Pertahanan dan persenjataan: warta berita

Pertahanan dan persenjataan: warta berita
Defensie & bewapening: nieuwsberichten

25 februari 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • VS belooft Indonesië militaire steun
  Trouw, 25 februari 2008
  VS belooft Indonesië militaire steun
  De Pers, 25 februari 2008
  VS belooft Indonesië militaire steun
  DAG, 25 februari 2008
  De Verenigde Staten gaan Indonesië helpen zijn leger te moderniseren. Dat heeft minister van defensie Robert Gates maandag gezegd in Jakarta. Gates zei ook dat de VS landen als Indonesië kunnen ondersteunen bij het vinden van hun eigen weg. Hiermee refereerde hij aan kritiek die zijn voorganger Donald Rumsfeld in 2006 kreeg in Indonesië, namelijk dat de VS zich stelselmatig op hooghartige wijze in andermans zaken mengen.
   
 • Korvet voor Indonesië overgedragen en gedoopt
  Provinciale Zeeuwse Courant, 26 november 2007
  Na een reeks succesvolle proefvaarten heeft Schelde Marinebouw (SMB) zaterdag de KRI Hasanuddin overgedragen aan de Indonesische Marine. Het is het tweede korvet dat SMB voor Indonesië heeft gebouwd.
   
 • Indonesië kiest voor Russische wapens
  door Arnout Brouwers, Volkskrant, 7 september 2007
  Met een wapendeal van een miljard dollar met Rusland heeft Indonesië gisteren laten blijken dat het zijn afhankelijkheid van westerse wapenleveranciers wil verkleinen. De overeenkomst werd, samen met zeven miljard aan economische deals, gesloten tijdens een bezoek van president Poetin aan Jakarta, het eerste van een Russische leider sinds 1960.
   
 • Rusland sluit deals over defensie
  Reformatorisch Dagblad, 7 september 2007
  Rusland heeft donderdag met twee landen een akkoord gesloten op het gebied van defensie. Met Indonesië sloot Moskou een overeenkomst over materieel, met Iran ging het over het vervolg op de bouw van de kerncentrale.
   
 • Rusland en Indonesië sluiten defensiedeal
  Trouw, 6 september 2007
  Rusland en Indonesië sluiten defensiedeal
  Nieuws.nl, 6 september 2007
  Rusland en Indonesië sluiten defensiedeal
  De Pers, 6 september 2007
  Rusland en Indonesië hebben donderdag een defensieakkoord gesloten, waardoor Indonesië de beschikking krijgt over vijftien nieuwe helikopters, twintig tanks en twee onderzeeboten. Het benodigde geld, 1 miljard dollar (735 miljoen euro), krijgt Indonesië van Rusland te leen.
   
 • Indonesië koopt Russisch wapentuig
  NRC Handelsblad, 6 september 2007
  Indonesië koopt Russisch wapentuig
  Gelderlander, 6 september 2007
  Indonesië koopt tanks, helikopters en onderzeeërs ter waarde van 1 miljard dollar (meer dan 730 miljoen euro) van Rusland. President Vladimir Poetin tekende de deal donderdag tijdens een bezoek aan Jakarta.
   
 • Vier korvetten voor Indonesië
  door Hans Andringa, RNW Wereldomroep, 2 juli 2007
  Met veel ceremonieel vertoon heeft scheepswerf 'De Schelde' in Vlissingen de eerste van vier korvetten overhandigd aan de Indonesische marine. De levering van de schepen is controversieel vanwege de mensenrechtenschendingen in Indonesië. Dergelijke schepen zouden zijn ingezet tegen de bevolking van Atjeh in 2003.
   
 • Indonesische mariniers schieten dorpelingen dood
  Nieuws.nl, 30 mei 2007
  Indonesische mariniers schieten dorpelingen dood
  De Pers, 30 mei 2007
  Indonesische mariniers hebben woensdag bij rellen over grond die de strijdkrachten voor militaire oefeningen opeisen vijf mensen doodgeschoten en negen verwond. De slachtoffers probeerden de mariniers ervan te weerhouden een stuk land van 3.600 hectare bij Pasuruan in Oost-Java in gebruik te nemen. Woordvoerders van de mariniers en de politie hebben dit bekendgemaakt.
   
 • Demonstranten op Java doodgeschoten om stuk land
  Nieuws.nl, 30 mei 2007
  Demonstranten op Java doodgeschoten om stuk land
  De Pers, 30 mei 2007
  Indonesische mariniers hebben woensdag bij een demonstratie om een stuk land op Java vijf mensen doodgeschoten. Nog eens negen demonstranten zijn gewond geraakt. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt. Het betreffende stuk land wordt zowel door bewoners van het dorp Pasuruan als door het korps mariniers geclaimd.
   
 • Indonesië bereid militairen naar Irak te sturen
  Nieuws.nl, 22 november 2006
  Indonesië bereid militairen naar Irak te sturen
  Reformatorisch Dagblad, 22 november 2006
  Indonesië bereid militairen naar Irak te sturen
  Laatste Nieuws, 22 november 2006
  Indonesië is bereid in de toekomst vredesmilitairen naar Irak te sturen en andere moslimlanden aan te moedigen dat ook te doen. Dat heeft de Indonesische minister van buitenlandse zaken, Hassan Wirajuda, woensdag gezegd. Tot nu toe wees Indonesië, het dichtstbevolkte moslimland, de mogelijkheid van troepenzending naar Irak af. Daarbij ging het om deelname aan een vredesmacht die los staat van de Amerikaanse bezettingstroepen.
   
 • Indonesië wil buitenlandse vredesmacht in Irak
  door Jan Lepeltak, Telegraaf, 20 november 2006
  Tijdens een gespannen bijeenkomst in het presidentiële paleis in Bogor hebben president Bush en de Indonesische president Yudhoyono gesproken over een nieuw Indonesisch-Amerikaans partnerschap in de bestrijding van extremistische groeperingen. Verhitte demonstraties vonden plaats buiten het paleis in Amerikaanse Fastfood-restaurants in geheel Indonesië.
   
 • Verdrag Indonesië en Australië veiligheidszaken
  Nieuws.nl, 14 november 2006
  Indonesië en Australië hebben maandag een verdrag gesloten dat voorziet in nauwere samenwerking op het gebied van onder meer terreurbestrijding, grensbewaking en het uitwisselen van inlichtingen. De Indonesische minister van buitenlandse zaken Hassan Wirajuda en zijn Australische ambtgenoot Alexander Downer ondertekenden het verdrag op Lombok. Op aandringen van Jakarta is in het verdrag een clausule opgenomen die de territoriale integriteit en soevereiniteit van Indonesië benadrukt.
   
 • Werf mag korvetten leveren aan Indonesië
  Te;egraaf, 25 oktober 2006
  De Schelde mag Indonesië korvetten leveren
  Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2006
  Scheepswerf De Schelde mag twee korvetten leveren aan Indonesië. Een meerderheid van CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer staat achter het besluit van het kabinet om een uitvoervergunning te verstrekken.
   
 • De Schelde mag korvetten leveren aan Indonesië
  Telegraaf, 17 oktober 2006
  Scheepswerf mag korvetten leveren aan Indonesië
  Nieuws.nl, 17 oktober 2006
  Scheepswerf De Schelde in Vlissingen mag twee korvetten leveren aan Indonesië. Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat zij een exportvergunning zal afgeven voor de levering.
   
 • Alcoholvrije doop bij werf De Schelde
  BN/De Stem, 15 september 2006
  De korvetten Diponegoro en Hasanuddin voor de Indonesische marine ondergaan zaterdag bij de werf van De Schelde in Vlissingen een bijzondere doop. Er komt geen champagne aan te pas. In plaats daarvan zal een kruik met water uit Indonesië tegen de boeg van de schepen worden stukgeslagen.
   
 • Indonesische militairen later naar Libanon
  Trouw, 15 september 2006
  Indonesische militairen later naar Libanon
  Nieuws.nl, 15 september 2006
  Indonesische militairen later naar Libanon
  Elsevier, 15 september 2006
  De duizend Indonesische militairen die deel gaan uitmaken van de VN-vredesmacht in Libanon vertrekken pas eind oktober naar dat land, een maand later dan de bedoeling was. Dat heeft het Indonesische leger vrijdag bekendgemaakt.
   
 • Indonesië stuurt duizend militairen naar Libanon
  BN/De Stem, 1 september 2006
  Israël heeft zijn bezwaren tegen deelname van Indonesië aan de vredesmacht van de Verenigde Naties in Libanon ingetrokken. Dat heeft de Indonesische minister van Defensie vrijdag gezegd. Jakarta zal maximaal duizend militairen leveren voor de vredesmacht.
   
 • Indonesië verwacht geen moeilijkheden van Israël
  Nieuws.nl, 28 augustus 2006
  Indonesië verwacht niet dat Israël moeilijk doet over de bijdrage aan de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon. Dat zei de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda maandag in Den Haag. Hij brengt deze week een bezoek aan Nederland en sprak maandag met minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA). Indonesië heeft aangeboden duizend man naar het gebied te sturen.
   
 • Jakarta verdeeld over vredesmacht
  door Michel Maas, Volkskrant, 25 augustus 2006
  Indonesië worstelt nog met zijn deelname aan de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon. De uitzending van duizend militairen naar het Midden-Oosten blijkt gevoeliger te liggen dan president Susilo Bambang Yudhoyono had gedacht toen hij ze een maand geleden aan de VN beloofde.
   
 • Indonesiërs op naar Libanon
  door Michel Maas, Volkskrant, 10 augustus 2006
  Islamitische jongeren in Indonesië melden zich bij honderden om aan de kant van Hezbollah te gaan vechten. Maar aanmelden is nog niet hetzelfde als gaan. Het hoofdkwartier van de Laskar Majelis Mujahidin Indonesia in Jakarta is woensdagochtend zo goed als verlaten. Een slaperige klerk houdt de wacht in het kantoor van de radicale moslimbeweging.
   
 • Leger in tweestrijd na enorme wapenvondst
  door Jan Lepeltak, Telegraaf, 7 juli 2006
  De Indonesische president Yudhoyono is gisteren door deskundigen dringend verzocht om zeer nauwgezet een legeronderzoek te leiden na een enorme wapenvondst in het huis van een generaal. Deze week werden dertig topofficieren verhoord over de persoonlijke wapencollectie die vanaf 2002 zou zijn opgebouwd.
   
 • Dode generaal beraamde wellicht coup : Jakarta ontdekt wapens in huis overledene
  door Michel Maas, Volkskrant, 5 juli 2006
  Een dode brigadegeneraal heeft de Indonesische legertop in verlegenheid gebracht. In een van de huizen van de overledene is op de dag van zijn begrafenis een grote hoeveelheid wapens en munitie gevonden. Wat wilde generaal Koesmayadi met 145 geweren, 42 pistolen, negen granaten en bijna dertigduizend kogels?
   
 • 'Leger verrijkt zich over rug van burger'
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 22 juni 2006
  Indonesische militairen ondermijnen democratische hervormingen en schenden mensenrechten. Dat komt door hun wijdvertakte zakelijke belangen. Dat zegt Human Right Watch (HRW) in het rapport 'Een te hoge prijs'.
   
 • Rumsfeld praat in Indonesië over terrorisme
  Nieuws.nl, 6 juni 2006
  De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld is dinsdag in Jakarta aangekomen voor besprekingen over terrorisme en verbetering van de militaire betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Indonesië.
   
 • Luchtmachtcommandant nieuwe stafchef Indonesië
  Trouw, 16 januari 2006
  Luchtmachtcommandant nieuwe stafchef Indonesië
  Nieuws.nl, 16 januari 2006
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de commandant van de luchtmacht, Djoko Suyanto, voorgedragen als de nieuwe stafchef van de strijdkrachten. Hij moet de opvolger worden van Endrionato Sutarto, die de post drieëneenhalf jaar heeft bezet. Het parlement moet nog met de benoeming van Suyanto instemmen, maar omdat Yudhoyono daar brede steun geniet zal dat naar verwachting geen problemen opleveren.
   
 • Indonesische leger kreeg geld van mijnbedrijf
  Volkskrant, 30 december 2005
  Het Indonesische leger geeft toe dat officieren zich hebben laten betalen door de Amerikaanse mijngigant Freeport-McMoRan voor de bewaking van de Grasbergmijn in Papua.
   
 • 'Leger Indonesië nam miljoenen aan van Amerikanen'
  Nieuws.nl, 29 december 2005
  "Bedrijf VS betaalde leger Indonesië"
  Reformatorisch Dagblad, 29 december 2005
  De Indonesische generaal-majoor Mahidin Simbolon heeft toegegeven dat het leger zich door het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport McMoRan heeft laten betalen om mijnbouwoperaties in West-Papoea te beveiligen. Dat heeft de krant The Jakarta Post donderdag gemeld.
   
 • Indonesië trekt laatste groep militairen terug uit Atjeh
  Volkskrant, 29 december 2005
  Indonesië is donderdag begonnen met de terugtrekking van de laatste militairen uit de provincie Atjeh die het krachtens het akkoord van augustus heeft beloofd terug te halen. Ongeveer 3.800 manschappen gingen aan boord van vijf marineschepen en een transporttoestel. Honderden mensen woonden een plechtigheid bij die was georganiseerd om stil te staan bij de terugtrekking en het ontwapeningsproces.
   
 • Indonesië trekt militairen terug uit Atjeh
  Nieuws.nl, 29 december 2005
  Indonesië is begonnen met de terugtrekking van de laatste militairen uit de provincie Atjeh. Bijna 3800 manschappen zijn donderdag vertrokken. Honderden mensen woonden een plechtigheid bij die was georganiseerd om stil te staan bij de terugtrekking en het ontwapeningsproces. In het gebied wordt sinds 1873 gestreden.
   
 • Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
  Gelderlander, 29 december 2005
  Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
  Stentor, 29 december 2005
  Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
  BN/De Stem, 29 december 2005
  Indonesië voltooit donderdag de laatste fase van de terugtrekking van zijn militairen uit de westelijke provincie Atjeh. Tijdens een ceremonie in de haven van Krueng Geukeuh, in Lhokseumawe, zal officieel afscheid genomen worden van een laatste contingent van 3353 manschappen.
   
 • Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
  Telegraaf, 29 december 2005
  Indonesische troepen ronden terugtrekking uit Atjeh af
  Gazet van Antwerpen, 29 december 2005
  Indonesische troepen weg uit Atjeh
  Standaard, 29 december 2005
  De Indonesische veiligheidstroepen hebben donderdag hun terugtrekking uit de Indonesische provincie Atjeh afgerond. Dat heeft een woordvoerster van de internationale waarnemersmissie die toeziet op de naleving van het vredesakkoord tussen de voormalige rebellen van de Separatistische Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) en de Indonesische regering, laten weten.
   
 • Indonesië haalt opnieuw militairen weg uit Atjeh
  Telegraaf, 20 december 2005
  Indonesië is begonnen aan de laatste fase van de terugtrekking van zijn militairen uit de westelijke provincie Atjeh. Circa 1600 soldaten verlieten dinsdag het gebied. De terugtrekking is onderdeel van het vredesakkoord dat Jakarta eerder dit jaar sloot met de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM).
   
 • VS geven Indonesië 'beloning' : herstel militaire banden
  Nederlands Dagblad, 24 november 2005
  Washington heeft de militaire banden met Indonesië hersteld. Het gaat volgens functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om 'een beloning' voor de samenwerking in de strijd tegen militante personen van het terrorismenetwerk al-Qaeda.
   
 • VS herstellen militaire banden met Indonesië
  Volkskrant, 23 november 2005
  VS herstellen militaire banden met Indonesië
  Algemeen Dagblad, 23 november 2005
  Weer militaire banden VS met Indonesië
  Telegraaf, 23 november 2005
  VS herstellen militaire banden met Indonesië
  Sp!ts, 23 november 2005
  VS en Indonesië herstellen militaire banden
  Reformatorisch Dagblad, 23 november 2005
  VS herstellen militaire banden met Indonesië
  Gelderlander, 23 november 2005
  VS herstellen militaire band met Indonesië
  BN/De Stem, 24 november 2005
  VS herstellen militaire banden met Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 23 november 2005
  Washington heeft de militaire banden met Indonesië hersteld. Het gaat volgens functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om een 'beloning' voor de samenwerking in de strijd tegen militante personen van het Al Qa'ida-netwerk, zo meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdagochtend.
   
 • VS heffen embargo op militaire betrekkingen met Indonesië op
  Trouw, 23 november 2005
  VS heffen embargo op militaire betrekkingen met Indonesië op
  Nieuws.nl, 23 november 2005
  De Verenigde Staten hebben een eind gemaakt aan een embargo op militaire betrekkingen met Indonesië, dat in 1999 werd afgekondigd vanwege de betrokkenheid van het Indonesische leger bij het geweld in Oost-Timor. Het isoleren van Indonesië, dat de afgelopen jaren meerdere terroristische aanslagen te verduren kreeg, druist in tegen de strategische belangen van de VS, liet het ministerie van buitenlandse zaken dinsdag weten. Het embargo is opgeheven met een beroep op de nationale veiligheid, zei een woordvoerder.
   
 • Omstreden Indonesische inlichtingennetwerk terug
  Trouw, 8 november 2005
  Omstreden Indonesische inlichtingennetwerk terug
  Nieuws.nl, 8 november 2005
  Het Indonesische leger, dat een maand geleden van president Susilo Bambang Yudhoyono opdracht kreeg de politie te gaan helpen bij de terreurbestrijding, zet een nieuw binnenlands inlichtingennetwerk op. Critici zien zich hierdoor bevestigd in hun vrees dat het betrekken van het leger bij de terreurbestrijding een terugkeer zal betekenen naar de dagen van president Suharto, toen het leger de bevolking in de gaten hield en elke vorm van opstandigheid wreed onderdrukte.
   
 • Indonesië zoekt wapenleveranciers
  Trouw, 8 november 2005
  Indonesië zoekt wapenleveranciers
  Nieuws.nl, 8 november 2005
  Indonesië probeert nieuwe wapenleveranciers te vinden nu de Verenigde Staten tegen de verwachting in hun wapenembargo tegen Indonesië hebben gehandhaafd. "Het is hun goed recht om te weigeren het embargo op te heffen", zei een woordvoerder van het ministerie van defensie. "Maar wij moeten natuurlijk op zoek naar alternatieven."
   
 • Indonesische marine komt kijken bij productie schepen door Schelde
  Provinciale Zeeuwse Courant, 27 augustus 2005
  De eerste twee segmenten van een korvet die de Koninklijke Schelde Groep voor de Indonesische marine bouwt, zitten aan elkaar. Bevelhebber admiraal Slamet Soebijanto heeft zelf de lasnaad aangebracht. Daarna heeft hij een munt gelegd in een keg, die hij ook eigenhandig onder het schip heeft geslagen. De munt moet geluk afdwingen. De Indonesische marine laat bij De Schelde twee korvetten bouwen. Ze worden in 2007 opgeleverd.
   
 • Marine Indonesië entert Kroatisch vrachtschip
  Radio Nederland Wereldomroep, 23 augustus 2005
  De Indonesische marine heeft een Kroatisch vrachtschip geënterd en de 25 bemanningsleden gearresteerd. De boot lag al maanden aan de ketting in de haven van Surabaja, in afwachting van een juridische procedure. Indonesische autoriteiten zeggen dat het Kroatische schip een lading illegaal gekapt hout uit Papoea aan boord heeft.
   
 • Indonesische marine bestormt Kroatisch schip, pakt bemanning op
  Nieuws.nl, 23 augustus 2005
  De Indonesische marine heeft dinsdag een Kroatisch schip bestormd en alle 25 bemanningsleden aangehouden. De Kroatische ambassadeur, Aleksander Broz, heeft dat bekendgemaakt. Broz sprak van een illegale daad en zei dat de eigenaar van het schip overweegt Indonesië voor een internationaal maritiem tribunaal te dagen.
   
 • Deel Indonesische troepen uit Atjeh
  Nederlands Dagblad, 23 augustus 2005
  Indonesië heeft gisteren 1300 militairen teruggetrokken uit de provincie Atjeh. Daarmee zette het land de eerste stap in de uitvoering van het vredesverdrag dat het vorige week met de separatistische Beweging Vrij Atjeh (GAM) sloot.
   
 • Indonesië haalt eerste troepen weg uit Atjeh
  Volkskrant, 23 augustus 2005
  Met het vertrek van twee bataljons elitetroepen, 1300 man, heeft Indonesië maandag een begin gemaakt met de terugtrekking van het leger uit Atjeh.
   
 • Indonesië trekt 1300 militairen terug uit Atjeh
  Volkskrant, 22 augustus 2005
  Indonesië trekt 1300 militairen terug uit Atjeh
  Telegraaf, 22 augustus 2005
  Indonesië trekt 1300 militairen terug uit Atjeh
  Reformatorisch Dagblad, 22 augustus 2005
  Indonesië heeft maandag 1300 militairen teruggetrokken uit de provincie Atjeh. Daarmee zet het land de eerste stap in de uitvoering van het vredesverdrag, dat Indonesië vorige week met de afscheidingsbeweging Beweging Vrij Atjeh (GAM) sloot.
   
 • Indonesië begint terugtrekking troepen uit Atjeh
  Nieuws.nl, 22 augustus 2005
  Indonesië is maandag begonnen een deel van zijn troepen terug te trekken uit de provincie Atjeh, zoals afgesproken in het vorige week gesloten vredesakkoord met de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM). Zo'n 1.250 militairen die waren gelegerd bij de stad Lhokseumawe vertrokken maandag per schip en waren daarmee de eersten van ruim 22.000 militairen die Atjeh volgens het akkoord zullen verlaten.
   
 • Troepenbewegingen leger in Atjeh aan banden
  Telegraaf, 15 augustus 2005
  Troepenbewegingen leger in Atjeh aan banden
  Sp!ts, 15 augustus 2005
  Grote troepenbewegingen van het Indonesische leger in de provincie Atjeh worden sterk aan banden gelegd. Legereenheden moeten vooraf toestemming vragen aan de buitenlandse vredeshandhavers in het gebied. Dat staat in het vredesakkoord tussen de Indonesische regering en de rebellen in Atjeh, dat de partijen maandag in Helsinki zullen ondertekenen.
   
 • Eerste Indonesische militairen verlaten Atjeh
  Telegraaf, 7 augustus 2005
  Enkele honderden Indonesische militairen zijn zaterdag uit Atjeh vertrokken. Het is de eerste troepenreductie sinds de rebellen en regering in juli een voorlopig vredesakkoord sloten.
   
 • 'Indonesische militairen weg uit Atjeh'
  Telegraaf, 15 juli 2005
  Militairen weg uit Atjeh weg bij wapenstilstand
  Sp!ts, 15 juli 2005
  Indonesië is bereid zijn militairen uit Atjeh te halen, als de rebellen in die opstandige provincie hun wapens neerleggen. Dat heeft vice-president Kalla vrijdag gezegd.
   
 • Doden door vuurgevecht Atjeh
  Telegraaf, 26 juni 2005
  Een vuurgevecht tussen opstandelingen en regeringssoldaten in de Indonesische provincie Atjeh heeft zeker vier mensen het leven gekost. Volgens Indonesische media van zondag lokten de rebellen een patrouille in een hinderlaag. Een soldaat zou gesneuveld zijn. Drie rebellen overleefden het treffen eveneens niet. Het incident had plaats bij het plaatsje Tandjung Belidi 220 kilometer ten oosten van Banda Atjeh. Door de schotenwisseling raakten zeker acht militairen gewond.
   
 • Hulp op Atjeh nog dringend nodig : spanning leger en rebellen belemmert wederopbouw
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 25 juni 2005
  Een halfjaar na de tsunami is op Atjeh de spanning groot. Er zijn veel Indonesische militairen gelegerd, die fel jacht maken op GAM-strijders.
   
 • 'Verkoop korvetten aan Indonesië mag niet'
  Telegraaf, 3 juni 2005
  Geen wapens naar Indonesië
  Rood Petje, 2 juni 2005
  De verkoop van twee Nederlandse korvetten aan Indonesië leidt tot discussie in het Europees Parlement. "De order voor de schepen moet onmiddellijk worden gestopt", vindt de Spaanse europarlementariër Raül Romeva, die namens zijn 731 collega's wapenverkopen volgt.
   
 • Levend spandoek tegen wapenhandel
  Nieuws.nl, 2 juni 2005
  Leden van de stichting Campagne tegen Wapenhandel hebben donderdag, in de vorm van een levend spandoek, drieduizend handtekeningen aangeboden aan staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip. Op het 'doek' was de tekst 'Geen wapens naar Indonesië' te lezen. Daarmee protesteerden zij tegen de levering van marineschepen door Nederland aan Indonesië. Dat zegt de woordvoerder van de stichting, Martin Broek.
   
 • Indonesië: geen buitenlandse vredesmacht in Atjeh
  Telegraaf, 27 april 2005
  Indonesië: geen buitenlandse vredesmacht in Atjeh
  Sp!ts, 27 april 2005
  "Geen troepen uit buitenland naar Atjeh"
  Reformatorisch Dagblad, 27 april 2005
  Indonesië staat geen buitenlandse vredesmacht toe in de provincie Atjeh als er eventueel een vredesverdag wordt gesloten tussen de regering en de rebellenbeweging GAM. Dat heeft de Indonesische regering woensdag gezegd.
   
 • Maleisië wil ruzie met Indonesië te sussen
  Telegraaf, 11 april 2005
  Maleisië hoopt dat een aanvaring tussen marineschepen van Maleisië en Indonesië in een omstreden deel van de Celebeszee niet uitloopt op een militair conflict, heeft vice-premier Najib Razak maandag gezegd.
   
 • Laatste Amerikaanse militairen weg uit Atjeh
  Trouw, 16 maart 2005
  Laatste Amerikaanse militairen weg uit Atjeh
  Telegraaf, 16 maart 2005
  Met het vertrek van het schip USNS Mercy is de hulpoperatie van het Amerikaanse leger in de Indonesische provincie Atjeh woensdag beëindigd. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Indonesië bekendgemaakt.
   
 • Indonesië en Maleisië sussen conflict om olie
  Volkskrant, 10 maart 2005
  Indonesië en Maleisië zijn woensdag overeengekomen een mogelijk conflict over de olierijke wateren van Zuid-Oost Azië vreedzaam op te lossen.
   
 • Indonesië laat spierballen zien voor kust Borneo
  door Michel Maas, Volkskrant, 8 maart 2005
  Het is druk in het Ambalat Blok. Sinds vorige week maandag patrouilleert een vloot van zeven Indonesische oorlogsschepen in het stuk zee voor de oostkust van Borneo. Vier F16-straaljagers zijn van Oost-Java overgevlogen om de lucht boven het anders lege water te bewaken.
   
 • Indonesië zet leger in om contract Shell
  Parool, 5 maart 2005
  Indonesië drijft de ruzie met Maleisië over een olieconcessie van Shell verder op de spits. De regering in Jakarta heeft drie oorlogsschepen gestuurd naar de wateren voor de noordoostelijke kust van Borneo, zo meldde het persbureau Kyodo gisteren.
   
 • VS willen herstel banden met Indonesische leger
  Volkskrant, 1 maart 2005
  Mensenrechtengroepen in Indonesië hebben maandag het besluit van de VS veroordeeld een trainingsprogramma open te stellen voor Indonesische militairen. In 1999 verbraken de VS de banden met het Indonesische leger, na de bloedige campagne in Oost-Timor.
   
 • GAM eist volledige terugtrekking Indonesische troepen
  Trouw, 21 februari 2005
  De Indonesische regering moet alle vijftigduizend Indonesische soldaten uit Atjeh terugtrekken als zij het conflict in de onrustige provincie wil oplossen. Dat heeft de Atjeese rebellenbeweging GAM gezegd op de eerste dag van het vredesoverleg met de Indonesische regering maandag in Helsinki.
   
 • Nederland volop in zaken met Iran : staat gaf bedrijven 1,5 miljard euro aan garanties risicolanden : garantie van half miljard voor marineschepen Indonesië
  door Olav Velthuis, Volkskrant, 19 februari 2005
  De Nederlandse overheid heeft in 2004 voor 205 miljoen euro aan garanties afgegeven voor handel met Iran. Ze maken deel uit van de in totaal anderhalf miljard euro aan garanties die vorig jaar werd verstrekt door de staat, via de kredietverzekeraar Artradius, De grootste post betrof 501 miljoen euro voor de levering van twee marineschepen [...] van het type Korvet door Schelde Marinebouw aan de regering van Indonesië [...]. Die levering is omstreden bij oppositiepartijen en bij mensen­rechten­organisaties. Indonesië zou de schepen kunnen inzetten bij de burgeroorlog in Atjeh.
   
 • Atjeh : de alledaagse pesterij van het leger
  door Sybilla Claus, Trouw, 15 februari 2005
  Plannen genoeg voor de wederopbouw van het zwaargetroffen Atjeh. Maar het Indonesische leger werkt niet bepaald mee. Sommige hulpverleners spreken liever van tegenwerking.
   
 • 'Indonesisch leger incompetent en bruut'
  Volkskrant, 6 januari 2005
  Het Indonesische leger belemmert pogingen hulp te verlenen aan slachtoffers van de tsunami's van 26 december. Hulpverleners worden tegengewerkt en sommige overlevenden worden zelfs mishandeld door militairen, zei een regionale mensenrechten­organisatie donderdag.
   
 • Kamervragen over het geweld in Papoea (Adobe Acrobat®-document; 14 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 21 december 2004
  Vragen naar aanleiding van het bericht 'Indonesische leger pleegt in Papua systematisch moorden' in het Nederlands Dagblad van 16 december 2004.
   
 • Wayang-poppen protesteren tegen wapenleverantie aan Indonesië
  Persbericht Campagne tegen Wapenhandel, 21 oktober 2004
  Zaterdag 23 oktober zullen op de Dam in Amsterdam enkele levensgrote wajang-poppen protesteren tegen de mogelijke levering van Nederlandse marineschepen aan Indonesië.
  Lees verder ...
   
 • Indonesië wil militaire banden met VS aanhalen
  Volkskrant, 21 oktober 2004
  Indonesië wil proberen de militaire betrekkingen met de Verenigde Staten te herstellen. Dat heeft de nieuwe minister van Defensie Juwono Sudarsono donderdag gezegd. Die betrekkingen werden in 1999 grotendeels verbroken na het bloedbad rond het onafhankelijk­heids­referendum van Oost-Timor. Sudarsono was ook in 1999 minister van Defensie.
   
 • Kamervragen over de Indonesische marine en piraterij : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 19 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 20 oktober 2004
  Naar aanleiding van het antwoord op eerdere Kamervragen (Aanhangsel van de Handelingen II, 2003-2004, nr, 1728) wordt gevraagd naar de uitkomsten van een onderzoek door de International Maritime Organization (IMO) naar piraterij door de Indonesische marine, nu er berichten zijn over meer van dergelijke gevallen, onder andere het aanhouden van een schip met toeristen in de wateren van Oost-Timor.
   
 • Kamervragen over de mogelijke leverantie van twee korvetten voor de Indonesische marine (Adobe Acrobat®-document; 20 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 13 september 2004
  Vragen over uitspraak van minister Bot (Buza) van 25 augustus 2004: "Without Indonesia there could be no effective fight against cross-border crime. A case in point is piracy in the Malacca Strait. In 2007, two state-of-the-art Dutch-built ships will reinforce the Indonesian navy's capacity to control its territorial waters." (www.minbuza.nl, 'The case for a strong Indonesian-Dutch partnership'). Aanvulling op vragen van de leden Koenders en Blom (beiden PvdA), ingezonden 15 juli 2004.
   
 • Indonesische generaal Murdani overleden
  Telegraaf, 29 augustus 2004
  De Indonesische generaal Benny Murdani, die leiding gaf aan de militaire invasie op Oost-Timor in 1975, is op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte en longproblemen overleden. Dat heeft zijn familie zondag laten weten.
   
 • Kamervragen over de mogelijke leverantie van twee korvetten voor de Indonesische marine (Adobe Acrobat®-document; 15 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 15 juli 2004
  Vragen naar aanleiding van het artikel 'Marine-order van Jakarta definitief' in het Financieele Dagblad van 13 juli 2004.
   


- venster sluiten -