisteren het offerfeest. De Molukse gemeenschap in Waalwijk begon de viering in de An-Nur moskee. "Als het onmogelijk is om een dier te offeren, dan hoeft dat niet."
   
 • Molukkers dagvaarden ziekenhuis : verpleegkundigen willen salaris zoals dat in contract staat
  door Wendy van den Hurk, Provinciale Zeeuwse Courant, 9 januari 2006
  Molukse verpleegkundigen dagvaarden ziekenhuis : contract vermeldt ander salaris dan verpleegkundigen krijgen uitbetaald
  Zibb.nl, 10 januari 2006
  Vijftien Molukse verpleegkundigen dagen Ziekenhuis Walcheren voor de rechter. Via het ziekenhuis werken ze vijftien maanden bij Zeeuwse zorginstellingen. Alleen krijgen ze daarvoor niet het salaris zoals dat in het contract staat.
   
 • Trouwen in Batavia in jurk van Rode Kruis
  Twentsche Courant Tubantia, 2 januari 2006
  Kerstmis 1941 verloofden ze zich in Bandoeng, Nederlands Indië. De oorlog trok Frans Siemerink en Lies Elbers uit elkaar, ze kwamen in jappenkampen. Na de capitulatie was het weerzien. Oudjaarsdag 1945 trouwden ze in een onrustig Batavia, vandaag zestig jaar geleden.
   
 • Losjes langs Molukse tradities
  door Bart Deuss, Volkskrant, 29 december 2005
  Theatergroep Delta is met een cast van twintig zielen, tussen de 6 en 75 jaar oud, neergestreken in Barneveld met wat het gezelschap zelf een eindejaar kersttheaterspektakel noemt. Het wonder van Barnemuku, een verbastering van de speelplaats en Maluku zoals Molukkers zelf hun thuisland noemen, staat vier keer in de theaterzaal van de Veluwehal. Alle spelers, zowel de vaste kern als de amateurs, hebben Molukse roots.
  Het wonder van Barnemuku, Theatergroep Delta, familievoorstelling vanaf 10 jaar. Veluwehal, Barneveld, t/m 30 dec. www.theatergroepdelta.nl
   
 • Adoptieoma viert eeuwfeest
  door Jeroen Bloemberg, Stentor, 22 december 2005
  Een bezoek van de burgemeester op je verjaardag. Voor weinigen is dat weggelegd, maar voor de Zwolse Martine Bezemer-Beek was het gisteren de realiteit. Ze vierde, te midden van vrienden en familie, in de Nieuwe Buitensociëteit haar honderdste levensjaar.
   
 • Nieuwe bestuur moet Teripang uit slop halen
  Twentsche Courant Tubantia, 15 december 2005
  Een nieuw bestuur moet de stichting Teripang uit het slop halen. Er is een plan gemaakt voor activiteiten voor de Molukse gemeenschap in Rijssen op het gebied van sport en ontspanning. Ook wil het bestuur thema- en voorlichtingsavonden gaan houden.
   
 • Opvang Molukse ouderen in Opheusden
  Gelderlander, 12 december 2005
  In Opheusden komt een woon-servicecentrum met een speciale dagopvang voor Molukse ouderen. De behoefte hieraan onder Molukse ouderen is groot. Opheusden kent een aanzienlijke groep inwoners van Molukse afkomst. Maar een voorziening voor Molukse ouderen kent de gemeente Neder-Betuwe er nog niet. Nu gaan ze naar verzorgingshuis Dennenrust in Wageningen, dat zich heeft gespecialiseerd in de zorg voor Indische of Molukse ouderen. Of ze maken gebruik van de dagopvang, gerund door vrijwilligers, in de Molukse kerk in Opheusden, maar dit gebouw is allesbehalve comfortabel.
   
 • Eindelijk feest voor Mies en Marthin
  Gelderlander, 8 december 2005
  Het viel niet mee, vijftig jaar geleden. Even snel getrouwd, op 8 december 1955, en daarna weer werken. Hun liefde verdiende een bezegeling, dat ook, maar de twee wilden toch vooral hun tweejarige dochter weer in handen krijgen. Zij was niet gepland, een 'ongelukje' dus, en groeide op bij oma. Marthin Pattiasina (80) en Mies Hendriks (71) hebben veel voor elkaar over moeten hebben. Hij protestants en Moluks, zij een katholieke uit Haalderen. "En dat mocht vroeger niet", zegt Mies nu een beetje gniffelend. "We waren van verschillende geloven. Maar ik wilde 'm niet laten gaan. Nog steeds niet. Tot het einde blijven we bij elkaar.".
   
 • 'Niet nog een keer sportvrouw van het jaar'
  door Erik Eggens, BN/De Stem, 8 december 2005
  Farida Pascoal-Blom stopt na bijna twintig jaar met haar werk als bode bij het gemeentehuis in Oosterhout. Voor haar prestaties als bowlingprofessional en haar werk binnen de gemeente kreeg ze deze week een gemeentelijke onderscheiding.
   
 • Stichting Salawaku voelt zich bij grof vuil gezet
  Dagblad van het Noorden, 5 december 2005
  Het is 2 voor 12 voor het Molukse opbouwwerk in Hoogeveen. Dat zegt Stichting Salawaku. Ze vindt dat ze door de gemeente Hoogeveen bij het grof vuil wordt gezet.
   
 • 'Treinkapers hadden in elk geval een doel'
  door Theo Haerkens, Brabants Dagblad, 2 december 2005
  Precies dertig jaar geleden schokten jonge Molukkers de Nederlandse samenleving door een trein te kapen bij het Drentse Wijster. Nederland is nu opnieuw in de ban van terreur, maar die verschilt met die van toen. "Toen kon je tenminste nog onderhandelen."
   
 • Voor altijd Meester Calbo
  door Mieke van der Jagt, Provinciale Zeeuwse Courant, 11 november 2005
  Zijn laatste dag op de openbare basissschool de Tunnel is op 30 november, de dag van zijn officiële afscheidsreceptie. Maar in Schore zal hij wel altijd Meester Calbo blijven. Niet Meester Bart, of gewoon Bart, of Meneer Calbo.
   
 • Veel tifa's op festival Molukkers : opstapje naar gemeenschapshuis
  door Bert Felix, Stentor, 8 november 2005
  Zoals Afrika zijn djembé heeft, zo hebben de Molukken hun tifa. Het trommelinstrument staat vrijdag 11 november centraal tijdens het Tjolo Tjolo Tifastival, een Moluks cultureel festival in het Apeldoornse popcentrum Gigant. Het festival is niet alleen voor Molukkers bedoeld, maar ook voor anderen.
   
 • Jim houdt van de achtergrond
  door Roel Oosterink, Gelderlander, 31 oktober 2005
  Jim Laisina verzorgt bijna wekelijks de sfeermuziek in steakhouse Vivaldi in Miste. Gisteravond presenteerde de Winterswijkse gitarist er zijn nieuwe cd, die voor 10 euro trouwens alleen bij het eethuis zelf te koop is.
   
 • Problemen in Molukkenwijk
  AD Groene Hart, 28 oktober 2005
  De problemen in de Moordrechtse Molukkenwijk zijn nog niet opgelost. Diverse politieke partijen zijn bezorgd over de voortgang. "Waarnemend burgemeester Neeb blijft tot in eeuwige dagen Maleis spreken, wij zien nog geen werkelijke oplossing. De groep gesprekspartners begint zelfs weer uit elkaar te vallen," stelt de VVD-fractie.
   
 • Een kleurtje in het dorp Rolde
  door Karin Sitalsing, Volkskrant, 25 oktober 2005
  Raphaël Malcom (19) werd geboren in Assen en groeide op in het Drentse Rolde. Hij heeft een zusje van 9, een nakomertje. Raphaëls ouders hebben een Molukse achtergrond, maar het waren zijn grootouders die naar Nederland kwamen. Raphaël Malcom is tweedejaarsstudent aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden.
   
 • Klein Indonesië op polderklei in Almere
  Reformatorisch Dagblad, 18 oktober 2005
  De ondergrond is polderklei, maar de bewoners van het toekomstige Indische dorp in Almere moeten zich over een paar jaar toch echt in Indonesië wanen. De bedenkers willen er daarom bijvoorbeeld een satéhut en een Indonesisch restaurant neerzetten. Want de liefde gaat nu eenmaal door de maag, zegt een bekend spreekwoord.
   
 • Mijn weblog http://www.tempodoele.web-log.nl
  door Bas Vermeer, Volkskrant Magazine, 15 oktober 2005
  Volkskrant magazine belt lezers over hun weblog. Wie? Patrick Wouters (43), Hazerswoude, redacteur bij de rijksoverheid.
  Dit artikel is niet elektronisch beschikbaar. Zie voor de tekst: Tempo Doeloe weblog
   
 • Terug naar roots in Almere : woningen in Indische stijl, met Indische voorzieningen voor Indische Nederlanders
  door Dirk van Harten, Volkskrant, 13 oktober 2005
  In Almere komt een Indisch dorp voor Indische mensen in Nederland. Lekker gezamenlijk terugdenken aan de tempo doeloe. 'Hopelijk wordt Almere mijn eindstation'.
   
 • 'We combineren Indische vormen met Europese materialen'
  door Dirk van Harten, Volkskrant, 13 oktober 2005
  Voor de plannen voor een Indisch dorp in Almere is veel interesse. Volgens initiatiefnemer Stichting Rumah Senang hebben zich al meer dan vijfhonderd belangstellenden gemeld. En dat terwijl de bouw in het nieuwe stadsdeel Almere Poort nog moet beginnen en het zelfs onzeker is of alles wel doorgaat.
   
 • Dessa in de polder (video)
  door Bas Broekhuizen en Christiaan Drent, Volkskrant, 13 oktober 2005
  Voor saté, toko's en 'Tempo Doeloe' kun je over een paar jaar terecht in de polder van Almere. Nu nog een kaal akkerlandschap, maar over een paar jaar een Indisch dorp met 200 woningen. Al 500 belangstellenden hebben zich aangemeld voor een Rumah Senang; een prettig huis.
   
 • Duizenden mensen op Pasar Malam
  Nieuws.nl, 9 oktober 2005
  Ruim achtduizend mensen hebben het afgelopen weekeinde het festival Pasar Malam in de Groenoordhallen in Leiden bijgewoond. Het is de eerste keer dat zoveel mensen Pasar Malam hebben bezocht. Dansen, eten en muziek zijn de ingrediënten van het Indische festival.
   
 • Beeld Molukkers brengt verleden op orde
  door Jacobien de Krijger, Stentor, 8 oktober 2005
  Het monument in het hart van de Vaassense wijk Berkenoord moet Molukkers helpen het verleden op orde te krijgen en de toekomst als uitdaging te zien. De beeldengroep van een KNIL-soldaat met zijn gezin willen de initiatiefnemers nog dit jaar realiseren uit respect voor de eerste generatie Molukkers die de oversteek naar Nederland maakten.
   
 • Ontmoetingsdag voor Molukkers
  Provinciale Zeeuwse Courant, 30 september 2005
  In ontmoetingscentrum Dauwendaele in Middelburg vindt zaterdag 29 oktober de regionale ontmoetingsdag Zeeland voor Molukkers plaats. Er wordt een lezing gegeven over de geschiedenis van de molukkers in Nederlands-Indië en in Nederland.
   
 • Molukse journalisten te gast in Helmond : informatie-avond over rol radiostation
  Eindhovens Dagblad, 22 september 2005
  Twee journalisten uit de Molukken, Zairin Salampessy en Rudy Fofid, zijn morgenavond te gast bij de Molukse stichting Lodar-El in Helmond. Tijdens een bijeenkomst in het gebouw van Lodar-El aan de Van Speijklaan praten zij over hun werk voor mediagroep Vox Populi op de Molukken.
   
 • Molukse jeugd is niet ambitieus genoeg
  Twentsche Courant Tubantia, 21 september 2005
  Molukse jongeren in Overijssel presteren niet beter op school dan hun ouders, soms zelfs minder goed. 'Onderwijs wordt door veel Molukkers niet erg belangrijk gevonden', zeggen onderzoekers van het Steunpunt Minderheden Overijssel.
   
 • Geven en eten voor goede sfeer
  Gelderlander, 20 september 2005
  Gerdja Indjili Maluku, de Moluks Evangelische Kerk in Lunteren, hield zaterdag voor de tweede keer een markt om geld in te zamelen. De niet-Molukkers hielden zich met name op in de eettent.
   
 • Indische week op herhaling
  door Bert Felix, Stentor, 19 september 2005
  De werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn organiseert in oktober opnieuw een Indische culturele week. Net als vorig jaar bij de eerste aflevering is er een tentoonstelling en zijn er tal van activiteiten met veel muziek en andere aspecten van de Indische en Molukse cultuur. Vorig jaar was het evenement een groot succes.
   
 • Feesten om betrokkenheid te vieren : Leefbaarheidsproject Holtenbroek: 'Dat hebben we mooi gefikst met elkaar'
  door Tessa Klooster, Stentor, 19 september 2005
  Wie zaterdagmiddag over de Bachlaan reed, werd begroet door vrolijke muziek. Op het plein voor Moluks centrum Yar Naïn vierden wijkbewoners uit Holtenbroek 3 een feestje ter ere van het Leefbaarheidsproject.
   
 • Behoefte peilen
  Gelderlander, 16 september 2005
  Al een paar jaar wordt er gesproken over de plannen voor een woon-, zorg- en servicecentrum voor Indische en Molukse ouderen in zorgcentrum Subenhara. Vooral in Doesburg en Zevenaar wonen veel Indische en Molukse ouderen, waardoor de behoefte in deze regio aan speciale opvang groeit.
   
 • Integratie begint met het vullen van de maag
  door Kees Klijn, Brabants Dagblad, 15 september 2005
  De liefde gaat door de maag. Integratie bevorder je dan ook door samen te eten. Werkgroep Eethuis gaf daartoe gisteravond in De Loint de aftrap. De liefde gaat door de maag. Zeker als het eten heerlijk is. En inderdaad is de hoofdmaaltijd die de acht Molukse vrouwen in de keuken van praktijkschool De Loint hebben bereid – rijst, sayur turnis, daging smoor, telorsaus en kroepoek – bijzonder smakelijk.
   
 • Ritme van de tifa golft en stuitert over Bemmel
  door Marco Peters, Gelderlander, 13 september 2005
  De oudere Molukkers wonen al weer meer dan vijftig jaar in Bemmel. Maar om daarmee te zeggen dat Bemmel vertrouwd is met de Molukse cultuur? Tijd voor het maken van een inhaalslag.
   
 • 'Ik haatte alles wat Japans was' : Gustaaf de Haas over zijn vader, die werd vermoord door de Japanners
  door Bart Jungmann, Volkskrant, 25 augustus 2005
  De dood van sergeant-majoor De Haas is precies zestig jaar geleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indië was hij spion voor de Nederlanders. Zijn zoon heeft nimmer afscheid van hem genomen.
   
 • Kampioenentocht voor Jong Ambon
  door Eldridge Pentury, Provinciale Zeeuwse Courant, 25 augustus 2005
  De voetballers van Jong Ambon uit Middelburg brengen zeventien dagen door op het Molukse eiland Ambon. Het verblijf is onderdeel van het herstel- en verzoeningsproces dat daar - na een jarenlang geweldsconflict - gaande is. Eldridge Pentury doet verslag voor de PZC. Vandaag deel 1: Ontvangst.
   
 • Tamaëla strandt in kwalificaties
  Trouw, 24 augustus 2005
  Elise Tamaëla is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdschema van de US Open. De Nederlandse tennisster, die op de 147ste plaats van de wereldranglijst staat, kwam net tekort tegen Milagros Sequera uit Venezuela: 6-3, 6-7(5), 5-7. Tamaëla was de enige Nederlandse dames op het vierde en laatste Grand Slam-toernooi van het jaar.
   
 • Woorden wegen op de bus
  Volkskrant, 23 augustus 2005
  Diverse nationaliteiten, hier geboren of getogen, over het leven in Nederland anno 2005. [Portret van Humphrey Pietersen (55)]
   
 • Regeltjes houden gezin Tetikiay gescheiden
  door Martijn van Beek, Gelderlander, 16 augustus 2005
  De onlusten op Ambon dreven de familie Tetikiay in 2000 uiteen. Door bureaucratie en regeltjes is het gezin jaren later nog niet herenigd. De ouders en oudste dochter wonen hier, de andere drie kinderen nog in Indonesië.
   
 • Altijd pijntjes na de training, maar Peking moet nog net lukken
  Volkskrant, 15 augustus 2005
  Bang is Dicky Palyama (27) voor niemand. Ook niet voor de badmintontopper Dan Lin. Mogelijk treft hij de beoogde kampioen uit China in de derde ronde van de WK die vandaag in Anaheim beginnen.
   
 • 'Rampokan' naar Indonesië
  Haagsche Courant, 11 augustus 2005
  Peter van Dongen, tekenaar van de strip Rampokan, krijgt een tentoonstelling in Indonesië. De strip verschijnt er binnenkort ook in een Indonesische vertaling. Internationale erkenning was er eerder voor Rampokan, Peter van Dongens tweedelige strip over de politionele acties in het voormalige Nederlands Indië. De strip verscheen ook in Frankrijk, stripland bij uitstek. Aan Italiaanse, Spaanse en Duitse vertalingen wordt gewerkt. De Indonesische uitgave van Rampokan beschouwt hij echter als de kroon op zijn werk: "Ik heb er in totaal veertien jaar aan gewerkt. Dat de strip nu ook aanslaat in het land waar hij zich afspeelt is een enorme bevestiging."
   
 • Jong Ambon wil met sport verbroederen : voor vrede en verzoening
  door Edith Ramakers, Provinciale Zeeuwse Courant, 8 augustus 2005
  Op Ambon wordt al druk gesproken over de komst van de Nederlandse delegatie. De circa vijftig voetballers en supporters van de Middelburgse voetbalvereniging Jong Ambon én een aantal belangstellenden weten intussen dat ze van harte welkom zijn. Middelburger Jim Pentury, de organisator van de trip, kreeg deze week van zijn vaste contactpersoon op de Molukken door dat 'Ambon op de Nederlandse Molukkers wacht'.
   
 • Niet klagen maar dragen, heet het
  door George Marlet, Trouw, 3 augustus 2005
  Molukkers van de eerste generatie kampen met onverwerkte trauma's. In Drenthe proberen hulpverleners het stilzwijgen te doorbreken. Op de vensterbank heeft Attie Soumeru een foto van haar vader neergezet. "Drie jaar heb ik hem hier verzorgd, tot zijn overlijden. Dat wilde hij graag: door zijn eigen kind verzorgd worden. Van buitenstaanders moest hij niet veel hebben. Met hen kon hij niet over vroeger praten." Vader Soumeru kan model staan voor een veel grotere groep Molukse ouderen. In de laatste fase van hun leven is hun wereld klein geworden. Hulp krijgen ze het liefst van hun kinderen en kleinkinderen.
   
 • Koken zoals echte Indische omaatjes deden
  door Wim van de Louw, Gelderlander, 2 augustus 2005
  In Toko Rinus ruikt het zoals het vroeger in de huizen van de Indische Nederlanders. Toen was het nog een geheimzinnige geur, nu maakt elke Nederlander wel eens nasi. Alleen, Rinus gaat een stapje verder. Hij maakt het voor duizend man of meer. Toko Rinus: afhaalcentrum, winkel, mini-restaurant en cateraar. Hij leerde koken van Molukse en Indische omaatjes bij wie hij in de jaren zestig langsging om kruiden en specerijen af te leveren.
   
 • Tempo doeloe is gastvrijheid en gezelligheid
  door Jan Visser, Stentor, 1 augustus 2005
  Vaassen was afgelopen weekeinde voor de twintigste keer het toneel van de Pasar Malam. Dorpscentrum De Wieken als Indische Avondmarkt voor lekker eten en drinken en het ophalen van herinneringen aan Tempo Doeloe, de goeie ouwe tijd.
   
 • Jong Ambon naar Molukken
  Provinciale Zeeuwse Courant, 17 juni 2005
  De voetballers van Jong Ambon reizen eind augustus naar de Molukken om een bijdrage te leveren aan het herstel- en verzoeningsproces dat daar momenteel plaatsvindt.
   
 • Koninklijke onderscheiding voor indorocker Andy Tielman
  Haagsche Courant, 13 juni 2005
  Indorocker Andy Tielman uit Zoetermeer heeft zaterdagochtend een koninklijke onderscheiding gekregen. In The Grand Winston Hotel in Rijswijk overhandigde de Zoetermeerse loco-burgemeester Bé Emmens aan Tielman het lintje behorend bij de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De in 1936 in toenmalig Nederlands-Indië geboren zanger begon zijn carrière in 1956 in Den Haag en is vooral bekend geworden als de zanger/gitarist van The Tielman Brothers.
   
 • Derde generatie Indo's in boek belicht
  Telegraaf, 25 mei 2005
  "Wij zijn Nederlands met Indische achtergronden, we zijn geen 'buitenlanders' meer." Het zijn de woorden van Dinand Woesthoff, zanger van rockband Kane, in het boek Door blauwe ogen. Auteur Sabina de Rozario zet in haar eerste boek de derde generatie Indo's, bekend en onbekend, in de schijnwerpers.
   
 • Molukkers bundelen geestelijke zorg
  Reformatorisch Dagblad, 24 mei 2005
  De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Drenthe en de Molukse welzijnsorganisatie Muhabbat pakken gezamenlijk de toenemende psychische problemen in de Drentse Molukse gemeenschap aan.
   
 • Roman Marion Bloem verfilmd
  Telegraaf, 16 mei 2005
  Roman Marion Bloem verfilmd
  Sp!ts, 16 mei 2005
  Het boek Ver van Familie van schrijfster Marion Bloem wordt verfilmd, meldde producent Rocketta Film maandag. De schrijfster bewerkt haar gelijknamige boek zelf tot scenario en gaat ook de regie over de film voeren. Rocketta Film heeft al het grootste deel van de financiering van 2,5 miljoen euro rond. Ver van Familie is een familiefilm over Indische migranten die in een andere omgeving een nieuw bestaan moeten opbouwen, maar zich niet los kunnen maken van hun verleden.
   
 • Crisis in Molukse kerken
  Nederlands Dagblad, 28 april 2005
  De Molukse kerken in Nederland hebben nauwelijks geld overgehouden van de 25 miljoen dollar die ze kregen van de overheid. De kerkgemeenschap zit in een vertrouwenscrisis. Het gaat om geld dat de Molukse kerkvoogdijraad medio jaren negentig bij een malafide organisatie heeft belegd. Daar is weinig van over, blijkt uit een financieel verslag waarover het radio 1-programma De Ochtenden (EO) zegt te beschikken. De 25 miljoen dollar hadden de kerken gekregen van de Nederlandse overheid als genoegdoening, zodat de Molukkers in Nederland kerken konden bouwen en onderhouden.
   
 • Bussen voor Molukkers naar Den Haag Centraal
  Volkskrant, 25 april 2005
  Bussen voor Molukkers naar Den Haag
  Reformatorisch Dagblad, 25 april 2005
  Bussen voor Molukkers naar Den Haag CS
  Telegraaf, 25 april 2005
  De politie heeft maandag aan het einde van de middag bussen geregeld om Molukkers van het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag naar het station te vervoeren. In het NCC herdachten de Molukkers de proclamatie van de vrije republiek der Zuid-Molukken, op 25 april 1950. Een demonstratie ter ere daarvan verliep maandagochtend onrustig.
   
 • ME in actie tegen Molukse betogers
  NOS Nieuws, 25 april 2005
  ME in actie bij demonstratie Molukkers
  Nu.nl, 25 april 2005
  ME in actie bij demonstratie Molukkers
  Telegraaf, 25 april 2005
  ME in actie bij demonstratie Molukkers
  Volkskrant, 25 april 2005
  De ME is in actie gekomen bij de demonstratie van ruim 100 Molukkers in Den Haag. Dat gebeurde toen betogers vuurwerk gooiden en wilden afwijken van de afgesproken route. Ook sneuvelden er twee ruiten van een school.
   
 • Molukkers demonstreren ter herdenking RMS
  Telegraaf, 25 april 2005
  Ruim honderd Molukkers demonstreren maandag ter herdenking van het uitroepen van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS), 55 jaar geleden. Zwaaiend met vlaggen lopen ze van het Malieveld naar het Nederlands Congres Centrum, waar later op de dag een bijeenkomst is. De demonstratie verloopt tot nu toe zonder incidenten.
   
 • Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Telegraaf, 22 april 2005
  Molukkers herdenken uitroepen republiek
  Reformatorisch Dagblad, 22 april 2005
  Molukkers in Nederland herdenken maandag dat 55 jaar geleden de Vrije Republiek der Zuid–Molukken (RMS) werd uitgeroepen. In het Congrescentrum in Den Haag komt de regering in ballingschap bijeen. Een van de RMS–organisaties houdt een bijeenkomst in Deventer. Een 'Molukse wijk' in Capelle aan den IJssel staat een week lang in het teken van feestelijkheden.
   
 • Hella Haasse schenkt bibliotheek aan Indisch Huis
  Volkskrant, 17 maart 2005
  Hella Haasse schenkt bibliotheek aan Indisch Huis
  Telegraaf, 17 maart 2005
  Schrijfster Hella Haasse heeft donderdag haar Indische bibliotheek geschonken aan Het Indisch Huis in Den Haag. Onderzoekers en biografen kunnen straks haar boeken, tijdschriften en knipsels over Indonesië inzien in de bibliotheek van Het Indisch Huis.
   
 • 'Bij conflict kies ik voor mijn eigen kleurtje'
  Twentsche Courant Tubantia, 20 januari 2005
  Na afloop van het gesprek in de klas blijft een opmerking malen in het hoofd van Knip. De Almelose burgemeester herhaalt wat een Nederlands meisje van Molukse komaf hem toevoegde: 'Bij een conflict tussen leerlingen op school, kies ik voor mijn eigen kleurtje!'
   
 • Bruin, maar volop Nederlander
  door L. Vogelaar, Reformatorisch Dagblad, 14 oktober 2004
  "Je weet wel, die Indonesische vrouw", zei de telefonerende dokter tegen zijn collega. De patiënte kromp ineen, maar zei niets. "Wij zijn gewoon Nederlanders, hoor", reageerde haar dochter. Innerlijk Nederlander, uiterlijk anders, dat is het probleem waarmee Indische Nederlanders al een halve eeuw worstelen. Een vergeten bevolkingsgroep doorbreekt het zwijgen.
   
 • Indische gemeenschap wil eigen ontmoetingsplek : Is Nijmegen nog 'Bandoeng aan de Waal'?
  door Nynke de Witte, Nijmeegse Stadskrant, ?? september 2004
  De banden van Nijmegen met Indonesië, of beter gezegd het voormalige Nederlands-Indië, gaan vele jaren terug. De gemeente schenkt echter weinig aandacht aan de Indische gemeenschap in Nijmegen. "Indische Nijmegenaren verdienen een plaats in de stad", vindt Peter van Riel, voorzitter van SARI (Stichting Arisan Indonesia).
   


- venster sluiten -