Alam sekita: warta berita

Alam sekita: warta berita
Natuur & milieu: nieuwsberichten

22 juli 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Sumatraanse tijgers krijgen camerabewaking [video]
    De Pers, 22 juli 2008
    De met uitsterven bedreigde Sumatraanse tijger krijgt hulp. Medewerkers van het Wereld Natuur Fonds plaatsen camera's in het regenwoud om stropers op de gevoelige plaat vast te leggen.
     
  • Illegale handel Indonesië gevaar voor dieren in het wild
    Laatste Nieuws, 19 juli 2008
    Op de markten van Indonesië zijn tijgerhuiden openbaar te koop. Het is een schrijnend voorbeeld van hoe de dieren- en plantenwereld van de archipel bedreigd wordt door illegale handel. Die levert jaarlijks miljoenen op en Indonesië heeft de grootste moeite om het probleem aan te pakken. Corruptie is er geheel normaal en volgens milieubeschermers hebben de politie en beleidsvoerders nog niets ondernomen.
     
  • De vliegende-olifanten-brigade helpt! [video]
    De Pers, 18 juli 2008
    De Sumatraanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. Om de harde confrontaties tussen de mens en deze olifant te voorkomen, is de vliegende-olifanten-brigade in het leven geroepen.
     
  • Het conflict tussen groei en groen
    HIER-klimaatcampagne, 8 juli 2008
    Rara, welk land? De uitstoot is hoger dan die van de economische grootmacht India, fossiele brandstoffen-gigant Rusland en de grootste ontbosser Brazilië. Groter ook dan die van Japan of enig Europees land. En nee, het gaat niet over China of de VS. Indonesië, 's werelds grootste steenkoolexporteur en wellicht ook wel 's werelds meest stiekeme vervuiler. Want slechts weinigen weten dat het land de derde positie inneemt op de 'wereldranglijst' van uitstoters van broeikasgassen.
     
  • 'Fors minder orang-oetangs in Indonesië'
    Trouw, 5 juli 2008
    'Fors minder orang-oetangs in Indonesië'
    De Pers, 5 juli 2008
    'Fors minder orang-oetangs in Indonesië'
    DAG, 5 juli 2008
    'Fors minder orang-oetangs in Indonesië'
    Nieuws.nl, 5 juli 2008
    Het aantal orang-oetangs in Indonesië en Maleisië is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat heeft wetenschapper Serge Wich van de Great Ape Trust zaterdag gezegd. Sinds 2004 nam het aantal orang-oetangs op het eiland Sumatra af met bijna 14 procent, omdat hun habitat steeds kleiner wordt als gevolg van illegale houtkap en de uitbreiding van palmolieplantages. Op het eiland Borneo daalde de orang-oetang-populatie met ongeveer 10 procent, als gevolg van ontbossing.
     
  • Sumatraanse tijgers op uitsterven
    door Peter van der Ploeg, De Pers, 27 juni 2008
    Een Sumatraanse tijger wordt onderzocht voordat hij vrij wordt gelaten in het Bukit Barisan National Park in Banda Aceh, Indonesië. De tijgers worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd. Experts denken dat er nog zo'n 400 in het wild leven en in de aankomende tien jaar wel eens helemaal uitgestorven kunnen zijn.
     
  • Productie palmolie in Indonesië bedreigt orang-oetan en biodiversiteit
    Ministerie van LNV, 25 juni 2008
    De leefomgeving van de orang-oetans staat onder druk van economische ontwikkelingen, degradatie van biodiversiteit en illegale acties zoals stroperij en dierenhandel. Dit vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van de orang-oetans in het wild. De mening van het Centrum ter Bescherming van de orang-oetan, dat alle orang-oetans over drie jaar uitgestorven zullen zijn als er geen maatregelen getroffen worden, kan ik echter niet bevestigen omdat daarover onvoldoende betrouwbare gegevens beschikbaar zijn.
     
  • Schadelijke gevolgen productie palmolie in Indonesië voor orang-oetan en biodiversiteit
    Nieuwsbank (Kamerstuk), 25 juni 2008
    Kamervragen over de schadelijke gevolgen van de productie van palmolie in Indonesië voor de orang-oetan en biodiversiteit. Geachte Voorzitter, Hierbij stuur ik mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking de antwoorden op de vragen over de schadelijke gevolgen van de productie van palmolie in Indonesië voor de orang-oetan en biodiversiteit, gesteld door het lid Ouwehand (PvdD), ingezonden op 22 mei 2008.
     
  • Katholiek protest tegen mijnbouw Indonesië
    KerkNet, 14 juni 2008
    Katholieke priesters en religieuzen in Indonesië protesteren tegen de plannen voor de ontginning van goudmijnen in Buyasuri, Lebantukan en Omesuri op het eiland Lembata. Ze vinden het niet kunnen dat de gronden van de plaatselijke bevolking worden aangeslagen en stellen zich vragen bij de gevolgen voor het milieu. Bij de overdracht van gronden deden zich volgens hen ook tal van onregelmatigheden voor.
     
  • Apen leren vissen
    De Pers, 10 juni 2008
    Makaken staan erom bekend dat ze weten hoe ze voedsel moeten vinden. De ene keer door het uit de boom te plukken, de andere keer door het uit de handen van een geschrokken toerist te rukken. Wetenschappers hebben nu echter in Indonesië apen gevonden die verder gaan en zichzelf hebben leren vissen. De makaken scheppen de vissen met de hand uit de rivier en eten ze direct op.
     
  • Succes bossencampagne!
    Vroege Vogels, 30 mei 2008
    Onze campagne is nog maar net begonnen en we hebben al een belangrijke stap kunnen zetten om de oerbossen in Indonesië te redden. Unilever ondersteunt de eis van Greenpeace voor een moratorium op de kap van oerbos voor palmolie. In Indonesië sneuvelen nu 300 voetbalvelden oerbos per uur! Vooral voor palmolie, die verwerkt wordt in tal van producten, van shampoo tot wasmiddel en soep.
     
  • Camera's leggen meest zeldzame neushoorn vast
    Algemeen Dagblad, 29 mei 2008
    Camera's leggen meest zeldzame neushoorn vast
    Telegraaf, 29 mei 2008
    Zeldzame neushoorn met camera vastgelegd
    Laatste Nieuws, 29 mei 2008
    Camera's leggen meest zeldzame neushoorn vast
    Gelderlander, 29 mei 2008
    Camera's leggen meest zeldzame neushoorn vast
    Stentor, 29 mei 2008
    Camera's leggen meest zeldzame neushoorn vast
    BN/De Stem, 29 mei 2008
    Camera's leggen meest zeldzame neushoorn vast
    Dagblad van het Noorden, 29 mei 2008
    Voor het eerst in vijf jaar zijn videobeelden gemaakt van de zeldzaamste neushoornsoort ter wereld. Medewerkers van het Wereldnatuurfonds (WNF) wisten een moeder en een kalf van de bedreigde Javaanse neushoorn vast te leggen, maakte de organisatie donderdag bekend. Van het dier zijn nog maar zo'n zestig exemplaren over. De opnamen, gemaakt door strategisch geplaatste camera's, werden gemaakt in het afgelegen nationaal park Ujung Kulon op Java.
     
  • Video: Zeldzame neushoorn sloopt camera [video]
    DAG, 29 mei 2008
    Medewerkers van het Wereldnatuurfonds leggen voor het eerst in vijf jaar een moeder en een kalf van de bedreigde Javaanse neushoorn vast op camera. Van het dier zijn nog maar zo'n zestig exemplaren in het wild over.
     
  • Zeldzame neushoorn gefilmd
    De Pers, 29 mei 2008
    De zeldzaamste neushoornsoort ter wereld is voor het eerst in vijf jaar op film vastgelegd. Het dier sloopte daarna de camera. Medewerkers van het Wereldnatuurfonds hebben de beelden van een moeder en een kalf van de bedreigde Javaanse neushoorn gemaakt in het nationaal park Ujung Kulon op Java.
     
  • Palmolieplannen bedreigen bossen Papoea
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 25 mei 2008
    Indonesië wil drie tot vier miljoen hectare palmolieplantages openen in de bosrijke provincie Papoea. Milieuactivisten eisen een tijdelijk moratorium uit vrees voor grootschalige ontbossing. De Indonesische minister van Landbouw is vol lof over de 'rijk potentieel' van Papoea voor nieuwe palmolieplantages. Zijn staflid en directeur voor plantages Ahmad Manggabarani is wat directer: Papoea is de enige plek waar nog voldoende land beschikbaar is. De oostelijke provincie is ruim 42 miljoen hectare groot, waarvan 95 procent als bos te boek staat.
     
  • De CO2 natuurramp in Indonesië
    Autoblog, 16 mei 2008
    Er vindt in Indonesië een natuurramp van ongekende omvang plaats. Om palmolie voor de Westerse mens te verbouwen worden er grote gebieden ontbost, het gevolg van deze ontbossing is dat het waterpeil in deze veengebieden drastisch daalt. En je weet wat het betekent als er veen in het spel is ... Juist! CO2 alert!
     
  • Willy Smits
    door Wim de Jong, Volkskrant, 15 mei 2008
    [...] Deze ingenieur zet zich sinds 1985 in voor de orang-oetan, in Indonesië ernstig bedreigd door de houtkap en andere activiteiten van de mens, die de vreedzame 'denker' onder de dieren ook – schrik niet – misbruikt voor de porno-industrie. Smits hield bij P&W een bijzonder verhaal over zijn liefde en mededogen voor de aap, waarbij hij het moest opnemen tegen medegaste Rita Verdonk, die onder meer in de talkshow zat om onze Sinterklaas te verdedigen tegen 'autotochtonen' die snode plannen zouden hebben om de wit-Hollandse bisschop in de multiculturele afgrond te storten. [...]
     
  • 'Orang-oetans worden massaal uitgeroeid' : Interview Willie Smits
    door Caspar Janssen, Volkskrant, 13 mei 2008
    Orang-oetanredder wil met zijn fotoboek tonen dat er toch nog hoop is voor de apen. Sinds hij in 1989 begon met zijn werk als orang-oetanredder, heeft Willie Smits al heel wat machtige vijanden gemaakt in Indonesië. Deze variëren van de 'dierenmafia', houtkappers, palmoliebedrijven, politici tot aan het leger. In de afgelopen jaren is Smits (51) meer dan duizend keer met de dood bedreigd. Maar de oprichter van de organisatie Balikpapan Orangutan Society (BOS), die zich behalve met het beschermen van orang-oetans bezighoudt met herbebossing, kreeg ook hoge onderscheidingen.
     
  • Stikstofbehoud door verlies : stikstofkringloop in tropische zeegrasvelden
    NWO Onderzoeksnieuws, 9 mei 2008
    De stikstofcyclus speelt een grote rol bij zeegrasvelden. Arie Vonk heeft de stikstofdynamiek in zeegrassen in Indonesië bestudeerd. Het blijkt dat de interactie tussen zeegrassen, dieren en micro-organismen resulteert in een efficiënte stikstofkringloop in tropische zeegrasvelden. Zo wordt verloren stikstof uit zeegrassen toch behouden. Vonk promoveert op 26 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
     
  • 'Orang-oetan Borneo over drie jaar uitgestorven'
    De Pers, 7 mei 2008
    'Orang-oetan Borneo over drie jaar uitgestorven'
    DAG, 7 mei 2008
    'Orang-oetan Borneo over drie jaar uitgestorven'
    Nieuws.nl, 7 mei 2008
    'Orang-oetan Borneo over drie jaar uitgestorven'
    Nu.nl, 7 mei 2008
    "Orang-oetan in Borneo over drie jaar uitgestorven"
    Laatste Nieuws, 7 mei 2008
    De grootste populatie van orang-oetans ter wereld, op het Indonesische eiland Borneo, is binnen drie jaar uitgestorven, zo heeft het Centrum ter Bescherming van de Orang-oetan woensdag gewaarschuwd. De voornaamste oorzaak ligt bij de almaar uitbreidende palmolieplantages. Hun aantal is gereduceerd tot twintigduizend apen.
     
  • Orang-oetan in Borneo over drie jaar uitgestorven
    Laatste Nieuws, 7 mei 2008
    Binnen drie jaar is de grootste populatie van orang-oetangs ter wereld, op het Indonesische eiland Borneo, uitgestorven. Daarvoor waarschuwt het Centrum ter Bescherming van de Orang-oetan. De voornaamste oorzaak ligt bij de almaar uitbreidende palmolieplantages.
     
  • Inheemse volken bedreigd door biobrandstoffen
    Mondiaal Nieuws, 2 mei 2008
    De groeiende vraag naar biobrandstoffen door rijke landen in de wereld zet inheemse bevolkingsgroepen onder zware druk. Hun land en bossen moeten plaatsmaken voor plantages voor biobrandstoffen, zegt de voorzitter van het Permanente Forum voor Inheemse Zaken van de VN. [...] Activisten beweren dat de Indonesische plannen minstens vijf miljoen inheemsen kunnen beroven van hun land. [...]
     
  • Greenpeace dwingt Unilever tot stappen tegen ontbossing
    EZPress, 2 mei 2008
    Greenpeace reageert positief op het nieuws dat Unilever een moratorium op de verwoesting van oerbos in Indonesië steunt. In een toespraak schaarde de algemeen directeur Patrick Cescau zich vandaag achter de eis van Greenpeace voor een directe stop op de ontbossing voor palmolie. De topman beloofde ook dat Unilever vanaf 2015 alleen nog maar duurzame palmolie zal gebruiken. De milieuorganisatie waarschuwt echter dat de inspanningen van Unilever voor duurzame palmolie gedoemd zijn te mislukken zonder een moratorium.
     
  • Barbaarse jacht op haaienvinnen
    Laatste Nieuws, 30 april 2008
    Voor de kust van Banda Aceh in Indonesië wordt dezer dagen volop jacht gemaakt op haaien. Voornaamste bedoeling van de traditionele vissers is de vinnen van de roofvissen voor grof geld te verkopen aan de Chinezen. Op de vismarkt van Lam Pulo aan de Indische Oceaan gaan dan ook grote bedragen over de geďmproviseerde toonbank.
     
  • Veenbossen en mensen in Zuid-Oost Azië
    Nieuwsbank, 24 april 2008
    Het LEI is betrokken bij het Central Kalimantan Peatlands project in Borneo, Indonesië, dat zich richt op oplossingen voor de veenbossenproblematiek. Veen is altijd een armetierige bestaansgrond geweest. In Europa werden veengronden afgegraven en als turf opgestookt in de kachel. In de tropen is juist de brandbaarheid van veen een probleem. Om de grond geschikt te maken voor landbouw en oliepalmplantages wordt het veenbos gekapt. De grond wordt gedraineerd en daardoor vatbaar voor brand.
     
  • Denkertje in de jungle
    door Arjan Peters, Volkskrant, 18 april 2008
    Ze schijnen 97 procent van hun genen met de mens te delen, maar dat kan ik alleen geloven als die resterende 3 procent een kardinaal verschil uitmaken. Orang-oetans, de apen met de naïeve blik, vertederend roodbruin plukjeshaar en lange armen, zouden de denkers van de jungle zijn. Daarvan wil het plaatjesboek met die titel de lezer overtuigen: de Duitse Stern-reporter Gerd Schuster schrijft het verhaal op van de in Indonesië woonachtige Hollander Willie Smits (1957), een herbebossingsdeskundige die in 1989 op een vuilnishoop in Balikpapan een verwaarloosde orang-oetan aantrof, en zich sindsdien voor de beesten inzet.
     
  • Kikker zonder longen ontdekt [video]
    De Pers, 14 april 2008
    De waterkikker werd op het Indonesische eiland Borneo ontdekt. Evolutiebioloog David Bickford deed samen met andere biologen verslag van de vondst in het tijdschrift Current Biology.
     
  • Kikker zonder longen ontdekt in Indonesië
    Elsevier, 10 april 2008
    Op het Indonesische eiland Borneo is een kikker ontdekt die geen longen heeft en alleen door de huid ademhaalt. De Barbourula kalimantanensis, zoals de waterkikker is gedoopt, werd in 2007 gevonden tijdens een expeditie naar een afgelegen deel van de provincie Kalimantan op Borneo, zei David Bickford, een evolutiebioloog die deze week met anderen verslag deed van de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
     
  • Kikkers zonder longen ontdekt
    Telegraaf, 7 april 2008
    Kikkers zonder longen ontdekt
    Sp!ts, 8 april 2008
    Kikkers zonder longen ontdekt
    Reformatorisch Dagblad, 7 april 2008
    Kikkers zonder longen ontdekt
    Nu.nl, 7 april 2008
    Kikkers zonder longen aangetroffen
    Laatste Nieuws, 10 april 2008
    Wetenschappers hebben op het Zuidoost-Aziatische eiland Borneo kikkers zonder longen ontdekt. De dieren nemen waarschijnlijk zuurstof op door hun huid. Onderzoekers ontdekten tot nu toe negen exemplaren van de waterkikvors Barbourula kalimantanensis in het Indonesische deel van het tropische eiland, meldde het tijdschrift Current Biology vooraf op zijn website.
     
  • Inktvissen zijn beesten in bed
    NOS Nieuws, 3 april 2008
    Ze zijn romantisch, opgewonden en flirten er op los: inktvissen hebben niet zo'n saai seksleven als werd gedacht. Onderzoekers in Indonesië hebben het seksleven van de inktvis gevolgd en kwamen tot interessante conclusies. Zo achtervolgt het mannetje het vrouwtje obsessief en deinst hij er niet voor terug om onderweg nog wat concurrenten te wurgen.
     
  • Uitputtende seks met zestien benen
    Telegraaf, 3 april 2008
    Inktvissen zijn romantische wezens
    Nu.nl, 3 april 2008
    Inktvissen zijn in tegenstelling tot wat tot dusverre werd aangenomen geen verlegen en lome voortplanters, maar zeer romantische en opgewonden wezens. Met elk acht 'benen' gaan ze zich te buiten aan buitenissige vormen van flirten waarbij het mannetje het vrouwtje geobsedeerd achtervolgt en soms en passant rivalen poogt te wurgen. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit van Californië voor de kust van Sulawesi (Indonesië) vastgesteld.
     
  • Octopussen hebben liefdesleven zoals mensen
    Laatste Nieuws, 1 april 2008
    Het liefdesleven van octopussen is geraffineerd. Een team wetenschappers van de universiteit van Berkeley hebben ontdekt dat octopussen net als mensen, flirten en jaloers kunnen worden. Christine Huffard ging snorkelen in de waters van Indonesië en bestudeerde het gedrag van de Abdopus aculeatus, een kleine octopus met tentakels die tot 25 centimeter lang zijn.
     
  • Aantal tijgers laatste 25 jaar gehalveerd
    Laatste Nieuws, 13 maart 2008
    Het aantal tijgers in de wereld is de afgelopen 25 jaar naar alle waarschijnlijkheid gehalveerd. Dat zei de World Wildlife Foundation op een persconferentie in Stockholm. [...] De situatie in Indonesië werd door WWF beschreven als "kritiek". In dat land verwoesten ontbossers de laatste leefgebieden van de Sumatra-tijger, de nummer twee op het lijstje van de meest bedreigde tijgers. [...]
     
  • 'Uitgestorven' vogel gevonden op Papoea-Nieuw-Guinea
    Nu.nl, 8 maart 2008
    'Uitgestorven' vogel gevonden op Papoea-Nieuw-Guinea
    Stentor, 8 maart 2008
    Op Papoea-Nieuw-Guinea zijn Beck's stormvogels gespot die al bijna tachtig jaar niet meer waren gezien. Dat meldde de Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Deskundigen vermoedden dat het dier was uitgestorven.
     
  • Palmolieprijs doet nettowinst Sipef ruim verdubbelen
    Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw, 28 februari 2008
    De Belgische plantageholding Sipef heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 48,1 miljoen dollar, meer dan het dubbele van de 22,1 miljoen dollar die over 2006 was geboekt. De winstverdubbeling is vooral te danken aan de sterke stijging van de palmolieprijzen. [...] Sipef stelt ook verdere uitbreiding in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea in het vooruitzicht.
     
  • Ontbossing Sumatra doodt klimaat en dieren
    Gelderlander, 27 februari 2008
    Ontbossing Sumatra doodt klimaat en dieren
    Stentor, 27 februari 2008
    De grootschalige teloorgang van de jungle op het Indonesische eiland Sumatra is een regelrechte aanslag op het klimaat. De hoeveelheid kooldioxide (CO2) die vrijkomt door de ontbossing in de Sumatraanse provincie Riau, is zelfs al groter dan de jaarlijkse CO2-uitstoot van heel Nederland.
     
  • WNF bezorgd over ontbossing Sumatra
    NOS Nieuws, 27 februari 2008
    Het Wereld Natuur Fonds noemt de ontbossing op het Indonesische eiland Sumatra een regelrechte aanslag op het klimaat. Voor het eerst heeft het WNF een gebied uitgebreid onderzocht op de uitstoot van CO2 door ontbossing. Gebleken is dat die uitstoot in de Sumatraanse provincie Riau zelfs groter is dan de jaarlijkse CO2-uitstoot in Nederland.
     
  • 'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    Trouw, 22 februari 2008
    'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    De Pers, 22 februari 2008
    'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    DAG, 22 februari 2008
    'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    Nieuws.nl, 22 februari 2008
    De mensenrechten van Indonesiërs worden door de productie van palmolie geschonden. Indonesiërs worden op een gewelddadige manier van hun land gejaagd om plaats te maken voor palmolieplantages. Dat staat in het rapport 'Verborgen onrecht' van Milieudefensie.
     
  • Palmolie-import bedreigt mensenrechten
    Nu.nl, 22 februari 2008
    De productie van palmolie in Indonesië gaat gepaard met schendingen van mensenrechten. Families worden met geweld door de sector van hun land verjaagd om plaats te maken voor palmoliebedrijven. Pesticiden en kunstmest vervuilen het drinkwater. Voornamelijk vrouwen ondervinden schade, omdat zij als gifsproeiers werken op de plantages.
     
  • Miep en Moppie, neushoorns
    door Peter Brusse, Volkskrant, 16 februari 2008
    Nico van Strien, op 7 februari op 61-jarige leeftijd overleden, gold als een van 's werelds meest gezaghebbende kenners van de Aziatische neushoorn, met name van de met uitsterven bedreigde Sumatraanse neushoorn. Vijf jaar lang zwierf hij, samen met zijn vrouw Tineke, door onherbergzaam oerwoud in Sumatra.
     
  • Bomen planten uit liefde op Indonesië
    AGD, 14 februari 2008
    Bomen planten uit liefde op Indonesië
    HortiNews, 15 februari 2008
    In een district op het Indonesische eiland Java worden stelletjes die willen trouwen verplicht om vijf zaailingen van bomen aan de overheid te schenken. Deze worden vervolgens geplant in de omgeving van de woning van het pasgetrouwde paar. Dat schrijft reismagazine Columbus. Het district Sragen op het eiland Java wil zo iets ondernemen tegen de dramatische ontbossing van het Indonesische regenwoud.
     
  • Notata zumkehri
    Nederlands Dagblad, 14 februari 2008
    Bioloog Rob de Vos van het Zoölogisch Museum in Amsterdam heeft een nieuwe vlindersoort ontdekt en die vernoemd naar de Terschellinger Piet Zumkehr. De eilander zag de vlinder tijdens een expeditie in 2005 in Papua (Indonesisch Nieuw-Guinea) als eerste.
     
  • Jacht op Sumatra-tijgers gaat door
    Algemeen Dagblad, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Sp!ts, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Metro, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Nu.nl, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Gelderlander, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Stentor, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    BN/De Stem, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Dagblad van het Noorden, 13 februari 2008
    Het lukt Indonesië niet om de met uitsterven bedreigde Sumatraanse tijger te beschermen. Nog steeds wordt illegaal jacht gemaakt op het roofdier, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Wereldnatuurfonds (WNF). In winkeltjes op het Indonesische eiland worden openlijk vellen, tanden, klauwen en snorharen verkocht, aldus het WNF dat in 2006 onderzoek deed in 28 steden op Sumatra.
     
  • 'Palmolie is ramp voor milieu'
    Telegraaf, 11 februari 2008
    De productie van palmolie voor biobrandstof is een ramp voor het milieu, waarschuwt milieuorganisatie Friends of the Earth Europe maandag. De palmolie vergt veel CO2-uitstoot. De productie leidt tot 423 keer meer broeikasgas CO2 dan de biobrandstof bespaart bij verbranding. Dat blijkt uit een onderzoek in Indonesië door de organisatie.
     
  • Palmoliegigant Wilmar geeft misstanden op Indonesische plantages toe
    Vroege Vogels, 5 februari 2008
    Palmoliehandelaar en -producent Wilmar International heeft toegegeven dat er op drie van haar plantages in Sambas, Indonesië, regels en wetten zijn overtreden rond het verwerven van land, bij compensatiekwesties en in milieueffectenrapportages.
     
  • Verboden gifstoffen in containers haven Amsterdam
    Trouw, 18 januari 2008
    Verboden gifstoffen in containers haven Amsterdam
    De Pers, 18 januari 2008
    Verboden gifstoffen in containers haven Amsterdam
    Nieuws.nl, 18 januari 2008
    In de haven van Amsterdam zijn tientallen containers in quarantaine gezet omdat ze een in Nederland verboden, giftige stof bevatten. De containers zijn afkomstig uit Indonesië en beladen met cacaoboter, zegt een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdagmiddag.
     
  • Lijst met 100 meest bedreigde plaatsen
    Laatste Nieuws, 14 januari 2008
    Elk jaar publiceert de World Monuments Watch (WMF) een lijst met de 100 meest bedreigde monumenten. De cataloog van 2008 is nu uit. Het gaat over sites die bedreigd worden door verwaarlozing, vandalisme, oorlog, klimaatverandering of natuurrampen. Het koraalrif rond Maleisië en Indonesië is bedreigd door de opwarming van de oceaan én door vissen met dynamiet.
     
  • Ook apen betalen voor seks
    Laatste Nieuws, 2 januari 2008
    Niet alleen mensen, maar ook apen betalen voor seks. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers uit Singapore na observatie van in het wild levende Javaan-apen in Indonesië. De studie staat in de nieuwe editie van het Britse vakblad New Scientist.
     
  • Kritiek Indonesische milieubeweging na zoveelste overstromingsramp
    Trouw, 27 december 2007
    Op het Indonesische eiland Java zijn mogelijk meer dan 120 doden gevallen door aardverschuivingen en overstromingen. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt. Al dagen wordt Midden-Java, zo'n 500 kilometer ten oosten van de hoofdstad Jakarta, geteisterd door zeer zware regenval. Rivieren traden buiten hun oevers. In sommige steden stond het water een meter hoog. Bij Madium in de provincie Oost-Java spoelde gisteren een brug weg. Een lokale politiefunctionaris zei vanochtend dat een aantal auto's en motoren door het water zijn meegesleurd. Er zouden mensen worden vermist, maar niet duidelijk is hoeveel.
     
  • Biox maakt productie in Azië duurzamer
    door Jeffrey Kutterink, Provinciale Zeeuwse Courant, 21 december 2007
    Biox wil een eind maken aan het beeld dat het gebruik van palmolie niet duurzaam is. En met een recent opgericht fonds gaat Biox plantages in Indonesië en Maleisië duurzamer maken. "Als palmolie niet duurzaam wordt gewonnen en er tropisch regenwoud voor wordt gekapt, is het slecht", erkent Biox-directeur Ard van de Kreeke.
     
  • Mega-rat ontdekt
    Telegraaf, 18 december 2007
    Wetenschappers hebben in Papoea-Nieuw-Guinea [sic!]een nieuw soort rat gevonden. "Deze gigantische rat is ongeveer vijf keer zo groot als een normale" , vertelt Kristofer Helgen, een Amerikaanse bioloog. "Hij heeft geen angst voor mensen en liep gewoon rond in ons kamp."
     
  • Nieuwe rat in jungle Papoea
    Reformatorisch Dagblad, 18 december 2007
    In de jungle van de Indonesische provincie Papoea zijn twee nieuwe zoogdiersoorten ontdekt: en een kleine koeskoes (een buideldier) en een reusachtige rat. Dat hebben wetenschappers maandag bekendgemaakt.
     
  • Reuzenrat ontdekt in Indonesië
    Elsevier, 18 december 2007
    Er is een nieuw rattensoort ontdekt in een regenwoud in Indonesië. Het dier is afgelopen zomer voor het eerst gezien en weegt bijna vijf keer zoveel als een gewone rat.
     
  • Nieuwe diersoorten ontdekt in Indonesië (video)
    Nu.nl, 17 december 2007
    Nieuwe diersoorten ontdekt in Indonesië (video)
    Reformatorisch Dagblad, 17 december 2007
    Wetenschappers hebben in de Indonesische provincie Papua waarschijnlijk twee nieuwe diersoorten ontdekt. Het gaat om een opossumsoort, een buideldier. De laatste is ongeveer vijf maal zo groot als 'onze' rat.
     
  • Kleine koeskoes en reuzenrat ontdekt
    De Pers, 17 december 2007
    Kleine koeskoes en reuzenrat ontdekt
    Nieuws.nl, 17 december 2007
    In de jungle van de Indonesische provincie Papoea zijn twee nieuwe zoogdiersoorten ontdekt: en een kleine koeskoes (een buideldier) en een reusachtige rat. Dat hebben wetenschappers maandag bekendgemaakt. De reuzenrat is ongeveer vijf keer zo groot als een normale stadsrat, zei een van de betrokken wetenschappers.
     
  • 'Veel illegaal hout voor deuren en vloeren'
    Trouw, 17 december 2007
    Voor vloeren en buitendeuren op de Nederlandse markt wordt massaal illegaal hout gebruikt. Dat stellen Greenpeace en Milieudefensie maandag op basis van eigen onderzoek onder driehonderd houthandelaren en 78 winkels van houten vloeren. Het gaat daarbij om merbauhout, waarvan Nederland de grootste gebruiker en importeur in Europa is. [...] Ze waarschuwen dat de oerbossen in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië in 'schrikbarend tempo' verdwijnen. Bijna tachtig procent van de kap in Indonesië is illegaal. [...]
     
  • Milieubewust denken is niet fijn
    door Esther de Jong, Nederlands Dagblad, 15 december 2007
    Klimaatverandering is dezer dagen 'hot' in Indonesië. De milieubijlagen puilen de Indonesische kranten uit en op de Indonesische radio en tv wordt over bijna niets anders gesproken. De regering trekt alles uit de kast om de bevolking te laten nadenken over het milieu. Toch blijft de klimaattop op Bali ver weg van het vervuilde Jakarta, dat in 2006 niet meer dan 45 dagen met 'schone' lucht telde.
     
  • President Indonesië en VN-topman doen appel
    Trouw, 14 december 2007
    President Indonesië en VN-topman doen appel
    Gelderlander, 14 december 2007
    President Indonesië en VN-topman doen appel
    Stentor, 14 december 2007
    President Indonesië en VN-topman doen appel
    BN/De Stem, 14 december 2007
    President Indonesië en VN-topman doen appel
    Dagblad van het Noorden, 14 december 2007
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties hebben zaterdagmiddag (lokale tijd) op de klimaattop op Bali een dramatisch appel gedaan om alsnog een akkoord te sluiten. Yudhoyono zei dat zowel de rijke landen als ontwikkelingslanden hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
     
  • Nederland helpt bij herbebossing Indonesië
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 11 december 2007
    Indonesië solliciteert op Bali naar een betaalde baan als boswachter van de wereld. Maar het land kampt met een dubieuze reputatie. Miljoenen hectaren veenbos in Kalimantan zijn al letterlijk in rook opgegaan. Met alle CO2-uitstoot van dien. Minister Bert Koenders neemt tijdens de klimaattop op Bali persoonlijk poolshoogte.
     
  • Indonesië werkt aan redding orang-oetan
    De Pers, 10 december 2007
    Indonesië werkt aan redding orang-oetan
    Elsevier, 10 december 2007
    Indonesië werkt aan redding orang-oetan
    Laatste Nieuws, 10 december 2007
    Indonesië heeft een tienjarenplan in gang gezet om orang-oetans voor uitsterven te behoeden. Op grond van het plan zal een miljoen hectare oerwoud op de Indonesische helft van het eiland Borneo worden beschermd tegen houtkap, mijnbouw en palmoliewinning, maakte president Susilo Bambang Yudhoyono maandag bekend in de wandelgangen van de klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali.
     
  • Indonesië geeft agenda 'Bali' onverwachte zet
    door Michel Maas, Volkskrant, 10 december 2007
    Behoud van Indonesisch oerwoud gaat het Westen flink geld kosten, hoopt Jakarta. Het eiland Bali had niet blijer kunnen zijn met bezoek dan dezer dagen. 'Welkom UNFCCC deelnemers!' Het is of de deelnemers aan de grote VN-klimaatconferentie 'UNFCCC' hier niet voor het klimaat, maar voor het Indonesische toeristeneiland zijn gekomen. Het eiland krijgt eindelijk de boost die het nodig had. Dat is natuurlijk niet echt het doel van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Daar gaat het om het voortbestaan van de aarde zelf.
     
  • Gastland klimaattop geeft slecht voorbeeld
    door Heleen de Coninck, NRC Handelsblad, 10 december 2007
    Voor in de shuttlebus tussen het hotel en het conferentiecentrum op Bali zit een Indonesische militair. Voor wat betreft de beveiliging van de conferentie worden er geen risico's genomen; een herhaling van de zelfmoordaanslag van twee jaar geleden op Bali is geen optie. Toch neemt Indonesië een heel ander soort risico's, klimaatrisico's, duidelijk minder serieus.
     
  • Bali, als opvolger van Kyoto
    door Jan Reijnoudt, Reformatorisch Dagblad, 10 december 2007
    Sloot de wereld tien jaar geleden in Kyoto een klimaatakkoord; nu staat de toekomst daarvan op het spel in Bali, Indonesië. In vijfsterrenoorden aan de stranden van de landtong Nusa Dua moeten delegaties uit ongeveer 180 landen het deze week in een klamme broeikashitte van 30 dertig graden eens zien te worden over een vervolg op dat historische akkoord uit 1997.
     
  • Nederlandse miljoenen voor Indonesische oerbossen
    Volkskrant, 7 december 2007
    Nederlandse miljoenen voor Indonesische oerbossen
    NRC Handelsblad, 7 december 2007
    Nederlands geld tegen ontbossing
    Parool, 7 december 2007
    Nederlandse miljoenen voor Indonesische oerbossen
    Telegraaf, 7 december 2007
    Nederland stelt 'om te beginnen' 15 miljoen euro beschikbaar om de ontbossing in landen als Indonesië tegen te gaan. Dit heeft minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking vrijdag aangekondigd. Het behoud van oerbossen, in de strijd tegen de klimaatverandering, staat voor Nederland hoog op de agenda op de VN-klimaattop op Bali. Koenders gaat maandag naar Bali. Deze dagen is hij eerst op werkbezoek in Atjeh (Sumatra). Zaterdag vliegt hij naar Kalimantan (Borneo).
     
  • In regenwoud pruttelt nu dieselmotor
    door Esther de Jong, Nederlands Dagblad, 7 december 2007
    Op de witte zandbanken staat een groep houten huizen. Het aanhoudende gebrom van dieselmotoren overstemt de vogels, de wind waait de zwarte rookpluimen uit elkaar. Eens stond hier groen en ondoordringbaar regenwoud. Nog geen twintig jaar geleden lag het dorpje Aspai diep verscholen in de groene jungle van Borneo. Nu, na jaren van nietsontziende houtkap gevolgd door het intensieve winnen van kolen, goud en silicium, zijn alle bomen uit het dorpje verdwenen. De ooit zo vruchtbare grond is veranderd in een heet, kaal maanlandschap waar weinig leven meer over is.
     
  • De jungle is bijna verdwenen : klimaatverandering dreigt door kap van Indonesische oerbossen
    door Esther de Jong, Trouw, 6 december 2007
    De oerwouden van Indonesië worden in moordend tempo gekapt. Milieuorganisaties waarschuwen voor een catastrofale klimaatverandering als de 'Indonesische longen van de wereld' verdwijnen. Het verdwijnen van de Indonesische oerbossen gaat hard. In de afgelopen dertig jaar is bijna 80 procent van de jungle verdwenen. Het meeste hout wordt voor veel geld geëxporteerd en op de opengevallen plaatsen komen mijnen en palmolieplantages.
     
  • Sparen van oerbos moet beloond
    door Jorinde Schrijver, Financieele Dagblad, 4 december 2007
    Het in stand houden van de oerbossen in landen als Maleisië, Brazilië en Indonesië moet worden beloond. Dat zegt milieuminister Jacqueline Cramer in een interview met deze krant. 'Ik zie heel veel in het belonen van het laten staan van oerbos.' Hiermee schaart de minister zich achter milieuorganisaties die hier al langer voor pleiten.
     
  • Palmolie als doodsteek voor oerwoud
    door Michel Maas, Volkskrant, 3 december 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra is door de ongebreidelde houtwinning het voorbeeld van hoe het laatste stukje tropisch regenwoud in rap tempo verdwijnt. Wat rest is een woestenij. Vrachtwagen na vrachtwagen vol boomstammen rijdt de weg naar de RAPP op. De kolossale gebouwen en schoorstenen van deze Riau Andalan Pulp and Paper-fabriek steken in de verte boven de horizon uit. Lading na lading hout wordt in de hongerige muil van de fabriek gestort. Zes miljoen kubieke meter hout per jaar heeft het monster nodig om zijn papierproductie gaande te houden.
     
  • Klimaattop Bali wordt drie dagen duwen en trekken
    door Marieke Aarden, Volkskrant, 3 december 2007
    De klimaattop op Bali begint vandaag. Eigenlijk is dat te laat om de afspraken van Kyoto een vervolg te geven. Alles is veel voor wie niet veel verwacht, dichtte J.C. Bloem. Deze dichtregel is op het lijf geschreven van de meer dan tienduizend politici, ambtenaren en non-gouvernementele organisaties op de VN-Klimaattop, die de komende twee weken wordt gehouden op Bali, Indonesië. Daar zal het gaan over klimaatveranderingen en wat er te doen valt tegen de opwarming van de aarde.
     
  • Internationale klimaattop Bali begonnen
    Volkskrant, 3 december 2007
    Klimaattop Bali begonnen (video)
    Algemeen Dagblad, 3 december 2007
    Klimaattop Bali begonnen
    Sp!ts, 3 december 2007
    Klimaattop Bali begonnen
    Reformatorisch Dagblad, 3 december 2007
    Klimaattop Bali begonnen
    Gelderlander, 3 december 2007
    Klimaattop Bali begonnen
    Stentor, 3 december 2007
    Klimaattop Bali begonnen (video)
    Nu.nl, 3 december 2007
    Klimaattop in Bali begonnen
    Laatste Nieuws, 3 december 2007
    Op het Indonesische eiland Bali is maandagochtend een grote internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties begonnen. De ruim 10.000 deelnemers streven naar nieuwe maatregelen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.
     
  • Weblog Peer de Rijk: Aankomst op Bali
    door Peer de Rijk, VARA Vroege Vogels, 2 december 2007
    Een enorm gebied met veel beveiliging, taxi's die je proberen lokken en een 'overkill' aan personeel in allerlei verschillende uniformen. Dat is de eerste indruk. De klimaatonderhandelingen gaan plaatsvinden op het meest luxueuze deel van Bali, vol met golfbanen, resorts en deftige hotels. Vandaag is gevuld met de eerste bijeenkomsten van alle verschillende netwerken op het gebied van milieu- en ontwikkeling die zich voorbereiden op de onderhandelingen.
     
  • Energi nuklir? Tidak terima kasih
    VARA Vroege Vogels, 29 november 2007
    Ofwel: Kernenergie? Nee bedankt! in het Bahasa Indonesia. Twee weken de klimaatonderhandelingen op de voet volgen, op Bali. Proberen te voorkomen dat kernenergie geaccepteerd wordt als zogenaamde oplossing voor klimaatverandering.
     
  • Indonesië plant 79 miljoen bomen
    De Pers, 29 november 2007
    Indonesië plant 79 miljoen bomen
    Nieuws.nl, 29 november 2007
    Indonesië plant 79 miljoen bomen
    Elsevier, 29 november 2007
    Indonesië gaat voorafgaand aan de VN-klimaatconferentie die volgende maand op Bali wordt gehouden 79 miljoen bomen planten en heeft de industrielanden gevraagd de ontbossing in het land te helpen tegengaan, omdat het dat niet alleen kan. De eerste boom werd woensdag in het niet ver van Jakarta gelegen Jonggol geplant door president Susilo Bambang Yudhoyono.
     
  • Palmolie maakt Azië niet groener, zegt VN-rapport
    door Marwaan Macan-Markar, Mondiaal Nieuws, 29 november 2007
    De Europese vraag naar zogenaamd groene energiebronnen, zoals palmolie, zadelt Azië op met hoge sociale en ecologische kosten. Dat staat in het dinsdag uitgebrachte Human Development Report. De UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, waarschuwt de Aziatische landen in zijn jaarlijkse rapport dat ze niet het voorbeeld van Indonesië en Maleisië moeten volgen om grootschalig palmolie te verbouwen om te voldoen aan de vraag naar biobrandstoffen.
     
  • Indonesië bijzonder bedreigd door klimaatverandering
    Knack, 28 november 2007
    Indonesië, het gastland voor de wereldklimaatconferentie begin december, is door de rampzalige gevolgen van de klimaatverandering het meest bedreigde land ter wereld. Met zijn 17.000 eilanden, 80.000 kilometer kust en 240 miljoen inwoners loopt Indonesië bijzonder veel gevaar, berichtte de milieuorganisatie WWF woensdag in Jakarta.
     
  • 'We eten het regenwoud hier zelf op'
    door Peter van Erp, Brabants Dagblad, 28 november 2007
    Hij is maar heel even in zijn geboorteplaats Veghel. [...] Willie Smits (50) heeft het er maar druk mee. Van het signeren van boeken komt nauwelijks iets terecht. Meer dan de helft van de dozen met Die denker des dschungles - een dikke full-colour pil die samen met wetenschapsjournalist Gerd Schusters van Stern en fotograaf Jay Ullal is gemaakt - is nog dicht. In maart komt de Nederlandse versie van hét naslagwerk over de orang-oetan uit. "Ik heb jaren in Indonesië gewerkt voor het ministerie van Bosbouw en ben min of meer per ongeluk in de natuurbescherming terecht gekomen. Ik vond op een gegeven moment een stervende orang-oetan. Dat maakte zoveel indruk op me, dat ik besloot om het roer om te gooien."
     
  • Indonesië bijzonder bedreigd door klimaatverandering
    Knack.be, 28 november 2007
    Indonesië, het gastland voor de wereldklimaatconferentie begin december, is door de rampzalige gevolgen van de klimaatverandering het meest bedreigde land ter wereld. Met zijn 17.000 eilanden, 80.000 kilometer kust en 240 miljoen inwoners loopt Indonesië bijzonder veel gevaar, berichtte de milieuorganisatie WWF woensdag in Jakarta.
     
  • Activisten opgepakt na blokkeren palmolietanker
    Volkskrant, 23 november 2007
    Activisten opgepakt na blokkade palmolietanker
    Trouw, 23 november 2007
    22 in cel na protest Greenpeace (video)
    Algemeen Dagblad, 23 november 2007
    Arrestaties om actie bij palmolietanker
    Telegraaf, 23 november 2007
    Activisten opgepakt na blokkeren palmolietanker
    Metro, 23 november 2007
    Activisten opgepakt na blokkeren palmolietanker
    Dagblad van het Noorden, 23 november 2007
    Activisten opgepakt na blokkeren palmolietanker
    Gelderlander, 23 november 2007
    Activisten opgepakt na blokkeren palmolietanker
    Stentor, 23 november 2007
    Activisten opgepakt na blokkeren palmolietanker
    BN/De Stem, 23 november 2007
    Tweeëntwintig activisten van Greenpeace zijn vrijdag in Vlaardingen aangehouden nadat zij zich hadden vastgeketend aan containers met palmolie. De milieuorganisatie wilde met de actie voorkomen dat de tanker Doroussa de olie zou lossen bij het bedrijf Vopak. [...] Met de actie wilde Greenpeace aandacht vragen voor het kappen van vele hectaren bos in Indonesië voor de komst van palmolieplantages. [...]
     
  • Actievoerders Greenpeace aangehouden na protest
    Trouw, 23 november 2007
    Actievoerders Greenpeace aangehouden na protest
    Nieuws.nl, 23 november 2007
    Actievoerders Greenpeace aangehouden na protest
    De Pers, 23 november 2007
    Actievoerders Greenpeace aangehouden na protest
    Elsevier, 23 november 2007
    De 22 actievoerders van Greenpeace die vrijdag zaten vastgeketend op de kade van de Rotterdamse haven zijn aangehouden. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. De actievoerders verhinderden het lossen van palmolie van de tanker Doroussa. [...] De ontbossing voor palmolie moet volgens Greenpeace stoppen om de laatste bossen van Indonesië te redden en een klimaatramp af te wenden.
     
  • Greenpeace entert schip met palmolie
    door Abdel Ilah Rubio, Algemeen Dagblad, 23 november 2007
    Ruim twintig actievoerders van Greenpeace zijn gisteravond opgepakt door de politie. Ze hadden zichzelf vastgeketend in de Rotterdamse haven ter hoogte van Vlaardingen. De politie heeft de betogers met slijptollen los weten te krijgen. De actievoerders hebben allemaal een proces verbaal gekregen. De missie van Greenpeace luidde gisteren de gehele dag: voorkomen dat 'foute palmolie' uit Indonesië in Rotterdam zou worden gelost.
     
  • Greenpeace blokkeert palmolietanker in Rotterdam (video)
    Algemeen Dagblad, 23 november 2007
    Actievoerders van Greenpeace hebben zich vrijdag op een tanker in de Rotterdamse haven vastgeketend aan containers. De organisatie wil met de actie het lossen van Indonesische palmolie aan boord van de tanker Doroussa voorkomen. Met zes rubberen speedbootjes hebben de ongeveer twintig actievoerders het schip geënterd.
     
  • Actievoerders Greenpeace vast om palmolie
    Trouw, 23 november 2007
    Actievoerders Greenpeace vast om palmolie
    Nieuws.nl, 23 november 2007
    Actievoerders Greenpeace vast om palmolie
    De Pers, 23 november 2007
    Actievoerders Greenpeace vast om palmolie
    Elsevier, 23 november 2007
    Actievoerders van Greenpeace zitten vrijdag sinds 12.30 uur vastgeketend op de kade van de Rotterdamse haven. Ze verhinderen het lossen van palmolie van de tanker Doroussa. De 31 actievoerders hebben een spandoek op het schip bevestigd met de tekst 'Save our Forest Stop Palm Oil', meldt een woordvoerder.
     
  • Indonesiërs planten miljoenen bomen
    Trouw, 22 november 2007
    Indonesiërs planten miljoenen bomen
    Algemeen Dagblad, 22 november 2007
    Indonesiërs planten miljoenen bomen
    Sp!ts, 22 november 2007
    Indonesiërs planten miljoenen bomen
    DAG, 22 november 2007
    Indonesiërs planten miljoenen bomen
    Gelderlander, 22 november 2007
    Indonesiërs planten miljoenen bomen
    Stentor, 22 november 2007
    In Indonesië worden 1 december 79 miljoen bomen geplant. Dat gebeurt in het kader van de wereldwijde actie 'een miljard bomen' van de Verenigde Naties. Doel is op grote schaal de negatieve gevolgen tegen te gaan van de verdwijning van regenwoud en de kap van bomen.
     
  • Greenpeace blokkeert palmolietransport Indonesië
    Wereldomroep, 18 november 2007
    Actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace verhinderen in een Sumatraanse haven het vertrek van een Indonesische tanker geladen met palmolie. Het schip ligt in de haven van Dumai en heeft zo'n 30.000 ton palmolie aan boord, bestemd voor India. Met de actie wil Greenpeace de aandacht vestigen op de gevolgen van de palmolieproductie voor het milieu.
     
  • Voor Greenpeace op Sumatra : Indonesië, de gordel van wuivende oliepalmen
    door Harrie van der Weele, Columbus, 14 november 2007
    Twee dagen lig ik nu zwetend in een hotelbed in Jakarta, half verdoofd door pijnstillers, starend naar een airconditioner die een hels kabaal produceert en voor de rest slechts de warmte verplaatst. Het is warm en benauwd in deze chaotische miljoenenstad. Ook in de jungle was een verkoelend briesje een zeldzaamheid. Het minste zuchtje wind verfrist als een enorm glas cola met twintig ijsblokjes.
     
  • Gerard van der Velde op expeditie naar Papoea
    Nieuwsbank, 12 november 2007
    Een internationaal team van onderzoekers, onder wie de Nijmeegse ecoloog Gerard van der Velde, vertrekt deze week op expeditie naar het eiland Kri, bij Papoea (Indonesië). Van der Velde gaat daar een maand lang onderzoek doen naar platwormen. De baai bij Kri staat bekend als een hotspot van biodiversiteit: vorig jaar nog werden daar tientallen nieuwe vis- en koraalsoorten ontdekt, waaronder een haai die met de vinnen over de bodem 'loopt'.
     
  • Indonesië wil vergoeding Westen voor ontbossing
    Trouw, 9 november 2007
    Indonesië wil vergoeding Westen voor ontbossing
    Telegraaf, 9 november 2007
    Indonesië wil vergoeding Westen voor ontbossing
    Nieuws.nl, 9 november 2007
    Indonesië wil vergoeding Westen voor ontbossing
    De Pers, 9 november 2007
    Indonesië wil vergoeding Westen voor ontbossing
    Elsevier, 9 november 2007
    Westerse landen zijn voor een deel verantwoordelijk voor de ontbossing in Indonesië en zouden daarvoor schadevergoeding moeten betalen. Dat heeft de Indonesische vice-president Jusuf Kalla vrijdag gezegd. De Indonesische bossen worden in een hoger tempo dan waar ook ter wereld gekapt, om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar goedkoop hout en om plaats te maken voor palmplantages voor de productie van palmolie.
     
  • Greenpeace: "klimaatbom" in Indonesië
    Knack, 8 november 2007
    De vernietiging van bossen en veenmoerasbossen in Indonesië ten behoeve van de levensmiddelenindustrie, cosmetica en biobrandstoffen kan een "klimaatbom" zijn, zo heeft de internationale milieuorganisatie Greenpeace donderdag in een rapport gewaarschuwd. Het gaat vooral over hetgeen zich afspeelt in de provincie Riau op het Indonesische eiland Sumatra. Daar is ontbossing een schrijnend probleem, aldus Greenpeace.
     
  • 'Voedselgiganten ook schuldig aan klimaatramp'
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 8 november 2007
    Voedselproducenten als Unilever, Kraft en Nestlé zijn medeschuldig aan een klimaatramp doordat ze Indonesische veenbossen veranderen in palmolieplantages. Dat schrijft milieuorganisatie Greenpeace in haar rapport Cooking the Climate. De snelgroeiende vraag naar palmolie van de voedings- en cosmetica-industrie en producenten van biodiesel leidt tot een toenemende openlegging van veenbossen.
     
  • 'Unilever veroorzaakt klimaatramp Indonesië'
    Financieele Dagblad, 8 november 2007
    Multinationals als Unilever, Nestle en Procter & Gamble veroorzaken de verwoesting van veenbossen in Indonesië om in de groeiende vraag naar palmolie te voorzien. Dit blijkt uit het rapport 'Cooking the Climate' dat Greenpeace vandaag lanceert. Volgens Greenpeace loopt de productie van palmolie volledig uit de hand.
     
  • 'Geen relatie palmolie en ontbossing'
    door Peter Halbersma, Volkskrant, 30 oktober 2007
    'Er is geen relatie tussen ontbossing en de productie van palmolie', zegt de minister van Landbouw van Indonesië, Anton Apriyantono. Hij was maandag met een Indonesische delegatie in Nederland om de productie van palmolie in Indonesië in een beter daglicht te stellen. Hij bracht een bezoek aan onder anderen de ministers Cramer (Milieu) en Verburg (Landbouw).
     
  • Subsidie voor biomassa financiert de verwoesting van het oerbos
    door Anne van Schaik en Suzanne Kröger, Volkskrant, 30 oktober 2007
    Minister Cramer moet geen geld stoppen in oerbos verwoestende biomassa als soja en palmolie, betogen Anne van Schaik en Suzanne Kröger. Het klinkt zo mooi. Energie halen uit houtresten, landbouwgewassen, tuinafval of plantaardige oliën. Minder fossiele brandstoffen en daarmee winst voor het klimaat. Milieuminister Cramer wil het gebruik van biomassa daarom stimuleren. Zo wordt het verplicht om voor de auto een mengsel van fossiele en biobrandstof te tanken. Elektriciteitscentrales kunnen subsidies krijgen als ze biomassa stoken om groene stroom te maken.
     
  • Nederland maakt palmolieplantages duurzamer (video)
    RTL Nieuws, 29 oktober 2007
    Indonesië heeft Nederland om hulp gevraagd bij het duurzaam maken van palmolie-plantages. De Indonesische minister van Landbouw heeft vandaag tijdens een bezoek aan Nederland om steun gevraagd in de strijd tegen de ontbossing van zijn land. Nederland is één van de grootste gebruikers van palmolie ter wereld. De vraag neemt alleen maar toe.
     
  • 'Verbrande bomen' protesteren tegen palmolie
    Nieuws.nl, 29 oktober 2007
    'Verbrande bomen' protesteren tegen palmolie
    De Pers, 29 oktober 2007
    Verkleed als zwartgeblakerde bomen hebben actievoerders van Milieudefensie maandag bij de Tweede Kamer brullend geprotesteerd tegen het gebruik van palmolie als brandstof. De actiegroep wil dat de biobrandstof wordt verboden omdat bij de productie ervan tropische bossen verloren gaan.
     
  • Cees Geel vecht op Sumatra tegen foute palmolie
    Trouw, 17 oktober 2007
    Cees Geel vecht op Sumatra tegen foute palmolie
    De Pers, 17 oktober 2007
    Cees Geel is maandag voor Greenpeace naar Indonesië vertrokken. Op Sumatra zal de acteur aandacht vragen voor de vernietiging van de oerwouden. Dat heeft de milieuorganisatie dinsdag laten weten. Jaarlijks worden bosbranden op het eiland aangestoken om ruimte te maken voor palmolieplantages, stelt Greenpeace. De organisatie wil de Nederlandse regering ertoe aanzetten om de import van 'foute' palmolie te stoppen.
     
  • Cees Geel gaat voor Greenpeace naar Indonesië
    Nu.nl, 12 oktober 2007
    Acteur Cees Geel gaat de komende week met activisten van milieuorganisatie Greenpeace mee naar Indonesië. Dat heeft hij vrijdag gemeld.Greenpeace bereidt op dit moment acties voor om mensen wereldwijd bewust te maken van de gevaren van het kappen van oerbossen, zoals in Indonesië gebeurt.
     
  • Indonesië plant in één dag 79 miljoen bomen
    Trouw, 5 oktober 2007
    Indonesië plant in één dag 79 miljoen bomen
    Telegraaf, 5 oktober 2007
    Indonesië plant in één dag 79 miljoen bomen
    De Pers, 5 oktober 2007
    Indonesië plant 79 miljoen bomen
    Nederlands Dagblad, 5 oktober 2007
    Indonesië plant in één dag 79 miljoen bomen
    Nieuws.nl, 5 oktober 2007
    Indonesië plant in één dag 79 miljoen bomen
    Elsevier, 5 oktober 2007
    Indonesië gaat in één dag 79 miljoen bomen aanplanten in de aanloop naar een belangrijke VN-top over klimaatverandering later dit jaar. Dat heeft het Indonesische ministerie voor bosbouw vrijdag bekendgemaakt. De bomen, voornamelijk eucalyptus- en teakbomen, zullen op 28 november door het hele land worden geplant. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zal persoonlijk deelnemen aan de campagne. Indonesië is op dit moment het snelst ontbossende land ter wereld.
     
  • Greenpeace creëert vlammenzee in Hofvijver
    Trouw, 21 september 2007
    Greenpeace creëert vlammenzee in Hofvijver
    De Pers, 21 september 2007
    In de Hofvijver in Den Haag heeft Greenpeace vrijdagochtend een brand ontstoken van enkele meters breed. Daarmee wil de milieuorganisatie de aandacht van de regering vragen voor het verdwijnen van de oerbossen, waarvoor Nederland medeverantwoordelijk zou zijn. [...] De bossen in Indonesië en Brazilië worden platgebrand om grond voor akkerbouw en veeteelt te creëren. Greenpeace vindt dat de Nederlandse regering medeschuldig is aan het kappen van de oerbossen, en daarmee aan de toenemende uitstoot van broeikasgassen en het verdwijnen van het leefgebied van bedreigde diersoorten. [...]
     
  • Greenpeace sticht brand in Hofvijver
    NRC Handelsblad, 21 september 2007
    Greenpeace sticht brand in Hofvijver
    Trouw, 21 september 2007
    Greenpeace sticht brand in Hofvijver (video)
    Algemeen Dagblad, 21 september 2007
    Greenpeace sticht brand in Hofvijver
    Metro, 21 september 2007
    Greenpeace sticht brand in Hofvijver
    Geldelander, 21 september 2007
    Greenpeace sticht brand in Hofvijver
    Stentor, 21 september 2007
    Greenpeace sticht brand in Hofvijver
    Dagblad van het Noorden, 21 september 2007
    Greenpeace heeft tijdens de ministerraad vrijdag brand gesticht in de Hofvijver om te protesteren tegen het platbranden van oerbossen. Nederland zou geen producten meer moeten importeren die van dat soort grond afkomstig zijn, vindt Greenpeace.
     
  • 'Nederlandse markt verwoest steeds meer bos'
    Parool, 12 september 2007
    'Nederlandse markt verwoest steeds meer bos'
    Nu.nl, 12 september 2007
    'Nederlandse markt verwoest steeds meer bos'
    Stentor, 12 september 2007
    Voor de Nederlandse markt moeten wereldwijd steeds meer bossen worden gekapt. [...] In de bossen van Indonesië en Brazilië worden bosbranden aangestoken voor de Nederlandse vraag naar goedkope landbouwproducten. Onvervangbaar oerbos maakt plaats voor eindeloze plantages met soja en oliepalmen.
     
  • Waar gaat het oerbos heen?
    NOS Nieuws, 12 september 2007
    Je hebt het misschien niet in de gaten in de supermarkt, maar heel veel produkten zijn slecht voor de oerbossen. In Brazilië en Indonesië verdwijnt veel bos voor het verbouwen van palmolie, wat in je Nutella, pindakaas, kaas en margarine zit. Maar ook in verf en make-up. Volgens Greenpeace is Nederland is één van de hoofdschuldigen van de verdwijning van oerbossen in Brazilië en Indonesië.
     
  • Smokkel van reptielen per postpakket in jaar tijd verdubbeld
    door Karen Zandbergen, Stentor, 20 augustus 2007
    Smokkel van reptielen per postpakket in jaar tijd verdubbeld
    door Karen Zandbergen, BN/De Stem, 20 augustus 2007
    De Algemene Inspectiedienst (AID) neemt steeds vaker postpakketjes met reptielen, schorpioenen en spinnen in beslag. [...] In landen als Indonesië, waar veel dieren vandaan komen, is al helemaal nauwelijks toezicht, zegt Femke den Haas vanuit Jakarta. Zij is van International Animal Rescue en ziet regelmatig ladingen reptielen op een pallet staan met bestemming Nederland. "Verzenders worden nooit vervolgd."
     
  • Watertaxi's voor schonere rivieren in Jakarta
    Mondiaal Nieuws, 10 augustus 2007
    In het weekend drommen groepen kinderen en hun ouders samen bij de Halimun Pier in het zuiden van Jakarta. Om een tochtje te kunnen maken met een van de twee watertaxi's die onlangs werden geïntroduceerd door het stadsbestuur. De overheid verdient niets aan de taxi's. Eén rondvaart brengt 6,60 euro op aan geld voor kaartjes, maar de verbruikte brandstof kost het dubbele. De winst moet dan ook elders behaald worden. Veel inwoners van Jakarta weten niet dat de watertaxi's in juni werden geïntroduceerd als onderdeel van een milieucampagne. De regering wil de bevolking bewust maken van de noodzaak om de riviersystemen schoon te houden.
     
  • WNF luidt alarmbel voor de Borneodwergolifant
    Nieuws.nl, 9 augustus 2007
    Het gaat niet goed met de Borneodwergolifant, laat het Wereldnatuurfonds (WNF) donderdag weten. Een recente studie van de organisatie heeft uitgewezen dat er vanwege zijn snel slinkende leefgebied waarschijnlijk nog maar duizend exemplaren van de diersoort over zijn. Dat is aanzienlijk minder dan eerdere schattingen van rond de 1600.
     
  • "Boeren in palmolieplantages doden orang-oetans"
    Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw, 26 juli 2007
    De landbouwers die tewerkgesteld zijn in de palmolieplantages op het Indonesische eiland Borneo doden met opzet orang-oetans. Dat klaagt het Centrum voor Bescherming van de Orang-oetan (COP) in Jakarta aan. De eilanden Sumatra en Borneo zijn de enige plek waar orang-oetans in het wild leven. In 2006 zouden in Borneo minstens 1.500 orang-oetans gedood zijn.
     
  • Brussel plant meer actie tegen fout hout
    Telegraaf, 16 juli 2007
    Brussel plant meer actie tegen fout hout
    Nu.nl, 16 juli 2007
    Brussel komt eind dit jaar met een voorstel voor wettelijke importverboden van fout hout. De Europese Commissie heeft dat maandag bij een EU-overleg toegezegd, op aandringen van minister Gerda Verburg (Natuurbeheer) naar aanleiding van een Tweede Kamerdebat eind juni. De EU heeft nu vrijwillige afspraken met hout producerende landen als Maleisië, Indonesië en Ghana.
     
  • Biodiesel-hype wakkert Indonesische bosbranden aan
    Mondiaal Nieuws, 13 juli 2007
    De beruchte bijtende nevel is terug in Maleisië, Singapore en Brunei. Ondanks alle goede voornemens doen talrijke bosbranden in Indonesië net zoals de voorbije jaren vette rookwolken over grote delen van Zuidoost-Azië trekken. Vuur is de goedkoopste manier om bosgebieden vrij te maken voor de aanleg van oliepalmplantages.
     
  • 'Rabobank financiert illegale kap bossen'
    Elsevier, 3 juli 2007
    De Rabobank financiert in Indonesië een palmoliebedrijf dat verantwoordelijk is voor de illegale kap van bossen. Dat stelt Milieudefensie dinsdag op basis van onderzoek dat het samen met twee Indonesische organisaties heeft gedaan. De milieuorganisatie wil dat de bank de samenwerking met het bedrijf Wilmar opzegt als de 'misstanden' voortduren.
     
  • Illegale houtkap bedreigt orang oetans
    Telegraaf, 11 juni 2007
    Illegale houtkap bedreigt orang oetans in Indonesië
    Laatste Nieuws, 12 juni 2007
    De tropische regenwouden van Indonesië verdwijnen 30 procent sneller dan voorheen werd aangenomen, een bedreigende situatie voor de daar levende orang oetans. Dat is de strekking van een rapport van de Verenigde Naties dat maandag werd gepresenteerd op de driejaarlijkse bijeenkomst van CITES, het orgaan waarvan 171 landen lid zijn en dat toeziet op de bescherming van dieren en plantensoorten.
     
  • Indonesië op twee na grootste vervuiler
    Volkskrant, 4 juni 2007
    Indonesië op twee na grootste vervuiler
    Telegraaf, 4 juni 2007
    Indonesië op twee na grootste vervuiler
    BN/De Stem, 5 juni 2007
    Indonesië is na de Verenigde Staten en China de grootste vervuiler als het gaat om broeikasgassen. Dit staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Wereldbank en de Britse overheid over het milieu in Indonesië. Vooral bosbranden en tal van opzettelijk aanstoken branden op landerijen en in wouden zorgen ervoor dat Indonesië in de top drie van uitstoters van broeikasgassen is beland.
     
  • Indonesië top drie broeikasgas vervuiler
    Algemeen Dagblad, 4 juni 2007
    Door grootschalige ontbossing en bosbranden behoort Indonesië tot de top drie landen die wereldwijd de meeste broeikasgassen uitstoten, aldus een rapport van de Wereldbank.
     
  • Indonesië eist geld tegen broeikaseffect
    Trouw, 30 mei 2007
    Indonesië eist geld tegen broeikaseffect
    De Pers, 30 mei 2007
    Indonesië en andere ontwikkelingslanden zullen van rijke landen geld eisen voor de instandhouding van hun tropische bossen in het kader van een mogelijke nieuwe overeenkomst ter vervanging van het klimaatverdrag van Kyoto. De Indonesische milieuminister Rachmat Witoelar heeft dit woensdag gezegd.
     
  • Palmolieprijs haalt record in Maleisië en Indonesië
    Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw, 29 mei 2007
    De prijzen voor futurecontracten van palmolie in Maleisië en Indonesië zitten opnieuw tegen een absoluut recordniveau aan. De vraag uit China is fors toegenomen, de jongste drie maanden zelfs met 27 procent tot 1,6 miljoen ton. Ook de sector van de energie en van de biobrandstoffen is vragende partij voor palmolie. Marktkenners verwachten dat de prijs voor bijna alle granen en eetbare oliën nog lange tijd op een hoog niveau blijft.
     
  • Cramer verwacht geen doorbraak op klimaattop Bali
    Vara Vroege Vogels, 25 mei 2007
    PvdA-milieuminister Jacqueline Cramer rekent niet op een doorbraak op de jaarlijkse VN-klimaattop die in december op Bali (Indonesië) wordt gehouden. Ze zei dat donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.
     
  • Life & Garden wint Botte Bijl Award 2007
    ANP Pers Support, 25 mei 2007
    Life & Garden wint Botte Bijl Award
    De Pers, 25 mei 2007
    Milieudefensie heeft vandaag de Botte Bijl Award 2007 uitgereikt aan tuincentrum Life & Garden. De keten verkoopt amper duurzame houten meubelen maar wel hout van plantages in Indonesië waar illegaal en destructief wordt gekapt. Voorafgaand aan de uitreiking hebben Tweede Kamerleden van SP, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks samen met Milieudefensie een inspectie uitgevoerd bij de winkelketen. Life & Garden krijgt de Botte Bijl Award 2007, omdat ze het slechtst presterende bedrijf is uit het Milieudefensie-tuinmeubelenonderzoek. De keten heeft slechts 5 procent FSC-gecertificeerde tuinmeubelen in de winkel en er werd veel fout hout aangetroffen van plantages in Indonesië (Perum Perhutani).
     
  • Indonesië telt eilanden voordat ze verdwijnen
    Volkskrant, 16 mei 2007
    Indonesië telt zijn eilanden
    Algemeen Dagblad, 16 mei 2007
    Indonesische eilanden verdwijnen
    Telegraaf, 16 mei 2007
    Indonesië telt zijn 17.000 eilanden
    Reformatorisch Dagblad, 16 mei 2007
    Indonesië telt zijn naar schatting 17.000 eilanden, voor het te laat is. Honderden Indonesische eilanden gaan mogelijk verdwijnen door de stijging van de zeespiegel. Een team van de regering legt de laatste hand aan een project van drie jaar waarbij alle eilanden worden bezocht. Daarbij wordt volgens de verantwoordelijke functionaris onder meer gecheckt of een eiland echt een eiland is.
     
  • Oproep 'Klimaat en sociale rechtvaardigheid'
    door David Dessers, Indymedia, 15 mei 2007
    Van 3 tot 14 december 2007 vindt er op Bali (Indonesië) een klimaattop plaats van de VN. Daarom roepen wereldwijd sociale bewegingen op om op zaterdag 8 december op straat te komen voor een doeltreffende, sociale en solidaire aanpak van het klimaatprobleem.
     
  • 'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    NRC Handelsblad, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Trouw, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Algemeen Dagblad, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië het snelst'
    Telegraaf, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Sp!ts, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Metro, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld' (video)
    Nu.nl, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Gelderlander, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Stentor, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    BN/De Stem, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Brabants Dagblad, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Dagblad van het Noorden, 3 mei 2007
    'Ontbossing in Indonesië snelste ter wereld'
    Provinciale Zeeuwse Courant, 3 mei 2007
    De ontbossing heeft in Indonesië het hoogste tempo ter wereld. In de periode van 2000 tot 2005 verdween elk uur 150 hectare bos, zei de milieuorganisatie Greenpeace donderdag. "De volgende generatie Indonesiërs zal helemaal geen bos zien als de regering geen maatregelen neemt om het probleem aan te pakken", zei een woordvoerder.
     
  • Record houtkap in Indonesië
    NOS Jeugdjournaal, 3 mei 2007
    300 voetbalvelden tropisch regenwoud verdwijnen per uur (!!) in Indonesië en dat is een record zegt milieuorganisatie Greenpeace. Indonesië komt met dit record in het wereldrecordboek. Op deze manier wil de milieuorganisatie aandacht vragen voor dit probleem.
     
  • Indonesië ontbost in rap tempo
    Algemeen Dagblad, 3 mei 2007
    Indonesië raakt sneller ontbost dan enig ander land in de wereld. Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace. Tussen 2000 en 2005 verdween ongeveer 1,8 miljoen hectare bos per jaar in Indonesië, ofwel 51 vierkante kilometer per dag, zei Greenpeace-activist Hapsoro gisteren.
     
  • 'Bosverdrag VN betekent gigantische doorbraak'
    Telegraaf, 30 april 2007
    'Bosverdrag VN betekent gigantische doorbraak'
    Nu.nl, 30 april 2007
    "Bosverdrag VN gigantische doorbraak"
    Reformatorisch Dagblad, 30 april 2007
    Na vijftien jaar discussiëren hebben lidstaten van de Verenigde Naties afgelopen weekeinde in New York een "gigantische doorbraak" bereikt met een akkoord over duurzaam bosbeleid. Met die woorden vatte Hans Hoogeveen, de Nederlandse voorzitter van het United Nations Forum on Forests (UNFF), het onderhandelingsresultaat maandag bij terugkeer in Nederland samen. [...] Landen waar veel ontbossing plaatsvindt (bijvoorbeeld het Amazonegebied, Indonesië/Maleisië en delen van Afrika) kunnen dan financiële steun krijgen bij het opzetten van projecten voor duurzaam bosbeheer. [...]
     
  • Parlementariërs praten over klimaat
    Telegraaf, 28 april 2007
    Parlementariërs praten over klimaat
    Reformatorisch Dagblad, 28 april 2007
    Parlementariërs praten op Bali over klimaat
    Laastste Nieuws, 28 april 2007
    Op het Indonesische eiland Bali zijn circa 700 parlementariërs uit heel de wereld vanaf zondag bijeen in het kader van de 116e conferentie van de Interparlementaire Unie. Volgens de secretaris-generaal, de Zweed Johnsson, is de wijziging van het klimaat het voornaamste gespreksonderwerp.
     
  • Satellietradar ziet houtkap door de wolken heen
    Vroege Vogels, 27 april 2007
    Illegale houtkap in de oerwouden van Indonesië is bij alle weerstypen op te sporen met radar in een satelliet. De methode die promovendus Ruandha Agung Sugardiman aan Wageningen Universiteit ontwikkelde, leidde binnen vier dagen na het overvliegen van de satelliet tot arrestaties in Kalimantan.
     
  • Goudmijn vrijgesproken van vervuiling in baai Sulawesi
    door Michel Maas, Volkskrant, 25 april 2407
    Een Indonesische rechtbank heeft het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont en zijn directeur vrijgesproken in een spraakmakende milieuzaak. Newmont was aangeklaagd omdat een goudmijn van het bedrijf jarenlang het zeewater in een baai in Sulawesi heeft vervuild. De vervuiling zou de gezondheid van de bewoners van de baai van Buyat ernstig hebben aangetast. De rechter sprak Newmont en zijn directeur op alle punten vrij.
     
  • Amerikaans mijnbedrijf vrijgesproken van giflozing in Indonesië
    Volkskrant, 24 april 2007
    Vrijspraak in giflozing-zaak Indonesië
    De Pers, 24 april 2007
    Vrijspraak in giflozing-zaak Indonesië
    Nieuws.nl, 24 april 2007
    Vrijspraak in giflozing-zaak Indonesië
    Elsevier, 24 april 2007
    De baas van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont in Indonesië, Richard Ness, is dinsdag door een rechtbank op Sulawesi vrijgesproken van het dumpen van gevaarlijk afval in een baai van het Indonesische eiland. Buitenlandse investeerders zijn blij met de uitspraak, maar milieugroepen zijn teleurgesteld. Zij hadden gehoopt dat de regering de multinationale bedrijven die tijdens de voorbije Suharto-dictatuur vrij spel hadden in Indonesië, te verstaan zou geven dat het Indonesië ernst is met de bescherming van zijn snel achteruitgaande ecosysteem.
     
  • Rechter Sulawesi spreekt Newmont vrij
    NRC Handelsblad, 24 april 2007
    Een rechtbank op het Indonesische eiland Sulawesi heeft vanochtend de directeur van de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont vrijgesproken, die ervan was beschuldigd de omgeving van de goudmijn op het eiland te hebben vervuild met kwik en arseenzuur. Het proces tegen de 57-jarige ex-directeur Richard Ness werd door grote mijnbouwmultinationals op de voet gevolgd, omdat de betrouwbaarheid van de Indonesische staat als contractpartner in het geding was.
     
  • Newmont vrijgesproken in Indonesische rechtszaak
    ANP Pers Support, 24 april 2007
    Vandaag bevond een Indonesische rechtbank PT Newmont Minahasa Raya (PTNMR), een dochteronderneming van Newmont Mining Corporation (NYSE: NEM), en de president-directeur van het bedrijf, Richard Ness, onschuldig aan alle aanklachten van vervuiling en schending van de regelgeving. De aanklager beweerde dat PTNMR en Ness milieu­verontreiniging veroorzaakten bij de uitvoering van mijnbouw­verrichtingen bij Buyat Bay in het zuidelijke Minahasa district van Noord-Sulawesi.
     
  • Zeldzame neushoorn op film (video)
    Telegraaf, 23 april 2407
    Voor het eerst is het natuurbeschermers op Borneo in Maleisië gelukt de Sumatraanse neushoorn op video vast te leggen. Deze neushoorns leven zeer teruggetrokken in de dichte jungle van Sabah. Het filmpje, dat twee minuten duurt en waarop de neushoorn te zien is terwijl het eet, naar de camera loopt en de apparatuur besnuffelt, bevat de eerste beelden waarmee het gedrag in het wild van één van 's werelds zeldzaamste neushoorns kan worden bestudeerd.
     
  • Greenpeace eist illegaal hout op bij Gelderse houthandelaar : na tien jaar wachten nog steeds geen wetgeving tegen crimineel hout
    ANP Pers Support, 23 april 2007
    Greenpeace eist illegaal hout op bij Gelderse houthandelaar
    EMEA Nieuws Netwerk, 23 april 2007
    Greenpeace eist vandaag de voorraad illegaal hout op van houthandelaar Emmerik in Nijmegen. Het Gelders houtbedrijf, onderdeel van de omvangrijke Oldenboom groep, is in bezit van een voorraad Chinees multiplex, gemaakt van Bintangor en Red Canarium hout, dat op grote schaal illegaal gekapt wordt in Papoea Nieuw Guinea.
     
  • Greenpeace timmert landbouwministerie dicht
    De Pers, 23 april 2007
    Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hebben maandag het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit dichtgetimmerd met illegaal hout uit Papoea-Nieuw-Guinea. Greanpeace vraagt met de actie aandacht voor de illegale houtkap in dat land en de nog steeds niet verboden verkoop van het hardhout in Nederland.
     
  • 'Meneer Willie' gelooft in palmsuiker
    door Michel Maas, Volkskrant, 23 april 2007
    De Nederlands Willie Smits beschouwt de palmsuikerfabriek op Sulawesi als een oplossing voor het milieu én de boeren. Voorheen verstookte een boer hier per dag 30 kilo hout uit het bos om zelf zijn suiker te branden. In de herstelde bossen in de buurt van de fabriek zullen binnenkort gibbons worden vrijgelaten.
     
  • Gibbons naar beschermd bos
    door Michel Maas, Volkskrant, 23 april 2007
    De Gibbon Foundation is opgericht met en kapitaal uit de erfenis van de weduwe Puck Schmutzer in Jakarta. Wille Smits werd directeur van de stichting, die tot doel heeft bedreigde diersoorten in Indonesië te beschermen. Hij bouwde een netwerk van dierenopvangcentra op, verspreid over heel Indonesië, en ontketende een verbeten strijd met de illegale dierenhandel.
     
  • Levende draken
    Grenswetenschap, 19 april 2007
    Op het eiland Komodo in de Indische oceaan bevindt zich een klein bordje met de tekst "ter nagedachtenis aan de baron Rudolf von Reding Biberegg, geboren in Zwitserland op 8 augustus 1895 en verdwenen op dit eiland op 18 juli 1974". Naar verluidt is deze baron opgegeten door een draak. [...] De varanen werden reeds in 1910 ontdekt door een piloot, maar niemand geloofde hem toen hij verhaal deed van nog levende draken. Het bewijs werd pas geleverd toen de Nederlander Van Hensback van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger in 1911 twee exemplaren neerschoot en meenam naar Java. [...]
     
  • 'Vraag China bedreigt Indonesische bossen'
    Trouw, 17 april 2007
    China gebruikt gesmokkeld hardhout
    Algemeen Dagblad, 17 april 2007
    "Houtvraag China nekt Indonesische bossen"
    Reformatorisch Dagblad, 18 april 2007
    "Houtvraag China nekt Indonesische bossen"
    Nieuws.nl, 17 april 2007
    China heeft vorig jaar illegaal duizenden kubieke meters tropisch hardhout ingevoerd uit Indonesië om zijn bloeiende meubelindustrie van hout te kunnen voorzien en luxe meubels te kunnen produceren voor overzeese markten in de Verenigde Staten, Europa, Japan en Australië.
     
  • 'Vraag China bedreigt Indonesische bossen'
    De Pers, 17 april 2007
    De Chinese vraag naar tropisch hardhout bedreigt de Indonesische bossen. China heeft veel hout nodig om de meubelindustrie van hout te kunnen voorzien. Daardoor dreigen bepaalde schaarse houtsoorten, zoals merbau, veel eerder te verdwijnen dan is voorspeld, waarschuwt Greenpeace in een dinsdag gepubliceerd rapport.
     
  • Dudok Wonen voert actie voor Indonesisch regenwoud
    Gooi- en Eemlander, 6 april 2007
    Helemaal naar Indonesië vliegen om even een boompje te planten. Dat dit sommige mensen nogal buitenissig in de oren klinkt kan Dudok Wonen zich best voorstellen. Begin vorige week trok de woningcorporatie met een Nederlandse delegatie naar Borneo om daar de eerste echte 'Dudok Wonen boom' te planten. De boom staat symbool voor een milieubewuste bedrijfsvoering. Dudok Wonen wil hiermee samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) aandacht vragen voor het verdwijnende regenwoud van Borneo.
     
  • Zeldzaam konijn weer op de foto
    Reformatorisch Dagblad, 5 april 2007
    Zeldzaam konijn op de foto gezet
    Nu.nl, 5 april 2007
    Een van de zeldzaamste konijnen ter wereld is in de duisternis van de Sumatraanse nacht gefotografeerd. Een organisatie voor natuurbescherming, de World Conservation Union, heeft dit donderdag laten weten. Het gaat om het gestreepte Sumatraanse konijn.
     
  • Balkenende trapt campagne verantwoord hout af
    Trouw, 29 maart 2007
    Minister-president Jan Peter Balkenende geeft donderdagmiddag het startsein voor een landelijke campagne voor verantwoord hout. [...] Donderdag is de laatste dag van de FSC-conferentie in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Maandag ondertekenden Nederlandse bedrijven daar een verklaring waarin zij afspreken in de toekomst meer FSC-hout te gaan gebruiken. Daarvoor zal intensiever worden samengewerkt met Indonesische boseigenaren, houthandelaren, de overheid en maatschappelijke organisaties. [...]
     
  • Corporaties gebruiken verantwoord hout
    NRC Handelsblad, 27 maart 2007
    Voor de bouw van meer dan 100.000 nieuwbouwwoningen wordt de komende vijf jaar alleen FSC-hout gebruikt. Dat hebben vertegenwoordigers van 38 woningcorporaties en bouw- en houtbedrijven dinsdag afgesproken tijdens de conferentie Bouwen en Borneo in Jakarta.
     
  • Nederlandse markt belooft forse extra afname FSC-hout
    EMEA Nieuws Netwerk, 23 maart 2007
    Nederlandse bouw- en houtbedrijven en woningcorporaties gaan de komende jaren nog meer FSC-hout gebruiken, in het bijzonder uit Borneo. Hiermee willen zij de FSC-certificering en goed bosbeheer verder stimuleren om zo de unieke natuur te sparen, waaronder het zwaar bedreigde 'hart van Borneo'. Zij ondertekenden hiertoe vandaag in Jakarta – tijdens de vierdaagse FSC-conferentie - een 'declaration of commitment'.
     
  • Biobrandstoffen vreten aan bosbestand
    door Stephen Leahy, Mondiaal Nieuws, 22 maart 2007
    De toenemende vraag naar biobrandstoffen heeft een averechts effect op de natuurlijke bosbestanden in de wereld. Oeroude bomen gaan intussen niet enkel voor de bijl voor tuinmeubelen of papier, maar moeten ook wijken voor plantagebossen van oliepalmen voor biodiesel. Noem het maar 'ontbossingdiesel', klinkt het schamper. [...] Energiebedrijven investeren miljoenen in palmolieplantages, vooral in tropische landbouwgebieden in Thailand, Maleisië, Indonesië en Brazilië. De oliepalm levert een van de beste en goedkoopste grondstoffen voor biodiesel, een brandstof die voor minder CO2-uitstoot zorgt dan gewone diesel. [...]
     
  • Delegatie voor duurzaam hout naar Indonesië
    AedesNet, 21 maart 2007
    Een Nederlandse delegatie van onder andere bouwers en woningcorporaties vertrekt op 24 maart 2007 naar de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daar zal zij de vraag naar FSC-hout uit goed beheerde bossen kenbaar maken bij Indonesische leveranciers en boseigenaren. De reis is onderdeel van de campagne Bouwen en Borneo, een initiatief van FSC Nederland, de woningcorporaties Woonbron en Vestia, deelgemeente Hoogvliet en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Aedes ondersteunt de campagne.
     
  • Europees schandaal rond export diermeel naar Zuiden
    door Hans van Scharen, Mondiaal Nieuws, 20 maart 2007
    Er is sprake van massale en illegale export van diermeel naar landen buiten de Europese Unie, met name Vietnam en Indonesië. Dat stelt de Duitse ngo Foodwatch, die klacht neerlegde tegen enkele Duitse bedrijven. De exporten gebeuren ruim tien jaar na de grote Europese BSE-crisis. Gesjoemel met diermeel in veevoeders lag toen aan de basis van een groot aantal besmettingen met de dolle koeienziekte.
     
  • Biodiversiteit gered door de schaduw
    door Michiel van Nieuwstadt, NRC Handelsblad, 19 maart 2007
    Grote schaduwrijke bomen in het regenwoud zorgen voor behoud van de biodiversiteit. Dat is beter dan kale plantages, al is kaalslag nog altijd winstgevender. Een keurmerk voor cacaoplantages met hoge, schaduwrijke bomen kan helpen de biodiversiteit rondom Indonesische regenwouden op peil te houden. Dat concludeert een team wetenschappers dat de snelgroeiende cacaobouw heeft bestudeerd langs Lindu National Park, op het Indonesische eiland Sulawesi.
     
  • Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    NRC Handelsblad, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    Trouw, 15 maart 2007
    Luipaarden uit de mist op Borneo
    Algemeen Dagblad, 15 maart 2007
    Nieuwe luipaard
    Telegraaf, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    Sp!ts, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    Metro, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden
    Gelderlander, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    Stentor, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    BN/De Stem, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    Elsevier, 15 maart 2007
    Nieuw soort luipaard gevonden op Borneo en Sumatra
    Nu.nl, 15 maart 2007
    Wetenschappers hebben op het eiland Borneo een tot dusver onbekende luipaardsoort ontdekt. Het roofdier, dat ook op Sumatra voorkomt, behoort tot de familie van de nevelpanters. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakte de ontdekking gisteren wereldkundig. Het betrokken dier was al bekend, maar aangenomen werd dat het om dezelfde soort ging die elders op het vasteland in Zuidoost-Azië voorkomt.
     
  • Nevelpanter is nieuwe soort katachtige
    Laatste Nieuws, 15 maart 2007
    Wetenschappers hebben ontdekt dat de nevelpanter, die leeft op de eilanden Borneo en Sumatra, eigenlijk een nieuwe soort katachtige is. Aanvankelijk ging men ervan uit dat het dier tot dezelfde soort behoorde als de nevelpanter die op het Aziatische vasteland woont. Recent DNA-onderzoek toont evenwel aan dat de nevelpanter uit Borneo net zoveel verschilt van zijn Aziatische collega als een leeuw van een jaguar, zo meldt het WWF.
     
  • Tijgers en orang-oetans zijn dikke vrienden
    Telegraaf, 28 februari 2007
    Tijgers en orang-oetans worden dikke maatjes in Indonesische zoo
    Laatste Nieuws, 28 februari 2007
    Een bijzondere vriendschap. In een dierentuin in Indonesië zijn de twee Sumatraanse tijgerwelpen Dema en Manis van een maand oud onafscheidelijk met Nia en Irma, twee vijf maanden oude baby-orang-oetans.
     
  • Tijgertjes en aapjes dikke vrienden (video)
    Dagblad van het Noorden, 28 februari 2007
    Nia, Irma, Dema en Manis zijn goede maatjes geworden in een dierenziekenhuis in Indonesië. Het gaat hier om twee orang-oetangs en twee kleine tijgertjes. Ze slapen, spelen en knuffelen wat af.
     
  • Twintig nieuwe vissoorten op Indonesische markten ontdekt
    Volkskrant, 28 februari 2007
    Op lokale vismarkten in Indonesië hebben Australische onderzoekers twintig nieuwe soorten haaien en roggen ontdekt. Hun onderzoek duurde vijf jaar en was het eerste uitvoerige onderzoek naar de talrijke haaien- en roggensoorten in de Indonesische wateren sinds de Nederlandse wetenschapper Pieter Bleeker er elfhonderd soorten identificeerde tussen 1842 en 1860.
     
  • Nieuwe vissoorten op markten ontdekt
    Telegraaf, 28 februari 2007
    Nieuwe haaien en roggen op Indonesische vismarkten
    Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2007
    20 vissoorten ontdekt op markten
    NOS Nieuws, 28 februari 2007
    Nieuwe haaien en roggen op Indonesische vismarkten
    BN/De Stem, 1 maart 2007
    Australische onderzoekers hebben op Indonesische vismarkten ten minste twintig nieuwe haaien- en roggensoorten ontdekt. De wetenschappers gingen de afgelopen vijf jaar elf havens af om gevangen vissen te fotograferen en te beschrijven.
     
  • Milieubewegingen vragen duurzame palmolie
    Nieuwsblad, 22 februari 2007
    Milieubewegingen luiden al enkele jaren de alarmbel over de kaalslag die in het regenwoud aan de gang is voor de aanleg van palmolieplantages. "Het is een gigantisch probleem in Indonesië", zegt Bart Muys van de KU Leuven. "Bij de grote branden en de drooglegging van de venen komen enorme hoeveelheden broeikasgassen vrij". Indonesië is dan ook de op twee na grootse producent van broeikasgassen. Volgens het WWF groeide de oppervlakte van palmolieplantages er van 1,1 miljoen hectare in 1991 tot naar schatting 6 miljoen hectare in 2006.
     
  • Functionarissen houden orang-oetans als huisdier
    Metro, 22 februari 2007
    Hoge militaire en politiefunctionarissen op het Indonesische eiland Sumatra houden tientallen bedreigde orang-oetans als huisdier. Dat heeft de organisatie SOCP gemeld, die zich bezighoudt met de bescherming van de mensapen.
     
  • Amerikaanse neushoorn moet soort redden
    Telegraaf, 19 februari 2007
    Amerikaanse 'Rambo-rhino' moet soort redden
    Nu.nl, 19 februari 2007
    Er gloort hoop voor de zeer bedreigde Sumatraanse neushoorn. Andalas, de enige Sumatraanse neushoorn die sinds 1889 in gevangenschap is geboren, komt uit de Verenigde Staten naar Indonesië om zijn soort van de ondergang te redden. Hij zal worden geplaatst bij twee vrouwtjes in de hoop dat de Amerikaanse 'Rambo-rhino' voor nageslacht zal zorgen, aldus de BBC.
     
  • Opwekking groene stroom stagneert
    door Xander van Uffelen, Volkskrant, 19 februari 2007
    De opwekking van groene stroom in Nederland stagneert. Van alle energie is 2,6 procent opgewekt met duurzame bronnen als wind, water, biomassa en zon, tegen 2,4 procent in 2005. [...] Palmolie kwam het afgelopen jaar onder vuur te liggen aangezien voor de verbouwing van palmolie in Indonesië en Maleisië tropisch oerwoud moest wijken. Nadat deze subsidie werd afgeschaft, verdween er prompt minder palmolie in de verbrandingsoven van energiecentrales. [...]
     
  • De oliepalm slaat terug
    Uitkijk, 16 februari 2007
    In 1848 werden vanuit de Amsterdamse Hortus Botanicus twee kleine plantjes van de oliepalm verscheept naar Buitenzorg, een plaats in het toenmalige Nederlands-Indië. In Indië werd de oorspronkelijk uit West-Afrika afkomstige oliepalm een doorslaand succes, te beginnen op Sumatra. Later werden ook plantages aangelegd op Boraeo en in Maleisië, en tegenwoordig ook op grote schaal in Afrika en Zuid-Amerika, onder meer in Suriname. De palmolie is al lang een populaire grondstof voor voedings- en cosmetica-producenten als Unilever.
     
  • Historische verklaring getekend: derde van Borneo beschermd
    Dierennieuws/WNF, 12 februari 2007
    Tijdens een ceremonie in Bali hebben ministers van de drie regeringen die Borneo delen (Indonesië, Maleisië en Bruneï) vandaag een historische verklaring getekend over bescherming van het zogenaamde 'Hart van Borneo'. De drie-landen verklaring beoogt een van 's werelds meest rijke natuurgebieden te beschermen en duurzaam te beheren. Het Hart van Borneo beslaat ongeveer een derde van het eiland Borneo en is 22 miljoen hectare (ruim 5× zo groot als Nederland) groot.
     
  • Buurlanden gaan een derde Borneo beschermen
    Algemeen Dagblad, 12 februari 2007
    Drie Zuidoost-Aziatische landen hebben maandag afgesproken dat ze een groot stuk regenwoud op het eiland Borneo gaan beschermen. Indonesië, Maleisië en het sultanaat Brunei gaan het ongerepte bergachtige gebied duurzaam beheren.
     
  • Illegale kap bedreigt tropisch oerwoud Azië
    Telegraaf, 6 februari 2007
    Illegale kap bedreigt tropisch oerwoud Azië
    Reformatorisch Dagblad, 6 februari 2007
    Illegale kap bedreigt tropisch oerwoud Azië
    Vara Vroege Vogels, 6 februari 2007
    Illegale houtkap leidt tot het vrijwel volledige verlies van de tropische oerwouden op Sumatra en Borneo. Als er niet dringend maatregelen worden genomen, zal over vijftien jaar 98 procent van de oerwouden in het gebied zijn verdwenen. De kap heeft ook grote gevolgen voor de dieren die in de bossen leven, onder meer de orang-oetans worden al tientallen jaren bedreigd in hun voortbestaan. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag werd gepresenteerd tijdens een VN-milieubijeenkomst in het Afrikaanse Nairobi.
     
  • 'Duizenden eilanden Indonesië verdwijnen in zee'
    Nu.nl, 29 januari 2007
    Klimaatveranderingen vormen een directe bedreiging voor 2000 van de ongeveer 17.000 eilanden van Indonesië. Deze eilandjes, veelal onbewoond, zullen in zee verdwijnen als het huidige tempo van de zeespiegelstijging zich voortzet.
     
  • 'Indonesië kan tweeduizend eilanden verliezen'
    Nieuws.nl, 29 januari 2007
    '2000 eilanden Indonesië onder water'
    Telegraaf, 29 januari 2007
    Door de verwachte stijging van de zeespiegel kunnen tegen 2030 tweeduizend Indonesische eilanden onder water komen te liggen en volgend jaar wordt een tekort aan rijst verwacht tengevolge van heftige weersomstandigheden die aan de klimaatverandering worden toegeschreven.
     
  • Ander klimaat bedreigt veel eilanden Indonesië
    Algemeen Dagblad, 29 januari 2007
    Ander klimaat bedreigt veel eilanden Indonesië
    Gelderlander, 29 januari 2007
    Ander klimaat bedreigt veel eilanden Indonesië
    Stentor, 29 januari 2007
    Ander klimaat bedreigt veel eilanden Indonesië
    BN/De Stem, 29 januari 2007
    Ander klimaat bedreigt veel eilanden Indonesië
    Dagblad van het Noorden, 29 januari 2007
    Klimaatveranderingen vormen een directe bedreiging voor 2000 van de ongeveer 17.000 eilanden van Indonesië. Deze eilandjes, veelal onbewoond, zullen in zee verdwijnen als het huidige tempo van de zeespiegelstijging zich voortzet.
     
  • Indonesië verkoopt 1 miljoen hectare bos
    VARA Vroege Vogels Nieuws, 25 januari 2007
    De Indonesische overheid verkoopt de komende tien dagen meer dan 1 miljoen hectare tropisch regenwoud aan de hoogste bieder. Dit terwijl de ontbossing in Indonesië in een schikbarend tempo gaat: sinds 2005 is al 2,8 miljoen hectare regenwoud verloren gegaan.
    Berkat: Indisch4ever
     
  • Regenwoud op Kalimantan verdwijnt
    RNW Wereldomroep, 23 januari 2007
    Bosbranden en houtkap bedreigen het regenwoud op het Indonesische eiland Kalimantan. De Borneo Orangutang Survival Foundation, opgericht door een Nederlander Willie Smits, probeert de natuur te herstellen.
     
  • WNF: Grote merken verkopen koffie uit Indonesisch reservaat
    Volkskrant, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    Trouw, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    Algemeen Dagblad, 17 januari 2007
    WNF: Veel koffie komt uit natuurgebied
    Reformatorisch Dagblad, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit Indonesisch reservaat
    Telegraaf, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    Sp!ts, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    Metro, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    Gelderlander, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    Stentor, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    BN/De Stem, 17 januari 2007
    WNF: Grote merken verkopen koffie uit reservaat
    Dagblad van het Noorden, 17 januari 2007
    WNF: bedrijven in de fout met koffie
    NOS Nieuws, 17 januari 2007
    Voedselgiganten als Nestlé, koffieketen Starbucks en de Nederlandse koffiehandelaar Andira hebben koffie verkocht die illegaal was verbouwd in een belangrijk natuurgebied voor bedreigde Sumatraanse tijgers, olifanten en neushoorns. Dat stelt het Wereldnatuurfonds (WNF) in een woensdag verschenen rapport. De koffie komt uit het nationale park Bukit Barisan Selatan op de zuidpunt van het Indonesische eiland Sumatra.
     
  • Azië wil uitstoot CO 2 terugbrengen
    Volkskrant, 16 januari 2007
    Zestien landen in het zuiden en oosten van Azië hebben afgesproken dat zij hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zullen verminderen en alternatieve energiebronnen zullen ontwikkelen. Zo willen zij de uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan de opwarming van de aarde, terugdringen. Op een topconferentie in het Filipijnse Cebu hebben de leiders van de Asean-landen (Indonesië, Thailand, Maleisië, Singapore, de Filipijnen, Vietnam, Brunei, Laos, Cambodja en Birma) een verklaring van die strekking afgegeven.
     
  • Abortuspil, China en kou
    door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2007
    Azië. Zo geeft de Australische krant The Australian aandacht aan de abortuspil, maakt de Indiase krant Hindustan Times zich zorgen over de opmars van China en bibbert de redactie van de Pakistaanse The Nation mee met de door de kou bevangen bevolking. Indonesiërs weten sinds gisteren dat het op aarde niet kouder maar juist warmer wordt. [...] We knoeien maar wat aan, terwijl de aarde brand. Onder deze titel schreef Michael Richardson een opiniestuk in The Jakarta Post, waarin hij de trage vooruitgang hekelt op het gebied van het verminderen van luchtvervuiling in de wereld. [...]
     
  • Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
    Trouw, 19 november 2006
    Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
    Algemeen Dagblad, 19 november 2006
    Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
    Metro, 19 november 2006
    Op Borneo tientallen nieuwe dieren ontdekt
    Reformatorisch Dagblad, 19 november 2006
    Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
    Gelderlander, 19 november 2006
    Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
    Stentor, 19 november 2006
    Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
    BN/De Stem, 19 november 2006
    Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo
    Dagblad van het Noorden, 19 november 2006
    Onderzoekers hebben op het eiland Borneo meer dan vijftig nieuwe dieren en planten ontdekt. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag. Het gaat om dertig vissoorten, twee soorten boomkikkers, zestien gemberplanten, drie boomsoorten en een plantensoort met grote bladeren. Ze werden ontdekt tussen juli 2005 en september dit jaar.
     
  • Ruim 50 nieuwe soorten fauna en flora ontdekt op Borneo
    Nieuwsblad, 19 november 2006
    Ruim 50 nieuwe soorten ontdekt op Borneo
    Laatste Nieuws, 19 november 2006
    Op het eiland Borneo zijn dit jaar 52 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Dat meldt het Wereld Natuurfonds (WWF). Het gaat onder meer om dertig vissoorten, twee soorten boomkikkers en een unieke plantensoort, aldus het WWF in een communiqué.
     
  • Bedreigde tijger vernielt camera's van WWF
    Laatste Nieuws, 13 december 2006
    Het Wereldnatuurfonds (WWF) heeft in het dichte woud van Sumatra een wilde tijger ontdekt die de foto-apparatuur van de natuurorganisatie opzettelijk zwaar beschadigd heeft. Om de geheimen van het dichte woud van Indonesië te ontsluieren, hebben de wetenschappers van de WWF aan de bomen foto-apparaten gehangen die automatisch afgaan. De systemen bestaan uit een gesloten metalen doos, met daarin een infraroodcel en een filmrolletje van 24 foto's.
     
  • Handen en korte broek in maag krokodil
    Nieuws.nl, 6 december 2006
    Inwoners van een dorp in het oosten van Indonesië hebben in de maag van een krokodil twee mensenhanden en een been aangetroffen. Ook werden schedelfragmenten, plukken haar en een korte broek in de krokodillenmaag gevonden. Dit heeft een natuurbeschermer woensdag meegedeeld.
     
  • Illegaal hardhout gebruikt door Europese Commissie
    Nieuws.nl, 1 december 2006
    Illegaal hardhout in kantoor EC
    Reformatorisch Dagblad, 3 december 2006
    Bij de renovatie van het hoofdkantoor van de Europese Commissie is twee jaar geleden illegaal gekapt Indonesisch hardhout gebruikt. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag toegegeven. Het gaat om vloerdelen van in totaal zeker duizend vierkante meter op de verdieping waar de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, kantoor houdt. Milieuorganisatie Greenpeace kwam twee jaar geleden al met de beschuldiging dat er illegaal hardhout was gebruikt, maar dat werd toen door de commissie ontkend.
     
  • Eindelijk zijn de orang-oetans weer veilig thuis : een groep van 48 mensapen die illegaal naar een Thaise wildpark was overgebracht, keert na jaren terug naar hun geboortegrond in Kalimantan
    door Michel Maas, Volkskrant, 23 november 2006
    Na jaren wachten worden 48 orang-oetans die naar Thailand waren gesmokkeld een vliegtuig ingeladen. Ze keren terug naar het Indonesische Kalimantan. Ze keren terug naar huis.
     
  • El Niño bedreigt orang-oetans
    Telegraaf, 13 november 20013
    "El Niño bedreigt orang-oetans"
    Reformatorisch Dagblad, 13 november 2006
    De Indonesische orang-oetans, die dit jaar al te lijden hadden onder aanhoudende bosbranden, kunnen volgend jaar in nog groter gevaar komen door de oceaanstroming El Niño. Volgens de beheerder van een orang-oetanreservaat op Borneo kunnen nog grotere bosbranden het gevolg zijn van de extreme droogte die El Niño kan veroorzaken.
     
  • Bosbranden bedreigen mens en dier
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 13 november 2006
    Brandende veenbossen in Indonesië bedreigen het wereldklimaat met de uitstoot van gigatonnen van het broeikasgas kooldioxide. De tienduizenden brandhaarden in de bossen van Kalimanten bedekken de regio al maandenlang onder een deken van rook. De eerste tropische regenbuien moeten de lucht klaren. Maar dat biedt slechts tijdelijk respijt. De branden blijven ondergronds doorsmeulen, waarschuwt Willy Smit van de Stichting Borneo Orang-oetan Survival (BOS). De gevolgen zijn desastreus voor mens en milieu.
     
  • Zeldzame Sumatraanse tijger sterft in val in Indonesië
    Nieuwsblad, 10 november 2006
    Zeldzame Sumatraanse tijger sterft in val in Indonesië
    Laatste Nieuws, 10 november 2006
    Een zeldzame vrouwelijke Sumatraanse tijger is omgekomen nadat ze in een klem voor wilde zwijnen was getrapt die was opgezet door dorpelingen in de Indonesische provincie West-Sumatra. Dat meldde de lokale overheid.
     
  • Bosbranden in Indonesië jagen tientallen orang-oetans op de vlucht
    ANP Pers Support, 7 november 2006
    Als gevolg van de bosbranden die Indonesië al sinds half september teisteren, ligt het land onder een verstikkende deken van rook. Tientallen orang-oetans - een bedreigde diersoort - hebben de oerwouden al moeten ontvluchten Een reddingsteam bestaande uit medewerkers van het IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org) en de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) heeft al meer dan veertig orang-oetans met ademhalingsproblemen en brandwonden behandeld.
     
  • Bosbranden rampzalig voor orang-oetans
    door Marina Brouwer, Wereldomroep, 7 november 2006
    De enorme bosbranden die delen van Indonesië al maandenlang teisteren, hebben het leven gekost aan zo'n duizend orang-oetans. De sterfte is een gevoelige slag voor deze toch al ernstig bedreigde diersoort. Honderden apen zijn er zeer ernstig aan toe. Een bioloog in Borneo luidde deze week de noodklok over de stand van zaken onder de orang-oetanpopulatie.
     
  • Indonesië in top-3 broeikaslanden
    door Michael Persson, Volkskrant, 4 november 2006
    De vernietiging van veengebieden voor de aanleg van onder meer oliepalmplantages in Indonesië draagt 'dramatisch' bij aan het broeikaseffect. Dat zegt de milieu-organisatie Wetlands International. [...] Wanneer de 'veenuitstoot' wordt meegenomen, stijgt Indonesië met stip van de 21ste naar de 3de plaats op de lijst van broeikasgasproducerende landen, achter de Verenigde Staten en China. [...]
     
  • Indonesië "topland" broeikasgassen
    NOS Nieuws, 3 november 2006
    Indonesië heeft na de VS en China de grootste uitstoot van broeikasgassen. Dat komt door de verdroging van enorme veengebieden op Sumatra en Kalimantan. De veengebieden verdrogen doordat er bos wordt gekapt. Het droge veen is zeer brandbaar en door de branden komt er per jaar twee miljard ton CO²-gas vrij. Dat is drie keer zoveel als Duitsland per jaar produceert.
     
  • 'Oliepalmen zijn funest voor het regenwoud'
    Gelderlander, 31 oktober 2006
    Essent moet onmiddelijk stoppen met het gebruiken van palmolie als brandstof voor energiecentrales. Het is funest voor het regenwoud in Azië. Dat zegt de vereniging Milieudefensie, die gisterochtend actie voerde bij het hoofdkantoor van het energiebedrijf in Arnhem. [...] "Met name in Indonesië en Maleisië worden miljoenen hectares regenwoud gekapt ten behoeve van palmolieplantages. Daarmee verdwijnt veel flora en fauna", aldus Lia van Wijk, woordvoerster van Milieudefensie.
     
  • Bosbranden Indonesië bedreigen zeldzame diersoorten
    Nu.nl, 25 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië bedreiging zeldzame dieren
    Telegraaf, 25 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië bedreiging zeldzame dieren
    Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2006
    De bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo vormen een directe bedreiging voor de leefgebieden van de uiterst zeldzame olifanten op Sumatra en de orang-oetans op Borneo. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag verklaard.
     
  • Acht nieuwe orchideeën ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea
    Laatste Nieuws, 16 oktober 2006
    Bij een aantal expedities van het Wereld Natuur Fonds (WWF) naar onverkend gebied in het tropisch regenwoud van Papoea-Nieuw-Guinea, zijn acht nieuwe orchideeënsoorten ontdekt. Dat heeft de milieu-organisatie maandag bekendgemaakt. Volgens de organisatie komen daar nog eens twintig andere nieuwe orchideeën bij, maar daarvoor is het nog wel wachten op wetenschappelijke bevestiging.
     
  • Bosbranden zetten Indonesië te kijk : Singapore roept ministers uit Jakarta op het matje wegens overlast door giftige smog
    door Michel Maas, Volkskrant, 13 oktober 2006
    Jaar in jaar uit branden boeren en plantagebezitters het land kaal om het te kunnen bewerken. De Indonesische regering is niet bij machte daar iets tegen te doen.
     
  • Indonesië staat opnieuw in brand
    door Merle Tip, BN/De Stem, 13 oktober 2006
    De rook wordt dikker en het ademhalen wordt moeilijker voor inwoners van Indonesië, Maleisië en Singapore. Hun gezondheid verslechtert door de aanhoudende smog als gevolg van de bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo.
     
  • Bosbranden teisteren Indonesië (audio)
    BNR Nieuws Radio, 11 oktober 2006
    Minister van Ardenne zit in de smog. Ze is op bezoek in Indonesië, dat geteisterd wordt door bosbranden. [...] Correspondent Michel Maas zit er ook middenin. Hij is in Kalimantan, op het Indonesische eiland Borneo.
    Michel Maas in gesprek met Sophie van Leeuwen (MP3; 3m40)
     
  • Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Volkskrant, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    NRC Handelsblad, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Telegraaf, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Metro, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Gelderlander, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Stentor, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    BN/De Stem, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Dagblad van het Noorden, 7 oktober 2006
    Grote delen van Indonesië, Maleisië en Singapore kampen met hevige smog als gevolg van bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. Het gaat vooral om branden die illegaal worden gesticht om land vrij te maken voor plantages. Het probleem doet zich jaarlijks voor in het droge seizoen, maar de situatie was in jaren niet zo ernstig, aldus Indonesische en Maleisische media zaterdag.
     
  • Scholen op Borneo dicht wegens rook
    Nieuws.nl, 6 oktober 2006
    Rook van bosbranden in Indonesië heeft de lucht dermate vervuild, dat scholen op het eiland Borneo vrijdag gesloten moesten worden. Ook in het grootste deel van het nabijgelegen Maleisië is de kwaliteit van de lucht gedaald tot het niveau 'ongezond'.
     
  • Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
    Trouw, 2 oktober 2006
    Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
    Elsevier, 2 oktober 2006
    Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
    Standaard, 2 oktober 2006
    Smog en as van bosbranden bedekten maandag een groot stuk van West-Indonesië. Bewoners moesten mondkapjes dragen en vluchten liepen vertraging op. Ook Singapore had last van de smog. De branden worden aangestoken om goedkoop en snel grond vrij te maken voor landbouw. Sinds het eind van de jaren '90 veroorzaken deze illegale praktijken in het droge seizoen steevast smogoverlast op Sumatra en Borneo en in mindere mate in Maleisië. Dit jaar ligt ruim een half miljoen vierkante kilometer onder een smogdeken.
     
  • "Vogelkop rijkste koraalrif ter wereld" : natuurbeschermingsorganisatie ontdekt unieke zeefauna bij Papoea
    door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 26 september 2006
    Haaien die niet zwemmen maar lopen met hun vinnen, vissen die oplichten als discolampjes. Het was vorige week weer smullen bij de foto's en filmbeelden van de onderwaterwereld rond de Vogelkop aan de westkant van de Oost-Indonesische provincie Papoea. Eerder dit jaar genoot het vasteland van de Vogelkop de aandacht van natuurbeschermingsorganisatie Conservation International (CI). Hoe gaat het verder als de mediastorm weer luwt?
     
  • Olifanten vergiftigd om gewassen te beschermen
    Algemeen Dagblad, 23 september 2006
    In de jungle van Sumatra in Indonesië zijn vier dode olifanten gevonden. Het Wereldnatuurfonds (WWF) vermoedt dat de dieren opzettelijk zijn vergiftigd. De kadavers lagen op twee plaatsen bij Segati, een dorp in de provincie Riau.
     
  • Nieuw-Guinea grootste zee-aquarium ter wereld
    BN/De Stem, 19 september 2006
    Wetenschappers hebben in de zee voor de kust van Nieuw-Guinea tientallen nieuwe vis-, garnaal- en koraalsoorten ontdekt, waaronder twee bijzondere typen haai.
     
  • Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
    Trouw, 18 september 2006
    Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
    Metro, 18 september 2006
    Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
    Nu.nl, 18 september 2006
    Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
    Gelderlander, 18 september 2006
    Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
    Stentor, 18 september 2006
    Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
    Dagblad van het Noorden, 18 september 2006
    Amerikaanse wetenschappers hebben voor de kust van de Indonesische provincie Papua tientallen nieuwe vissoorten ontdekt. Het gaat onder meer om twee nieuwe haaiensoorten waarvan er een op zijn vinnen over de zeebodem 'loopt'. Dat berichtte het Britse dagblad The Independent maandag.
     
  • Duiker met geld moet nieuwe epaulethaai redden : door toerisme ontstaat motivatie natuur te redden
    door Marieke Aarden, Volkskrant, 18 september 2006
    In de zee rond Vogelkop op Irian Jaya zijn tientallen nieuwe vissen en koraalsoorten ontdekt. Onderzoeker dr. Gerry Allen van Conservation International (CI) kwam tijdens duikexpedities rond het Indonesische schiereiland onder meer een nieuw soort epaulethaai op het spoor, die op zijn vinnen over de zeeboden schuifelt.
     
  • Wonderen onder water
    Algemeen Dagblad, 18 september 2006
    Wetenschappers hebben voor de kust van Papoea tientallen nieuwe soorten vissen en koralen ontdekt. Voor de kust van de Indonesische provincie Papoea keken Amerikaanse wetenschappers hun ogen uit. Ze ontdekten in amper zes weken tijd ruim vijftig nieuwe soorten vis, koraal en schaaldieren in een 'fantastisch' en 'onovertroffen' tropisch paradijs.
     
  • Spectaculaire ontdekking vissoorten
    Algemeen Dagblad, 18 september 2006
    Spectaculaire ontdekking vissoorten en koralen
    Telegraaf, 18 september 2006
    Spectaculaire ontdekking vissoorten en koralen
    Sp!ts, 18 september 2006
    Spectaculaire ontdekking vissen en koralen
    Reformatorisch Dagblad, 18 september 2006
    Spectaculaire vissoorten en koralen ontdekt
    Nu.nl, 18 september 2006
    Spectaculaire ontdekking vissoorten en koralen en koralen en koralen
    Gelderlander, 18 september 2006
    Spectaculaire ontdekking vissoorten
    Stentor, 18 september 2006
    Spectaculaire ontdekking vissoorten
    Dagblad van het Noorden, 18 september 2006
    Amerikaanse wetenschappers hebben voor de kust van de Indonesische provincie Papua tientallen nieuwe vissoorten en koralen ontdekt. Het gaat onder meer om twee nieuwe soorten haaien waarvan er een op zijn vinnen over de zeebodem 'loopt'. Dat berichtte het Britse dagblad The Independent maandag.
     
  • Nederlander brengt orang-oetangs terug naar huis
    Vroege Vogels (Vara), 14 september 2006
    Vier jaar heeft de Nederlandse dierenbeschermer Edwin Wiek er in Thailand voor moeten vechten. "Maar 23 september is het eindelijk zo ver." Tenminste 41 orang-oetangs die onder erbarmelijke omstandigheden leefden in het Safari World Thema Park in Bangkok, gaan terug naar hun natuurlijke omgeving: de bossen van het Indonesische Kalimantan. Daarmee is een einde gekomen aan een van de grootste zaken van dierensmokkel in de geschiedenis.
    Berkat: Indisch4ever
     
  • Er zit een luchtje aan de wonderolie : palmolie geldt als alternatieve energiebron, maar de plantages schaden mens, bos en dier
    door Marieke Aarden, Volkskrant, 2 september 2006
    Palmolie wordt populair. Ze kan bijvoorbeeld dienen als alternatieve energie. Toch komen juist uit de milieuhoek kritische geluiden.
     
  • 'Babyboom' onder Javaanse neushoorns
    Nu.nl, 1 september 2006
    'Babyboom' onder Javaanse neushoorns
    Volkskrant, 1 september 2006
    Ooievaar bezoekt zeldzame neushoorn (video)
    NOS Nieuws, 1 september 2006
    Wetenschappers hebben in Indonesië sporen gevonden van vier hele jonge Javaanse neushoorns. De dieren zijn allemaal in de afgelopen weken geboren. Dat is een ongekende 'babyboom' voor deze zeer bedreigde diersoort, berichtte het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag.
     
  • Olifanten vertrappen vier boeren op Sumatra
    Nieuws.nl, 20 augustus 2006
    Wilde olifanten hebben vier boeren vertrapt op het Indonesische eiland Sumatra. Dat heeft een natuurbeschermingsorganisatie zondag meegedeeld. De beesten zouden in dorpen op zoek zijn gegaan naar voedsel, omdat daarvan te weinig is overgebleven in hun natuurlijke omgeving.
     
  • Orang-oetangs ontdekken internet-tijdperk : de Apenheul probeert bedreigde dieren via computer met touch screen in contact te brengen met soortgenoten in Borneo
    door Anja Sligter, Volkskrant, 10 augustus 2006
    Het begon met orang-oetangs die communiceerden via een spiegel. Dat moet ook via de computer kunnen, dachten ze bij de Apenheul. Daar komt bij dat de bedreigde mensaap zulke uitdagingen leuk vindt.
     
  • Herstel bossen Indonesië kost zeker 120 jaar
    Trouw, 7 augustus 2006
    De ontbossing in Indonesië is zo ernstig, dat het zeker 120 jaar zal duren om tientallen miljoenen hectare verloren bos terug te krijgen. Dat heeft de Indonesische minister van Bosbouw Malam Sambat Kaban gezegd in de maandageditie van de krant The Jakarta Post.
     
  • Grootmoeder van de jungle verstopt zich : op zoek naar tijgers op Sumatra
    door Ben Knapen, NRC Handelsblad, 27 juli 2007
    De Javaanse tijger is uitgestorven. De Sumatraanse tijger nog niet, maar het aftellen is in volle gang. Vijfhonderd telde het Britse Durrell Instituut er drie jaar geleden nog. Maar vorig jaar werd een man gearresteerd die er in zijn eentje al veertig had gedood, een paar maanden geleden een stroper die er zeventien had afgeschoten. Een jonge tijger brengt het fenomenale bedrag van 15.000 dollar op – onweerstaanbaar kennelijk. Een ongeschoolde moet voor dat bedrag in een legale omgeving al gauw tien jaar werken.
     
  • Zeldzame koekoek gefotografeerd
    Planet.nl, 12 juli 2007
    Met behulp van een camera-val is een zeer zeldzame bosbewoner vastgelegd. De camera-val stond diep in de jungle van Sumatra opgesteld om de bedreigde Sumatraanse tijger vast te leggen. In plaats van de katachtige, verscheen een andere zeldzaamheid voor de camera: de Sumatraanse grondkoekoek.
     
  • Orang-oetans willen internet op
    door Bart Mos, Telegraaf, 29 juni 2006
    Een groep orang-oetans in de Apenheul staat te popelen om via internet contact te leggen met wilde soortgenoten op Borneo. Op het Indonesische eiland staat inmiddels alles klaar, maar in de Apenheul wil het nog niet zo vlotten.
     
  • Nieuwe kameleonslang ontdekt in Borneo
    Volkskrant, 27 juni 2006
    Nieuwe slang ontdekt op Borneo

    Algemeen Dagblad, 27 juni 2006
    Nieuwe slang ontdekt op Borneo
    Nu.nl, 27 juni 2006
    Nieuwe slang ontdekt op Borneo

    Gelderlander, 27 juni 2006
    Nieuwe slang ontdekt op Borneo

    Stentor, 27 juni 2006
    Nieuwe slang ontdekt op Borneo

    Dagblad van het Noorden, 27 juni 2006
    Wetenschappers hebben in het regenwoud van Borneo een slang ontdekt die, net als een kameleon, van kleur kan veranderen. Dat berichtte de Britse omroep BBC dinsdag. Het betreft een giftige waterslang van ongeveer een halve meter lang. Het dier heeft de Latijnse naam enhydris gyii gekregen.
     
  • Nieuwe 'kleurende' slang ontdekt
    NOS Nieuws, 27 juni 2006
    Een Duitse wetenschapper heeft op het eiland Borneo een nieuwe slangensoort ontdekt. Het Wereld Natuur Fonds heeft dat bekendgemaakt. Opmerkelijk is dat de giftige slang van kleur kan veranderen.
     
  • Slang op Borneo kan van kleur veranderen
    Algemeen Dagblad, 27 juni 2006
    Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang'
    Telegraaf, 27 juni 2006
    Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang'
    Nu.nl, 27 juni 2006
    Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang' Een Duitse reptielexpert heeft op het eiland Borneo een nieuwe slangensoort ontdekt. De Kapuas modderslang is giftig, ongeveer een halve meter lang en kan spontaan van kleur veranderen. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag bekendgemaakt.
     
  • 'Kameleonslang' ontdekt in Borneo
    Laatste Nieuws, 26 juni 2006
    In het regenwoud van Borneo is een nieuwe slang ontdekt die, net als een kameleon, van kleur kan veranderen. Het reptiel werd gesignaleerd in een bergachtig moerasgebied. De eigenschap om van kleur te veranderen wordt uiterst zelden vastgesteld bij slangen.
     
  • Zeldzame neushoorn gekiekt op Sabah
    Volkskrant, 17 juni 2006
    Voor het eerst is in Sabah op Borneo een wilde neushoorn gefotografeerd. Het dier behoort tot een groep van 13 neushoorns, die nog in dit gebied leven.
     
  • 'President Indonesië moet ingrijpen om olifanten te redden'
    Telegraaf, 12 april 2006
    'President Indonesië moet ingrijpen om olifanten te redden'
    Algemeen Dagblad, 13 april 2006
    Indonesiërs vergiftigen olifanten om hout te kunnen hakken
    Laatste Nieuws, 13 april 2006
    Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft de hulp van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono ingeroepen om de laatste olifanten te redden in de provincie Riau (Sumatra). Volgens het WNF zullen er in Riau over vijf jaar geen olifanten meer in het wild leven, als niet snel actie wordt ondernomen.
     
  • Mega-palmolieplantage bedreigt oerwoud Kalimantan
    iNSnet/Milieudefensie, 12 april 2006
    De Indonesische overheid heeft plannen om in het grensgebied van Kalimantan (Borneo) tot 3 miljoen hectare oliepalm plantages aan te leggen, een gebied anderhalf keer zo groot als Nederland. De plantages worden onder meer aangelegd om aan de vraag naar biomassa te voldoen en gaan ten koste van het oerwoud en de lokale bevolking. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Milieudefensie. De organisatie roept de Indonesische en Nederlandse regering op een eind te maken aan de expansie van oliepalmplantages ten koste van mens en milieu. Nederland is de grootste palmolie-importeur van de EU.
     
  • Natuurfonds bezorgd over lot olifanten
    NRC Handelsblad, 6 april 2006
    Het gaat niet goed met de Afrikaanse en Sumatraanse olifanten. In Angola is de illegale handel in ivoor verdubbeld en op het Indonesische eiland Sumatra dreigt de olifantenpopulatie in de provincie Riau uit te sterven. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) de afgelopen dagen gemeld.
     
  • 'Illegaal gekapt hout in Nederlandse winkels'
    Nu.nl, 28 maart 2006
    Illegaal gekapt hout is in Nederlandse winkels gemakkelijk te verkrijgen. Daardoor steunen klanten onbewust de leegroof van tropisch regenwoud. Daarvoor waarschuwen milieuorganisaties en houthandelaren dinsdag in Algemeen Dagblad. Zo zou tachtig procent van het hout dat uit Indonesië wordt geďmporteerd afkomstig zijn van illegale houtkap.
     
  • Massale walvisstranding in Indonesië
    door F. Magdelyns, Nieuwszicht, 19 maart 2006
    Ongeveer vijftig walvissen zijn de afgelopen dagen overleden op een strand in Indonesië. Bewoners wisten 43 walvissen te redden door ze naar zee terug te drijven. De walvissen werden donderdag voor het eerst opgemerkt. Ze waren allen vijf tot acht meter groot. Een dag later spoelden de eersten aan. De inwoners van een kustdorp probeerden de walvissen terug de zee in de duwen. Bij minstens veertig walvissen lukte dat. Onduidelijk is of de walvissen toch niet elders zijn aangespoeld.
    Berkat: Indisch4ever
     
  • Sprankje hoop voor neushoorns op Borneo : onderzoekers hebben dertien zeldzame Sumatraanse neushoorns gevonden op Borneo
    Planet, 17 maart 2006
    Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft 'voorzichtige hoop' dat de bijzondere, maar met uitsterven bedreigde neushoornsoort op het eiland stand zal houden. De milieu-organisatie had al in 2005 een veldonderzoek gehouden en trof een groep van ongeveer dertien Sumatraanse neushoorns in het hart van de Maleisische deelstaat Sabah aan. De uitkomsten zijn nu pas bekend gemaakt, omdat er eerst extra maatregelen moesten worden genomen om de dieren, die erg gewild zijn bij stropers, te beschermen.
    Luister ook naar het radiobericht over dit onderwerp.
     
  • Klein aantal neushoorns houdt stand op Borneo
    Nu.nl, 17 maart 2006
    Neushoorns op Borneo bijna uitgeroeid
    Volkskrant, 17 maart 2006
    Stropers hebben op het eiland Borneo de populatie bedreigde Sumatraanse neushoorns tot bijna nul gereduceerd. Uit veldonderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is gebleken dat momenteel alleen nog een groep van ongeveer dertien exemplaren stand lijkt te houden op het eiland, dat door Maleisië, Indonesië en Brunei wordt gedeeld.
     
  • Nederland Helpt (video) : [André Kuipers helpt Borneo; Wim en Marja Sommer helpen Sumba]
    EO, 16 maart 2006
    Andre Kuipers is een van de weinige ruimtevaarders in Nederland. Tijdens zijn ruimtereis zag hij met eigen ogen de aarde vanuit een ander perspectief. De gevolgen van de drastische houtkap op het eiland Borneo waren vanuit de ruimte heel goed zichtbaar en lieten Kuipers niet onberoerd. Daarom zet hij zich in voor het behoud van de natuur en is nu ambassadeur van het WNF. [...] Deel vier van de Metterdaad-aktie voor Sumba Mission. Wim en Marja Sommer vertrokken in september 1999 naar het eiland Sumba voor een zendingsproject. Op dit eiland aan de Zuidkust van Indonesië werken zij aan het verbeteren van de levenstandaard van de inwoners.
     
  • 'Hardhout net zo lucratief als coke'
    door Jan Salden, BN/De Stem, 16 maart 2006
    Nederland speelt een belangrijke rol in de internationale handel in illegaal hardhout. Niet alleen legt de overheid de houtmaffia geen strobreed in de weg, ze gebruikt illegaal hout ook zelf in bouwprojecten, zegt criminoloog Tim Boekhout van Solinge. "Dit is heling." Wanneer is hardhout illegaal?
     
  • 'Overheid gebruikt fout hout'
    door Jan Salden, Gelderlander, 16 maart 2006
    De Nederlandse overheid gebruikt illegaal gekapt hardhout in bouw - en infrastructurele projecten. Daarmee steunt ze de internationale houtmaffia. De winsten die gemaakt worden zijn vergelijkbaar met de cocaïnehandel. Ambtenaren van diverse ministeries geven toe van het gebruik van illegaal hout op de hoogte te zijn, maar doen er tot op heden niets aan. Dat zegt criminoloog Tim Boekhout van Solinge van het Willem Pompe Instituut in Utrecht, dat onderzoek verricht op het gebied van strafrecht.
     
  • Greenpeace wil totaal importverbod illegaal hout
    Trouw, 6 maart 2006
    Greenpeace wil totaal importverbod illegaal hout
    Nieuws.nl, 6 maart 2006
    Nederland moet een algemeen importverbod voor illegaal gekapt hout afkondigen. Daarvoor pleit Greenpeace maandag naar aanleiding van een internationaal onderzoek. Hieruit zou blijken dat Nederlandse bedrijven illegaal gekapt hout verhandelen uit Papoea-Nieuw-Guinea.
     
  • Nederlandse bedrijven verhandelen illegaal hout uit Papoea-Nieuw-Guinea
    EMEA Nieuws Netwerk, 6 maart 2006
    Illegaal gekapt hout uit de prachtige oerwouden van Papoea-Nieuw-Guinea is gewoon in Nederland te koop. Nederlandse bedrijven handelen willens en wetens in materiaal dat door meedogenloze houtkappers na intimidatie en omkoperij is verkregen. Dat concludeert Greenpeace na internationaal onderzoek.
     
  • Zes zeldzame olifanten vergiftigd op Sumatra
    Telegraaf, 1 maart 2006
    Zeldzame olifanten vergiftigd
    Algemeen Dagblad, 1 maart 2006
    Zeldzame olifanten vergiftigd op Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 1 maart 2006
    Zes zeldzame olifanten vergiftigd op Sumatra
    Laatste Nieuws, 1 maart 2006
    In de Indonesische provincie Riau, op Sumatra, zijn zes zeldzame, wilde olifanten vergiftigd met cyaankali. De dode dieren, waaronder een kalf en een stier waarvan de slagtanden verwijderd waren, werden vlakbij elkaar aangetroffen bij Mahato, driehonderd kilometer ten noorden van de provinciale hoofdstad Pekanbaru. Vermoedelijk zijn ze een week geleden overleden.
     
  • De zoektocht naar regenwouden onder water begint : nu de landstreken met de hoogste biodiversiteit zijn geïnventariseerd, zijn de hotspots op zee aan de beurt
    door Marieke Aarden, Volkskrant, 18 februari 2006
    De afgelopen weken zijn bij Saba en op Nieuw-Guinea natuurlijke schatkamers ontdekt. Geen wonder, want een Amerikaanse natuurclub is bezig de 'hotspots' van biodiversiteit in de oceanen op te sporen. Bescherming van deze plekken moet het grote uitsterven tegenhouden.
     
  • Indonesië treft schikking met mijnbedrijf
    Nieuws.nl, 16 februari 2006
    Het Amerikaanse mijnbedrijf Newmont betaalt de Indonesische overheid verspreid over tien jaar dertig miljoen dollar (25 miljoen euro), als compensatie voor de milieuvervuiling die het heeft veroorzaakt door tonnen giftig afval te dumpen in een baai bij Sulawesi. De twee partijen hebben daarover donderdag buiten de rechter om een akkoord bereikt.
     
  • Heimwee naar een verloren wereld : onderzoeksexpeditie ontdekt "paradijselijke" natuur in Papoea
    door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 14 februari 2006
    Genesis 1 was vorige week even wereldnieuws. Een onderzoeksexpeditie naar het afgelegen Foyagebergte in Papoea liet weten welke bijzondere dier- en plantensoorten het had ontdekt in het ontoegankelijke regenwoud in dit deel van de Oost-Indonesische provincie. Verwijzingen naar het paradijs als typering van de ongereptheid van de natuur aldaar waren niet van de lucht. Eén vraag bepaalt iedereen nu weer bij de zondige realiteit: hoe bewaren we het ongerepte gebied voor de toekomst.
     
  • Ontdekking van 'verloren wereld'
    door Koen Hilferink, Volkskrant, 8 februari 2006
    'Een paradijs op aarde.' Zo noemt een internationaal team van wetenschappers de ontdekking van tientallen nieuwe diersoorten in een ongerept stuk jungle in Papua. Tijdens een expeditie in het Foja-gebergte ontdekten zij nieuwe vogel-, kikker-, vlinder- en plantensoorten. De onderzoekers spreken van een 'lost world', omdat het lijkt alsof er nog nooit een mens in het gebied is geweest.
     
  • Paradijsvogel weer terecht
    Volkskrant, 8 februari 2006
    Tientallen nieuwe vogel-, kikkeren plantensoorten heeft een internationaal wetenschappelijk team in een ongerept stuk jungle in Papua ontdekt. Ook troffen ze de verloren gewaande paradijsvogel Berlepsch aan.
     
  • Expeditie vindt tientallen nieuwe diersoorten in Papoea
    Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2006
    Wetenschappers hebben een schat aan onbekende en vergeten flora en fauna ontdekt in het oerwoud van de Indonesische provincie Papoea. Naast tientallen nieuwe soorten kikkers, vlinders en planten werden zoogdieren aangetroffen die elders in de wereld zo goed als uitgestorven zijn.
     
  • Vreugde over ontdekking 'paradijs op aarde'
    Volkskrant, 7 februari 2006
    Vreugde over ontdekking 'paradijs op aarde'
    Sp!ts, 7 februari 2006
    Honderden nieuwe diersoorten ontdekt (video)
    Nu.nl, 7 februari 2006
    Wetenschappers zijn dolgelukkig met de ontdekking van honderden nieuwe dier- en plantensoorten in de bergachtige regenwouden op Nieuw Guinea in Indonesië. Tijdens een expeditie in het zeer moeilijke begaanbare gebied zijn vogels, kikkers, vlinders en planten gevonden die nog niet bekend waren. De wetenschappers spreken dinsdag in The Independent van het vinden van het paradijs.
     
  • Expeditie vindt nieuwe dier- en plantsoorten
    Telegraaf, 7 februari 2006
    Wetenschappers hebben honderden nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in de bergachtige regenwouden op Nieuw-Guinea in Indonesië. Tijdens een expeditie in het zeer moeilijk begaanbare gebied zijn vogels, kikkers, vlinders en planten gevonden die nog niet bekend waren. De wetenschappers spreken dinsdag in The Independent van het vinden van het paradijs.
     
  • Tientallen nieuwe soorten ontdekt in 'paradijs'
    Elsevier, 7 februari 2006
    In het Fojagebergte in het westelijke, Indonesische deel van Nieuw-Guinea is een 'verloren paradijs' ontdekt met zeker tientallen, maar misschien wel honderden nieuwe soorten planten en dieren. 'Van alle plekken op de aarde komt dit gebied het dichtste in de buurt van het Hof van Eden.'
     
  • Paradijs ontdekt
    Parool, 7 februari 2006
    Een Indonesisch-Amerikaanse expeditie heeft in een onbewoond gebied in het noorden van West-Irian een reeks nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt.
     
  • Expeditie vond op Indonesisch eiland een "verloren paradijs"
    Laatste Nieuws, 7 februari 2006
    Een wetenschappelijke expeditie heeft op het Indonesische eiland Nieuw Guinea ver van de menselijke aanwezigheid een onbekende wereld aangetroffen waar totnogtoe onbekende fauna en flora leven, zo heeft de milieugroep Conservation International als organisator van de expeditie dinsdag bekendgemaakt.
     
  • Ruzie om een vis: Wie heeft de kleinste
    Elsevier, 1 februari 2006
    Het was nieuws vorige week: in de moerassen van Sumatra leeft 's werelds kleinste visje. Het net ontdekte beestje, een vrouwtje, is maar 7,9 millimeter lang.
     
  • Kleinste vis ter wereld ontdekt
    Nu.nl, 25 januari 2006
    Kleinste vis ter wereld ontdekt
    Nieuwsblad, 25 januari 2006
    Kleinste vis ter wereld ontdekt
    Laatste Nieuws, 25 januari 2006
    Een Duits-Zwitsers-Singaporese ploeg biologen heeft in Indonesische moerassen op Sumatra een vis ontdekt die op volwassen leeftijd soms maar 7,9 millimeter lang wordt. Het beestje, Paedocypris progenetica gedoopt, is daarmee niet alleen de kleinste vis, maar tevens het kleinste gewervelde dier ter wereld.
     
  • 'Aardverschuivingen Java door illegale houtkap'
    Nieuws.nl, 6 januari 2006
    De aardverschuivingen op het Indonesische eiland Java van afgelopen week, waarbij 240 mensen omkwamen of vermist raakten, zijn wellicht veroorzaakt door het illegaal kappen van bomen, menen plaatselijke natuurbeschermers.
     
  • Onderwaterwereld onbeschadigd door tsunami
    Algemeen Dagblad, 14 december 2005
    Onderwaterwereld onbeschadigd door tsunami
    Sp!ts, 14 december 2005
    Onderwaterwereld onbeschadigd door tsunami
    Gelderlander, 14 december 2005
    Onderwaterwereld onbeschadigd door tsunami
    BN/De Stem, 14 december 2005
    De verwoestende tsunami van kerst 2004 heeft de dierenwereld in de Indische Oceaan zo goed als ongemoeid gelaten. Een onderwaterexpeditie voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra vond maar op een plek, op 4000 meter diepte, een gebied zonder zeeleven.
     
  • 'Nieuw dier vermoedelijk een vliegende eekhoorn'
    door Ben van Raaij, Volkskrant, 14 december 2005
    Het mysterieuze nieuwe zoogdier dat onlangs op Borneo werd ontdekt, is vermoedelijk een vliegende eekhoorn. Dat zegt dr. Chris Smeenk, oud-conservator van de zoogdierencollectie van het Leidse museum Naturalis. 'Het is vrijwel zeker geen nieuw dier.'
     
  • 'Nieuw dier opgedoken in Borneo'
    door Ben van Raaij, Volkskrant, 7 december 2005
    In de regenwouden van Borneo is mogelijk een nieuw zoogdier ontdekt. Het dier heeft kleine oren, een donkerrode vacht en een lange, gespierde staart en lijkt wel wat op een civetkat. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) dinsdag bekend gemaakt.
     
  • Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt
    Algemeen Dagblad, 6 december 2005
    Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt
    Sp!ts, 6 december 2005
    Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt (video)
    Nu.nl, 6 december 2005
    Nieuw zoogdier op Borneo ontdekt
    Gelderlander, 6 december 2005
    'Nieuw' dier ontdekt op Borneo
    BN/De Stem, 6 december 2005
    Op het Indonesische eiland Borneo is mogelijk een nieuw zoogdier ontdekt. Het gaat om een vleeseter, iets groter dan een huiskat, met een donkerrode pels en een lange harige staart.
     
  • Nieuwe zoogdiersoort ontdekt op Borneo
    Standaard, 6 december 2005
    Nieuwe zoogdiersoort ontdekt op Borneo
    Laatste Nieuws, 6 december 2005
    Onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WWF) hebben op Borneo een onbekende vleesetende zoogdiersoort ontdekt. Dat meldt de natuurbeschermingsorganisatie dinsdag. Het dier is iets groter dan een gemiddelde huiskat en heeft een donkerrode vacht, zeer kleine oren en een lange pluimstaart.
     
  • Palmolie schaadt milieu
    door Petra van Rijn, Volkskrant, 3 december 2005
    In het artikel over energiebedrijven en de productie van groene stroom wordt gesuggereerd dat het bijstoken van palmolie in 'groene' elektriciteitscentrales een duurzame vorm van energiewinning is (Economie, 26 november). Dit is niet juist.
     
  • EU strenger voor illegale houtkappers
    Volkskrant, 25 oktober 2005
    De Europese Unie versterkt de strijd tegen illegaal gekapt hout. De Unie gaat daartoe akkoorden sluiten met grote houtproducerende landen. De EU zal alleen hout uit deze landen toestaan als het ecologisch en sociaal verantwoord is gekapt. De Unie gaat de landen daarbij helpen.
     
  • Electrabel geeft plan bijstoken palmolie op
    Volkskrant, 20 oktober 2005
    Het elektriciteitsbedrijf Electrabel blaast ziet af van zijn voornemen om palmolie bij te stoken. [...] Volgens hen [de milieuorganisaties] leidt de productie van palmolie in Maleisië en Indonesië tot massale houtkap.
     
  • "Kennis van de natuur kan bij natuurrampen levens redden"
    Reformatorisch Dagblad, 14 oktober 2005
    Leiders op het Indonesische eiland Simeulue ontvingen deze week een prestigieuze VN-award voor de tienduizenden levens die ze gered hebben tijdens de tsunami die Azië vorig jaar trof. Ze wisten door het gedrag van de zee en van hun buffels te voorspellen dat er een vloedgolf aankwam.
     
  • Illegaal kappen baart Indonesische kerk zorgen : Dr. Borrong uit Jakarta geeft in proefschrift aanzet tot ecologische theologie
    door K. van der Zwaag, Reformatorisch Dagblad, 7 oktober 2005
    Illegaal kappen van tropische regenwouden, wegsmijten van afval uit auto's en huizen op de publieke weg, toenemende water- en luchtvervuiling. Dr. Robert Patannang Borrong heeft er in Jakarta dagelijks mee te maken. Zijn proefschrift over het omgaan met de schepping, dat hij deze week in Amsterdam verdedigde, is uit de praktijk geboren.
     
  • Palmolie kan alternatieve energiebron zijn, zonder ontbossing als hoge prijs
    door Herbert Diemont en Jan Verhagen, Volkskrant, 27 september 2005
    Terwijl de regering zich inzet bio-energie te stimuleren, tekent de milieubeweging protest aan tegen het gebruik van palmolie in centrales. Critici vrezen namelijk dat dit de ontbossing in de tropen bevordert. Zo ook staatssecretaris Van Geel.
     
  • Maleisië wil meer maatregelen tegen bosbranden
    Trouw, 27 september 2005
    Maleisië wil meer maatregelen tegen bosbranden
    Nieuws.nl, 27 september 2005
    Maleisië wil meer maatregelen tegen bosbranden
    Reformatorisch Dagblad, 28 september 2005
    Maleisië heeft er dinsdag bij zijn Zuidoost-Aziatische buurlanden op aangedrongen meer maatregelen te nemen tegen de bosbranden die Zuidoost-Azië geregeld teisteren. Vorige maand werd de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur opnieuw getroffen door smog van branden in Indonesië. De Maleisische onderminister van milieu Sothinathan Sinna deed de oproep op een conferentie van ministers van milieu van de tien lidstaten tellende ASEAN in Manilla, de Filipijnen.
     
  • VN laten hout voor Nias uit Noord-Amerika komen
    Trouw, 26 september 2005
    VN laten hout voor Nias uit Noord-Amerika komen
    Nieuws.nl, 26 september 2005
    De Verenigde Naties willen op grote schaal hout importeren - onder meer uit Noord-Amerika - voor de wederopbouw van het in maart door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Nias. Dit om de Indonesische regenwouden te sparen. De eerste order, voor twintigduizend kubieke meter, wordt de komende weken geplaatst, zei Robert Ashe van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maandag in Indonesië.
     
  • Vraag naar palmolie bedreigt orang-oetans
    Nieuws.nl, 23 september 2005
    Vraag naar palmolie bedreigt orang-oetans
    Telegraaf, 23 september 2005
    De stijgende vraag naar palmolie, veel gebruikt in de voedselverwerkende industrie, bedreigt de orang-oetan in zijn bestaan. Bij het verwerven van palmolie gaat veel bos verloren, de natuurlijke leefomgeving van de apensoort. Dat heeft milieuorganisatie Friends of the Earth vrijdag meegedeeld.
     
  • 'Jagers maken jaarlijks honderden Indonesische orang-oetangs buit'
    Nieuws.nl, 6 september 2005
    Jaarlijks worden in de jungle van het Indonesische deel van Borneo tussen de tweehonderd tot vijfhonderd met uitsterving bedreigde orang-oetangs gedood of gevangen genomen. Twee vooraanstaande natuurbeschermingsorganisaties, TRAFFIC en het Wereldnatuurfonds, hebben hierover dinsdag alarm geslagen.
     
  • Nog jaarlijks honderden orang–oetans verhandeld
    Telegraaf, 5 september 2005
    Nog jaarlijks honderden orang–oetans verhandeld
    Reformatorisch Dagblad, 5 september 2005
    In Indonesië worden nog steeds honderden orang–oetans illegaal verhandeld. Dat meldt het onderzoeksbureau Traffic in een nieuw rapport. Op Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo), Java en Bali worden volgens de organisatie jaarlijks tussen de tweehonderd en vijfhonderd orang–oetans verkocht.
     
  • Grote apen steeds meer bedreigd
    Laatste Nieuws, 1 september 2005
    De populatie grote apen is met spoedige uitsterving bedreigd doordat menselijke activiteit in toenamende mate beslag legt op de evenaarswouden in Afrika en Zuidoost-Azië, zo staat in een donderdag gepubliceerde studie van het in Nairobi gevestigde VN-programma voor het milieu (UNEP).
     
  • Tijger doodt bulldozer-chauffeur op Sumatra
    Telegraaf, 31 augustus 2005
    Sumatraanse tijger verslindt plassende bulldozer-chauffeur
    Laatste Nieuws, 31 augustus 2005
    Tijger doodt wildplasser
    Standaard, 31 augustus 2005
    Tijger doodt wildplasser
    Nieuwsblad, 31 augustus 2005
    Een tijger heeft op het Indonesische eiland Sumatra een bestuurder van een bulldozer aangevallen en gedood. De man was even van zijn voertuig gestapt om te plassen toen het roofdier toesloeg. Het slachtoffer was bezig aan een houtkapproject.
     
  • Palmolie verhit gemoederen in milieudebat : volgens milieuorganisaties verplaatst Electrabel problemen naar ontwikkelingslanden door centrales op Indonesische biomassa te stoken
    door Olav Velthuis, Volkskrant, 27 augustus 2005
    Het energiebedrijf Electrabel wil centrales met palmolie gaan stoken. Omdat het goed is voor het milieu. De milieubeweging protesteert. De olieproductie leidt in Indonesië tot kaalslag.
     
  • Tweehonderd Indonesische families vluchten voor wilde olifanten
    Nieuwsblad, 24 augustus 2005
    Wilde olifanten verdrijven 200 Indonesische families
    Laatste Nieuws, 24 augustus 2005
    Wilde olifanten jagen dorp op de vlucht
    Nieuwsblad, 24 augustus 2005
    Wilde olifanten jagen dorp op de vlucht
    Standaard, 24 augustus 2005
    Enkele wilde olifanten hebben een dorpje in de buurt van het bos van Sumatra in Indonesië verwoest. De 200 families die er wonen moesten noodgedwongen op de vlucht slaan. De olifanten, die in totaal met elf zijn en geleid worden door een gewelddadig mannetje, vielen het dorp Padang Lais, in het district Ogan Komering Ulu, verschillende keren 's nachts aan.
     
  • Wereld Natuur Fonds volgt dwergolifanten met zenders
    Telegraaf, 20 augustus 2005
    WNF volgt dwergolifanten met zenders
    Sp!ts, 20 augustus 2005
    Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft samen met lokale organisaties vijf dwergolifanten in het Maleisische deel van Borneo voorzien van satellietzenders. Het WNF liet zaterdag weten dat het via de zenders belangrijke informatie over het gedrag en het leefgebied van de dwergolifanten hoopt te krijgen.
     
  • Felle kritiek milieubeweging op plan voor plantage in Midden-Borneo
    Nieuws.nl, 15 augustus 2005
    Kritiek op plan voor plantage op Kalimantan
    Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
    Een plan van de Indonesische regering voor de aanleg van de grootste palmolieplantage ter wereld in Kalimantan op het eiland Borneo zal bij uitvoering enorme schade berokkenen aan bos, in het wild levende dieren en de lokale bevolking. Het World Wildlife Fund (WWF) heeft dit maandag gezegd.
     
  • Wereldnatuurfonds tegen enorme plantage op Borneo
    Telegraaf, 12 augustus 2005
    Wereldnatuurfonds tegen enorme plantage op Borneo
    Sp!ts, 12 augustus 2005
    Het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemt het plan voor een enorme palmolieplantage op het Indonesische deel van Borneo "funest" voor het regenwoud daar. Het door China gefinancierde plan beslaat een gebied van 1,8 miljoen hectare, ongeveer half zo groot als Nederland.
     
  • Gentechnologie voor de kleine boer : Indonesië: getouwtrek om boerensteun
    door Hilde Janssen, IS, augustus 2005
    Indonesië importeert al jaren genetisch gemodificeerd voedsel, vooral soja voor de populaire tahoe- en tempé-gerechten. Maar het commercieel gebruik van gentechnologie staat nog ter discussie. "Gentechnologie helpt kleine boeren", stelt maïsboer Abdul Rois. Als voorzitter van een lokale boerengroep uit Oost Java was hij vorig jaar nauw betrokken bij een eenmalige veldproef van de landbouwdienst met genetisch gemodificeerde maïszaad RoundupReady C7 van chemiereus Monsanto. Deze herbicide-bestendige maïs vergt minder wied- en schoffelwerk, zag Rois. "Het bespaart tijd, mankracht en geld. En de oogst is even goed."
     
  • Indonesië slacht varkens in strijd tegen vogelgriep
    Volkskrant, 25 juli 2005
    Indonesië is het eerste land waar varkens worden geslacht om de vogelgriep te bestrijden. De autoriteiten hadden 200 varkens willen slachten, maar lieten het zondag voorlopig bij 19 varkens waarbij het virus is aangetroffen.
     
  • Indonesië vermoedt vogelgriep achter sterfgevallen : slachtoffers zouden eerste dodelijke vogelgriepgevallen zijn voor Indonesië
    Zibb.nl/BBC, 15 juli 2005
    Als het vermoeden juist is, zijn de slachtoffers – een man en zijn twee jonge dochters – de eerste menselijke slachtoffers van vogelgriep in Indonesië.
     
  • Indonesië staat mijnbouw in beschermde bossen toe
    Telegraaf, 8 juli 2005
    Mijnbouw mag in bossen Indonesië
    Nieuwsblad, 8 juli 2005
    Dertien Indonesische bedrijven mogen weer mijnbouw plegen in beschermd bosgebied. Dat heeft het Constitutionele Hof bepaald, meldde The Jakarta Post vrijdag. Het vonnis is volgens de krant ingegeven door de slechte economie in het land.
     
  • 'Orang-oetans op Kalimantan en Sumatra in gevaar'
    Telegraaf, 7 juli 2005
    Als niet snel maatregelen worden genomen, zijn orang-oetans over vijf jaar op Sumatra uitgestorven en over tien jaar op Kalimantan. Dat heeft de natuurbeschermingsorganisatie ProFauna donderdag laten weten.
     
  • Kinderen halen half miljoen euro op voor orang-oetan
    Nu.nl, 1 juli 2005
    Kinderen halen half miljoen euro op voor orang-oetan
    Telegraaf, 1 juli 2005
    Kinderen halen half miljoen euro op voor orang-oetan
    Reformatorisch Dagblad, 1 juli 2005
    Kinderen hebben met allerlei inzamelingsacties bijna een half miljoen euro opgehaald voor de orang-oetan. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kan met het geld een groot oerbos in Borneo als beschermd leefgebied van de mensaap aanwijzen.
     
  • Wederopbouw Atjeh met illegaal gekapt hout
    Telegraaf, 21 juni 2005
    De wederopbouw van door de zeebeving verwoeste gebouwen in Atjeh gebeurt op grote schaal met illegaal gekapt hout. Sinds de natuurramp, zondag een halfjaar geleden, is de illegale houtkap in dit deel van Indonesië ook enorm toegenomen, zo heeft de organisatie Flora and Fauna International (FFI) dinsdag gemeld.
     
  • Volop handel in orang-oetans en gibbons in Indonesië
    Telegraaf, 17 juni 2005
    Drukke handel in apen in Indonesië
    Algemeen Dagblad, 17 juni 2005
    Orang-oetans en gibbons worden nog steeds volop verhandeld in Indonesië, ondanks hun beschermde status. De apen zijn zeer in trek als huisdieren of toeristische attractie. Dit staat in een rapport van onderzoeksbureau Traffic, een samenwerkingsverband tussen het Wereld Natuur Fonds en de World Conservation Union (IUCN) dat de handel in bedreigde dier- en plantensoorten in kaart brengt.
     
  • Eerste geval van vogelgriep bij mens in Indonesië
    Nieuwsblad, 16 juni 2005
    Indonesië meldt eerste geval van vogelgriep : man heeft geen ziekteverschijnselen
    Zibb.nl, 16 juni 2005
    In Indonesië is voor het eerste een geval van de menselijke variant van vogelgriep geconstateerd. Het ministerie van Gezondheid heeft dit bevestigd.
     
  • Sumatra-tijger binnen tien jaar verdwenen
    Telegraaf, 14 juni 2005
    Als er niets gebeurt aan houtkap en stroperij is de Sumatra-tijger binnen tien jaar verdwenen. Nu leven er nog tussen de vierhonderd en vijfhonderd van deze tijgers in Indonesië. Jaarlijks komen zeker vijftig dieren om door toedoen van stropers. Dat heeft een regeringswoordvoerder dinsdag meegedeeld.
     
  • Weet wat je koopt: zeep : vuile-handenzeep
    IS, juni 2005
    Onze bad- en keukenzeep verslindt regenwoud in Zuid-Oost-Azië Dat zit zo: de meeste zeep bevat palmolie. Die komt vooral uit Maleisië en Indonesië. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt veel regenwoud gekapt. In Indonesië maakt jaarlijks een lap regenwoud ter grootte van België plaats voor kaarsrechte rijen oliepalmen.
     
  • Vogelgriep bij varkens in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 13 mei 2005
    Bij varkens op het Indonesische eiland Java is vogelgriep geconstateerd. Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag gemeld. Daardoor groeit de angst voor een grotere uitbraak in een van de bevolkingsrijkste landen van de wereld.
     
  • "Reddingsplan nodig voor bos op Borneo"
    Reformatorisch Dagblad, 29 april 2005
    Wetenschappers en vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven roepen bedrijven op om haast te maken met duurzame investeringen op Borneo. Alleen dan kunnen de bossen op het eiland behouden blijven.
     
  • Een schatkamer van nieuw leven
    door Marieke Aarden, Volkskrant, 26 april 2005
    De afgelopen tien jaar zijn 361 nieuwe soorten ontdekt op Borneo: 260 insecten, vijftig planten, dertig zoetwatervissen, zeven kikkers, zes hagedissen, vijf krabben, twee reptielen en een pad.
     
  • Borneo
    Reformatorisch Dagblad, 26 april 2005
    Een pad, 2 slangen, 5 krabben, 6 hagedissen, 7 kikkers, 30 zoetwatervissen, 50 planten, 260 insecten. De afgelopen tien jaar zijn op Borneo 361 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt, zo blijkt uit het maandag gepubliceerde rapport "Borneo’s Lost World" van het internationale Wereld Natuur Fonds (WNF).
     
  • WNF ziet brood in soortenrijkdom Borneo
    Telegraaf, 25 april 2005
    Wetenschappers ontdekken iedere maand op het eiland Borneo gemiddeld drie nieuwe dier- en plantensoorten. De afgelopen tien jaar zijn 361 nieuwe soorten ontdekt. "Het eiland is een soort bibliotheek waarvan de binnenste kamers nooit eerder zijn geopend", zegt directeur natuurbescherming G. van den Top van Wereld Natuur Fonds Nederland (WNF).
     
  • Succesvolle Borneo-dag Apenheul : Wendy van Dijk gangmaakster
    door Gep Leeflang, De Stentor Apeldoorn, 25 april 2005
    In Samenwerking met het SBS - programma Hart van Nederland van Wendy van Dijk heeft het Apeldoornse dierenpark Apenheul afgelopen weekend ruim 1400 euro bijeengebracht voor de bossen van Borneo. Het is één van de acties waarmee Apenheul het bewustzijn van zijn bezoekers de laatste jaren probeert te vergroten. Het dierenpark werkt hiervoor onder meer samen met het Wereld Natuur Fonds.
     
  • Olifanten doden dorpelingen in Indonesië
    Telegraaf, 1 april 2005
    Olifanten doden dorpelingen in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 1 april 2005
    Wilde olifanten hebben drie boeren doodgetrapt die in een natuurreservaat op Sumatra hout verzamelden dat door illegale houthakkers was achtergelaten.
     
  • Enorme houtsmokkel uit Papoea-Nieuw-Guinea
    Volkskrant, 17 februari 2005
    Vanuit het Indonesische Papoea-Nieuw-Guinea wordt op enorme schaal tropisch hardhout naar China gesmokkeld. Dat schrijft de milieuorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) in een rapport, dat donderdag is uitgekomen.
     
  • Natuurramp Atjeh leidt tot extra houtkap
    Telegraaf, 25 januari 2005
    De wederopbouw van de deels verwoeste Indonesische provincie Atjeh gaat vrijwel zeker leiden tot extra houtkap elders op Sumatra. Volgens de Indonesische minister van Bosbouw, Malam Sambat Kaban, is er tot 8,5 miljoen kubieke meter hout nodig om 123.000 huizen in Atjeh te herbouwen. Die hoeveelheid komt overeen met iets meer dan de helft van het jaarlijkse houtverbruik in Nederland.
     
  • Honderden miljoenen milieuschade in Indonesië
    Sp!ts, 21 januari 2005
    Vele miljoenen milieuschade in Indonesië
    Telegraaf, 21 januari 2005
    De schade van de zeebeving en de daaropvolgende vloedgolven van 26 december loopt alleen al voor Indonesië in de honderden miljoenen dollars. Dat maakte directeur Klaus Toepfer van de milieuorganisatie van de Verenigde Naties, UNEP, vrijdag in het Japanse Kobe bekend.
     
  • Giftig mijnafval gevonden in Indonesische baai
    Volkskrant, 10 november 2004
    Een team van deskundigen dat voor de Indonesische regering een onderzoek heeft ingesteld naar de vervuiling van de Buyatbaai op Sulawesi met giftig mijnafval heeft aanzienlijke hoeveelheden arsenicum en kwik aangetroffen. Desalniettemin voldoet het water in de baai aan de Indonesische normen, stellen de deskundigen echter vast.
     
  • Van Ardenne neemt amendement om extra te investeren in bestrijden illegale houtkap Kalimantan over
    Indofo/Tweede Kamer, 8 november 2004
    Minister Van Ardenne heeft tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken maandag jl. een amendement van CU-lid Huizinga-Heringa en CDA-lid Brinkel om in Kalimantan extra te investeren in het bestrijden van illegale houtkap overgenomen. Van Ardenne vindt het van belang om meer te investeren in tropische regenwouden. "Er is in Kalimantan niet alleen sprake van illegale houtkap door particulieren, ook de overheid knijpt een oogje toe", aldus Van Ardenne.
     
  • € 5.000.000 ontwikkelingshulp voor natuur-, milieu- en watermiddelen (Adobe Acrobat®-document; 18 Kb)
    Kamerstukken Tweede Kamer, 14 oktober 2004
    Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2005; Amendement dat beoogt 5 miljoen euro uit de natuur-, milieu- en watermiddelen toe te wijzen aan ontwikkelingsprojecten in Indonesië
     
  • Nieuwe uitbraak vogelgriep in Indonesië
    Telegraaf, 4 oktober 2004
    Indonesië is getroffen door een nieuwe uitbraak van vogelgriep. Dat berichtte The Jakarta Post maandag. De ziekte werd vorige week geconstateerd op een boerderij in de provincie Centraal Java nadat daar 350 kippen waren gestorven. Volgens de plaatselijke autoriteiten gaat het om vogelgriep van de voor mensen gevaarlijke variant H5N1.
     
  • In Indonesië verdwijnen elke minuut zes voetbalvelden bos
    Telegraaf, 8 september 2004
    De bossen van Indonesië verdwijnen als sneeuw voor de zon. Volgens milieuactivisten wordt er op zo'n grote schaal illegaal gekapt dat per minuut een oppervlakte van zes voetbalvelden wordt kaalgeslagen. De bossen op het eiland Sumatra zullen waarschijnlijk in de loop van 2005 ophouden te bestaan.
     
  • Orang-oetans op onontgonnen terrein
    IS, mei 2004
    Over hoe wij leren, moeten we nog veel leren. Daarom struint Serge Wich met zijn onderzoeksteam door het moerasbos van Midden-Kalimantan achter orang-oetans aan. Zolang het nog kan, want onze roodharige neef dreigt ten onder te gaan aan de houtkap in Indonesië.
     


- venster sluiten -