Lain warta berita: warta berita

Lain warta berita
Overig nieuws

16 juli 2008 • Beursgang Adaro Energy een groot succes
  Emissies.com, 16 juli 2008
  Adaro is het tweede steenkoolbedrijf van Indonesië. Met het nieuwe kapitaal wil het bedrijf vijf ondernemingen overnemen waaronder een handelsbedrijf en een bulk-terminal. Adaro opende op 1.500 rupiah en sloot op 1.730 rupiah. De IPO-prijs bedroeg 1.100 rupiah en de emissies was vijfmaal overtekend.
   
 • Indonesische beursgang leidt tot gekte
  Emissies.com, 15 juli 2008
  Als gevolg van de snel stijgende olieprijs, profiteren ook andere energiebronnen. De prijs van steenkool is het afgelopen jaar zo ongeveer verdubbeld en dit is genoeg reden voor beleggers om de beursgang van Adaro Energy met veel belangstelling te volgen. Woensdag 16 juli vindt de IPO plaats.
   
 • Vijf Indonesische maatschappijen krijgen vliegverbod opgelegd
  Luchtvaartnieuws, 2 juli 2008
  Het Indonesische Ministerie van Transport heeft vijf kleine luchtvaartmaatschappijen voorlopig 'aan de ketting gelegd'. Volgens persbureau AFP krijgt het vijftal drie maanden de tijd om de veiligheidsstandaards te verbeteren. Lukt dat niet, dan volgt een definitieve inname van de vliegvergunning. Onder de bedrijven bevinden zich geen bekende namen. Het zou gaan om de vliegbedrijven SMAC, Asco Nusa Air, Helizona, Dirgantara Air Service en Tri-MG Intra Asia Airlines.
   
 • Garuda hoopt met IOSO-certificaat op terugkeer naar Europa
  Luchtvaartnieuws, 17 juni 2008
  De internationale luchtvaartorganisatie IATA heeft Garuda Indonesia opgenomen in het IATA Operational Safety Audit (IOSA) register. Volgens IATA voldoet Garuda hiermee aan de ruim negenhonderd internationaal erkende IOSA-eisen op het gebied van luchtvaartveiligheid. De Indonesische luchtvaartmaatschappij hoopt nu dat de Europese Commissie de deur naar Europa weer open zet. Garuda staat op de Europese 'zwarte lijst' met vliegmaatschappijen die niet in Europa welkom zijn.
   
 • Indonesië niet langer lid van OPEC
  Cash.be, 17 juni 2008
  De statuten van de OPEC bepalen volgens P&B Invest dat elk land dat een beduidende netto-exporteur is van ruwe olie en gelijkaardige belangen heeft als deze van de huidige leden, lid kan worden van het kartel. Voorwaarde is wel dat drie vierde van de leden de kandidatuur aanvaarden. Onlangs werd bekend dat Indonesië na vele decennia niet langer voldoet aan de criteria omdat het land geen olie meer exporteert. Indonesië maakte dan ook bekend om zich eind dit jaar terug te trekken uit het kartel.
   
 • Recordbeursgang voor Indonesië
  Koersalarm, 9 juni 2008
  Adaro Energy heeft 1,32 miljard dollar opgehaald aan de beurs van Jakarta. De 11,14 miljard aandelen, die voor 1.100 Indonesische roepia per stuk van de hand gingen, vertegenwoordigen 35 procent van het kolenmijnbedrijf. De beursgang van Adaro Energy betekent de grootste publieke kapitaalverwerving van Indonesië sinds 1995, toen PT Telekomunikasi circa 1,6 miljard dollar ophaalde.
   
 • Gegevens op straat na lek website : visa aanvragen ook mogelijk bij aankomst Indonesië [video]
  RTL Nieuws, 6 juni 2008
  De gegevens van 25.000 Nederlanders liggen op straat door een lek in de website van de Indonesische ambassade. Een nietsvermoedende student wist te achterhalen dat het vrij makkelijk is om visa-aanvragen van anderen te downloaden, meldt RTL Nieuws. Volgens deskundigen is dat gevaarlijk, omdat criminelen daar gebruik van kunnen maken.
   
 • Ambassade lekt visumaanvragen
  Sp!ts, 6 juni 2008
  Paspoort-, NAW- en reisgegevens van zo'n 25.000 Nederlanders zijn vrij opvraagbaar geweest op de website visa4indonesia.nl. Door het manipuleren van de unieke id-code in een url was het mogelijk de gegevens op te vragen. Dit meldt Webwereld.
   
 • Informatie visumaanvragers Indonesië op straat
  De Pers, 5 juni 2008
  Computerlek: gegevens 25.000 Nederlanders op straat
  Elsevier, 5 juni 2008
  De gegevens van 25 duizend Nederlanders die een visum voor Indonesië hebben aangevraagd liggen op straat door een lek in de website van de Indonesische ambassade. Een student zegt donderdag in RTL Nieuws dat hij bij toeval de gegevens van andere aanvragers tegenkwam. Het gaat om gegevens als namen, adressen, paspoortnummers en data van aankomst en vertrek.
   
 • Georganiseerde chaos
  door Christine Roest, Webregio Zuid-Kennemerland, 8 mei 2008
  Indonesië is een land van vele tegenstellingen. Van enige structuur is weinig sprake. Er is geen planoloog die bepaald waar welke wijken moeten komen, geen stedenbouwkundige die bepaald hoe wijken vormgegeven moeten worden, geen Welstandscommissie die bepaald hoe het ontwerp van een gebouw moet zijn en het lijkt ook net alsof er geen verkeerskundigen zijn die nadenken over hoe je het verkeer het best kunt regelen. Alle verkeer rijdt kriskras door elkaar, het maakt ook niet uit of je langzaam of snel verkeer bent. En oversteken op een snelweg? Waarom niet. Deze wegen worden vaak dwars door een van de kampoengs (dorpjes of krottenwijken) gebouwd, dus over de snelweg is de snelst manier om van de ene naar de andere kant te komen.
   
 • 'ArcelorMittal investeert in staal Indonesië'
  De Pers, 8 mei 2008
  'ArcelorMittal investeert in staal Indonesië'
  Nieuws.nl, 8 mei 2008
  'ArcelorMittal investeert in staal Indonesië'
  DAG, 8 mei 2008
  ArcelorMittal wil USD 5 miljard tot USD 10 miljard investeren in de Indonesische staalindustrie. Dat heeft de Indonesische minister voor staatsondernemingen Sofyan Djalil donderdag gezegd na afloop van een overleg met directieleden van ArcelorMittal, zo schrijven diverse media donderdag.
   
 • ArcelorMittal stopt miljarden in Indonesisch staal
  Algemeen Dagblad, 8 mei 2008
  ArcelorMittal stopt miljarden in Indonesisch staal
  Gelderlander, 8 mei 2008
  ArcelorMittal stopt miljarden in Indonesisch staal
  Stentor, 8 mei 2008
  Staalconcern ArcelorMittal is van plan om 5 miljard tot 10 miljard dollar te investeren in de Indonesische staalindustrie. Dat heeft de Indonesische minister voor staatsondernemingen Sofyan Djalil donderdag gezegd na afloop van een overleg met directieleden van ArcelorMittal.
   
 • Indonesische ambassadeur in Suriname overleden
  Waterkant, 2 mei 2008
  Indonesië's ambassadeur in Suriname, Suprijanto Muhadi, is overleden. Muhadi is overleden tijdens de terugkeer van een trip naar Indonesië. Hij heeft nog geen anderhalf jaar in Paramaribo gediend. Zijn missie is voor een belangrijk deel gericht geweest op betere handelsrelaties met Suriname.
   
 • Indonesische ambassadeur Suprijanto Muhadi overleden
  door Mirijan Setrodikoro, Dagblad Suriname, 2 mei 2008
  De Indonesische ambassadeur in Suriname, Suprijanto Muhadi, heeft gistermorgen het tijdige met het eeuwige verwisseld. De ambassadeur die op doorreis was naar Suriname, voelde zich vijf minuten voor de landing van zijn vlucht van Indonesië naar Amsterdam onwel. Schiphol werd op de hoogte gebracht en een arts en ambulance stonden paraat.
   
 • 'Obama kon als jongetje heel goed tekenen' [video]
  BNR Nieuwsradio, 23 april 2008
  Barack Obama kon heel goed Spiderman en Batman natekenen en maakte heel gemakkelijk vrienden. Dat zeggen Indonesische oud-klasgenoten van de Amerikaanse presidentskandidaat. Obama ging als 10-jarige jongen naar de Menteng basisschool in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
   
 • Suriname moet meeliften met groei Indonesië
  Waterkant, 18 april 2008
  Suriname moet trachten mee te liften met de snelle groei die Indonesië nu doormaakt. Dit zegt Suriname's ambassadeur in Indonesië, Angelic Alihussain-Del Castilho. Op een of andere manier blijven veel investeringskansen onbenut, hoewel die er voldoende zijn. Buurland Guyana is erg in trek.
   
 • Heerdese ontdekt wereld als NOS-correspondente
  door Arjan Bosch, Stentor, 17 april 2008
  Ze reisde over de hele wereld, altijd jagend op het nieuws. Van Afrika tot Atjeh, van India tot Indonesië snoof ze culturen op, ontwikkelde zichzelf en werd correspondent voor de NOS. Volgende week presenteert de Heerdese Wilma van der Maten (43) haar boek 'Jakarta aan zee', over het wonen, werken en leven in een metropool met ruim acht miljoen inwoners. "Zeven jaar ben ik voor de NOS als correspondent aan de slag geweest in de stad, het was mijn absolute journalistiek hoogtepunt", kijkt Van der Maten in één zin terug op haar jaren tussen de gastvrije Indonesiërs, gedesillusioneerde tsunami-slachtoffers en het kortstondige bewind van president Habibie.
   
 • In de becak door de duinen
  Noordhollands Dagblad/Alkmaarsche Courant, 8 april 2008
  Met de becak door de duinen. Met de wat zult u denken? Met de becak, spreek het niet uit als bedkak maar als betsjak. De Indonesische fietstaxi verovert Nederland in een tap tempo. Behalve rondritjes door Amsterdam is het nu ook mogelijk een toer door de duinen te maken.
   
 • Start implementatie Safety Training Centers in Indonesië
  Nieuwsbank, 2 april 2008
  VAPRO-OVP en Kenniscentrum PMLF zijn van start gegaan met een omvangrijk project in Indonesië en dat VAPRO International een kantoor heeft geopend in Surabaya. De komende twee jaar zullen VAPRO-OVP, Kenniscentrum PMLF, ITS University uit Surabaya, het Komite Nasional Responsible Care Indonesia en scholen voor beroepsonderwijs uit Jakarta, Cilegon, Bandung en Gresik een trainingsprogramma op het gebied van Health, Safety en Environment (HSE) ontwikkelen.
   
 • Indonesië houdt Adam Air aan de grond
  Trouw, 18 maart 2008
  Indonesië zet Adam Air op zwarte lijst
  De Pers, 18 maart 2008
  De prijsvechter Adam Air moet van de Indonesische autoriteiten zijn vliegtuigen aan de grond houden. De Indonesische luchtvaartmaatschappij zou zich niet aan de geldende veiligheidsvoorschriften hebben gehouden. Ook zou personeel onvoldoende zijn getraind. Het afgelopen jaar zijn toestellen van Adam Air betrokken geweest bij een aantal ernstige ongelukken.
   
 • Friesland Foods opent nieuwe fabriek Azië
  Friesch Dagblad, 26 februari 2008
  Friesland Foods Kieviet heeft een nieuwe productielocatie in Indonesië geopend. De fabriek in Salatiga op Java biedt werk aan tachtig mensen. Het betreft een uitbreiding van de bestaande fabriek. Friesland Foods heeft twintig miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe locatie.
   
 • Friesland Foods Kievit neemt in Indonesië nieuwe Filtermat droger in gebruik
  Food Holland, 25 februari 2008
  Friesland Foods Kievit is begonnen met productie op de nieuwe Filtermat droger in Indonesië. De gekozen technologie maakt het mogelijk om ook complexe emulsies en moeilijk droogbare functionele ingrediënten in poedervorm te produceren. De investering bedraagt circa 20 miljoen euro en zorgt voor werkgelegenheid voor 80 mensen op de fabriek in Salatiga.
   
 • Garuda bestelt tien Boeing 777-300ER's en 25 737-800's
  Luchtvaartnieuws, 19 februari 2008
  Garuda Indonesia doet grote zaken bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Tijdens de Singapore Airshow werd bekendgemaakt dat de Indonesische luchtvaartmaatschappij vier Boeing 777-300ER's heeft besteld. Een order voor zes 777- 200ER's uit 1996 werd omgezet in een even groot aantal 777-300ER's. Ook werd een order voor zeven 737-800's onthuld.
   
 • 'Garuda Indonesia wil order plaatsen voor tien Boeing 777's'
  Luchtvaartnieuws, 11 februari 2008
  De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia wil de vloot uitbreiden met tien Boeing 777's. Dat meldt Flight International. Garuda zou de toestellen willen inzetten na verre bestemmingen, waaronder Amsterdam en Frankfurt. Volgens de online-uitgave van het blad wordt de order eind deze maand tijdens de Singapore Airshow bezegeld.
   
 • Flirtende buitenlanders opgepakt
  door Sandy Stevens, Kidsweek, 5 februari 2008
  Een knipoog, een glimlach: een beetje flirten is onschuldig. Toch? In Indonesië was een groep buitenlanders té vrijpostig. In de hoofdstad Jakarta klaagde de plaatselijke bevolking over de mannen die vrouwen lastig zouden hebben gevallen. De buitenlandse lastpakken werden opgepakt.
   
 • Indonesië arresteert flirtende buitenlanders
  Algemeen Dagblad, 4 februari 2008
  De Indonesische autoriteiten hebben 25 buitenlanders opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde, vooral het flirten met vrouwen. Het gaat vooral om mannen uit Afrika, meldden Indonesische media dinsdag.
   
 • Garuda Indonesia boekt winst in 2007
  Lchtvaartnieuws, 21 januari 2008
  De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda heeft in 2007 een winst geboekt van 27,8 miljoen dollar. Een jaar eerder werd nog een verlies geleden van 21,1 miljoen dollar, zo meldt het Indonesische persbureau Antara. De omzet van Garuda steeg met zestien procent naar ruim één miljard dollar.
   
 • Smits grijpt naast logo Fairtrade
  door Peter van Erp, Brabants Dagblad, 19 januari 2008
  De Masarang Sugar Group van oud-Veghelaar Willie Smits heeft een flinke tegenslag te verwerken gekregen. Het coöperatieve bedrijf uit Indonesië krijgt geen Fairtrade keurmerk voor de palmsuiker die het in Europa op de markt brengt. Volgens het bureau dat het keurmerk toekent heeft de Masarang Sugar Group een monopolie op de productie van palmsuiker en is het daarom onmogelijk een marktconforme prijs te bepalen voor het product.
   
 • Indonesisch dienstmeisje onthoofd in Saudi-Arabië
  Trouw, 12 januari 2008
  Indonesisch dienstmeisje onthoofd in Saudi-Arabië
  De Pers, 12 januari 2008
  Indonesisch dienstmeisje onthoofd in Saudi-Arabië
  Nieuws.nl, 12 januari 2008
  Indonesisch dienstmeisje onthoofd in Saudi-Arabië
  DAG, 12 januari 2008
  Indonesisch dienstmeisje onthoofd in Saudi-Arabië
  Laatste Nieuws, 12 januari 2008
  Indonesisch dienstmeisje onthoofd in Saudi-Arabië
  Nieuwsblad, 12 januari 2008
  In Saudi-Arabië is zaterdag een Indonesisch dienstmeisje onthoofd dat ter dood was veroordeeld voor de moord op haar werkgeefster. Het dienstmeisje zou de sieraden van haar bazin hebben gestolen, na haar te hebben laten stikken door een kussen in haar gezicht te drukken.
   
 • Hectische laatste beursdag
  BN/De Stem, 29 december 2007
  Hectische laatste ogenblikken waren gisteren aangebroken voor een Indonesische aandelenhandelaarster vlak voordat de laatste handelsdag van het jaar 2007 sloot op de beurs in Jakarta. De Indonesia Stock Exchange (BEI) is voortgekomen uit een fusie tussen de Jakarta Stock Exchange (BEJ) en de Surabaya Stock Exchange (BES).
   
 • Prijs voor Friesche Vlag in Indonesië
  Nieuwsbank, 19 december 2007
  De prijs werd persoonlijk uitgereikt door de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono aan de managing director van het bedrijf Dhr. Cees Ruygrok. De plechtigheid, die plaatsvond in het Presidentiële Paleis in Jakarta, werd ook bijgewoond door een aantal Indonesische ministers en de Nederlandse ambassadeur Dr. Nikolaas van Dam.
   
 • KLM helpt Garuda van zwarte lijst af
  Provinciale Zeeuwse Courant, 6 december 2007
  De KLM wil de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda helpen om van de zwarte lijst van de Europese Unie te komen. Garuda werd een half jaar geleden uit het Europese luchtruim verbannen, omdat de maatschappij het niet zo nauw zou nemen met de veiligheid. In maart stortte een toestel van Garuda neer, waarbij 21 mensen omkwamen. Op de deze week verschenen nieuwe lijst, is Garuda gehandhaafd.
   
 • Indonesië is 24 eilanden kwijt
  Telegraaf, 29 november 2007
  Indonesië is 24 eilanden kwijt
  Metro, 29 november 2007
  Indonesië telt nog maar 17.480 eilanden en niet meer 17.504, zoals nu nog in de officiële VN-cijfers staat. Dit heeft minister van Maritieme Zaken en Visserij Freddy Numberi donderdag gezegd. Indonesië is 24 eilanden kwijtgeraakt door natuurgeweld en door beschadiging van het milieu door de mens.
   
 • Abdurrahman Wahid wil weer president worden : 'Indonesië wil geen extreme islam'
  door Arjan van Westen, 21 november 2007
  Oud-president Abdurrahman Wahid, tevens leider van de grootste moslimpartij van Indonesië, hoopt bij de volgende verkiezingen opnieuw een kans te maken. Oud-president Abdurrahman Wahid wil in 2009 opnieuw een gooi doen naar het presidentschap van Indonesië. De economie wil hij er bovenop krijgen met goedkope leningen en Indonesië moet volgens hem veel meer gaan samenwerken met India en China. Wahids belangrijkste boodschap voor de buitenwereld is dat Indonesië nooit een streng islamitisch land zal worden.
   
 • 'Garuda Indonesia hervat eind 2008 lijndiensten naar Amsterdam'
  Luchtvaartnieuws, 14 november 2007
  De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia wil eind 2008 haar lijndiensten naar Europa hervatten. Dat maakte de maatschappij bekend. Op het programma staan ook verbindingen met Amsterdam. Garuda zou vanaf zowel Jakarta als Bali rechtstreeks naar de Nederlandse hoofdstad willen vliegen.
   
 • Rare ouders... : Indonesië
  door Michel Maas, Volkskrant, 10 november 2007
  Meisjes in Indonesië worden niet voor niets vaak Putri gedoopt, 'prinses', want prinsesjes zijn het, en de jongetjes zijn prinsen. Kinderen zijn heilig in dit land. Alles wat ze doen is bij voorbaat 'leuk', zelfs als ze naar Nederlandse maatstaven strontvervelend zijn.
   
 • Fugro verwerft seismische contracten
  Trouw, 6 november 2007
  Fugro verwerft seismische contracten
  Nieuws.nl, 6 november 2007
  Fugro verwerft seismische contracten
  De Pers, 6 november 2007
  Fugro heeft twee contracten en een intentieverklaring binnengehaald voor 3D seismische marineonderzoeken in Australië en Indonesië. De totale waarde bedraagt USD 68,5 miljoen (bijna € 50 miljoen). Dit heeft de onderneming dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Fugro krijgt opdrachten in Australië en Indonesië
  Financiële Telegraaf, 6 november 2007
  Bodemonderzoeker Fugro heeft twee opdrachten gekregen voor seismisch onderzoek op zee in Australië en Indonesië. De twee opdrachten hebben een waarde van 50 miljoen euro. In Indonesië krijgt Fugro mogelijk nog een tweede opdracht. Dat heeft de onderneming dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Haagse superster in Indonesië
  Telegraaf, 30 oktober 2007
  De Haagse Rebecca Reijman is in korte tijd uitgegroeid tot een superster in Indonesië. De half Nederlands, half Surinaamse Rebecca werd nog maar anderhalf jaar geleden op vakantie daar ontdekt. In korte tijd heeft ze Indonesisch geleerd en staat ze regelmatig op de cover van bladen als Maxim.
   
 • President Indonesië maakt liefdescd
  Telegraaf, 29 oktober 2007
  De president van Indonesië heeft zijn eerste muziekalbum, getiteld 'Mijn Verlangen naar Jou', uitgebracht. Dit meldden Indonesische media maandag. Op het album van Susilo Bambang Yudhoyono staan tien liefdesliederen die hij geschreven heeft nadat hij in 2004 president werd.
   
 • President Indonesië brengt cd uit
  NOS Nieuws, 29 oktober 2007
  Susilo Bambang Yudhoyono, de president van Indonesië heeft meer talenten dan praten en besturen alleen. 'SBY' maakt namelijk ook liefdesliedjes en hij kan ontzettend goed zingen. Deze week kwam het eerste album van de president uit. De cd heet Mijn Verlangen Naar Jou. Op het album staan religieuze liederen en liefdesliedjes.
   
 • Indonesië gaat Europese vliegtuigen nakijken
  Volkskrant, 11 oktober 2007
  Indonesië gaat Europese vliegtuigen nakijken
  Telegraaf, 11 oktober 2007
  Indonesië gaat Europese vliegtuigen nakijken
  Reformatorisch Dagblad, 11 oktober 2007
  Vliegtuigen van Europese luchtvaartmaatschappijen zullen op vluchten naar Indonesië rekening moeten houden met steekproeven op het gebied van de veiligheid. Dat heeft de dienst luchtvaartzaken van Indonesië bekend gemaakt, zo meldt de Indonesische krant Kompas donderdag. De steekproeven komen als reactie op de onderzoeken naar de veiligheid van Indonesische luchtvaartmaatschappijen in het buitenland, aldus een woordvoerder.
   
 • Moslim-barbie hit in Jakarta
  Telegraaf, 10 oktober 2007
  Westerse barbies zijn te bloot, dus bedachten twee vrouwen uit Jakarta dat er een gekuiste versie moest komen. De moslim-barbie met de naam Salma draagt geen te korte broek, rok of topje maar een hoofddoek en een enkellange rok.
   
 • Barbie ín de kleren
  door Sandy Stevens, Kidsweek, 10 oktober 2007
  Ze heet Salma, draagt een hoofddoek en een enkellange jurk. En ze is dé hit in Indonesië. Salma is een barbiepop: een moslimbarbie wel te verstaan. Salma-poppen gaan als warme broodjes over de toonbank. Omgerekend kost ze vijf euro.
   
 • Leerlingen eisen schorsing meisje
  NOS Nieuws, 27 september 2007
  Nederlandse jongeren zouden er niet zo'n groot probleem van maken, maar de leerlingen van een Indonesische school vonden het schandalig dat één van hun medeleerlingen naakt op internet stond. Ze eisten dat de schoolleiding het meisje van zestien schorste.
   
 • Unilever koopt Indonesisch vruchtdrankenmerk
  Beurs.nl, 24 september 2007
  Unilever nv heeft een voorlopige overeenkomst getekend voor de overname van het vruchtdrankenmerk Buavita van Ultrajaya Milk Industry & Trading (Ultra) uit Indonesië. Dat maakt het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern maandag bekend, zonder financiele details te verstrekken. Unilever Indonesië zal volgens de overeenkomst eigenaar worden van het merk en bijbehorende goodwill.
   
 • Archiefsamenwerking tussen Suriname en Indonesië
  Dagblad Suriname, 13 september 2007
  Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken (BiZa) lanceerde zaterdag een archiefsamenwerking met Indonesië, die door het hoofd van het Algemeen Rijksarchief (ANRI), Djoko Susilo, wordt bevestigd. 'Wij wensen met verschillende landen in de wereld te werken wat archiefzaken aangaan, maar voornamelijk met Indonesië, dat heel veel met ons land, wat historische aangelegenheden aangaat, deelt', zegt minister Hassankhan.
   
 • Indonesië geeft duizenden eilandjes een naam
  NRC Handelsblad, 27 augustus 2007
  Indonesië geeft duizenden eilandjes een naam
  Trouw, 27 augustus 2007
  Indonesië geeft duizenden eilandjes een naam
  Telegraaf, 27 augustus 2007
  Indonesië geeft duizenden eilandjes een naam
  Sp!ts, 27 augustus 2007
  Indonesië geeft duizenden eilandjes een naam
  Gelderlander, 27 augustus 2007
  Indonesië heeft 4981 naamloze eilandjes een naam gegeven. De autoriteiten in de hoofdstad Jakara hebben een lijst met namen bij de Verenigde Naties ingeleverd om de soevereiniteit over de eilanden te benadrukken. De Indonesische krant The Jakarta Post meldde maandag dat de autoriteiten haast maken met de naamgeving, omdat het land in geschillen over de zeegrenzen is verwikkeld met landen als Maleisië, de Filipijnen en Vietnam.
   
 • Belgische prins vliegt met Garuda, ondanks zwarte lijst EU
  Volkskrant, 27 augustus 2007
  Belgische prins vliegt met Garuda, ondanks zwarte lijst EU
  Stentor, 27 augustus 2007
  De Belgische prins Laurent heeft in Indonesië gevlogen met Garuda, een luchtvaartmaatschappij die op de zwarte lijst van de EU staat. De Indonesische krant The Jakarta Post publiceerde maandag een foto van Laurent met vrouw en kinderen bij aankomst in Bali, na een binnenlandse vlucht met Garuda vanuit Celebes. Hij negeert daarmee een advies van de Europese Unie dat Garuda te onveilig vindt.
   
 • Financiën gaat risico Indonesië hedgen met kredietderivaten
  Beurs.nl, 23 augustus 2007
  Het ministerie van Financiën gaat zijn risico in Indonesië beperken met behulp van credit default swaps. Met deze kredietderivaten kunnen leningenverstrekkers zich indekken tegen wanbetaling door personen of bedrijven.
   
 • N-Koreanen in Indonesische ambassade Vietnam
  Reformatorisch Dagblad, 21 augustus 2007
  Vijf Noord-Koreanen zijn de Indonesische ambassade in Vietnam binnengedrongen, kennelijk met de bedoeling om uiteindelijk asiel in Zuid-Korea te krijgen. De vier vrouwen en een man klommen maandagnacht over het hek van de ambassade in Hanoi. Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken heeft dit dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Indonesië gaat voor intenser relatie met Suriname
  Waterkant, 19 augustus 2007
  Indonesië wil intensievere relaties met Suriname. Dit zegt de Indonesische ambassadeur Soepryanto Moehardit. Er is nog altijd ruimte voor uitbreiding en verdieping in de tientallen jaren oude betrekkingen. Aan beide zijden is de bereidwilligheid aanwezig. Het is alleen nog maar een kwestie van de daad bij het woord voegen. "De relaties met Suriname zijn zeer goed. Wij zijn dik tevreden, beide volkeren hebben veel aan elkaar en kunnen veel van elkaar leren", zei Moehardit.
   
 • Verdeeldheid schaduw over Dag der Inheemsen
  door Henk Hendriks, RNW Wereldomroep, 10 augustus 2007
  Donderdag 9 augustus was het feest in Suriname: de Dag der Inheemsen. Het was die dag ook 117 jaar geleden dat de eerste Javanen vanuit Nederlands Indië als contractarbeiders in Suriname aankwamen. Daarbij speelt de vraag of dit wel een feestje waard is. Van grote historische betekenis is het in ieder geval. Maar ook bij de Dag der Inheemsen strijden tragische en de feestelijke aspecten om de voorrang.
   
 • Twee Ridders bij Stichting Anak Asuh Batam : Jan en Dorine van den Berg-Burnaby Lautier onderscheiden
  Ede Stad, 9 augustus 2007
  Op het jubileumfeest betreffende 20 jaar hulp voor Indonesië, afgelopen zaterdagavond, in de tuinen bij de familie Van den Berg in Ede, hebben Dorine van den Berg, voorzitter van Stichting Anak Asuh en Stichting Toko Neba en haar echtgenoot Jan, project manager van de initiatieven van de stichtingen, de Koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt gekregen door de loco-burgemeester van de gemeente Ede Roel Kremers.
   
 • Grootste jeugdjournaal voor eilandenrijk
  door Maaike Boersma, De Pers, 1 augustus 2007
  Na Afghanistan, Zuid-Afrika, Zambia, Suriname en Peru krijgt Indonesië nu een jeugdjournaal. Bijzonder in een land waar kinderen niet gewend zijn een stem te krijgen. Met 15 miljoen kijkers tussen de 8 en 14 moet het Indonesische jeugdjournaal het grootste ter wereld worden. 'Het gaat zeker vreemd overkomen. Er zijn wel kinderprogramma's in Indonesië maar in geen daarvan worden kinderen serieus genomen. Ze worden niet om een mening gevraagd', aldus Ole Chavannes van Free Voice, een Nederlandse organisatie die de vrije media in ontwikkelingslanden stimuleert.
   
 • Een riksja die eigenlijk een becak is
  Noordhollands Dagblad, 30 juli 2007
  Rondje Riksja, dat klinkt wel lekker, vinden we. Vanwege de alliteratie. Maar eigenlijk is onze Riksja - waarmee we vanaf morgen rond het jarige IJsselmeer zwerven - geen Riksja, maar een becak. Maar Rondje Becak? Nee, dat bekt niet. We zijn nog niet vertrokken of er gaat al iets mis. Onze riksja is geen riksja. Wat dan wel het voornaamste verschil tussen beide fietstaxi's, want dat is de becak natuurlijk ook, is?
   
 • Numico: Succesvolle privatisering Indonesische dochter Sari Husada
  BNR Nieuwsradio, 26 juli 2007
  Numico rondt privatisering Indonesische dochter af
  De Pers, 26 juli 2007
  Koninklijke Numico N.V. maakt bekend dat de privatisering van haar Indonesische dochter PT Sari Husada Tbk. succesvol afgerond is. Volgend op het succesvol van de beurs halen ('delisting') van Sari Husada in december 2006, heeft de Indonesische Minister van Justitie en Mensenrechten nu officieel goedkeuring verleend aan de privatisering van Sari Husada.
   
 • Werkster serveert urine
  Reformatorisch Dagblad, 25 juli 2007
  Werkster serveert urine
  Metro, 25 juli 2007
  Een Indonesische werkster in China moet zes dagen in de gevangenis doorbrengen omdat ze haar werkgever urine had geserveerd. Dat meldde een Chinese krant woensdag. De 29-jarige vrouw zei dat ze de urine gebruikte tegen een huidaandoening, en dat het per ongeluk in het glas water van haar baas was gekomen.
   
 • In 7 uur van Bali naar Lombok (was 20 minuten) : Europese boycot van Indonesische luchtvaartmaatschappijen drijft toeristen tot wanhoop
  door Michel Maas, Volkskrant, 25 juli 2007
  Uren wachten op de volgende vlucht. Sinds een Europese strafnotering is reizen in Indonesië een kwelling. Vlucht AK 956 van Air Asia uit Kuala Lumpur is te laat. Dat gebeurt wel vaker. Vertragingen en zoekgeraakte bagage zijn bij Air Asia aan de orde van de dag. Het vliegtuig is een uur te laat geland, en de passagiers staan nu alweer een half uur in de rij voor hun visa on arrival.
   
 • 'Echt waar, de zaken gaan fantastisch!' : optimisme ondanks terreurdreiging en EU-waarschuwing voor onveilige vliegtuigen
  door Arjan van Westen, De Pers, 18 juli 2007
  Indonesië wil zijn toeristen terug. De gevolgen van Bali 2002 en een EU-waarschuwing tegen onveilige vliegtuigen blijken, ondanks het optimisme, echter een grote drempel. Indonesië probeert met alle macht weer net zoveel toeristen te lokken als vóór de bloedige terroristische aanslag op Bali van 2002. Het land blijft tobben met een onveilig imago.
   
 • ANWB vliegt onveilig
  door Arnold Burlage, Telegraaf, 18 juli 2007
  De reiswereld is woedend omdat ANWB reisorganisatie Fox Vakanties een zwarte lijst met 51 "onveilige" Indonesische luchtvaartmaatschappijen aan de laars lapt. ANWB reisorganisatie FOX wekt bij vakanties naar Indonesië de indruk, dat wel met die maatschappijen, zoals als Garuda en Merpati, kan worden gereisd.
   
 • Bebaarde baby baart opzien in Indonesië
  Trouw, 9 juli 2007
  Bebaarde baby baart opzien
  Algemeen Dagblad, 9 juli 2007
  Bebaarde baby baart opzien in Indonesië
  Telegraaf, 9 juli 2007
  Bebaarde baby baart opzien in Indonesië
  Metro, 9 juli 2007
  Een Indonesische baby van een maand oud trekt veel bekijks om zijn grijze baard en snor van een paar centimeter lang. Dat meldde de Jakarta Post, die maandag een foto van de baby publiceerde. Volgens de krant zijn er inmiddels honderden bezoekers langs geweest om dit merkwaardige verschijnsel met eigen ogen te zien.
   
 • Vreemd gaan troef onder 50-plussers
  Telegraaf, 8 juli 2007
  Vreemdgaan: dertig procent van de vijftigplussers heeft het al eens gedaan en een heel groot percentage heeft wel eens een 'overspelige' gedekt met smoesjes of leugens. Het onderzoek dat de Amerikaanse schrijfster Pamela Druckermann deed, heeft in de hele wereld tot opwinding geleid. [...] Pamela sprak met vrouwen in het orthodoxe Indonesië die ronduit toegaven dat ze er een 'lover' op nahielden. En voor Islamitische, maar ook voor alle vrouwen geldt: ze gaan vreemd omdat ze aandacht en interesse tekort komen bij hun partner. [...]
   
 • EU-ban voor Indonesië geen grap
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 6 juli 2007
  Het begon bijna als een grap. Al was het eerder een donderslag bij heldere hemel, geserveerd in vette krantenkoppen. 'Europa weert Indonesische vliegmaatschappijen.' Maar ja, er vliegen helemaal geen Indonesische maatschappijen op Europa. Toegegeven, Garuda heeft wel plannen om de in 2004 gestaakte vluchten naar Amsterdam weer nieuw leven in te blazen. Maar ach, tegen die tijd is de bui wel overgewaaid en Indonesië van de zwarte lijst geschrapt.
   
 • Crisis leerde Azië: dat nooit meer
  Reformatorisch Dagblad, 5 juli 2007
  Het was maandag precies tien jaar geleden dat in Azië de financiële crisis uitbrak. Een crisis die de samenlevingen in Thailand, Indonesië, Maleisië, Zuid-Korea en de Filipijnen op hun grondvesten deed schudden. Met name in Indonesië had "krismon" (krisis monetèr) verstrekkende politieke gevolgen, omdat president Suharto er na dertig jaar ijzeren bewind vanwege sociale onrust tot aftreden werd gedwongen.
   
 • Indonesië-gangers gedupeerd na ban
  door Christa van der Hoff, Algemeen Dagblad, 4 juli 2007
  Duizenden reizigers die deelnemen aan een groepsreis door Indonesië worden deze zomer geconfronteerd met extra reistijd, alternatieve reisroutes of annulering van hun reis. Dat komt omdat de Europese Unie alle 51 Indonesische luchtvaartmaatschappijen, inclusief Garuda Indonesia, in de ban heeft gedaan.
   
 • China en Indonesië sluiten oliedeal met Sudan
  Trouw, 2 juli 2007
  China en Indonesië sluiten oliedeal met Sudan
  Nieuws.nl, 2 juli 2007
  China en Indonesië sluiten oliedeal met Sudan
  De Pers, 2 juli 2007
  China en Indonesië sluiten oliedeal met Sudan
  Laatste Nieuws, 3 juli 2007
  China en Indonesië sluiten oliedeal met Sudan
  Laatste Nieuws, 2 juli 2007
  China's grootste oliemaatschappij, CNPC, en de Indonesische oliemaatschappij Pertamina hebben een overeenkomst met Sudan gesloten om een olievoorraad voor de kust van het Oost-Afrikaanse land te helpen ontwikkelen. Dat heeft China Petroleum Daily, een uitgave van CNPC, maandag gemeld.
   
 • Indonesië-reis drama : toeristen in problemen na zwarte lijst maatschappijen; internetboeker fors gedupeerd
  door Arnold Burlage, Telegraaf, 1 juli 2007
  Vele duizenden vakantiegangers die een reis naar Indonesië hebben geboekt zitten met problemen, omdat EU-burgers vliegen in dat land wordt ontraden. In de EU-landen zijn alle 51 luchtvaartmaatschappijen in Indonesië afgelopen week op de zwarte lijst geplaatst vanwege veiligheidsrisico's. Geen van de Indonesische vliegmaatschappijen die in de ban zijn gedaan, vliegt van en naar Europa.
   
 • Indonesië groot probleem voor toerist én touroperator : alle vliegmaatschappijen op zwarte lijst; ANVR waarschuwt leden
  TourPRess Holland, 1 juli 2007
  Indonesië is voor de Nederlandse toerist bijna onbereikbaar geworden, nu Europa alle ruim vijftig luchtvaartmaatschappijen in het land vanwege hun onveiligheid in de ban heeft gedaan. Bovendien heeft brancheorganisatie ANVR de touroperators gewaarschuwd geen enkele verantwoordelijkheid meer te nemen.
   
 • Reisbranche zit in maag met Indonesië op zwarte lijst
  door Hans Gertsen en Gerard Chel, BN/De Stem, 29 juni 2007
  Reissector baalt van ban op luchtvaart Indonesië
  door Hans Gertsen en Gerard Chel, Provinciale Zeeuwse Courant, 29 juni 2007
  Als het aan 'Brussel' ligt doet een toerist er verstandig aan vanaf volgende week niet meer met Indonesische luchtvaartmaatschappijen te vliegen. Maar wat moet je als je in Jakarta staat en je wilt naar Ambon, Flores, Timor of Sulawesi. Nederlandse reisorganisatoren breken zich het hoofd over welke alternatieve vervoersmogelijkheden zij hun klanten in Indonesië moeten bieden.
   
 • Vliegen in Indonesië is vragen om ongeluk
  door Hans Gertsen en Gerard Chel, Nederlands Dagblad, 29 juni 2007
  Als het aan 'Brussel' ligt doet een toerist er verstandig aan vanaf volgende week niet meer met Indonesische luchtvaartmaatschappijen te vliegen. Nederlandse reisorganisatoren breken zich het hoofd over alternatieve vervoersmogelijkheden.
   
 • Vliegen in Indonesië link
  door Marcel Proos, Z24, 29 juni 2007
  Luchtvaartmaatschappijen uit Indonesië, waaronder Garuda, zijn niet meer welkom in de Europese Unie, omdat ze onveilig zijn. De Europese Unie waarschuwt toeristen in Indonesië evenmin gebruik van de luchtvaartmaatschappijen te maken. Indonesië telt 51 vervoerders, waarvan de belangrijkste Garuda is.
   
 • Indonesische vliegtuigen op Europese zwarte lijst
  door Bart Dirks, Volkskrant, 29 juni 2007
  De vliegtuigen van alle 51 Indonesische luchtvaartmaatschappijen zijn niet langer welkom in de Europese Unie. Luchtvaartexperts uit de 27 EU-landen hebben donderdag aanbevolen ze toe te voegen aan de zwarte lijst, omdat de veiligheidsrisico's te groot zijn. De Europese Commissie neemt het advies binnen enkele dagen over. Momenteel vliegen geen Indonesische maatschappijen op Europa: Garuda Indonesia staakte in 2005 zijn verbindingen met Schiphol en Rome. Maar de zwarte lijst geldt ook als waarschuwing voor passagiers die elders in de wereld een vliegreis willen maken.
   
 • Ban EU op luchtvaart Indonesië
  door Hans Gertsen en Gerard Chel, BN/De Stem, 29 juni 2007
  De Europese Commissie heeft alle 51 Indonesische luchtvaartmaatschappijen, waaronder de vroegere nationale trots Garuda, gisteren op de 'zwarte lijst' gezet. Dat betekent niet alleen dat zij niet meer op Europese luchthavens mogen vliegen - wat ze sinds 2005 al niet meer doen -, het heeft vooral gevolgen voor binnenlandse Indonesische vluchten. Reizigers uit een EU-land wordt geadviseerd die niet meer te nemen.
   
 • EU weert alle vliegtuigen uit Indonesië
  Telegraaf, 28 juni 2007
  Indonesië mag niet meer vliegen op EU
  Reformatorisch Dagblad, 29 juni 2007
  EU weert alle vliegtuigen uit Indonesië
  Nu.nl, 28 juni 2007
  EU weert alle vliegtuigen uit Indonesië
  Stentor, 28 juni 2007
  Met ingang van volgende week is het voor alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen verboden naar de Europese Unie te vliegen. Dit meldde de Europese Commissie donderdag bij de openbaring van de nieuwe zwarte lijst voor luchtvaartmaatschappijen.
   
 • Indonesische vliegmaatschappijen uit EU verbannen
  De Pers, 28 juni 2007
  Alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen komen op de zwarte lijst van luchtvaartbedrijven die niet voldoen aan de veiligheidsnormen van de Europese Unie en mogen het EU-luchtruim niet langer in. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt. In de praktijk verandert de plaatsing van de 51 maatschappijen op de lijst maar weinig, aangezien geen ervan momenteel op Europa vliegt. Garuda, de nationale maatschappij van Indonesië, vloog tot 2005 op Amsterdam en Rome.
   
 • Marihuana alleen gebruikt als keukenkruid
  Nu.nl, 28 juni 2007
  De Indonesische vice-president Jusuf Kalla is tegen het legaliseren van drugs, maar vindt dat wiet wel mag worden gebruikt voor het kruiden van een maaltijd. "Het is goed als mensen wiet gebruiken om het eten mee te bereiden, maar het moet niet volledig worden gelegaliseerd," vertelt Kalla in een interview met de Jakarta Post Daily.
   
 • Indonesië: marihuana in eten toestaan
  RTL Nieuws, 27 juni 2007
  Een opmerkelijk voorstel van de Indonesische vice-president. Hij wil marihuanagebruik in sommige gevallen toestaan. En dat terwijl op drugsdelicten in Indonesië de doodstraf staat. In Indonesië wordt hennep gebruikt in sommige gerechten, zoals runder- en lamsstoofpotjes. Dat mag nu niet, maar vice-president Kalla wil voor voedsel een uitzondering maken.
   
 • Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  NRC Handelsblad, 26 juni 2007
  Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  Trouw, 26 juni 2007
  Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  Algemeen Dagblad, 26 juni 2007
  Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  Telegraaf, 26 juni 2007
  Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  Metro, 26 juni 2007
  Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  Gelderlander, 26 juni 2007
  Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  Stentor, 26 juni 2007
  Indonesië houdt vliegtuigmaatschappijen aan grond
  Dagblad van het Noorden, 26 juni 2007
  De Indonesische autoriteiten hebben na een serie ongelukken de licenties van vier vliegtuigmaatschappijen ingetrokken. Vijf andere mogen hun toestellen tijdelijk niet op laten stijgen, meldde een functionaris dinsdag.
   
 • Tele Atlas sluit kaartencontract in Indonesië
  Financiëe Telegraaf, 25 juni 2007
  Tele Atlas gebruikt kaarten van overheid Indonesie
  De Pers, 25 juni 2007
  De leverancier van digitale kaarten Tele Atlas heeft een overeenkomst gesloten met Bakosurtanal, de overheidsinstantie in Indonesië die zich bezighoudt met het maken en bijhouden van kaarten. Het bedrijf voegt de kaarten van Bakosurtanal in september toe aan zijn assortiment.
   
 • 'Garuda overweegt nog steeds heropening route naar Amsterdam'
  Luchtvaartnieuws, 14 juni 2007
  Garuda Indonesia overweegt nog steeds om de in 2004 gestaakte lijndienst naar Amsterdam te heropenen. De Indonesische krant Jakarta Post meldt op gezag van een woordvoerder dat Garuda de mogelijkheden voor het openen van nieuwe internationale routes bestudeerd. De maatschappij denkt dat de route door een betere efficiëntie bij een herstart winstgevend kan worden.
   
 • Chinese jongeren in Indonesië worstelen met identiteit
  door Gemma van der Kamp, OneWorld, 7 juni 2007
  Studente Culturele Antropologie Irene ten Teije is bijna twee maanden terug uit Indonesië. In het kader van haar Masterscriptie deed ze daar drie maanden onderzoek naar de integratie van jonge Chinezen in Indonesië. Naast wetenschappelijke deed ze ook persoonlijke ontdekkingen. Ten Teije moest voor haar onderzoek terug in de tijd: "In de periode dat Suharto in Indonesië aan de macht was, werden Chinezen met wetten en sociale regels gedwongen te assimileren aan de Indonesiche cultuur. Twee keer was er een uitbarsting van geweld tegen Chinezen, in 1965 en 1998 zijn veel Chinezen vermoord."
   
 • Garuda Indonesia verwacht 2007 winstgevend af te sluiten
  Luchtvaartnieuws, 4 juni 2007
  Garuda Indonesia verwacht in 2007 zwarte cijfers te schrijven. In de eerste vier maanden van dit jaar realiseerde de Indonesische luchtvaartmaatschappij een winst van veertien miljoen dollar en Garuda verwacht dat dit resultaat in de rest van 2007 een vervolg krijgt. De winst is volgens Garuda met name te danken aan een hogere bezettingsgraad en een passagierstoename.
   
 • Fortis begint met islamitisch bankieren in Indonesië
  Laatste Nieuws, 29 mei 2007
  De Indonesische divisie van Fortis Investments biedt een aandelenfonds aan conform de sharia, de islamitische wetgeving. Hiervoor gaat de divisie van Fortis een samenwerking aan met zijn distributeur HSBC Amanah Syariah, zo laat Fortis weten.
   
 • Grootste Jeugdjournaal ter wereld van start : Indonesische kinderen krijgen een stem
  door Ole Chavannes, OneWorld, 23 mei 2007
  Indonesië krijgt een eigen jeugdjournaal, met hulp van het Kids News Network van Free Voice en kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland. Onder de naam 'Reportase Anak' (letterlijk: Jeugdjournaal) gaat Trans TV, het tweede station van de archipel, dit nieuwe programma uitzenden vanaf 1 augustus. Trans TV verwacht dat gemiddeld 15 miljoen kinderen gaan kijken naar dit nieuwsprogramma. Daarmee wordt 'Reportase Anak' het grootste jeugdjournaal ter wereld ooit.
   
 • Oosterse producten horen thuis in Nederlandse keuken
  MKBNet, 23 mei 2007
  Oosterse producten horen helemaal thuis in de Nederlandse keuken. Dat blijkt uit onderzoek van Conimex. De gemiddelde Nederlander heeft het gebruik van deze producten volkomen geïntegreerd in het dagelijkse leven. Ook in het voedingspatroon zijn de producten verwerkt. Zo gebruikt 21% van de Nederlanders sambal bij de gehaktbal, terwijl 25% het pittige product ook bij de pasta gebruikt. [...] Conimex heeft een belangrijke rol gespeeld in de acceptatie van de oosterse keuken in Nederland. In 1932 werd Conimex al geïntroduceerd, maar pas in 1948, toen Indonesië onafhankelijk werd, ging het echt snel met de oosterse keuken. [...]
   
 • Indonesië legt eigen Sesamstraat aan
  NRC Handelsblad, 22 mei 2007
  Indonesië legt eigen Sesamstraat aan
  Trouw, 22 mei 2007
  Indonesië legt eigen Sesamstraat aan
  Algemeen Dagblad, 22 mei 2007
  Indonesië legt eigen Sesamstraat aan
  Telegraaf, 22 mei 2007
  Indonesië legt eigen Sesamstraat aan
  Sp!ts, 22 mei 2007
  Indonesië legt eigen Sesamstraat aan
  Metro, 22 mei 2007
  Indonesië legt eigen Sesamstraat aan
  Gelderlander, 22 mei 2007
  Het educatieve kinderprogramma wordt al in 120 landen uitgezonden, maar nu komt er ook een Indonesische versie van Sesamstraat. Dat maakten de makers dinsdag in Jakarta bekend. Jalan Sesama gaat zich afspelen in een Indonesisch dorpje en krijgt vier lokale poppen en een aantal acteurs. Een boeklezende orang-oetan en een neushoorn krijgen er onder meer een plaatsje.
   
 • Een stukje Bali in Molenhoek, Holland
  Gelderlander, 4 mei 2007
  In Molenhoek verrijst een stukje Bali. Marcel en Gonnie Hallmans van Imkerij Immenhof willen over een aantal weken de eerste Balinese tuin van Nederland openen.
   
 • Bonus voor besparen brandstof : een serie vliegtuigongelukken in Indonesië heeft vragen opgeroepen over de luchtverkeersveiligheid in het land
  door Esther de Jong, Nederlands Dagblad, 28 april 2007
  Snelle groei maakt luchtvaart Indonesië gevaarlijk
  BN/De Stem, 28 april 2007
  De Amerikaanse overheid heeft haar burgers aangeraden niet langer met een Indonesische maatschappij te vliegen. Ook Australische reizigers hebben het advies gekregen goed na te denken voor zij in een Indonesisch toestel stappen. De hoogste Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de FAA, zegt zich "serieus zorgen te maken" over de veiligheid en het toezicht op de Indonesische luchtvaartmaatschappijen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat geen van de 21 grote vliegmaatschappijen voldoet aan internationale veiligheidseisen; datzelfde geldt voor de helft van de negentien grote luchthavens.
   
 • 100.000 lijken in de kast
  door Seije Slager, Trouw, 25 april 2007
  De depots van Nederlandse musea puilen uit van schedels en botten. Vele werden ooit verzameld voor onderzoek naar 'raskenmerken'. Nu voelt iedereen zich daar ongemakkelijk bij. Maar hoe kom je er weer vanaf? [...] Zo ook in het Amsterdamse Tropenmuseum. Een paar jaar geleden herontdekte het museum een bijna vergeten collectie menselijke resten, die lang elders in bruikleen was geweest. Van vierduizend mensen liggen er overblijfselen in de kelder. Velen van hen komen uit het voormalige Nederlands-Indië; hun schedels en botten werden verzameld om ze te onderzoeken op raskenmerken. [...]
   
 • Ook Indonesiër slachtoffer in Virginia Tech
  Telegraaf, 18 april 2007
  Indonesië heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat een Indonesische student zich onder de 33 doden van de schietpartij in Virginia bevindt. Het Indonesische Ministerie van Buitenlandse Zaken kon pas dinsdagnacht bevestigen dat de student uit Medan, Noord-Sumatra, was omgekomen tijdens de wanhoopsactie van diens Zuid-Koreaanse medestudent.
   
 • Ook Indonesiër slachtoffer van bloedbad Virginia Tech
  De Pers, 18 april 2007
  Indonesië heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat een Indonesische student zich onder de doden bevindt van de schietpartij. Het gaat om de 34-jarige student bouwkunde Partahi Lombantoruan.
   
 • Medewerker steelt uit schoolkas
  AD Rotterdams Dagblad, 16 april 2007
  Een 34-jarige beleidsmedewerker van het Albeda College heeft ruim 28.000 euro gestolen uit de schoolkas. De Indonesische verpleegkundige was aangenomen door de Stichting International Healthcare Trainings Program van Albeda om buitenlandse verpleegsters naar de school te halen. Zo kunnen zij in het kader van ontwikkelingssamenwerking hun opleidingsniveau verhogen. Na de opleiding gaan de verpleegsters terug naar Indonesië. De stichting dreigt door de verduisteringen failliet te gaan.
   
 • Persvrijheid wint van strenge moraal
  door Michel Maas, Volkskrant, 6 april 2007
  Een rechtbank in Jakarta heeft donderdag de hoofdredacteur van de Indonesische Playboy vrijgesproken van 'onfatsoenlijk gedrag'. De rechter wees de eis van twee jaar gevangenisstraf tegen hoofdredacteur Arnada af. De rechter vond geen gronden om de man te veroordelen. De uitspraak wordt in Jakarta gevierd als een overwinning van de persvrijheid op de oprukkende conservatieve islamitische moraal.
   
 • Hoofdredacteur Playboy Indonesië vrij : islamitische activisten ontgoocheld
  RKnieuws.net, 5 april 2007
  Erwin Arnada (42), de hoofdredacteur van de Indonesische versie van het blad Playboy, is vrijgesproken van het publiceren van immorele beelden. Hij heeft de wetten over zedelijkheid niet overtreden. De rechter in de hoofdstad Jakarta wees de eis van twee jaar gevangenisstraf tegen hem af. Dat heeft de VRT gemeld.
   
 • Playboy-uitgever Indonesië vrijgesproken
  NRC Handelsblad, 5 april 2007
  De hoofdredacteur van de Indonesische versie van het blad Playboy is donderdag vrijgesproken van het publiceren van immorele plaatjes. De rechter in de hoofdstad Jakarta wees de eis van twee jaar gevangenisstraf tegen hoofdredacteur Erwin Arnada af.
   
 • Hoofdredacteur Playboy Indonesië vrijgesproken
  Trouw, 5 april 2007
  Playboy-uitgever Indonesië vrijgesproken
  Algemeen Dagblad, 5 april 2007
  'Geen porno in Playboy Indonesië'
  Telegraaf, 5 april 2007
  Hoofdredacteur Playboy Indonesië vrijgesproken
  Metro, 5 april 2007
  Hoofdredacteur Playboy Indonesië vrijgesproken
  Nieuws.nl, 5 april 2007
  Hoofdredacteur Playboy Indonesië vrijgesproken
  Nu.nl, 5 april 2007
  Hoofdredacteur Playboy Indonesië vrijgesproken
  Nieuwsblad, 5 april 2007
  Playboy-uitgever Indonesië vrijgesproken
  Stentor, 5 april 2007
  Hoofdredacteur Playboy Indonesië vrijgesproken
  Dagblad van het Noorden, 5 april 2007
  De hoofdredacteur van de Indonesische Playboy is donderdag vrijgesproken van het overtreden van de zedenwet. De hoofdredacteur, Erwin Arnada, had een gevangenisstraf van minstens 2,5 jaar kunnen krijgen wegens het publiceren van foto's van schaars geklede modellen in zijn blad. De rechter oordeelde echter dat de foto's niet, zoals in de tenlastelegging stond, als pornografisch bestempeld konden worden.
   
 • Uitgever Indonesische Playboy vrijgesproken
  door Robbert de Witt, Elsevier, 5 april 2007
  Een Indonesische rechter heeft de uitgever van de Indonesische Playboy vrijgesproken van de beschuldiging dat hij pornografisch materiaal heeft gepubliceerd. Fundamentalistische moslims hadden uitgever Erwin Arnada aangeklaagd omdat Playboy een overtreding zou zijn van de wet die 'verspreiding van geschriften die in strijd zijn met de moraal' verbiedt. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van zestien maanden.
   
 • Playboy-uitgever vrijgesproken
  Parool, 5 april 2007
  De hoofdredacteur van de Indonesische versie van het blad Playboy is donderdag vrijgesproken van het publiceren van immorele plaatjes. De rechter in de hoofdstad Jakarta wees de eis van twee jaar gevangenisstraf tegen hoofdredacteur Erwin Arnada af. [...] Als gevolg van bedreigingen is de redactie van de Indonesische Playboy uitgeweken naar het hindoeïstische eiland Bali.
   
 • Politieke elite in Jakarta schrikt nog van satire op tv
  door Michel Maas, Volkskrant, 28 maart 2007
  De minister van Informatie dreigt met hel en verdoemenis. Maar het Indonesische publiek smult van satire op tv. - Je zit niet elke dag naast een oud-president van de republiek Indonesië. In de studio's van Metro TV schuift Megawati Soekarnoputri heen en weer op haar stoel. 'U maakt toch geen foto he? Ik heb iets groens aan. Dat kan echt niet. Alleen als ik mijn rode pakje aan heb kunt u een foto maken. Zal ik mij even verkleden?'
   
 • Saoedische lerares martelt Indonesisch dienstmeisje dood
  Volkskrant, 22 maart 2007
  Lerares martelt dienstmeisje dood
  Algemeen Dagblad, 22 maart 2007
  Een Saoedische vrouw heeft toegegeven haar Indonesische dienstmeisje te hebben doodgemarteld omdat ze haar werk niet goed deed. De lerares zit in voorarrest, meldde de Saoedische krant Saudi-Gazette donderdag.
   
 • ISO 9001 en HACCP voor Friesland Foods Kievit in Indonesië
  AgriHolland, 16 maart 2007
  De productievestiging van Friesland Foods Kievit in Indonesië is in februari 2007 gecertificeerd voor de kwaliteitsmanagement-systemen ISO 9001 en HACCP. Binnen een jaar na oprichting heeft de productielocatie van ingrediënten voor de voedings­middelen­industrie nu 4 kwaliteitscertificaten behaald.
   
 • Twee jaar geëist tegen chef Playboy Indonesië
  Volkskrant, 13 maart 2007
  Twee jaar geëist tegen chef Playboy-Indonesië (video)
  Trouw, 13 maart 2007
  Cel geëist tegen chef Playboy-Indonesië
  Telegraaf, 13 maart 2007
  Twee jaar geëist tegen chef Playboy-Indonesië
  Metro, 13 maart 2007
  Twee jaar geëist tegen chef Playboy-Indonesië
  Stentor, 13 maart 2007
  Twee jaar geëist tegen chef Playboy-Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 13 maart 2007
  Tegen de hoofdredacteur van de Indonesische versie van het tijdschrift Playboy is dinsdag twee jaar cel geëist. De aanklager eiste de straf voor Erwin Arnada omdat zijn blad de moraal van het land ernstig heeft geschaad.
   
 • Strafeis tegen Playboy Indonesië
  NOS Nieuws, 13 maart 2007
  De openbare aanklager in Indonesië heeft twee jaar celstraf geëist tegen de hoofdredacteur van de Indonesische Playboy. Het blad zou de goede zeden in het land ernstig hebben geschaad.
   
 • Indonesië nieuwste telg OneWorld familie
  OneWorld, 22 februari 2007
  OneWorld heeft er een broertje in Azië bij: Op donderdag 22 februari gaat 'Satu Dunia'- ofwel OneWorld Indonesië officieel van start. Speerpunten van het project zijn ICT en media. Indonesië loopt flink achter op dit gebied. Het doel is de verschillende maatschappelijke organisaties in het land via internet met elkaar in contact te brengen.
   
 • 'Zo goed als nu is het nooit geweest' : Chinezen in Indonesië voelen zich vrijer, maar blijven op hun hoede
  door Ben Knapen, NRC Handelsblad, 16 februari 2007
  Deze dagen kondigen rode draken het Chinese Nieuwjaar aan, nu ook openlijk in Indonesië. Het vertoon symboliseert het groeiende zelfvertrouwen van de Chinese gemeenschap in Indonesië. Maar de Chinezen blijven op hun hoede.
   
 • Aanslag Tamils op buitenlands schip
  Algemeen Dagblad, 21 januari 2007
  Aanslag Tamils op buitenlands schip
  Telegraaf, 21 januari 2007
  Aanslag Tamils op buitenlands schip
  Gelderlander, 21 januari 2007
  Aanslag Tamils op buitenlands schip
  Stentor, 21 januari 2007
  Aanslag Tamils op buitenlands schip
  BN/De Stem, 21 januari 2007
  Aanslag Tamils op buitenlands schip
  Dagblad van het Noorden, 21 januari 2007
  Tamil-rebellen in Sri Lanka hebben zondag met meerdere boten een aanval uitgevoerd op een buitenlands schip met een bemanning die bestaat uit Indonesiërs, Indiërs en Srilankanen. Dat heeft het Srilankaanse leger zondag gezegd.
   
 • Reparatie internet in Azië vertraagd
  Automatisering Gids, 18 januari 2007
  De reparatie van de internetverbindingen met Azië, die tijdens een aardbeving op 26 december zwaar zijn beschadigd, laat langer op zich wachten dan voorzien. Het slechte weer ter plaatse vertraagt het herstel en bovendien blijkt de schade groter dan werd aangenomen.
   
 • Adam Air gaat Boeings vervangen door Airbussen
  Nieuwsblad, 18 januari 2007
  De Indonesische luchtvaartmaatschappij Adam Air gaat vanaf volgend jaar haar Boeing-vloot vervangen door Airbussen. Adam Air is de eigenaar van het vliegtuig met ruim honderd passagiers dat sinds begin dit jaar vermist is in Indonesië.
   
 • Beurzen in Azië sluiten week met winst
  Nieuws.nl, 12 januari 2007
  De beurzen in Azië sloten de handel vrijdag met de grootste winst tot nu toe in 2007. Nationale munteenheden verzwakten, en de olieprijs daalde naar de laagste stand in 19 maanden. Alleen China en Indonesië deden niet mee met de overige indices. Zij gingen de dag uit met verlies.
   
 • Rabobank neemt banken in Indonesië over
  Nieuws.nl, 10 januari 2007
  De Rabobank heeft de overname van de twee Indonesische banken Bank Haga en Bank Hagakita afgerond. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt, zonder transactiesommen te vermelden. De overname werd in juli 2006 al aangekondigd. De Rabobank krijgt 95% van de aandelen van de holdingmaatschappijen van de twee banken in handen. De overige 5% blijft in bezit van twee oorspronkelijke aandeelhouders.
   
 • Eén internetkabel verlamt Azië
  door Michel Maas, Volkskrant, 29 december 2006
  Een aardbeving in Taiwan, één onderzeese kabel onklaar, en prompt ligt het hele internetverkeer in Azië plat. Internettechnicus van dienst bij Indonet weet woensdag, zoals gebruikelijk, ook niet veel: 'De internationale websites gaan inderdaad langzaam', geeft hij toe. 'Dat schijnt te maken te hebben met een aardbeving bij Taiwan.' Het klinkt als een smoes zoals ze die wel vaker verkopen als het internet in Jakarta weer eens tot stilstand is gekomen.
   
 • Internetramp treft Azië
  door Michel Maas, RNW Wereldomroep, 28 december 2006
  De technicus van internetprovider Indonet zegt woensdag nog dat het misschien een kwestie van één, hooguit twee uurtjes zal zijn. Bij het nationale telefoon- en internetbedrijf Telkom vinden ze zelfs dat er helemaal niets aan de hand is. "Bij ons is alles normaal. Staat uw modem wel aan?" Pas donderdagochtend dringt de ware omvang van de internetramp die zich boven Azië voltrekt, door tot in de huiskamers van de internetgebruikers van Indonesië.
   
 • Friesland Foods breidt belang en activiteiten in Indonesië uit
  ANP Pers Support, 22 december 2006
  Koninklijke Friesland Foods N.V. heeft haar belang in dochteronderneming PT Frisian Flag Indonesia met 21,9 procent uitgebreid tot 78,1 procent. Friesland Foods Kievit breidt de productiecapaciteit in Indonesië uit. PT Frisian Flag Indonesia is marktleider op het gebied van zuivelproducten in Indonesië.
   
 • Twee hermafrodieten in zelfde familie in Indonesië
  Skynet Nieuws, 13 december 2006
  De Indonesische pers heeft woensdag een geval bekend gemaakt van twee hermafrodieten in éénzelfde gezin. Asdar (3 jaar) en Cambulu (1 jaar) werden met zowel mannelijke als vrouwelijke genitaliën geboren. Ze voelen zich allebei als twee kleine meisjes, hoewel ze een mannelijke voornaam kregen.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Indonesiërs moeten rondkomen van 1,50 euro
  Trouw, 7 december 2006
  Indonesiërs moeten rondkomen van 1,50 euro
  Nieuws.nl, 7 december 2006
  Indonesiërs moeten rondkomen van 1,50 euro
  Laatste Nieuws, 7 december 2006
  Meer dan honderd miljoen inwoners van Indonesië moeten rondkomen van minder dan anderhalve euro per dag. Dit heeft de Wereldbank donderdag gemeld. Dit is bijna vijftig procent van de totale bevolking van 220 miljoen.
   
 • Indonesië klaar voor Miss Moslimverkiezing
  door Stefan Kortrijk, RKnieuws.net, 20 november 2006
  In Indonesië vindt in februari voor het eerst in diens geschiedenis de Miss Moslimverkiezing plaats. Ondanks grote kritiek van conservatieve moslimgroepen is het de organisatoren gelukt om brede steun te verwerven onder de 190 miljoen moslims in Indonesië.
   
 • 'Ze dachten dat ik naar Al Qaida ging'
  door Maud Effting, Volkskrant, 17 november 2006
  De Arabische zender Al Jazeera begon woensdag met een internationale, Engelstalige zender. De nieuwe correspondent in Indonesië wordt Step Vaessen, die ook correspondent is voor de NOS.
   
 • Nokia lanceert televisietelefoon
  Laatste Nieuws, 8 november 2006
  Nokia start de komende weken met de wereldwijde verkoop van zijn nieuwe N92 televisietelefoon. De aftrap vindt plaats in Azië. "Het apparaat is klaar. De komende weken wordt de N92 verscheept naar Viëtnam en Indonesië", vertelt Nokia woordvoerster Marika Kojo.
   
 • NOS-verslaggeefster Step Vaessen naar Al Jazeera
  Volkskrant, 1 november 2006
  NOS-verslaggeefster naar Al Jazeera
  Algemeen Dagblad, 1 november 2006
  NOS-verslaggeefster Step Vaessen naar Al Jazeera
  Sp!ts, 1 november 2006
  NOS-verslaggeefster Step Vaessen naar Al Jazeera
  Metro, 1 november 2006
  NOS-verslaggeefster Step Vaessen naar Al Jazeera
  Stentor, 1 november 2006
  Step Vaessen, de correspondent Indonesië van het NOS Journaal, gaat werken voor Al Jazeera International. Vaessen wordt hoofd van het bureau in Indonesië voor de Arabische nieuwszender. Dat bevestigt chef buitenland Gerard van den Broek van het NOS Journaal.
   
 • Step Vaessen naar Al Jazeera
  , 1 november 2006
  NOS-verslaggeefster Step Vaessen gaat vanaf volgende maand aan de slag bij de Arabische nieuwszender Al Jazeera International. De Nederlandse journaliste die zich in 1996 als NOS-correspondente in Jakarta vestigde, wordt hoofdcorrespondent Indonesië voor de Arabische nieuwszender.
   
 • 80 procent van bedrijven investeert in groeimarkten
  Laatste Nieuws, 31 oktober 2006
  Meer dan tachtig procent van de ondernemingen wereldwijd investeert in groeimarkten, de zogenoemde "second tier emerging markets". Onder meer Viëtnam, Indonesië, Polen, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de nieuwe investeringsbestemmingen, blijkt uit een onderzoek van de kredietverzekeraar Atradius en het Engelse economietijdschrift The Economist.
   
 • Azië: groeivertraging VS drukt beurzen in de min
  Nieuws.nl, 30 oktober 2006
  In Azië zijn de toonaangevende beurzen maandag over een breed front lager gesloten nadat vrijdag bleek dat de Amerikaanse economie in het afgelopen kwartaal een groeivertraging heeft laten zien. De beurzen in India en Indonesië bereikten nieuwe records.
   
 • Hoofdpijn na uitpakken kris
  door Danny Verbaan, AD Haagsche Courant, 27 oktober 2006
  Vooral op Java en Bali leeft het geloof dat een kris magische krachten bezit. In het Delftse museum Nusantara worden er ruim honderd geëxposeerd. En deden zich twee onverklaarbare gebeurtenissen voor.
   
 • België [en Indonesië] gekozen in Veiligheidsraad
  NOS Nieuws, 17 oktober 2006
  België zit de komende twee jaar in de Veiligheidsraad van de VN. De Algemene Vergadering heeft het land gekozen, net als Italië, Zuid-Afrika en Indonesië.
   
 • Familie Soekarno boos over 'belastend' boek : Soekarno zou zelf achter mislukte coup van 1965 zitten
  door Michel Maas, Volkskrant, 9 september 2006
  De eerste president van Indonesië, Soekarno, kan zich niet meer verdedigen, maar zijn kinderen kunnen dat wel. Die zijn deze week naar de politie gestapt om het boek Soekarno File van de Nederlander Antonie Dake uit de handel te halen. Dat boek bezoedelt de naam van de grondlegger van Indonesië, de 'Proklamator' van de republiek, en de held van de revolutie, zeggen zijn kinderen, die de schrijver en diens uitgever voor de rechter willen slepen. In zijn boek beweert Dake dat Soekarno zelf de drijvende kracht is geweest achter de mislukte 'coup' van 30 september 1965, die zijn eigen val inleidde en dictator Soeharto aan de macht bracht.
   
 • Tot mijn enkels in een dikke laag as : [Michel Maas, correspondent Indonesië]
  door Michel Maas, Volkskrant, 23 augustus 2006
  Een modderstroom in Oost-Java, een overstroming op Sulawesi. Bij hoeveel doden wordt een ramp interessant? Op naar Yogya, waar zesduizend doden vielen.
   
 • Langlaufende zwarte als exportartikel : na het wereldwijde succes van 'Big Brother' zijn Nederlandse tv-producenten op zoek naar nieuwe mondiale kaskrakers
  door Bor Beekmann, Volkskrant, 19 augustus 2006
  Het koffertjespel van Endemol wordt wereldwijd gespeeld. Eyeworks doet goede zaken met etnische ruil-tv. Talpa zet in op De Gouden Kooi. De Hollandse handel in televisieformats. Wie die Wilden, de Duitse Groeten Uit De Rimboe, is vanaf deze week te zien op de zender Sat1. Net als in de Nederlandse versie van het televisieprogramma, uitgezonden op SBS 6, zijn de Duitse gezinnen te gast bij natuurvolkeren, waaronder de Himba uit Namibië, en de Mentawai uit Indonesië.
   
 • Geen last of zorg – kinderen zijn er gewoon
  door Michel Maas, Volkskrant, 16 augustus 2006
  Een serie portretten van vrouwen die op het punt staan moeder te worden. Deel 2: Indonesië.
   
 • Garuda Indonesia hervat diensten naar Schiphol
  Zakenreisnieuws, 11 augustus 2006
  De Indonesische maatschappij Garuda keert zo goed als zeker terug naar Schiphol. Salesmanager Benelux Tonni Ali bevestigt tegenover Luchtvaartnieuws.nl / Zakenreis.nl dat Garuda vier keer per week naar Schiphol wil vliegen. Welke dagen dat worden is nog niet bekend.
   
 • Buitenlandse baan in Azië vrouwenzaak
  Volkskrant, 27 juli 2006
  In landen als de Filipijnen, Indonesië en Sri Lanka is intussen 60 tot 75 procent van de arbeidsmigranten vrouw. De grote meerderheid van hen gaat elders aan de slag als huishoudelijke hulp.
   
 • Wat eten we met dit weer?
  door Florence Imandt, BN/De Stem, 26 juli 2006
  Wat doen we met eten? Een dagelijks terugkerende vraag. Maar nu, met de aanhoudende hitte nog prangender dan anders. Bij Indonesisch restaurant Bali in Bergen op Zoom weten ze 't wel: Hoe heter, hoe beter.
   
 • Moslims doen aangifte tegen Miss Indonesië
  , 25 juli 2006
  Een militante Indonesische moslimorganisatie, het Islamitische Verdedigersfront (FPI), heeft aangifte gedaan tegen Miss Indonesië wegens het beledigen van de waardigheid van de Indonesische vrouwen. Dit heeft een advocaat van het FPI dinsdag laten weten.
   
 • Ontwikkelingswerkers anno 2005 : "Hoge opstapjes"
  IS, juli 2005
  Wie: Dorine Thomissen (27). Wat: Junior ontwikkelingsdeskundige bij uitzendorganisatie VSO. Waar: Indonesië. Ze heeft nauwelijks iets meegekregen van het bezoek van minister Bot van Buitenlandse Zaken aan Indonesië. "Ik heb in de achttien maanden dat ik hier werk nog geen tijd gehad om naar Jakarta te gaan." Dorines werk concentreert zich op de oostelijke eilanden. Daar bezoekt ze vrijwilligers die voor VSO zijn uitgezonden om bijvoorbeeld als fysiotherapeut of vroedvrouw te werken. Zelf woont ze op Bali.
   
 • 'Sekshuwelijken goed voor toerisme'
  Telegraaf, 29 juni 2006
  'Sekshuwelijken goed voor toerisme'
  Laatste Nieuws, 29 juni 2006
  'Sekshuwelijken Arabieren en Indonesische vrouwen goed voor toerisme'
  Standaard, 29 juni 2006
  De Indonesische vice-president Jusuf Kalla ziet geen kwaad in het gebruik dat Arabische mannen tegen betaling trouwen met Indonesische vrouwen, om enkele uren of dagen later van hen te scheiden. Volgens hem zijn de bliksemhuwelijken een manier om het toerisme te bevorderen. Kalla deed de uitspraken tussen neus en lippen door op een bijeenkomst over het trekken van Arabische toeristen naar Indonesië.
   
 • Titik Soeharto's jammerlijke afgang als WK-presentatrice
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 juni 2006
  De rust van de wedstrijd tussen Servië-Montenegro en Nederland wordt wreed verstoord door de krassende stem van een al wat oudere presentatrice. Niet iedereen in Indonesië heeft meteen door wie de vrouw is die het WK-voetbal op het televisiestation SCTV presenteert. Het is Siti 'Titik' Hediyati, het vierde kind van ex-president Soeharto.
   
 • Economische schade aardbeving valt mee
  Volkskrant, 30 mei 2006
  De economie van Indonesië zal niet al te veel hinder ondervinden van de aardbeving die het land afgelopen weekeinde trof. Het land zegt zelfs zijn schulden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op tijd te kunnen afbetalen. Indonesië laat al enkele jaren fraaie groeicijfers zien en voor dit jaar wordt een verdere expansie verwacht.
   
 • Sportschoen stikken voor 39 cent per uur
  door Elsbeth Stoker, Volkskrant, 26 mei 2006
  Sportmerken doen te weinig om de arbeidsomstandigheden in de Aziatische fabrieken te verbeteren. Vooral het merk Fila schiet tekort. Maar ook merken als Lacoste, New Balance en Kappa scoren slecht. [...] Werknemers van een fabriek in Indonesië konden fluiten naar hun geld toen ze op straat kwamen te staan. [...] Zo werden onlangs in een Indonesische fabriek – waar producten voor Adidas worden geproduceerd – 33 werknemers ontslagen, omdat ze loonsverhoging wilden. Werknemers in deze fabriek verdienen gemiddeld 39 eurocent per uur, stelt de ontwikkelingsorganisatie wijzend op de Adidas +F50.6 Tunit-schoenen die er geproduceerd worden. [...]
   
 • Opkomende markten zijn nog kerngezond : kenners verwachten dat de koerscorrectie in Turkije, Brazilië en Indonesië tijdelijk zal zijn
  door Olav Velthuis, Volkskrant, 17 mei 2006
  De aandelenbeurzen in Azië, Latijns Amerika en Turkije kelderden de afgelopen dagen. Maar hun economieën lijken gezond. 'Het flitskapitaal gaat niet altijd rationeel te werk.' [...] 'Beleggers zijn tijdelijk minder bereid om risico te nemen', zegt Wim-Hein Pals [...] Het gevolg: de aandelenbeurzen van opkomende markten hadden maandag hun slechtste dag in ruim twee jaar. In Latijns Amerika, Rusland, Turkije en Indonesië gingen de koersen 4 tot 7 procent onderuit. [...]
   
 • Indonesische politie verhoort redactie Playboy
  Elsevier, 20 april 2006
  De politie in Jakarta heeft de redacteuren van de Indonesische uitgave van Playboy ondervraagd na klachten van moslims dat het mannenblad de wet zou overtreden.
   
 • Uitstel verschijning Indonesische Playboy
  Telegraaf, 20 april 2006
  Verschijning Indonesische Playboy opgeschort
  Sp!ts, 20 april 2006
  Voorlopig geen Indonesische Playboy
  NOS Nieuws, 20 april 2006
  De verschijning van de Indonesische versie van het tijdschrift Playboy is uit veiligheidsoverwegingen opgeschort. Dat maakte de uitgever van het blad donderdag in Jakarta bekend.
   
 • Playboy-rel toont terreinwinst radicale islam : in het doorgaans gematigde Indonesië laten de hoogste regeringskringen fanatieke moslims hun gang gaan
  door Michel Maas, Volkskrant, 14 april 2006
  De rellen rond de Indonesische Playboy zijn een symbool geworden voor een veel grotere strijd. Radicale moslims streven naar de invoering van de islamitische wetgeving.
   
 • Indonesië vraagt Playboy uitgave te stoppen
  Nieuws.nl, 13 april 2006
  Indonesische politie wil stop Playboy
  Telegraaf, 13 april 2006
  De Indonesische politie gaat Playboy vragen af te zien van verdere uitgave van het tijdschrift in Indonesië, omdat dat grote onrust dreigt te veroorzaken onder moslims. De politie van Jakarta heeft donderdag een onderhoud met de redactie en hoopt dat deze met haar verzoek zal instemmen, zei hoofdcommissaris Firman Gani van Jakarta. Bij Playboy was niemand bereikbaar voor commentaar.
   
 • Indonesische politie vraagt Playboy publicatie stop te zetten
  Standaard, 13 april 2006
  De politie van de Indonesische hoofdstad Jakarta vraagt het naaktmagazine Playboy te stoppen met de publicatie van hun plaatselijke versie. De ordediensten vrezen dat er nog meer gewelddadig protest zal komen als het tweede nummer in de winkels ligt.
   
 • Seksloze Playboy vliegt de kiosken uit (video)
  Nu.nl, 7 april 2006
  Playboy zonder bloot vliegt winkels uit
  Algemeen Dagblad, 7 april 2006
  Kuise Playboy vliegt in Indonesië de kiosken uit
  Sp!ts, 7 april 2006
  Kuise Playboy vliegt in Indonesië de kiosken uit
  Gelderlander, 8 april 2006
  Hoewel er minder blote huid in staat dan in Amerikaanse edities van een halve eeuw geleden, vliegt in Indonesië de Playboy de kiosken uit. Vrijdag maakte het mannenblad zijn debuut in het moslimland en dat was voor kranten en tv-zenders aanleiding voor lange reportages.
   
 • Geen bloot in Indonesische Playboy
  Novum, 6 april 2006
  Indonesiërs kunnen vanaf vrijdag het eerste nummer van hun nationale versie van het tijdschrift Playboy kopen. In de Indonesische Playboy staan geen blote vrouwen, verklaart een fotograaf van het persbureau Associated Press die het eerste nummer al heeft ingezien. De foto's van vrouwen die er wel instaan, zijn niet pikanter dan die in andere bladen die al te koop zijn in het voornamelijk islamitische land.
   
 • Geen blote vrouwen in Indonesische Playboy
  Telegraaf, 6 april 2006
  Indonesiërs kunnen vanaf vrijdag het eerste nummer van hun nationale versie van het tijdschrift Playboy kopen. In de Indonesische Playboy staan geen blote vrouwen, aldus een fotograaf van het persbureau Associated Press die het eerste nummer al heeft ingezien.
   
 • "Orders in Indonesië lopen gevaar"
  NOS Nieuws, 17 maart 2006
  Opdrachten van Nederlandse bedrijven in Indonesië ter waarde van een miljard euro zijn in gevaar. Dat komt doordat de bedrijven geen exportkredietverzekering meer kunnen afsluiten bij de staat, meldt het VPRO-radioprogramma Argos.
   
 • Rice: Indonesische versie van Sesamstraat op komst
  Telegraaf, 15 maart 2006
  Amerikanen doen Indonesië Sesamstraat cadeau
  Laatste Nieuws, 15 maart 2006
  De Verenigde Staten gaan helpen bij het ontwikkelen van een Indonesische versie van de televisieserie Sesamstraat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei dat Washington via het officiële hulpfonds Usaid 8,5 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) voor het project beschikbaar stelt.
   
 • Nederlander maakt populaire moslim-site in Indonesië
  Leidsch dagblad, 13 maart 2006
  Een speciale dating-website van Nederlandse makelij is in korte tijd erg populair geworden in Indonesië. De internetsite, ontworpen door de Amsterdamse ondernemer Remko Weingarten, is een van de eerste chatting-sites voor Indonesiërs in de wereld.
   
 • 'Wat is eigenlijk precies een French kiss?' : het debat in: Uganda en Indonesië : [Over: hoe leren scholieren vrijuit praten over seks?]
  door Wim Bossema, Volkskrant, 11 maart 2006
  De coïtusscène uit de film Everything You Always Wanted to Know About Sex, But Were Afraid to Ask (1972), met regisseur Woody Allen in de glansrol van bange zaadcel, doet het nog steeds goed. Een zaal met jongeren uit Uganda, Zuid-Afrika, Indonesië, Thailand Kenia, Macedonië, Nepal, Peru, Nederland en nog een stel landen, barsten in lachen uit, eerst wat besmuikt, dan voluit bij de aanblik van een stomende machinekamer in het mannelijk lichaam waar een erectie wordt geproduceerd.
   
 • Indonesië vervolgt schatzoekers
  Sp!ts, 9 maart 2006
  De Indonesische politie heeft een Duitser en een Fransman gearresteerd omdat zij historische schatten ter waarde van miljoenen dollars gestolen zouden hebben. Dat maakte een Indonesische politiewoordvoerder donderdag bekend.
   
 • 191 Nominaties voor Nobelprijs : [Ahtisaari en Yudhoyono onder de genomineerden]
  Novum/AP, 24 februari 2006
  Het comité voor de Nobelprijs voor de Vrede heeft 191 nominaties ontvangen. Traditiegetrouw maakte het comité de namen van de genomineerden niet bekend, maar degenen die iemand hebben voorgedragen doen dit soms wel. Zo is bekend dat onder anderen de voormalige Finse president Martti Ahtisaari en de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zijn genomineerd voor hun inspanningen om het conflict in Atjeh te beëindigen.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Numico boekt hoogste omzetgroei ooit
  Volkskrant, 23 februari 2006
  Numico, producent van voeding voor baby's en ziekenhuispatiënten, heeft in het afgelopen jaar de hoogste omzetgroei ooit geboekt. De groei is vooral te danken aan de explosief gestegen verkoop van maaltijdpotjes, graanproducten en babymelkpoeder in opkomende markten, zoals Turkije en Indonesië.
   
 • Russen bouwen lanceerbasis in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 13 februari 2006
  De Russische regering wil haar ruimtevaartprogramma uitbreiden naar Indonesië. Volgens het Indonesische weekblad Gatra hebben Moskou en Jakarta een principeakkoord gesloten over de aanleg van een Russische lanceerbasis op het eiland Biak in de oostelijke provincie Papua. De bouw moet volgend jaar beginnen.
   
 • Dode in Indonesisch consulaat VS
  Reformatorisch Dagblad, 30 januari 2006
  De politie van New York onderzoekt de dood van een Indonesische man die zondag in het souterrain van het Indonesische consulaat werd gevonden. Een veiligheidsbeambte van het consulaat vond de man met een mes in zijn borst en met een half afgesneden hand.
   
 • Inheemse stammen naar Nederland
  Volkskrant, 26 januari 2006
  De televisiezender SBS6 laat inheemse stammen uit Togo, Indonesië en Namibië twee weken logeren bij families in Nederland en België om te filmen hoe zij reageren op de westerse manier van leven.
   
 • SBS6 haalt inheemse stammen naar Nederland
  Telegraaf, 25 januari 2006
  SBS6 haalt inheemse stammen naar Nederland
  Sp!ts, 25 januari 2006
  SBS6 laat inheemse stammen uit Togo, Indonesië en Namibië twee weken logeren bij families in Nederland en België om te filmen hoe zij reageren op de westerse manier van leven. Het tv-programma 'Groeten Terug' is een vervolg op de succesvolle serie 'Groeten uit de Rimboe'.
   
 • Indonesisch paar trouwt online
  Laatste Nieuws, 18 januari 2006
  Een Indonesisch paar is onlangs getrouwd op het internet. De 52-jarige man kon namelijk moeilijk vrij nemen van zijn werk in Amerika en gaf zijn 50-jarige bruid in Indonesië daarom het jawoord online.
   
 • LogicaCMG op Indonesische telecommarkt
  Algemeen Dagblad, 5 januari 2006
  LogicaCMG op Indonesische telecommarkt
  Gelderlander, 5 januari 2006
  LogicaCMG op Indonesische telecommarkt
  Stentor, 5 januari 2006
  LogicaCMG op Indonesische telecommarkt
  BN/De Stem, 5 januari 2006
  LogicaCMG heeft een opdracht gewonnen in Indonesië voor de levering van telecomproducten- en software voor mobiele telefonie. Dat maakte de automatiseerder donderdag bekend.
   
 • Ownership : ontvanger van hulp moet verantwoordelijk zijn
  door Han Koch, Trouw, 2 januari 2006
  Een Amerikaanse weg en een Japanse weg, niet op eigen bodem maar in de Indonesische provincie Atjeh. Het klinkt mooi, maar die hulp heeft een keerzijde. Het in de jaren negentig bedachte ownership wordt geweld aan gedaan.
   
 • Zware Arianeraket gelanceerd
  Algemen Dagblad, 17 november 2005
  Zware Arianeraket gelanceerd
  Telegraaf, 17 november 2005
  Zware Arianeraket gelanceerd
  Sp!ts, 17 november 2005
  Zware Arianeraket gelanceerd
  Nu.nl, 17 november 2005
  Zware Arianeraket gelanceerd
  Gelderlander, 17 november 2005
  Zware Arianeraket gelanceerd
  BN/De Stem, 17 november 2005
  De Europese 'superraket' Ariane-5 ECA is donderdag vanuit Frans Guyana gelanceerd. De raket zal twee telecommunicatiesatellieten in een baan om de aarde brengen. Dit type Europese raket kan tien ton aan lading mee in de ruimte nemen. [...] De satellieten die de Ariane 'in omloop' brengt, zijn van een Amerikaanse en van een Indonesische ondermeming.
   
 • Daihatsu verhoogt wederom productiecapaciteit in Indonesië
  Telegraaf, 15 november 2005
  Daihatsu en Toyota gaan de productie in Indonesië verder opvoeren. Daardoor zullen in de faciliteit maximaal 260.000 auto's van de band kunnen komen. De merken maakten in april al bekend de productie te gaan verhogen. Toen werd een aantal van 225.000 stuks genoemd.
   
 • Tjabé rawit en madame jeanette
  door Onno Kleyn, Volkskrant, 29 oktober 2005
  Chilipeper heb je groot, klein, dun, lampionvormig en in allerlei kleuren: rood, geel, groen. Ze bevatten allemaal capsaïcine, een stof waarop onze slijmvliezen reageren alsof ze zich branden. De variatie aan chilipepers is wereldwijd gigantisch.
   
 • Maleisische bende dwong vrouwen tot zwangerschap
  Nieuws.nl, 23 september 2005
  De Maleisische politie heeft acht Indonesische vrouwen gered uit handen van een bende die hen dwong tot zwangerschap. Het was de bedoeling om de baby's te verkopen. Dat heeft de krant Malay Mail vrijdag bericht.
   
 • 'Geldboetes voor top Numico-dochter Sari Husada'
  Nieuws.nl, 22 september 2005
  De Indonesische beurswaakhond Bapepam heeft geldboetes opgelegd aan de top van Numico-dochter Sari Husada wegens overtreding van beursregels. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Zes (oud-)directieleden en een ex-commissaris zijn bestraft voor het ongeoorloofd handelen in aandelen en het niet tijdig melden van transacties.
   
 • Waarom rijdt het verkeer in Indonesië links?
  Eindhovens Dagblad, 17 september 2005
  Inderdaad een beetje vreemd: in de voormalige Nederlandse kolonie Indonesië rijdt het verkeer links. Toch is het wel te verklaren.
   
 • Indonesische impuls
  Brabants Dagblad, 5 september 2005
  Op de markt in Jakarta brengt een Indonesische verkoopster de kraam met beeldjes op orde in de hoop dat de verkoop omhoog gaat door nieuwe economische maatregelen van de Indonesische regering. President Susilo Bambang Yudhoyono hoopt daarmee de koersval van de roepia af te remmen en het consumentenvertrouwen op te krikken.
   
 • Roepia Indonesië glijdt verder weg
  Nu.nl, 29 augustus 2005
  Roepia Indonesië glijdt verder weg
  Provinciale Zeeuwse Courant, 30 augustus 2005
  De koers van de Indonesische munteenheid is maandag verder weggegleden. Tijdens de valutahandel in het Verre Oosten doorbrak de roepia de notering van 10.800 tegenover de dollar. Vrijdag bedroeg de slotkoers nog 10.400. Het betreft de laagste koers sinds november 2001.
  (1.000 rupiah is op dit moment € 0,078 waard. [FdM])
   
 • Roepia's op dieptepunt
  Brabants Dagblad, 24 augustus 2005
  Een Indonesische bankbediende checkt bundels roepia's bij de Centrale Staatsbank van Jakarta. De munt bereikte gisteren een dieptepunt. Het is de slechtst presterende munt in Azië als gevolg van een grote vraag naar dollars door import van dure olie. Handelaren vinden dat de overheid te weinig doet om de muntenheid op peil te houden.
  (1.000 rupiah is op dit moment € 0,079 waard. [FdM])
   
 • Australië waarschuwt drugssmokkelaars
  Elsevier, 24 augustus 2005
  Australiërs die zo dom zijn om drugs mee te nemen naar Indonesië, moeten niet verwachten dat de regering ze kan helpen. Met die overduidelijke boodschap roept de Australische premier John Howard zijn vakantievierende landgenoten op ver van drugs te blijven.
   
 • Plensbuien hinderen parade van bemanningen Sail niet
  Volkskrant, 19 augustus 2005
  Onverstoorbaar trommelt de Indonesische marineband van de driemaster Dewaruci door als plensbuien Amsterdam vrijdag aandoen. De band loopt mee in de Streetparade van de bemanningsleden van de tall ships en de marineschepen die langs de kades van het Sailterrein liggen.
   
 • Grootste vlag ter wereld scheurt
  Telegraaf, 18 augustus 2005
  Een Indonesisch textielbedrijf heeft vergeefs geprobeerd de grootste vlag ooit te laten wapperen. De recordpoging mislukte omdat het dundoek scheurde toen het voor de eerste keer werd gehesen. Dat berichtten Indonesische media donderdag.
   
 • Tilburgse 'sekanten' bevalt Iqbal prima
  door Jessica Maas, Brabants Dagblad, 30 juli 2005
  Iqbal Hidayat uit Indonesië kijkt z'n ogen uit op de kermis. Vooral de botsauto's zijn favoriet. De techniek, de mensen, de gokspelletjes. De 20-jarige Iqbal Hidayat uit Indonesië vindt het allemaal even geweldig. Met een big smile rijdt hij rondjes in een botsauto op de Paleisring.
   
 • Indonesië betaalt 1 dollar per illegale Windows-versie
  Computable, 13 juni 2005
  Microsoft heeft een schikking gesloten met de Indonesische regering voor het illegale gebruik van Windows. Het gaat om zo'n vijftigduizend illegale kopieën die in gebruik zijn bij diverse overheidsdepartementen. Indonesië betaalt het symbolische bedrag van één dollar per ontdekt illegaal exemplaar.
   
 • Ontvoerde Indonesiërs bevrijd in zuiden Filipijnen
  Telegraaf, 12 juni 2005
  Filipijnse militairen hebben zondag op het zuidelijke eiland Jolo twee Indonesiërs bevrijd die in maart werden ontvoerd door moslimrebellen. Dat heeft het leger bekendgemaakt.
   
 • Boeing krijgt miljardenorder uit Indonesië
  Nu.nl, 26 mei 2005
  Boeing krijgt miljardenorder uit Indonesië
  Sp!ts, 26 mei 2005
  De Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Mentari Airline heeft bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Boeing zestig toestellen van het type 737 besteld. Met de order is een bedrag van ongeveer 3,9 miljard dollar gemoeid.
   
 • Kadaffi mag niet preken in Jakarta
  Reformatorisch Dagblad, 21 april 2005
  Kadaffi mag niet preken in Jakarta
  Telegraaf, 21 april 2005
  De Libische leider Kadaffi heeft zijn voorgenomen bezoek aan de Indonesische hoofdstad Jakarta geschrapt. Volgens zijn woordvoerder wilde de Noord–Afrikaanse leider tijdens zijn trip preken in de grootste moskee van Jakarta, maar de Indonesische autoriteiten staan dat niet toe.
   
 • Massale demonstraties tegen Israël in Jakarta
  Telegraaf, 17 april 2005
  Massale demonstraties tegen Israël in Jakarta
  Sp!ts, 17 april 2005
  Tienduizenden mensen hebben zondag vreedzaam in de Indonesische hoofdstad Jakarta tegen de politiek van de Israëlische regering betoogd.
   
 • Ex-president Indonesië bezoekt Noord-Korea
  Elsevier, 13 april 2005
  Megawati op bezoek in Noord–Korea
  Reformatorisch Dagblad, 13 april 2005
  De voormalige president van Indonesië, Megawati Soekarnoputri, is gisteren aangekomen in het stalinistische Noord-Korea. Megawati vloog naar de hoofdstad Pyongyang voor een gesprek met regeringsvertegenwoordigers.
   
 • Maleisië organiseert jacht op illegalen, meest Indonesiërs
  Telegraaf, 27 februari 2005
  Maleisië organiseert jacht op illegalen
  Trouw, 27 februari 2005
  Ongeveer driehonderdduizend politiemannen, regeringsfunctionarissen en burgervrijwilligers zullen vanaf dinsdag in Maleisië op zoek gaan naar zo'n half miljoen illegale arbeiders, meest Indonesiërs. De Maleisische autoriteiten hebben dit zondag bekendgemaakt.
   
 • Singaporezen aangespoord Bahasa te leren
  Trouw, 18 februari 2005
  Zo'n vijftien procent van de niet-Maleisische inwoners van Singapore zou zich het Bahasa eigen moeten maken, de taal die zowel in Indonesië als Maleisië wordt gesproken. Dat vindt de grondlegger van de moderne stadstaat, Lee Kuan Yew, volgens berichten in de kranten van vrijdag.
   
 • Indonesië
  Volkskrant, 29 mei 1998
  Het negatief reisadvies voor Indonesië, uitgezonderd Bali, is verlengd tot en met 8 juni. De ambassadeurs van de Europese Unie vinden de politieke situatie in het land nog niet stabiel genoeg.
   
 • Indonesië
  Volkskrant, 28 augustus 1996
  Het Amerikaanse departement voor ontwikkelingshulp (USAID) gaat de hulp aan Indonesië verminderen. USAID stelt Indonesie dit jaar 40 miljoen dollar ter beschikking, minder dan de 63,3 miljoen in 1995, aldus de Amerikaanse ambassadeur. De beperking maakt deel uit van een algehele vermindering van de hulp.
   
 • Indonesië
  Volkskrant, 3 januari 1995
  Het toerisme wordt steeds belangrijker voor de Indonesische economie. Vierden in 1993 3,4 miljoen buitenlanders vakantie in Indonesië, in 1994 waren dat er 4 miljoen en dit jaar worden er 4,5 miljoen verwacht. De opbrengsten zullen daardoor stijgen van 3,6 miljard dollar (6,2 miljard gulden) in 1994 tot 4,6 miljard dollar (bijna 8 miljard gulden) in het nieuwe jaar. Het toerisme is voor Indonesië, dat op 17 augustus van dit jaar 50 jaar onafhankelijkheid viert, de op drie na belangrijkste bron van inkomsten. De andere zijn de olie- en gassector en de houtproduktie.
   
 • Indonesië
  Volkskrant, 7 september 1994
  De journalisten van het verboden Indonesische weekblad Tempo hebben een vergunning aangevraagd voor de publikatie van een nieuw weekblad. De journalisten zijn via een stichting eigenaar van 20 procent van de aandelen in PT Grafiti Pers, de uitgever van Tempo. Ze willen hun aandelen terugverkopen aan de uitgever om aan geld te komen voor een nieuw blad, Opini.
   


- venster sluiten -