Jakarta: warta berita

Jakarta: warta berita
Jakarta: nieuwsberichten

19 juli 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Geen geld voor opvoeding : Indonesische tehuizen zitten vol met kinderen van arme ouders
  door Esther de Jong, Trouw, 19 juli 2008
  Van de half miljoen kinderen in Indonesische tehuizen is slechts 6 procent wees. Veel ouders zijn te arm om hun kroost groot te brengen. De kinderen van het Parapattan-tehuis in Jakarta lopen slaperig het gemeenschappelijke terrein op, ze zijn net gewekt uit hun middagdutje. In het tehuis wonen 65 kinderen tussen de 5 en de 18 jaar. Geen van hen is wees, allemaal zijn ze afkomstig uit arme families die de kosten van de opvoeding niet meer konden opbrengen. Na het zingen van christelijke liedjes worden bekers melk en een zoete snacks uitgedeeld.
   
 • Indonesische skate-politie [video]
  Sp!ts, 7 juli 2008
  Wie wel eens in Indonesië is geweest, weet dat de wegen niet al te best zijn. Het initiatief om een aantal verkeersagenten in de hoofdstad Jakarta op skates te laten patrouilleren, is dus op z'n zachtst gezegd dapper.
   
 • Indonesië executeert Nigerianen op anti-drugsdag
  De Pers, 27 juni 2008
  Indonesië executeert Nigerianen op anti-drugsdag
  DAG, 27 juni 2008
  Indonesië executeert Nigerianen op anti-drugsdag
  Nieuws.nl, 27 juni 2008
  Indonesië executeert Nigerianen op anti-drugsdag
  Laatste Nieuws, 27 juni 2008
  Indonesië heeft donderdag twee Nigeriaanse drugssmokkelaars geëxecuteerd, om stil te staan bij de internationale anti-drugsdag van de Verenigde Naties. De Nigerianen werden in 2001 met elk meer dan drie kilogram heroïne in hun bagage aangehouden op de luchthaven van Jakarta. Het tweetal, 37 en 40 jaar oud, werd voor een vuurpeloton gebracht.
   
 • Indonesië executeert Nigerianen op anti-drugsdag
  Trouw, 26 juni 2008
  Indonesië executeert donderdag twee Nigeriaanse drugssmokkelaars om stil te staan bij de internationale anti-drugsdag van de Verenigde Naties. Dat hebben procureur-generaal Hendarman Supandji en de Indonesische narcoticadienst meegedeeld. De 37-jarige Samuel Okoye en de 40-jarige Hansen Nwaolisa werden in 2001 met elk meer dan drie kilogram heroïne in hun bagage aangehouden op de luchthaven van Jakarta.
   
 • Mondiale olieonrust
  door Jan-Hein Strop, De Pers, 25 juni 2008
  Protesten tegen de hoge benzine- en dieselprijzen grijpen wereldwijd om zich heen. Dinsdag was het de beurt aan ongeveer duizend studenten in Jakarta, die opnieuw met geweld hun ongenoegen kenbaar maakten aan de poorten van het parlement. Bij een vorig protest enkele weken geleden viel al een dode.
   
 • Indonesische studenten eisen ontslag president
  Laatste Nieuws, 25 juni 2008
  In Indonesië heeft de politie een demonstratie van zo'n duizend studenten uiteengeslagen. De studenten eisten voor het parlementsgebouw in Jakarta het ontslag van president Yudhoyono, die ze verantwoordelijk achten voor de explosief gestegen brandstofprijzen.
   
 • Skates nieuw wapen tegen verkeerschaos Jakarta
  De Pers, 20 juni 2008
  Agenten op skates door verkeerschaos Jakarta
  Laatste Nieuws, 20 juni 2008
  De Indonesische politie heeft een nieuwe manier om haar weg te vinden in de door verkeerschaos geteisterde hoofdstad Jakarta: inlineskates. Om te voorkomen dat agenten net als andere weggebruikers vast komen te zitten in een van de vele dagelijkse files, zal een aantal voortaan op skates de stad doorkruisen. Per 1 juli wordt een team van 20 skate-agenten ingezet, meldde het dagblad Koran Tempo vrijdag.
   
 • Politie op skates
  Telegraaf, 20 juni 2008
  Als je op vakantie bent in Indonesië moet je niet raar opkijken als je een agent voorbij ziet cruisen. Op skates welteverstaan. De politie heeft een nieuwe manier om de weg te vinden in de de chaotische hoofdstad Jakarta. Om te voorkomen dat agenten net als andere weggebruikers vast komen te zitten in één van de vele files, zullen sommige agenten voortaan op skates te werk gaan.
   
 • Indonesische kleuters ziek na 'chocolaatjes'
  De Pers, 10 juni 2008
  Indonesische kleuters ziek na 'chocolaatjes'
  Elsevier, 10 juni 2008
  Zes kinderen van een kleuterschool in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn in het ziekenhuis opgenomen nadat zij kalmeringsmiddelen hadden gegeten die zij aanzagen voor chocolaatjes. Artsen en de politie hebben dit dinsdag bekendgemaakt. De kinderen van de Sekar Bangsa-school in het zuiden van Jakarta werden duizelig en botsten tegen muren en deuren nadat zij per ongeluk het middel erimin hadden geslikt.
   
 • Dijk moet ereveld in Jakarta redden
  door Casper Postmaa, AD Haagsche Courant, 5 juni 2008
  Het Nederlandse ereveld Ancol bij Jakarta is het afgelopen jaar zo vaak overstroomd dat de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting een dijk rondom begraafplaats moet aanleggen. De kosten, 200.000 euro, zijn door donateurs en nabestaanden bijeengebracht. Het werk zal nog dit jaar zijn voltooid. Al bij de aanleg van het aan zee gelegen ereveld was rekening gehouden met hoogwater, maar de dijk van toen biedt onvoldoende bescherming.
   
 • Batavia, de vergeten stad
  door Casper Postmaa, AD Haagsche Courant, 2 juni 2008
  Het was een verlangen dat ik zelf amper begreep. Rondlopen in het droomland dat ik in Den Haag zo vaak had horen bezingen en waarvan de geuren nog door de stad zweven. Kruidnagel, nootmuskaat, nasi, saté, laurier. Een exotische melange met de muffe ondertoon van oude huizen met antimakassars op de fauteuils. Hoe zouden die Indische luchtjes fris opgediend ruiken? Zou het land van de schoolplaten en de door oude dametjes opgepoetste verhalen nog bestaan? [...] Als Den Haag de weduwe van Indië is, hoe diep ligt Batavia dan begraven in de herinnering van het moderne Indonesië? [...]
   
 • Radicale moslims vallen bijeenkomst voor godsdienstvrijheid aan : verscheidene gewonden
  RKnieuws.net, 2 juni 2008
  Honderden leden van een radicale moslimgroep, gewapend met stokken, hebben zondag in Jakarta de deelnemers van een bijeenkomst ten gunste van de godsdienstvrijheid aangevallen. Dat heeft een Indonesische radio gemeld. De bijeenkomst werd georganiseerd door de nationale Alliantie voor de godsdienstvrijheid en het geloof. De deelnemers betuigden hun steun aan een spirituele beweging die ontstaan is uit de islam en die het slachtoffer is van vervolgingen door fundamentalische moslims.
   
 • Gewonden in Jakarta bij religieuze mars
  Trouw, 1 juni 2008
  Gewonden in Jakarta bij religieuze mars
  Telegraaf, 1 juni 2008
  Tijdens een mars voor religieuze vrijheid in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zondag ruim tien mensen gewond geraakt. Aanhangers van de militante islamitische partij FPI vielen de optocht in het centrum van de stad aan. Zij gooiden stenen naar de betogers en sloegen met bamboestokken onder anderen vrouwen, ouderen en kinderen.
   
 • Moslims vallen vredesmars aan
  Sp!ts, 1 juni 2008
  Aanhangers van de militante islamitische partij FPI hebben vandaag in de Indonesische hoofdstad Jakarta een mars voor religieuze vrijheid aangevallen. Er vielen tien gewonden toen de barbaren vrouwen, ouderen en kinderen met stenen en bamboestokken bewerkten.
   
 • Islamisten verstoren demonstratie Jakarta
  Trouw, 1 juni 2008
  Islamisten verstoren demonstratie Jakarta
  De Pers, 1 juni 2008
  Islamisten verstoren demonstratie Jakarta
  Nieuws.nl, 1 juni 2008
  Islamisten verstoren demonstratie Jakarta
  DAG, 1 juni 2008
  Islamisten verstoren demonstratie Jakarta
  Elsevier, 1 juni 2008
  Islamitische fundamentalisten hebben zondag in de Indonesische hoofdstad Jakarta een demonstratie voor religieuze tolerantie verstoord. Met stokken sloegen ze demonstranten, zeiden getuigen. Ongeveer tweehonderd christenen, gematigde moslims en leden van Ahmadiyah -een islamitische groep die mogelijk door de regering wordt verboden- verzamelden zich bij het Nationale Monument om de pluralistische traditie van Indonesië te vieren. Leden van het Islamitisch Verdedigingsfront stormden op de demonstranten af en sloegen hen.
   
 • In de rij voor bakolie
  BN/De Stem, 26 mei 2008
  In een buitenwijk van Jakarta staan Indonesische vrouwen in de rij bij een winkel om goedkope bakolie te kopen. Die willen ze ook als brandstof gaan gebruiken, nu de prijzen voor olie en benzine afgelopen weekeinde met een derde zijn gestegen.
   
 • Protesten tegen duurdere brandstof in Indonesië
  RNW Wereldomroep, 24 mei 2008
  In Indonesië is het opnieuw tot hevige protesten gekomen tegen de verhoging van de brandstofprijzen met bijna dertig procent. De maatregel die zaterdag is ingegaan leidde in Jakarta en Surabaya tot gewelddadige confrontaties met de politie. Woedende studenten wierpen brandende barricades op en gooiden met molotov-cocktails. Ruim honderd betogers zijn opgepakt.
   
 • Het dominoeffect van dure benzine
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 20 mei 2008
  'Prijzen dalen nooit, die gaan alleen maar omhoog.' Hoofdschuddend kijkt Sunarti naar de demonstranten die voor het presidentiële paleis in Jakarta protesteren tegen de voorgenomen prijsverhoging van benzine. Ze peinst er niet over om mee te demonstreren, 'De regering luistert toch niet.' Indonesië hikt al een tijd tegen de prijsstijging aan.
   
 • Jakarta jaagt op 'mobiel terrorisme'
  Nu.nl, 17 mei 2008
  De Indonesische politie is op jacht naar iemand die 'terreur tekstberichten' verstuurt naar mobiele nummers. De politie adviseert de bevolking de onzinnige sms'jes te negeren, maar toch is paniek ontstaan. Sommige nieuwsbronnen stellen dat er al negen mensen zouden zijn overleden nadat ze het terroristische tekstbericht hadden ontvangen.
   
 • 'Boeroeper' met rugzak ging hele wereld over
  door Richard Hoving, Algemeen Dagblad, 8 mei 2008
  Het gewraakte T-shirt met de tekst 'Tibet wil be free' hangt aan het wasrek in de woonkamer te drogen. Ruim twee weken geleden werd de Amersfoortse student Stef Bolte in Indonesië opgepakt, omdat hij zou hebben gedemonstreerd voor een vrij Tibet. Sinds woensdag is hij weer thuis bij zijn moeder in het Leusderkwartier. Zijn arrestatie was heel even wereldnieuws.
   
 • Jakarta maakt kennis met de wielklem
  Trouw, 3 mei 2008
  Jakarta maakt kennis met de wielklem
  Algemeen Dagblad, 3 mei 2008
  Jakarta maakt kennis met de wielklem
  Telegraaf, 3 mei 2008
  Jakarta maakt kennis met de wielklem
  Sp!ts, 3 mei 2008
  Eerste wielklem in Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 3 mei 2008
  Jakarta maakt kennis met de wielklem
  Gelderlander, 3 mei 2008
  Jakarta maakt kennis met de wielklem
  Stentor, 3 mei 2008
  Jakarta maakt kennis met de wielklem
  BN/De Stem, 3 mei 2008
  Jakarta maakt kennis met de wielklem
  Dagblad van het Noorden, 3 mei 2008
  De inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta maken dit weekeinde kennis met een nieuw fenomeen in de strijd tegen illegaal parkeren: de wielklem. Volgens Indonesische media zijn de eerste klemmen al vrijdagavond geplaatst, tot verbazing en ook woede van autobezitters.
   
 • 'Wat ketjap op kale rijst'
  door Michel Maas, Volkskrant, 2 mei 2008
  Indonesië houdt de prijs van rijst laag, maar de brandstof om te koken, is onbetaalbaar. Een naakt kindje slaat zijn armpjes om de hals van Ida, zijn moeder. Een ander rent het huis binnen: een hok van drie bij drie meter van triplex en karton. Onder het huis, tussen de palen waarop het rust, ligt een vuilnisbelt: de rommel die Jakarta achteloos in zijn rivieren dumpt.
   
 • Scherpere controle Koninginnedagreceptie Jakarta
  De Pers, 24 april 2008
  De Nederlandse ambassade in Jakarta heeft verscherpte veiligheidsmaatregelen getroffen voor het Koninginnedagfeestje dat daar woensdag wordt gevierd. Aanleiding hiertoe zijn de protesten tegen de antikoranfilm 'Fitna' van Geert Wilders en een eerdere terreurdreiging. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.
   
 • Stef Bolte: Ik word gedeporteerd
  door Hilde Janssen en Jeroen de Valk, AD Utrechts Nieuwsblad, 23 april 2008
  De Amersfoortse student Stef Bolte die dinsdag is opgepakt in Jakarta, kan zijn koffers pakken. Hij wordt Indonesië uitgezet wegens visummisbruik, nadat hij er een pro-Tibetdemonstratie had bijgewoond. "Ik word gedeporteerd," verkondigt Bolte (24). Na anderhalve dag van ondervragingen en overleg met politie, de ambassade en het ministerie van Justitie, is zijn 'deportatie' een feit. Hij krijgt drie dagen de tijd om het land te verlaten.
   
 • 'Opgepakte betoger op weg naar huis'
  Telegraaf, 23 april 2008
  De 24-jarige Nederlander die dinsdag werd opgepakt in Jakarta tijdens een demonstratie tegen de Chinese overheersing van Tibet is door de Indonesische immigratiedienst het land uitgezet. Dat heeft de Indonesische nieuwssite Detik.com donderdag lokale tijd gemeld. De 24-jarige student uit Utrecht zou de immigratiewet hebben overtreden. "Het is verboden als buitenlander mee te doen aan demonstraties in Indonesië", zo zei een politiewoordvoerder op de site.
   
 • Opgepakte Nederlander in Indonesië maakt het goed
  De Pers, 23 april 2008
  De Nederlander die dinsdag werd opgepakt bij een demonstratie rond de olympische fakkeltocht in de Indonesische hoofdstad Jakarta 'maakt het naar omstandigheden goed'. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. De 24-jarige man is inmiddels vrij, maar wordt Indonesië uitgezet en keert terug naar Nederland.
   
 • Indonesië zet student uit na Tibet-protest
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 april 2008
  De Amersfoortse student Stef Bolte, die dinsdag is opgepakt in Jakarta, kan zijn koffers pakken. Hij wordt Indonesië uitgezet wegens 'visummisbruik' nadat hij er een pro-Tibet-demonstratie had bijgewoond. De uitzetting van Bolte (24) was gistermiddag een feit, na anderhalve dag van ondervragingen en overleg met de politie en andere autoriteiten. Bolte krijgt drie dagen de tijd om het land te verlaten.
   
 • Nederlander vast in Jakarta tijdens fakkeltocht
  Volkskrant, 22 april 2008
  Nederlander vast in Jakarta tijdens fakkeltocht [video]
  Algemeen Dagblad, 22 april 2008
  De Indonesische politie heeft dinsdag in de hoofdstad Jakarta een Nederlander en zeker acht anderen gearresteerd, die protesteerden tegen de Chinese overheersing van Tibet. De protestactie had plaats kort voor het begin van een estafetteloop met de olympische vlam in Jakarta. Volgens de Indonesische nieuwssite Detik.com gaat het om een 24-jarige student uit Utrecht die na onderzoek door de vreemdelingenpolitie aan de immigratiedienst is uitgeleverd.
   
 • Amersfoorter in Jakarta opgepakt bij demonstratie
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 22 april 2008
  Een student uit Amersfoort is gisteren opgepakt in Jakarta bij een demonstratie tegen de onderdrukking van Tibet door China. De politie in de Indonesische hoofdstad hield Stef Bolte (24) samen met zes Indonesische demonstranten aan voor het Bung Karno-stadion, waar zich later op de dag de olympisch fakkelceremonie afspeelde.
   
 • Nederlandse Tibetdemonstrant opgepakt : hij kermde nog dat hij slechts vreedzaam demonstreerde
  DAG, 22 april 2008
  Acht pro-Tibet demonstranten, onder wie een Nederlander, zijn dinsdag in Jakarta gearresteerd tijdens een rumoerige demonstratie bij het stadion in de Indonesische hoofdstad waar de olympische vlam later zou worden rondgedragen. Terwijl hij door agenten in burger werd weggevoerd riep de Nederlander, volgens lokale media Stef Bolte, dat hij slechts vreedzaam demonstreerde tegen mensen­rechten­schendingen in Tibet.
   
 • Nederlandse pro-Tibetdemonstrant opgepakt
  De Pers, 22 april 2008
  Een Nederlander is dinsdag opgepakt bij een demonstratie in aanloop naar de olympische fakkeltocht in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Terwijl hij door agenten in burger werd weggevoerd, voerde de Nederlander aan dat hij slechts vreedzaam protesteerde tegen mensen­rechten­schendingen in Tibet. Ook zeven andere actievoerders werden gearresteerd tijdens de rumoerige demonstratie bij het stadion in de stad waar de olympische vlam dinsdag wordt rondgedragen.
   
 • Nederlander opgepakt bij China-protest Jakarta
  Elsevier, 22 april 2008
  De politie in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft een Nederlander gearresteerd die protesteerde tegen het Chinese optreden in Tibet. De gearresteerde Nederlander zou hebben geweigerd zich te identificeren toen de politie daarom vroeg. De protesten hadden dinsdag plaats op het moment dat de Olympische fakkel in Jakarta aankwam. In totaal werden door de Indonesische autoriteiten acht betogers opgepakt.
   
 • Nederlander opgepakt bij protest olympische fakkeltocht [video]
  De Pers, 22 april 2008
  De vlam is aangekomen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Acht pro-Tibet demonstranten werden opgepakt. De fakkelroute werd drastisch ingekort om ongeregeldheden te voorkomen.
   
 • Nederlander vast in Jakarta tijdens fakkeltocht [video]
  Nu.nl, 22 april 2008
  De Indonesische politie heeft dinsdag in de hoofdstad Jakarta een Nederlander en zeker acht andere mensen gearresteerd, die protesteerden tegen de Chinese overheersing van Tibet. De protestactie had plaats kort voor het begin van een estaffeteloop met de olympische vlam in Jakarta.
   
 • Weggelopen jongetje geeft 10.000 dollar uit
  Reformatorisch Dagblad, 2 april 2008
  Een 9Ėjarig Indonesisch jongentje dat wegliep van huis met 10.000 dollar (ruim 6400 euro) in cash, is na een vlaag van koopwoede weer thuis. Dat maakte zijn vader woensdag bekend. Ahmad Legal Civiandi verliet het huis vorige week na een ruzie met zijn moeder.
   
 • Weggelopen jongen gooit met geld
  Sp!ts, 2 april 2008
  Een Indonesisch jongetje van negen jaar oud, dat van huis wegliep met 10.000 dollar, is weer terecht. Dat heeft zijn vader vandaag bekendgemaakt. De knaap heeft het geldbedrag echter geheel gespendeerd. Ahmad Legal Civiandi verliet vorige week het huis na een ruzie met zijn moeder.
   
 • Nijntje op reis naar Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 1 april 2008
  Nijntje Pluis gaat op reis. Het gestileerde konijntje van Dick Bruna krijgt een tentoonstelling in Jakarta. Het Erasmus Huis, het Nederlands culturele centrum in Jakarta presenteert vanaf 4 april de expositie Miffy.
   
 • Boos rijk kind (9) weg met 10.000 dollar
  Telegraaf, 31 maart 2008
  Een 9-jarig verwend rijk ventje is in Indonesië boos de deur uitgerend met 10.000 dollar. De politie is als de dood dat het mannetje in handen is gevallen van criminelen. De jongen liep boos weg nadat hij gestraft was omdat hij zijn huiswerk niet had gemaakt. Kennelijk lag er in huis veel contant geld.
   
 • Steenrijk kind (9) neemt de wijk
  De Pers, 31 maart 2008
  De Indonesische politie is koortsachtig op zoek naar een 9-jarig kind dat van huis is weggelopen met 10.000 dollar op zak. De jongen verliet in boze toestand het huis met het geld van zijn vader. De jongen liep donderdag weg van huis nadat hij gestraft was omdat hij zijn huiswerk niet gemaakt had.
   
 • Oud-klasgenoten Obama vormen fanclub in Indonesië
  Laatste Nieuws, 3 maart 2008
  De Indonesische oud-klasgenoten van de Democratische presidentskandidaat Barack Obama hebben zaterdag in Jakarta een fanclub gevormd. Een groep van twintig voormalige klasgenoten komt zaterdag bijeen om het officieel bekend te maken. Obama zat op de SDN Menteng school van 1968 tot 1970.
   
 • Fanclub Indonesische oud-klasgenoten
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 2 maart 2008
  Oud klasgenoten van de Amerikaanse presidentskandidaat 'Barry' Obama lanceerden afgelopen zaterdag in hun oude lagere school in Jakarta de eerste Indonesische Obama Fan Club. 'Good luck Barry', riepen 18 voormalige lagere schoolgenoten enthousiast, zittend in hun oude klaslokaal in Menteng, een elitewijk in het centrum van de Indonesische hoofdstad. De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama woonde begin jaren zeventig samen met zijn moeder zo'n vier jaar in Indonesië, van de derde tot de vijfde klas lagere school. Obama gebruikte destijds de naam van zijn Indonesische stiefvader en werd op school Barry Soetoro genoemd.
   
 • Demonstratie bij Nederlandse ambassade in Jakarta
  De Pers, 20 februari 2008
  Demonstratie bij Nederlandse ambassade in Jakarta
  De Pers, 20 februari 2008
  Demonstratie bij Nederlandse ambassade in Jakarta
  DAG, 20 februari 2008
  Demonstratie bij Nederlandse ambassade in Jakarta
  Nieuws.nl, 20 februari 2008
  Ongeveer tweehonderd moslims hebben woensdag bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta geprotesteerd tegen de aangekondigde film over de koran van Geert Wilders. De groep demonstreerde ook bij de Deense ambassade tegen een spotprent van de profeet Mohammed die onlangs weer in Deense kranten verscheen. Volgens een van de demonstranten verbergen Wilders en de tekenaar van de prent zich achter een masker van vrijheid van meningsuiting om de islam te beledigen.
   
 • Moslimgroep eist verbod film Wilders
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 20 februari 2008
  Tweehonderd moslims demonstreerden gisteren voor de Nederlandse ambassade in Jakarta tegen de geplande anti-islam film van Geert Wilders. Zij eisen dat Nederland en andere Europese landen actie ondernemen tegen onderdanen die de islam en de profeet Mohammed beledigen.
   
 • Moslims demonstreren in Jakarta tegen Wilders
  Elevier, 20 februari 2008
  Honderden moslims hebben woensdagochtend in Jakarta voor de Deense en de Nederlandse ambassade gedemonstreerd tegen Geert Wilders en de Deense cartoons. Ze willen voorkomen dat Wilders koranfilm wordt vertoond en zijn tegen de herplaatsing van de Deense cartoons.
   
 • Betogers Jakarta boos op Wilders
  Trouw, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  Algemeen Dagblad, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  Telegraaf, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  Sp!ts, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  Metro, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  Gelderlander, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  Stentor, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  BN/De Stem, 20 februari 2008
  Betogers Jakarta boos op Wilders
  Dagblad van het Noorden, 20 februari 2008
  Een paar honderd Indonesiërs hebben woensdagochtend voor de Deense en de Nederlandse ambassade gedemonstreerd. Ze deden dit om te protesteren tegen de manier waarop de profeet Mohammed of de Koran wordt geportretteerd. Voor de Nederlandse missie richtte de religieuze gramschap zich volgens het Spaanse persbureau EFE op de 'cineast' Geert Wilders. Die maakt tot woede van de betogers een korte film waarin hij de Koran afschildert als een fascistisch boekwerk. De film is nog niet vertoond, maar over de inhoud bleken de betogers al geïnformeerd.
   
 • Verdwenen post
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 15 februari 2008
  'In deze staat ontvangen', staat met koeienletters op de opengescheurde envelop van de Postbank gedrukt. De brief ziet er keurig uit. Mijn gebruikersnaam voor het internetbankieren is voor iedereen goed leesbaar. Toch is het een wonder dat de brief na vijf maanden deze week alsnog mijn huis in de Indonesische hoofdstad in Jakarta wist te vinden. Volgens het adres ligt Jakarta namelijk in Portugees Timor, een land dat sinds 1976 niet meer bestaat.
   
 • Indonesië gaat illegale treinpassagiers met verf bespuiten
  Laatste Nieuws, 11 februari 2008
  Treinen in en om Jakarta zitten vaak overvol.Het wordt opletten geblazen voor passagiers in Indonesië die meerijden op daken van treinen. De illegale reizigers zullen worden bespoten met een gekleurde vloeistof, zodat de spoorwegpolitie ze makkelijker kan arresteren. Dat meldt de krant "Jakarta Post". Een woordvoerder van de staatsspoorwegen sprak van een "unieke maatregel".
   
 • Indonesië bespuit illegale treinpassagiers
  Algemeen Dagblad, 9 februari 2008
  Indonesië bespuit illegale treinpassagiers
  Telegraaf, 9 februari 2008
  Indonesië bespuit illegale treinpassagiers
  Metro, 9 februari 2008
  Indonesië bespuit illegale treinpassagiers
  Reformatorisch Dagblad, 9 februari 2008
  Indonesische forenzen die meerijden op daken van treinen, zullen worden bespoten met een gekleurde vloeistof opdat de spoorwegpolitie ze makkelijker kan arresteren. Dat heeft dagblad Jakarta Post zaterdag gemeld. Een woordvoerder van de staatsspoorwegen sprak van een "unieke maatregel".
   
 • Indonesië is dol op jeugdjaren "Barry" Obama
  Reformatorisch Dagblad, 21 januari 2008
  Barack Obama doet zijn uiterste best om de eerste zwarte president van Amerika te worden. Voor zijn oude buurtje in het Indonesische Menteng Dalam is hij nog steeds het jongetje met een krokodil als huisdier. [...] Indonesische kranten presenteerden Barack Obama als "een van de onzen." De tabloid Pos Kota opende groots met het verhaal "Peuter uit Menteng wordt Amerikaans presidentskandidaat". [...]
   
 • Geweld bij demonstratie tegen Soeharto
  Volkskrant, 19 januari 2008
  Geweld bij demonstratie tegen Soeharto
  Algemeen Dagblad, 19 januari 2008
  Geweld bij demonstratie tegen Soeharto
  Telegraaf, 19 januari 2008
  Geweld bij demonstratie tegen Soeharto
  Metro, 19 januari 2008
  Geweld bij demonstratie tegen Soeharto
  Reformatorisch Dagblad, 19 januari 2008
  Geweld bij demonstratie tegen Soeharto
  Dagblad van het Noorden, 19 januari 2008
  Een demonstratie tegen de Indonesische ex-dictator Soeharto is zaterdag uitgelopen op een gewelddadig treffen tussen politie en demonstranten. De actievoerders voor het ziekenhuis in Jakarta waar Soeharto is opgenomen, eisen dat de ex-president wordt veroordeeld en dat de lopende rechtszaken tegen hem worden voortgezet.
   
 • De smerigste rivier ter wereld
  Laatste Nieuws, 10 januari 2008
  Ooit was de Citarum, in de buurt van Jakarta, in Indonesië, een rustig vloeiende rivier waar vissers hun netten uitgooiden, zeevogels zich kwamen voeden en bezoekers steevast getroffen werden door de natuurlijke schoonheid van de rivier. Dorpsbewoners haalden er water voor hun simpele huishoudens en de rivier zorgde voor de irrigatie van de rijstvelden.
   
 • Tot aan het dreigen van de dag : in Jakarta liggen de overdag verstopte straten nu wijdopen: tijd om te cruisen | Doen & laten
  door Michel Maas, Volkskrant, 5 januari 2008
  Lang na twaalven begint in Ja karta een informeel nachtleven. Michel Maas eet gekke nasi, bezoekt illegale straatraces en bekijkt travestieten als de ochtend om de hoek komt.
   
 • Wonen op het kerkhof in Jakarta
  door Arjan van Weste, De Pers, 27 december 2007
  In Oost-Jakarta wonen honderd mensen al jaren op een Chinese begraafplaats. Bewoners en stadsbestuur houden het dorpje op het kerkhof liever geheim. In de Chinese sector van de begraafplaats Cipinang Besar spelen kinderen, verkopen mannen oud papier en koken vrouwen. Tussen de grafzerken wordt volop geleefd. Moskee, waterpomp en winkeltje: het is er allemaal. De grote stenen graven dienen als opslagplek voor de recyclingbedrijfjes. Eng vindt niemand het om tussen de doden te leven. De moslims geloven niet dat Chinese geesten hier rondspoken.
   
 • Protest tegen condooms in Jakarta
  Trouw, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Algemeen Dagblad, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Telegraaf, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Sp!ts, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Metro, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  DAG, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Gelderlander, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Stentor, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  BN/De Stem, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Dagblad van het Noorden, 1 december 2007
  Protest tegen condooms in Jakarta
  Nu.nl, 1 december 2007
  Honderden moslims hebben zaterdag in verschillende steden in Indonesië op Wereld Aids Dag gedemonstreerd tegen het gebruik van condooms, berichtte radio ElShinta. Indonesië lanceerde zaterdag de eerste nationale campagne om het gebruik van condooms te promoten.
   
 • Betogingen Indonesië tegen condooms
  NOS Nieuws, 1 december 2007
  In Indonesië is gedemonstreerd tegen het gebruik van condooms. Veel gelovige moslims zijn er tegen dat de regering het condoomgebruik aanmoedigt. Vandaag op Wereld Aids Dag heeft Indonesië de eerste overheidscampagne over condooms gelanceerd.
   
 • Jakarta gedeeltelijk onder water door hoge vloed
  Volkskrant, 27 november 2007
  Jakarta deels onder water
  De Pers, 27 november 2007
  Jakarta deels onder water
  Nieuws.nl, 27 november 2007
  De Indonesische hoofdstad Jakarta staat sinds maandag gedeeltelijk onder water als gevolg van de hoge vloed. Tienduizenden mensen zijn hun ondergelopen huizen ontvlucht en een tolweg naar de internationale luchthaven is noodgedwongen afgesloten. Duizenden reizigers kwamen daardoor vast te zitten op het vliegveld of in het verkeer. Geprobeerd wordt het water, dat op sommige plaatsen 1,70 meter hoog staat, weg te pompen, maar verwacht wordt dat de problemen de hele week zullen aanhouden.
   
 • Indonesisch vliegtuig verliest stuk van vleugel
  Trouw, 22 november 2007
  Indonesisch vliegtuig verliest stuk van vleugel
  Nieuws.nl, 22 november 2007
  Indonesisch vliegtuig verliest stuk van vleugel
  De Pers, 22 november 2007
  Indonesisch vliegtuig verliest stuk van vleugel
  Elsevier, 22 november 2007
  Indonesisch vliegtuig verliest stuk van vleugel
  Laatste Nieuws, 22 november 2007
  Een Indonesisch vliegtuig heeft een deel van zijn vleugel verloren nadat het was opgestegen van de luchthaven Sukarno-Hatta bij Jakarta. De piloot slaagde erin het toestel veilig aan de grond te zetten.
   
 • Pompen of verzuipen
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 14 november 2007
  Met een luide knal breekt de hemel open boven Jakarta. Donder, bliksemschichten, en rukwinden kondigen de komst van een forse moessonbui aan. Een ware wolkenbreuk. Binnen een paar minuten staan alle straten blank. Voor de zoveelste keer deze week. Na een uur regenstaren waag ik me onder het afdak vandaan. De nattigheid en de smalende blikken van mijn schuilende stadsgenoten neem ik voor lief. Auto's en brommers verzuipen bijna. De weg oogt als een wild stromende rivier. Balancerend op de stoeprand baan ik me wen weg uit de chaos, terwijl de omringende bewoners driftig het water uit hun huizen vegen.
   
 • Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Algemeen Dagblad, 14 november 2007
  Vopak sluit joint venture in Indonesië met AKR (Persbericht)
  Financieele Dagblad, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Financiële Telegraaf, 14 november 2007
  Vopak sluit overeenkomst AKR in Indonesië
  De Pers, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  DAG, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Nieuws.nl, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Elsevier, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Stentor, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  Gelderlander, 14 november 2007
  Vopak bouwt mee aan olieterminal Indonesië
  BN/De Stem, 14 november 2007
  Het tankopslagbedrijf Vopak heeft met het Indonesische AKR Corporindo een akkoord bereikt over samenwerking bij de bouw van een olieterminal. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend zonder financiële details te geven. De opslagterminal voor olie en chemicaliën wordt gebouwd in de haven van Tanjung Priok.
   
 • Fotojournalist in Jakarta
  door Bas de Meijer, Rood Petje, 6 november 2007
  Op zoek naar wat fotografen in Indonesië stuitte ik op Donang Wahyu. Een fotojournalist die vanuit Jakarta het immense land verslaat. Hij maakt zeker wel interessante series. Over Aids en de tsunami bijvoorbeeld.
   
 • In het kompleks is het alle dagen rustig
  door Michel Maas, Volkskrant, 29 oktober 2007
  Indonesische ambtenaren krijgen als extra beloning een kavel in een kompleks. De pak koördinator doet de ballotage. Met een doos gebak is het wel geregeld.
   
 • Obama leerde in Jakarta de wrede wereld kennen : presidentskandidaat was zwart en werd gepest
  door Esther de Jong, Trouw, 27 oktober 2007
  Barry Soetoro heette hij in Indonesië. De wereld kent hem nu als Barack Obama, de eerste zwarte presidentskandidaat van Amerika. Hij woonde, in zijn jeugd, drie jaar in de hoofdstad Jakarta. Hij droeg een sarong, at kroepoek met zijn vriendjes en zwom in de modderige poel dichtbij zijn huis. Barry Soetoro was een mollig zwart jongetje, net iets langer dan zijn leeftijdgenootjes. Hij woonde in Menteng Dalam, een arbeiderswijk in Jakarta bestaande uit bamboehuizen, mango- en bananenbomen en loslopende kippen.
   
 • Jakarta wil einde aan verkoop op straat
  door Esther de Jong, Nederlands Dagblad, 6 oktober 2007
  Jakarta wil alle venters en bedelaars van de straat
  door Esther de Jong, BN/De Stem, 4 oktober 2007
  Jakarta veegt straten 'schoon'
  door Esther de Jong, Provinicale Zeeuwse Courant, 4 oktober 2007
  Straatventers en andere 'kleine scharrelaars' hebben het moeilijk in Jakarta. De overheid wil ze verbannen. Maar daarmee dreigen ze de nering te verliezen. En het wás al zo'n toer de eindjes aan elkaar te knopen. Vanuit zijn rijdende keuken verkoopt Icuk Permadi voor een groot kantoorgebouw in Jakarta al vijf jaar nasi en mie goreng. Daarmee verdient hij net genoeg om zijn gezin te voorzien van rijst, scholing en onderdak. Aan zijn handel dreigt volgende maand een eind te komen als de hoofdstad van Indonesië doorgaat met een verbod op straatkraampjes, prostituees, bedelaars en straatmuzikanten.
   
 • Aalmoes bestraft met boete, ook tijdens de ramadan
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 18 september 2007
  Wie het waagt om in Jakarta een bedelaar een aalmoes toe te stoppen kan rekenen op een boete of gevangenisstraf. Ook het kopen van een krant of gebakken banaan van een straatventer is voortaan verboden in de Indonesische hoofdstad. De bestuurders van Jakarta hopen met deze verbodsregels hun burgers wat discipline bij te brengen. Of dat gaat lukken is de vraag, zeker tijdens de ramadan waarin iedere moslim wordt geacht zijn rijkdom te delen met de armen en mededogen te tonen.
   
 • Indonesië verbiedt geven van aalmoezen : orderlijke stad ideaalbeeld van regering
  Sp!ts, 12 september 2007
  De Indonesische regering heeft een nieuwe wet die het mensen uit Jakarta verbiedt om geld te geven aan bedelaars, goegekeurd. Dat meldt de BBC woensdag. Gouverneur Soutyoso zegt de nieuwe regel in te willen voeren om zo orde te scheppen in de dicht bevolkte stad. In Jakarta wonen op dit moment zo'n tien miljoen mensen.
   
 • Mobiele kleermaker maakt straten Jakarta onveilig (video)
  Dagblad van het Noorden, 12 september 2007
  Steeds meer inwoners van Jakarta gaan de straat op om hun brood te verdienen. Gewapend met hun mobiele naaimachine trekken ze erop uit om t-shirts, broeken, truien en wat al niet meer te herstellen.
   
 • Ik hàd geen vliegangst... : anti-terrorisme eenheid heeft speciale verrassing in petto
  DAG, 5 september 2007
  Passagiers op het Soekarno-Hatta-vliegveld bij Jakarta kregen dinsdag de schrik van hun leven. Ze dachten dat hun vliegtuig gekaapt werd toen mannen met geweren het Garuda-vliegtuig bestormden, met twee bommen dreigden en zeiden dat een gijzelaar was neergeschoten. De kapers eisten bovendien 1 miljoen dollar voor de vrijlating van 44 gevangenen. De passagiers verkeerden 2 uur in doodsangst.
   
 • Moslims Jakarta roepen op tot islamitische staat
  Stentor, 12 augustus 2007
  Ongeveer 80.000 moslimactivisten hebben zondag op een conferentie in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeroepen tot de vorming van een kalifaat, een land waarin de hele moslimwereld is verenigd. De conferentie werd georganiseerd door de omstreden Hizb ut-Tharir (Bevrijdingspartij).
   
 • Watertaxi's voor schonere rivieren in Jakarta
  Mondiaal Nieuws, 10 augustus 2007
  In het weekend drommen groepen kinderen en hun ouders samen bij de Halimun Pier in het zuiden van Jakarta. Om een tochtje te kunnen maken met een van de twee watertaxi's die onlangs werden geïntroduceerd door het stadsbestuur. De overheid verdient niets aan de taxi's. Eén rondvaart brengt 6,60 euro op aan geld voor kaartjes, maar de verbruikte brandstof kost het dubbele. De winst moet dan ook elders behaald worden. Veel inwoners van Jakarta weten niet dat de watertaxi's in juni werden geïntroduceerd als onderdeel van een milieucampagne. De regering wil de bevolking bewust maken van de noodzaak om de riviersystemen schoon te houden.
   
 • Twee doden in gevangenis Indonesië
  Trouw, 31 juli 2007
  Twee doden in gevangenis Indonesië
  Nieuws.nl, 31 juli 2007
  Twee doden in gevangenis Indonesië
  De Pers, 31 juli 2007
  Bij vechtpartijen tussen met hakmessen bewapende gevangenen in een Indonesische gevangenis zijn dinsdag twee doden en een twaalftal gewonden gevallen. De vechtersbazen behoorden tot verschillende bevolkingsgroepen in de Cipinang-gevangenis in Jakarta. Een politiewoordvoerder zei dat er bijna vijfhonderd agenten zijn ingezet om de orde te herstellen.
   
 • Indonesië vreest vertrek Nike
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 24 juli 2007
  Ruim 14.000 Indonesische fabrieksarbeiders dreigen hun baan kwijt te raken, omdat Nike het contract met twee schoenfabrikanten staakt. Nike zoekt een goedkoper heenkomen, constateren boze vakbonden. "Nike is een bloedzuigende vampier," scanderen duizenden arbeiders voor de luxe kantoortoren in hartje Jakarta. Zij demonstreren tegen de internationale sportgigant Nike, die 'plotsklaps' na 18 jaar het contract met twee lokale schoenfabrieken beëindigt.
   
 • Vier jaar voor mislukte aanslag in Jakarta
  Nieuws.nl, 17 juli 2007
  Vier jaar voor mislukte aanslag in Jakarta
  De Pers, 17 juli 2007
  Een Indonesiër die vorig jaar kort voor een bezoek van de Amerikaanse president George Bush een mislukte aanslag pleegde op een vestiging van de Amerikaans restaurantketen A&W in Jakarta, is dinsdag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.
   
 • Arme Indonesiërs laten water zuiveren door zon
  Reformatorisch Dagblad, 13 juli 2007
  Oude plastic flessen en de verschroeiende middagzon, meer hebben de bewoners van Bintaro in Zuid-Jakarta niet nodig om hun drinkwater te zuiveren. Ze pompen het water op en zuiveren het door het in doorzichtige flessen in de brandende zon te leggen. De methode is echter niet overal populair.
   
 • Bijna alle jonge kinderen in Jakarta gaan naar school
  door Pieternel Gruppen en Michel Walraven, RNW Wereldomroep, 5 juli 2007
  Als je de cijfers mag geloven gaat het niet slecht met het onderwijs in Indonesië. Maar liefst 94 procent van de alle kinderen begint aan de basisschool, in Jakarta ligt dat percentage zelfs iets hoger. Indonesië scoort hiermee beter dan de meeste landen in de regio.
   
 • Anti-Australische protesten in Jakarta
  Algemeen Dagblad, 30 mei 2007
  Anti-Australische protesten in Jakarta
  Sp!ts, 30 mei 2007
  Anti-Australische protesten in Jakarta
  Metro, 30 mei 2007
  Anti-Australische protesten in Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2007
  Anti-Australische protesten in Jakarta
  Gelderlander, 30 mei 2007
  Anti-Australische protesten in Jakarta
  Stentor, 30 mei 2007
  Anti-Australische protesten in Jakarta
  BN/De Stem, 30 mei 2007
  Anti-Australische protesten in Jakarta
  Dagblad van het Noorden, 30 mei 2007
  Honderden woedende Indonesiërs hebben woensdag in Jakarta fel betoogd voor de ambassade van Australië. Ze gaven daarmee steun aan gouverneur Sutiyoso van Jakarta, die woedend is over de wijze waarop hij is behandeld tijdens een bezoek aan Australië deze week.
   
 • Tweeduizend daklozen na brand Jakarta
  Volkskrant, 23 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  Algemeen Dagblad, 23 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  Telegraaf, 23 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  Gelderlander, 23 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  Stentor, 23 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  BN/De Stem, 24 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  Dagblad van het Noorden, 23 mei 2007
  Honderden huizen branden af in Jakarta
  BN/De Stem, 23 mei 2007
  Een grote brand als gevolg van kortsluiting heeft in een drukke wijk van de Indonesische hoofdstad Jakarta zeker zevenhonderd woonhuizen in de as gelegd. Volgens Indonesische media zijn zeker 2000 mensen dakloos geraakt door de vuurzee, die dinsdagavond ontstond.
   
 • Indonesische Justitie verlengt gevangenschap Nederlander
  door Jan Lepeltak, Telegraaf, 16 mei 2007
  Het Indonesische ministerie van Justitie heeft de gevangenschap van de Nederlandse zakenman Bart E. met dertig dagen verlengd. De Haagse zakenman werd op 21 december in Jakarta tot tien maanden celstraf veroordeeld wegens oplichting en zou op woensdag vrijkomen.
   
 • Water in Jakarta stijgt opnieuw
  Trouw, 10 mei 2007
  Door nieuwe regenval is het water dat een week geleden de Indonesische hoofdstad Jakarta overstroomde donderdag weer gestegen. Veel moeite bij het schoonmaken is hierdoor voor niets geweest.
   
 • Spirit en enthousiasme in Indonesië : vakbondswerk in een land van scherpe tegenstellingen
  door Bert van Boggelen, OneWorld/CNV Internationaal, 1 mei 2007
  Bert van Boggelen, algemeen secretaris van het CNV, doet verslag vanuit Indonesië, waar hij het congres van vakbondsorganisatie SBSI bijwoont. 'Ver beneden hoor ik het razende geluid van brommertjes, claxonerende bussen, en optrekkende auto's. Ik heb uitzicht over de skyline van Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Jakarta is een heksenketel. Wij praten over roetfilters op toch al schone motoren. Hier braakt alles wat rijden kan, en dat is heel veel, dikke roetwolken uit.
   
 • Moslimdemonstratie in Jakarta afgelast
  Nederlands Dagblad/Ikon, 27 maart 2007
  Een voor gisteren aangekondigde demonstratie van fundamentalistische moslims tegen de aanwezigheid van de theologische hogeschool Setia in Jakarta is niet doorgegaan. Dat meldde de Nederlandse vrijgemaakt-gereformeerde predikant Dick Mak, die als docent aan Setia is verbonden, gisteravond. "Er was wel behoorlijk wat politie op de been, maar van een demonstratie zelf is het niet gekomen". Mak wist niet waarom de demonstratie is afgelast.
   
 • Moslims bedreigen theologische hogeschool Jakarta
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net/Nederlands Dagblad, 22 maart 2007
  Een fundamentalistische moslimgroepering heeft voor aanstaande maandag een grootschalige demonstratie aangekondigd tegen Setia, een theologische hogeschool in Jakarta met 1500 studenten. Docenten daar vrezen voor geweld. Setia is de grootste protestantse theologische instelling van Indonesië. Twee weken geleden vond daar ook al een demonstratie plaats, georganiseerd door het Front Pembela Islam (Islamitisch Verdedigingsfront), vertelt de Nederlandse predikant Dick Mak, die als docent aan Setia is verbonden.
   
 • Even chaotisch als Jakarta zelf : caleidoscopische blik op Indonesische hoofdstad
  door Rutger Pontzen, Volkskrant, 17 maart 2007
  Aan de vele boeken over 'megalopolen' voegden Arjan van Helmond en Stani Michiels een wonderlijk publicatie over Jakarta toe. Vol losse observaties in woord en beeld. Het platteland loopt leeg; de steden dijen uit. Het is een actueel, maar algemeen verschijnsel.
  Arjan van Helmond en Stani Michiels. Jakarta megalopolis: horizontal and vertical observations. Valiz. € 19,50. ISBN 978-90-78088-01-1
   
 • Partij wil Jakarta na zondvloed verplaatsen
  Volkskrant, 8 februari 2007
  Partij wil Jakarta na zondvloed verplaatsen
  Algemeen Dagblad, 8 februari 2007
  Partij wil Jakarta na zondvloed verplaatsen
  Telegraaf, 8 februari 2007
  Oproep om Jakarta te verplaatsen
  Reformatorisch Dagblad, 9 februari 2007
  Partij wil Jakarta na zondvloed verplaatsen
  BN/De Stem, 9 februari 2007
  Partij wil Jakarta na zondvloed verplaatsen
  Dagblad van het Noorden, 8 februari 2007
  Een grote Indonesische politieke partij heeft opgeroepen om hoofdstad Jakarta te verplaatsen. De oproep volgde op de grootschalige overstromingen van de rivieren die de stad doorkruisen, waardoor vijftig mensen zijn omgekomen en meer dan 340.000 mensen op de vlucht moesten.
   
 • Indonesië is in oorlog met de vogelgriep
  BN/De Stem, 2 februari 2007
  De 55-jarige Sehatman is nog maar net wakker, wanneer de diereninspectie voor zijn deur staat in een wijk van Jakarta. De ambtenaren wijzen naar de twee vogels van Sehatman.
   
 • 'Vergeef de kippen hun zonden'
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 2 februari 2007
  De gouverneur van Jakarta wil geen kip meer in de stad zien. Per 1 februari geldt in de metropool een algeheel kip, duif en eendenverbod. De gouverneur besloot tot deze drastische maatregel toen in de eerste twee weken van dit jaar vier inwoners overleden aan vogelgriep. Dat is een hele klus. Jakarta telt naar schatting bijna 3 miljoen stuks pluimvee. Alle reden om gedurende twee weken ceremoniële massaslachtingen te organiseren, compleet met toespraken, muziek en gebed.
   
 • Kippenverbod van kracht in Jakarta
  NOS Nieuws, 1 februari 2007
  In de Indonesische hoofdstad Jakarta geldt vanaf vandaag een verbod op het houden van kippen. Het is een maatregel tegen de vogelgriep. In Indonesië heeft de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 al 63 mensenlevens gekost, een derde van het totale aantal doden op de wereld.
   
 • Centrum Jakarta vrij van hobbykippen
  Nieuws.nl, 1 februari 2007
  Het centrum van Jakarta is vrij van hobbypluimvee en elders in de Indonesische hoofdstad verloopt het ruimen van pluimvee ook voorspoedig. Dat heeft burgemeester Muhayat donderdag gezegd. Volgens hem betekent dat een belangrijke overwinning in de strijd tegen de vogelgriep.
   
 • Vogelgriep reportage : alle vogels in Jakarta moeten dood
  Trouw, 31 januari 2007
  Om de vogelgriep te bestrijden, heeft de gouverneur van Jakarta twee weken geleden bevolen om voor vandaag alle vogels in de stad te doden.
   
 • Hotel in Jakarta verkoopt peperdure hamburger
  Telegraaf, 18 december 2006
  Een hotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft een hamburger op de kaart staan die niet iedereen kan bestellen. De burger kost twee keer zoveel als het maandelijkse minimumloon.
   
 • Geen rookworst voor Nederlanders in Indonesië
  Elsevier, 9 december 2006
  Uit angst moslims te kwetsen weert de vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Indonesië de rookworst van de Nederlandse stal op de jaarlijkse bazaar in Jakarta.
   
 • De straat kijkt als buurman met een sabel zwaait
  door Michel Maas, Volkskrant, 27 november 2006
  Altijd hangen dezelfde mannen rond in de Jalan Nipah in Jakarta. Wie er woont weet wie er zijn vrouw slaat, een vriendin heeft of te veel roddelt.
   
 • Indonesiër draait bak in om luiheid
  Telegraaf, 18 november 2006
  De 26-jarige Odita Rahman is aangeklaagd door zijn echtgenotes vanwege luiheid en werkweigering. Als de inwoner van de Indonesische hoofdstad Jakarta schuldig wordt bevonden, kan hij tot vijf jaar cel krijgen.
   
 • Echtgenotes geven man aan wegens luiheid
  Laatste Nieuws, 18 november 2006
  Een man uit de Indonesische hoofdstad Jakarta is aangeklaagd door zijn twee echtgenotes wegens luiheid en werkweigering. Als schuldig bevonden, riskeert hij vijf jaar gevangenisstraf. Odita Rahman (26) wordt aangeklaagd door zijn echtgenotes Neli Simajuntak (26) en Turaja (31) omdat hij zich ziek voordoet, om zo niet te hoeven werken.
   
 • Bommenlegger Jakarta raakt zelf gewond
  Volkskrant, 13 november 2006
  Bij een bomexplosie zaterdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta is de dader zwaar gewond geraakt. De bom explodeerde tegen het middaguur in een filiaal van de Amerikaanse fastfoodketen A&W.
   
 • Bomexplosie in restaurant Jakarta
  door Jan Lepeltak, Telegraaf, 11 november 20010
  In de Indonesische hoofstad Jakarta heeft zaterdag vlak voor het middaguur een bomexplosie plaatsgevonden in een Amerikaans A&W fastfood-restaurant in een drukbezocht winkelcentrum. Alleen de dader van de bomaanslag raakte gewond. Er vielen geen doden.
   
 • Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Trouw, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Algemeen Dagblad, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Telegraaf, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Sp!ts, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Metro, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Gelderlander, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Stentor, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  BN/De Stem, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  Dagblad van het Noorden, 10 november 20010
  Reisverbod voor Tommy Soeharto
  NOS Nieuws, 10 november 20010
  De openbare aanklager in Indonesië heeft een reisverbod opgelegd aan Tommy Soeharto. De omstreden zakenman, die vorige maand uit de gevangenis kwam, mag gedurende een jaar het land niet verlaten en moet zich elke week melden bij de politie.
   
 • Toeleveranciers Adidas schrappen 18.000 banen
  Zibb.nl, 3 november 2006
  Drie Indonesische toeleveranciers van het Duitse sportartikelenbedrijf Adidas sluiten hun deuren waardoor 18.000 werknemers op straat komen te staan. De bedrijven verkeren in financiŽle moeilijkheden. Dat meldde The Jakarta Post vrijdag.
   
 • Indonesische student cel in voor uitschelden president
  Telegraaf, 31 oktober 2006
  Een Indonesische student moet ruim drie maanden de cel in omdat hij president Susilo Bambang Yudhoyono tijdens een demonstratie had beledigd. De man had het staatshoofd in juni uitgescholden en een portret van de voormalige generaal verbrand.
   
 • Tommy Soeharto 'wegens goed gedrag' vervroegd vrijgelaten
  door Michel Maas, Volkskrant, 30 oktober 2006
  Hutomo Mandala Putra, beter bekend als Tommy Soeharto, is maandag vervroegd vrijgelaten. De lievelingszoon van de Indonesische ex-dictator Soeharto had strafvermindering op strafvermindering gestapeld en mocht 'wegens goed gedrag' de gevangenis verlaten. Hij had amper vijf van de vijftien jaar van zijn straf uitgezeten. Zijn vrijlating heeft in Indonesië geleid tot brede kritiek op het systeem van strafvermindering, dat mensen als Soeharto ernstig lijkt te bevoordelen.
   
 • Soeharto lacht in zijn vuistje
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
  Met een brede glimlach stapte 'prins' Tommy Soeharto maandag uit de gevangenis van Jakarta. Horden wachtende journalisten negerend glipte hij stilzwijgend in een klaarstaande auto omringd door stevig gebouwde lijfwachten. Nog geen vijf jaar geleden was de zoon van oud-president Soeharto het middelpunt van eenzelfde mediatumult. Toen betrad hij als opgepakte voortvluchtige voor het eerst de gevangenis.
   
 • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
  NRC Handelsblad, 30 oktober 2006
  'Tommy' Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische leider Suharto, is vandaag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in Jakarta. Van zijn oorspronkelijke straf van vijftien jaar voor de opdracht tot moord op een opperrechter, heeft hij vijf jaar uitgezeten.
   
 • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
  Trouw, 30 oktober 2006
  Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
  Nieuws.nl, 30 oktober 2006
  Tommy Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische president Suharto die vier jaar gevangen heeft gezeten omdat hij een rechter liet vermoorden die hem schuldig had bevonden aan corruptie, is maandag vervroegd vrijgelaten.
   
 • Tommy Soeharto vrijgelaten
  Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Telegraaf, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Metro, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Nu.nl, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Gelderlander, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Stentor, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  BN/De Stem, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Dagblad van het Noorden, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, is maandag vrijgelaten. Hij heeft slechts een derde deel van zijn veroordeling wegens het geven van de opdracht tot de moord op een rechter uitgezeten.
   
 • 'Tommy Suharto binnen enkele dagen vrij'
  Nieuws.nl, 29 oktober 2006
  Tommy Suharto, de zoon van de Indonesische oud-dictator Suharto, komt waarschijnlijk binnen enkele dagen op vrije voeten. Dat heeft een functionaris van de gevangenis waar hij vastzit zaterdag gezegd. Tommy Suharto heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en komt daarom in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij werd in 2002 tot vijftien jaar veroordeeld omdat hij rechter Syafiuddin Kartasasmita van het hooggerechtshof had laten vermoorden. Kartasasmita had hem veroordeeld wegens corruptie.
   
 • Tommy Soeharto komt deze week vrij
  Volkskrant, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt maandag vrij'
  Algemeen Dagblad, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Gelderlander, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Stentor, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Dagblad van het Noorden, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Nu.nl, 29 oktober 2006
  Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, komt deze week vrij. Voor het laten vermoorden van een rechter in 2001 heeft hij dan slechts een deel van zijn straf uitgezeten. Dat heeft hoofd Gusti Tamardjaja van het gevangeniswezen in de hoofdstad Jakarta zondag gezegd tegen het Indonesische persbureau Antara.
   
 • Tommy Suharto komt deze week vrij
  NOS Nieuws, 29 oktober 2006
  Tommy Suharto, de jongste zoon van oud-dictator Suharto van Indonesië, komt binnen een paar dagen op vrije voeten. Suharto zit een straf uit van vijftien jaar. Hij had opdracht gegeven tot het vermoorden van een rechter in 2001.
   
 • Indonesische boom geniet politiebescherming
  Fok!, 4 oktober 2006
  De Indonesische politie heeft besloten een speciale boom in Jakarta te beschermen, nadat deze afgelopen zondag werd aangevallen door leden van een moslim-jongerenvereniging. De jongeren wilden de geruchten bestrijden dat de boom over magische krachten zou beschikken. De gouverneur van Jakarta diende een klacht in bij de politie nadat jongeren de 100-jaar oude banyan-boom, die op een verkeerseiland staat, beschadigd hadden.
  Berkat: Indisch4ever
   
   
 • Indonesische hoofdredacteur niet vervolgd
  Nieuws.nl, 20 september 2006
  Indonesische hoofdredacteur niet vervolgd voor spotprenten
  Laatste Nieuws, 20 september 2006
  Indonesische hoofdredacteur niet vervolgd : aanklacht wegens plaatsen spotprent Mohammed ongegrond
  door Stefan Kortrijk, RKNieuws.net, 20 september 2006
  De hoofdredacteur van de online-uitgave van de Indonesische krant Rakyat Merdeka zal niet worden vervolgd voor de publicatie van een van de Mohammed-spotprenten die begin dit jaar tot onlusten leidden in de islamitische wereld. Dat heeft een rechtbank in Jakarta woensdag bepaald. Volgens de rechter is er geen bewijs dat strafbare feiten zijn gepleegd.
   
 • Tientallen Javanen bedolven onder vuilnishoop
  Nieuws.nl, 8 september 2006
  Ten westen van de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn vrijdag zeker drie mensen omgekomen toen een twintig meter hoge berg vuilnis in elkaar zakte. Tientallen mensen die tussen het afval naar bruikbare spullen scharrelden zijn bedolven geraakt, aldus de politie en ooggetuigen. De vuilnisbelt in Bekasi, vijftien kilometer ten westen van Jakarta, is de belangrijkste afvalstortplaats van de Indonesische hoofdstad. Dagelijks worden er duizenden tonnen afval aangevoerd.
   
 • Jakarta verjaagt sloppenbewoners uit hun huizen
  Provinciale Zeeuwse Courant, 7 september 2006
  'Jakarta verjaagt tienduizenden uit sloppen'
  BNR Nieuws Radio, 6 september 2006
  Tienduizenden arme inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn de laatste vijf jaar met geweld uit hun huizen verdreven. Velen werden berooid en dakloos achtergelaten, maakte mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag bekend.
   
 • Indonesische journalist vervolgd voor publicatie spotprenten profeet Mohammed
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 30 augustus 2006
  Een Indonesische journalist is woensdag voor de rechter verschenen omdat hij spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde die eerder verschenen in de Deense pers. Hij riskeert vijf jaar opsluiting.
   
 • Stuk rib voor de selebritis : [Wereld keukens]
  door Michel Maas [tekst] en Jean-Pierre Jans [foto's], Volkskrant, 12 augustus 2006
  Te gast bij koks uit verre streken. Aflevering 5: het terrasrestaurant Mamink in Jakarta.
   
 • Historisch stadion in Jakarta bij overrompeling gesloopt : veld van Voetbalbond Indische Omstreken verdwenen
  door Michel Maas, Volkskrant, 1 augustus 2006
  De bouwlustige gouverneur van Jakarta heeft een voetbalstadion uit de Nederlandse tijd onverhoeds laten slopen. Er moet een parkeergarage komen, of nog weer een winkelcentrum.
   
 • Hoofdredacteur voor rechter om spotprenten
  Volkskrant, 22 juli 2006
  De hoofdredacteur van de online-editie van de Indonesische krant Rakyat Merdeka, Teguh Santosa, moet zich voor de rechter verantwoorden voor het publiceren van spotprenten van de profeet Mohammed, heeft zijn advocaat vrijdag bekendgemaakt.
   
 • Indonesië heeft eigen cartoon-kwestie
  door Jan Kooistra, Elsevier, 21 juli 2006
  De hoofdredacteur van de interneteditie van een Indonesische krant moet voor de rechter verschijnen. Op het hoogtepunt van de cartoonrel publiceerde hij Mohammed-spotprenten op de site van de krant Rakyat Merdeka.
   
 • Schrik bij Lonneke om naschok op Java
  door Roy Touker, Stentor, 20 juli 2006
  Terwijl Oost-Java eind mei door een aardbeving werd getroffen, kreeg de westkant van het Indonesische eiland het deze week te verduren. Jakarta werd woensdag getroffen door een aardbeving. De van oorsprong Zwolse Lonneke Lauritzen - al jaren met haar gezin woonachtig op oost-Java - voelt de angst bijna bij de Javanen.
   
 • Jakarta opgeschrikt door aardbeving van 6,2
  door Michel Maas, Volkskrant, 20 juli 2006
  Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft woensdag de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeschrikt. In delen van de stad schudden gebouwen heen en weer. De middelzware beving gebeurde onder de zeespiegel in Straat Soenda.
   
 • Nieuwe aardbeving in Indonesië
  Nieuwsblad, 20 juli 2006
  De Indonesische hoofdstad Jakarta is woensdag opgeschrikt door een krachtige aardbeving, twee dagen na de dodelijke tsunami bij de zuidkust van het Indonesische eiland Java. De beving, met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter, leidde tot paniek onder de inwoners maar had geen slachtoffers of zware materiële schade tot gevolg.
   
 • Geen gevaar voor tsunami na nieuwe beving
  Telegraaf, 19 juli 2006
  Geen gevaar voor tsunami na nieuwe beving
  Reformatorisch Dagblad, 19 juli 2006
  De aardbeving die woensdag de omgeving van de Indonesische hoofdstad Jakarta op haar grondvesten deed schudden, heeft geen gevaarlijke tsunami veroorzaakt. Dat heeft het waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan laten weten.
   
 • Tsunami-waarschuwing in Indonesië
  Telegraaf, 19 juli 2006
  De Indonesische autoriteiten hebben woensdag een tsunami-waarschuwing doen uitgaan. Er werd alarm geslagen na een zeebeving voor de kust van Java met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.
   
 • Tsunami-alarm na nieuwe aardbeving Indonesië
  Standaard, 19 juli 2006
  In Indonesië is woensdag een tsunami-alarm afgekondigd nadat de hoofdstad Jakarta, het westen van Java en het zuiden van Sumatra door hevige aardbevingen zijn opgeschrikt. De bevingen hadden een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter.
   
 • Jakarta getroffen door aardbeving
  Volkskrant, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Algemeen Dagblad, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Telegraaf, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Sp!ts, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Metro, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Reformatorisch Dagblad, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Gelderlander, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Stentor, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  BN/De Stem, 19 juli 2006
  Jakarta getroffen door aardbeving
  Dagblad van het Noorden, 19 juli 2006
  Een aardbeving heeft woensdag de Indonesische hoofdstad Jakarta getroffen. De aarde trilde gedurende tientallen seconden, meldden ooggetuigen. De Indonesische autoriteiten hebben een tsunami-waarschuwing doen uitgaan.
   
 • Jakarta getroffen door aardbeving
  Nu.nl, 19 juli 2006
  Jakarta is woensdagmiddag (Nederlandse tijd) getroffen door een krachtige aardbeving. De aardschok had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Dat meldt het meteorologisch instituut van Indonesië. De aarde trilde gedurende tientallen seconden, meldden ooggetuigen. Verschillende hoge gebouwen in de Indonesische hoofdstad zouden zijn beschadigd. Onduidelijk is nog of er slachtoffers zijn gevallen.
   
 • Nieuwe aardbeving in Indonesië
  Gazet van Antwerpen, 19 juli 2006
  In Indonesië zijn de hoofdstad Jakarta, het westen van Java en het zuiden van Sumatra door aardbevingen opgeschrikt. De bevingen hadden een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter.
   
 • Jakarta getroffen door aardbeving
  Laatste Nieuws, 19 juli 2006
  De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, is vanmiddag getroffen door een zware aardbeving. Drie dagen geleden veroorzaakte een zware zeebeving voor de kust van Java nog een Tsunami. Van die beving ligt het dodental al rond de 600.
   
 • Proces Jakarta tegen Nederlander bij xtc-handel
  Algemeen Dagblad, 5 juli 2006
  Nederlander riskeert doodstraf in Indonesië
  Telegraaf, 5 juli 2006
  Proces Jakarta tegen Nederlander bij xtc-handel
  Metro, 5 juli 2006
  Proces Jakarta tegen Nederlander bij xtc-handel
  Gelderlander, 5 juli 2006
  Proces Jakarta tegen Nederlander bij xtc-handel
  Stentor, 5 juli 2006
  Proces Jakarta tegen Nederlander bij xtc-handel
  BN/De Stem, 5 juli 2006
  Proces Jakarta tegen Nederlander bij xtc-handel
  Dagblad van het Noorden, 5 juli 2006
  In Indonesië is woensdag het proces begonnen tegen een Nederlander en een Fransman wegens grootschalige productie en handel in drugs. Als zij schuldig worden bevonden, kunnen de 61-jarige Nicolaas G.J.G. en de 43-jarige Fransman Sergei A.A. de doodstraf krijgen.
   
 • Protest tegen armoede in Indonesië
  BN/De Stem, 30 juni 2006
  Indonesische moeders demonstreren tegen de armoede in hun land voor het presidentiële paleis in Jakarta. Volgens de Wereldbank kunnen kleine bedrijfjes in Indonesië, die vele miljoenen werknemers tellen, belangrijke motoren van economische groei worden en zo de armoede tegengaan.
   
 • Politici in actie voor drugskoerier
  door Peter Groenendijk, Algemeen Dagblad, 30 juni 2006
  Nederlandse politici willen dat Indonesië een 23-jarige Rotterdamse vrouw vrijlaat die daar vastzit voor drugssmokkel. Zij is volgens deskundigen zwakbegaafd, emotioneel gestoord en sterk verminderd toerekeningsvatbaar.
   
 • Playmate Indonesië riskeert celstraf
  Nieuws.nl, 30 juni 2006
  Het model dat in april als centerfold de eerste editie van de Indonesische Playboy opluisterde, hangt een aanklacht wegens onzedelijkheid boven het hoofd. Ook naar de hoofdredacteur van de Indonesische Playboy is de politie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het model Kartika Gunawan, dat in lingerie in het blad verscheen, en hoofdredacteur Erwin Arnada riskeren een gevangenisstraf van twee jaar en acht maanden. Dit hebben de Indonesische autoriteiten donderdag bekendgemaakt.
   
 • Politie Indonesië in actie tegen Playboy
  Algemeen Dagblad, 29 juni 2006
  De politie in Indonesië is een vooronderzoek begonnen wegens mogelijk onzedelijk gedrag naar aanleidin van de publicatie van de Indonesische editie van Playboy. Zowel de hoofdredacteur als het fotomodel dat haar overigens zedige opwachting maake in de eerste editie in april, is door de politie formeel tot verdachte bestempeld.
   
 • Tweede Playboy in Indonesië in de schappen (video)
  Nu.nl, 7 juni 2006
  Tweede Playboy in Indonesië in de schappen
  Telegraaf, 7 juni 2006
  Tweede Playboy in Indonesië in de schappen
  Sp!ts, 7 juni 2006
  In Indonesië is woensdag voor de tweede keer de lokale versie van het Amerikaanse bloottijdschrift Playboy verschenen. De publicatie was eerder uitgesteld uit veiligheidsoverwegingen. De eerste editie in april vloog de winkels uit, ondanks het feit dat de 'playmates' niet naakt op de foto's staan.
   
 • Playboy komt toch met 2e editie voor Indonesië
  Tiscali Nieuws, 7 juni 2006
  De Indonesische uitgever van het blad Playboy heeft een tweede editie op de markt gebracht na zijn redactie te hebben overgebracht naar het eiland Bali, waar de meerderheid van de bevolking hindoe is. "De veiligheid van onze medewerkers komt op de eerste plaats", zei uitgever Erwin Arnada. "De mensen op Bali staan meer open voor ideeën, zijn flexibeler."
   
 • Indonesiërs betogen voor wet tegen pornografie
  Volkskrant, 21 mei 2006
  Indonesiërs betogen voor wet tegen pornografie
  Algemeen Dagblad, 21 mei 2006
  Indonesiërs betogen voor wet tegen porno
  Volkskrant, 21 mei 2006
  Indonesiërs betogen masaal tegen porno
  Elsevier, 21 mei 2006
  Indonesiërs betogen voor wet tegen pornografie
  Dagblad van het Noorden, 21 mei 2006
  Duizenden Indonesiërs zijn zondag in de hoofdstad Jakarta de straat op gegaan om steun te betuigen aan een wetsvoorstel tegen pornografie. Het wetsvoorstel voorziet onder meer in een verbod op kussen in het openbaar en het strafbaar stellen van erotisch dansen.
   
 • Rellen bij arbeidsprotest Jakarta
  Telegraaf, 3 mei 2006
  De Indonesische politie heeft woensdag traangas en waterkanonnen ingezet tegen deelnemers aan een arbeidsprotest in Jakarta. Meer dan twintigduizend arbeiders trotseerden de brandende zon om te demonstreren tegen een plan van de regering om een arbeidswet uit 2003 aan te passen.
   
 • Traangas ingezet tegen betogers in Jakarta
  Elsevier, 3 mei 2006
  De Indonesische politie heeft woensdag traangas en waterkanonnen ingezet tegen deelnemers aan een arbeidsprotest in Jakarta die de politie met stenen bekogelden en het hek rond het parlementsgebouw omver trokken.
   
 • Arbeiders slaags in Jakarta
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 3 mei 2006
  Duizenden Indonesische arbeiders hebben bij het parlementsgebouw in Jakarta verbitterd slag geleverd met de politie. In het nauw gedreven agenten gebruikten gisteren traangas en waterkanonnen om de menigte in bedwang te houden.
   
 • Veel 1-meibetogingen in Azië
  Elsevier, 1 mei 2006
  Arbeiders zijn op veel plaatsen in Azië de straat op gegaan om op de Dag van de Arbeid te demonstreren voor betere arbeidsomstandigheden. [...] In Indonesië gingen in Jakarta en andere grote steden rond de honderdduizend mensen de straat op om te protesteren tegen een voorgenomen herziening van de arbeidswet, waardoor ontslagpremies verdwijnen, soepeler arbeidscontracten worden ingevoerd en de positie van de werknemers zwakker wordt.
   
 • Doden door ongeluk minibus Jakarta
  Telegraaf, 18 april 2006
  Acht passagiers van een minibus zijn dinsdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta omgekomen toen het busje, waarvan de bestuurder de stoplichten had genegeerd, werd geramd door een sneltrein.
   
 • Woedende moslims bestormen kantoor Playboy (video)
  Nu.nl, 12 april 2006
  Woedende moslims vallen Playboy aan
  Algemeen Dagblad, 12 april 2006
  Moslims vallen kantoor Playboy aan
  Telegraaf, 12 april 2006
  Honderden woedende moslims hebben woensdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta het kantoor van het tijdschrift Playboy aangevallen. Ze bekogelden het gebouw met stenen en ze drongen binnen op de redactie. Daar verscheurden zij exemplaren van het blad en eisten zij dat het in hun land van de markt gehaald wordt.
   
 • Moslims bestormen kantoor Playboy Jakarta
  Elsevier, 12 april 2006
  In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn rellen uitgebroken bij het kantoor van mannenblad Playboy. Woedende moslims vielen het kantoor aan en bekogelden het gebouw met stenen. Ook drongen zij binnen op de redactie waar zij exemplaren van het blad verscheurden.
   
 • Indonesiërs protesteren met geweld tegen Playboy
  Gazet van Antwerpen, 12 april 2006
  Enkele honderden moslims hebben woensdag in Indonesië geprotesteerd tegen de lancering van de plaatselijke versie van Playboy. Het "Islamitische Verdedigingsfront" bekogelde de hoofdzetel van het naaktmagazine in Jakarta met stenen.
   
 • Moslimleiders Indonesië vragen Blair troepen uit Irak weg te halen
  Telegraaf, 30 maart 2006
  Moslimleiders vragen Blair Irak te verlaten
  Nieuws.nl, 30 maart 2006
  Vijf gematigde Indonesische moslimleiders hebben de Britse premier Tony Blair, die donderdag een eendaags bezoek aan Jakarta aflegde, dringend verzocht de Britse troepen uit Irak weg te halen. Volgens de moslimleiders leidt de aanwezigheid van westerse troepen in Irak, die in feite neerkomt op een bezetting van het land, alleen maar tot radicalisering van de bevolking en meer terreuraanslagen.
   
 • Broodnodige renovatie van Merkeda Paleis
  Telegraaf, 21 maart 2006
  Broodnodige renovatie van Merkeda Paleis
  Reformatorisch Dagblad, 21 maart 2006
  De officiële presidentiële residentie in Indonesië, het Merdeka Paleis, verkeert in een slechte staat. Termieten hebben het hout in de dakconstructie zo ernstig aangetast dat gebouw niet meer veilig is. Volgens The Jakarta Post zou het dak kunnen instorten.
   
 • Protest Indonesiërs tegen bezoek minister Rice
  Stentor, 16 maart 2006
  Indonesische moslims schreeuwen leuzen tegen Amerika voor de ambassade van de VS in Jakarta. De demonstratie was gericht tegen de Amerikaanse minister Condoleezza Rice die een tweedaags bezoek aan Indonesië brengt.
   
 • Condoleezza Rice roemt Indonesië
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 14 maart 2006
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice toont zich tijdens haar eerste staatsbezoek aan Indonesië vol lof over het land maar betogende moslims konden dat gisteren niet waarderen.
   
 • Vrouwen demonstreren voor zoenen in het openbaar
  Nieuws.nl, 8 maart 2006
  Zo'n 150 vrouwen hebben woensdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta gedemonstreerd tegen een wet, die behalve pornografie zoenen in het openbaar, het tonen van blote benen en schouders en als erotisch beschouwde kunst zou verbieden. Een handvol islamitische partijen, gesteund door conservatieve moslimorganisaties, ijvert momenteel voor een dergelijke wet. Het uit 1999 stammende ontwerp voor de wet is onlangs uit de kast gehaald en wordt momenteel besproken door een parlementscommissie.
   
 • Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
  Sp!ts, 6 maart 2006
  Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
  Leidsch Dagblad, 6 maart 2006
  Zanger Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
  Volkskrant, 7 maart 2006
  De Nederlandse zanger Daniel Sahuleka is zondagavond benoemd tot ereburger van Jakarta. Sahuleka, die dit jaar zijn 30-jarig jubileum als artiest viert, liet zien dat Nederlands-Molukse artiesten nog steeds tot de muzikale top horen in Indonesië.
   
 • Deense ambassade in Jakarta weer open
  Nieuws.nl, 6 maart 2006
  De Deense ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta is maandag weer opengegaan. Denemarken sloot zijn ambassade in Jakarta op 11 februari nadat demonstranten het gebouw hadden bestormd, uit protest tegen de publicatie van spotprenten over de profeet Mohammed in de krant Jyllands-Posten. De Deense ambassadeur, Niels Erik Andersen, verliet het land, maar keerde er op 21 februari terug.
   
 • Demonstratie bij ambassade VS in Indonesië
  Nieuws.nl, 5 maart 2006
  Duizenden moslims hebben zondag geprotesteerd voor de Amerikaanse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De demonstranten eisten het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak en noemden de Amerikaanse president George Bush een terrorist. Tweeduizend politieagenten hielden de menigte in bedwang. Bij de demonstratie vielen geen gewonden.
   
 • Grote betoging voor Amerikaanse ambassade in Jakarta
  Telegraaf, 5 maart 2006
  Zo'n vijfduizend Indonesische moslims hebben zondag vreedzaam voor de zwaarbewaakte Amerikaanse ambassade in Jakarta gedemonstreerd tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan en Irak.
   
 • Denemarken wil ambassade Jakarta maandag heropenen
  Volkskrant, 3 maart 2006
  Denemarken wil de ambassade in Jakarta maandag heropenen. Dat heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een verklaring laten weten.
   
 • Het oude Batavia weer populair in Jakarta
  Telegraaf, 27 februari 2006
  Hoewel het oude Batavia er verwaarloosd uitziet, komt dit historische centrum van Jakarta steeds meer in de belangstelling van de Indonesiërs te staan. Dit is mede te danken aan de jonge Indonesiër Asep Kambali die in 2003 het initiatief nam om georganiseerde groepsbezoeken in de buurt te organiseren.
   
 • Moslims protesteren voor Deense ambassade Jakarta
  Nieuws.nl, 23 februari 2006
  Ruim vijfhonderd moslims hebben donderdag bij de Deense ambassade in Jakarta geprotesteerd tegen de spotprenten van de profeet Mohammed. Dit is twee dagen nadat de Deense ambassadeur in de Indonesische hoofdstad was teruggekeerd. Ook Deense burgers, die eerder van de Deense regering het advies hadden gekregen het land te verlaten, zijn weer teruggekomen.
   
 • Moslimactivist opgepakt bij ambassade VS in Jakarta
  Telegraaf, 21 februari 2006
  Moslimactivist gearresteerd bij ambassade VS
  Nieuws.nl, 21 februari 2006
  Moslimactivist opgepakt bij ambassade VS in Jakarta
  Laatste Nieuws, 21 februari 2006
  De Indonesische politie heeft dinsdag een lid van een extremische moslimgroepering gearresteerd wegens zijn aandeel in een gewelddadig protest tegen de spotprenten van de profeet Mohammed bij de Amerikaanse ambassade in Jakarta.
   
 • Alles wat Jakarta niet is: de shopping mall
  door Michel Maas, Volkskrant, 20 februari 2006
  De straat in Jakarta is ondraaglijk. Heet, maar vooral: vies. Is de middenklasse niet thuis, dan speelt hun leven zich af in de shopping mall.
   
 • Denen sluiten ambassade in Jakarta : Deens extreem-rechts komt versterkt uit cartooncrisis
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 februari 2006
  Denemarken heeft zaterdag zijn ambassadepersoneel uit Indonesië weggehaald en alle Denen opgeroepen het land te verlaten. Een islamitische terreurgroep zou gedreigd hebben Deense doelen in Jakarta aan te vallen.
   
 • Studeren in Nederland populair in Indonesië
  Telegraaf, 12 februari 2006
  Ruim 3000 Indonesische scholieren en studenten hebben afgelopen weekeinde de Holland Education Fair in Jakarta bezocht. De organisatie van de onderwijsbeurs was in handen van het in Jakarta gevestigde Netherlands Education Center (NEC) in samenwerking met 27 Nederlandse universiteiten en opleidingsinstituten.
   
 • Denen halen ambassadeurs terug
  Parool, 13 februari 2006
  Deense ambassadeurs vertrekken uit Iran en Indonesië na bedreigingen
  Volkskrant, 11 februari 2006
  Deense ambassadeurs vertrekken uit Iran en Indonesië
  Algemeen Dagblad, 11 februari 2006
  Deense ambassadeurs vertrekken uit Iran en Indonesië
  Sp!ts, 11 februari 2006
  Deense ambassadeurs vertrekken uit Iran en Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2006
  Deense ambassadeurs vertrekken uit Iran en Indonesië
  Nieuws.nl, 11 februari 2006
  Denemarken sluit ambassades in Iran en Indonesië
  Gazet van Antwerpen, 11 februari 2006
  De Deense ambassadeurs in Iran en Indonesië hebben hun posten verlaten. Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat de diplomaten, samen met andere medewerkers, zijn vertrokken als gevolg van "concrete en ernstige" bedreigingen die tegen hen zijn geuit.
   
 • Kretekroker Jakarta is de sigaar
  Telegraaf, 4 februari 2006
  De Indonesische hoofdstad Jakarta heeft een verbod ingesteld op roken in openbare gelegenheden, zoals restaurants, scholen en ziekenhuizen. Vooral de liefhebber van kreteksigaretten (70 procent van de mannelijke bevolking) wordt hiervan de dupe.
   
 • Deense ambassade in Jakarta belegerd
  door Michel Maas, Volkskrant, 4 februari 2006
  De opwinding in de islamitische wereld over de Deense spotprenten heeft vrijdag ook Indonesië bereikt. Enkele honderden militante moslims belegerden 's ochtends een paar uur de Deense ambassade in de hoofdstad Jakarta.
   
 • Boze moslims bestormen Deense ambassade Jakarta (video)
  Nu.nl, 3 februari 2006
  Moslims in Jakarta protesteren tegen spotprenten
  Algemeen Dagblad, 3 februari 2006
  Ongeveer driehonderd militante moslims hebben vrijdag huisgehouden in de lobby van een gebouw in Jakarta, waarin de Deense ambassade zetelt. Het protest was gericht tegen de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in een Deense krant. Deze affaire is uitgemond in een ongeleide woede tegen Denemarken en intussen meer landen.
   
 • Protest moslims bij Deense ambassade Jakarta
  Trouw, 3 februari 2006
  Protest moslims bij Deense ambassade Jakarta
  Nieuws.nl, 3 februari 2006
  Een groep van rond de zeventig moslims heeft vrijdag zijn woede over de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed betuigd bij de Deense ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
   
 • Ook moslims in Azië in geweer tegen spotprenten
  Sp!ts, 3 februari 2006
  Ook moslims in Azië in geweer tegen spotprenten
  Dagblad van het Noorden, 3 februari 2006
  Boze moslims in verscheidene Aziatische landen hebben vrijdag opgeroepen tot nieuwe protesten tegen Denemarken en verscheidene andere landen waar spotprenten van de profeet Mohammed zijn gepubliceerd. Voor het eerst waren er ook protesten in Indonesië.
   
 • In Jakarta loopt en fietst het menu elke dag langs : De Nederlandse 'orang belanda' houdt van droog brood, dat weet iedereen
  door Michel Maas, Volkskrant, 30 januari 2006
  In Indonesië hoef je voor een gevulde buik het huis niet uit: elk uur van de dag prijzen straatverkopers hun waren aan. Alleen rattenvlees en gif strooien roet in het eten.
   
 • Gewonden bij explosie in scheikundelab in Jakarta
  Trouw, 26 januari 2006
  Gewonden bij explosie in scheikundelab in Jakarta
  Nieuws.nl, 26 januari 2006
  Door een explosie in een scheikundelaboratorium van de Indonesische voedsel- en geneesmiddelendienst in Jakarta zijn donderdag minstens 22 mensen gewond geraakt, een van hen levensgevaarlijk. De explosie werd volgens de autoriteiten vermoedelijk veroorzaakt door chemicaliën die in het lab waren opgeslagen.
   
 • Explosie treft Indonesisch ministerie van Volksgezondheid
  Nieuwsblad, 26 januari 2006
  Explosie aan Indonesisch ministerie van Volksgezondheid
  Laatste Nieuws, 26 januari 2006
  Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid in Jakarta is donderdagmorgen getroffen door een hevige explosie. Er vielen zeker 22 gewonden en in de omgeving van het gebouw brak paniek uit, zo melden de politie en plaatselijke media.
   
 • Tienjarige drugsdealer met 600 xtc-pillen gevat
  Nieuwsblad, 21 januari 2006
  Tienjarige dealt ecstasy
  BN/De Stem, 21 januari 2006
  De Indonesische politie heeft een 10-jarige jongen gearresteerd die probeerde een lading van 600 ecstasypillen aan een klant in Jakarta te bezorgen. Dat melden plaatselijke media zaterdag. De jongen werd opgepakt na een tip van een andere verdachte.
   
 • Machteloos in Jakarta
  BN/De Stem, 26 november 2005
  Voor het presidentiële paleis in de Indonesische hoofdstad Jakarta demonstreerde gisteren een grote groep huisvrouwen.
   
 • Indonesische site toont hoe je buitenlanders kunt doden
  Nieuwsblad, 19 november 2005
  Op een website die zou zijn opgezet in opdracht van Noordin Mohamad Top - een van de leiders van de Jemaah Islamiyah, de Zuidoost-Aziatische tak van Al-Qaida - wordt uiteengezet hoe en waar buitenlanders in Jakarta het best vermoord kunnen worden.
   
 • Zó val je buitenlanders aan in Jakarta
  Telegraaf, 18 november 2005
  'Een toerist val je zó aan in Jakarta'
  BN/De Stem, 19 november 2005
  In Indonesië is vrijdag beroering ontstaan over een website waarop militante moslims uitleggen hoe buitenlanders in de hoofdstad Jakarta het beste kunnen worden aangevallen. Op de site staan plaatjes van plekken in het centrum van de stad die vaak worden bezocht door buitenlanders.
   
 • Tips voor doden buitenlanders op Indonesische website
  Trouw, 18 november 2005
  Tips voor doden buitenlanders op Indonesische website
  Trouw, 18 november 2005
  Op een website die zou zijn opgezet door een verdachte van de zelfmoordaanslagen die vorige maand werden gepleegd op drie restaurants op het Indonesische eiland Bali wordt uiteengezet hoe en waar buitenlanders in Jakarta het beste vermoord kunnen worden. Dat heeft de Indonesische politie vrijdag bekendgemaakt.
   
 • Groot alarm om vogelgriep Jakarta : alleen rigoreuze maatregelen kunnen epidemie nog voorkomen
  door Michel Maas, Volkskrant, 22 september 2005
  De vogelgriep dreigt in Indonesië epidemische vormen aan te nemen. Woensdag zijn in de hoofdstad Jakarta opnieuw drie mensen met griepverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis. Een tweejarig besmet kind is op dezelfde dag overleden. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft noodmaatregelen afgekondigd die de uitbraak van de ziekte moeten indammen.
   
 • Toename van vogelgriep in regio rond Jakarta
  door Michel Maas, Volkskrant, 19 september 2005
  Opnieuw drie mensen met vogelgriep in regio Jakarta : toename vogelgriep rond Indonesische miljoenenstad
  Zibb.nl, 19 september 2005
  In de regio rond Indonesische hoofdstad Jakarta zijn opnieuw drie mensen besmet met vogelgriep. Nadat de afgelopen dagen een 7-jarig jongetje en een 9-jarig meisje met verschijnselen van de ziekte waren opgenomen, bleek zondag een derde kind, een 3-jarig meisje, vermoedelijk met de ziekte te zijn besmet.
   
 • Vogelgriep in dierentuin Jakarta : park drie weken dicht
  Zibb.nl, 19 september 2005
  Vogelgriep in dierentuin Jakarta
  Telegraaf, 19 september 2005
  Vogelgriep in dierentuin Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 19 september 2005
  Vogelgriep in dierentuin Jakarta
  Nederlands Dagblad, 19 september 2005
  De Ragunan-dierentuin in de Indonesische hoofdstad Jakarta is vandaag gesloten wegens een uitbraak van vogelgriep onder negentien vogels. Dat meldt de Jakarta Post. De 140 hectare grote dierentuin, waar 500 mensen werken, houdt de hekken zeker drie weken dicht.
   
 • Dierentuin in Jakarta dicht om vogelpest
  Nieuws.nl, 18 september 2005
  De grootste dierentuin in de Indonesische hoofdstad Jakarta is gesloten, omdat negentien vogels er zijn bezweken aan vogelpest. Dat heeft het Indonesische ministerie van landbouw zondag bekendgemaakt.
   
 • Britse ambassade in Jakarta ontruimd vanwege verdacht pakje
  Trouw, 29 augustus 2005
  Britse ambassade in Jakarta ontruimd vanwege verdacht pakje
  Nieuws.nl, 29 augustus 2005
  De Britse ambassade in Indonesië is maandag ontruimd na de ontvangst van een verdacht pakje, dat bij onderzoek echter ongevaarlijk bleek te zijn. Dat hebben de ambassade en de politie gezegd. Het pakje bevatte kroepoek, een walkman en een paar luidsprekers.
   
 • Drugstesten Bali schrikken toeristen af
  Volkskrant, 29 augustus 2005
  Toeristen op Bali en in Jakarta kunnen na het bezoek van een nachtclub worden verplicht tot een urinetest op drugsgebruik. Indonesië heeft deze zomer de strijd tegen drugs, gokken en prostitutie opgevoerd.
  Dit artikel is (nog) niet elektronisch beschikbaar.
   
 • Nu ook polio in Jakarta
  Nieuws.nl, 8 augustus 2005
  De uitbraak van polio in Indonesië heeft zich uitgebreid tot de hoofdstad Jakarta, waar twee gevallen zijn geconstateerd. Dat heeft een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag gezegd. In het hele land zijn nu 205 gevallen van kinderverlamming geregistreerd, verspreid over vijf provincies en veertien districten.
   
 • Slachtoffers bij treinbotsing in Jakarta
  Nu.nl, 30 juni 2005
  Slachtoffers bij treinbotsing in Jakarta
  Telegraaf, 30 juni 2005
  Slachtoffers bij treinbotsing in Jakarta
  Sp!ts, 30 juni 2005
  Slachtoffers bij treinbotsing in Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2005
  Bij een botsing van twee volle passagierstreinen donderdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zeker twee mensen omgekomen en zijn tientallen gewonden gevallen. Veel gewonden hebben kneuzingen en botbreuken, meldde de politie ter plekke.
   
 • Hooggerechtshof bekort straf Tommy Soeharto
  Volkskrant, 24 juni 2005
  Het Indonesische hooggerechtshof heeft het vonnis wegens moord tegen Tommy Soeharto, de zoon van de ex-president, bevestigd. Wel is de duur van de celstraf met vijf jaar verminderd tot tien. Dat heeft een woordvoerder van het hof vrijdag meegedeeld.
   
 • Indonesische president opent nieuwe klachtenlijn
  Telegraaf, 16 juni 2005
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft een nieuwe klachtenlijn geopend, nadat de oude lijn was bezweken. Zaterdag gaf de president het volk zijn mobiele nummer, zodat mensen persoonlijk bij hem terecht konden voor klachten over corruptie of bureaucratie. Het nummer bezweek spoedig onder de duizenden sms-jes en telefoontjes.
   
 • Bel eens een president
  Nieuwsblad, 14 juni 2005
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono had zaterdag een goed idee. Onder het motto 'de politiek dichter bij de mensen brengen' liet hij zijn landgenoten weten dat al wie hem wat te vertellen had, hem op zijn gsm mocht bellen. Waarna hij liet weten wat dat nummer was.
   
 • Indonesische president gek gebeld
  Telegraaf, 13 juni 2005
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono is overspoeld met duizenden sms'jes nadat hij burgers had opgeroepen klachten over de overheid rechtstreeks aan hem te melden.
   
 • Burger kan president Indonesië sms'en
  Telegraaf, 12 juni 2005
  Sms'en
  Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2005
  Elke burger van Indonesië kan zich rechtstreeks richten tot president Susilo Bambang Yudhoyono met klachten over de bureaucratie. "Mensen met problemen kunnen mij een sms'je sturen. Mijn mobieltje staat 24 uur per dag klaar", aldus het staatshoofd volgens berichten in de Indonesische pers zondag.
   
 • Indonesië wil omstreden inlichtingendienst in ere herstellen
  Trouw, 10 juni 2005
  Indonesië wil omstreden inlichtingendienst in ere herstellen
  Nieuws.nl, 10 juni 2005
  Om de opsporing van terroristen te bevorderen wil Indonesië een omstreden binnenlandse veiligheidsdienst nieuw leven inblazen. Het gaat om de Regionale Dienst voor Inlichtingencoördinatie, in Indonesië bekend als Bakorinda, die door oud-president Suharto werd gebruikt om critici in de gaten te houden en dissidenten het zwijgen op te leggen.
   
 • VS en Australië waarschuwen voor aanslagen Jakarta
  Sp!ts, 3 juni 2005
  Ambassades waarschuwen voor aanslagen Jakarta
  Elsevier, 3 juni 2005
  De Amerikaanse en Australische ambassades in Indonesië hebben gewaarschuwd voor op handen zijnde aanslagen op hotels in Jakarta, die bij westerlingen populair zijn. De ambassades baseren zich voor de waarschuwing op rapporten van inlichtingendiensten.
   
 • Ambassade VS in Indonesië gesloten wegens terreurdreiging
  Nieuwsblad, 26 mei 2005
  Ambassade VS in Indonesië gesloten wegens terreurdreiging
  Trouw, 26 mei 2005
  Ambassade VS in Indonesië gesloten wegens terreurdreiging
  Nieuws.nl, 26 mei 2005
  De Verenigde Staten hebben hun ambassade in Jakarta en al hun overige diplomatieke vertegenwoordigingen in Indonesië tot nader order gesloten. Wat precies de aanleiding is voor de sluiting werd niet gezegd, maar de VS zeiden dat het gevaar van terroristische aanslagen in Indonesië groot blijft.
   
 • VS sluiten alle diplomatieke missies in Indonesië
  Nu.nl, 26 mei 2005
  VS sluiten alle diplomatieke missies in Indonesië
  Telegraaf, 26 mei 2005
  VS sluiten alle diplomatieke missies in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2005
  De Verenigde Staten hebben alle diplomatieke missies in Indonesië voorlopig gesloten. Volgens de Amerikaanse ambassade in Jakarta betreft het een voorzorgsmaatregel. De Amerikaanse vertegenwoordiging maakte melding van een "dreiging" zonder bijzonderheden te geven.
   
 • Betoging Jakarta tegen ontheiliging koran
  Trouw, 22 mei 2005
  Betoging Jakarta tegen ontheiliging koran
  Nieuws.nl, 22 mei 2005
  Protest bij ambassade VS in Jakarta
  NOS Nieuws, 22 mei 2005
  Opnieuw betoging tegen ontering koran
  Nieuwsblad, 22 mei 2005
  Zo'n zevenduizend Indonesische moslims hebben zondag in de hoofdstad Jakarta gedemonstreerd tegen de ontheiliging van de koran door Amerikaanse militairen. Die zouden op de militaire basis van Guantanamo Bay het heilige boek in een toilet hebben gegooid en doorgespoeld om terreurverdachten tot bekentenissen te brengen.
   
 • President Indonesië maakt wereldreis
  Reformatorisch Dagblad, 3 mei 2005
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono reist eind mei in acht dagen de wereld rond en doet de Verenigde Staten, Japan en enkele Europese landen aan. Het wordt het eerste bezoek van het in oktober aangetreden staatshoofd buiten de eigen regio.
   
 • Indonesië neemt XTC-pillen in beslag
  Reformatorisch Dagblad, 26 april 2005
  Op de luchthaven van Jakarta is dinsdag een pakketje met bijna 35.000 XTC-pillen uit Nederland in beslag genomen. De drugs hebben een straatwarde van circa 355.000 dollar. Dat heeft de Indonesische douane laten weten.
   
 • Grote actie tegen drugs in Jakarta
  Telegraaf, 26 april 2005
  Een grootschalige actie tegen drugshandel in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft de afgelopen maand geleid tot zeker 756 arrestaties. Onder de verdachten zijn ook leden van de strijdkrachten en van de politie, aldus The Jakarta Post dinsdag.
   
 • Flitsende monorail eindigt in de berm
  door Michel Maas, Volkskrant, 25 maart 2005
  De eerste twintig palen zijn geheid. Maar verder dan dat dreigt de aanleg van een monorail in Jakarta niet te komen. De twintig stompjes worden dan een monumentje.
   
 • Indonesische minister van defensie naar Washington
  Trouw, 11 maart 2005
  De Indonesische minister van defensie Juwono Sudarsono is vrijdag naar Washington vertrokken om er bij de Amerikaanse regering op aan te dringen de militaire contacten met zijn land te hervatten.
   
 • VS waarschuwt voor aanslag in Jakarta
  Telegraaf, 11 maart 2005
  De Amerikaanse ambassade in Jakarta heeft vrijdag gewaarschuwd dat er aanwijzingen zijn dat een bomaanslag wordt voorbereid op een winkelcentrum in de Indonesische hoofdstad. De aanslag dreigt te worden gepleegd in de periode van 11 tot en met 14 maart, aldus de ambassade.
   
 • Indonesische president liet suiker testen op vergif
  Telegraaf, 8 februari 2005
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft onlangs een partij suiker naar een laboratorium laten sturen om na te gaan of er geen vergif in zat. Dat deed hij omdat hij vond dat er een vreemd smaakje aan zijn kopje thee zat. Dat meldde dagblad The Jakarta Post dinsdag.
   
 • Banjiiiir! : het regent in Jakarta
  door Michel Maas, Volkskrant, 24 januari 2005
  Ik moet snel tikken want het regent weer. Zometeen stijgt het water, dat in sommige straten in de buurt al meer dan een meter hoog staat, nog verder. Dan valt de stroom weer uit, net als gisteren. Dat is een natuurwet in Jakarta.
   
 • Vrouw plaatst nepbom bij ambassades Jakarta
  Trouw, 15 januari 2005
  Een 22-jarige Indonesische vrouw is gearresteerd omdat zij verdacht wordt van het sturen van een nepbom, waarmee zij zorgde voor de sluiting van de Britse en Thaise ambassade in Jakarta. Dat meldt de Indonesische politie zaterdag. Vrijdag liet de politiechef weten dat de dreiging mogelijk het werk was van een Maleisische terroristengroep.
   
 • Vondst handgranaat leidt tot paniek in Indonesië
  door Michel Maas, Volkskrant, 21 december 2004
  Een niet-actieve handgranaat veroorzaakte maandag een lichte paniek in Jakarta. De granaat werd gevonden door een tuinman, in de tuin van het Hilton-hotel. Het ding was danig verroest en kan dus al lang gelden in de tuin zijn beland - maar ook deze week. Dat laatste maakt de Indonesische politie nerveus.
   
 • Onderzoek bevestigt arsenicum in soep van Kalla
  Telegraaf, 18 december 2004
  De Indonesische vice-president Yussuf Kalla heeft deze week inderdaad een kop soep voorgeschoteld gekregen waarin een kleine hoeveelheid arsenicum zat. Dat heeft politieonderzoek uitgewezen, zo berichtten Indonesische media zaterdag.
   
 • Jakarta beschermt kerken : aanslagen zetten Indonesische autoriteiten op scherp met de kerst
  Trouw, 15 december 2004
  Indonesië verhoogt in de periode rond Kerstmis de bescherming op kerken en hotels. Australië sluit uit voorzorg de ambassadepost in Jakarta. De maatregelen komen nadat deze week op Sulawesi twee kerken zijn beschoten.
   
 • Nederland schenkt Indonesië 20 miljoen euro
  Nu.nl, 1 december 2004
  Nederland schenkt Indonesië 20 miljoen euro
  Sp!ts, 1 december 2004
  Nederland schenkt Indonesië 20 miljoen euro
  Telegraaf, 1 december 2004
  De Nederlandse regering schenkt Indonesië 20 miljoen euro ontwikkelingshulp. Het bedrag wordt ondergebracht bij een fonds dat door de Wereldbank in Jakarta wordt beheerd. Dat maakte de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, R. Treffers, woensdagochtend bekend.
   
 • Vijf doden door kettingbotsing in Indonesië
  Telegraaf, 17 november 2004
  Een kettingbotsing die ontstond toen de politie het verkeer tegenhield om de weg vrij te maken voor de autocolonne van president Susilo Bambang Yudhoyono zijn woensdag even buiten de Indonesische hoofdstad Jakarta zeker vijf doden gevallen. Volgens de politie was het ongeluk te wijten aan een buschauffeur, die van achteren zou zijn ingereden op zes stilstaande auto's. De chauffeur is aangehouden voor verhoor. Onder de doden bevinden zich twee kinderen. Ook raakten tien mensen gewond.
   
 • Jakarta bevestigt doden door miltvuurbesmetting
  Telegraaf, 25 oktober 2004
  Bloedproeven hebben uitgewezen dat de zes mensen die vorige week in Indonesië overleden na het eten van verdacht geitenvlees, bezweken zijn aan miltvuur. Dat heeft het ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.
   
 • Militante moslims vernielen café in Jakarta
  Telegraaf, 24 oktober 2004
  Een groep van ongeveer 300 militante moslims heeft in de Indonesische hoofdstad Jakarta een café vernield omdat daar tijdens de vastenmaand Ramadan bier werd geserveerd.
   
 • Duitse diplomaat pleegt zelfmoord in ambassade in Jakarta
  Telegraaf, 6 oktober 2004
  Duitse diplomaat pleegt zelfmoord in ambassade in Jakarta
  ANP Nieuws, 6 oktober 2004
  Een Duitse diplomaat heeft in de Duitse ambassade in Jakarta zelfmoord gepleegd, heeft de politie van de Indonesische hoofdstad woensdag bekendgemaakt. Het lijk van de 47-jarige man werd dinsdagavond aangetroffen in een van de toiletten van het ambassadegebouw. Hij had zichzelf doodgeschoten. Over zijn motieven is niets bekend.
   
 • Megawati gunt zichzelf dure woning
  Telegraaf, 28 september 2004
  De vertrekkende Indonesische president Megawati Sukarnoputri heeft een decreet uitgevaardigd waarin staat dat presidenten en vice-presidenten bij hun vertrek omgerekend 1,8 miljoen euro aan staatsgeld mogen besteden aan nieuwe woonruimte. Dat heeft de Indonesische krant Jakarta Post dinsdag gemeld.
   
 • Alanis Morissette zegt concert in Jakarta af
  Sp!ts, 28 september 2004
  Alanis Morissette zegt concert in Jakarta af
  Telegraaf, 28 september 2004
  Popster Alanis Morissette heeft om veiligheidsredenen een concert afgezegd in Jakarta. De artieste zou er zondag optreden. De organisatie van het concert heeft dat dinsdag gezegd. De 7000 mensen die al een kaartje hebben, krijgen hun geld terug.
   
 • Indonesië wil studentenrevolte tegen Soeharto liever vergeten : nieuwe film over het bloedbad van Semanggi trekt in Jakarta nauwelijks publiek
  door Michel Maas, Volkskrant, 15 september 2004
  Honderden doden vielen er in 1998 in de strijd tegen dictator Soeharto en vóór democratie. Maar Indonesië denkt niet meer aan de helden van die dagen.
   
 • Alicia Keys niet naar Jakarta
  Nieuws.nl, 13 september 2004
  Alicia Keys en het violenkwartet Bond hebben hun optredens in de Indonesische hoofdstad Jakarta afgezegd. Dit heeft de Indonesische promotor Java Musikindo gezegd. Reden van de afzeggingen is de aanslag op de ambassade van Australië van afgelopen donderdag.
   
 • Dader bomaanslag Bali mag avondje winkelen
  door Michel Maas, Volkskrant, 4 september 2004
  Een van de belangrijkste daders van de bloedige bomaanslagen op Bali en het Marriott Hotel in Jakarta is deze week getrakteerd op een avondje uit. Imron, veroordeeld tot levenslang voor zijn aandeel in de aanslagen, werd woensdagavond gezien in een van de meest luxueuze winkelstraten van Jakarta. Hij dronk koffie met de directeur van de Indonesische anti-narcoticabrigade, Gorries Mere. Nadat zij waren ontdekt haastten zij zich naar een gereedstaande auto en gingen er vandoor.
   
 • Kamervragen over het "Droogleveronderzoek" : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 21 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 2 september 2004
  Vragen naar aanleiding van het artikel 'Bot bezoekt Jakarta met fluwelen handschoenen' in de Telegraaf van 27 augustus 2004.
   
 • Bol niet met opgeheven vingertje in Jakarta
  ANP, 26 augustus 2004
  Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft donderdag pijnpunten in de relatie met Jakarta besproken met zijn Indonesische collega Wirajuda. Hij bezwoer echter dat hij niet met een opgeheven vingertje naar Indonesië is gekomen.
   
 • Bol op staatsbezoek in Indonesië
  ANP, 26 augustus 2004
  Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot is woensdag in Jakarta aangekomen voor een driedaags bezoek aan Indonesië. Hij heeft daar donderdag gesproken met zijn ambtsgenoot Wirajuda. Vrijdag staan gesprekken met de presidentskandidaten Megawati en Bambang Yudhoyono op het programma.
   
 • Megawati goochelt met olieprijzen : OPEC-lid Indonesië is een netto-importeur van olie geworden
  door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 20 augustus 2004
  OPEC-lid Indonesië, sinds begin dit jaar een netto-importeur van ruwe olie, heeft last van de dure olie. De hoge olieprijs drukt zwaar op de begroting. Subsidies op energie rijzen de pan uit.
   
 • Bankemployé in Indonesië krijgt levenslang voor corruptie
  door Michel Maas, Volkskrant, 19 augustus 2004
  Met zware straffen voor twee bankemployés heeft een rechtbank in Jakarta laten zien dat de Indonesische justitie hard kan optreden tegen corruptie. De twee mannen, directieleden van een lokale tak van de Bank Nasional Indonesia (BNI), werden veroordeeld voor hun aandeel in een corruptiezaak die de bank minstens 1,7 triljoen rupiah (170 miljoen euro) heeft gekost.
   
 • Corrupte topfiguur bank Indonesië veroordeeld
  Sp!ts, 18 augustus 2004
  Een voormalige topfiguur bij de Indonesische staatsbank, Edi Santoso, is tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie. Media in Jakarta hebben woensdag bericht dat een rechtbank in de hoofdstad Santoso schuldig heeft bevonden.
   


- venster sluiten -