Pelayanan kesehatan: warta berita

Pelayanan kesehatan: warta berita
Ziekte & gezondheidszorg: nieuwsberichten

27 juni 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Strijden tegen kindersterfte bij Papoea's
  BN/De Stem, 27 juni 2008
  Wie: Henk Hoogink (67). Uit: Doesburg. Gebied: Papoea Nieuw-Guinea. Plaatsvervangende schaamte is voor Henk Hoogink de reden om zich ruim dertig jaar na zijn actieve diensttijd druk te maken over het land waar hij destijds was gelegerd. Hij was een van die twintigduizend militairen die naar Papoea Nieuw-Guinea werden uitgezonden. In 1963 vertrok Nederland, nadat het gebied onder Amerikaanse druk was overgedragen aan Indonesië. "In de jaren vijftig heeft Nederland de Papoea's beloofd dat Nieuw Guinea vóór 1970 onafhankelijk zou worden. In aanloop daartoe beschikten de Papoea's al over een eigen vlag en volkslied. In 1969 konden de ze kiezen: blijvend aansluiten bij Indonesië of zelfstandig worden. De 2.100 Papoea-kiesmannen kozen, onder dwang, uiteindelijk voor aansluiting bij Indonesië."
   
 • Indonesië in wurggreep van voedselcrisis
  door Michel Maas, Volkskrant, 25 juni 2008
  Op de kleine markt van de volksbuurt 'Blok A' wordt de zwaar gesubsidieerde arme-mensen-rijst al voor meer dan 4 duizend roepia per liter verkocht. Wia (28) schept een handje uit de grote zak en bekijkt het misprijzend. Zij vist er een steentje uit. De rijst is niet zuiver. Als zij kon, kocht zij liever die van 5 duizend of meer. Maar zij kan niet. Niet meer.
   
 • Kindje met vier armen en vier benen geboren in Indonesië
  Knack, 10 juni 2008
  In Indonesië is een kindje met vier armen en vier benen ter wereld gekomen. Het is kort na de geboorte overleden. Dat heeft een medisch verantwoordelijke maandag gezegd. "Normaal gezien moest het een tweeling zijn, maar door een inwendig baarmoederprobleem verliep het scheidingsproces niet normaal", legde Wijayanti Utoyo uit, de directrice van het algemeen ziekenhuis van Garut.
   
 • Kindje met vier armen en vier benen geboren
  Telegraaf, 9 juni 2008
  In Indonesië is een kindje met vier armen en vier benen ter wereld gekomen. De baby overleed zes uur na de geboorte. Wijayanti Utoyo, directrice van het ziekenhuis van het Javaanse Garut, denkt dat het kindje eigenlijk een tweeling had moeten zijn. "Maar door een inwendig baarmoederprobleem verliep het scheidingsproces niet normaal", citeert De Standaard haar.
   
 • Week voor het Werelddiaconaat : medisch werk Kerk in Actie op Oost-Timor centraal
  RKnieuws.net, 3 juni 2008
  In de week voor het Werelddiaconaat van 15 tot en met 22 juni staat dit keer het medisch werk van Kerk in Actie op Oost-Timor centraal. Veel Timorese kinderen zijn ziek. Luchtweginfecties, huidaandoeningen, diarree en malaria hebben een fatale uitwerking: op Oost-Timor overlijden ruim zes op de honderd kinderen al vóór hun vijfde levensjaar.
   
 • Werken op Bali: leerzame en nuttige stage voor leerlingen
  Nieuws.nl, 28 april 2008
  Drie Zeeuwse studenten fysiotherapie van de opleiding in Breda reisden 5 februari voor vier maanden naar Bali. [...] De stichting is in 2003 opgericht door een Nederlandse fysiotherapeute en nu zijn er vijftig kinderen, tussen een en zestien jaar oud, onder behandeling. Zij krijgen drie keer per week fysiotherapie.
   
 • Sanquin en Baxter versterken samenwerking stollingsproducten
  Nieuwsbank, 23 april 2008
  Sanquin voegt in Nederland een recombinant product van Baxter toe aan zijn assortiment stollingsproducten. Daarnaast zal Sanquin zijn eigen plasmaproduct, dat wordt geproduceerd met behulp van Baxter technologie, beschikbaar stellen aan hemofiliepatiënten in Indonesië.
   
 • 'Boomman' kan weer slippers aan
  Telegraaf, 19 april 2008
  Dede Koswara, de zogenoemde boomman, is succesvol geopereerd. De Indonesische visser kan na jaren zijn tenen weer zien en slippers dragen. Bij de 35-jarige Dede zijn twee kilo schorsachtige wratten van handen en voeten verwijderd. Hij werd wereldwijd bekend door een genetische afwijking waardoor hij onder de wratten zit.
   
 • Bomenman op weg naar herstel [video]
  BNR Nieuwsradio, 17 april 2008
  Een paar maanden geleden leek de Indonesiër Dede meer op een boom dan op een mens. Hij lijdt aan een extreme vorm van het Humaan Papillomavirus. Een arts besloot in te grijpen en te proberen Dede te genezen. Inmiddels is de 'bomenman' zelf in staat te eten en te schrijven, maar wachten hem nog wel een aantal operaties.
   
 • Stijgende voedselprijzen eisen levens
  Algemeen Dagblad, 16 april 2008
  Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 16 april 2008
  Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
  Gelderlander, 16 april 2008
  Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
  Stentor, 16 april 2008
  Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
  BN/De Stem, 16 april 2008
  Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
  Brabants Dagblad, 16 april 2008
  Indonesiërs zitten zonder voedsel
  Laatste Nieuws, 17 april 2008
  Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 16 april 2008
  Duur voedsel eist leven kinderen
  Provinciale Zeeuwse Courant, 17 april 2008
  Ondervoeding wordt door de stijgende voedselprijzen een steeds acuter probleem in Indonesië. De afgelopen maand meldden lokale media met toenemende regelmaat dat jonge kinderen en zuigelingen sterven door ondervoeding. Alleen al op Midden-Java zijn vijftien mensen gestorven aan de gevolgen van voedseltekorten, berichtte de krant Kompas recentelijk.
   
 • Kies zelf je penis in Indonesische 'kliniek'
  Laatste Nieuws, 21 februari 2008
  Een assortiment houten penissen ligt te pronken op een kleurrijk gebedsmatje. Maak je keuze en de discipelen van de legendarische Indonesische 'ledematenverlenger' Mak Erot doen de rest met hun bovennatuurlijke krachten en plantenextracten. Mak Erot is een legende in Indonesië. Geruchten doen de ronde dat zij al lang dood is, maar haar aanhangers spreken dit ten stelligste tegen. Hoe ook, zij wordt beschouwd als de onbetwiste autoriteit in het bestrijden van erectieproblemen, voortijdige ejaculatie of penisverlenging.
   
 • Pillen getest op kwetsbare patiënten : industrie schendt ethische norm
  door Joop Bouma, Trouw, 19 februari 2008
  Farmaceutische bedrijven ontlopen strenge internationale regels door pillen te testen in arme landen. Bij geneesmiddelenonderzoek worden ethische normen geschonden, aldus onderzoekers. [...] Zo werd in 2005 het antipsychoticum Seroquel XR van fabrikant AstraZeneca getest op patiënten met acute schizofrenie in Roemenië, Bulgarije, India, Indonesië en op de Filippijnen. [...]
   
 • Toestand Suharto leidt tot discussie euthanasie
  De Pers, 17 januari 2008
  Toestand Suharto leidt tot discussie euthanasie
  Elsevier, 17 januari 2008
  'In leven houden of juist niet?'
  Nederlands Dagblad, 18 januari 2008
  Door de ziekte van oud-dictator Suharto is in het overwegend islamitische Indonesië een voorzichtige discussie ontstaan over de vraag of patiënten in leven gehouden moeten worden door ze bijvoorbeeld aan de beademing te leggen. De 86-jarige Suharto ligt sinds twee weken in het ziekenhuis met orgaanfalen, longontsteking en sepsis. Toen hij vorige week moeite kreeg met ademhalen vroegen zijn artsen aan minister van Volksgezondheid, Siti Fadilah Supari, of hij aan de beademing moest worden gelegd. De minister vond dat de artsen Suharto op natuurlijke wijze moesten laten sterven en zei "nee". Maar Suharto's familie besliste anders.
   
 • Illegale abortusmarkt groeit in Indonesië
  door Elena Dikomitis, Mondiaal Nieuws, 10 januari 2008
  Niettegenstaande de strikte abortuswetgeving in Indonesië, onderbreken er jaarlijks twee miljoen vrouwen hun zwangerschap. De illegale abortussen houden zowel voor moeder als kind ernstige gezondheidsrisico's in. In Indonesië is abortus enkel toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Ondanks gevangenisstraffen van 15 jaar voor dokters en 4 jaar voor vrouwen die abortus plegen, vinden moeders op de zwarte markt relatief gemakkelijk iemand die de ingreep wil doen.
   
 • Marianne uit Luttelgeest naar Indonesië voor ontwikkelingswerk
  Stentor, 20 december 2007
  De 23-jarige Marianne Verhage uit Luttelgeest vertrekt volgende maand naar Indonesië om ontwikkelingswerk te doen. De afgestudeerde fysiotherapeute blijft er negen maanden. Ze vertrekt samen met de Haagse ergotherapeute Sonja Dekker. Beiden hopen hun kennis over te dragen aan de lokale bevolking. Ze zullen zich ook richten op behandeling van met name jonge kinderen.
   
 • Indonesische moslims tegen condooms
  door Nicole Weidema, De Pers, 1 december 2007
  Moslims in verschillende Indonesische steden zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het gebruik van condooms. Dat meldt RTL Nieuws. In het kader van Wereld Aidsdag is in het land de eerste nationale campagne die het gebruik van condooms moet bevorderen gelanceerd. Volgens de Verenigde Naties is er geen land in Azië waar het aantal hiv-besmettingen zo snel groeit als in Indonesië. Toch gebruikt maar 1 procent van de bevolking condooms als voorbehoedsmiddelen.
   
 • Zieke bomenman hoopt op behandeling (video)
  Algemeen Dagblad, 23 november 2007
  Dat je met een klein wondje beter niet kunt blijven lopen werd een man in Indonesië op een wel heel pijnlijke manier duidelijk. Wat jeuk en wratten veranderden hem in een lopende boom. Een arts uit Amerika gelooft de man te kunnen genezen.
   
 • 'Boom-man' mogelijk genezen
  Telegraaf, 20 november 2007
  Een Indonesische visser, die dacht in een boom te veranderen en vreesde daaraan te sterven, heeft nieuwe hoop. Een dokter denkt hem te kunnen genezen. Voor de 35-jarige Dede, die denkt dat er wortels uit zijn armen en voeten groeien nadat hij als kind zijn knie heeft verwond, is er eindelijk licht in de tunnel.
   
 • Man verandert in boom
  Telegraaf, 15 november 2007
  Een Indonesische visser gelooft dat hij in een boom verandert. De 35-jarige Dede denkt dat er wortels uit zijn armen en voeten groeien nadat hij als kind zijn knie heeft verwond. Volgens Amerikaanse dokters heeft de man een genetische afwijking. Dokter Anthony Gaspari van de Universiteit van Maryland concludeerde na bloedonderzoek dat de 'wortels' van de man een gevolg zijn van het Human Papilloma Virus (HPV).
   
 • Relaties opbouwen door vriendelijk te zijn
  René Zeeman, Reformatorisch Dagblad, 15 november 2007
  Liesbeth Mieras (1968) werkt voor de Nederlandse Leprastichting in Jakarta (Indonesië) als arts en regionaal medisch officier. Ze verwondert zich over de gelatenheid waarmee mensen hun situatie ondergaan. "Ik ben arts en in Indonesië regionaal medisch officier. Ik adviseer over projecten van de Leprastichting in Indonesië, en dat zijn met name projecten in de provincies, maar ook de lepra-eenheid van het ministerie van Volksgezondheid. Dat alles met het doel het lepraprogramma te versterken en de zorg voor de patiënten te verbeteren."
   
 • Kankercentrum breidt uit met Veluwse steun
  Stentor, 16 oktober 2007
  In Manado, op Noord Sulawesi in Indonesië, is de uitbreiding in gebruik genomen van het kinderkankercentrum Estalla. Het ziekenhuis wordt ondersteund door het Estella fonds uit Ermelo. Het Estellafons is een particulier fonds, dat zieke kinderen in met name ontwikkelingslanden helpt. De capaciteit van het centrum in Manado voor verpleging en verzorging is door de uitbreiding verdubbeld.
   
 • Knokkelkoorts rukt op in toeristische landen
  Blik op Nieuws, 9 oktober 2007
  Het aantal gevallen van denguekoorts, ook wel bekend als knokkelkoorts, loopt in toeristische Aziatische landen snel op. Dit blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. [...] In Indonesië werden 100.000 gevallen geregistreerd, een stijging van 10 procent. [...]
   
 • Verrijkte noedelsoep redt kinderlevens
  Mondiaal Nieuws, 23 augustus 2007
  Wie in Indonesië een noedelsoepje eet, krijgt automatisch vitaminen en mineralen binnen die goed zijn voor de gezondheid. De overheid heeft er de grootste producent van deegwaren, Indomie, verplicht gebruik te maken van verrijkte bloem. Dat voorbeeld verdient navolging in de rest van Azië, vindt de VN-kinderorganisatie Unicef.
   
 • Opening Guesthouse en Kinderkankercentrum Estella in Indonesië : feestelijke opening in Manado op 6 september 2007
  Nieuwsbank, 1 augustus 2007
  De gouverneur van Noord Sulawesi, drs. S.H. Sarundayang opent 6 september 2007 in Manado, Indonesië een gastenverblijf bij het Kinderkankercentrum Estella. Zowel het Guesthouse als het centrum zelf zijn tot stand gekomen met hulp van de Stichting Estella Fonds in Ermelo. De opening wordt tevens verricht door Gioia de Graaf, de zus van Estella, het te jong gestorven meisje naar wie het fonds is vernoemd.
   
 • Stille kracht in plaats van dokter
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 juli 2007
  Hoe gaat er het in andere landen aan toe in de gezondheidszorg? Onze correspondenten beschrijven hun ervaringen in het land waar ze wonen en werken. Vandaag: Indonesië. 'Wrijf een koortsig kind in met een prutje van rode uitjes, citroensap en petroleum.' Indonesiërs hebben alle vertrouwen in dokters en ziekenhuizen. Zolang ze het kunnen betalen. Raakt de portemonnee leeg dan hecht men meer geloof aan de traditionele genezers. Dan is niet een bacterie, virus of kankercel, maar zwarte magie de bron van alle kwaad.
   
 • Papua overweegt chip voor aidspatiënten
  Trouw, 23 juli 2007
  Papua overweegt chip voor aidspatiënten
  De Pers, 23 juli 2007
  Parlementsleden in de Indonesische provincie Papua overwegen een wettelijke maatregel die het mogelijk maakt om aidspatiënten te voorzien van een speciale microchip, zodat hun gedrag en seksuele activiteiten beter kunnen worden gevolgd. Het parlementslid John Manansang heeft dat maandag gezegd. Manansang zei dat een doorbraak in de aidsbestrijding in Papua nodig is en dat de maatregel de controle makkelijker zal maken. Papua heeft vijftien maal zoveel gevallen als gemiddeld in Indonesië.
   
 • Caritas: "Uitbraak ziektes nu grootste gevaar voor mensen in Jakarta" : 500.000 euro noodhulp
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 1 maart 2007
  Het Caritas netwerk heeft 500.000 euro uitgetrokken voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Jakarta en de omliggende regio's. Het grootste deel van de 420.000 uit hun huizen gevluchte mensen is imiddels teruggekeerd, maar duizenden slachtoffers lijden aan ademhalingsmoeilijkheden, dengue-koorts en huidaandoeningen.
   
 • Veelvuldige malaria-infectie remt verspreiding parasiet
  NWO, 23 februari 2007
  Mensen die vaak in contact komen met malaria kunnen afweer ontwikkelen tegen de gametocyt, het besmettelijke stadium van de malaria parasiet. Door deze immuniteit wordt de verspreiding van de parasiet geremd. Dat heeft NWO-onderzoeker Mike van der Kolk gevonden in zijn studie naar malaria overdracht onder de bevolking in Kameroen, Senegal en Indonesië. Mensen kunnen al na enkele infecties immuniteit ontwikkelen die de overdracht van malaria remt. NWO-onderzoeker Mike van der Kolk promoveert 30 maart aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
   
 • Aidsepidemie Indonesië een van de snelst groeiende
  Nieuws.nl, 18 februari 2007
  Aidsepidemie Indonesië groeit explosief
  Reformatorisch Dagblad, 19 februari 2007
  De aidsepidemie in Indonesië behoort tot de snelst groeiende in Azië en breidt zich met name onder drugsverslaafden en prostituees uit. De helft van de nieuwe infecties is geconstateerd in de Indonesische provincie Papoea, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
   
 • Honderdduizenden ziek na overstromingen Indonesië
  NRC Handelsblad, 12 februari 2007
  Honderdduizenden ziek na overstromingen Indonesië
  Algemeen Dagblad, 12 februari 2007
  Door de zware overstromingen in Indonesië zijn bijna 200.000 personen ziek geworden. De meeste slachtoffers hebben last van diarree, knokkelkoorts en ernstige ademhalingsproblemen. Slechts een klein deel van de patiënten is in een ziekenhuis opgenomen, verklaarde het Indonesische ministerie van Volksgezondheid maandag.
   
 • Medische noodhulp in overstroomd Jakarta, Indonesië
  Artsen Zonder Grenzen, 9 februari 2007
  Het Indonesische noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen is uitgerukt om de slachtoffers van de hevige overstromingen in en rond Jakarta hulp te bieden. Het team gaat met mobiele hulpposten naar de buitenste ringen van de stad die grotendeels afgesloten zijn door het wassende water. 'Ons grootste probleem is hoe we onze medewerkers en materiaal door de stad kunnen krijgen', zegt Wim Fransen, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Indonesië.
   
 • Kans besmettelijke ziektes neemt toe
  Dagblad van het Noorden, 9 februari 2007
  Als gevolg van de overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta neemt de kans op besmettelijke ziektes toe. Vooral de armere buurten hebben nog veel last van het water. Op sommige plaatsen moeten inwoners door kilo's afval waden om aan de andere kant van de rivier te komen.
   
 • Na de banjir vecht Jakarta tegen de bacteriën
  Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2007
  De strijd tegen het water in de Indonesische hoofdstad Jakarta wordt steeds meer een strijd tegen dodelijke aandoeningen als diarree en cholera. Schoon drinkwater is daarvoor een eerste vereiste, maar juist daaraan is te midden van de watervloed een groot tekort.
   
 • Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
  Algemeen Dagblad, 26 januari 2007
  Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
  Telegraaf, 26 januari 2007
  Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
  Sp!ts, 26 januari 2007
  Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
  Laatste Nieuws, 26 januari 2007
  Een Indonesische kraamkliniek heeft drie weken lang een pasgeboren baby vastgehouden omdat de straatarme ouders de rekening niet konden betalen. Onder druk van de autoriteiten zijn de ouders en het meisje deze week toch herenigd. Ze hoeven de rekening ook niet te betalen.
   
 • Baby gegijzeld om 40 euro
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 26 januari 2007
  Een ziekenhuis in Indonesië dat ruim een maand een baby gijzelde omdat ouders de kraamrekening niet konden betalen, wordt door de politie ondervraagd wegens vermeende babyhandel. Baby en ouders zijn na een scheiding van 35 dagen eindelijk herenigd. Huilend sloten de trotse maar arme ouders hun dochtertje Alfiah in hun armen. Het ziekenhuis waar Alfiah op 21 december werd geboren, gijzelde de baby wegens een uitstaande rekening van 40 euro. Eerst betalen, dan pas de baby terug, dicteerde het ziekenhuis in Tangerang even buiten Jakarta.
   
 • Prikactie Memisa/KRO: Anita Witzier krijgt cheque van 13.308 euro
  ANP Pers Support, 12 december 2006
  Anita Witzier, ambassadeur van de Prikactie van Memisa/Cordaid en KRO krijgt morgen op Schiphol een cheque overhandigd door GlaxoSmithKline BV (GSK). De Prikactie zamelt deze week geld in voor een vaccinatieprogramma voor kinderen in Papoea Nieuw Guinea. Op Schiphol staan de loopbanden waarop onder andere KRO coryfeeën Anita Witzier, Karin de Groot, Leo Feijen en Schiphol-directeur Cerfontaine en GSK-commercieel directeur Roosjen voor het goede doel zullen lopen.
   
 • Dertig wetenschappers buigen zich over mogelijkheden preventie lepra
  ANP Pers Support, 7 december 2006
  Kortstondige behandeling met antibiotica van mensen die contact hebben met leprapatiënten kan mogelijk bijdragen aan de preventie van deze ziekte. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) dat werd gefinancierd door de Leprastichting. Maar hoe pas je dit inzicht toe in de bestaande leprabestrijding? En hoe blijvend is het effect? Deze en andere vragen staan op donderdag 14 december centraal tijdens een workshop met vooraanstaande internationale lepra-onderzoekers en -bestrijders. [...] De afdeling Biomedical Research van het Koninklijk Instituut voor de Tropen doet al een aantal jaren onderzoek naar leprapreventie in Indonesië en samen met de Erasmus Universiteit in Bangladesh. Men hoopt aan te tonen dat mensen die een preventieve behandeling hebben ontvangen een kleinere kans hebben lepra te ontwikkelen.
   
 • Indonesië verbiedt besnijdenis
  Volkskrant, 5 oktober 2006
  Indonesische artsen mogen geen meisjes besnijden
  Nieuws.nl, 4 oktober 2006
  Artsen en verpleegkundigen in Indonesië mogen geen vrouwenbesnijdenissen meer uitvoeren. Minister Soerjadi van Volksgezondheid heeft dit woensdag meegedeeld.
   
 • Geen geld voor het lichaam van vader : ziekenhuis op Bali geeft stoffelijk overschot in vrieskist niet vrij (Vervolg
  door Michel Maas, Volkskrant, 5 september 2006
  Bijna een jaar al ligt het lichaam van de Nederlander Robert Haex in een koelcontainer op Bali. Het ziekenhuis geeft geen krimp: eerst de doktersrekening betalen.
   
 • Indonesische baby met twee hoofden gestorven
  Nieuwsblad, 22 augustus 2006
  Een met twee hoofden geboren meisje in Indonesië is slechts twee weken na haar geboorte gestorven. De gezondheidstoestand van de baby was plotseling erg verslechterd, zei een woordvoerder van de Pelni-privékliniek in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
   
 • Meisje met twee hoofden geboren
  Nieuwsblad, 10 augustus 2006
  In Indonesië is een meisje met twee hoofden ter wereld gekomen. De gezondheidstoestand van de baby met de naam Syafitri zou vier dagen na haar geboorte "goed en stabiel" zijn, aldus donderdag een woordvoerder van de Pelni-privékliniek in de hoofdstad Jakarta.
   
 • Kip weer op menu in Indonesië
  BN/De Stem, 14 juli 2006
  Kippen worden opgepakt voor transport naar een markt in Jakarta. Kippenboeren en -handelaren in Indonesië halen opgelucht adem: de consument heeft de kip weer in genade aangenomen.
   
 • In Indonesië sterven weer kinderen van honger
  door Michel Maas, Volkskrant, 18 juni 2006
  In Indonesië grijpt de armoede om zich heen. Met dodelijke gevolgen: het is geen uitzondering meer dat kinderen sterven van de honger. En ook de ziekte polio is terug.
   
 • Kinkhoest Papoea-Nieuw-Guinea: 60 doden
  Telegraaf, 13 juni 2006
  Tientallen doden door kinkhoest Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2006
  In Papoea–Nieuw–Guinea zijn al zeker zestig mensen gestorven aan kinkhoest. Dat meldden lokale media dinsdag. De vrees bestaat dat het dodental nog flink zal oplopen. Vooral de provincie Oost–Sepik is zwaar getroffen, aldus minister van Volksgezondheid Sir Peter Barter.
   
 • Java vreest epidemie na aardbeving : massale inenting tegen mazelen en tetanus
  Volkskrant, 8 juni 2006
  Honderden Indonesische vrouwen en kinderen stonden woensdag op het eiland Java in de rij om te worden ingeënt. Toen startte een campagne om 130 duizend kinderen te vaccineren tegen de mazelen en 1,3 miljoen tetanusprikken uit te delen.
   
 • Indonesië start grote inentingsactie
  Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2006
  In Indonesië zijn dinsdag voorbereidingen getroffen om tienduizenden overlevenden van de aardbeving op Java in te enten tegen tetanus en mazelen.
   
 • Improviseren in een overvol ziekenhuis
  Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
  De hulp voor de slachtoffers van de aardbeving op Java is inmiddels goed op gang gekomen, maar het blijft voor chirurgen en ander medisch personeel improviseren. Door een tekort aan beademingsapparatuur, röntgenmachines en schone implantaten om botbreuken te zetten kunnen niet alle operaties volgens schema worden uitgevoerd. Traumachirurg en teamleider J. Gorlings liet dit dinsdag weten.
   
 • Traumateam AMC helpt in Jogjakarta
  Parool, 6 juni 2006
  Een operatieteam van het AMC heeft gisteren een chirurgisch team van de Zwolse Isala Klinieken in het Indonesische Jogjakarta afgelost.
   
 • Indonesië vaccineert overlevenden aardbeving
  Nieuws.nl, 6 juni 2006
  Indonesië gaat overlevenden aardbeving vaccineren
  Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
  Indonesië gaat overlevenden aardbeving vaccineren
  Gazet van Antwerpen, 6 juni 2006
  In Indonesië werden dinsdag voorbereidingen getroffen om tienduizenden overlevenden van de aardbeving op Java in te enten tegen tetanus en mazelen. Gezondheidswerkers vrezen voor het uitbreken van ziektes onder de 647.000 mensen die hun huis kwijt zijn geraakt bij de aardbeving van 27 mei. Een deel van deze mensen bivakkeert in zelfgemaakte hutjes en beschikt niet over wc's of stromend water.
   
 • AMC-team lost Zwols OK-team af in Yogyakarta
  Telegraaf, 3 juni 2006
  AMC-team vertrekt naar Java
  NU.nl, 4 juni 2006
  Operatieteam AMC vertrekt naar Java
  NOS Nieuws, 4 juni 2006
  Een operatieteam van het Amsterdamse ziekenhuis AMC lost maandag een chirurgisch team van de Zwolse Isala Klinieken af in het Indonesische Yogyakarta. De traumachirurg, anesthesist en twee verpleegkundigen vertrekken zondagochtend vanaf Schiphol naar het door de aardbeving getroffen gebied op Java. Traumachirurg en teamleider J. Goslings liet dit zaterdag weten.
   
 • Groot aantal slachtoffers Java wacht op operatie
  Reformatorisch Dagblad, 3 juni 2006
  Enkele honderden slachtoffers van de aardbeving op Java wachten nog op een operatie. Hoewel er voldoende chirurgen zijn, ontbreekt het op dit moment vooral aan medisch materiaal. Dat zegt Jacqueline Brens van de hulporganisatie Mensen in Nood/Cordaid zaterdag.
   
 • Isala Klinieken stuurt OK-team naar Java
  Zibb.nl, 2 juni 2006
  De Isala Klinieken in Zwolle heeft een operatieteam naar Java gestuurd.
   
 • Leven in Yogyakarta langzaam weer op gang
  Telegraaf, 2 juni 2006
  Overvolle ziekenhuiszalen, geďnfecteerde botbreuken, 24 uur per dag opereren en Indonesische verplegers die in een hoekje even een uurtje slaap meepikken. Zo schetst anesthesioloog Harry Naber de situatie in het Bethesda Hospital in Yogyakarta. Naber maakt deel uit van een operatieteam van de Zwolse Isala Klinieken dat donderdag op Java arriveerde om hulp te bieden.
   
 • Nederlands OK-team naar Java
  Volkskrant, 1 juni 2006
  Nederlands OK-team naar Java
  Telegraaf, 1 juni 2006
  Operatieteam Isala Kliniek naar Java
  Telegraaf, 1 juni 2006
  De Isala Klinieken in Zwolle heeft een operatieteam naar Java gestuurd. Het gaat om een orthopedisch chirurg, een anesthesist en vier verpleegkundigen. Zij zijn donderdagochtend op Java aangekomen. Het is de bedoeling dat zij hulp gaan bieden in een van de ziekenhuizen in Yogyakarta. Dat heeft het Zwolse ziekenhuis donderdag bekendgemaakt.
   
 • Ziekenhuizen Yogyakarta kunnen gewonden goed opvangen
  Telegraaf, 31 mei 2006
  De ziekenhuizen in Yogyakarta kunnen de opvang van de slachtoffers van de aardbeving van zaterdag inmiddels goed aan. Alle patiënten liggen binnen en er zijn voldoende chirurgen om hen te opereren.
   
 • Een ziekenhuis zonder specialisten en medicijnen : sinds de 'speciale autonomie' heerst er in Papua een chronisch tekort aan geld
  door Michel Maas, Volkskrant, 3 maart 2006
  Sinds de invoering van de 'speciale autonomie' in Papua, is de provincie op zichzelf aangewezen. Het ziekenhuis van Wamena heeft sindsdien een chronisch geldgebrek.
   
 • Grote inentingscampagnes in Bangladesh en Indonesië
  Telegraaf, 17 februari 2006
  In Indonesië gaan talloze gezondheidswerkers later deze maand op pad om 23 miljoen kinderen tegen polio in te enten. De actie wordt in april nog eens herhaald. De Zuidoost-Aziatische archipel was tien jaar vrij van kinderverlamming.
   
 • Fysiotherapeute helpt slachtoffers tsunami
  Stentor (via FysioForum), 28 januari 2006
  Fysiotherapeute Ineke de Jonge uit Eefde vertrekt morgen naar Lhoknga in Atjeh. Daar begint zij een revalidatiecentrum voor de slachtoffers van de tsunami. Vanuit Nederland krijgt zij daarbij financiële steun van de Deventer Stichting Wederopbouw Atjeh en van de FDEO (Fysiotherapeuten in Deventer en omgeving), een samenwerkingsverband tussen zes praktijken voor fysiotherapie.
   
 • Atjehs grote meevaller: epidemieën bleven uit
  door Kjeld Duits, Reformatorisch Dagblad, 30 december 2005
  Grote epidemieën zouden er uitbreken, voorspelden medische experts vorig jaar december toen de tsunami vele steden totaal verwoestte en enorme aantallen inwoners dakloos maakte. Cholera werd er voorspeld, malaria, denguekoorts en meer afschrikwekkende ziektes. Een jaar na de ramp is geen van deze voorspellingen uitgekomen. Hebben de experts en de media overdreven, of heeft er een wonder plaatsgevonden?
   
 • Nieuw schandaal in hulpverlening tsunami
  Elsevier, 28 december 2005
  Een miljoenenstrop in de hulpverlening aan de slachtoffers van de tsunami: een groot deel van de medicijnen die na de tsunami eind vorig jaar naar Indonesië zijn gestuurd, blijkt onbruikbaar. Het vernietigen van de medicijnen gaat naar schatting meer dan tien miljoen euro kosten.
   
 • Veel medicijnen tsunami-hulp moeten worden vernietigd
  Volkskrant, 27 december 2005
  Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
  Algemeen Dagblad, 27 december 2005
  Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
  Telegraaf, 27 december 2005
  Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
  Sp!ts, 27 december 2005
  Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
  Reformatorisch Dagblad, 27 december 2005
  Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
  Stentor, 28 december 2005
  Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd : houdbaarheidsdatum verstreken en etiketten onleesbaar
  Zibb.nl, 28 december 2005
  Een grote hoeveelheid medicijnen die na de tsunami eind vorig jaar naar Indonesië was gestuurd, moet worden vernietigd. In de helft van de gevallen bleek de houdbaarheidsdatum te zijn verlopen. Daarnaast bleken etiketten onleesbaar, waardoor de geneesmiddelen onbruikbaar waren.
   
 • Genezing uit de Indonesische tuin
  door John Ekkelboom, Volkskrant, 17 december 2005
  Wie in Indonesië rondreist, komt ze regelmatig op straat tegen: de jamu gendong. Deze vrouwelijke traditionele genezers vragen hun klanten aan welke kwaal ze lijden en stellen ter plekke een passende kruidenmix samen, die meestal direct wordt genuttigd. Al eeuwenlang maken Indonesiërs gebruik van deze alternatieve geneeswijze, de zogenaamde jamu.
   
 • 'Toeristenaapjes gevaarlijk voor de mens' : leven op dierenmarkten hebben immuniteit van aapjes verzwakt
  Zibb.nl, 14 december 2005
  Makaken die worden gebruikt om toeristen te vermaken in Indonesië, kunnen een gevaar voor de mens vormen, aldus Reuters. De apen blijken, volgens onderzoekers, soms geďnfecteerd met virussen die van dier op mens kunnen overspringen, zo meldt het persbureau.
   
 • Wereld staat even stil bij omvang van aids-epidemie
  Brabants Dagblad, 2 december 2005
  In veel landen in de wereld is gisteren, op Wereldaidsdag, stilgestaan bij de bestrijding van de ziekte. Met demonstraties, toespraken en acties probeerden regeringen en organisaties, waaronder met name de VN, de aandacht op preventie en behandeling van aids te vestigen.
   
 • Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
  Telegraaf, 1 december 2005
  Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
  Sp!ts, 1 december 2005
  Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
  Gelderlander, 1 december 2005
  Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
  BN/De Stem, 1 december 2005
  In verscheidene landen in Azië is donderdag, op Wereldaidsdag, stilgestaan bij de bestrijding van de ziekte. Met demonstraties, toespraken en acties probeerden regeringen en organisaties de aandacht op preventie en behandeling van aids te vestigen. [...] Vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta zei de directeur van de Unaids, het VN-agentschap voor de bestrijding van aids, dat de wereld "buitengewone maatregelen" moet treffen om de epidemie het hoofd te bieden. [...]
   
 • Aids-epidemie 'galoppeert' door Papoea-Nieuw-Guinea
  Nieuws.nl, 24 oktober 2005
  Er 'galoppeert' een aids-epidemie door Papoea-Nieuw-Guinea die niet onderdoet voor de epidemieën in zwart Afrika. Dat hebben medewerkers van UNAIDS, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de strijd tegen aids, maandag gezegd.
   
 • Ook polio in Indonesische provincie Atjeh geconstateerd
  Nieuws.nl, 18 oktober 2005
  Voor het eerst is ook in de Indonesische provincie Atjeh een geval van polio geconstateerd, dat heeft minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari dinsdag gezegd. Het gaat om een 3-jarig jongetje dat het vaccinatieprogramma van de Indonesische overheid niet volledig heeft doorlopen. Tot nog toe had de ziekte, sinds die in maart na decennialange afwezigheid weer op Indonesische bodem werd geconstateerd, vooral op het eiland Java toegeslagen.
   
 • Aziatische landen krijgen geld voor alarmsysteem
  Volkskrant, 14 oktober 2005
  De landen die in Zuidoost-Azië het zwaarst zijn getroffen door de vogelgriep is miljoenen dollar in het vooruitzicht gesteld om de epidemie te bestrijden. Vietnam, dat het zwaarst is getroffen, krijgt 7 miljoen dollar van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten geven 3,4 miljoen aan Laos en Australië doneert 10 miljoen aan Indonesië.
   
 • Groot bereik poliovaccin Indonesië
  Nieuws.nl, 12 september 2005
  De Indonesische gezondheidsdiensten hebben in de recente inentingscampagne tegen polio ongeveer 95 procent van de kinderen onder de leeftijd van 5 jaar weten te bereiken. Het aantal slachtoffertjes dat door de ziekte wordt getroffen, neemt evenwel nog steeds toe. De Indonesische autoriteiten hebben dit maandag bekendgemaakt.
   
 • Ieder kind krijgt een roze gelakte nagel : vierentwintig miljoen baby's en peuters in Indonesië worden gevaccineerd tegen polio
  door Michel Maas, Volkskrant, 31 augustus 2005
  Het leek of polio voorgoed was verdwenen, ook in Indonesië Maar ineens is de ziekte terug. En in één grote campagne moeten alle kinderen van de archipel worden gevaccineerd.
   
 • Inentingscampagne tegen polio van start in Indonesië
  Trouw, 30 augustus 2005
  Inentingscampagne tegen polio van start in Indonesië
  Nieuws.nl, 30 augustus 2005
  In Indonesië is dinsdag een campagne van start gegaan om 24 miljoen kinderen in te enten tegen polio. Verspreid over het land zijn 245.000 vaccinatiecentra ingericht in klinieken, busremises, stations en luchthavens, waar meer dan 750.000 medewerkers van de gezondheidsdienst de kinderen het vaccin - een paar druppeltjes op de tong - toedienen.
   
 • Polio-inenting voor Indonesische kinderen : kinderverlamming weer opgedoken
  Zibb.nl, 30 augustus 2005
  Indonesische kinderen krijgen polio-inenting
  Telegraaf, 30 augustus 2005
  Indonesische kinderen krijgen polio-inenting
  Sp!ts, 30 augustus 2005
  Meer dan 24 miljoen kinderen in Indonesië krijgen vanaf dinsdag een inenting tegen de ziekte polio. Het land was tien jaar vrij van de virusziekte, maar kinderverlamming dook in mei van dit jaar weer op in Indonesië. Sindsdien zijn 225 besmettingen gemeld.
   
 • Knokkelkoorts doodt honderden Indonesiërs
  ANP, 23 augustus 2005
  Knokkelkoorts eist honderden levens in Indonesiërs
  Telegraaf, 22 augustus 2005
  De knokkelkoorts (dengue) heeft in Indonesië al meer dan zeshonderd levens geëist. Volgens een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid is een grootschalige epidemie van de besmettelijke ziekte echter voorkomen. Het aantal besmettingen met de koorts is dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar. Vorig jaar eiste de ziekte 669 levens, dit jaar zijn 605 mensen overleden. De knokkelkoorts wordt verspreid door muggen en steekt vooral in het regenseizoen de kop op.
   
 • Meer poliogevallen in Indonesië
  Nieuws.nl, 23 augustus 2005
  Unicef waarschuwt voor polio-epidemie : inmiddels 225 Indonesiërs ziek
  Zibb.nl, 24 augustus 2005
  Het aantal polio-gevallen in Indonesië is gestegen naar 225, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties dinsdag gezegd. De organisatie vreest voor een ernstige crisis als de verspreiding van de ziekte niet onder controle gebracht kan worden. Een 25-jarige man - het eerste volwassen slachtoffer sinds de uitbraak van de ziekte in Indonesië in april - is na met het poliovirus besmet te zijn geraakt overleden, maar het is nog niet duidelijk of hij ook daadwerkelijk aan de gevolgen van die besmetting gestorven is.
   
 • Unicef waarschuwt voor polio-epidemie
  Telegraaf, 23 augustus 2005
  Unicef waarschuwt voor polio-epidemie in Indonesië
  Sp!ts, 23 augustus 2005
  De uitbraak van polio in Indonesië kan uitgroeien tot een grootschalige epidemie. Die waarschuwing uitte het VN-kinderfonds Unicef dinsdag, een week voordat 24 miljoen Indonesische kinderen een vaccinatie tegen kinderverlamming krijgen.
   
 • Nu ook polio in Jakarta
  Nieuws.nl, 8 augustus 2005
  De uitbraak van polio in Indonesië heeft zich uitgebreid tot de hoofdstad Jakarta, waar twee gevallen zijn geconstateerd. Dat heeft een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag gezegd. In het hele land zijn nu 205 gevallen van kinderverlamming geregistreerd, verspreid over vijf provincies en veertien districten.
   
 • Aantal poliogevallen Indonesië loopt op
  Telegraaf, 7 augustus 2005
  Het aantal kinderen dat in Indonesië besmet is geraakt met polio is opgelopen tot boven de tweehonderd. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zondag meegedeeld. Twee weken geleden lag het aantal op 150.
   
 • Indonesië gaat alle kinderen tegen polio inenten
  Trouw, 8 juli 2005
  Indonesië gaat alle kinderen tegen polio inenten
  Nieuws.nl, 8 juli 2005
  Indonesië gaat geen zes miljoen, maar 24,5 miljoen kinderen inenten tegen polio. Nu er 122 kinderen in het hele het land met de ziekte zijn besmet is besloten verdere verspreiding te voorkomen door een landelijke vaccinatie te houden op 30 augustus en die te herhalen op 27 september, zei minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari vrijdag.
   
 • Aantal poliogevallen in Indonesië blijft stijgen
  Telegraaf, 5 juli 2005
  Aantal poliogevallen in Indonesië blijft stijgen
  Sp!ts, 5 juli 2005
  Aantal poliogevallen Indonesië blijft stijgen
  Reformatorisch Dagblad, 5 juli 2005
  Al 111 gevallen van polio in Indonesië
  Trouw, 5 juli 2005
  Al 111 gevallen van polio in Indonesië
  Nieuws.nl, 5 juli 2005
  Aantal poliogevallen in Indonesië blijft stijgen : al 111 gevallen, ondanks inenting
  Zibb.nl, 6 juli 2005
  Indonesië telt meer dan honderd poliopatiënten
  Volkskrant, 6 juli 2005
  De uitbraak van polio in Indonesië blijft nieuwe slachtoffers eisen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet dinsdag weten dat inmiddels honderd gevallen van de verlammende ziekte zijn gemeld, ondanks een grootschalige inentingscampagne eind mei.
   
 • Water, jambu, water, jambu
  door Michel Maas, Volkskrant, 20 juni 2005
  Muggen zijn onuitroeibaar. Je slaat ze plat, ze vallen op de grond en krabbelen, als je even niet kijkt, weer overeind om zingend weg te vliegen. Je spuit een hele bus Baygon op ze leeg en het is alsof ze tussen de gifdruppels door vliegen. Je spuit de hele kamer vol tot je zelf niet meer kunt ademhalen en na een uur tel je een, twee, drie muggenlijkjes, waar je voor de zekerheid nog even op trapt.
   
 • In Indonesië sterven weer kinderen van honger
  door Michel Maas, Volkskrant, 18 juni 2005
  In Indonesië grijpt de armoede om zich heen. Met dodelijke gevolgen: het is geen uitzondering meer dat kinderen sterven van de honger. En ook de ziekte polio is terug.
   
 • Indonesische artsen scheiden Siamese tweeling
  Telegraaf, 12 juni 2005
  Indonesische artsen scheiden Siamese tweeling
  Sp!ts, 12 juni 2005
  Indonesische artsen scheiden Siamese tweeling : twee zusjes van elf weken oud
  Zibb.nl, 13 juni 2005
  Indonesische artsen hebben in een vijf uur durende operatie met succes een Siamese tweeling gescheiden. De elf weken oude Nia en Mia waren aan de borst met elkaar vergroeid. Ook zaten de harten en de levers van de zusjes aan elkaar vast. Nia en Mia maken het naar omstandigheden goed, aldus Indonesische media zondag.
   
 • Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië : 6,4 Miljoen kinderen krijgen spuit
  Zibb.nl, 31 mei 2005
  Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië
  Telegraaf, 31 mei 2005
  Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië
  Sp!ts, 31 mei 2005
  Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2005
  Indonesië start inentingscampagne tegen polio
  Nieuws.nl, 31 mei 2005
  In Indonesië proberen gezondheidsautoriteiten dinsdag en woensdag 6,4 miljoen kinderen in te enten tegen polio. De grootschalige campagne voor kinderen onder vijf jaar vindt plaats in de provincies West-Java, Banten en Jakarta.
   
 • Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
  Trouw, 25 mei 2005
  Nieuwe besmettingen polio in Indonesië
  Nieuws.nl, 25 mei 2005
  In Indonesië zijn zes nieuwe gevallen van polio ontdekt, wat het totaal in het land op veertien brengt. De huidige polio-uitbarsting in Indonesië is de eerste sinds 1995, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het ministerie van volksgezondheid in Jakarta onderzoekt ook 43 andere gevallen van mogelijke besmetting.
   
 • Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
  Telegraaf, 25 mei 2005
  Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
  Sp!ts, 25 mei 2005
  In Indonesië groeit aantal kinderen met polio
  Reformatorisch Dagblad, 25 mei 2005
  Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
  Zibb.nl, 25 mei 2005
  Het aantal kinderen met polio in Indonesië blijft stijgen. Volgens de jongste gegevens van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er nu veertien gevallen.
   
 • Indonesische Siamese tweeling succesvol gescheiden
  Nieuwsblad, 23 mei 2005
  In Singapore hebben chirurgen met succes een Siamese tweeling gescheiden. De Indonesische Anjeli en Anggi zijn vijftien maanden oud. De twee meisjes waren vergroeid aan het heupbeen en de onderbuik.
   
 • Steeds meer gevallen van polio in Indonesië
  Telegraaf, 14 mei 2005
  Steeds meer gevallen van polio in Indonesië
  Sp!ts, 14 mei 2005
  Vaker polio in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 14 mei 2005
  Het aantal gevallen van polio in Indonesië blijft stijgen. Volgens de jongste gegevens zijn er nu acht kinderen getroffen, allen in het westen van Java. Dat berichtten Indonesische media zaterdag. Polio of kinderverlamming kwam tien jaar geleden voor het laatst voor in Indonesië.
   
 • Dorpje waar nooit iemand komt, krijgt polio
  door Michel Maas, Volkskrant, 11 mei 2005
  In een van de meest geïsoleerde gehuchten van Java [Cidadap; FdM] is polio uitgebroken. Waar komt het virus zo ineens vandaan? Indonesië probeert een grote epidemie te voorkomen.
   
 • Indonesië bevestigt tweede geval van polio
  Trouw, 4 mei 2005
  Indonesië bevestigt tweede geval van polio
  Nieuws.nl, 4 mei 2005
  Nigeriaanse polio duikt ineens op in Indonesië
  Volkskrant, 4 mei 2005
  De Indonesische gezondheidsautoriteiten hebben woensdag een tweede geval van polio bevestigd, maar zeggen er het volste vertrouwen in te hebben dat een epidemie kan worden voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt berichten dat in hetzelfde gebied dertien gevallen van polio zijn gediagnostiseerd.
   
 • Voor het eerst sinds tien jaar weer polio in Indonesië
  Trouw, 3 mei 2005
  Voor het eerst sinds tien jaar weer polio in Indonesië
  Nieuws.nl, 3 mei 2005
  Polio duikt weer op in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 3 mei 2005
  De Indonesische autoriteiten starten binnenkort een campagne om meer dan vijf miljoen kinderen in te enten tegen polio, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag bekendgemaakt. In Indonesië is vorige maand voor het eerst sinds tien jaar weer een geval van polio geconstateerd. Een meisje van 20 maanden uit Girijaya op West-Java heeft de ziekte waarschijnlijk opgelopen door contact met iemand die in het buitenland besmet is geraakt.
   
 • Vogelgriep bij varkens in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 13 mei 2005
  Bij varkens op het Indonesische eiland Java is vogelgriep geconstateerd. Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag gemeld. Daardoor groeit de angst voor een grotere uitbraak in een van de bevolkingsrijkste landen van de wereld.
   
 • Pasen
  door Frits Abrahams, NRC Handelsblad, 29 maart 2005
  Te midden van de paaseieren, paashazen en paaslammeren bereikte me een mail van iemand die het aan het andere eind van de wereld met aanzienlijk minder moest doen. Een jonge Nederlandse vrouw beschreef haar pogingen om op de Molukken medische assistentie te verlenen aan mensen die zich moeten handhaven in een door oorlogsgeweld gehavend gebied. Op een groot Moluks eiland moest ze met een groepje hulpverleners zes afgelegen dorpen bezoeken. De bewoners waren een poos naar de bergen gevlucht en hadden bij hun terugkeer hun huizen en andere bezittingen verwoest teruggevonden.
  Dit artikel is niet digitaal beschikbaar
   
 • Een op de acht kinderen in Atjeh ondervoed
  Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2005
  Elk achtste kind in rampgebied Atjeh ondervoed
  Telegraaf, 11 februari 2005
  In het door vloedgolven getroffen noorden van het Indonesische eiland Sumatra is een op de acht kinderen ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek dat Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vrijdag publiceerde.
   
 • Indonesië vreest uitbraak knokkelkoorts
  Telegraaf, 8 februari 2005
  De Indonesische autoriteiten hebben dinsdag gewaarschuwd voor een mogelijke uitbraak van de knokkelkoorts in de hoofdstad Jakarta en vijf andere provincies. Volgens medici is er sprake van een toenemend aantal infecties en sterfgevallen.
   
 • Komst Molukse verpleegkundigen vertraagd
  Brabants Dagblad, 28 januari 2005
  Afgelopen zomer zouden er twintig Molukse verpleegkundigen naar Nederland komen. Voor vijf verpleegkundigen was een stageplaats geregeld in Vught. Maar de werkvergunning is nog steeds niet binnen. Verwacht wordt dat de komst van de verpleegkundigen uiteindelijk met een jaar wordt vertraagd. T. Latuhihin, van de stichting Vught-Maluku, verwacht op z’n vroegst in april vijf van de twintig verpleegkundigen in Vught. Ondertussen lopen de kosten voor de organisatie flink op. Zo staat al sinds september een huis van Ons Bezit leeg, waar de vijf verpleegkundigen gedurende hun verblijf in Vught wonen.
   
 • Doden door tetanus in Banda Atjeh
  Reformatorisch Dagblad, 17 januari 2005
  Doden door tetanus in Banda Atjeh
  Telegraaf, 17 januari 2005
  Zeker zes overlevenden van de zeebeving in de Indonesische provincie Atjeh zijn de afgelopen dagen gestorven aan tetanus. Volgens Indonesische media vielen de doden, onder wie twee kinderen, in de hoofdstad Banda Atjeh. Daar liggen nog zeker dertig mensen met een ernstige tetanusbesmetting in het ziekenhuis. Bij zeker enkele tientallen anderen bestaat het vermoeden dat ze de ziekte hebben.
   
 • Geen epidemieën op Sumatra
  Telegraaf, 14 januari 2005
  Het gevaar van epidemieën op het door vloedgolven getroffen Sumara is tot dusverre afgewend. Dit zei vrijdag de speciale coördinatrice van de Verenigde Naties voor de getroffen landen, Margareta Wahlström, in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
   
 • Spoed achter vaccinaties in Sumatra : VN bang voor grote mazelenuitbraak
  Zibb (ANP), 11 januari 2005
  De Verenigde Naties zetten vaart achter het verspreiden van vaccins in de Indonesische provincie Atjeh, twee weken na de zeebeving. De organisatie vreest voor een grote uitbraak van mazelen, nadat er eerder al enkele gevallen waren vastgesteld.
   
 • Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
  Trouw, 10 januari 2005
  Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
  Telegraaf, 10 januari 2005
  Bij een jonge, Indonesische overlevende van de zeebeving zijn mazelen geconstateerd. Dat heeft woordvoerder John Budd van de Indonesische afdeling van UNICEF maandag gezegd.
   
 • Ziekenhuizen in rampgebied overbelast
  Elsevier, 5 januari 2005
  De ziekenhuizen in de door de tsunami getroffen gebieden weten zich geen raad met de vele gewonden. Vooral in Indonesië is de situatie urgent. Helikopters voeren een stroom van verwilderde en uitgedroogde overlevenden aan uit de binnenlanden van Atjeh, een gebied dat pas maandag voor het eerst werd bereikt.
   
 • Ziekenhuizen kunnen stroom tsunami-slachtoffers niet aan
  Trouw, 5 januari 2005
  Helikopters voeren zoveel verwilderde en uitgedroogde overlevenden van de tsunami's in Indonesië aan, dat de ziekenhuizen in het rampgebied de stroom patiënten niet meer aankunnen. Een twaalftal patiënten lag dinsdag op brancards op de stoep voor het Fakina-ziekenhuis in Banda Atjeh. In veel kamers was geen elektriciteit.
   
 • Situatie in Atjeh wanhopig, angst voor cholera
  door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 28 december 2004
  De ramp in Sumatra, met name Atjeh, als gevolg van de zeebeving en vloedgolf is volgens de Indonesische regering veel erger dan vermoed.
   
 • Wereld Aids Dag
  Rood Petje, 1 december 2004
  1 december is het Wereld Aids Dag. Een dag om even bij de ziekte stil te staan. Bijvoorbeeld door het kijken van foto's over Aids. Dit jaar heeft Adriaan Backer een fotoreportage gemaakt. Over Aids in Indonesië. Altijd weer aangrijpende verhalen.
   
 • Papoeajeugd krijgt les over aids
  IS, november 2004
  De jeugd in Papoea weet nauwelijks wat HIV/aids is. En dat terwijl Indonesië's oostelijke provincie de meeste geïnfecteerden telt. Het middelbare onderwijs gaat de onwetendheid en de epidemie bestrijden.
   
 • Jakarta bevestigt doden door miltvuurbesmetting
  Telegraaf, 25 oktober 2004
  Bloedproeven hebben uitgewezen dat de zes mensen die vorige week in Indonesië overleden na het eten van verdacht geitenvlees, bezweken zijn aan miltvuur. Dat heeft het ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.
   
 • Molukse verpleegkundigen naar Nederland
  door Adri van Beelen, Zorgkrant, 28 juli 2004
  Eind augustus komen twintig Molukse verpleegkundigen naar Nederland om een aanvullende opleiding in de geestelijke gezondheidszorg en traumaverwerking te volgen. De opleiding wordt verzorgd door de Stichting Vught-Maluku.
   
 • "Voorlichting leidt tot vrije seks" : reproductieve gezondheid in Indonesië
  IS, maart 2004
  Indonesiërs beseffen terdege dat de gezondheid van de vrouwen extra bescherming verdient, stelt Ninuk Widjantoro. Zij is hoofd van de stichting VrouwenGezondheid (YKP) en specialiste op het gebied van gezinsplanning. De boodschap over de noodzaak van gezinsplanning is allang geaccepteerd in het overwegend islamitische Indonesië. De weerstand tegen geboortebeperking was snel overwonnen. De Indonesische Raad van Moslimgeleerden (MUI) gaf in de jaren zeventig per fatwa haar goedkeuring aan gezinsplanning en het gebruik van moderne voorbehoedmiddelen. Dat bleek een effectief wapen tegen de mythe dat veel kinderen 'geluk' brengen.
   


- venster sluiten -