Nusa Tenggara: warta berita

Nusa Tenggara: warta berita
Kleine Sundaeilanden: nieuwsberichten

10 juni 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Komododraken bedreigen duikers
  Nieuwsblad, 10 juni 2008
  Vijf duikers leverden op een van de eilanden in Indonesië een strijd op leven en dood tegen Komododraken. Het duurde twee dagen voor er hulp opdaagde en de duikers in veiligheid waren. Komododraken zijn indrukwekkende beesten en zeer gevaarlijk. Het zijn de grootste levende hagedissen ter wereld: ze worden tot meer dan drie meter lang.
   
 • Indonesië getroffen door zware aardbeving
  Laatste Nieuws, 8 juni 2008
  Indonesië opgeschrikt door aardbeving
  Nieuwsblad, 8 juni 2008
  Een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter heeft vanmorgen de Oost-Indische eilanden opgeschrikt. Er is nog geen melding gemaakt van slachtoffers of schade. De aarde beefde om 5.23 uur plaatselijke tijd. Het epicentrum lag 68 kilometer boven het noordoosten van Ruteng, een stad in het district Flores eiland en 48 kilometer onder de zeespiegel. Gevaar voor een tsunami was er niet.
   
 • Vermiste Westerse duikers terecht in Indonesië
  RNW Wereldomroep, 7 juni 2008
  Vijf duikers die sinds donderdag werden vermist, zijn levend gevonden ten oosten van Bali. Het zijn drie Britten, een Zweed en een Fransman. Vissers vonden de vijf in een afgelegen baai van het eiland Rinca. Volgens de Indonesische politie zijn de duikers wat uitgeput, maar verkeren ze verder in goede gezondheid.
   
 • Vermiste duikers Indonesië terecht
  Trouw, 7 juni 2008
  Vermiste duikers Indonesië terecht
  De Pers, 7 juni 2008
  Vermiste duikers Indonesië terecht
  DAG, 7 juni 2008
  Vermiste duikers Indonesië terecht
  Nieuws.nl, 7 juni 2008
  De vijf Europese duikers die vanaf donderdag in de buurt van het eiland Tatawa in het oosten van Indonesië verdwenen, zijn weer terecht. Ze werden zaterdag na een grote zoektocht gevonden op een afgelegen eiland. Dat heeft de politie gezegd. Drie duikers zijn afkomstig uit Groot-Brittannië, één uit Frankrijk en één uit Zweden.
   
 • Vijf vermiste duikers Indonesië teruggevonden
  Nieuwsblad, 7 juni 2008
  Vijf vermiste duikers Indonesië teruggevonden
  Laatste Nieuws, 7 juni 2008
  De vijf Europese duikers die sinds donderdag vermist werden na een duikpartij, zijn zaterdag gezond en wel teruggevonden op zee. Dat heeft een politieverantwoordelijke meegedeeld. Een van de tientallen boten die opnieuw zochten naar de drie Britten, een Zweedse en een Fransman, ontdekte hen drijvend in het water.
   
 • Vijf duikers vermist in nationaal park Indonesië
  De Morgen, 6 juni 2008
  Drie Britten, een Zweed en een Fransman zijn verdwenen tijdens een duiksessie in Indonesië. De vijf, onder wie twee vrouwen, doken in het nationaal park Komodo, bekend om zijn reuzenhagedissen.
   
 • Zware aardbeving teistert oosten van Indonesië
  Laatste Nieuws, 19 april 2008
  Zware aardbeving teistert oosten van Indonesië
  De Morgen, 19 april 2008
  Vandaag is in het oosten van Indonesië een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter genoteerd. Volgens de Indonesische aardbevingswacht zijn er voorlopig geen berichten over mogelijke schade of slachtoffers.
   
 • Eruptie vulkaan op Flores
  Reformatorisch Dagblad, 16 april 2008
  Een eruptie van de vulkaan Egon op het Indonesische eiland Flores heeft woensdag de evacuatie van ongeveer zeshonderd bewoners van omliggende dorpen noodzakelijk gemaakt. De 1703 meter hoge berg stootte wolken as en puin uit. Indonesië telt ongeveer honderd actieve vulkanen.
   
 • 4000 m hoge rookwolk na vulkaanuitbarsting in Indonesië
  Laatste Nieuws, 16 april 2008
  Op het Indonesisch eiland Flores heeft een vulkaanuitbarsting honderden mensen op de vlucht gedreven. Volgens de autoriteiten raakte niemand gewond. De 1704 meter hoge vulkaan Egon barstte vandaag uit. De rookwolk steeg tot 4000 meter hoog, berichtte de seismologische dienst.
   
 • 'Lekker leven zonder regels'
  door Yolanda Sjoukes, BN/De Stem, 18 maart 2008
  Lombok is een prachtig eiland. Het trok me meteen erg aan, toen ik hier voor het eerst op vakantie kwam. Op een gegeven moment ontmoette ik mijn vrouw en toen was de knoop snel doorgehakt. Wat het mooiste is aan het leven hier? Dat zijn twee dingen: dat het hier altijd heel mooi weer is en dat hier alles kan. Geen gedoe met regels. Want dat is wat me altijd vreselijk heeft benauwd in Nederland.
   
 • Ontdekking van dwergbotten voedt hobbit-debat
  Door Quintin Wierenga, Elsevier, 11 maart 2008
  Onderzoekers hebben op het Micronesische eiland Palau botten van extreem kleine mensen gevonden. De vondst trekt de controversiële bewering dat de eveneens extreem kleine Floresmens een apart mensenras was in twijfel. Antropoloog Lee Berger van de Zuid-Afrikaanse universiteit van Witwatersrand, ontdekte de schedels en botten in een grot op het hoofdeiland van Palau, een eilandengroep ten noordoosten van Indonesië.
   
 • Hobbit-mens
  Telegraaf, 5 maart 2008
  Zo moet ze er uit hebben gezien. Wetenschappers hebben een vrouwelijke sculptuur gemaakt op basis van fossiele skeletten van een hobbit-achtige mensensoort, die vier jaar geleden gevonden werd op het Indonesische eiland Flores. De vrouw was niet meer dan een meter lang, woog 25 kilogram en stierf 18.000 jaar geleden op ongeveer 30-jarige leeftijd.
   
 • Tsunami-alarm ingetrokken
  Nieuwsblad, 30 januari 2008
  Een tsunamiwaarschuwing die werd afgegeven nadat zich woensdag bij Oost-Timor een krachtige aardbeving had voorgedaan, is ingetrokken. Er werden geen ongewoon hoge golven gemeld na de beving, die een momentmagnitude had van 6,2.
   
 • Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  Algemeen Dagblad, 30 januari 2008
  Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  Gelderlander, 30 januari 2008
  Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  Stentor, 30 januari 2008
  Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  BN/De Stem, 30 januari 2008
  Onder de Banda Zee heeft zich woensdag een aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, volgens de Indonesische meteorologische dienst. De autoriteiten waarschuwden voor de betrokken eilanden rond de Banda Zee voor een vloedgolf. Maar ze trokken die enkele uren later weer in.
   
 • Tsunami-waarschuwing na aardbeving in Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 30 januari 2008
  In Oost-Timor heeft zich woensdag een aardbeving voorgedaan met een momentmagnitude van 6,2. Volgens de Indonesische Meteorologische en Geofysische Dienst is dat krachtig genoeg om een tsunami te veroorzaken, maar er was niet meteen sprake van hoge golven.
   
 • Aardbeving op Sumbawa
  Volkskrant, 26 november 2007
  Doden bij aardbeving Indonesië
  NRC Handelsblad, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Algemeen Dagblad, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Telegraaf, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Reformatorisch Dagblad, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Sp!ts, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Metro, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  DAG, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Gelderlander, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Stentor, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumbawa
  Dagblad van het Noorden, 26 november 2007
  Door een krachtige aardbeving op het Indonesische eiland Sumbawa de afgelopen nacht zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Er vielen 45 gewonden en honderden huizen raakten beschadigd of stortten in, meldden de plaatselijke autoriteiten. Volgens het Indonesische meteorologisch instituut had de beving een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Het Amerikaanse geologische centrum USGS meldde later 6,4.
   
 • Zes doden door aardbevingen op Indonesië
  Laatste Nieuws, 26 november 2007
  Twee zware aardbevingen hebben het Indonesische eiland Sumbawa 350 kilometer ten oosten van Bali door elkaar geschud. Minstens zes mensen kwamen volgens de autoriteiten door instortende muren om het leven, tientallen anderen raakten gewond.
   
 • Doden bij zware aardbeving Sumbawa (video)
  Algemeen Dagblad, 26 november 2007
  Doden bij zware aardbeving Sumbawa (video)
  Sp!ts, 26 november 2007
  Bij een zware aardbeving bij Raba op het Indonesische eiland Sumbawa zijn in de nacht van zondag op maandag slachtoffers gevallen. Op het westelijke deel van het eiland vielen zeker zes doden en 45 gewonden volgens de plaatselijke autoriteiten. De beving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter.
   
 • Aardbeving op Sumatra eist levens
  Trouw, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumatra eist levens
  De Pers, 26 november 2007
  Aardbeving op Sumatra eist levens
  Nieuws.nl, 26 november 2007
  Bij twee krachtige aardbevingen bij het eiland Sumbawa in het oosten van Indonesië zijn zondagavond door vallend puin drie mensen om het leven gekomen en 45 gewond geraakt. Dat heeft het hoofd van de rampendienst van het ministerie van volksgezondheid in Jakarta maandag meegedeeld. Een rampenteam is met een voorraad noodhulpmiddelen naar het eiland afgereisd om de behoefte aan hulp in kaart te brengen.
   
 • Doden bij aardbeving Indonesië
  NOS Nieuws, 26 november 2007
  Het Indonesische eiland Sumbawa is getroffen door een aardbeving en daarbij zijn slachtoffers gevallen. Volgens de eerste berichten zijn er drie doden en 45 gewonden. Tientallen huizen op het eiland zouden zijn ingestort.
   
 • Aardbevingen zorgen voor paniek in Indonesië
  De Pers, 25 november 2007
  Aardbevingen zorgen voor paniek in Indonesië
  Nieuws.nl, 25 november 2007
  Zowel in het oosten [Bengkulu, Sumatera] als in het westen [Sumbawa] van Indonesië heeft zich zondag een krachtige aardbeving voorgedaan. De bevingen zorgden voor paniek en een ziekenhuis in de oostelijke provincie Jambi werd uit angst voor naschokken geëvacueerd.
   
 • Australische marine redt zestien mensen
  Reformatorisch Dagblad, 21 november 2007
  De Australische marine heeft een groep van zestien mensen gered uit een boot die op punt van zinken stond in ruwe zee voor de noordwestkust van Australië. De groep, bestaande uit drie mannen, drie vrouwen en tien kinderen, was met de tien meter lange houten boot vertrokken vanaf het Indonesische eiland Rote. Over hun nationaliteit bestaat nog geen duidelijkheid en ook is nog niet bekend of zij van plan waren asiel aan te vragen in Australië.
   
 • Deventerse koopt een stukje paradijs
  door René Nijland, Stentor, 6 november 2007
  Aanbeland op een vooralsnog onoverzichtelijke kruispunt in je leven kan het wel eens goed zijn je hoofd leeg te maken. [...] Niet iedereen bedenkt voor een dergelijke exercitie een eiland in de Stille Oceaan. Jet Kellner uit Deventer kocht er een stukje paradijs: Gili Gede, tussen Lombok en Bali. Geen verkeer en slechts bereikbaar met een bootje. Met parelwitte stranden zoals de mooiste vakantiefolders beloven. Met één prominent verschil: toerisme is totaal onbekend op Gili Gede, waar de plaatselijke bevolking in kleine primitieve dorpjes leeft van botenbouw en (parel)visserij. [...]
   
 • Jozka van Vuure opent ressort in stijl
  Stentor, 6 november 2007
  Levenskunstenaar Jozka van Vuure uit Deventer stapt 7 januari samen met zijn Maria op het vliegtuig naar Bali, van waaruit hij doorreist naar het eiland van Jet Kellner. "Het ressort moet toch op een speciale manier worden geopend"", zegt hij. "Als troubadours doen we dat met vrolijke Hollandse liedjes uit vervlogen tijden.
   
 • Ommer kinderleidster helpt Lombok
  door Erna Ekkelkamp, Stentor, 2 november 2007
  "Ik weet precies wat ik wil en zie het al helemaal voor me. Maar nu ik die ideeën moet verwoorden in een zakelijk projectplan loop ik vast. Ik ben op zoek naar iemand die me daarbij kan helpen." De Ommerse Jill Jurgens is vastbesloten een naschoolse opvang op te zetten op het eiland Lombok in Indonesië.
   
 • Steun de wevers op Sumba
  door Janneke Slingerland, Apeldoorns Stadsblad, 31 oktober 2007
  "Ons gezin is verweven met Sumba. Het is een warm gevoel dat altijd op de achtergrond aanwezig is." Apeldoorner Maarten Boersma (21) spreekt over zijn binding met het Indonesische eiland. Hij is er geboren als jongste kind van een zendelingsechtpaar. Nu is hij secretaris van de onlangs opgerichte Cabrejou Foundation die projecten doet op Sumba. "Ik heb een speciale band met het land en de mensen."
   
 • 'Hobbit' was geen zieke pygmee
  Volkskrant, 22 september 2007
  De Floresmens was een aparte soort en geen zieke versie van de Homo sapiens. Onderzoekers voeren deze week in Science nieuw bewijs aan voor die hypothese. In 2003 werden op het Indonesische eiland Flores botten van een mensje van nog geen meter groot ontdekt, die paleoantropologen voor een raadsel stelden. Analyse van drie polsbotjes wijst uit dat die er anders uitzien dan die van moderne mensen en Neanderthalers.
   
 • Wetenschappers: De Hobbit bestaat! (video)
  De Pers, 22 september 2007
  Sinds de vondst van acht menselijke skeletten van amper 1 meter hoog in 2003, houden wetenschappers zich bezig met de vraag: bestaat de Hobbit of niet?
   
 • Jaloerse Indonesische hakt penis vriend af
  Metro, 13 juli 2007
  Jaloerse Indonesische hakt penis vriend af
  Laatste Nieuws, 13 juli 2007
  Een Indonesische vrouw heeft de penis van haar vriend afgehakt, omdat ze hem ervan verdacht vreemd te gaan. De jaloerse vrouw (22), afkomstig uit een afgelegen deel van het eiland Timor, is aangehouden. Waar ze het geslachtsdeel heeft gelaten, is volgens de politie onduidelijk.
   
 • Reuzenvaraan bijt kind dood
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 4 juni 2007
  Een 9-jarige Indonesische jongen is doodgebeten door een reuzenhagedis op het eiland Komodo in Oost Indonesië. Een drie meter lange Komodo varaan viel het jongetje Mansur van achter aan toen hij zaterdag samen met twee vriendjes in de struiken aan de rand van het dorp zat te poepen. Toegesnelde dorpsbewoners bevrijdden de flink toegetakelde Mansur uit de klauwen van de vleesetende 'draak' zoals de Komodo varaan in de volksmond heet. Het jongetje overleed even later aan de giftige beten van de varaan. Zijn vriendjes bleven ongedeerd.
   
 • 'Draak' bijt jongen dood
  Telegraaf, 4 juni 2007
  Jongen (9) gedood door 'draak'
  Sp!ts, 4 juni 2007
  Jongen (9) gedood door 'draak'
  Nu.nl, 4 juni 2007
  Jongen (9) gedood door 'draak'
  Reformatorisch Dagblad, 4 juni 2007
  Op het Indonesische eiland Komodo is een 9-jarige jongen gedood door een reuzenhagedis. Dat heeft de plaatselijke politie maandag bekendgemaakt. De kleine Mansur bevond zich in een gebied met veel struikgewas toen hij werd aangevallen door een komodovaraan, die meer dan 3 meter lang kan worden.
   
 • Komodovaraan doodt jongen
  Trouw, 4 juni 2007
  Komodovaraan doodt jongen
  Nieuws.nl, 4 juni 2007
  Komodovaraan doodt jongen
  De Pers, 4 juni 2007
  Een komodovaraan heeft in Indonesië een 8-jarige jongen gedood. Dat heeft een medewerker van het nationaal park waar het drama zich voltrok, maandag gemeld. Het is voor het eerst in 33 jaar dat een komodovaraan, 's werelds grootste hagedis, een mens heeft gedood.
   
 • Komodovaraan bijt jongen (8) dood
  NOS Nieuws, 4 juni 2007
  In Indonesië is een 8-jarige jongen gedood door een komodovaraan, een soort hagedis die drie meter lang kan worden. Dat gebeurde op het eiland Komodo, een van de weinige plaatsen waar de varaan voorkomt. Het is voor het eerst in 33 jaar dat een reuzenvaraan een mens doodt.
   
 • Komodovaraan bijt kind dood in Indonesië
  Laatste Nieuws, 4 juni 2007
  Op het Indonesische eiland Komodo is zaterdag een 9-jarig kind gedood door een Komodovaraan. Het dier viel de kleine Mansur aan en "beet hem en schudde hem heen en weer. Hij liet pas los toen de toegestroomde dorpelingen met stenen begonnen te gooien", aldus een politiewoordvoerder. Het eiland heeft geen medische post. De jongen overleed kort na de aanval.
   
 • Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Volkskrant, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving centraal Indonesië
  NRC Handelsblad, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Algemeen Dagblad, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving
  Telegraaf, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Metro, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Gelderlander, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Nu.nl, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Stentor, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  BN/De Stem, 24 mei 2007
  Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 24 mei 2007
  Een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter heeft donderdagochtend het eiland Sumbawa in Indonesië getroffen. De meteorologische dienst vaardigde een waarschuwing uit voor een mogelijke tsunami. Niet veel later trok de dienst het alarm in. Er zijn geen slachtoffers gevallen en ook de materiële schade viel mee.
   
 • Zware aardbeving op Sumbawa in IndonesiŽ
  Laatste Nieuws, 24 mei 2007
  Een zware aardbeving in de oostelijke provincie West Nusa Tenggara deed de vrees voor een tsoenami ontstaan. Maar de zee bleef rustig en de waarschuwingen voor een vloedgolf werden 30 minuten na de beving opgegeven.
   
 • Evacuties van rokende vulkaan Indonesië
  Telegraaf, 22 maart 2007
  Indonesiërs geëvacueerd rond rokende vulkaan
  Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2007
  Circa 15.000 Indonesiërs zijn geëvacueerd uit de omgeving van een rokende vulkaan in het oosten van de archipel. De autoriteiten zijn bang voor een uitbarsting van de Batu Tara, in de Flores Zee, nu die honderden meters hoge wolken uitstoot.
   
 • Studenten omgekomen bij beklimming vulkaan Lombok
  Trouw, 12 maart 2007
  Studenten omgekomen bij beklimming vulkaan Lombok
  Nieuws.nl, 12 maart 2007
  Studenten omgekomen bij beklimming vulkaan Lombok
  Elsevier, 12 maart 2007
  Zeven Indonesische kampeerders komen om bij vulkaanbeklimming
  Laatste Nieuws, 12 maart 2007
  Zeven mensen omgekomen tijdens beklimming vulkaan in Indonesië
  Nieuwsblad, 12 maart 2007
  Zeven Indonesische studenten zijn omgekomen op een tocht naar de krater van een vulkaan op Lombok. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. De studenten werden zaterdag als vermist opgegeven. Een drager die zondag hielp hun lichamen van de vulkaan de Rinjani omlaag te brengen zei dat zij vermoedelijk door een combinatie van kou en honger zijn bezweken.
   
 • Al 32 lijken geborgen na aardverschuiving op Flores
  Laatste Nieuws, 4 maart 2007
  Vernietigende aardverschuivingen hebben op het Indonesische eiland Flores meer dan 70 mensen in hun slaap verrast en onder modderlawines bedolven. Er zijn al 32 lijken geborgen, maar minstens 39 mensen zijn nog vermist, aldus de regeringsleider van de getroffen provincie Manggarai, Christian Rotok.
   
 • Doden op Flores door aardverschuiving
  Volkskrant, 3 maart 2007
  Dagen van zware regenval hebben zaterdag op het Indonesische eiland Flores aardverschuivingen veroorzaakt die volgens de politie aan ten minste veertig mensen het leven hebben gekost. De autoriteiten vrezen dat nog tientallen mensen onder de modder zijn bedolven.
   
 • Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Trouw, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Algemeen Dagblad, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Metro, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Reformatorisch Dagblad, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Nu.nl, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Gelderlander, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Stentor, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  BN/De Stem, 3 maart 2007
  Tientallen doden op Flores door aardverschuiving
  Dagblad van het Noorden, 3 maart 2007
  Zeker veertig mensen zijn omgekomen op het Indonesische eiland Flores nadat hevige regenval aardverschuivingen had veroorzaakt. Dat meldden lokale functionarissen tegen Indonesische media. Tientallen mensen worden nog vermist, maar in de modder zijn ook overlevenden gevonden.
   
 • Minstens 40 doden bij aardverschuivingen in IndonesiŽ
  Nieuwsblad, 3 maart 2007
  Bij verschillende aardverschuivingen op het Indonesische eiland Flores zijn al zeker 40 mensen om het leven gekomen. Er worden ook nog steeds 29 mensen vermist, zo meldt de politie.
   
 • Over Sumba Care
  AlleGoedeDoelen.nl, 26 februari 2007
  Ga met ons mee op reis... bestemming: Indonesië. We kiezen deze keer geen mooie toeristische tour, maar zakken af naar een nagenoeg onaangetast gebied: het eiland Sumba. Sumba is een van de vier armste eilanden van Indonesië. Het eiland is ruig en puur en vergeleken met onze maatschappij ontzettend achtergebleven. Slavernij (ook bij kinderen), hongersnood, ziekten en barre levensomstandigheden zijn op dit eiland nog lang niet uit het straatbeeld verdwenen.
   
 • Flores-hobbit krijgt misschien gezelschap : ondanks vete over Homo floresiensis lijkt verhelderend onderzoek iets naderbij
  door Eric Hendriks, Volkskrant, 3 februari 2007
  Te vuur en te zwaard bestrijden onderzoekers van het Flores-mensje elkaar. Wellicht kan nieuw veldwerk de kijvende partijen meer duidelijkheid geven.
   
 • Hobbit is echt : homo floresiensis was toch geen gehandicapte pygmee
  door Arjen Dijkgraaf, C2W, 30 januari 2007
  De mini-mensjes, waarvan in 2003 overblijfselen zijn gevonden op het Indonesische eiland Flores, behoorden echt tot een tot nu toe onbekende soort. Het waren zeker geen 'gewone' mensen met een hersenaandoening, zo concludeert Dean Falk (Florida State University) uit een reconstructie van hun hersenen.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Handen en kleding in buik Indonesische krokodil
  Brabants Dagblad, 7 december 2006
  In de buik van een in het zuidoosten van Indonesië gedode krokodil zijn twee handen, een been en kledingsstukken gevonden. Inwoners van Kupang op West-Timor hadden de vijf meter lange krokodil gevangen.
   
 • Handen en korte broek in maag krokodil
  Nieuws.nl, 6 december 2006
  Inwoners van een dorp in het oosten van Indonesië hebben in de maag van een krokodil twee mensenhanden en een been aangetroffen. Ook werden schedelfragmenten, plukken haar en een korte broek in de krokodillenmaag gevonden. Dit heeft een natuurbeschermer woensdag meegedeeld.
   
 • Hobbit schedel in Naturalis
  ANP Pers Support, 25 oktober 2006
  Homo floresiensis is een nieuwe mensensoort en wordt in de volksmond ook liefkozend hobbit genoemd, naar de kleine wezentjes van Tolkien. Hoewel de hobbit al in 2003 is opgegraven op het Indonesische eiland Flores zijn de wetenschappers het er nog steeds niet over eens waarom de hobbit er precies uitziet zoals hij eruit ziet. Waarom is hij slechts één meter lang? Waarom heeft hij slechts de herseninhoud van een chimpansee, maar maakte hij toch geavanceerd gereedschap? Sommige wetenschappers denken dat dit komt doordat we net de pech hebben dat er een ziek individu opgegraven is.
   
 • Nederlanders redden schipbreukelingen uit Indische Oceaan
  door Coen Springelkamp, Telegraaf, 12 oktober 2006
  Het Nederlandse vrachtschip Achtergracht heeft afgelopen week vier Indonesische schipbreukelingen uit de Indische Oceaan gered. Door motorpech dreven de mannen dagenlang stuurloos rond in een piepklein bootje tussen Timor en Australië. Ze wisten zich in leven te houden door het eten van haaienvinnen.
   
 • Vermiste helikopter Indonesië veilig aangekomen
  Nieuws.nl, 11 oktober 2006
  Een helikopter die dinsdag het contact met de verkeerstoren op het Indonesische eiland Flores verloor en als opgegeven werd beschouwd, blijkt veilig geland op het cruiseschip waar het zijn twee Australische passagiers zou afzetten. Dat heeft de Indonesische politie woensdag gezegd. Behalve de twee toeristen bevonden zich een Australische piloot en twee Indonesische gidsen aan boord van de helikopter.
   
 • Executie: ernstige onlusten
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2006
  De executie van drie katholieke mannen in Indonesië heeft tot zware rellen geleid. Vooral in gebieden waar veel christenen wonen, sloeg de vlam in de pan. Zo stak een woedende menigte in de provincie Oost-Nusatenggara een rechtbank en een gevangenis in brand. Op Flores, het geboorte-eiland van de drie geëxecuteerde mannen, richtten bendes vernielingen aan in het lokale parlementsgebouw. Met kapmessen bewapende jongeren maakten de straat onveilig. Zeker vijf mensen raakten gewond, onder wie een officier van justitie.
   
 • Rellen na executie christenen
  BN/De Stem, 23 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn gisteren woedend de straat opgegaan na de executie donderdagavond laat van drie christenen die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara.
   
 • Rellen in Indonesië na executie christenen
  Volkskrant, 22 september 2006
  Rellen in Indonesië na executie christenen
  Telegraaf, 22 september 2006
  Rellen in Indonesië na executie christenen
  Volkskrant, 22 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie donderdagavond laat van drie christenen die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara.
   
 • Rellen Indonesië na executie christenen
  Elsevier, 22 september 2006
  In Indonesië zijn rellen uitgebroken na de executie van drie christenen op het eiland Sulawesi. De drie mannen waren veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld tegen moslims tijdens de godsdienstrellen op het eiland in 2000. In de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara trokken ruim duizend woedende Indonesiërs plunderend en brandstichtend over straat. Ook op Sulawesi braken ongeregeldheden uit.
   
 • Rellen in Indonesië na executie christenen
  Katholiek Nieuwsblad, 22 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie donderdagavond laat van drie katholieke mannen die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara. Bij het kantoor van het Openbaar Ministerie gooiden de demonstranten ruiten in en vernielden zij het meubilair. Daarna trokken ze naar de woning van de lokale hoofdaanklager en staken die in brand.
   
 • Rellen na executie christenen
  Reformatorisch Dagblad, 22 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie, donderdagavond laat, van drie christenen -Fabianus Tibo (61), Marinus Riwu (48) en Dominggus da Silva (38)- die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara, zo meldt onder andere het ANP.
   
 • Onlusten na executie christenen in Indonesië
  Standaard, 22 september 2006
  Op verschillende plaatsen in Indonesië zijn rellen uitgebroken naar aanleiding van de executie van drie christenen. De rechtbank vond dat ze een leidende rol hadden gespeeld bij aanvallen op moslims in mei 2000. Daarbij kwamen ten minste zeventig mensen om het leven. De drie hadden steeds volgehouden dat ze onschuldig waren. In de provincie Oost-Nusatenggara, waar veel christenen wonen, werden onder andere een rechtbank en een gevangenis in brand gestoken.
   
 • Rellen in Indonesië na executies
  NOS Nieuws, 22 september 2006
  In Indonesië zijn rellen uitgebroken na de executie van drie christelijke militanten. Ze werden terechtgesteld op Sulawesi. Onder hun leiding zouden 200 moslims zijn gedood op het eiland. Duizenden betogers trokken plunderend en brandstichtend door West-Timor. Met waarschuwingsschoten joeg de politie de demonstranten uiteen. De Indonesische regering roept op tot kalmte. De EU vraagt Jakarta alle executies stop te zetten en de doodstraf af te schaffen.
   
 • Flores-mensje was gehandicapte pygmee
  Volkskrant, 26 augustus 2006
  Homo floresiensis, de kleine mens van het eiland Flores, was geen extreem late Homo erectus, maar een dwergachtig, modern mens. Wetenschappers uit onder meer Indonesië en Australië concluderen dit uit onderzoek van 18 duizend jaar oude fossielen (PNAS, 21 augustus).
   
 • "Floresmens geen aparte soort"
  Reformatorisch Dagblad, 22 augustus 2006
  De in 2004 met veel tamtam gepresenteerde ontdekking van een nieuwe soort - de Floresmens - berust op een misverstand. De vrouw met een lengte van ruim een meter is een gewone mens, stelt een internationaal team van onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
   
 • Twijfel over echtheid Hobbit
  Planet.nl, 22 augustus 2006
  Eerst was het de belangrijkste antropologische vondst van de eeuw, maar inmiddels is er grote twijfel ontstaan. Zijn op het Indonesische eiland Flores nu wel of niet de overblijfselen van een Hobbit gevonden. Wetenschappers dachten in 2004 een compleet nieuw mensenras te hebben ontdekt, omdat dit ras zou bestaan uit louter kleine mensjes werden het al snel Hobbits genoemd.
   
 • Dwerg van Flores maakte gereedschap
  Volkskrant, 3 juni 2006
  Hoewel hij hersens had zo klein als een grapefruit, kon de Homo florensiensis, de dwergmens van Indonesië, wel degelijk gereedschap maken. Een internationale groep deskundigen denkt te hebben weerlegd dat deze 'hobbits' te dom waren om dat te kunnen, aldus Nature van 1 juni.
   
 • De hobbit van Flores was heus geen ziek Duits joch : vinders van piepkleine Homo erectus zijn niet onder indruk van nieuwe kritiek in Science
  door Martijn van Calmthout, Volkskrant, 20 mei 2006
  Weer is er ophef over de dwergen van Flores. Zieke moderne mensen, menen critici. Gekrompen oermensen, houden de vinders vol.
   
 • Weer de hobbit: Idioot of unieke mensensoort
  Elsevier, 19 mei 2006
  Ze zijn nog lang niet uitgesproken over de 18.000-jaar oude botten die twee jaar geleden in een grot op het Indonesische eiland Flores zijn gevonden. Zijn ze van een uitgestorven mensensoort? Of zijn ze van 'gewone' homo sapiens, die door een afwijking kleine hoofdjes hadden.
   
 • Bijna alle opvarenden Indonesische veerboot gered
  Algemeen Dagblad, 18 april 2006
  Veel opvarenden Indonesische veerboot gered
  Telegraaf, 18 april 2006
  Bijna alle opvarenden Indonesische veerboot gered
  Sp!ts, 18 april 2006
  Bijna alle opvarenden Indonesische veerboot gered
  Nu.nl, 18 april 2006
  Veel meer mensen dat aanvankelijk gedacht hebben het ongeluk met een veerboot in het oosten van Indonesië overleefd. Dinsdag aan het eind van de dag (plaatselijke tijd) deelden de autoriteiten mee dat er nog maar een persoon werd vermist en dat alle andere 65 opvarenden waren gered.
   
 • Nog vijftig passagiers gekapseisde boot vermist
  Nieuwsblad, 18 april 2006
  Nog vijftig passagiers gekapseisde boot vermist
  Standaard, 18 april 2006
  Bij een scheepsongeluk voor de oostkust van de Indonesische provincie Nusa Tenggara zijn al ruim 50 van de vermoedelijke 110 passagiers gered. Volgens de overheid wordt de speurtocht naar tientallen vermisten voortgezet.
   
 • Veel vermisten na kapseizen Indonesische veerboot
  Algemeen Dagblad, 18 april 2006
  Veel vermisten na kapseizen Indonesische veerboot
  Telegraaf, 18 april 2006
  Veel vermisten na kapseizen Indonesische veerboot
  Sp!ts, 18 april 2006
  Veel vermisten na kapseizen Indonesische veerboot
  Nu.nl, 18 april 2006
  Tientallen mensen worden vermist sinds maandag in het oosten van Indonesië bij het eiland Rote een veerboot kapseisde en zonk. Dinsdagmiddag (plaatselijke tijd), anderhalf etmaal na het ongeval, waren vijftig opvarenden gered, deelde een functionaris van de reddingsdiensten mee.
   
 • Veel vermisten na kapseizen Indonesische veerboot
  Volkskrant, 18 april 2006
  Meer dan honderd mensen worden vermist sinds maandag in het oosten van Indonesië bij het eiland Rote een veerboot kapseisde en zonk. Tot dusver zijn maar twee opvarenden gered, deelde een functionaris van de reddingsdiensten mee.
   
 • Indonesische veerboot gezonken
  Nieuws.nl, 18 april 2006
  In de buurt van het Oost-Indonesische eiland Rote, vlakbij Timor, is maandagavond tijdens slecht weer een veerboot gezonken met zestig mensen aan boord. Alle opvarenden, op één na, hebben het ongeluk overleefd. Dit heeft een politiewoordvoerder dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Aanval op mijn op Sumbawa in Indonesië
  Volkskrant, 21 maart 2006
  Op het Oost-Indonesische eiland Sumbawa is zondag een mijnvestiging van het Amerikaanse bedrijf Newmont aangevallen.
   
 • Exploratie gestaakt na aanval op mijnwerkerskamp
  Nieuws.nl, 20 maart 2006
  Het Amerikaanse bedrijf Newmont Mining heeft exploratiewerkzaamheden op het Indonesische eiland Sumbawa gestaakt nadat het kamp waar hun medewerkers waren ondergebracht, in brand was gestoken. Niemand raakte gewond bij de aanval op het kamp, die door ongeveer vijftig mensen werd uitgevoerd.
   
 • Nederland Helpt (video) : [André Kuipers helpt Borneo; Wim en Marja Sommer helpen Sumba]
  EO, 16 maart 2006
  Andre Kuipers is een van de weinige ruimtevaarders in Nederland. Tijdens zijn ruimtereis zag hij met eigen ogen de aarde vanuit een ander perspectief. De gevolgen van de drastische houtkap op het eiland Borneo waren vanuit de ruimte heel goed zichtbaar en lieten Kuipers niet onberoerd. Daarom zet hij zich in voor het behoud van de natuur en is nu ambassadeur van het WNF. [...] Deel vier van de Metterdaad-aktie voor Sumba Mission. Wim en Marja Sommer vertrokken in september 1999 naar het eiland Sumba voor een zendingsproject. Op dit eiland aan de Zuidkust van Indonesië werken zij aan het verbeteren van de levenstandaard van de inwoners.
   
 • Vulkanologen vinden 'Pompeï van het Oosten' in Indonesië
  Volkskrant, 1 maart 2006
  Amerikaanse vulkanologen hebben op het Indonesische eiland Tambora resten van een stad opgegraven die in 1815 werd weggevaagd bij de uitbarsting van de vulkaan daar. Deze gaat door voor de krachtigste eruptie in de moderne tijd.
   
 • Tambora is Pompeii van het Oosten
  Gelderlander, 1 maart 2006
  Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Sumbawa sporen ontdekt van een beschaving die in 1815 in een klap is vernietigd door een zeer krachtige vulkaanuitbarsting. In het gebied zijn de eerste opgravingen gedaan. "Mogelijk is Tambora het Pompeii van het Oosten en het kan van groot cultureel belang zijn", aldus professor Haraldur Sigurdsson van de Amerikaanse Universiteit van Rhode Islands. Pompeii was in de oudheid een stad van rond 20.000 inwoners. Het werd in 79 bedolven onder een dikke laag as door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Volgens Sigurdsson is Tambora net als Pompeii een tijdscapsule met een schat aan informatie.
   
 • Pompeii van het Oosten ontdekt
  Sp!ts, 28 februari 2006
  Pompeii van het Oosten ontdekt
  Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2006
  Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Sumbawa sporen ontdekt van een beschaving die in 1815 in een klap is vernietigd door een zeer krachtige vulkaanuitbarsting. In het gebied zijn de eerste opgravingen gedaan, meldde de BBC.
   
 • Gezonken veerboot in Indonesië - dodentol loopt op tot 30
  Nieuwsblad, 3 februari 2006
  Reddingswerkers hebben in het oosten van Indonesië vrijdag twintig lichamen uit zee gehaald. Het gaat om slachtoffers van de scheepsramp die zich enkele dagen geleden voordeed. De dodentol staat nu op dertig. In totaal werden ook 125 overlevenden gered.
   
 • De ergste scheepsrampen van de afgelopen twintig jaar
  Reformatorisch Dagblad, 3 februari 2006
  Van de meer dan twintig ergste scheepsrampen van de afgelopen twintig jaren waren er maar liefst vijf in Bangladesh, drie in Indonesië en twee in Egypte inclusief de ramp met de Salam Boccaccio '98 van vrijdag. De ergste was ten zuiden van het Filipijnse eiland Luzon in december 1987.
   
 • Opvarende gezonken veerboot na drie dagen gered
  Trouw, 3 februari 2006
  Opvarende gezonken veerboot na drie dagen gered
  Nieuws.nl, 3 februari 2006
  Indonesische reddingswerkers hebben vrijdag na drie dagen een overlevende van een veerbootramp uit zee gered. Ook vonden ze 21 lichamen, waarmee het dodental is gestegen tot 31. De boot zonk dinsdag tussen de eilanden Timor en Rote. Zeker 124 opvarenden overleefden de ramp. De toestand van de vrijdag uit zee gehaalde passagier, een 24-jarige vrouw, is kritiek.
   
 • Acht overlevenden gezonken veerboot gevonden
  Trouw, 2 februari 2006
  Acht overlevenden gezonken veerboot gevonden
  Nieuws.nl, 2 februari 2006
  Acht overlevenden gezonken Indonesische veerboot gevonden
  Telegraaf, 2 februari 2006
  Reddingswerkers hebben nog acht overlevenden gevonden van de veerboot die dinsdag tussen de Indonesische eilanden Timor en Rote tot zinken kwam. In totaal hebben 121 mensen de ramp overleefd. Rond de twintig mensen worden nog vermist.
   
 • Indonesische veerboot zinkt: tientallen vermisten
  Trouw, 1 februari 2006
  Indonesische veerboot zinkt: tientallen vermisten
  Gazet van Antwerpen, 1 februari 2006
  Marineschepen hebben 114 passagiers van een veerboot die woensdag tussen de Indonesische eilanden Timor en Rote in de hoge golven zonk gered, maar rond 45 mensen worden vermist. Hoeveel mensen er precies worden vermist is niet duidelijk, omdat de veerboot waarschijnlijk veel meer passagiers vervoerde dan op de passagierslijst stond aangegeven.
   
 • Veerboot zinkt voor kust Indonesië
  Telegraaf, 1 februari 2006
  De Indonesische autoriteiten hebben woensdag de vrees geuit dat door het zinken van een volgepakte veerboot tientallen personen om het leven zijn gekomen. De marine kon in de nacht van dinsdag op woensdag ruim honderd mensen redden.
   
 • Eén dode en dertig vermisten na schipbreuk in Indonesië
  Laatste Nieuws, 1 februari 2006
  Een persoon is verdronken en meer dan dertig anderen zijn vermist na de schipbreuk dinsdagavond van een ferry ter hoogte van de Indonesische provincie Nusa Tenggara Est. Een lijk werd opgevist en 71 andere passagiers werden gered. De boot voer op een woelige zee toen ze de schipbreuk leed.
   
 • Veerboot zinkt voor kust Indonesië
  Algemeen Dagblad, 1 februari 2006
  Veerboot zinkt voor kust Indonesië
  Telegraaf, 1 februari 2006
  Veerboot zinkt voor kust Indonesië
  Sp!ts, 1 februari 2006
  Veerboot zinkt voor kust Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 1 februari 2006
  De Indonesische autoriteiten hebben woensdag de vrees geuit dat door het zinken van een volgepakte veerboot tientallen personen om het leven zijn gekomen. De toegesnelde marine kon in de nacht van dinsdag op woensdag ruim honderd mensen redden.
   
 • Schat uit Lombok
  Gelderlander, 15 december 2005
  Gouverneur-generaal Van der Wijck schreef op 22 mei 1894 aan minister van koloniën Bergsma dat de Nederlands-Indische regering zich ging inzetten om het lot van de inwoners van Lombok te verbeteren. De lokale Sasak-bevolking zuchtte onder het schrikbewind van het van oorsprong Balinese vorstenhuis van Mataram-Cakranegara en had om ingrijpen gevraagd. Uiteraard speelden bij de koloniale heersers ook gebruikelijke motieven van veiligstellen van handelsbelangen mee.
   
 • Mensje van Flores was niet misvormd
  Volkskrant, 15 oktober 2005
  Nieuwe fossielen van de Homo floriensis weerleggen opnieuw dat dit kleine mensje van het eiland Flores misvormde hersens had. Wel twijfelen de onderzoekers eraan of het om en dwerg-Homo erectus gaat, zoals ze eerder dachten.
  Dit artikel is (nog) niet elektronisch beschikbaar.
   
 • "Homo floresiensis" was mogelijk een viervoeter
  Gazet van Antwerpen, 14 oktober 2005
  De Homo floresiensis - bijnaam Hobbit - liep mogelijk op handen en voeten. Die conclusie trekt de Nederlandse paleontoloog Gert van den Bergh uit de analyse van skeletdelen, die donderdag in het Britse tijdschrift Nature gepubliceerd is. In Nature schreven Australische wetenschappers dat zij op het Indonesisch eiland Flores op basis van paleontologische vondsten nieuwe bewijzen hebben gevonden van het feit dat er daar duizenden jaren geleden een kleine soort mensen heeft bestaan.
   
 • Vondst 'hobbitkaak' doet antropologisch debat opleven
  Trouw, 11 oktober 2005
  Vondst 'hobbitkaak' doet antropologisch debat opleven
  Nieuws.nl, 11 oktober 2005
  Discussie leeft op na vondst 'hobbitkaak'
  Telegraaf, 11 oktober 2005
  Australische en Indonesische antropologen hebben in een grot op het Indonesische eiland Flores een kaakbeen ontdekt dat volgens hen de hypothese sterkt dat ooit op aarde een prehistorische dwerg heeft rondgelopen. De kaak is van het negende exemplaar dat is gevonden van een 'hobbitachtige' die 12.000 jaar geleden zou hebben geleefd. De ontdekkers hebben een artikel over hun vondst geschreven dat donderdag verschijnt in het tijdschrift Nature.
   
 • Duikbril getest
  door Jan Overvelde, Stentor, 9 juli 2005
  We zijn met een reisgezelschap op Lombok in Indonesië. We hebben onze eerste snorkelervaring achter de rug. Bij een eilandje, Gili Meno, hebben we geoefend met veelal gehuurd materiaal. Twee dames in ons gezelschap besluiten zelf een bril en snorkel te gaan kopen, wat ook gebeurt. Opnieuw beleven we een geweldige dag, maar een van de gekochte brillen is niet waterdicht. De dames gaan naar de winkel waar het materiaal gekocht is.
   
 • De Flores-dwerg is heel normaal : paleo-antropoloog Teuku Jacob ziet 'hobbit' als gewone inwoner van Indonesisch eiland
  door Michel Maas, Volkskrant, 30 april 2005
  De Flores-mens is helemaal geen nieuw ontdekte soort, maar een normale pygmee, zegt de Indonesische paleo-antropoloog Teuke Jacob. Zijn critici zijn 'arrogante sherrifs'.
  Dit artikel is (nog) niet digitaal beschikbaar.
   
 • Dat wij er nog zijn, is puur geluk : evolutie van aap tot mens is niet in een rechte lijn gegaan
  door Ron Buitenhuis, Parool, 18 maart 2005
  De recente ontdekking van de Hobbit-mens op het Indonesische eiland Flores toont aan dat zelfs twaalfduizend jaar geleden nog meer menssoorten op aarde rondliepen. Waarom overleefde alleen onze soort? National Geographic ging op zoek naar het antwoord.
   
 • Floresmensje had goed brein
  Volkskrant, 5 maart 2005
  De Homo floresiensis, het één meter lange mensje van wie de resten in 2003 op Flores zijn gevonden, was geen individu dat leed aan microcephalie - zwaar onderontwikkelde hersenen.
   
 • Schedel van hobbit snoert critici de mond
  Elsevier, 4 maart 2005
  Is het een onbekende mensensoort zoals de ontdekkers beweren? Of is het een pygmee met een hersenafwijking. Dat laatste denken critici. Een nieuwe studie naar de hersenen van de nog niet zo lang geleden ontdekte Homo floresiensis moet alle kritiek van tafel vegen. Australische en Indonesische onderzoekers ontdekten in september 2003 de resten van wat zij in een studie in Nature eind vorig jaar een volwassen vrouw van ongeveer een meter lang noemden.
   
 • Dodental aardbeving Oost-Indonesië stijgt
  Telegraaf, 18 november 2004
  Het dodental van de aardbeving die vorige week het oosten van Indonesië trof, is opgelopen tot 27. Dat meldden Indonesische media donderdag. Van dertig mensen ontbreekt nog elk spoor en duizenden mensen zijn dakloos geraakt.
   
 • Doden bij aardbeving in oosten Indonesië
  Telegraaf, 12 november 2004
  Doden bij aardbeving in oosten Indonesië
  Sp!ts, 12 november 2004
  Doden bij aardbeving in oosten Indonesië
  Nu.nl, 12 november 2004
  Een aardbeving vrijdag op het eiland Alor in het oosten van Indonesië heeft aan zeker zeven mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond, aldus een functionaris. De beving mat een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij de stad Kalabahi. Het vliegveld van het eiland raakte beschadigd.

  Kaart van Pulau Alor met hoofdstad Kalabahi | Kaart: University of Texas Libraries

   
 • Doden en gewonden bij aardbeving in oosten Indonesië
  Trouw, 12 november 2004
  Het oosten van Indonesië is vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 6 en een naschok met een magnitude van 5. Op het eiland Alor zijn zeker zes mensen omgekomen en veertig gewond geraakt.
   
 • Flores-dwerg geen probleem voor evolutionisten
  Reformatorisch Dagblad, 29 oktober 2004
  Hoewel de vondst van de dwerg op het Indonesische eiland Flores op zich bijzonder is, ziet drs. Tom Zoutewelle, voorzitter van de stichting Creaton, niet in waarom de dwerg het evolutiemodel op z'n kop zou zetten.
   
 • Nieuwe mensensoort ontdekt : Australische onderzoekers staan perplex
  Reformatorisch Dagblad, 28 oktober 2004
  Australische onderzoekers hebben op het Indonesische eiland Flores beenderen ontdekt van een mensensoort van minder dan een meter lang. Dat meldt het jongste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Nature donderdag. De leeftijd van de dwerg lijkt in tegenspraak met het gangbare evolutiemodel.
   
 • Nieuwe mensensoort ontdekt op eiland Flores
  NRC Handelsblad, 28 oktober 2004
  Op het Indonesische eiland Flores is een onbekende mensensoort gevonden. Het gaat om een schedel en skeletdelen van een dwergvorm van Homo erectus (een voorloper van de huidige mens). De resten zijn van 16.000 jaar geleden, evolutionair gezien heel recent.
   
 • Flores-mens in dierentuin of hotel?
  door Hendrik Spiering, NRC Handelsblad, 28 oktober 2004
  Volgens het struikgewasmodel in de evolutietheorie leefden verschillende mensensoorten naast elkaar. Toch is de vondst van overblijfselen van een onbekende mensensoort opzienbarend.
   
 • Little lady of Flores forces rethink of human evolution : dwarf hominid lived in Indonesia just 18,000 years ago
  door Rex Dalton, Nature, 27 oktober 2004
  A new human-like species - a dwarfed relative who lived just 18,000 years ago in the company of pygmy elephants and giant lizards - has been discovered in Indonesia.
   
 • Diplomatieke druk op Indonesië werkt niet
  door Gerrit de Boer, 28 september 2000
  De Verenigde Naties, individuele lidstaten onder aanvoering van de VS en Australië, en de Wereldbank hebben de afgelopen weken zware druk uitgeoefend op Indonesië om de pro-Indonesische milities in West-Timor te ontwapenen en te ontbinden. Ook eisen ze arrestatie en berechting van de daders van de aanval op een kantoor van de VN-vluchtelingen organisatie Unhcr.
   


- venster sluiten -