Doodsbedreiging aan familie van activist Munir

22 november 2004


Volgens Amnesty International heeft de familie van de overleden mensen­rechten­activist Munir bescherming nodig nadat zij thuis een doodsbedreiging hebben ontvangen.

Munir's weduwe Sucawato ontving op zaterdag 20 november een onthoofde en in stukken gesneden kip met een waarschuwingsbriefje met de tekst: "Wees voorzichtig!! Neem geen contact op met de TNI [het Indonesische leger] over de dood van Munir. Wil je eindigen als dit?".
"In het licht van de recente gebeurtenissen moet de Indonesische regering de hoogste prioriteit geven aan de bescherming van de familie van Munir, zijn medestanders en alle mensen­rechten­activisten in het land", aldus Natalie Hill, onderdirecteur Azië bij Amnesty International. "In het verleden zijn bedreigingen aan activisten zelden onderzocht. De nieuwe regering van President Susilo Bambang Yudhoyono zou haar betrokkenheid bij de mensen­rechten tonen door concrete stappen te ondernemen om degenen die opkomen voor de mensen­rechten te beschermen".

Munir Said Thalib (38) | Foto: Tempo Interaktif

Hill: "De regering zou de bedreigingen van en aanvallen op mensen­rechten­activisten publiek moeten afkeuren en grondig moeten onderzoeken, inclusief de voorvallen uit het verleden".

De 38-jarige Munir zat op 7 september in het vliegtuig van Singapore naar Nederland toen hij stierf aan een arsenicumvergiftiging, aldus het Nederlandse autopsie­rapport. De Indonesische politie is gestart met het onderzoek naar zijn dood.

Amnesty International is bang dat, als bedreigingen zoals Sucawati die ontving niet serieus genomen worden, het onderzoek naar Munir's dood ondermijnt wordt. "Als het onderzoek betrouwbaar moet zijn, dan is het van vitaal belang dat diegenen die informatie kunnen verschaffen over Munir's dood dat kunnen doen zonder angst over hun veiligheid", zei Natalie Hill. "Wij doen een dringend beroep op de regering maatregelen te nemen om getuigen en slachtoffers te beshermen."

Achtergrond
Munir was een van Indonesië's meest prominente mensen­rechten­activisten. Tijdens de laatste maanden van de Suharto-regering in 1998, zocht hij naar de oorzaak van de "verdwijningen" van tientallen activisten en was hij mede-oprichter van Kontras, de Commissie voor Vermisten en Geweldsslachtoffers. Hij was tevens betrokken bij de onderzoeken naar mensen­rechten­schendingen in Timor-Leste in 1999.

Munir ontving vele bedreigingen door zijn mensen­rechten­werk. In augustus 2003 explodeerde een bom bij zijn huis in Jakarta. In 2002 en 2003 werd het kantoor van Kontras aangevallen door een bende, waarbij de kantoorinventaris werd vernield en informatie werd meegenomen.

Via: Bas de Meijer

BRON
- Indonesia: Death threat to campaigner's family [Web document]
  Persbericht Amnesty International 2004; (22 oktober)


- vorige scherm | venster sluiten -