Pemlilu presiden pertama di Indonesia (musim gugur 2004): warta berita

Pemlilu presiden pertama di Indonesia (musim gugur 2004): warta berita
Eerste presidentsverkiezingen in Indonesië (najaar 2004): nieuwsberichten

12 september 2005Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Eerste veroordelingen in Indonesische verkiezingsfraude
  Telegraaf, 12 september 2005
  In Indonesië is maandag een medewerker van de nationale kiescommissie veroordeeld tot 31 maanden celstraf. Het is het eerste vonnis in een serie van corruptiezaken rond de kiescommissie die de verkiezingen in 2004 organiseerde.
   
 • Kabinet van Yudhoyono beëdigd
  Telegraaf, 21 oktober 2004
  In Jakarta is donderdag het kabinet van de nieuwe Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono beëdigd, een team van experts en politieke benoemingen dat diens ambitieuze beloften voor de bestrijding van armoede en corruptie moet inlossen.
   
 • Yudhoyono presenteert nieuw kabinet
  Volkskrant, 20 oktober 2004
  Yudhoyono presenteert nieuw kabinet
  Telegraaf, 20 oktober 2004
  Ongeveer dertien uur na zijn beëdiging als president van Indonesië, heeft Susilo Bambang Yudhoyono zijn kabinet gepresenteerd. Op de belangrijke post van Financiën komt de econoom Jusuf Anwar, momenteel verbonden aan de Aziatische Ontwikkelingsbank ADB in Manilla.
   
 • Yudhoyono als zesde president Indonesië beëdigd
  Volkskrant, 20 oktober 2004
  Susilo Bambang Yudhoyono heeft woensdag in Jakarta de eed afgelegd als president van Indonesië. Terwijl een koran boven zijn hoofd werd gehouden, zwoer de 55-jarige oud-generaal het land te zullen dienen.
   
 • Indonesië heeft een nieuwe president
  NRC Handelsblad, 20 oktober 2004
  Susilo Bambang Yudhoyono, Indonesië's zesde president en eerste rechtstreeks gekozen staatshoofd, heeft vanochtend de ambtseed afgelegd voor het Volkscongres. Regeringsleiders van vijf buurlanden woonden de plechtigheid bij, maar de scheidende president, Megawati Soekarnoputri, liet verstek gaan.
   
 • Voorzichtige oud-generaal aan het bewind in Indonesië
  ANP, 20 oktober 2004
  De nieuwe president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft het aan zijn brandschone imago en krachtig optreden tegen terrorisme te danken dat hij de eerste directe presidensverkiezingen zo gemakkelijk heeft gewonnen en zo goed valt in het buitenland. Volgens critici is Yudhoyono echter te voorzichtig en besluiteloos, terwijl het militaire verleden van de 55-jarige generaal b.d., die in de volksmond SBY wordt genoemd, sommige mensen- en burgerrechtenorganisaties zorgen baart.
   
 • Yudhoyono treedt aan als president
  NOS Nieuws, 20 oktober 2004
  Susilo Bambang Yudhoyono is beëdigd als de nieuwe president van Indonesië. De 55-jarige Yudhoyono laat later vandaag weten welke ministers hij in zijn kabinet opneemt. Zij worden morgen geïnaugureerd.
   
 • Yudhoyono treedt aan als president
  NOS Nieuws, 20 oktober 2004
  Susilo Bambang Yudhoyono is beëdigd als de nieuwe president van Indonesië. De 55-jarige Yudhoyono laat later vandaag weten welke ministers hij in zijn kabinet opneemt. Zij worden morgen geïnaugureerd.
   
 • Nieuwe president Indonesië treedt aan
  Telegraaf, 19 oktober 2004
  Susilo Bambang Yudhoyono (55) treedt woensdag aan als de nieuwe president van Indonesië. De inauguratie begint om 05.00 uur woensdagochtend Nederlandse tijd. Zeker 2000 politieagenten zijn opgetrommeld om de orde te handhaven in Jakarta en om te voorkomen dat terroristen kunnen toeslaan.
   
 • Uitslagen Indonesische presidentsverkiezingen definitief
  Volkskrant, 7 oktober 2004
  Het Indonesische Constitutionele Hof heeft donderdag de uitslag van de eerste directe presidentsverkiezingen van 20 september bindend verklaard. 'De beslissing van de centrale kiescommissie is definitief en bindend', verklaarde de voorzitter van het hoogste rechtscollege donderdag. Jimly Asshiddiqie deed zijn uitspraak enkele uren voordat de uiterste termijn verstreek waarop de deelnemers de uitslag nog konden aanvechten.
   
 • Yudhoyono nu officieel president
  NOS Nieuws, 7 oktober 2004
  Het Indonesische Constitutionele Hof heeft de uitslag van de eerste directe presidentsverkiezingen van 20 september bindend verklaard. Daarmee is voormalig minister Susilo Bambang Yudhoyono officieel de nieuwe president van Indonesië.
   
 • Megawati accepteert overwinning Yudhoyono (video)
  Nu.nl, 7 oktober 2004
  Megawati accepteert overwinning Yudhoyono
  Telegraaf, 7 oktober 2004
  Megawati accepteert overwinning Yudhoyono
  Sp!ts, 7 oktober 2004
  Zittend president Megawati Soekarnoputri accepteert de overwinning van haar voormalige minister Susilo Bambang Yudhoyono bij de presidentsverkiezing. Zij zal de uitslag van de stembusgang van 20 september niet aanvechten, aldus haar advocaten donderdag tegen het Japanse persbureau Kyodo.
   
 • Yudhoyono vermijdt opeisen overwinning
  Volkskrant, 6 oktober 2004
  Yudhoyono vermijdt opeisen overwinning
  Sp!ts, 6 oktober 2004
  Yudhoyono vermijdt opeisen overwinning
  Telegraaf, 6 oktober 2004
  De grote winnaar van de presidentsverkiezingen in Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft nog steeds niet de overwinning opgeëist. Hij wil daarmee wachten tot zijn tegenkandidaat, de zittende president Megawati, haar nederlaag heeft erkend of tot donderdagochtend (Nederlandse tijd) het uiterste moment verstrijkt om beroep te kunnen aantekenen tegen de uitslag.
   
 • Megawati vecht verkiezingsuitslag aan
  Volkskrant, 5 oktober 2004
  Megawati vecht verkiezingsuitslag aan
  Sp!ts, 5 oktober 2004
  Megawati vecht verkiezingsuitslag aan
  Telegraaf, 5 oktober 2004
  De Indonesische presidente Megawati Soekarnoputri zal de uitslag van de presidentsverkiezingen aanvechten voor het Constitutioneel Hof. Volgens het kamp van de zittende presidente die het aflegde tegen haar opponent Yudhoyono hebben zich in stemlokalen onregelmatigheden voorgedaan.
   
 • Megawati blijft vaag over nederlaag
  NOS Nieuws, 5 oktober 2004
  Vertrekkend president Megawati Soekarnoputri heeft de Indonesiërs in een rede opgeroepen de uitslag van de presidentsverkiezingen te aanvaarden. Ze erkende echter niet met zoveel woorden dat zij de verkiezingen had verloren.
   
 • Yudhoyono wordt nieuwe president Indonesië
  Telegraaf, 5 oktober 2004
  Susilo Bambang Yudhoyono heeft de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in Indonesië gewonnen. Volgens de einduitslag heeft de voormalige legergeneraal bij de verkiezingen op 20 september 60,62 procent van de stemmen gekregen, tegen de zittende president Megawati Sukarnoputri 39,38 procent.
   
 • Yudhoyono winnaar verkiezingen
  NOS Nieuws, 4 oktober 2004
  Yudhoyono officieel winnaar verkiezingen Indonesië
  Nu.nl, 4 oktober 2004
  Yudhoyono officieel winnaar verkiezingen Indonesië
  Sp!ts, 4 oktober 2004
  Yudhoyono wordt nieuwe president Indonesië
  Telegraaf, 4 oktober 2004
  Yudhoyono officieel winnaar verkiezingen Indonesië
  Volkskrant, 4 oktober 2004
  Oud-generaal Yudhoyono heeft de presidentsverkiezingen in Indonesië gewonnen. De nationale kiescommissie heeft Yudhoyono vandaag officieel uitgeroepen tot winnaar. Yudhoyono kreeg 60 procent van de stemmen. De huidig president Megawati Soekarnoputri bleef steken op 39 procent. De presidentsverkiezingen zijn vorige maand gehouden.
   
 • Yudhoyono president Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 4 oktober 2004
  Susilo Bambang Yudhoyono heeft de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in Indonesië gewonnen.
   
 • Yudhoyono bedankt Indonesiërs
  Telegraaf, 4 oktober 2004
  Voormalig generaal Susilo Bambang Yudhoyono heeft maandag het Indonesische volk bedankt dat ze hem tot president hebben gekozen. Hij beloofde hard te zullen werken om de problemen van het immense land op te lossen.
   
 • Yudhoyono eist zege op in Indonesië
  door Michel Maas, Volkskrant, 21 september 2004
  Megawati Soekarnoputri heeft de presidents­verkiezingen in Indonesië verloren. Haar tegenstander, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft maandagavond de overwinning al opgeëist.
   
 • 'Ibu Mega' laat zelfs de Balinezen koud
  door Michel Maas, Volkskrant, 21 september 2004
  Op Bali werd Soekarno's dochter Megawati vroeger op handen gedragen. Maar nu het op herkiezen aankomt, hebben de Balinezen hun belangstelling verloren.
   
 • Indonesië: Yudhoyono klopt Megawati
  NOS Nieuws, 21 september 2004
  Voormalig generaal Susilo Bambang Yudhoyono heeft zittend president Megawati Soekarnoputri bij de eerste rechtstreekse presidents­verkiezingen van Indonesië verslagen.
   
 • Indonesische ex-generaal Yudhoyono blijft op kop
  Sp!ts, 21 september 2004
  Na het tellen van ruim eenderde van de stemmen bij de presidents­verkiezingen in Indonesië, blijft ex-generaal Yudhoyono de gedoodverfde winnaar. Hij vergaarde 60,2 procent, tegen 39,8 voor zittend president Megawati.
   
 • Yudhoyono op voorsprong : ex-generaal wordt bijna zeker nieuwe president Indonesië
  Sp!ts, 21 september 2004
  Ex-generaal Susilo Bambang Yudhoyono lijkt af te stevenen op een afgetekende overwinning bij de Indonesische presidents­verkiezingen van gisteren. Voorlopige uitslagen, na telling van ruim veertig miljoen stemmen, gaven 'SBY' 's avonds bijna exact 60 procent van de stemmen. De voormalige veiligheidsminister onder Megawati gaat in vrijwel alle provincies aan kop. Onderzoekers hadden vooraf al een overwinning van de populaire Yudhoyono voorspeld.
   
 • Yudhoyono verslaat Megawati
  Telegraaf, 21 september 2004
  Voormalig generaal Susilo Bambang Yudhoyono heeft zittend president Megawati Soekarnoputri bij de eerste rechtstreekse presidents­verkiezingen van Indonesië verslagen. Alhoewel de politicus de overwinning nog moet opeisen, kan de winst hem niet meer ontgaan.
   
 • Zege kan Yudhoyono niet meer ontgaan
  Telegraaf, 21 september 2004
  Na het tellen van ruim eenderde van de stemmen van de presidents­verkiezingen in Indonesië blijft ex-generaal Yudhoyono de gedoodverfde winnaar. Hij vergaarde 60,2 procent van de stemmen. Tegenkandidaat en zittend president Megawati stond op 39,8 procent.
   
 • Indonesië geeft 'SBY' mandaat
  NRC Handelsblad, 20 september 2004
  De Indonesiërs hebben vandaag Susilo Bambang Yudhoyono, bijgenaamd 'SBY', tot president gekozen. Volgens een eerste prognose kreeg hij 61,5 procent van de stemmen.
   
 • Yudhoyono op kop bij verkiezingen in Indonesië (video)
  Nu.nl, 20 september 2004
  In Indonesië is maandag de tweede en beslissende ronde in de eerste directe presidents­verkiezingen uit de geschiedenis van het land gehouden. Algemeen wordt aangenomen dat de huidige president Megawati Sukarnoputri wordt verslagen door haar voormalige minister van veiligheid, Susilo Bambang Yudhoyono.
   
 • Yudhoyono op overwinningskoers
  Volkskrant, 20 september 2004
  Yudhoyono op overwinningskoers
  Telegraaf, 20 september 2004
  Ex-generaal Susilo Bambang Yudhoyono lijkt af te stevenen op een afgetekende overwinning bij de Indonesische presidents­verkiezingen van maandag. De eerste uitslagen gaven 'SBY' rond 58 procent van de stemmen. Ook een betrouwbaar geachte opiniepeiling onder kiezers voorspelt een grote overwinning voor Yudhoyono. Hij zou zijn rivale Megawati Soekarnoputri met meer dan 60 procent verslaan.
   
 • Yudhoyono op winst in Indonesië
  NOS Nieuws, 20 september 2004
  Yudhoyono op winst bij verkiezingen Indonesië
  Sp!ts, 20 september 2004
  'Yudhoyono op winst'
  Telegraaf, 20 september 2004
  De eerste uitslagen van de presidents­verkiezingen in Indonesië geven een lichte voorsprong aan Susilo Bambang Yudhoyono. Met bijna 200.000 stemmen geteld stond 'SBY' maandag kort na het sluiten van de stemlokalen op 53 procent van de stemmen.
   
 • Stemlokalen Indonesië gesloten
  Volkskrant, 20 september 2004
  Stemlokalen Indonesië gesloten
  Telegraaf, 20 september 2004
  In Indonesië zijn maandagochtend 08.00 uur (Nederlandse tijd) de stemlokalen voor de eerste rechtstreekse presidents­verkiezingen gesloten. Van de afgelegen oerwouden in Papua tot de torenflats van de hoofdstad Jakarta konden circa 153 miljoen kiesgerechtigden een keuze maken tussen zittend president Megawati Soekarnoputri en ex-minister Susilo Bambang Yudhoyono.
   
 • Yudhoyono favoriet voor presidentschap
  Telegraaf, 19 september 2004
  De Indonesische bevolking kiest maandag een nieuwe president. Alles wijst erop dat de zittende president Megawati Sukarnoputri afstevent op een zware nederlaag en dat oud-minister van veiligheid Susilo Bambang Yudhoyono zich binnenkort de nieuwe leider van het land mag noemen.
   
 • Stemlokalen Indonesië openen
  Telegraaf, 19 september 2004
  In Indonesië openen om middernacht Nederlandse tijd de stemlokalen voor de tweede en beslissende ronde van de presidents­verkiezingen. De strijd gaat tussen de winnaars van de eerste ronde begin juli; zittend president Megawati Soekarnoputri en ex-minister Susilo Bambang Yudhoyono. De laatste, vaak aangeduid als 'SBY', gaat de stembusgang volgens peilingen ruimschoots winnen.
   
 • Indonesië kiest tussen Mega en SBY
  NOS Nieuws, 19 september 2004
  In de tweede en beslissende ronde kiezen 150 miljoen Indonesiërs maandag hun nieuwe president. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat deze verkiezing rechtstreeks is.
   
 • 'SBY', de ridder van Indonesië
  door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 17 september 2004
  Indonesië gaat maandag opnieuw naar de stembus. Aan 'SBY', opponent van president Megawati, heeft niemand een hekel.
   
 • 'Aanslag Jakarta staat los van verkiezingen'
  Telegraaf, 10 september 2004
  De aanslag met een autobom op de Australische ambassade in Jakarta, had niets te maken met de verkiezingen volgende maand in Australië, noch met die in Indonesië op 20 september. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer vrijdag gezegd, kort na zijn aankomst in Jakarta.
   
 • "Megawati verliest presidentsverkiezingen"
  Nu.nl, 26 augustus 2004
  De Indonesische president Megawati Soekarnoputri zal de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen op 20 september verliezen. Haar enige tegenstrever, ex-minister Susilo Bambang Yudhoyono, kan volgens een donderdag verschenen peiling rekenen op de steun van maar liefst 62 procent van het electoraat. De eerste ronde, toen met vijf kandidaten, won Yudhoyono met 33,6 procent.
   
 • Doek valt voor aspiraties Wiranto
  door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 9 augustus 2004
  Het Constitutionele Hof van Indonesië heeft vandaag de eis van presidentskandidaat generaal b.d. Wiranto om de uitslag van de op 5 juli gehouden verkiezingen ongeldig te verklaren afgewezen. Het Hof achtte de bewering van eiser dat hem door fraude en onregelmatigheden meer dan 5 miljoen stemmen door de neus zijn geboord onbewezen.
 • Indonesië
  Volkskrant, 8 juni 1998
  De Indonesische president Habibie heeft zondag in een gesprek met hoofdredacteuren gezegd dat de vervroegde verkiezingen in mei 1999 plaats kunnen hebben. In december 1999 kunnen een president en een vice-president worden gekozen door een raadgevend lichaam van het huidige parlement.
   


- vorige scherm | venster sluiten -