Kalimantan: warta berita

Kalimantan: warta berita
Borneo: nieuwsberichten

19 mei 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Passagiers Indonesische veerboot ontsnappen aan vuurzee (video)
  De Pers, 19 mei 2008
  De ruim zevenhonderd passagiers konden gered worden van de veerboot. Die vloog zondag bij het eiland Borneo in brand. Vier mensen moesten naar het ziekenhuis.
   
 • Opvarenden gered van brandende veerboot Indonesië
  De Pers, 18 mei 2008
  Opvarenden gered van brandende veerboot Indonesië
  Nieuws.nl, 18 mei 2008
  Opvarenden gered van brandende veerboot Indonesië
  DAG, 18 mei 2008
  Ruim zevenhonderd passagiers zijn gered van een Indonesische veerboot die zondag bij het eiland Borneo in brand was geraakt. Het schip was op weg naar Sampit al de rivier Mentaya opgevaren en bevond zich vlak bij de plaats Samuda toen op het bovenste passagiersdek brand uitbrak, zei de politie.
   
 • Brand op Indonesische veerboot
  De Pers, 18 mei 2008
  Brand op Indonesische veerboot
  Nieuws.nl, 18 mei 2008
  Brand op Indonesische veerboot
  DAG, 18 mei 2008
  Brand op Indonesische veerboot
  Laatste Nieuws, 18 mei 2008
  Op een Indonesische veerboot met meer dan zevenhonderd passagiers is zondag bij het eiland Borneo brand uitgebroken, meldt het Indonesische televisiestation MetroTV. De brand brak uit toen het schip, afkomstig uit Surabaya op Oost-Java, de haven van Sampit naderde. Hulpverleners hebben tien overlevenden gered die overboord waren gesprongen.
   
 • Veenbossen en mensen in Zuid-Oost Azië
  Nieuwsbank, 24 april 2008
  Het LEI is betrokken bij het Central Kalimantan Peatlands project in Borneo, Indonesië, dat zich richt op oplossingen voor de veenbossenproblematiek. Veen is altijd een armetierige bestaansgrond geweest. In Europa werden veengronden afgegraven en als turf opgestookt in de kachel. In de tropen is juist de brandbaarheid van veen een probleem. Om de grond geschikt te maken voor landbouw en oliepalmplantages wordt het veenbos gekapt. De grond wordt gedraineerd en daardoor vatbaar voor brand.
   
 • Kikker zonder longen ontdekt [video]
  De Pers, 14 april 2008
  De waterkikker werd op het Indonesische eiland Borneo ontdekt. Evolutiebioloog David Bickford deed samen met andere biologen verslag van de vondst in het tijdschrift Current Biology.
   
 • Kikker zonder longen ontdekt in Indonesië
  Elsevier, 10 april 2008
  Op het Indonesische eiland Borneo is een kikker ontdekt die geen longen heeft en alleen door de huid ademhaalt. De Barbourula kalimantanensis, zoals de waterkikker is gedoopt, werd in 2007 gevonden tijdens een expeditie naar een afgelegen deel van de provincie Kalimantan op Borneo, zei David Bickford, een evolutiebioloog die deze week met anderen verslag deed van de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
   
 • Kikkers zonder longen ontdekt
  Telegraaf, 7 april 2008
  Kikkers zonder longen ontdekt
  Sp!ts, 8 april 2008
  Kikkers zonder longen ontdekt
  Reformatorisch Dagblad, 7 april 2008
  Kikkers zonder longen ontdekt
  Nu.nl, 7 april 2008
  Kikkers zonder longen aangetroffen
  Laatste Nieuws, 10 april 2008
  Wetenschappers hebben op het Zuidoost-Aziatische eiland Borneo kikkers zonder longen ontdekt. De dieren nemen waarschijnlijk zuurstof op door hun huid. Onderzoekers ontdekten tot nu toe negen exemplaren van de waterkikvors Barbourula kalimantanensis in het Indonesische deel van het tropische eiland, meldde het tijdschrift Current Biology vooraf op zijn website.
   
 • Herenigd na 64 jaar [video]
  door Mark Langeslag en Eric Borsje, 28 maart 2008
  Als 12-jarige jongen verzorgde William Jut uit Australië een baby in de gevangenis van Pontianak op Borneo. Tot zij bruut uit zijn handen werd gerukt. Onlangs kwam hij erachter dat deze Elisa Ledeboer nog leeft. In Nieuwegein. In Sydney zagen de twee elkaar deze week voor het eerst sinds 64 jaar terug.
   
 • Dayaks en apen profiteren van schoon water
  Dagblad van het Noorden, 22 december 2007
  De Dayaks en orang-oetans op het Indonesische deel van het eiland Borneo moeten beiden profiteren van een speciaal ontwikkelingsproject van de Waterleidingmaatschappij Drenthe, de Drentse Rotary en de landelijke hulporganisatie Simavi. Dat gebeurt door de gift van een mobiele installatie voor waterzuivering aan de voormalige koppensnellers en de inrichting van een reservaat en weeshuis voor de apen.
   
 • Nederland helpt bij herbebossing Indonesië
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 11 december 2007
  Indonesië solliciteert op Bali naar een betaalde baan als boswachter van de wereld. Maar het land kampt met een dubieuze reputatie. Miljoenen hectaren veenbos in Kalimantan zijn al letterlijk in rook opgegaan. Met alle CO2-uitstoot van dien. Minister Bert Koenders neemt tijdens de klimaattop op Bali persoonlijk poolshoogte.
   
 • Indonesië werkt aan redding orang-oetan
  De Pers, 10 december 2007
  Indonesië werkt aan redding orang-oetan
  Laatste Nieuws, 10 december 2007
  Indonesië heeft een tienjarenplan in gang gezet om orang-oetans voor uitsterven te behoeden. Op grond van het plan zal een miljoen hectare oerwoud op de Indonesische helft van het eiland Borneo worden beschermd tegen houtkap, mijnbouw en palmoliewinning, maakte president Susilo Bambang Yudhoyono maandag bekend in de wandelgangen van de klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali.
   
 • In regenwoud pruttelt nu dieselmotor
  door Esther de Jong, Nederlands Dagblad, 7 december 2007
  Op de witte zandbanken staat een groep houten huizen. Het aanhoudende gebrom van dieselmotoren overstemt de vogels, de wind waait de zwarte rookpluimen uit elkaar. Eens stond hier groen en ondoordringbaar regenwoud. Nog geen twintig jaar geleden lag het dorpje Aspai diep verscholen in de groene jungle van Borneo. Nu, na jaren van nietsontziende houtkap gevolgd door het intensieve winnen van kolen, goud en silicium, zijn alle bomen uit het dorpje verdwenen. De ooit zo vruchtbare grond is veranderd in een heet, kaal maanlandschap waar weinig leven meer over is.
   
 • De jungle is bijna verdwenen : klimaatverandering dreigt door kap van Indonesische oerbossen
  door Esther de Jong, Trouw, 6 december 2007
  De oerwouden van Indonesië worden in moordend tempo gekapt. Milieuorganisaties waarschuwen voor een catastrofale klimaatverandering als de 'Indonesische longen van de wereld' verdwijnen. Het verdwijnen van de Indonesische oerbossen gaat hard. In de afgelopen dertig jaar is bijna 80 procent van de jungle verdwenen. Het meeste hout wordt voor veel geld geëxporteerd en op de opengevallen plaatsen komen mijnen en palmolieplantages.
   
 • Drinkwater voor de Dayaks
  Nieuwsbank, 5 december 2007
  De Dayaks op Kalimantan in Indonesië drinken flessenwater. Het oppervlaktewater bevat te veel humus en organische stof en is niet geschikt om te drinken. WMD, Rotary en Simavi leveren hen een waterzuiveringsunit. Zo produceren de Dayaks binnenkort hun eigen drinkwater. Als tegenprestatie stelt de bevolking het eiland Lapetan (280 ha) beschikbaar voor herbebossing en herintroductie van de bedreigde diersoort de orang-oetan. De zuiveringsinstallatie wordt nu getest in het Bargerveen in Drenthe.
   
 • Doden bij busbrand in Indonesië
  De Pers, 24 november 2007
  Een brand in een volle Indonesische bus heeft zaterdag in de provincie Centraal-Kalimantan tien mensen het leven gekost, onder wie drie kinderen. De politie heeft dat bekendgemaakt.
   
 • 'Ik schrok van zoveel armoede'
  Barneveldse Krant, 25 augustus 2007
  "Machtig mooi en indrukwekkend." Dat zegt Anthea van den Berg uit Amersfoort die net terug is van een reis naar Indonesië. De reis was geen leuke vakantie maar had als doel een nieuw ontwikkelingsprogramma te bekijken van World Vision in de streek Sambas in West Kalimantan en toekomstige sponsorkinderen zelf te ontmoeten. "Ik vind het een voorrecht dat ik van heel dichtbij de nood heb gezien en nog meer begrijp hoe belangrijk het is om kinderen te sponsoren."
   
 • WNF luidt alarmbel voor de Borneodwergolifant
  Nieuws.nl, 9 augustus 2007
  Het gaat niet goed met de Borneodwergolifant, laat het Wereldnatuurfonds (WNF) donderdag weten. Een recente studie van de organisatie heeft uitgewezen dat er vanwege zijn snel slinkende leefgebied waarschijnlijk nog maar duizend exemplaren van de diersoort over zijn. Dat is aanzienlijk minder dan eerdere schattingen van rond de 1600.
   
 • "Boeren in palmolieplantages doden orang-oetans"
  Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw, 26 juli 2007
  De landbouwers die tewerkgesteld zijn in de palmolieplantages op het Indonesische eiland Borneo doden met opzet orang-oetans. Dat klaagt het Centrum voor Bescherming van de Orang-oetan (COP) in Jakarta aan. De eilanden Sumatra en Borneo zijn de enige plek waar orang-oetans in het wild leven. In 2006 zouden in Borneo minstens 1.500 orang-oetans gedood zijn.
   
 • Satellietradar ziet houtkap door de wolken heen
  Vroege Vogels, 27 april 2007
  Illegale houtkap in de oerwouden van Indonesië is bij alle weerstypen op te sporen met radar in een satelliet. De methode die promovendus Ruandha Agung Sugardiman aan Wageningen Universiteit ontwikkelde, leidde binnen vier dagen na het overvliegen van de satelliet tot arrestaties in Kalimantan.
   
 • Hoge nood redt honderd mensenlevens
  Trouw, 7 april 2007
  Hoge nood redt honderd mensenlevens
  Telegraaf, 7 april 2007
  Hoge nood redt honderd mensenlevens
  Metro, 7 april 2007
  Hoge nood redt honderd mensenlevens
  Reformatorisch Dagblad, 7 april 2007
  Hoge nood redt honderd mensenlevens
  Stentor, 7 april 2007
  Natuurlijke aandrang bij een Maleisische man op het eiland Borneo heeft zeker honderd mensen van een wisse dood gered. De lokale held verliet met hoge nood zijn woning en zag hoe zijn keuken voor zijn neus instortte. Hij zette het op een schreeuwen en alarmeerde daarmee zijn buren wier huizen ook bezig waren om in te storten. De woningen werden vervolgens verzwolgen door de aarde.
   
 • Dudok Wonen voert actie voor Indonesisch regenwoud
  Gooi- en Eemlander, 6 april 2007
  Helemaal naar Indonesië vliegen om even een boompje te planten. Dat dit sommige mensen nogal buitenissig in de oren klinkt kan Dudok Wonen zich best voorstellen. Begin vorige week trok de woningcorporatie met een Nederlandse delegatie naar Borneo om daar de eerste echte 'Dudok Wonen boom' te planten. De boom staat symbool voor een milieubewuste bedrijfsvoering. Dudok Wonen wil hiermee samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) aandacht vragen voor het verdwijnende regenwoud van Borneo.
   
 • Nederlandse markt belooft forse extra afname FSC-hout
  EMEA Nieuws Netwerk, 23 maart 2007
  Nederlandse bouw- en houtbedrijven en woningcorporaties gaan de komende jaren nog meer FSC-hout gebruiken, in het bijzonder uit Borneo. Hiermee willen zij de FSC-certificering en goed bosbeheer verder stimuleren om zo de unieke natuur te sparen, waaronder het zwaar bedreigde 'hart van Borneo'. Zij ondertekenden hiertoe vandaag in Jakarta – tijdens de vierdaagse FSC-conferentie - een 'declaration of commitment'.
   
 • Delegatie voor duurzaam hout naar Indonesië
  AedesNet, 21 maart 2007
  Een Nederlandse delegatie van onder andere bouwers en woningcorporaties vertrekt op 24 maart 2007 naar de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daar zal zij de vraag naar FSC-hout uit goed beheerde bossen kenbaar maken bij Indonesische leveranciers en boseigenaren. De reis is onderdeel van de campagne Bouwen en Borneo, een initiatief van FSC Nederland, de woningcorporaties Woonbron en Vestia, deelgemeente Hoogvliet en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Aedes ondersteunt de campagne.
   
 • Historische verklaring getekend: derde van Borneo beschermd
  Dierennieuws/WNF, 12 februari 2007
  Tijdens een ceremonie in Bali hebben ministers van de drie regeringen die Borneo delen (Indonesië, Maleisië en Bruneï) vandaag een historische verklaring getekend over bescherming van het zogenaamde 'Hart van Borneo'. De drie-landen verklaring beoogt een van 's werelds meest rijke natuurgebieden te beschermen en duurzaam te beheren. Het Hart van Borneo beslaat ongeveer een derde van het eiland Borneo en is 22 miljoen hectare (ruim 5× zo groot als Nederland) groot.
   
 • Buurlanden gaan een derde Borneo beschermen
  Algemeen Dagblad, 12 februari 2007
  Drie Zuidoost-Aziatische landen hebben maandag afgesproken dat ze een groot stuk regenwoud op het eiland Borneo gaan beschermen. Indonesië, Maleisië en het sultanaat Brunei gaan het ongerepte bergachtige gebied duurzaam beheren.
   
 • Illegale kap bedreigt tropisch oerwoud Azië
  Reformatorisch Dagblad, 6 februari 2007
  Illegale kap bedreigt tropisch oerwoud Azië
  Vara Vroege Vogels, 6 februari 2007
  Illegale houtkap leidt tot het vrijwel volledige verlies van de tropische oerwouden op Sumatra en Borneo. Als er niet dringend maatregelen worden genomen, zal over vijftien jaar 98 procent van de oerwouden in het gebied zijn verdwenen. De kap heeft ook grote gevolgen voor de dieren die in de bossen leven, onder meer de orang-oetans worden al tientallen jaren bedreigd in hun voortbestaan. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag werd gepresenteerd tijdens een VN-milieubijeenkomst in het Afrikaanse Nairobi.
   
 • Regenwoud op Kalimantan verdwijnt
  RNW Wereldomroep, 23 januari 2007
  Bosbranden en houtkap bedreigen het regenwoud op het Indonesische eiland Kalimantan. De Borneo Orangutang Survival Foundation, opgericht door een Nederlander Willie Smits, probeert de natuur te herstellen.
   
 • Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
  Trouw, 19 november 2006
  Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
  Algemeen Dagblad, 19 november 2006
  Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
  Metro, 19 november 2006
  Op Borneo tientallen nieuwe dieren ontdekt
  Reformatorisch Dagblad, 19 november 2006
  Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
  Gelderlander, 19 november 2006
  Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
  Stentor, 19 november 2006
  Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
  BN/De Stem, 19 november 2006
  Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
  Dagblad van het Noorden, 19 november 2006
  Onderzoekers hebben op het eiland Borneo meer dan vijftig nieuwe dieren en planten ontdekt. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag. Het gaat om dertig vissoorten, twee soorten boomkikkers, zestien gemberplanten, drie boomsoorten en een plantensoort met grote bladeren. Ze werden ontdekt tussen juli 2005 en september dit jaar.
   
 • Ruim 50 nieuwe soorten fauna en flora ontdekt op Borneo
  Nieuwsblad, 19 november 2006
  Ruim 50 nieuwe soorten ontdekt op Borneo
  Laatste Nieuws, 19 november 2006
  Op het eiland Borneo zijn dit jaar 52 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Dat meldt het Wereld Natuurfonds (WWF). Het gaat onder meer om dertig vissoorten, twee soorten boomkikkers en een unieke plantensoort, aldus het WWF in een communiqué.
   
 • El Niño bedreigt orang-oetans
  Telegraaf, 13 november 2006
  "El Niño bedreigt orang-oetans"
  Reformatorisch Dagblad, 13 november 2006
  De Indonesische orang-oetans, die dit jaar al te lijden hadden onder aanhoudende bosbranden, kunnen volgend jaar in nog groter gevaar komen door de oceaanstroming El Niño. Volgens de beheerder van een orang-oetanreservaat op Borneo kunnen nog grotere bosbranden het gevolg zijn van de extreme droogte die El Niño kan veroorzaken.
   
 • Bosbranden bedreigen mens en dier
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 13 november 2006
  Brandende veenbossen in Indonesië bedreigen het wereldklimaat met de uitstoot van gigatonnen van het broeikasgas kooldioxide. De tienduizenden brandhaarden in de bossen van Kalimanten bedekken de regio al maandenlang onder een deken van rook. De eerste tropische regenbuien moeten de lucht klaren. Maar dat biedt slechts tijdelijk respijt. De branden blijven ondergronds doorsmeulen, waarschuwt Willy Smit van de Stichting Borneo Orang-oetan Survival (BOS). De gevolgen zijn desastreus voor mens en milieu.
   
 • Bosbranden in Indonesië jagen tientallen orang-oetans op de vlucht
  ANP Pers Support, 7 november 2006
  Als gevolg van de bosbranden die Indonesië al sinds half september teisteren, ligt het land onder een verstikkende deken van rook. Tientallen orang-oetans - een bedreigde diersoort - hebben de oerwouden al moeten ontvluchten Een reddingsteam bestaande uit medewerkers van het IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org) en de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) heeft al meer dan veertig orang-oetans met ademhalingsproblemen en brandwonden behandeld.
   
 • Bosbranden rampzalig voor orang-oetans
  door Marina Brouwer, Wereldomroep, 7 november 2006
  De enorme bosbranden die delen van Indonesië al maandenlang teisteren, hebben het leven gekost aan zo'n duizend orang-oetans. De sterfte is een gevoelige slag voor deze toch al ernstig bedreigde diersoort. Honderden apen zijn er zeer ernstig aan toe. Een bioloog in Borneo luidde deze week de noodklok over de stand van zaken onder de orang-oetanpopulatie.
   
 • Bosbranden Indonesië bedreigen zeldzame diersoorten
  Nu.nl, 25 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië bedreiging zeldzame dieren
  Telegraaf, 25 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië bedreiging zeldzame dieren
  Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2006
  De bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo vormen een directe bedreiging voor de leefgebieden van de uiterst zeldzame olifanten op Sumatra en de orang-oetans op Borneo. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag verklaard.
   
 • Bosbranden zetten Indonesië te kijk : Singapore roept ministers uit Jakarta op het matje wegens overlast door giftige smog
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 oktober 2006
  Jaar in jaar uit branden boeren en plantagebezitters het land kaal om het te kunnen bewerken. De Indonesische regering is niet bij machte daar iets tegen te doen.
   
 • Indonesië staat opnieuw in brand
  door Merle Tip, BN/De Stem, 13 oktober 2006
  De rook wordt dikker en het ademhalen wordt moeilijker voor inwoners van Indonesië, Maleisië en Singapore. Hun gezondheid verslechtert door de aanhoudende smog als gevolg van de bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo.
   
 • Bosbranden teisteren Indonesië (audio)
  BNR Nieuws Radio, 11 oktober 2006
  Minister van Ardenne zit in de smog. Ze is op bezoek in Indonesië, dat geteisterd wordt door bosbranden. [...] Correspondent Michel Maas zit er ook middenin. Hij is in Kalimantan, op het Indonesische eiland Borneo.
  Michel Maas in gesprek met Sophie van Leeuwen (MP3; 3m40)
   
 • Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  Volkskrant, 7 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  NRC Handelsblad, 7 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  Telegraaf, 7 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  Metro, 7 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  Gelderlander, 7 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  Stentor, 7 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  BN/De Stem, 7 oktober 2006
  Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
  Dagblad van het Noorden, 7 oktober 2006
  Grote delen van Indonesië, Maleisië en Singapore kampen met hevige smog als gevolg van bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. Het gaat vooral om branden die illegaal worden gesticht om land vrij te maken voor plantages. Het probleem doet zich jaarlijks voor in het droge seizoen, maar de situatie was in jaren niet zo ernstig, aldus Indonesische en Maleisische media zaterdag.
   
 • Scholen op Borneo dicht wegens rook
  Nieuws.nl, 6 oktober 2006
  Rook van bosbranden in Indonesië heeft de lucht dermate vervuild, dat scholen op het eiland Borneo vrijdag gesloten moesten worden. Ook in het grootste deel van het nabijgelegen Maleisië is de kwaliteit van de lucht gedaald tot het niveau 'ongezond'.
   
 • Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
  Trouw, 2 oktober 2006
  Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
  Elsevier, 2 oktober 2006
  Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
  Standaard, 2 oktober 2006
  Smog en as van bosbranden bedekten maandag een groot stuk van West-Indonesië. Bewoners moesten mondkapjes dragen en vluchten liepen vertraging op. Ook Singapore had last van de smog. De branden worden aangestoken om goedkoop en snel grond vrij te maken voor landbouw. Sinds het eind van de jaren '90 veroorzaken deze illegale praktijken in het droge seizoen steevast smogoverlast op Sumatra en Borneo en in mindere mate in Maleisië. Dit jaar ligt ruim een half miljoen vierkante kilometer onder een smogdeken.
   
 • Nederlander brengt orang-oetangs terug naar huis
  Vroege Vogels (Vara), 14 september 2006
  Vier jaar heeft de Nederlandse dierenbeschermer Edwin Wiek er in Thailand voor moeten vechten. "Maar 23 september is het eindelijk zo ver." Tenminste 41 orang-oetangs die onder erbarmelijke omstandigheden leefden in het Safari World Thema Park in Bangkok, gaan terug naar hun natuurlijke omgeving: de bossen van het Indonesische Kalimantan. Daarmee is een einde gekomen aan een van de grootste zaken van dierensmokkel in de geschiedenis.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Nieuwe kameleonslang ontdekt in Borneo
  Volkskrant, 27 juni 2006
  Nieuwe slang ontdekt op Borneo

  Algemeen Dagblad, 27 juni 2006
  Nieuwe slang ontdekt op Borneo
  Nu.nl, 27 juni 2006
  Nieuwe slang ontdekt op Borneo

  Gelderlander, 27 juni 2006
  Nieuwe slang ontdekt op Borneo

  Stentor, 27 juni 2006
  Nieuwe slang ontdekt op Borneo

  Dagblad van het Noorden, 27 juni 2006
  Wetenschappers hebben in het regenwoud van Borneo een slang ontdekt die, net als een kameleon, van kleur kan veranderen. Dat berichtte de Britse omroep BBC dinsdag. Het betreft een giftige waterslang van ongeveer een halve meter lang. Het dier heeft de Latijnse naam enhydris gyii gekregen.
   
 • Nieuwe 'kleurende' slang ontdekt
  NOS Nieuws, 27 juni 2006
  Een Duitse wetenschapper heeft op het eiland Borneo een nieuwe slangensoort ontdekt. Het Wereld Natuur Fonds heeft dat bekendgemaakt. Opmerkelijk is dat de giftige slang van kleur kan veranderen.
   
 • Slang op Borneo kan van kleur veranderen
  Algemeen Dagblad, 27 juni 2006
  Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang'
  Telegraaf, 27 juni 2006
  Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang'
  Nu.nl, 27 juni 2006
  Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang' Een Duitse reptielexpert heeft op het eiland Borneo een nieuwe slangensoort ontdekt. De Kapuas modderslang is giftig, ongeveer een halve meter lang en kan spontaan van kleur veranderen. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag bekendgemaakt.
   
 • 'Kameleonslang' ontdekt in Borneo
  Laatste Nieuws, 26 juni 2006
  In het regenwoud van Borneo is een nieuwe slang ontdekt die, net als een kameleon, van kleur kan veranderen. Het reptiel werd gesignaleerd in een bergachtig moerasgebied. De eigenschap om van kleur te veranderen wordt uiterst zelden vastgesteld bij slangen.
   
 • Overstromingen eisen 22 levens in Indonesië
  Trouw, 26 juni 2006
  Overstromingen eisen 22 levens in Indonesië
  Nieuws.nl, 26 juni 2006
  Door hevige regenval veroorzaakte overstromingen hebben in Indonesië aan 22 mensen het leven gekost, zo berichtte maandag het Indonesische staatspersbureau Antara. Nog eens zeker twaalf mensen worden vermist.
   
 • Doden door overstromingen Indonesië
  Volkskrant, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  Algemeen Dagblad, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  Telegraaf, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  Metro, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  Doden door overstromingen Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 26 juni 2006
  Nu.nl, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  Gelderlander, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  Stentor, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  BN/DeStem, 26 juni 2006
  Doden door overstromingen Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 26 juni 2006
  Overstromingen en aardverschuivingen hebben zeker 21 mensen het leven gekost in Zuid-Kalimantan, in het Indonesische deel van het eiland Borneo. Twintig anderen worden vermist. Dat heeft het Indonesische persbureau Antara maandag bericht.
   
 • Zeldzame neushoorn gekiekt op Sabah
  Volkskrant, 17 juni 2006
  Voor het eerst is in Sabah op Borneo een wilde neushoorn gefotografeerd. Het dier behoort tot een groep van 13 neushoorns, die nog in dit gebied leven.
   
 • Mega-palmolieplantage bedreigt oerwoud Kalimantan
  iNSnet/Milieudefensie, 12 april 2006
  De Indonesische overheid heeft plannen om in het grensgebied van Kalimantan (Borneo) tot 3 miljoen hectare oliepalm plantages aan te leggen, een gebied anderhalf keer zo groot als Nederland. De plantages worden onder meer aangelegd om aan de vraag naar biomassa te voldoen en gaan ten koste van het oerwoud en de lokale bevolking. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Milieudefensie. De organisatie roept de Indonesische en Nederlandse regering op een eind te maken aan de expansie van oliepalmplantages ten koste van mens en milieu. Nederland is de grootste palmolie-importeur van de EU.
   
 • Sprankje hoop voor neushoorns op Borneo : onderzoekers hebben dertien zeldzame Sumatraanse neushoorns gevonden op Borneo
  Planet, 17 maart 2006
  Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft 'voorzichtige hoop' dat de bijzondere, maar met uitsterven bedreigde neushoornsoort op het eiland stand zal houden. De milieu-organisatie had al in 2005 een veldonderzoek gehouden en trof een groep van ongeveer dertien Sumatraanse neushoorns in het hart van de Maleisische deelstaat Sabah aan. De uitkomsten zijn nu pas bekend gemaakt, omdat er eerst extra maatregelen moesten worden genomen om de dieren, die erg gewild zijn bij stropers, te beschermen.
  Luister ook naar het radiobericht over dit onderwerp.
   
 • Klein aantal neushoorns houdt stand op Borneo
  Nu.nl, 17 maart 2006
  Neushoorns op Borneo bijna uitgeroeid
  Volkskrant, 17 maart 2006
  Stropers hebben op het eiland Borneo de populatie bedreigde Sumatraanse neushoorns tot bijna nul gereduceerd. Uit veldonderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is gebleken dat momenteel alleen nog een groep van ongeveer dertien exemplaren stand lijkt te houden op het eiland, dat door Maleisië, Indonesië en Brunei wordt gedeeld.
   
 • Nederland Helpt (video) : [André Kuipers helpt Borneo; Wim en Marja Sommer helpen Sumba]
  EO, 16 maart 2006
  Andre Kuipers is een van de weinige ruimtevaarders in Nederland. Tijdens zijn ruimtereis zag hij met eigen ogen de aarde vanuit een ander perspectief. De gevolgen van de drastische houtkap op het eiland Borneo waren vanuit de ruimte heel goed zichtbaar en lieten Kuipers niet onberoerd. Daarom zet hij zich in voor het behoud van de natuur en is nu ambassadeur van het WNF. [...] Deel vier van de Metterdaad-aktie voor Sumba Mission. Wim en Marja Sommer vertrokken in september 1999 naar het eiland Sumba voor een zendingsproject. Op dit eiland aan de Zuidkust van Indonesië werken zij aan het verbeteren van de levenstandaard van de inwoners.
   
 • 'Nieuw dier vermoedelijk een vliegende eekhoorn'
  door Ben van Raaij, Volkskrant, 14 december 2005
  Het mysterieuze nieuwe zoogdier dat onlangs op Borneo werd ontdekt, is vermoedelijk een vliegende eekhoorn. Dat zegt dr. Chris Smeenk, oud-conservator van de zoogdierencollectie van het Leidse museum Naturalis. 'Het is vrijwel zeker geen nieuw dier.'
   
 • 'Nieuw dier opgedoken in Borneo'
  door Ben van Raaij, Volkskrant, 7 december 2005
  In de regenwouden van Borneo is mogelijk een nieuw zoogdier ontdekt. Het dier heeft kleine oren, een donkerrode vacht en een lange, gespierde staart en lijkt wel wat op een civetkat. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) dinsdag bekend gemaakt
   
 • Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt
  Algemeen Dagblad, 6 december 2005
  Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt
  Sp!ts, 6 december 2005
  Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt (video)
  Nu.nl, 6 december 2005
  Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt
  Gelderlander, 6 december 2005
  'Nieuw' dier ontdekt op Borneo
  BN/De Stem, 6 december 2005
  Op het Indonesische eiland Borneo is mogelijk een nieuw zoogdier ontdekt. Het gaat om een vleeseter, iets groter dan een huiskat, met een donkerrode pels en een lange harige staart.
   
 • Nieuwe zoogdiersoort ontdekt op Borneo
  Standaard, 6 december 2005
  Nieuwe zoogdiersoort ontdekt op Borneo
  Laatste Nieuws, 6 december 2005
  Onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WWF) hebben op Borneo een onbekende vleesetende zoogdiersoort ontdekt. Dat meldt de natuurbeschermingsorganisatie dinsdag. Het dier is iets groter dan een gemiddelde huiskat en heeft een donkerrode vacht, zeer kleine oren en een lange pluimstaart.
   
 • 'Jagers maken jaarlijks honderden Indonesische orang-oetangs buit'
  Nieuws.nl, 6 september 2005
  Jaarlijks worden in de jungle van het Indonesische deel van Borneo tussen de tweehonderd tot vijfhonderd met uitsterving bedreigde orang-oetangs gedood of gevangen genomen. Twee vooraanstaande natuurbeschermingsorganisaties, TRAFFIC en het Wereldnatuurfonds, hebben hierover dinsdag alarm geslagen.
   
 • Felle kritiek milieubeweging op plan voor plantage in Midden-Borneo
  Nieuws.nl, 15 augustus 2005
  Kritiek op plan voor plantage op Kalimantan
  Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
  Een plan van de Indonesische regering voor de aanleg van de grootste palmolieplantage ter wereld in Kalimantan op het eiland Borneo zal bij uitvoering enorme schade berokkenen aan bos, in het wild levende dieren en de lokale bevolking. Het World Wildlife Fund (WWF) heeft dit maandag gezegd.
   
 • Wereldnatuurfonds tegen enorme plantage op Borneo
  Telegraaf, 12 augustus 2005
  Wereldnatuurfonds tegen enorme plantage op Borneo
  Sp!ts, 12 augustus 2005
  Het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemt het plan voor een enorme palmolieplantage op het Indonesische deel van Borneo "funest" voor het regenwoud daar. Het door China gefinancierde plan beslaat een gebied van 1,8 miljoen hectare, ongeveer half zo groot als Nederland.
   
 • 'Orang-oetans op Kalimantan en Sumatra in gevaar'
  Telegraaf, 7 juli 2005
  Als niet snel maatregelen worden genomen, zijn orang-oetans over vijf jaar op Sumatra uitgestorven en over tien jaar op Kalimantan. Dat heeft de natuurbeschermingsorganisatie ProFauna donderdag laten weten.
   
 • "Reddingsplan nodig voor bos op Borneo"
  Reformatorisch Dagblad, 29 april 2005
  Wetenschappers en vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven roepen bedrijven op om haast te maken met duurzame investeringen op Borneo. Alleen dan kunnen de bossen op het eiland behouden blijven.
   
 • Een schatkamer van nieuw leven
  door Marieke Aarden, Volkskrant, 26 april 2005
  De afgelopen tien jaar zijn 361 nieuwe soorten ontdekt op Borneo: 260 insecten, vijftig planten, dertig zoetwatervissen, zeven kikkers, zes hagedissen, vijf krabben, twee reptielen en een pad.
   
 • Borneo
  Reformatorisch Dagblad, 26 april 2005
  Een pad, 2 slangen, 5 krabben, 6 hagedissen, 7 kikkers, 30 zoetwatervissen, 50 planten, 260 insecten. De afgelopen tien jaar zijn op Borneo 361 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt, zo blijkt uit het maandag gepubliceerde rapport "Borneo’s Lost World" van het internationale Wereld Natuur Fonds (WNF).
   
 • WNF ziet brood in soortenrijkdom Borneo
  Telegraaf, 25 april 2005
  Wetenschappers ontdekken iedere maand op het eiland Borneo gemiddeld drie nieuwe dier- en plantensoorten. De afgelopen tien jaar zijn 361 nieuwe soorten ontdekt. "Het eiland is een soort bibliotheek waarvan de binnenste kamers nooit eerder zijn geopend", zegt directeur natuurbescherming G. van den Top van Wereld Natuur Fonds Nederland (WNF).
   
 • Succesvolle Borneo-dag Apenheul : Wendy van Dijk gangmaakster
  door Gep Leeflang, De Stentor Apeldoorn, 25 april 2005
  In Samenwerking met het SBS - programma Hart van Nederland van Wendy van Dijk heeft het Apeldoornse dierenpark Apenheul afgelopen weekend ruim 1400 euro bijeengebracht voor de bossen van Borneo. Het is één van de acties waarmee Apenheul het bewustzijn van zijn bezoekers de laatste jaren probeert te vergroten. Het dierenpark werkt hiervoor onder meer samen met het Wereld Natuur Fonds.
   
 • Maleisië wil ruzie met Indonesië te sussen
  Telegraaf, 11 april 2005
  Maleisië hoopt dat een aanvaring tussen marineschepen van Maleisië en Indonesië in een omstreden deel van de Celebeszee niet uitloopt op een militair conflict, heeft vice-premier Najib Razak maandag gezegd.
   
 • Regenwoudredder Manser officieel dood verklaard
  Trouw, 10 maart 2005
  Een Zwitserse rechtbank heeft donderdag de vermiste regenwoudredder Bruno Manser doodverklaard. Dat heeft het Bruno Manser Fonds uit Basel bekendgemaakt. Manser verdween ongeveer vijf jaar geleden spoorloos in de jungle op het eiland Borneo. Hij was op weg naar de Penan, een primitieve stam die hij beschermde tegen plaatselijke houtkappers.
   
 • Indonesië en Maleisië sussen conflict om olie
  Volkskrant, 10 maart 2005
  Indonesië en Maleisië zijn woensdag overeengekomen een mogelijk conflict over de olierijke wateren van Zuid-Oost Azië vreedzaam op te lossen.
   
 • Indonesië laat spierballen zien voor kust Borneo
  door Michel Maas, Volkskrant, 8 maart 2005
  Het is druk in het Ambalat Blok. Sinds vorige week maandag patrouilleert een vloot van zeven Indonesische oorlogsschepen in het stuk zee voor de oostkust van Borneo. Vier F16-straaljagers zijn van Oost-Java overgevlogen om de lucht boven het anders lege water te bewaken.
   
 • Indonesië zet leger in om contract Shell
  Parool, 5 maart 2005
  Indonesië drijft de ruzie met Maleisië over een olieconcessie van Shell verder op de spits. De regering in Jakarta heeft drie oorlogsschepen gestuurd naar de wateren voor de noordoostelijke kust van Borneo, zo meldde het persbureau Kyodo gisteren.
   
 • Van Ardenne neemt amendement om extra te investeren in bestrijden illegale houtkap Kalimantan over
  Indofo/Tweede Kamer, 8 november 2004
  Minister Van Ardenne heeft tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken maandag jl. een amendement van CU-lid Huizinga-Heringa en CDA-lid Brinkel om in Kalimantan extra te investeren in het bestrijden van illegale houtkap overgenomen. Van Ardenne vindt het van belang om meer te investeren in tropische regenwouden. "Er is in Kalimantan niet alleen sprake van illegale houtkap door particulieren, ook de overheid knijpt een oogje toe", aldus Van Ardenne.
   
 • Orang-oetans op onontgonnen terrein
  IS, mei 2004
  Over hoe wij leren, moeten we nog veel leren. Daarom struint Serge Wich met zijn onderzoeksteam door het moerasbos van Midden-Kalimantan achter orang-oetans aan. Zolang het nog kan, want onze roodharige neef dreigt ten onder te gaan aan de houtkap in Indonesië.
   


- venster sluiten -