Pelayanan kesehatan: warta berita

Pelayanan kesehatan: warta berita
Ziekte & gezondheidszorg: nieuwsberichten

27 juni 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Strijden tegen kindersterfte bij Papoea's
    BN/De Stem, 27 juni 2008
    Wie: Henk Hoogink (67). Uit: Doesburg. Gebied: Papoea Nieuw-Guinea. Plaatsvervangende schaamte is voor Henk Hoogink de reden om zich ruim dertig jaar na zijn actieve diensttijd druk te maken over het land waar hij destijds was gelegerd. Hij was een van die twintigduizend militairen die naar Papoea Nieuw-Guinea werden uitgezonden. In 1963 vertrok Nederland, nadat het gebied onder Amerikaanse druk was overgedragen aan Indonesië. "In de jaren vijftig heeft Nederland de Papoea's beloofd dat Nieuw Guinea vóór 1970 onafhankelijk zou worden. In aanloop daartoe beschikten de Papoea's al over een eigen vlag en volkslied. In 1969 konden de ze kiezen: blijvend aansluiten bij Indonesië of zelfstandig worden. De 2.100 Papoea-kiesmannen kozen, onder dwang, uiteindelijk voor aansluiting bij Indonesië."
     
  • Indonesië in wurggreep van voedselcrisis
    door Michel Maas, Volkskrant, 25 juni 2008
    Op de kleine markt van de volksbuurt 'Blok A' wordt de zwaar gesubsidieerde arme-mensen-rijst al voor meer dan 4 duizend roepia per liter verkocht. Wia (28) schept een handje uit de grote zak en bekijkt het misprijzend. Zij vist er een steentje uit. De rijst is niet zuiver. Als zij kon, kocht zij liever die van 5 duizend of meer. Maar zij kan niet. Niet meer.
     
  • Kindje met vier armen en vier benen geboren in Indonesië
    Knack, 10 juni 2008
    In Indonesië is een kindje met vier armen en vier benen ter wereld gekomen. Het is kort na de geboorte overleden. Dat heeft een medisch verantwoordelijke maandag gezegd. "Normaal gezien moest het een tweeling zijn, maar door een inwendig baarmoederprobleem verliep het scheidingsproces niet normaal", legde Wijayanti Utoyo uit, de directrice van het algemeen ziekenhuis van Garut.
     
  • Kindje met vier armen en vier benen geboren
    Telegraaf, 9 juni 2008
    In Indonesië is een kindje met vier armen en vier benen ter wereld gekomen. De baby overleed zes uur na de geboorte. Wijayanti Utoyo, directrice van het ziekenhuis van het Javaanse Garut, denkt dat het kindje eigenlijk een tweeling had moeten zijn. "Maar door een inwendig baarmoederprobleem verliep het scheidingsproces niet normaal", citeert De Standaard haar.
     
  • Week voor het Werelddiaconaat : medisch werk Kerk in Actie op Oost-Timor centraal
    RKnieuws.net, 3 juni 2008
    In de week voor het Werelddiaconaat van 15 tot en met 22 juni staat dit keer het medisch werk van Kerk in Actie op Oost-Timor centraal. Veel Timorese kinderen zijn ziek. Luchtweginfecties, huidaandoeningen, diarree en malaria hebben een fatale uitwerking: op Oost-Timor overlijden ruim zes op de honderd kinderen al vóór hun vijfde levensjaar.
     
  • Werken op Bali: leerzame en nuttige stage voor leerlingen
    Nieuws.nl, 28 april 2008
    Drie Zeeuwse studenten fysiotherapie van de opleiding in Breda reisden 5 februari voor vier maanden naar Bali. [...] De stichting is in 2003 opgericht door een Nederlandse fysiotherapeute en nu zijn er vijftig kinderen, tussen een en zestien jaar oud, onder behandeling. Zij krijgen drie keer per week fysiotherapie.
     
  • Sanquin en Baxter versterken samenwerking stollingsproducten
    Nieuwsbank, 23 april 2008
    Sanquin voegt in Nederland een recombinant product van Baxter toe aan zijn assortiment stollingsproducten. Daarnaast zal Sanquin zijn eigen plasmaproduct, dat wordt geproduceerd met behulp van Baxter technologie, beschikbaar stellen aan hemofiliepatiënten in Indonesië.
     
  • 'Boomman' kan weer slippers aan
    Telegraaf, 19 april 2008
    Dede Koswara, de zogenoemde boomman, is succesvol geopereerd. De Indonesische visser kan na jaren zijn tenen weer zien en slippers dragen. Bij de 35-jarige Dede zijn twee kilo schorsachtige wratten van handen en voeten verwijderd. Hij werd wereldwijd bekend door een genetische afwijking waardoor hij onder de wratten zit.
     
  • Bomenman op weg naar herstel [video]
    BNR Nieuwsradio, 17 april 2008
    Een paar maanden geleden leek de Indonesiër Dede meer op een boom dan op een mens. Hij lijdt aan een extreme vorm van het Humaan Papillomavirus. Een arts besloot in te grijpen en te proberen Dede te genezen. Inmiddels is de 'bomenman' zelf in staat te eten en te schrijven, maar wachten hem nog wel een aantal operaties.
     
  • Stijgende voedselprijzen eisen levens
    Algemeen Dagblad, 16 april 2008
    Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 16 april 2008
    Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
    Gelderlander, 16 april 2008
    Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
    Stentor, 16 april 2008
    Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
    BN/De Stem, 16 april 2008
    Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
    Brabants Dagblad, 16 april 2008
    Indonesiërs zitten zonder voedsel
    Laatste Nieuws, 17 april 2008
    Voedseltekorten eisen levens in Indonesië
    Dagblad van het Noorden, 16 april 2008
    Duur voedsel eist leven kinderen
    Provinciale Zeeuwse Courant, 17 april 2008
    Ondervoeding wordt door de stijgende voedselprijzen een steeds acuter probleem in Indonesië. De afgelopen maand meldden lokale media met toenemende regelmaat dat jonge kinderen en zuigelingen sterven door ondervoeding. Alleen al op Midden-Java zijn vijftien mensen gestorven aan de gevolgen van voedseltekorten, berichtte de krant Kompas recentelijk.
     
  • Kies zelf je penis in Indonesische 'kliniek'
    Laatste Nieuws, 21 februari 2008
    Een assortiment houten penissen ligt te pronken op een kleurrijk gebedsmatje. Maak je keuze en de discipelen van de legendarische Indonesische 'ledematenverlenger' Mak Erot doen de rest met hun bovennatuurlijke krachten en plantenextracten. Mak Erot is een legende in Indonesië. Geruchten doen de ronde dat zij al lang dood is, maar haar aanhangers spreken dit ten stelligste tegen. Hoe ook, zij wordt beschouwd als de onbetwiste autoriteit in het bestrijden van erectieproblemen, voortijdige ejaculatie of penisverlenging.
     
  • Pillen getest op kwetsbare patiënten : industrie schendt ethische norm
    door Joop Bouma, Trouw, 19 februari 2008
    Farmaceutische bedrijven ontlopen strenge internationale regels door pillen te testen in arme landen. Bij geneesmiddelenonderzoek worden ethische normen geschonden, aldus onderzoekers. [...] Zo werd in 2005 het antipsychoticum Seroquel XR van fabrikant AstraZeneca getest op patiënten met acute schizofrenie in Roemenië, Bulgarije, India, Indonesië en op de Filippijnen. [...]
     
  • Toestand Suharto leidt tot discussie euthanasie
    De Pers, 17 januari 2008
    Toestand Suharto leidt tot discussie euthanasie
    Elsevier, 17 januari 2008
    'In leven houden of juist niet?'
    Nederlands Dagblad, 18 januari 2008
    Door de ziekte van oud-dictator Suharto is in het overwegend islamitische Indonesië een voorzichtige discussie ontstaan over de vraag of patiënten in leven gehouden moeten worden door ze bijvoorbeeld aan de beademing te leggen. De 86-jarige Suharto ligt sinds twee weken in het ziekenhuis met orgaanfalen, longontsteking en sepsis. Toen hij vorige week moeite kreeg met ademhalen vroegen zijn artsen aan minister van Volksgezondheid, Siti Fadilah Supari, of hij aan de beademing moest worden gelegd. De minister vond dat de artsen Suharto op natuurlijke wijze moesten laten sterven en zei "nee". Maar Suharto's familie besliste anders.
     
  • Illegale abortusmarkt groeit in Indonesië
    door Elena Dikomitis, Mondiaal Nieuws, 10 januari 2008
    Niettegenstaande de strikte abortuswetgeving in Indonesië, onderbreken er jaarlijks twee miljoen vrouwen hun zwangerschap. De illegale abortussen houden zowel voor moeder als kind ernstige gezondheidsrisico's in. In Indonesië is abortus enkel toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Ondanks gevangenisstraffen van 15 jaar voor dokters en 4 jaar voor vrouwen die abortus plegen, vinden moeders op de zwarte markt relatief gemakkelijk iemand die de ingreep wil doen.
     
  • Marianne uit Luttelgeest naar Indonesië voor ontwikkelingswerk
    Stentor, 20 december 2007
    De 23-jarige Marianne Verhage uit Luttelgeest vertrekt volgende maand naar Indonesië om ontwikkelingswerk te doen. De afgestudeerde fysiotherapeute blijft er negen maanden. Ze vertrekt samen met de Haagse ergotherapeute Sonja Dekker. Beiden hopen hun kennis over te dragen aan de lokale bevolking. Ze zullen zich ook richten op behandeling van met name jonge kinderen.
     
  • Indonesische moslims tegen condooms
    door Nicole Weidema, De Pers, 1 december 2007
    Moslims in verschillende Indonesische steden zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het gebruik van condooms. Dat meldt RTL Nieuws. In het kader van Wereld Aidsdag is in het land de eerste nationale campagne die het gebruik van condooms moet bevorderen gelanceerd. Volgens de Verenigde Naties is er geen land in Azië waar het aantal hiv-besmettingen zo snel groeit als in Indonesië. Toch gebruikt maar 1 procent van de bevolking condooms als voorbehoedsmiddelen.
     
  • Zieke bomenman hoopt op behandeling (video)
    Algemeen Dagblad, 23 november 2007
    Dat je met een klein wondje beter niet kunt blijven lopen werd een man in Indonesië op een wel heel pijnlijke manier duidelijk. Wat jeuk en wratten veranderden hem in een lopende boom. Een arts uit Amerika gelooft de man te kunnen genezen.
     
  • 'Boom-man' mogelijk genezen
    Telegraaf, 20 november 2007
    Een Indonesische visser, die dacht in een boom te veranderen en vreesde daaraan te sterven, heeft nieuwe hoop. Een dokter denkt hem te kunnen genezen. Voor de 35-jarige Dede, die denkt dat er wortels uit zijn armen en voeten groeien nadat hij als kind zijn knie heeft verwond, is er eindelijk licht in de tunnel.
     
  • Man verandert in boom
    Telegraaf, 15 november 2007
    Een Indonesische visser gelooft dat hij in een boom verandert. De 35-jarige Dede denkt dat er wortels uit zijn armen en voeten groeien nadat hij als kind zijn knie heeft verwond. Volgens Amerikaanse dokters heeft de man een genetische afwijking. Dokter Anthony Gaspari van de Universiteit van Maryland concludeerde na bloedonderzoek dat de 'wortels' van de man een gevolg zijn van het Human Papilloma Virus (HPV).
     
  • Relaties opbouwen door vriendelijk te zijn
    René Zeeman, Reformatorisch Dagblad, 15 november 2007
    Liesbeth Mieras (1968) werkt voor de Nederlandse Leprastichting in Jakarta (Indonesië) als arts en regionaal medisch officier. Ze verwondert zich over de gelatenheid waarmee mensen hun situatie ondergaan. "Ik ben arts en in Indonesië regionaal medisch officier. Ik adviseer over projecten van de Leprastichting in Indonesië, en dat zijn met name projecten in de provincies, maar ook de lepra-eenheid van het ministerie van Volksgezondheid. Dat alles met het doel het lepraprogramma te versterken en de zorg voor de patiënten te verbeteren."
     
  • Kankercentrum breidt uit met Veluwse steun
    Stentor, 16 oktober 2007
    In Manado, op Noord Sulawesi in Indonesië, is de uitbreiding in gebruik genomen van het kinderkankercentrum Estalla. Het ziekenhuis wordt ondersteund door het Estella fonds uit Ermelo. Het Estellafons is een particulier fonds, dat zieke kinderen in met name ontwikkelingslanden helpt. De capaciteit van het centrum in Manado voor verpleging en verzorging is door de uitbreiding verdubbeld.
     
  • Knokkelkoorts rukt op in toeristische landen
    Blik op Nieuws, 9 oktober 2007
    Het aantal gevallen van denguekoorts, ook wel bekend als knokkelkoorts, loopt in toeristische Aziatische landen snel op. Dit blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. [...] In Indonesië werden 100.000 gevallen geregistreerd, een stijging van 10 procent. [...]
     
  • Verrijkte noedelsoep redt kinderlevens
    Mondiaal Nieuws, 23 augustus 2007
    Wie in Indonesië een noedelsoepje eet, krijgt automatisch vitaminen en mineralen binnen die goed zijn voor de gezondheid. De overheid heeft er de grootste producent van deegwaren, Indomie, verplicht gebruik te maken van verrijkte bloem. Dat voorbeeld verdient navolging in de rest van Azië, vindt de VN-kinderorganisatie Unicef.
     
  • Opening Guesthouse en Kinderkankercentrum Estella in Indonesië : feestelijke opening in Manado op 6 september 2007
    Nieuwsbank, 1 augustus 2007
    De gouverneur van Noord Sulawesi, drs. S.H. Sarundayang opent 6 september 2007 in Manado, Indonesië een gastenverblijf bij het Kinderkankercentrum Estella. Zowel het Guesthouse als het centrum zelf zijn tot stand gekomen met hulp van de Stichting Estella Fonds in Ermelo. De opening wordt tevens verricht door Gioia de Graaf, de zus van Estella, het te jong gestorven meisje naar wie het fonds is vernoemd.
     
  • Stille kracht in plaats van dokter
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 juli 2007
    Hoe gaat er het in andere landen aan toe in de gezondheidszorg? Onze correspondenten beschrijven hun ervaringen in het land waar ze wonen en werken. Vandaag: Indonesië. 'Wrijf een koortsig kind in met een prutje van rode uitjes, citroensap en petroleum.' Indonesiërs hebben alle vertrouwen in dokters en ziekenhuizen. Zolang ze het kunnen betalen. Raakt de portemonnee leeg dan hecht men meer geloof aan de traditionele genezers. Dan is niet een bacterie, virus of kankercel, maar zwarte magie de bron van alle kwaad.
     
  • Papua overweegt chip voor aidspatiënten
    Trouw, 23 juli 2007
    Papua overweegt chip voor aidspatiënten
    De Pers, 23 juli 2007
    Parlementsleden in de Indonesische provincie Papua overwegen een wettelijke maatregel die het mogelijk maakt om aidspatiënten te voorzien van een speciale microchip, zodat hun gedrag en seksuele activiteiten beter kunnen worden gevolgd. Het parlementslid John Manansang heeft dat maandag gezegd. Manansang zei dat een doorbraak in de aidsbestrijding in Papua nodig is en dat de maatregel de controle makkelijker zal maken. Papua heeft vijftien maal zoveel gevallen als gemiddeld in Indonesië.
     
  • Caritas: "Uitbraak ziektes nu grootste gevaar voor mensen in Jakarta" : 500.000 euro noodhulp
    door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 1 maart 2007
    Het Caritas netwerk heeft 500.000 euro uitgetrokken voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Jakarta en de omliggende regio's. Het grootste deel van de 420.000 uit hun huizen gevluchte mensen is imiddels teruggekeerd, maar duizenden slachtoffers lijden aan ademhalingsmoeilijkheden, dengue-koorts en huidaandoeningen.
     
  • Veelvuldige malaria-infectie remt verspreiding parasiet
    NWO, 23 februari 2007
    Mensen die vaak in contact komen met malaria kunnen afweer ontwikkelen tegen de gametocyt, het besmettelijke stadium van de malaria parasiet. Door deze immuniteit wordt de verspreiding van de parasiet geremd. Dat heeft NWO-onderzoeker Mike van der Kolk gevonden in zijn studie naar malaria overdracht onder de bevolking in Kameroen, Senegal en Indonesië. Mensen kunnen al na enkele infecties immuniteit ontwikkelen die de overdracht van malaria remt. NWO-onderzoeker Mike van der Kolk promoveert 30 maart aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
     
  • Aidsepidemie Indonesië een van de snelst groeiende
    Nieuws.nl, 18 februari 2007
    Aidsepidemie Indonesië groeit explosief
    Reformatorisch Dagblad, 19 februari 2007
    De aidsepidemie in Indonesië behoort tot de snelst groeiende in Azië en breidt zich met name onder drugsverslaafden en prostituees uit. De helft van de nieuwe infecties is geconstateerd in de Indonesische provincie Papoea, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
     
  • Honderdduizenden ziek na overstromingen Indonesië
    NRC Handelsblad, 12 februari 2007
    Honderdduizenden ziek na overstromingen Indonesië
    Algemeen Dagblad, 12 februari 2007
    Door de zware overstromingen in Indonesië zijn bijna 200.000 personen ziek geworden. De meeste slachtoffers hebben last van diarree, knokkelkoorts en ernstige ademhalingsproblemen. Slechts een klein deel van de patiënten is in een ziekenhuis opgenomen, verklaarde het Indonesische ministerie van Volksgezondheid maandag.
     
  • Medische noodhulp in overstroomd Jakarta, Indonesië
    Artsen Zonder Grenzen, 9 februari 2007
    Het Indonesische noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen is uitgerukt om de slachtoffers van de hevige overstromingen in en rond Jakarta hulp te bieden. Het team gaat met mobiele hulpposten naar de buitenste ringen van de stad die grotendeels afgesloten zijn door het wassende water. 'Ons grootste probleem is hoe we onze medewerkers en materiaal door de stad kunnen krijgen', zegt Wim Fransen, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Indonesië.
     
  • Kans besmettelijke ziektes neemt toe
    Dagblad van het Noorden, 9 februari 2007
    Als gevolg van de overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta neemt de kans op besmettelijke ziektes toe. Vooral de armere buurten hebben nog veel last van het water. Op sommige plaatsen moeten inwoners door kilo's afval waden om aan de andere kant van de rivier te komen.
     
  • Na de banjir vecht Jakarta tegen de bacteriën
    Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2007
    De strijd tegen het water in de Indonesische hoofdstad Jakarta wordt steeds meer een strijd tegen dodelijke aandoeningen als diarree en cholera. Schoon drinkwater is daarvoor een eerste vereiste, maar juist daaraan is te midden van de watervloed een groot tekort.
     
  • Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
    Algemeen Dagblad, 26 januari 2007
    Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
    Telegraaf, 26 januari 2007
    Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
    Sp!ts, 26 januari 2007
    Kliniek Indonesië laat gegijzelde baby vrij
    Laatste Nieuws, 26 januari 2007
    Een Indonesische kraamkliniek heeft drie weken lang een pasgeboren baby vastgehouden omdat de straatarme ouders de rekening niet konden betalen. Onder druk van de autoriteiten zijn de ouders en het meisje deze week toch herenigd. Ze hoeven de rekening ook niet te betalen.
     
  • Baby gegijzeld om 40 euro
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 26 januari 2007
    Een ziekenhuis in Indonesië dat ruim een maand een baby gijzelde omdat ouders de kraamrekening niet konden betalen, wordt door de politie ondervraagd wegens vermeende babyhandel. Baby en ouders zijn na een scheiding van 35 dagen eindelijk herenigd. Huilend sloten de trotse maar arme ouders hun dochtertje Alfiah in hun armen. Het ziekenhuis waar Alfiah op 21 december werd geboren, gijzelde de baby wegens een uitstaande rekening van 40 euro. Eerst betalen, dan pas de baby terug, dicteerde het ziekenhuis in Tangerang even buiten Jakarta.
     
  • Prikactie Memisa/KRO: Anita Witzier krijgt cheque van 13.308 euro
    ANP Pers Support, 12 december 2006
    Anita Witzier, ambassadeur van de Prikactie van Memisa/Cordaid en KRO krijgt morgen op Schiphol een cheque overhandigd door GlaxoSmithKline BV (GSK). De Prikactie zamelt deze week geld in voor een vaccinatieprogramma voor kinderen in Papoea Nieuw Guinea. Op Schiphol staan de loopbanden waarop onder andere KRO coryfeeën Anita Witzier, Karin de Groot, Leo Feijen en Schiphol-directeur Cerfontaine en GSK-commercieel directeur Roosjen voor het goede doel zullen lopen.
     
  • Dertig wetenschappers buigen zich over mogelijkheden preventie lepra
    ANP Pers Support, 7 december 2006
    Kortstondige behandeling met antibiotica van mensen die contact hebben met leprapatiënten kan mogelijk bijdragen aan de preventie van deze ziekte. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) dat werd gefinancierd door de Leprastichting. Maar hoe pas je dit inzicht toe in de bestaande leprabestrijding? En hoe blijvend is het effect? Deze en andere vragen staan op donderdag 14 december centraal tijdens een workshop met vooraanstaande internationale lepra-onderzoekers en -bestrijders. [...] De afdeling Biomedical Research van het Koninklijk Instituut voor de Tropen doet al een aantal jaren onderzoek naar leprapreventie in Indonesië en samen met de Erasmus Universiteit in Bangladesh. Men hoopt aan te tonen dat mensen die een preventieve behandeling hebben ontvangen een kleinere kans hebben lepra te ontwikkelen.
     
  • Indonesië verbiedt besnijdenis
    Volkskrant, 5 oktober 2006
    Indonesische artsen mogen geen meisjes besnijden
    Nieuws.nl, 4 oktober 2006
    Artsen en verpleegkundigen in Indonesië mogen geen vrouwenbesnijdenissen meer uitvoeren. Minister Soerjadi van Volksgezondheid heeft dit woensdag meegedeeld.
     
  • Geen geld voor het lichaam van vader : ziekenhuis op Bali geeft stoffelijk overschot in vrieskist niet vrij (Vervolg
    door Michel Maas, Volkskrant, 5 september 2006
    Bijna een jaar al ligt het lichaam van de Nederlander Robert Haex in een koelcontainer op Bali. Het ziekenhuis geeft geen krimp: eerst de doktersrekening betalen.
     
  • Indonesische baby met twee hoofden gestorven
    Nieuwsblad, 22 augustus 2006
    Een met twee hoofden geboren meisje in Indonesië is slechts twee weken na haar geboorte gestorven. De gezondheidstoestand van de baby was plotseling erg verslechterd, zei een woordvoerder van de Pelni-privékliniek in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
     
  • Meisje met twee hoofden geboren
    Nieuwsblad, 10 augustus 2006
    In Indonesië is een meisje met twee hoofden ter wereld gekomen. De gezondheidstoestand van de baby met de naam Syafitri zou vier dagen na haar geboorte "goed en stabiel" zijn, aldus donderdag een woordvoerder van de Pelni-privékliniek in de hoofdstad Jakarta.
     
  • Kip weer op menu in Indonesië
    BN/De Stem, 14 juli 2006
    Kippen worden opgepakt voor transport naar een markt in Jakarta. Kippenboeren en -handelaren in Indonesië halen opgelucht adem: de consument heeft de kip weer in genade aangenomen.
     
  • In Indonesië sterven weer kinderen van honger
    door Michel Maas, Volkskrant, 18 juni 2006
    In Indonesië grijpt de armoede om zich heen. Met dodelijke gevolgen: het is geen uitzondering meer dat kinderen sterven van de honger. En ook de ziekte polio is terug.
     
  • Kinkhoest Papoea-Nieuw-Guinea: 60 doden
    Telegraaf, 13 juni 2006
    Tientallen doden door kinkhoest Papoea
    Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2006
    In Papoea–Nieuw–Guinea zijn al zeker zestig mensen gestorven aan kinkhoest. Dat meldden lokale media dinsdag. De vrees bestaat dat het dodental nog flink zal oplopen. Vooral de provincie Oost–Sepik is zwaar getroffen, aldus minister van Volksgezondheid Sir Peter Barter.
     
  • Java vreest epidemie na aardbeving : massale inenting tegen mazelen en tetanus
    Volkskrant, 8 juni 2006
    Honderden Indonesische vrouwen en kinderen stonden woensdag op het eiland Java in de rij om te worden ingeënt. Toen startte een campagne om 130 duizend kinderen te vaccineren tegen de mazelen en 1,3 miljoen tetanusprikken uit te delen.
     
  • Indonesië start grote inentingsactie
    Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2006
    In Indonesië zijn dinsdag voorbereidingen getroffen om tienduizenden overlevenden van de aardbeving op Java in te enten tegen tetanus en mazelen.
     
  • Improviseren in een overvol ziekenhuis
    Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
    De hulp voor de slachtoffers van de aardbeving op Java is inmiddels goed op gang gekomen, maar het blijft voor chirurgen en ander medisch personeel improviseren. Door een tekort aan beademingsapparatuur, röntgenmachines en schone implantaten om botbreuken te zetten kunnen niet alle operaties volgens schema worden uitgevoerd. Traumachirurg en teamleider J. Gorlings liet dit dinsdag weten.
     
  • Traumateam AMC helpt in Jogjakarta
    Parool, 6 juni 2006
    Een operatieteam van het AMC heeft gisteren een chirurgisch team van de Zwolse Isala Klinieken in het Indonesische Jogjakarta afgelost.
     
  • Indonesië vaccineert overlevenden aardbeving
    Nieuws.nl, 6 juni 2006
    Indonesië gaat overlevenden aardbeving vaccineren
    Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
    Indonesië gaat overlevenden aardbeving vaccineren
    Gazet van Antwerpen, 6 juni 2006
    In Indonesië werden dinsdag voorbereidingen getroffen om tienduizenden overlevenden van de aardbeving op Java in te enten tegen tetanus en mazelen. Gezondheidswerkers vrezen voor het uitbreken van ziektes onder de 647.000 mensen die hun huis kwijt zijn geraakt bij de aardbeving van 27 mei. Een deel van deze mensen bivakkeert in zelfgemaakte hutjes en beschikt niet over wc's of stromend water.
     
  • AMC-team lost Zwols OK-team af in Yogyakarta
    Telegraaf, 3 juni 2006
    AMC-team vertrekt naar Java
    NU.nl, 4 juni 2006
    Operatieteam AMC vertrekt naar Java
    NOS Nieuws, 4 juni 2006
    Een operatieteam van het Amsterdamse ziekenhuis AMC lost maandag een chirurgisch team van de Zwolse Isala Klinieken af in het Indonesische Yogyakarta. De traumachirurg, anesthesist en twee verpleegkundigen vertrekken zondagochtend vanaf Schiphol naar het door de aardbeving getroffen gebied op Java. Traumachirurg en teamleider J. Goslings liet dit zaterdag weten.
     
  • Groot aantal slachtoffers Java wacht op operatie
    Reformatorisch Dagblad, 3 juni 2006
    Enkele honderden slachtoffers van de aardbeving op Java wachten nog op een operatie. Hoewel er voldoende chirurgen zijn, ontbreekt het op dit moment vooral aan medisch materiaal. Dat zegt Jacqueline Brens van de hulporganisatie Mensen in Nood/Cordaid zaterdag.
     
  • Isala Klinieken stuurt OK-team naar Java
    Zibb.nl, 2 juni 2006
    De Isala Klinieken in Zwolle heeft een operatieteam naar Java gestuurd.
     
  • Leven in Yogyakarta langzaam weer op gang
    Telegraaf, 2 juni 2006
    Overvolle ziekenhuiszalen, geďnfecteerde botbreuken, 24 uur per dag opereren en Indonesische verplegers die in een hoekje even een uurtje slaap meepikken. Zo schetst anesthesioloog Harry Naber de situatie in het Bethesda Hospital in Yogyakarta. Naber maakt deel uit van een operatieteam van de Zwolse Isala Klinieken dat donderdag op Java arriveerde om hulp te bieden.
     
  • Nederlands OK-team naar Java
    Volkskrant, 1 juni 2006
    Nederlands OK-team naar Java
    Telegraaf, 1 juni 2006
    Operatieteam Isala Kliniek naar Java
    Telegraaf, 1 juni 2006
    De Isala Klinieken in Zwolle heeft een operatieteam naar Java gestuurd. Het gaat om een orthopedisch chirurg, een anesthesist en vier verpleegkundigen. Zij zijn donderdagochtend op Java aangekomen. Het is de bedoeling dat zij hulp gaan bieden in een van de ziekenhuizen in Yogyakarta. Dat heeft het Zwolse ziekenhuis donderdag bekendgemaakt.
     
  • Ziekenhuizen Yogyakarta kunnen gewonden goed opvangen
    Telegraaf, 31 mei 2006
    De ziekenhuizen in Yogyakarta kunnen de opvang van de slachtoffers van de aardbeving van zaterdag inmiddels goed aan. Alle patiënten liggen binnen en er zijn voldoende chirurgen om hen te opereren.
     
  • Een ziekenhuis zonder specialisten en medicijnen : sinds de 'speciale autonomie' heerst er in Papua een chronisch tekort aan geld
    door Michel Maas, Volkskrant, 3 maart 2006
    Sinds de invoering van de 'speciale autonomie' in Papua, is de provincie op zichzelf aangewezen. Het ziekenhuis van Wamena heeft sindsdien een chronisch geldgebrek.
     
  • Grote inentingscampagnes in Bangladesh en Indonesië
    Telegraaf, 17 februari 2006
    In Indonesië gaan talloze gezondheidswerkers later deze maand op pad om 23 miljoen kinderen tegen polio in te enten. De actie wordt in april nog eens herhaald. De Zuidoost-Aziatische archipel was tien jaar vrij van kinderverlamming.
     
  • Fysiotherapeute helpt slachtoffers tsunami
    Stentor (via FysioForum), 28 januari 2006
    Fysiotherapeute Ineke de Jonge uit Eefde vertrekt morgen naar Lhoknga in Atjeh. Daar begint zij een revalidatiecentrum voor de slachtoffers van de tsunami. Vanuit Nederland krijgt zij daarbij financiële steun van de Deventer Stichting Wederopbouw Atjeh en van de FDEO (Fysiotherapeuten in Deventer en omgeving), een samenwerkingsverband tussen zes praktijken voor fysiotherapie.
     
  • Atjehs grote meevaller: epidemieën bleven uit
    door Kjeld Duits, Reformatorisch Dagblad, 30 december 2005
    Grote epidemieën zouden er uitbreken, voorspelden medische experts vorig jaar december toen de tsunami vele steden totaal verwoestte en enorme aantallen inwoners dakloos maakte. Cholera werd er voorspeld, malaria, denguekoorts en meer afschrikwekkende ziektes. Een jaar na de ramp is geen van deze voorspellingen uitgekomen. Hebben de experts en de media overdreven, of heeft er een wonder plaatsgevonden?
     
  • Nieuw schandaal in hulpverlening tsunami
    Elsevier, 28 december 2005
    Een miljoenenstrop in de hulpverlening aan de slachtoffers van de tsunami: een groot deel van de medicijnen die na de tsunami eind vorig jaar naar Indonesië zijn gestuurd, blijkt onbruikbaar. Het vernietigen van de medicijnen gaat naar schatting meer dan tien miljoen euro kosten.
     
  • Veel medicijnen tsunami-hulp moeten worden vernietigd
    Volkskrant, 27 december 2005
    Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
    Algemeen Dagblad, 27 december 2005
    Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
    Telegraaf, 27 december 2005
    Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
    Sp!ts, 27 december 2005
    Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
    Reformatorisch Dagblad, 27 december 2005
    Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd
    Stentor, 28 december 2005
    Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd : houdbaarheidsdatum verstreken en etiketten onleesbaar
    Zibb.nl, 28 december 2005
    Een grote hoeveelheid medicijnen die na de tsunami eind vorig jaar naar Indonesië was gestuurd, moet worden vernietigd. In de helft van de gevallen bleek de houdbaarheidsdatum te zijn verlopen. Daarnaast bleken etiketten onleesbaar, waardoor de geneesmiddelen onbruikbaar waren.
     
  • Genezing uit de Indonesische tuin
    door John Ekkelboom, Volkskrant, 17 december 2005
    Wie in Indonesië rondreist, komt ze regelmatig op straat tegen: de jamu gendong. Deze vrouwelijke traditionele genezers vragen hun klanten aan welke kwaal ze lijden en stellen ter plekke een passende kruidenmix samen, die meestal direct wordt genuttigd. Al eeuwenlang maken Indonesiërs gebruik van deze alternatieve geneeswijze, de zogenaamde jamu.
     
  • 'Toeristenaapjes gevaarlijk voor de mens' : leven op dierenmarkten hebben immuniteit van aapjes verzwakt
    Zibb.nl, 14 december 2005
    Makaken die worden gebruikt om toeristen te vermaken in Indonesië, kunnen een gevaar voor de mens vormen, aldus Reuters. De apen blijken, volgens onderzoekers, soms geďnfecteerd met virussen die van dier op mens kunnen overspringen, zo meldt het persbureau.
     
  • Wereld staat even stil bij omvang van aids-epidemie
    Brabants Dagblad, 2 december 2005
    In veel landen in de wereld is gisteren, op Wereldaidsdag, stilgestaan bij de bestrijding van de ziekte. Met demonstraties, toespraken en acties probeerden regeringen en organisaties, waaronder met name de VN, de aandacht op preventie en behandeling van aids te vestigen.
     
  • Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
    Telegraaf, 1 december 2005
    Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
    Sp!ts, 1 december 2005
    Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
    Gelderlander, 1 december 2005
    Azië probeert aandacht voor aids te vergroten
    BN/De Stem, 1 december 2005
    In verscheidene landen in Azië is donderdag, op Wereldaidsdag, stilgestaan bij de bestrijding van de ziekte. Met demonstraties, toespraken en acties probeerden regeringen en organisaties de aandacht op preventie en behandeling van aids te vestigen. [...] Vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta zei de directeur van de Unaids, het VN-agentschap voor de bestrijding van aids, dat de wereld "buitengewone maatregelen" moet treffen om de epidemie het hoofd te bieden. [...]
     
  • Aids-epidemie 'galoppeert' door Papoea-Nieuw-Guinea
    Nieuws.nl, 24 oktober 2005
    Er 'galoppeert' een aids-epidemie door Papoea-Nieuw-Guinea die niet onderdoet voor de epidemieën in zwart Afrika. Dat hebben medewerkers van UNAIDS, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de strijd tegen aids, maandag gezegd.
     
  • Ook polio in Indonesische provincie Atjeh geconstateerd
    Nieuws.nl, 18 oktober 2005
    Voor het eerst is ook in de Indonesische provincie Atjeh een geval van polio geconstateerd, dat heeft minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari dinsdag gezegd. Het gaat om een 3-jarig jongetje dat het vaccinatieprogramma van de Indonesische overheid niet volledig heeft doorlopen. Tot nog toe had de ziekte, sinds die in maart na decennialange afwezigheid weer op Indonesische bodem werd geconstateerd, vooral op het eiland Java toegeslagen.
     
  • Aziatische landen krijgen geld voor alarmsysteem
    Volkskrant, 14 oktober 2005
    De landen die in Zuidoost-Azië het zwaarst zijn getroffen door de vogelgriep is miljoenen dollar in het vooruitzicht gesteld om de epidemie te bestrijden. Vietnam, dat het zwaarst is getroffen, krijgt 7 miljoen dollar van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten geven 3,4 miljoen aan Laos en Australië doneert 10 miljoen aan Indonesië.
     
  • Groot bereik poliovaccin Indonesië
    Nieuws.nl, 12 september 2005
    De Indonesische gezondheidsdiensten hebben in de recente inentingscampagne tegen polio ongeveer 95 procent van de kinderen onder de leeftijd van 5 jaar weten te bereiken. Het aantal slachtoffertjes dat door de ziekte wordt getroffen, neemt evenwel nog steeds toe. De Indonesische autoriteiten hebben dit maandag bekendgemaakt.
     
  • Ieder kind krijgt een roze gelakte nagel : vierentwintig miljoen baby's en peuters in Indonesië worden gevaccineerd tegen polio
    door Michel Maas, Volkskrant, 31 augustus 2005
    Het leek of polio voorgoed was verdwenen, ook in Indonesië Maar ineens is de ziekte terug. En in één grote campagne moeten alle kinderen van de archipel worden gevaccineerd.
     
  • Inentingscampagne tegen polio van start in Indonesië
    Trouw, 30 augustus 2005
    Inentingscampagne tegen polio van start in Indonesië
    Nieuws.nl, 30 augustus 2005
    In Indonesië is dinsdag een campagne van start gegaan om 24 miljoen kinderen in te enten tegen polio. Verspreid over het land zijn 245.000 vaccinatiecentra ingericht in klinieken, busremises, stations en luchthavens, waar meer dan 750.000 medewerkers van de gezondheidsdienst de kinderen het vaccin - een paar druppeltjes op de tong - toedienen.
     
  • Polio-inenting voor Indonesische kinderen : kinderverlamming weer opgedoken
    Zibb.nl, 30 augustus 2005
    Indonesische kinderen krijgen polio-inenting
    Telegraaf, 30 augustus 2005
    Indonesische kinderen krijgen polio-inenting
    Sp!ts, 30 augustus 2005
    Meer dan 24 miljoen kinderen in Indonesië krijgen vanaf dinsdag een inenting tegen de ziekte polio. Het land was tien jaar vrij van de virusziekte, maar kinderverlamming dook in mei van dit jaar weer op in Indonesië. Sindsdien zijn 225 besmettingen gemeld.
     
  • Knokkelkoorts doodt honderden Indonesiërs
    ANP, 23 augustus 2005
    Knokkelkoorts eist honderden levens in Indonesiërs
    Telegraaf, 22 augustus 2005
    De knokkelkoorts (dengue) heeft in Indonesië al meer dan zeshonderd levens geëist. Volgens een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid is een grootschalige epidemie van de besmettelijke ziekte echter voorkomen. Het aantal besmettingen met de koorts is dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar. Vorig jaar eiste de ziekte 669 levens, dit jaar zijn 605 mensen overleden. De knokkelkoorts wordt verspreid door muggen en steekt vooral in het regenseizoen de kop op.
     
  • Meer poliogevallen in Indonesië
    Nieuws.nl, 23 augustus 2005
    Unicef waarschuwt voor polio-epidemie : inmiddels 225 Indonesiërs ziek
    Zibb.nl, 24 augustus 2005
    Het aantal polio-gevallen in Indonesië is gestegen naar 225, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties dinsdag gezegd. De organisatie vreest voor een ernstige crisis als de verspreiding van de ziekte niet onder controle gebracht kan worden. Een 25-jarige man - het eerste volwassen slachtoffer sinds de uitbraak van de ziekte in Indonesië in april - is na met het poliovirus besmet te zijn geraakt overleden, maar het is nog niet duidelijk of hij ook daadwerkelijk aan de gevolgen van die besmetting gestorven is.
     
  • Unicef waarschuwt voor polio-epidemie
    Telegraaf, 23 augustus 2005
    Unicef waarschuwt voor polio-epidemie in Indonesië
    Sp!ts, 23 augustus 2005
    De uitbraak van polio in Indonesië kan uitgroeien tot een grootschalige epidemie. Die waarschuwing uitte het VN-kinderfonds Unicef dinsdag, een week voordat 24 miljoen Indonesische kinderen een vaccinatie tegen kinderverlamming krijgen.
     
  • Nu ook polio in Jakarta
    Nieuws.nl, 8 augustus 2005
    De uitbraak van polio in Indonesië heeft zich uitgebreid tot de hoofdstad Jakarta, waar twee gevallen zijn geconstateerd. Dat heeft een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag gezegd. In het hele land zijn nu 205 gevallen van kinderverlamming geregistreerd, verspreid over vijf provincies en veertien districten.
     
  • Aantal poliogevallen Indonesië loopt op
    Telegraaf, 7 augustus 2005
    Het aantal kinderen dat in Indonesië besmet is geraakt met polio is opgelopen tot boven de tweehonderd. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zondag meegedeeld. Twee weken geleden lag het aantal op 150.
     
  • Indonesië gaat alle kinderen tegen polio inenten
    Trouw, 8 juli 2005
    Indonesië gaat alle kinderen tegen polio inenten
    Nieuws.nl, 8 juli 2005
    Indonesië gaat geen zes miljoen, maar 24,5 miljoen kinderen inenten tegen polio. Nu er 122 kinderen in het hele het land met de ziekte zijn besmet is besloten verdere verspreiding te voorkomen door een landelijke vaccinatie te houden op 30 augustus en die te herhalen op 27 september, zei minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari vrijdag.
     
  • Aantal poliogevallen in Indonesië blijft stijgen
    Telegraaf, 5 juli 2005
    Aantal poliogevallen in Indonesië blijft stijgen
    Sp!ts, 5 juli 2005
    Aantal poliogevallen Indonesië blijft stijgen
    Reformatorisch Dagblad, 5 juli 2005
    Al 111 gevallen van polio in Indonesië
    Trouw, 5 juli 2005
    Al 111 gevallen van polio in Indonesië
    Nieuws.nl, 5 juli 2005
    Aantal poliogevallen in Indonesië blijft stijgen : al 111 gevallen, ondanks inenting
    Zibb.nl, 6 juli 2005
    Indonesië telt meer dan honderd poliopatiënten
    Volkskrant, 6 juli 2005
    De uitbraak van polio in Indonesië blijft nieuwe slachtoffers eisen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet dinsdag weten dat inmiddels honderd gevallen van de verlammende ziekte zijn gemeld, ondanks een grootschalige inentingscampagne eind mei.
     
  • Water, jambu, water, jambu
    door Michel Maas, Volkskrant, 20 juni 2005
    Muggen zijn onuitroeibaar. Je slaat ze plat, ze vallen op de grond en krabbelen, als je even niet kijkt, weer overeind om zingend weg te vliegen. Je spuit een hele bus Baygon op ze leeg en het is alsof ze tussen de gifdruppels door vliegen. Je spuit de hele kamer vol tot je zelf niet meer kunt ademhalen en na een uur tel je een, twee, drie muggenlijkjes, waar je voor de zekerheid nog even op trapt.
     
  • In Indonesië sterven weer kinderen van honger
    door Michel Maas, Volkskrant, 18 juni 2005
    In Indonesië grijpt de armoede om zich heen. Met dodelijke gevolgen: het is geen uitzondering meer dat kinderen sterven van de honger. En ook de ziekte polio is terug.
     
  • Indonesische artsen scheiden Siamese tweeling
    Telegraaf, 12 juni 2005
    Indonesische artsen scheiden Siamese tweeling
    Sp!ts, 12 juni 2005
    Indonesische artsen scheiden Siamese tweeling : twee zusjes van elf weken oud
    Zibb.nl, 13 juni 2005
    Indonesische artsen hebben in een vijf uur durende operatie met succes een Siamese tweeling gescheiden. De elf weken oude Nia en Mia waren aan de borst met elkaar vergroeid. Ook zaten de harten en de levers van de zusjes aan elkaar vast. Nia en Mia maken het naar omstandigheden goed, aldus Indonesische media zondag.
     
  • Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië : 6,4 Miljoen kinderen krijgen spuit
    Zibb.nl, 31 mei 2005
    Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië
    Telegraaf, 31 mei 2005
    Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië
    Sp!ts, 31 mei 2005
    Grootschalige poliovaccinatie in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2005
    Indonesië start inentingscampagne tegen polio
    Nieuws.nl, 31 mei 2005
    In Indonesië proberen gezondheidsautoriteiten dinsdag en woensdag 6,4 miljoen kinderen in te enten tegen polio. De grootschalige campagne voor kinderen onder vijf jaar vindt plaats in de provincies West-Java, Banten en Jakarta.
     
  • Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
    Trouw, 25 mei 2005
    Nieuwe besmettingen polio in Indonesië
    Nieuws.nl, 25 mei 2005
    In Indonesië zijn zes nieuwe gevallen van polio ontdekt, wat het totaal in het land op veertien brengt. De huidige polio-uitbarsting in Indonesië is de eerste sinds 1995, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het ministerie van volksgezondheid in Jakarta onderzoekt ook 43 andere gevallen van mogelijke besmetting.
     
  • Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
    Telegraaf, 25 mei 2005
    Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
    Sp!ts, 25 mei 2005
    In Indonesië groeit aantal kinderen met polio
    Reformatorisch Dagblad, 25 mei 2005
    Steeds meer kinderen met polio in Indonesië
    Zibb.nl, 25 mei 2005
    Het aantal kinderen met polio in Indonesië blijft stijgen. Volgens de jongste gegevens van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er nu veertien gevallen.
     
  • Indonesische Siamese tweeling succesvol gescheiden
    Nieuwsblad, 23 mei 2005
    In Singapore hebben chirurgen met succes een Siamese tweeling gescheiden. De Indonesische Anjeli en Anggi zijn vijftien maanden oud. De twee meisjes waren vergroeid aan het heupbeen en de onderbuik.
     
  • Steeds meer gevallen van polio in Indonesië
    Telegraaf, 14 mei 2005
    Steeds meer gevallen van polio in Indonesië
    Sp!ts, 14 mei 2005
    Vaker polio in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 14 mei 2005
    Het aantal gevallen van polio in Indonesië blijft stijgen. Volgens de jongste gegevens zijn er nu acht kinderen getroffen, allen in het westen van Java. Dat berichtten Indonesische media zaterdag. Polio of kinderverlamming kwam tien jaar geleden voor het laatst voor in Indonesië.
     
  • Dorpje waar nooit iemand komt, krijgt polio
    door Michel Maas, Volkskrant, 11 mei 2005
    In een van de meest geïsoleerde gehuchten van Java [Cidadap; FdM] is polio uitgebroken. Waar komt het virus zo ineens vandaan? Indonesië probeert een grote epidemie te voorkomen.
     
  • Indonesië bevestigt tweede geval van polio
    Trouw, 4 mei 2005
    Indonesië bevestigt tweede geval van polio
    Nieuws.nl, 4 mei 2005
    Nigeriaanse polio duikt ineens op in Indonesië
    Volkskrant, 4 mei 2005
    De Indonesische gezondheidsautoriteiten hebben woensdag een tweede geval van polio bevestigd, maar zeggen er het volste vertrouwen in te hebben dat een epidemie kan worden voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt berichten dat in hetzelfde gebied dertien gevallen van polio zijn gediagnostiseerd.
     
  • Voor het eerst sinds tien jaar weer polio in Indonesië
    Trouw, 3 mei 2005
    Voor het eerst sinds tien jaar weer polio in Indonesië
    Nieuws.nl, 3 mei 2005
    Polio duikt weer op in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 3 mei 2005
    De Indonesische autoriteiten starten binnenkort een campagne om meer dan vijf miljoen kinderen in te enten tegen polio, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag bekendgemaakt. In Indonesië is vorige maand voor het eerst sinds tien jaar weer een geval van polio geconstateerd. Een meisje van 20 maanden uit Girijaya op West-Java heeft de ziekte waarschijnlijk opgelopen door contact met iemand die in het buitenland besmet is geraakt.
     
  • Vogelgriep bij varkens in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 13 mei 2005
    Bij varkens op het Indonesische eiland Java is vogelgriep geconstateerd. Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag gemeld. Daardoor groeit de angst voor een grotere uitbraak in een van de bevolkingsrijkste landen van de wereld.
     
  • Pasen
    door Frits Abrahams, NRC Handelsblad, 29 maart 2005
    Te midden van de paaseieren, paashazen en paaslammeren bereikte me een mail van iemand die het aan het andere eind van de wereld met aanzienlijk minder moest doen. Een jonge Nederlandse vrouw beschreef haar pogingen om op de Molukken medische assistentie te verlenen aan mensen die zich moeten handhaven in een door oorlogsgeweld gehavend gebied. Op een groot Moluks eiland moest ze met een groepje hulpverleners zes afgelegen dorpen bezoeken. De bewoners waren een poos naar de bergen gevlucht en hadden bij hun terugkeer hun huizen en andere bezittingen verwoest teruggevonden.
    Dit artikel is niet digitaal beschikbaar
     
  • Een op de acht kinderen in Atjeh ondervoed
    Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2005
    Elk achtste kind in rampgebied Atjeh ondervoed
    Telegraaf, 11 februari 2005
    In het door vloedgolven getroffen noorden van het Indonesische eiland Sumatra is een op de acht kinderen ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek dat Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vrijdag publiceerde.
     
  • Indonesië vreest uitbraak knokkelkoorts
    Telegraaf, 8 februari 2005
    De Indonesische autoriteiten hebben dinsdag gewaarschuwd voor een mogelijke uitbraak van de knokkelkoorts in de hoofdstad Jakarta en vijf andere provincies. Volgens medici is er sprake van een toenemend aantal infecties en sterfgevallen.
     
  • Komst Molukse verpleegkundigen vertraagd
    Brabants Dagblad, 28 januari 2005
    Afgelopen zomer zouden er twintig Molukse verpleegkundigen naar Nederland komen. Voor vijf verpleegkundigen was een stageplaats geregeld in Vught. Maar de werkvergunning is nog steeds niet binnen. Verwacht wordt dat de komst van de verpleegkundigen uiteindelijk met een jaar wordt vertraagd. T. Latuhihin, van de stichting Vught-Maluku, verwacht op z’n vroegst in april vijf van de twintig verpleegkundigen in Vught. Ondertussen lopen de kosten voor de organisatie flink op. Zo staat al sinds september een huis van Ons Bezit leeg, waar de vijf verpleegkundigen gedurende hun verblijf in Vught wonen.
     
  • Doden door tetanus in Banda Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 17 januari 2005
    Doden door tetanus in Banda Atjeh
    Telegraaf, 17 januari 2005
    Zeker zes overlevenden van de zeebeving in de Indonesische provincie Atjeh zijn de afgelopen dagen gestorven aan tetanus. Volgens Indonesische media vielen de doden, onder wie twee kinderen, in de hoofdstad Banda Atjeh. Daar liggen nog zeker dertig mensen met een ernstige tetanusbesmetting in het ziekenhuis. Bij zeker enkele tientallen anderen bestaat het vermoeden dat ze de ziekte hebben.
     
  • Geen epidemieën op Sumatra
    Telegraaf, 14 januari 2005
    Het gevaar van epidemieën op het door vloedgolven getroffen Sumara is tot dusverre afgewend. Dit zei vrijdag de speciale coördinatrice van de Verenigde Naties voor de getroffen landen, Margareta Wahlström, in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
     
  • Spoed achter vaccinaties in Sumatra : VN bang voor grote mazelenuitbraak
    Zibb (ANP), 11 januari 2005
    De Verenigde Naties zetten vaart achter het verspreiden van vaccins in de Indonesische provincie Atjeh, twee weken na de zeebeving. De organisatie vreest voor een grote uitbraak van mazelen, nadat er eerder al enkele gevallen waren vastgesteld.
     
  • Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
    Trouw, 10 januari 2005
    Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
    Telegraaf, 10 januari 2005
    Bij een jonge, Indonesische overlevende van de zeebeving zijn mazelen geconstateerd. Dat heeft woordvoerder John Budd van de Indonesische afdeling van UNICEF maandag gezegd.
     
  • Ziekenhuizen in rampgebied overbelast
    Elsevier, 5 januari 2005
    De ziekenhuizen in de door de tsunami getroffen gebieden weten zich geen raad met de vele gewonden. Vooral in Indonesië is de situatie urgent. Helikopters voeren een stroom van verwilderde en uitgedroogde overlevenden aan uit de binnenlanden van Atjeh, een gebied dat pas maandag voor het eerst werd bereikt.
     
  • Ziekenhuizen kunnen stroom tsunami-slachtoffers niet aan
    Trouw, 5 januari 2005
    Helikopters voeren zoveel verwilderde en uitgedroogde overlevenden van de tsunami's in Indonesië aan, dat de ziekenhuizen in het rampgebied de stroom patiënten niet meer aankunnen. Een twaalftal patiënten lag dinsdag op brancards op de stoep voor het Fakina-ziekenhuis in Banda Atjeh. In veel kamers was geen elektriciteit.
     
  • Situatie in Atjeh wanhopig, angst voor cholera
    door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 28 december 2004
    De ramp in Sumatra, met name Atjeh, als gevolg van de zeebeving en vloedgolf is volgens de Indonesische regering veel erger dan vermoed.
     
  • Wereld Aids Dag
    Rood Petje, 1 december 2004
    1 december is het Wereld Aids Dag. Een dag om even bij de ziekte stil te staan. Bijvoorbeeld door het kijken van foto's over Aids. Dit jaar heeft Adriaan Backer een fotoreportage gemaakt. Over Aids in Indonesië. Altijd weer aangrijpende verhalen.
     
  • Papoeajeugd krijgt les over aids
    IS, november 2004
    De jeugd in Papoea weet nauwelijks wat HIV/aids is. En dat terwijl Indonesië's oostelijke provincie de meeste geïnfecteerden telt. Het middelbare onderwijs gaat de onwetendheid en de epidemie bestrijden.
     
  • Jakarta bevestigt doden door miltvuurbesmetting
    Telegraaf, 25 oktober 2004
    Bloedproeven hebben uitgewezen dat de zes mensen die vorige week in Indonesië overleden na het eten van verdacht geitenvlees, bezweken zijn aan miltvuur. Dat heeft het ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.
     
  • Molukse verpleegkundigen naar Nederland
    door Adri van Beelen, Zorgkrant, 28 juli 2004
    Eind augustus komen twintig Molukse verpleegkundigen naar Nederland om een aanvullende opleiding in de geestelijke gezondheidszorg en traumaverwerking te volgen. De opleiding wordt verzorgd door de Stichting Vught-Maluku.
     
  • "Voorlichting leidt tot vrije seks" : reproductieve gezondheid in Indonesië
    IS, maart 2004
    Indonesiërs beseffen terdege dat de gezondheid van de vrouwen extra bescherming verdient, stelt Ninuk Widjantoro. Zij is hoofd van de stichting VrouwenGezondheid (YKP) en specialiste op het gebied van gezinsplanning. De boodschap over de noodzaak van gezinsplanning is allang geaccepteerd in het overwegend islamitische Indonesië. De weerstand tegen geboortebeperking was snel overwonnen. De Indonesische Raad van Moslimgeleerden (MUI) gaf in de jaren zeventig per fatwa haar goedkeuring aan gezinsplanning en het gebruik van moderne voorbehoedmiddelen. Dat bleek een effectief wapen tegen de mythe dat veel kinderen 'geluk' brengen.
     


- venster sluiten -